#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/01/2011 07:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι περιμένει και σε τι ελπίζει η κυβέρνηση;Η δήλωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ότι το επόμενο δίμηνο αναμένουμε μια σημαντική απόφαση που «θα μπορούσε μια και καλή να διευθετήσει το ζήτημα της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη» αναζωπύρωσε τα σενάρια για συμφωνία που επίκειται στο θέμα του ευρω-ομολόγου ή για άλλη λύση – πακέτο σε ότι αφορά το χρέος της Ελλάδας. Ο υπουργός υποστήριξε επίσης ότι «όλοι οι μεγάλοι μηχανισμοί που χρειάζονται, θα είναι εκεί για να πείσουν τις αγορές ότι η Ευρωζώνη θα υπερασπιστεί τον εαυτό της, θα υπερασπιστεί το νόμισμά της, θα υπερασπιστεί τις χώρες που κάνουν ότι πρέπει για να είναι δημοσιονομικά υπεύθυνες και ανταγωνιστικές».

Παρά το γεγονός ότι μεμονωμένα οι δηλώσεις αυτές δεν θα είχαν ιδιαίτερη σημασία φαίνεται ότι εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ειδικά στη Γερμανία γίνονται διάφορες συζητήσεις για το πώς θα μπορούσε να ξεπεραστεί η κρίση με το μικρότερο δυνατό κόστος. Θορυβημένοι από την πτώση του ευρώ, την έκρηξη των επιτοκίων, την ισορροπία τρόμου Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ισπανίας, οι Γερμανοί έχουν αρχίσει να ψάχνουν διέξοδο πριν διαλυθεί η Ευρωζώνη. Τα σενάρια που επεξεργάζονται είναι πολλά αλλά δύο είναι αυτά που έχουν ενδιαφέρον. Το πρώτο είναι το καλό σενάριο και ακούει στο όνομα ευρω-ομόλογο. Το δεύτερο είναι το σκληρό που αν τεθεί σε εφαρμογή θα βάλει την Ελλάδα σε μια απίστευτη περιπέτεια μεγαλύτερη από αυτή που ζούμε σήμερα.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ελπίδα η συμφωνία για το ευρω-ομόλογο να τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο δίμηνο και είναι ίσως η μόνη ελπίδα για τη χώρα. Ουσιαστικά πρόκειται για εκδόσεις ομολόγων με εγγύηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα μπορούσαν να αγοραστούν από τους θεσμικούς επενδυτές και να προσφέρουν ρευστότητα η οποία θα κατευθυνθεί στις χρεοκοπημένες χώρες.

Θα πρόκειται για μια σωτηρία – πακέτο για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες που έχουν προβλήματα. Ηδη στη Γερμανία φαίνονται να κάμπτονται οι αντιρρήσεις και να συζητούνται προτάσεις όπως αυτή που κατέθεσε η Wall Street Journal. Δηλαδή εγγυήσεις κεφαλαίων από Γερμανία και Γαλλία ώστε ο μηχανισμός στήριξης να έχει μεγαλύτερες δυνατότητες, αγορά από τον μηχανισμό κρατικών ομολόγων των προβληματικών χωρών και επίσης μείωση των επιτοκίων που δανείζει ο μηχανισμός ώστε να μειωθεί η πίεση στις δανειζόμενες χώρες (5% για την Ελλάδα).

Η δεύτερη, επώδυνη λύση, που είναι κι αυτή “πακέτο” έχει διάφορα στάδια τα οποία όμως θα ισχύσουν όλα μαζί. Δηλαδή θα προβλέπει επιμήκυνση αποπληρωμής χρέους, αναδιάρθρωση με “κούρεμα”, όχι έξοδο από την ΕΕ αλλά πιθανότατα αποδυνάμωση της ψήφου και πολιτικές κυρώσεις στη χώρα που θα μπει σ' αυτόν τον μηχανισμό. Φανταστείτε λοιπόν την Ελλάδα να μη μπορεί να υψώσει φωνή για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, την ονομασία των Σκοπίων και άλλα πολλά και κρίσιμα.

Οποια απόφαση θα ληφθεί μετά από έντονες διεργασίες που θα γίνουν και θα ανακοινωθούν στις επόμενες δύο συνόδους κορυφής, αρχές Φεβρουαρίου και το Μάρτιο.

Κι όλα αυτά ενώ είναι σε εξέλιξη το παζάρι για ένταξη της Πορτογαλίας στο μηχανισμό κι έπεται η Ισπανία

ΣΧΟΛΙΑ

 1. μετρό-στάση γουδί avatar
  μετρό-στάση γουδί 12/01/2011 09:23:54

  ο μπουμπουκος ειπε προχθές: " αν ειχαμε το μαϊο χρεωκοπησει οπως ψηφισαν κκε και ΝΔ , θα ειχαμε να περιμένουμε κανα σενάριο διεξοδου?". δε νομίζω ,θα βλεπαμε να καρπωνονται τις όποιες λύσεις οι ισπανοι και οι πορτογάλοι και εμεις με 10000000 δραχμές θα αγοράζαμε μια μπανάνα. σε οτι ελπιζει η κυβέρνησει ελπίζω και εγώ, δε πιστεύω να με κάνει πασόκα αυτό

 2. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 12/01/2011 12:45:40

  Τι να ελπιζουν οταν ο Σαρκοζι αναγνωριζει το Δολλαριο ως αποθεματικο νομισμα?? οχι πειτε μου... που ειναι το ευρω οεοοο??Εβραιος ο Σαρκοζι.
  Οποιος ακομη εχει αποριες για οσα γραφω, οτι οι Αμερικανοι ειναι πισω απο ολα οσα τραβαει η Ευρωπη ... ειναι μαρκια νυχτωμενος! σε βαθυ υπνο.
  Γραφω γραφω...

