#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/04/2008 15:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι παιχνίδι παίζουν οι ΗΠΑ;

Θέτω για προβληματισμό τα εξής ζητήματα: Πρώτον, όπως θα διαπιστώσατε από τα σχετικά ρεπορτάζ, μετά τον Μπους στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, μίλησε ο Σαρκοζί,  που δήλωσε κατανόηση και συμπαράσταση στις θέσεις της Ελλάδας. Ακολούθησαν υποστηρικτικές δηλώσεις από Ιταλία, Ισπανία και Λουξεμβούργο, ενώ η Γερμανία έδειξε κατανόηση και η Βρετανία σιγοσφύριζε αδιάφορη.  Αφού λοιπόν όλοι αυτοί αδιαφόρησαν επιδεικτικά για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, εμείς γιατί χρειάστηκε να βάλουμε τόσο ηρωικά βέτο;

Δεύτερον, χθες ο εκτελών χρέη υφυπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντάνιελ Φριντ (έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις) επανέλαβε προκλητικά τις θέσεις του State Department περί ύπαρξης «μακεδονικής εθνότητας» και «μακεδονικής γλώσσας» στα Σκόπια, προκαλώντας την αντίδραση της Αθήνας. Παράλληλα εμφανίστηκε ανυπόμονος για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και προέτρεψε Αθήνα και Σκόπια να προχωρήσουν στην εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων μέσω του ΟΗΕ. Το ερώτημα είναι απλό: Δεν γνωρίζει η Ουάσιγκτον ότι η Αθήνα δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί «μακεδονική ταυτότητα» των Σκοπίων και ότι με αυτές τις προϋποθέσεις δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις;

Kαταρχήν, aυτό που κατά την γνώμη μου κάνει ο Φριντ είναι να ενισχύει τον εθνικισμό των Σκοπιανών για να τα κρατήσει συσπειρωμένα, επειδή η μη ένταξη στο ΝΑΤΟ λειτουργεί και διαλυτικά (θέλουμε δεν θέλουμε) – το ίδιο άλλωστε κάνει και η ηγεσία των Σκοπίων τις τελευταίες ημέρες. Από την άλλη μεριά, όμως, ενισχύοντας την αδιαλλαξία των Σκοπίων δεν είναι σαν η ίδια η Ουάσιγκτον να οδηγεί τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο; Επειδή λοιπόν στην πολιτική και την διπλωματία ισχύει πάντα το αντίστροφο, μήπως πρέπει να δούμε και κάτω από μια άλλη διάσταση τα αποτελέσματα του Βουκουρεστίου; Μήπως και οι ΗΠΑ δεν ήθελαν να υπάρξει απόφαση για τα Σκόπια; Μήπως επειδή γνωρίζουν κι αυτές ότι το μέλλον των Σκοπίων είναι δυσοίωνο ως αυτοτελής οντότητα, επενδύουν τώρα περισσότερο στο Κόσσοβο (και την «Μεγάλη Αλβανία») και την  Βουλγαρία, που επίσης έχει διεκδικήσεις στη Μακεδονία;  Κι ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι για τα Σκόπια, εκτός από την Βουλγαρία και την Αλβανία, καραδοκεί πάντα και η Σερβία.

Περιμένω απόψεις επειδή η κατάσταση μπερδεύεται πολύ κατά την γνώμη μου. 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΖΑΡΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ avatar
  ΖΑΡΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 08/04/2008 15:40:24

  Την λογική της μεγάλης Αλβανίας και το ενδιαφέρον της Βουλγαρίας το κατανοώ απόλυτα. Εγώ έχω να καταθέσω τα εξής. Η Αμερική ήθελε τα Σκόπια στην σημαχία λόγο του αγωγού πετρελέου της Ρωσίας που θα βγεί στην Αδριατική. Όσον αφορά το εθνικό μας ζήτημα πιστεύω οτι αν δεν βρεθεί λύση δεν πρέπει να τους δεχτούμε και καλώς πράξαμε. Επίσεις πιστεύω ότι εδαφικες διεκδικήσεις αυτά τα κράτη δεν μπορούν να έχουν από την Ελλάδα λόγο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το εδαφικό ενδιαφέρον είναι της Βουλγαρίας για κάποιο κομμάτι εδαφών των Σκοπίων και αντίστοιχο των Αλβανών. Τέλος πιστεύω οτι αυτά τα δύο κράτη αν προσαρτήσουν στα εθνικά τους εδάφη των Σκοπίων θα μαραζόσουν ακόμη περισσότερο οικονομικά. Αν σκεφτεί κανείς τι χρήματα θα χρειαστούν για υποδομές(σχολεία, τράπεζες, νοσοκομεία, εφορίες, αστυνομία).

 2. Frixos13 avatar
  Frixos13 08/04/2008 15:57:31

  Εγραψε το ΠΑΡΟΝ: "Στο μεταξύ μέσα στην Ελλάδα κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος η άποψη ότι τα Σκόπια μπαίνουν σε φάση διαλυτικής κρίσης -εξαιτίας της απόσχισης του Κοσόβου, που ενθαρρύνει αποσχιστικές τάσεις και των δικών τους Αλβανών του Τετόβου- κι ότι η μη ένταξή τους στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς επιτείνει και επισπεύδει την κρίση αυτή. Ίσως και τη διάλυσή τους. Η Ελλάδα ούτε «εύχεται» ούτε «επιδιώκει» τη διάλυσή τους. Αλλά ούτε κι έχει κανένα λόγο να τη φοβάται...."

 3. Τάκης avatar
  Τάκης 08/04/2008 16:28:00

  Μα, δεν ασκήσαμε βέτο. Ποιος το είπε αυτό? Απλά δεν υπήρχε πρόσκληση των Σκοπίων για ένταξη γιατί το συμβούλιο των χωρών του ΝΑΤΟ υιοθέτησε τις ελληνικές θέσεις ότι μη λύση σημαίνει και μη πρόσκληση. Δεν συμφώνησαν δηλαδή όλοι στην ένταξη και διαφωνήσαμε μόνο εμείς. Μην συνεχίζουμε να ψηλώνουμε άλλο τον Κωστάκη.

