#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/11/2010 07:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι ξέρει ο κ. Δρούτσας για τα ελληνοτουρκικά και δεν μας το λέει ;Τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στα τέλη Ιουνίου ή το φθινόπωρο του 2011, μετά τις εκλογές στην Τουρκία στις αρχές Ιουνίου, πρότεινε χθε , στις Βρυξέλλες, ο υπουργός εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας στη διάρκεια ομιλίας του στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, στόχος αυτής της Συνόδου θα πρέπει να είναι η υιοθέτηση μιας πολιτικής διακήρυξης, η οποία θα καθορίζει ένα «νέο οδικό χάρτη» για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Ένα «νέο Ελσίνκι» (ΣΣ !!!),  με σαφή χρονοδιαγράμματα και ημερομηνίες στόχους, στα οποία θα καθορίζονται επακριβώς ποιές είναι οι υποχρεώσεις της Τουρκίας και σε τι χρονικά όρια θα πρέπει να εκπληρωθούν, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δρούτσας. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, σε αυτή τη Σύνοδο θα πρέπει να συζητηθεί και το θέμα της ημερομηνίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις διαδικασίες επικύρωσης μιας τέτοιας απόφασης σε κράτη μέλη της ΕΕ και την Τουρκία.

Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει στο μυαλό του ο κ. Δρούτσας, αλλά ένα πράγμα είναι προφανές : Για να ανοίξει αυτός ο «νέος οδικός χάρτης» θα πρέπει προηγουμένως να συμφωνήσει η Ελλάδα, δηλαδή να τα έχει βρεί με την Τουρκία. Τι ξέρει λοιπόν ο κ. Δρούτσας και δεν μας το λέει ;


Για το τι μπορεί να παίζεται διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ της γερμανικής Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Το Κυπριακό επιβαρύνει τις σχέσεις». Επειδή δεν θα το βρείτε στα ελληνικά φύλλα και μέχρι να είμαστε σε θέση ... να στέλνουμε δικούς μας ανταποκριτές θα μεταφράζουμε:

«Μία εταιρική σχέση με την Ε.Ε. είναι μεγάλης σημασίας για το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, την οποία, όμως, η Τουρκία απορρίπτει. Οι σχέσεις ΝΑΤΟ – Ε.Ε. διαταράχθηκαν το 2004 με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. εξαιτίας της αντίδρασης της Τουρκίας. Όλες οι προσπάθειες αλλαγής της στάσης της Τουρκίας απέβησαν άκαρπες. Για το λόγο αυτό αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι η ηγεσία της Ε.Ε. έλαβε θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Τούρκος Πρόεδρος Abdullah Gül δεν αντέδρασε στην παρουσία του Προέδρου της Ε.Ε. και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς αυτό να σηματοδοτεί μία αλλαγή στάσης.

Το μεγαλύτερο μέρος των διαπραγματεύσεων αναλώθηκε στην εξεύρεση τρόπων προσέγγισης της Ε.Ε. Είναι «απολύτως παράδοξο», ελέγετο σε κορυφαίους κύκλους της Συμμαχίας, το γεγονός ότι η πλειονότητα των ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ είναι ταυτόχρονα μέλη της Ε.Ε. και ότι η προσέγγιση μπλοκάρεται από εκείνον τον εταίρο, ο οποίος αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για μία ένταξη σ’ αυτήν.


Προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, η Γερμανίδα Καγκελάριος θα μεταβεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο στην Κύπρο. Εκεί θα προσπαθήσει να πιέσει τις δύο πλευρές στην κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας. Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι πρόκειται για εγχείρημα με ρίσκο. Ο λόγος της επίσκεψης Merkel στην Κύπρο δεν συνδέεται, όμως, μόνο με τις στρατηγικές ανάγκες της Συμμαχίας, αλλά και με την ίδια την πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε. Το Κυπριακό είναι σε θέση να δυναμιτίσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις και μάλιστα άμεσα, στο πρώτο εξάμηνο του 2011.

Χωρίς μία συμφωνία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων η Άγκυρα συνεχίζει να αρνείται να αναγνωρίσει στην Κυπριακή Δημοκρατία δικαιώματα, που προκύπτουν από την Τελωνειακή Ένωση της Τουρκίας με την Ε.Ε. Για όσο διάστημα η Τουρκία επιφυλάσσει άνιση μεταχείριση στην Κύπρο, η Ε.Ε. δεν μπορεί να ανοίξει τα περισσότερα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο αριθμός αυτών, επί των οποίων μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση, εξαντλούνται στο τέλος του τρέχοντος έτους. Εάν οι διαπραγματεύσεις παγώσουν, ενδέχεται να καταρρεύσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στο σύνολό τους. Οι σχέσεις με την Τουρκία θα καταστρέφονταν σε μόνιμη βάση, εκτιμούν διπλωμάτες. Και η ροπή της Άγκυρας να συμφωνήσει σε μία στρατηγική εταιρική σχέση με την Ε.Ε. θα έπαυε να υπάρχει»

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χαλκιδέος avatar
  Χαλκιδέος 23/11/2010 08:58:44

  Ε βέβαια... Δεν ήταν και τόσο "αθώες¨οι επισκέψεις του τούρκου σουλατσαδόρου πρωθυπουργού στη χώρα μας κι ούτε και τόσο αθώα τα χαμόγελα στις φωτογραφίες με το δικό μας το χάπατο.

