#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/03/2008 05:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι ξέρει ο κ. Σουφλιάς για την Μονή Τοπλού;

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκδικάζεται η προσφυγή κατοίκων και περιβαλλοντικών φορέων εναντίον της φαραωνικών διαστάσεων τουριστικής επένδυσης-μαμούθ δίπλα στο Βάϊ, σε εκτάσεις της Μονής Τοπλού, στη χερσόνησο Κάβο Σίδερο του Νομού Λασιθίου. Οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις της Κρήτης και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας διαμαρτύρονται γι αυτό που χαρακτηρίζουν «σκάνδαλο της μεγάλης τουριστικής επένδυσης στο Κάβο Σίδερο της Μονής Τοπλού» (βλ κι εδώ). Η υπόθεση είχε προγραμματιστεί να εκδικαστεί τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά το ΥΠΕΧΩΔΕ κατάφερε να πάρει αναβολή. Γιατί άραγε οι υπηρεσίες του κ. Σουφλιά υπέβαλαν τέτοιο αίτημα; Τόσο πολύ κόπτεται ο υπουργός για το μέλλον μιας επένδυσης, η οποία ωστόσο, όπως επανειλημμένως έχει καταγγελθεί αποτελεί μια επένδυση-φάντασμα από μια εταιρεία, που είναι παντελώς άγνωστη για παρόμοια έργα; Και μάλιστα τέτοιου μεγέθους;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι, ουσιαστικά, στόχος της «εταιρείας» είναι να «καθαρίσει», από τα όποια νομικά και περιβαλλοντικά κωλύματα, την τεράστια έκταση των 30.000 στρεμμάτων. Εφόσον επιτευχθεί κάτι τέτοιο, η αξία της γης θα εκτιναχθεί άμεσα στα ύψη. Στη συνέχεια, η «εταιρεία» θα εισπράξει, ως μεσάζοντας, μεγάλα κέρδη από την πώληση σε μεγάλα συμφέροντα, τα οποία θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τουριστικά αυτή την έκταση-φιλέτο της Μεσογείου. Να σημειωθεί πως τμήμα της περιοχής έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα Νatura και έχει χαρακτηρισθεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας. Το έργο που λέγει η «εταιρεία» ότι θα γίνει, θα είναι ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Προορίζεται για κυριλάτους τουρίστες, και περιλαμβάνει: Έξι τουριστικά χωριά, τρία ξενοδοχεία, δύο γήπεδα γκολφ, άλλους αθλητικούς χώρους κ.λ.π. Σύνολο 3.000-3.500 κλίνες. Η Μονή Τοπλού στην οποία ανήκει η έκταση, έχει συμφωνήσει να δώσει για εκμετάλλευση την περιοχή για τα επόμενα 80 χρόνια (!).

ΣΧΟΛΙΑ

 1. espoir avatar
  espoir 13/03/2008 07:29:05

  Η ΠΑΜΠΛΟΥΤΗ Μονή Τοπλού, που έχει εισιτήριο εισόδου, που έχει ένα "μαγαζάκι" (τουριστικό super market) στην είσοδο (με όλες τις τιμές τσιμπημένες +20 έως +50%).

  Οι μοναχοί εκεί είναι 3 (το πολύ 4). Δεν γίνονται εκλογές για ηγούμενο, επειδή είναι τόσοι λίγοι.

  Στο μαγαζί και στο μουσείο της εργάζονται λαϊκοί. Ας ψάξει κάποιος αν τους ασφαλίζει κανονικά, θα είναι πολύ ενδιαφέρον.

  Τέλος, ας ψάξει κάποιος τι σχέση έχουν με τις τοπικές αρχές (Δήμαρχοι π.χ.).