 4. Προφήτης avatar
  Προφήτης 08/04/2008 16:29:08

  Πρέπει να γίνει αντιληπτή η νοοτροπία των Αμερικανών.
  Η κυρίαρχη στάση ζωής συνοψίζεται στο try and err. Δηλαδή δοκίμασε, λάθεψε και διόρθωσε. Και προσπαθούν ακατάπαυστα.
  Ενώ εμείς παίρνουμε μια θέση, κάνουμε κάτι …και τέρμα.
  Φτάνει. Next year.


  Οι ΗΠΑ θέλουν
  - να κατακερματίσουν τα Βαλκάνια σε ελέγξιμα κρατίδια
  - να ταπεινώσουν πλήρως τη Σερβία που τους αντιστάθηκε
  - να ελέγχουν τους ενεργειακούς δρόμους από Ρωσσία και Καύκασο προς τη Δύση
  - να διασφαλίσουν τον ναρκοδρόμο που από Αφγανιστάν με σταθμό Κόσοβο και Σκόπια καταλήγει στις δυτικές αγορές
  - να έχουν τοποθετηθεί στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσσίας, ως εφαλτήριο για το οψέποτε «γιούργια» προς τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Σιβηρίας.

  «Η μεσοβαλκανική ζώνη, κάτω από τον Δούναβη, αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της Ευρωασίας και τη συντομότερη γέφυρα Ευρώπης-Ασίας από την Αδριατική έως τη Μαύρη Θάλασσα και, μετά, την Υπερκαυκασία.

  Μέσω αυτής διήλθαν οι σημαντικότερες κοσμοϊστορικές επιδρομές από και προς την Ανατολή τα τελευταία 2.500 χρόνια. Σήμερα, επιπλέον, οδηγεί στα πετρέλαια της Κασπίας. Συνεπώς, ο έλεγχός της έχει μεγίστη γεωστρατηγική σημασία. Σήμερα όλα τα κράτη αυτής της ζώνης, πολλά μη βιώσιμα και τεχνητά, αποτελούν προτεκτοράτα των ΗΠΑ: Βοσνία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κοσσυφοπέδιο, Σκόπια και Βουλγαρία.
  Ωστόσο, σπονδυλική στήλη και βάση ανεφοδιασμού της μεσοβαλκανικής ζώνης αποτελεί ανέκαθεν η Μακεδονία.»

  Αυτές είναι οι επιδιώξεις, αυτά λέει ο κ. Brzezinski που εστιάζει τον στόχο στο «Βαλκανικό Μπαλκόνι» και στην Υπερκαυκασία και ως Πολωνός μισεί τους Ρώσσους.
  Αν θα τα καταφέρουν άγνωστο, πάντως θα προσπαθούν συνεχώς. Είπαμε try and err.

  Ακόμα : δεν είναι στατικοί και σταθεροί σε απόψεις και πρακτικές βάσει αρχών.
  Κρατάνε μόνο ό,τι τούς εξυπηρετεί και ισοπεδώνουν τα υπόλοιπα.

  Παράδειγμα : το Ιράκ ήταν η μοναδική αραβική χώρα όπου ανέκαθεν συνυπήρχαν αρμονικά οι δύο κύριες τάσεις του Ισλάμ, Σουνίτες και Σιίτες. Και μικρότερες θρησκευτικές μειονότητες ζωροαστριστές, χριστιανοί, πυρολάτρες.
  Κοσμική κοινωνία χωρίς θρησκευτικές διενέξεις.
  Οι Αμερικανοί εισέβαλαν και συνάντησαν σθεναρή αντίσταση. Έχοντας απώλειες, δεν δίστασαν να υποδαυλίσουν από το 2005 θρησκευτικές έριδες, με προβοκάτσιες και δωροδοκίες, για να μειωθεί η πίεση που υφίστατο ο στρατός τους.
  Σήμερα, εκτός των άλλων, το Ιράκ σπαράζεται από θρησκευτικές διαφορές, με τις κοινότητες να έχουν περιχαρακωθεί.
  Μέσα σε 2 χρόνια ξεθεμελίωσαν παραδόσεις και κατέστρεψαν την καθημερινότητα αιώνων, για να αποκομίσουν ένα τακτικό όφελος.

  Για να μην θυμηθούμε την εκκένωση των ελληνικών χωριών στον Εμφύλιο, τακτικά, για να μην παρέχουν βοήθεια στους αντάρτες, που δημιούργησε τον γιγαντισμό της Αθήνας.

  Στη λογική αυτή, είπαν «τελειώνετε με την Αρχαία Ιστορία και τα ονόματα».Έτσι το αντιλαμβάνονται. Δεν είναι μόνο ανιστόρητοι, κυνικοί βάρβαροι. Δεν έχουν αρχές γιατί δεν έχουν ιστορία να υποστηρίξουν, μαζώματα από όλη την Οικουμένη είναι.

  Στα Βαλκάνια έχουν εδραιωθεί εν μέρει με το Camp Bondsteel, τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση που δημιούργησαν μετά τον πόλεμο στο Βιετνάμ, στα σύνορα Κοσόβου-FYROM. Και τις βάσεις σε Βουλγαρία - Ρουμανία.
  Αν το παιγνίδι δεν τους βγαίνει μπορεί να επιλέξουν άλλον στρατηγικό εταίρο.
  Η Βουλγαρία γιατί ανήκε στους ουδέτερους του Βουκουρεστίου;
  Δίπλα είναι, έχει συμμετάσχει στην διαμόρφωση της τοπικής ιστορίας.

  Η Ελλάδα εμφανίζεται ως ο αδύναμος κρίκος να προβεί σε υποχωρήσεις, λόγω παρελθόντος και ελλείμματος ηγεσίας.
  Μακριά από πολεμοκαπηλείες, όταν οι γύρω σου αλλάζουν τα σύνορα, οφείλεις να διασφαλίσεις τα συμφέροντά σου.