  ΠΠ

  • Misha avatar
   Misha @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 12/01/2011 13:44:28

   ΠΠ

   Όταν ο ένας εκ των δυο πυλώνων της ΕΕ, η Φραγκία του διαφωτισμού, δηλώνει υποταγή στην οικονομική ισχύ των ΗΠΑ και όταν ο υποψήφιος προεδρος της είναι επικεφαλής του αμερικάνικου ΔΝΤ, για ποιον πόλεμο μιλάμε ;;;

   Πόλεμος ΗΠΑ-ΕΕ υπάρχει μόνο στη φαντασία μας .Τα κεφάλαια και οι διαχειριστές τους ομοφυλοι και ομοεθνείς και ομόθρησκοι είναι , σε αμφότερες τις πλευρές του Ατλαντικού .

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Misha 12/01/2011 13:58:42

    Στρος Καν, Τρισε κλπ... Γαλλοι και οι 2 !... τυχαιο?? δε νομιζω..
    Θα ψαξω για Γαλλους στη World Bank και θα σ ενημερωσω

    ΠΠ

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Misha 12/01/2011 14:01:17

    Robert B. Zoellick
    11th Chief Executive of World Bank

    On July 1, 2007, Robert B. Zoellick became the 11th President of the World Bank Group, which works with 187 member countries.

    Prior to joining the Bank, Mr. Zoellick served as Vice Chairman, International of the Goldman Sachs Group, Managing Director, and Chairman of Goldman Sachs' Board of International Advisors from 2006-07.

    In 2005-06, Mr. Zoellick served as the Deputy Secretary of the U.S. State Department. He was the Department's Chief Operating Officer and policy alternate for the Secretary of State, in addition to having lead policy responsibility in a number of areas.

    Το πιασες τωρα φιλε μου Misha ?

    ΠΠ

 3. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 12/01/2011 13:37:00

  Τι περιμένει η κυβέρνηση; Τίποτα. Έχει ολοκληρώσει την αποστολή της. Ό,τι άλλο κάνει στο εξής θα είναι bonus.

 4. hasu avatar
  hasu 12/01/2011 16:26:29

  Κάθε κυβέρνηση όπως και κάθε πουλημένο τομάρι απο τις λέσχες έως και το τελευταίο κατακάθι που έχει οποιαδήποτε "θέση" τρέμει μια οργανομένη αντίδραση-άρνηση.

  Εάν οι λαοί δεν αντιδράσουν με το να αλλάξουν τις κυβερνήσεις τους ωστε να μην μπορούν αυτές οι λέσχες να προωθούν οτι προωθούν τα πράγματα θα γίνουν πολύ άσχημα για όλους.

  Μην ξεχνάτε οτι το τελευταίο χαρτί τους είναι ένας ΠΠ.Και ένας τρίτος απλά θα ισοπέδωνε τα πάντα...Είναι η συνταγή που πιάνει ΠΑΝΤΑ και που τους κάνει να θησαυρίζουν ΠΑΝΤΑ.

  Οποιος θεωρεί γραφικές τις λεγόμενες "θεωρίες συνωμοσίας" θα περάσει πολύ άσχημες μέρες και αυτός και η οικογενιά του...

  Μια άρνηση του 20% των πολιτών μιας χώρας και η οργάνωση τους είναι αρκετά για να ανατρέψουν οποιοδήποτε πολιτικό καθεστώς...

  Κοιμόμαστε όρθιοι...σκεφτόμαστε ακόμη οτι κάποιο πολιτικό πρόσωπο ή κόμμα θα μας σώσει....ενώ μας έχουν αποδείξει ΟΛΟΙ επαννελημένα οτι έχουν ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ...

  Κάθε πρόσωπο που θέλει να βγεί στην εξουσία είναι πουλημένο σε κάποιον.
  Πάντοτε υπόσχεται τα καλύτερα και κάνει τα χειρότερα.
  Και ο κόσμος ακολουθεί απο πίσω...αποχαυνωμένος απο τα media τις τηλεοράσεις τις τζούλιες και τα ποδόσφαιρα....
  Εαν συνεχίσουμε έτσι δεν θα υπάρχει Ελλάδα.
  Δεν είμαι ούτε τραγικός ούτε απαισιόδοξος ούτε με ΝΟΙΑΖΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΙΠΟΤΑ από όσα λένε.
  Ξυπνήστε.
  It's either us or them.

 5. TASSOS avatar
  TASSOS 12/01/2011 17:30:12

  Όσο ο Παπανδρέου είναι σοσιαλιστής , άλλο τόσο η Ελλάδα είναι χρεωκοπημένη. Αν είναι τις "πα...ριές" που μας πουλάνε οι τοκογκύφοι των Κεντρικών Τραπεζών να τις αναπαραγάγουμε και μεταξύ μας χαθήκαμε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.