  Τους τούρκους τους σιχαίνομαι αλλά σε ένα πράγμα τους βγάζω το καπέλο: έχουν μακρόχρονη συνεπή εξωτερική πολιτική που εξυπηρετεί αυστηρά τα δικά τους συμφέρονται κι όχι των γειτόνων τους (βλέπε συμφωνία για το όνομα των Σκοπίων με τα δικά μας τα πυροβολημένα άτομα).

 2. Σοσιαληστής avatar
  Σοσιαληστής 23/11/2010 09:04:25

  Μακαρι να βγω ψεύτης αλλά δεν θα έχουμε καλά ξεμπερδέματα, την οικονομία αντε να της ξανασυναντήσουμε τα μειοδοσία στα εθνικά θέματα δεν μπορούμε να την επαναφέρουμε ποτέ.

 3. Γιάννης_Άλιμος avatar
  Γιάννης_Άλιμος 23/11/2010 10:37:15

  http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=226558
  Δεν το ξέρει μόνον ο κ. Δρούτσας. Το ξέρουν και άλλοι. Και πιθανολογούν ότι θα υπάρξει σύντομα κάποιο είδος συμφωνίας. Ο Ερντογάν δήλωσε σε ερώτηση για το αν επιτεύχθηκε συμφωνία γιά τα 12 μίλια (!!!), ότι γίνονται συζητήσεις. Και μάλλον θα πρέπει να είναι πολύ σημαντικές... Και να έχουν προχωρήσει και πολύ... Εδώ, η κυβέρνηση, αλλά και σύσσωμη η αντιπολίτευση δεν λένε κουβέντα... (δεν λες κουβέντα, κρατάς κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα...). Οι Γερμανοί δημοσιογράφοι κάνουν καλό ρεπορτάζ απ' ό,τι φαίνεται. Οι Έλληνες δημοσιογράφοι;

  • Misha avatar
   Misha @ Γιάννης_Άλιμος 23/11/2010 11:54:43

   Γιάννη το ΚΚΕ έχει καταγγείλει ήδη την σχεδιαζόμενη αποστρατιωτκοποιηση 21 νησιων του Αιγαίου

 4. Factorx avatar
  Factorx 23/11/2010 11:41:17

  Δείτε τι γραφει το Βήμα: «Προσεκτικές αποστάσεις από το δημοσίευμα του «Βήματος» για το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών Ελλάδος και Τουρκίας προσπάθησε να κρατήσει χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο τούρκος πρωθυπουργός επιχείρησε να διαψεύσει την ύπαρξη συμφωνίας περί αποδοχής από την Άγκυρα του δικαιώματος της Αθήνας να επεκτείνει σε αρκετές περιοχές τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια (σ.σ.: αν και στο δημοσίευμα δεν αναφέρεται πουθενά ότι έχει επιτευχθεί οποιαδήποτε συμφωνία). Την ίδια στιγμή όμως ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέρθηκε σε «συγκεκριμένη πρόοδο» η οποία έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες, αποφεύγοντας πάντως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες».

 5. Factorx avatar
  Factorx 23/11/2010 11:43:02

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Την εκτίμησή του, σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει ο ίδιος, ότι ενδέχεται πριν από τα Χριστούγεννα να ανακοινωθεί ένα γενικό πλαίσιο αρχών διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, που θα περιλαμβάνει το προσύμφωνο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και εξαίρεση του Καστελόριζου από την αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), εξέφρασε ο καθηγητής Ν. Μαρκεζίνης».

  • Σοσιαληστής avatar
   Σοσιαληστής @ Factorx 23/11/2010 11:53:53

   Να τα μας...

 6. Γιάννης_Άλιμος avatar
  Γιάννης_Άλιμος 23/11/2010 12:49:17

  Ακόμη και ο τελευταίος βοσκός στην Ιρλανδία αισθάνεται οργή και ντροπή γιά την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας στον μηχανισμό διάσωσης. Εδώ τα ... έχουμε ξεπεράσει αυτά και κάνουμε deals γιά το Καστελλόριζο ανερυθριάστα;

 7. blue nile avatar
  blue nile 23/11/2010 12:49:44

  Η απορία είναι ότι ασχολούνται με την υφαλοκρηπίδα.
  Για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη γιατί δεν μιλάει κανείς?

 8. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 23/11/2010 14:06:35

  Εγω βλεπω οτι εχει "φτιαξει μαλλι" για του χωρεσει το φεσι.
  Το μουστακι θα το αφησει αργοτερα...

  ΠΠ

 9. Kostas D avatar
  Kostas D 23/11/2010 17:39:11

  Γραφω το ίδιο που εβαλα και σε αλλη αναρτηση-

  Τι στην ευχή περιμένουμε..???? και καθόμαστε και τους ακούμε..
  ΔΕ βλέπετε τι γίνεται??
  ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΡΟΙΚΑ-ΠΑΣΟΚ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ!!!!!!!
  (έχουν κανει τετοιο ψυχολογικο πολεμο, και μονο και γι'αυτό ακόμα πρέπει
  το ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ να τους διώξουμε απο τη χώρα!!
  Λυση 1η- ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (ασχετα αν με ψεματα φοβίζουν για την "3η δοση" , η οποια είναι μονο για εξοφληση τοκογλυφων και ΟΧΙ μισθων η συνταξεων οπως ψευδως ισχυριζονται)
  Λύση 2η- ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ 157 +εξαπτερυγα εξω!! Μετα να βρουμε και που μένουν οι "τροικανοί" και να τους
  διαολοστειλουμε!!!!! Μ

  Μην περιμενουμε να βρεθει απο μηχανης θεός κι εμείς πρέπει κάτι να κάνουμε επιτέλους...!!!!!!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.