  Συμφέρον της Ελλάδας είναι να υπάρξει αυτό το «μαξιλάρι» στα βόρια σύνορα που να εξασφαλίζει δίοδο προς τη Μεσευρώπη μέσω Σερβίας, χωρίς εξάρτηση από Βούλγαρους και Αλβανούς.
  Αν διαλυθεί, τότε πρέπει να λάβει μερίδιο. Είναι αδιανόητο να γίνεται αποδεκτό (πλην Αλαβάνου) ότι τα Σκόπια θα διαμοιραστούν σε Αλβανούς και Βούλγαρους.

  Συγγνώμην για το μακροσκελές σχόλιο.

 5. Greek Rider avatar
  Greek Rider 08/04/2008 17:04:39

  Όλα είναι λίγο ή περισσότερο πιθανά. Ένα όμως από τα κύρια στοιχεία της πολιτικής των ΗΠΑ σε σχέση με την Ελλάδα είναι οτι θέλει να έχει πολλές αφορμές για να της ζητάμε βοήθεια (με αγορές όπλων, αποστολή στρατευμάτων κτλ). Αν δεν είχαμε προβλήματα με την Τουρκία, τα Σκόπια κτλ πως θα μας ανάγκαζαν να στρεφόμαστε προς αυτούς και να προσπαθούμε να αγοράσουμε την εύνοιά τους; Συνεπώς, σίγουρα θέλουν να σταθεροποιήσουν τα Σκόπια αλλά και σίγουρα να μην μας ικανοποιήσουν απόλυτα γιατί τότε θα κλείσουν ένα μέτωπο μας που τους ωφελεί να είναι ανοικτό.

 6. sxolio.gr avatar
  sxolio.gr 08/04/2008 17:26:21

  πρωτον: Ωραια φωτογραφία. Φαινεται το δακτυλο και ο κνιτης . Το φεγγαρι ειναι εκτος πλάνου.
  Δευτερον: Αν ο εξαποδω ο Φριντ ειπε αυτα που διαβασα, είπε οτι μας αρεσει δεν μας αρεσει υπάρχει βορειως των συνόρων μας μια εθνοτητα που ομιλει μια συγκεκριμενη γλώσσα. (βραζω το μακεδονική απ εξω για να μη γαργαλαει) Συνεπως εχουμε ενα δευτερο κνιτικο αξιωμα: Αν τα γεγονοτα δεν συμφωνουν με τη γραμμη τοσο το χειροτερο με τα γεγονότα.
  Τριτον: Για την τριτη παραγραφο: πολυ πολυπλοκο σεναριο για τα γουστα μου.

  Προς διαφορους σχολιαστες: Απο που προκυπτει ο χαρακτηρισμος "αδυνατος κρικος" για την Ελλάδα?? Εκτος από το συμπλεγμα κατωτεροτητας εννοω

 7. sxolio.gr avatar
  sxolio.gr 08/04/2008 17:29:28

  προς προφητη: Τι ακριβως θα παθουμε αν διαλυθει το "μαξιλαρι"??
  Ειλικρινα πιστευω οτι δεν θα αλλαζε απολυτως τιποτα μακροπροθεσμα. (Στη διαρκεια της διαλυσης μπορει να πασαλειφτουμε και εμεις με πισσα και πουπουλα)

 8. polytexnitis.blogspot.com avatar
  polytexnitis.blogspot.com 08/04/2008 19:35:48

  Η Ελλάδα ζητά μόνο σύνθετη ονομασία του κράτους. Οι εθνότητες και οι γλώσσες δεν είναι θέματα πολιτικού ορισμού, αναγνωρίσεων και διαπραγματεύσεων αλλά αποτέλεσμα επιστημονικής προσέγγισης. Με άλλα λόγια, για την ύπαρξη (και την ονομασία) μακεδονικής γλώσσας αποφαίνονται γλωσσολόγοι και μακεδονικής εθνότητας εθνολόγοι. Και μάλλον δε θα σας αρέσει το πόρισμα που έχουν βγάλει.

 9. nestorius avatar
  nestorius 08/04/2008 20:01:59

  Συνεισφέροντας στη συζήτηση θέλω να σημειώσω το εξής: "μακεδονικής" συνειδησης και "μακεδονικής" μητρικής γλώσσας είναι μόνο το 70% ή 60% του πληθυσμου των Σκοπίων. Οι υπόλοιποι στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι Αλβανοί (επισήμως γύρω στο 25%) και κατά τα λοιπά Σέρβοι, Βούλγαροι κ.α. Η αναφορά λοιπόν από τον αμερικανικό παράγοντα σε μακεδονικές εθνότητες και γλώσσες δεν ενισχύει την εσωτερική ενότητα του κρατιδίου αλλά μάλλον την υπονομεύει. Οι Αλβανοί ζητούν την αναγνώρισή τους ως βασικής συνιστώσας του κράτους, έχουν άλλωστε επιβάλει τη γλώσσα τους και ακόμη (ατύπως) και τη σημαία τους με τον αετό στις περιοχές όπους πλειοψηφούν. Εκτός και να θεωρήσουμε ότι οι ΗΠΑ στέλνουν μήνυμα στους Αλβανούς των Σκοπίων να μην κινηθούν. Πάντως σε κάθε περίπτωση το βασικό διακύβευμα για εμάς είναι η erga omnes ονομασία του κρατιδίου. Τα υπόλοιπα περί μακεδονισμού δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε σε πολιτικό επίπεδο άμεσα εφόσον θα πρόκειται για ευθεία παρέμβαση στο εσωτερικό ενός ξένου κράτους, στο μέτρο βέβαια που δεν υπάρχουν απειλές για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας.

 10. Factorx avatar
  Factorx 08/04/2008 20:09:36

  Ανησυχεί ο Μπερίσα


  Σε αστάθεια θα μπορούσε να οδηγήσει, εάν δεν διευθετηθεί, η διαμάχη Αθήνας-Σκοπίων εκτιμά ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα. Κι αυτό γιατί η διαιώνιση του προβλήματος δημιουργεί τον κίνδυνο έξαρσης των εθνικιστικών τάσεων στην ΠΓΔΜ με επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή: «Εάν υπάρξει αδιέξοδο, τότε είναι πολύ πιθανό να ενθαρρυνθούν οι ακραίες εθνικιστικές ομάδες όλων των εθνοτικών κοινοτήτων».