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 13/03/2008 08:42:00

  Το 1990 έγινε ένας διαγωνισμός από την Μονή Τοπλού για την ανάδειξη αναδόχου για το έργο. Ο διαγωνισμός ήταν ελαφρώς μαϊμού. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν ή ΑΒΑΞ (ναι) η Loyalward (που συστήθηκε για αυτό το σκοπό στην Αγγλία με κάτι Ελληνες και κάτι Αγγλους αγνώστων λοιπών στοιχείων) και μία Αυστριακή δήθεν κατασκευαστική επίσης αγνώστων λοιπών στοιχείων. Η ΑΒΑΞ απεσύρθη από τον διαγωνισμό. Από τις άλλες δύο μαϊμουδίτσες, λιγότερο μαϊμού ήταν η Loyalward (αλλά μαϊμού -- μην κοροϊδευόμαστε). Εγώ κατάλαβα ότι το μεγάλο εμπόδιο κατά του έργου ήταν οι Κρητικοί ξενοδόχοι του Αγιου Νικολάου που καμμία όρεξη δεν είχαν να γίνουν κι άλλα ξενοδοχεία στις ανατολικές (πραγματικά όμορφες) ερημιές. Οι ξενοδόχοι χρησιμοποίησαν ως συνήθως τους οικολόγους και τα τοπικά (καθόλου διεφθαρμένα) δικαστήρια για να μπλοκάρουν το έργο. Από την άλλη, οι Αγγλοι υπήρξαν τόσο λεχρίτες που μετάνοιωσα που δεν συνεργάστηκα με τους Γερμανούς στον Β' Παγκόσμιο. Το ότι ο ΑΚΤΩΡ θέλει κομμάτι του έργου δεν είναι παράλογο. Το ότι οι Δήμαρχοι Σητείας και κοινοτάρχες Παλαικάστρου είναι ανακατεμένοι επίσης δεν είναι παράλογο. Να σας πω εγώ που είναι το πρόβλημα ή το πιθανό σκάνδαλο (και κατηγορήστε με ότι είμαι ξερόλας). Η Loyalward καλώς ή κακώς επελέγη με την υπογραφή μιάς σύμβασης παραχώρησης (η έκταση δεν πουλιέται αλλά παραχωρείται για μερικές κυλιόμενες 80-ετίες). Η σύμβαση προβλέπει ετήσια μισθώματα ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ 10% ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΑΝ ΝΟΙΚΙ. Αν οι Αγγλοι οι οι Ελληνες που είναι πίσω τους πληρώσουν 10% του τζίρου στην Μονή (η/και το Πατριαρχείο -- η Μονή είναι Σταυροπηγιακή) τότε με γειά τους με χαρά τους και χαιρετίστε μου την ανατολική Κρήτη. Εάν δεν πληρώσουν αυτό το μίσθωμα (που μου φαίνεται απίθανο γιατί δεν έχουν ούτε καθαρές κάλτσες να αλλάξουν) τότε να δούμε ποιός θα υποβάλει ενστάσεις σε ποιό δικαστήριο (που οι περισσότεροι διαμαρτυρόμενοι έχουν πιά πεθάνει). Να λυπάστε για την χώρα μας, είναι πολύ ξεφτιλισμένη.

 3. sxolio.gr avatar
  sxolio.gr 13/03/2008 15:33:25

  δεν μπορω να αμφισβητησω τις λεπτομεριες που αναφερει ο αρχαιοπτερυξ παρα πάνω απλα αναρωτιεμαι πως συμβιβάζεται η αξιωση για αναπτυξη με την παγια αντιδραση προς οποιασδηποτε μορφης αξιοποίηση???
  Απο τη μια οφείλουμε να σταματησουμε το παλιο ξεφτιλισμενο μοντελο τουριστικής αναπτυξης που οδηγει σε τσιμεντοποιηση, βρωμια και απαξίωση . Το μοντέλο αυτό σε όλο του το μεγαλειο μπορει να το δει κανείς στην Ισπανία όπου η περιφημη Costa del Sol είναι ένα ατελειωτο τσιμεντομάνι. Από την άλλη δεν θελουμε να ακουσουμε για καινουργιες επενδυσεις στη Μονη τοπλου ή στον Καιφα πχ.
  Αν δεν κανω λάθος από τα 30000 στρεμματα στην κρήτη θα "αξιοποιούνταν" οικιστικά λιγότερο απο το 2% και μαλιστα με διωροφα το πολυ κτισματα. ούτε αυτό μας αρέσει!!! Τότε τι ακριβώς θελουμε?? Οχι μόνο στον τορισμό αλλά και στην αναπτυξη ενεργειακών πάρκων πχ που είναι καλά, οικολογικά αλλα δεν πρεπει να γινουν στη σκύρο, στην τήνο κοκ η των φραγματων που ναι μεν χρειαζονται αλλα....
  Πέρα από την αστειά πραγματικά αντιληψη που έχουμε όλοι για την οικολογία και το περιβάλλον (κάτι μεταξυ άβατου και ιερης αγελάδας) τσιμπάμε αγρια σε κάθε οικολογικού τύπου αντιδραση που εννια στις δέκα φορές αποτελούν μανδύα τοπικών μικροσυμφερόντων πάσης φύσεως καραγκίοζηδων, οικοπεδοφάγων και τοπικών αρχόντων που δεν έχουν ιδέα για το τι γίνεται και πως.Κάποτε πρέπει να γινει δημόσια μια ανοικτη, δημοσια συζητηση για το τι ειναι οικολογια τι είναι αναπτυξη και πως παντρευονται.