  Ο κ. Μπερίσα δεν εξήγησε τους λόγους που τον οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα, αλλά με τον αέρα της πρόσφατης πρόσκλησης του ΝΑΤΟ προς την Αλβανία προέβη σε παραινέσεις προς τις δύο πλευρές καλώντας σε αναζήτηση συναίνεσης: «Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα θα καταχραστεί το βέτο της κι επίσης δεν πιστεύω ότι η Μακεδονία θα είναι αδιάλλακτη σε μια αποδεκτή συναινετική λύση» είπε, τονίζοντας ότι «μια τόσο σημαντική χώρα για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή», όπως η ΠΓΔΜ, δεν μπορεί να μείνει ένα ανένταχτο (στο ΝΑΤΟ) νησί...Πηγή: Ασ. Πρες

 11. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 08/04/2008 20:10:05

  Στο θέμα αυτό βρήκα κι έλεγα να το κρατήσω για τον εαυτό μου ...

  ... αλλά όσο υπάρχουν ακόμα ανίδεοι και ανυποψίαστοι, περι του τί γίνεται μεσα και έξω απο την χώρα μας - και δυστυχώς είναι πολλοί - σκέφθηκα να το περάσω και εδώ. Περιμένω και εγώ σχόλια. Ακόμα και σχόλια ανάξια απαντήσεων. Γιατί ειδικά αυτά είναι, που φανερώνουν δυστυχώς την παντελή άγνοια μερικών, που επιμένουν να γράφουν για να ... γράφουν.

  Η βαλκανοποίηση της Ελλάδας
  ***************************
  Του δρος ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

  Καθηγητού πολιτικών επιστημών στο ΜΙΤ

  Μία επικίνδυνη ψευδαίσθηση διαμορφώνει την ελληνική εξωτερική πολιτική, την εποχή μεταβαλκανοποίησης των Βαλκανίων. Πρόκειται για την ψευδαίσθηση της αβάσιμης αυτοεκτίμησης που προβάλλεται από την επικεφαλής σχεδιασμού της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ στην πραγματικότητα ο ρόλος της θυμίζει περισσότερο κλασική χορεύτρια με κλακέτες, που εκτελεί μια χορογραφημένη άσκησή της για την ικανοποίηση ενός προεπιλεγμένου κοινού. Οπως οι τυπικές χορεύτριες του Χάρλεμ, ο ρυθμός και η ένταση της παράστασης καθορίζονται από τη διάρκεια και την ένταση του χειροκροτήματος. Γι' αυτό και στο τέλος της πρόσφατης παρουσίας της στην Ουάσιγκτον, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών έμοιαζε έτοιμη να ανταλλάξει την αξιοπρέπεια του σερβικού έθνους και την τιμή της Ελλάδας για να εξασφαλίσει λύση για το πρόβλημα που είναι γνωστό ως «το θέμα της ονομασίας». Η τελευταία συμφωνία υποχρεώνει την Ελλάδα να «βοηθήσει» να πωληθεί στο απογοητευμένο σερβικό έθνος το «πικρό χάπι του Κοσόβου», σε αντάλλαγμα για ένα αποδεκτό υποκατάστατο της ονομασίας ΠΓΔΜ. Τέτοιες συμφωνίες προκαλούν επικίνδυνα προηγούμενα και δυσοίωνες συνέπειες για τα ελληνικά συμφέροντα και την εθνική ασφάλεια. Μία επιτυχημένη σύνδεση των θεμάτων του Κοσόβου και της ΠΓΔΜ από τον ανώτατο διαχειριστή των Ελλήνων αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον, Νίκολας Μπερνς, αφήνει την Ελλάδα εκτεθειμένη σε μελλοντική βαλκανοποίηση - χωρίς καμία αμφιβολία.

  Για τους προσεκτικούς παρατηρητές των βαλκανικών υποθέσεων αυτό το αποτέλεσμα δεν προκαλεί έκπληξη. Για μήνες η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών πρέσβευε «ρεαλισμό» στους ομολόγους της στο Βελιγράδι με τέτοια επιμονή, που ώθησε τον Πούτιν να συνδέσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου με το μέλλον της Κύπρου. Δεν μπορεί κανείς παρά να νιώσει αποτροπιασμό από την απερίσκεπτη αποδοχή (και μάλιστα χωρίς επιχειρήματα) της δημιουργίας ενός νέου κράτους στα Βαλκάνια με βάση τη γεωγραφία, με κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και με περιφρόνηση των Ηνωμένων Εθνών. Ισως διέφυγε την προσοχή των βαθυστόχαστων διανοητών του ελληνικού υπουργείου, αλλά το γεγονός παραμένει ότι δεν υπάρχει «κοσοβάρικη» εθνότητα που αναζητά αυτοδιάθεση, αλλά μόνο Αλβανοί του Κοσόβου που τώρα προετοιμάζουν τη σκηνή για ένα όνειρο πολλών χρόνων, το οποίο προκάλεσε τους βαλκανικούς πολέμους. Το λίκνο του σερβικού πολιτισμού, το Κόσοβο, είδε τη δημογραφία του να αλλάζει από την εγκατάσταση 300.000 Αλβανών κατά τη διάρκεια συνεργασίας των Αλβανών με τους ναζί, η οποία (εγκατάσταση), σε συνδυασμό με την παρουσία των αυτόχθονων Αλβανών, λειτούργησε ως αιτιολόγηση των αλβανικών διεκδικήσεων, τόσο έναντι της Ελλάδας όσο και της Σερβίας. Από απλή περιέργεια: πόσοι Αλβανοί έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό; Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν άσχετη ιστορία στους κλωνοποιημένους Ελληνες λάτρεις της διαφορετικότητας/πολυπολιτισμικότητας, αλλά αξίζει να ξαναθυμηθούμε ορισμένα στιγμιότυπα του όχι και τόσο μακρινού ιστορικού παρελθόντος.