 4. Nariman Sarif (Εβραία διασποράς) avatar
  Nariman Sarif (Εβραία διασποράς) 13/03/2008 16:05:05

  > Από την άλλη, οι Αγγλοι υπήρξαν τόσο λεχρίτες που μετάνοιωσα που δεν συνεργάστηκα με τους Γερμανούς στον Β’ Παγκόσμιο.

  Αγαπητέ έγραψες !!!!!!!

  Το ίδιο σκέφτομαι κι εγώ τώρα σαν (τέως πλέον) ψηφοφόρος της νουδού !!!

  επιτέλους βρήκα κάποιν που με καταλαβαίνει!

 5. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 14/03/2008 16:41:16

  Από ό,τι ξέρω (και σίγουρα πολλά δεν ξέρω) το αυτοκινητιστικό ('89; '90;;) είναι μάλλον άσχετο.

  Η έκταση της Μονής ανήκει στην Μονή με χαρτιά πρϊστορικά και αυτό έχει νομίζω τελεσιδηκήσει. Η υπό παραχώρηση έκταση είναι μικρό κομμάτι της συνολικής μοναστηριακής ιδιοκτησίας. Στην υπό παραχώρηση έκταση ΔΕΝ περιλαμβάνονται το φοινικόδασος, κάτι αρχαιολογικοί χώροι, μία βάση του Ναυτικού(!) και το μοναστήρι με τις καλλιέργειές του.

  Το επενδυτικό σχέδιο (όπως τα περισσότερα σχέδια) είναι λίγο μπαρούφα (που είναι και μπαγιάτικη αφού είναι του 1993. Το ότι χρειάζονται πολλά χρήματα δεν κάνει το έργο μη βιώσιμο (απεναντίας). Τα χρήματα δυσκολεύονται να βρεθούν και δεν είναι σαφές ότι οι Αγγλοι ψάχνουν να τα βρούν. Οι Αγγλοι μάλλον ψάχνουν να βρούν κάποιον να πουλήσουν την σύμβαση που έχουν αλλά κολλάνε σε τέσσερα πράγματα: Πρώτον εμφανίζονται συνέχεια, ως δια μαγείας νομικά προβλήματα, δεύτερον η γη η ίδια δεν πωλείται αλλά μισθώνεται, τρίτον η σύμβαση, ως έχει (και δεν αλλάζει χωρίς πρόσθετες νομικές επιπλοκές) είναι φαινομενικά ακριβή (10% επί του τζίρου -- όχι 10% επι των κερδών) και τέταρτον έίναι και λίγο άπληστοι οι αθεόφοβοι -- και στο κάτω-κάτω γιατί να πουλήσουν; κάνουν τα ταξιδάκια τους, τρώνε καλά, παριστάνουν τους σπουδαίους και τα έξοδα τα καλύπτουν κάτι φουκαράδες μέτοχοι που έχουν στην Αγγλία.΄

  Η σύγκριση με την ΣΟΕ του Τροχανά δεν στέκει, εκτός εάν κανείς από μας είναι τρελλός να θέλει να πληρώσει για να νοικιάζει μαιζονέτα πολυτελείας σε νοικιασμένη γη. Οι Βορειοευρωπαίοι τα συνηθίζουν κάτι τέτοια, αλλά εμείς είμαστε υπέρ της ψευδαίσθησης της ιδιοκτησίας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.