  Στις 3 Μαΐου 1941, έξι ημέρες αφότου οι δυνάμεις των ναζί εισέβαλαν στην Αθήνα, η κυβέρνηση του Αλβανού πρωθυπουργού Σεφκέτ Βερλάτσι έστειλε στη Ρώμη εξαμελή αντιπροσωπεία να παρουσιάσει στον Ντούτσε «τις ελάχιστες διεκδικήσεις της Αλβανίας έναντι της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας». Εκτός από το Κόσοβο, ο Βερλάτσι ζητούσε την «προσάρτηση» των Ιωαννίνων και της Πρέβεζας στην Αλβανία μαζί με τις ευρύτερες περιοχές, όπως επίσης και άλλες ελληνικές περιοχές, ειδικά στη δυτική Μακεδονία. Παράλληλα με τις «ελάχιστες» αλβανικές διεκδικήσεις, ένα τραγούδι έκανε το ντεμπούτο του στην Αλβανία, με τους αποκαλυπτικούς στίχους, που είναι εξίσου δημοφιλείς σήμερα, «pa kosova e Chemeria, nuke esshte Sqipeperia» (χωρίς το Κόσοβο και την Τσαμουριά, δεν υπάρχει Αλβανία).

  Μπορεί οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος να πιστέψει ότι η δημιουργία ενός τρίτου ξανθού ισλαμικού κράτους στα Βαλκάνια θα αφήσει ήσυχη την Ελλάδα; Κανείς δεν αρνείται το δικαίωμα μιας εθνικής ομάδας να ζητεί ένωση με τα αδέρφια τους πέρα από τα σύνορα. Αλλά η δημιουργία κρατών με βάση «κατασκευασμένα γεγονότα επί του εδάφους» προετοιμάζει τη σκηνή για τη βαλκανοποίηση της Ελλάδας. Σε συνδυασμό με τις εξωτερικά τροφοδοτούμενες αναρχικές τάσεις μέσα στην Ελλάδα και την τάση της ελληνικής κυβέρνησης να συμπεριφέρεται ως ομάδα εμπόρων αντί ως προστάτιδα των εθνικών συμφερόντων, η σκηνή είναι τώρα έτοιμη για νέες εθνικές δοκιμασίες χωρίς δίχτυ ασφαλείας.

  Δυστυχώς η Ελλάδα έχει ξεπουλήσει τις επιλογές της, μία προς μία, στους δημιουργούς της στρατηγικής έννοιας της νέας «Εγγύς Ανατολής», που βασίστηκε στις προ του 1912 βαλκανικές πραγματικότητες και βελτιώθηκε ήδη από τον Ιούνιο του 1992 από τους ιμπεριαλιστές στρατηγικούς σχεδιαστές. Είθε ο Θεός να σώσει την Ελλάδα από τους πεινασμένους για εξουσία Ελληνες πολιτικούς.

  Για την μεταφορά

  ΠΕΛΙΑΣ

 12. nestorius avatar
  nestorius 08/04/2008 20:31:40

  Δεν καταλαβαίνω από πού συνάγει ο κ. Σταύρου το γεγονός ότι η Ελλάδα πούλησε κάτι, ό,τιδήποτε: 1. στην υπόθεση του ονόματος φάγαμε πόρτα απο τους αμερικανούς κατά συνέπεια τα περί ανταλλάγματος αποδεικνύονται παντελώς αβάσιμα και υπονομεύουν τα συμπεράσματα του σχολιαστή, 2. αναγνώριση του κοσόβου δεν έχουμε μέχρι στιγμής από την Ελλάδα κυρίως λόγω Κύπρου οπότε το αυτό, 3. η μη ανταλλάξιμη αξιοπρέπεια του σερβικού έθνους που δεν εμπόδισε την κυβέρνησή του να ανγνωρίσει από τις πρώτες τα Σκόπια ως Μακεδονία οπότε επίσης το αυτό. 4. Η Αλβανία κατά τον πόλεμο ήταν υπο ιταλική κατοχή και ταυτόχρονα συνεργάτης του άξονα, κατά συνέπεια θα ήταν αδιανόητο να μην προβάλλει διεκδικήσεις επί των ηττημένων τη δεδομένη στιγμή γειτόνων της. Το ίδιο άλλωστε έκαναν και οι Βούλγαροι, μήπως θα πρέπι να φοβόμαστε και αυτούς, άσε που κυκλοφορούν και ελεύθερα ως κοινοτικοί ανά την επικράτεια
  5. Ο κ. Σταύρου παρουσιάζει ως δεδομένο το ξεπούλημα για να καταλήξει στο συμπέρασμα περί πεινασμένων για εξουσία πολιτικών. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε ποιοι κατά τον κ. Σταύρου πολιτικοί θα πρέπει να αντικαταστήσουν τους τελευταίους

 13. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 08/04/2008 20:34:36

  ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ
  **************
  που δέν αναφέρει κανεις, αλλά δέν παύει να είναι υπαρκτό, άν κρίνει κανείς απο φωνές και ποστ σε διάφορα γερμανικά φόρα, που θυμούνται, τί έχει συμβεί στα Βαλκάνια με τους βαλκανικούς πολέμους και πάση θυσία προσπαθούν να αποτρέψουν την ανάμιξη της χώρας τους στα προβλήματα της γειτονιάς μας.

  Πράγματι στο θέμα της διευρύνσεως του ΝΑΤΟ η Γερμανία κράτησε σθεναρά στάση με το προηγούμενο (δύο μέρες πρίν το Βουκουρέστι) ότι, Γερμανία και Ρωσία δήλώνουν φανερά πλέον ότι, είναι στρατηγικοί εταίροι. Βγήκαν στην φόρα οι κρυφοί αρραβώνες;

  Μπράβο σας! Συγχαρητήρια! Αλλά τώρα που θρέψατε μέγεθος και δύναμη, θα κάνετε κάτι για το ευαίσθητο υπογάστριο της Ευρώπης, τα Βαλκάνια, που πυριτιδαποθήκη σαν χαρακτηρισμός είναι πλέον πολύ λίγος για να τα περιγράφετε. Θα κάνετε κάτι για να περισώσετε ό,τι κληρονομήσατε απο τον Αντενάουερ και τον Ντε Γκώλ ή θα επιστρέψετε στην προ του Β'Π.Π. κατάσταση εσείς και σύσσωμη η Ε.Ε.;

  Είναι όντως πάρα πολύ περίεργο η Ε.Ε. με τους νέους της εταίρους ή χωρίς αυτούς να δέχεται την διαχείρηση των οδών μεταφοράς ενεργείας απο την Αμερική και να μήν βγάζει άχνα. Το ίδιο περίεργο είναι, να μήν ενεργεί στην αναμενόμενη διάλυση, που θα αρχίσει απο τα Βαλκάνια, καθώς η επιβαλλόμενη αλλαγή συνόρων με αρχή στο Κόσοβο θα προκαλέσει επέκταση των αλλαγών και φυσικά συγκρούσεις με αιματοχυσίες.

  Η ιστορία επαναλαμβάνεται, είτε επειδή δέν μαθαίνεται είτε επειδή χρησιμοποιείται σαν κλισέ για επανάληψη.

  ΠΕΛΙΑΣ

 14. sxolio.gr avatar
  sxolio.gr 08/04/2008 20:44:12

  Στο προσωπο του Δρος Σταυρου αναγνωριζει κανεις τον επόμενο επκεφαλης του ψηφοδελτιου επικρατειας του ΛΑΟΣ. Μ αρεσε ιδιαιτερα η αποστροφη για τη δημιουργια Ξανθου Ισλαμικου Κρατους.
  Κατα τα αλλα το γνωστο κοκτειλ αλα καρτ ιστοριας και κινδυνολογιας

 15. polytexnitis.blogspot.com avatar
  polytexnitis.blogspot.com 08/04/2008 20:59:28

  Ε όχι και καθηγητής στο ΜΙΤ ο Σταύρου! Στο Howard είναι επίτιμος (συνταξιούχος γαρ...) καθηγητής, ένα πολύ μέτριο πανεπιστήμιο, οι δε απόψεις του κατά καιρούς δεν είναι και το απαύγασμα της αντικειμενικότητας και της επιστημονικής ανάλυσης...

 16. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 08/04/2008 21:01:04

  Για το άρθρο του κ. Σταύρου έγινε πολύς λόγος στην εκπομπή της ΕΤ3 δύο βράδυα πριν απο το Βουκουρέστι.

  'Ιδιες απορίες εκφράσθηκαν και απο τους συνομιλητές του σε εκείνην την εκπομπή. Εγώ δέν την παρακολούθησα και εδώ και δύο μέρες προσπαθώ να επικοινωνήσω μαζί του στις ΗΠΑ, για να έχω και εγώ μία απάντηση σε αναλογα ερωτήματα με αυτά του nestorius. Πιστεύω στον άνθρωπο αυτό περισσότερο απο τον Παπαχελά και κάποιους ακόμα που μας μεταφέρουν ειδήσεις, σχόλια και φήμες σε αχταρμά.

  Το σχετικό με το ξεπούλημα μάλλον εννοεί το όνομα της σλαβομακεδονίας.

  Το οποίο για μένα συνεχίζεται στην σημερινή μορφή, που έχει λάβει η στάση μας στο "ξεβράκωμα", αντί να λεχθεί μετά απο όσα διαπιστώθηκαν στο Βουκουέστι και μετά απο τον αποκλεισμό των Σκοπίων ,αλλά και μετά απο όσα μας ξεφούρνισε σήμερα ο Φρίντ σαν ...ιστορικός όπως και ο γνωστός περιπλανώμενος ιστορικός ανιστόρητος Μαζάουερ, που έγραψε για την Θεσσαλονίκη, πόλη των φαντασμάτων, ότι, εμείς πλέον ορίζουμε τις διαπραγματεύσεις, δέν θέλουμε κανέναν επάνω απο το κεφάλι μας, γιατί χορτάσαμε απο προστάτες και μεσολαβητές και άν είναι να βρούμε τον κοινό δρόμο με τους γείτονες, μπορούμε να το κάνουμε ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ. Άν αποτύχει εμείς κλείνουμε τα σύνορα και αυτοί άς βάλουν το κρατίδιο στο ΝΑΤΟ, χωρίς την συμφωνία μας στο όνομα.'Ας το ονομάσουν και με τις ευλογίες μας new Pensylvania, new Nevada, που θα τους κάνει και υπερήφανους απογόνους των ένδοξων ερυθροδέρμων, αναγνωρισμένης ποιοτικής ράτσας και στις ΗΠΑ, μιάς και εκεί δέν αναγνωρίζουν ούτε εθνότητες ούτε έθνη ούτε τον κακό τους τον φλάρο. Τέρμα και τελείωσε. Έχουμε και άλλες δουλειές ...

  Γιατί εμείς στο εξής θα τους αποκαλούμε εμείς και όσοι ξέρουν απο ιστορία και απο ρίζες φυλών και λαών μόνο με το mazedonia bastarda.

  Δέν είναι και δέν είσαι μόνο ό,τι δηλώσεις κύριε Φριντ, αλλά και ό,τι όνομα σου δώσει ο ανάδοχος.

  ΠΕΛΙΑΣ

 17. nestorius avatar
  nestorius 08/04/2008 21:20:35

  Το κακό αγαπητέ ΠΕΛΙΑ είναι ότι εμείς μπορεί να τους αποκαλούμε όπως θές αλλά όλοι (μα όλοι) οι υπόλοιποι τους αποκαλούν ήδη εδώ και 15 χρόνια Μακεδόνες. Δοκίμασε να πείς, το έχω κάνει πολλές φορές και το ξέρω, σε κάποιον στοιχειωδώς ενημερωμένο γάλλο, άγγλο δανό κλπ ότι είσαι μακεδόνας (οι μη ενημερωμένοι δεν ξέρουν και ούτε ενδιαφέρονται να μάθουν που πέφτει ούτε η Έλλάδα). Εδώ εμείς δεν καταφέραμε να μας αποκαλούν Έλληνες και θα επιβάλλουμε όνομα στους Σκοπιανούς ...

 18. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 08/04/2008 21:36:45

  Νομίζω ότι το βέτο έχει σημειολογικές προεκτάσεις που ξεπερνούν τα όρια του σκοπιανού και σ΄αυτές έγκειται ίσως η ιδιαίτερη σημασία αλλά και η αξία του.
  Πέραν αυτού η γενική προβληματική της ανάρτησης είναι αναμφίβολα στη σωστή κατεύθυνση. Το σκοπιανό, πέρα από το θέμα του ονόματος, που τελικά κινείται στη σφαίρα της ιδεοληψίας, στηρίζεται βασικά στο κύριο σενάριο, που έχει προγραμματιστεί να ακολουθήση το διαμελισμό των σκοπίων και συνίσταται στον κατακλυσμό της βόρειας Ελλάδας με ένα εκατομμύριο σκοπιανούς πρόσφυγες. Τότε πλέον δε μιλάμε για ονόματα, αλλά για εθνολογική αλλοίωση, έναντι στην οποία δεν θα μπορούσε να αδιαφορήση ούτε η τρυφερή και φιλόστοργη καρδιά ενός Αφροαμερικάνου Ομπάμα. Γιατί ο Φράνσις Φουκουγιάμα μίλησε στο "State bilding" όχι μόνο για τους Νέοκονς αλλά για όλο το Αμέρικα. Ή μήπως και ο Μπρεζίνσκι δεν ανήκει στους δημοκράτες-παιδιά;

 19. sxolio.gr avatar
  sxolio.gr 08/04/2008 21:46:50

  ε????????

 20. Προφήτης avatar
  Προφήτης 08/04/2008 23:22:55

  ΠΕΛΙΑ
  Ελάχιστα θα είχα να προσθέσω στα γεωπολιτικά.
  Ο καθ. Σταύρου έχει εξαντλήσει τις παραμέτρους του ζητήματος. Τα είπε και στην ΕΤ3.
  Το ερώτημα είναι ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΑΚΟΥΕΙ;

  Οι πολιτικοί, εθισμένοι στην άσκηση εξουσίας και ανίκανοι να ασκήσουν οποιαδήποτε παραγωγική εργασία πλην πολιτικαντισμού, ενδεχομένως θα συμβιβάζονταν και με μια Ελλάδα μέχρι τη Λιβαδειά, αρκεί αυτοί να κυβερνούσαν.

  Μην ορκίζεσαι για "μη ανάμειξη" των Γερμανών.
  Ο Κρις Σπύρου είπε πριν 10 μέρες στον Κούλογλου ότι οι Αμερικανοί ενεπλάκησαν στα Βαλκάνια διότι, μετά την ενοποίηση, οι Γερμανοί ήθελαν να απομακρύνουν τις στρατιωτικές βάσεις που ήταν στο έδαφός του και αυτές δεν μπορούσαν να πάνε αλλού από την Γιουγκοσλαβία. Γι΄ αυτό τη διέλυσαν.
  Ξέχωρα τα "γραμμάτια" σε όσους τούς αντιστάθηκαν στον 2ο Παγκ. Πολ.
  Και, μην ξεχνάς, οι βομβαρδισμοί στη Σερβία έγιναν με κοινή απόφαση Αμερικανών - Ευρωπαίων. Θυμάσαι τις ανταποκρίσεις απ' το Aviano ;

  nestorius και μποτίλια
  Επιτρέψτε μου να παραθέσω ένα σχόλιο τρίτου

  «Ο πατριωτισμός, η αξιοπρέπεια, το όνομα

  Ο σωστός Έλληνας διανοούμενος (σωστός § σώμα § σώζω) δεν θα έπρεπε (σήμερα) να συνδέεται με το έθνος του με δεσμούς κοινού πατριωτισμού και τούτο για ένα εκατομμύριο λόγους (ανίκανες και διεφθαρμένες ηγεσίες, ατολμία, φόβος απέναντι στις μεγάλες δυνάμεις κ.λπ...).

  Αυτό όμως δεν θα έπρεπε να τον αποτρέπει από το να υπερασπίζεται την αξιοπρέπεια της πατρίδας του. Εάν δεν την υπερασπιστεί νιώθει(;) κατακομματιασμένος, ταπεινωμένος, έρμαιο στη χλεύη άλλων, δυνατών κρατών-πατρίδων.

  Κάθε έθνος αναζητεί εναγωνίως προγονικά επιτεύγματα στον πολιτισμό, στις αξίες, στους ήρωες, στη γλώσσα• μόνο έτσι (νομίζει ότι) εντάσσεται στον αδηφάγο ανταγωνισμό της εποχής (που είναι θέληση για κυριαρχία και τίποτε άλλο). Όλοι θέλουν μια σπουδαία καταγωγική ρίζα, ακόμη κι όσοι δηλώνουν απάτριδες.

  Δυστυχώς, όλα τούτα ανάγονται στη σφαίρα του θυμικού (γιατί, όμως, έχει αυτό το θυμικό τόσο έντονα κοινωνικοπολιτικά ξεσπάσματα - τραυλίσματα - κραυγές - συγκρούσεις;). Τα (συν)αισθήματα που γεννά το θυμικό εν πολλοίς είναι επιβεβλημένα και ανεξάρτητα από όσους τα βιώνουν. Όμως, όπως σημείωνε ο Witold Gombrowicz το 1953, «αυτά τα συναισθήματα είναι εκατό φορές ισχυρότερα από εκείνα που μας γεννούν η εκπαίδευση και ο προσανατολισμός μας στη Ζωή».

  Οι Έλληνες εκσυγχρονιστές, ορθολογιστές της (εγκληματικής, ενίοτε) κακιάς ώρας είναι ανήμποροι να κατανοήσουν την ψυχολογία του καταγωγικού ανήκειν. Νεοφιλελεύθεροι της συμφοράς ευαγγελίζονται τον ανέστιο άνθρωπο του καπιταλισμού, που χειραγωγείται ανά πάσα στιγμή, θεωρώντας μάλιστα ότι είναι ελεύθερος να ταξιδεύει σ' έναν κόσμο χωρίς σύνορα... Όμως, οι εν λόγω εκσυγχρονιστές, εκτός από αστείοι, είναι και επικίνδυνοι. Η Μακεδονία είναι ελληνική, σλαβική, βουλγαρική• το όνομα όμως Μακεδονία (ως σημαίνον και σημαινόμενο) είναι ελληνικό.
  ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/03/2008

 21. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 09/04/2008 02:00:21

  χμμ... Εσύ factorx μπερδέυεσαι, εγώ όταν βλέπω τρέλλα τέτοιου είδους σκέφτομαι:

  (1). Σου προτείνουν κάτι που ΞΕΡΟΥΝ ότι δεν μπορείς να δεχτείς. Αρα ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ότι δεν θα το δεχτείς. ΑΝ το δεχτείς, τους χαλάς το σχέδιο.Τολμάς, που θα σε φάνε τα δικά σου σκυλιά; δεν τολμάς...Αρα έχεις τσιμπήσει.

  (2). Απ'την άλλη πλευρά, τα Σκόπια είναι de facto Μακεδονία εδώ και χρόνια. Μας ζητάνε να δεχτούμε την de facto ονομασία. Αυτό αποδυναμώνει την παραπάνω εκδοχή.

  (3) Ποσώς ενδιαφέρει τους Αμερικανούς η ιστορία, η ηρεμία και η ησυχία στα Βαλκάνια. Διαίρει και βασίλευε. Το great game που κληρονόμησαν από τους Αγγλους.

  Εάν πιστεύεις factorx την εκδοχή (1), η ελληνική τακτική μπορεί να είναι να κάνει το αντίθετο από αυτό που περιμένουν για να χαλάσει η μπλόφα: Για να δούμε. Είσαι Αμερικάνος. Εχεις μία ευτυχή Μακεδονία στα Σκόπια. Οι Βούλγαροι λένε "τα αδέρφια μας απομακρύνθηκαν αλλά αποκαταστάθηκαν". Οι Αλβανοί δεν λένε παρά μόνο ότι τους πουν. Οι Σέρβοι είναι δύα κράτη μακριά από την θάλασσα. Οι Ελληνες γκρινιάξανε αλλά θα τους περάσει και ούτως ή άλλως δικοί μας είναι. Το Μακεδονικό πέρασμα προς την θάλασσα είναι πιό ελέγξιμο. Ο αγωγός (εάν είναι θέμα) περνά από 3 κράτη αντί να περνά από 2... Παίζει αλλά είναι πολύπλοκο.

  Μήπως παίζει το (2) και απλώς βαρέθηκαν το μπούρου μπούρου; Μπορεί, αλλά γιατί τώρα;

  ή παίζει το σενάριο (3)που λέει φτιάξε πρόβλημα για να έχουμε να λέμε και να τους έχουμε στην τσίτα, και να μην τα βρούν μεταξύ τους διότι τότε μπορεί να κινδυνεύσει και το Macedonian Pass.

  Όλα τα θεωρητικά και τα ιστορικά και τα συβναισθηματικά είναι καλά αλλά η κατάσταση είναι αυτή που είναι και οι Αμερικάνοι νοιάζονται για το συμφέρον τους (λογικό δεν είναι?)

  Τέτοια ώρα, ψηφίζω κατα σειρά (3), (1), (2)

  Φαντάσου τώρα εάν είμαστε εντελώς εκτός τόπου και χρόνου και κάποιος πιτσιρικάς αναλυτής σε κάποιο γραφείο να γελάει με τις μπούρδες μας...

 22. Προφήτης avatar
  Προφήτης 09/04/2008 10:10:48

  Εμείς :
  Νοτιοβαλκανικό Ινστιτούτο Κωλοπετσωμενων Αναλυτών (ΝΙΚΑ)

  Οι Αμερικανοί σίγουρα παίζουν το διαίρει και βασίλευε.
  Αλλά δεν λαμβάνουμε υπόψη και το ευμετάβλητο των εσωτερικών ισορροπιών, τις συνεχείς τριβές και πιέσεις διαφόρων lobbies που διαμορφώνουν τις ενέργειες.

  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=03.04.2008,id=93787872

  Εμείς είμαστε σταθερά ανίκανοι για άσκηση ουσιαστικής πίεσης.
  Και τώρα οι ελληνοαμερικανοί πάνε με τη Χίλαρυ, χαμένη υπόθεση δηλ.

  Αρχαιοπτερυξ, κοιμήσου λίγο

 23. NIKOLARAS avatar
  NIKOLARAS 09/04/2008 11:10:43

  Ειναι πασιφανες οτι οι αμερικανοι δεν ηθελαν να υπαρξει λυση μεχρι να κατασκευαστει η ΤΕΡΑΣΤΙΑ βαση τους στα συνορα Σκοπιων - Κοσσοβου και εξυπηρετη την ασφαλεια των αμερικανικων αγωγων ενεργειας που περναει μεσα απο τις βαλκανικες χωρες.

  Ηξεραν πολυ καλα οτι αν απο την αρχη βρισκοταν λυση τα Σκοπια θα εμπεναν στην ΕΕ πολυ νωριτερα απο την επιτευξη της κατασκευης στην εν λογω τοποθεσια μιας Αμερικανικης Βασης και ειναι σιγουρο οτι δεν θα υπηρχε περιπτωση να κατασκευαστει αυτη η κολλοσιαια αμερικανικη στρατιωτικη εγκατασταση σε εδαφος της ΕΕ.

  Τωρα που η βαση ειναι ετοιμη ανοιγει και ο δρομος για εξευρεση λυσης και ενταξη των Σκοπιων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

  Το ονομα δεν παιζει και πολυ καθοριστικο ρολο για τους αμερικανους αλλα θα ηθελαν πολυ να ονομασθουν "Μακεδονια" ωστε να προωθησουν την ανασφαλεια στην περιοχη μεσω υποτιθεμενων μειονοτητων "Μακεδονων" σε Βουλγαρικές, Αλβανικές και Ελληνικες περιοχες. Και ανασφαλεια σημαινει μεγαλυτερα εξοπλιστικά προγραμματα. Δηλαδη περισσοτερα χρηματα στα ταμεια των ΗΠΑ.

 24. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 09/04/2008 11:29:34

  Πιστευτό

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.