#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/02/2008 22:22
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι να κάνουμε, ή ένα βήμα εμπρός δύο βήματα πίσω;

Είναι όντως αισιόδοξο μήνυμα ο προβληματισμός που αναπτύσσεται μέσα από το blog με αφορμή την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα. Αν ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ είναι ώριμο τέκνο της ψήφου διαμαρτυρίας, ή απλώς ένα επικοινωνιακό τρυκ θα το διαπιστώσουμε αργά, ή γρήγορα. Ότι κι αν συμβαίνει, το μόνο βέβαιο είναι το μεταπολιτευτικό μοντέλο διακυβέρνησης έχει κλείσει τον κύκλο του. Η διαφθορά και η παράλυση αποτελούν εκφράσεις αυτού του τέλους. Αυτοί όμως που προαλείφονται για να αποτελέσουν τη νέα πολιτική ηγεσία του τόπου δεν διαθέτουν κανένα όραμα γι αυτόν και συνεπώς καμία προοπτική. Πολύ περισσότερο, επειδή αποτελούν γέννημα θρέμμα του παρηκμασμένου πολιτικού συστήματος που χαρακτηρίζεται ως «δικομματισμός». Γι αυτό και η κρίση θα διαιωνίζεται. Με αυτά τα δεδομένα οι περιστάσεις είναι ώριμες για μια παρέμβαση της αριστεράς. Ποια όμως μπορεί να είναι αυτή η παρέμβαση και πως θα την κάνει;

Καταρχήν, η Αριστερά πρέπει να εκμεταλλευτεί την κρίση για να μετασχηματίσει την ψήφο του περασμένου Σεπτέμβρη από διαμαρτυρία, σε συνολική παρέμβαση στο κοινωνικο-πολιτικό γίγνεσθαι. Από «γκρίνια», σε όραμα. Οι νέοι ψηφοφόροι που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές δεν είναι ούτε δεξιοί, ούτε κεντρώοι που γίνανε αριστεροί. Είναι διαμαρτυρόμενοι πολίτες. Και θα πάψουν να είναι όταν βρεθεί ένα κόμμα, που θα τους εμπνεύσει μια καλύτερη ζωή. Και επειδή, αργά ή γρήγορα, θα βρεθεί κάποιος αστός πολιτικός που θα αναλάβει σχετική πρωτοβουλία, είναι απαραίτητο η Αριστερά να πάψει να συμπεριφέρεται ως «κόμμα διαμαρτυρίας» και να συνειδητοποιήσει ότι μόνο ως «κόμμα εξουσίας» μπορεί να γίνει μεγάλη.

Προς το παρών, οι προτεινόμενες αριστερές πολιτικές δεν αγγίζουν τα μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας. Καλή και μοντέρνα η «δυναμική» των νέων κινημάτων  της εποχής της παγκοσμιοποίησης (οικολογία, εργασία, μετανάστες , μειονότητες, πόλεμος κλπ) αλλά με αυτά η ελληνική κοινωνία θα ασχοληθεί την επόμενη δεκαετία και δεν είναι μόνο αυτά. Ούτε έχει λόγο υπόστασης μια Αριστερά η οποία θαυμάζει τον Τσάβες, αλλά «δεν μπορεί να μαζέψει τα σκουπίδια», δεν ασχολείται δηλαδή αποτελεσματικά με τα προβλήματα της καθημερινότητας. Και κυρίως δεν έχει νόημα μια Αριστερά η οποία αυτοαποκαλείται «εναλλακτική» αλλά συμπεριφέρεται όπως οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, ως υπόδουλη της τηλεόρασης και των μήντια.

Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με την κρίση του συστήματος. Μια κρίση όμως που δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της απληστίας της κυρίαρχης τάξης και της υποδούλωσης των πολιτικών στις επιθυμίες της. Είναι επίσης αποτέλεσμα και της «φιλοσοφίας ζωής» που καλλιέργησαν όλα αυτά τα χρόνια το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ μέσα από τα ΜΜΕ. Μια φιλοσοφία της ήσσονος προσπάθειας, του εύκολου κέρδους, του ατιμώρητου πλουτισμού, της αδιαφορίας για τον κοινωνικό σύνολο, του συμβιβασμού με τη μετριότητα, της παθητικής στάσης απέναντι στα προβλήματα και του ωχαδερφισμού.

Αυτή την πρόκληση έχει σήμερα μπροστά της η ελληνική αριστερά. Μπορεί να αφήσει τα μεγάλα και τα μακροπρόθεσμα για αργότερα και να συγκεντρώσει τις προσπάθειες της αποκλειστικά στην διαφθορά; Οργανώνοντας ένας πανίσχυρο κίνημα για την καταπολέμηση όλων των εκδηλώσεών της διαφθοράς στην πολιτική και κοινωνική ζωή; Τότε ίσως και να γίνει «μεγάλη».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 13/02/2008 22:29:57

  Όλα αυτά που λες και κατακρίνεις τα καλλιέργησε η αριστερά(όχι το ΚΚΕ)μετά τη μεταπολίτευση μέσω του ΠΑΣΟΚ που το τροφοδοτούσε με στελέχη και πληρωμένες πένες για να ξεφτιλίζουν κόσμο. Η αριστερά είναι ξοφλημένη. Μόνο ένα αστικό κόμμα μπορεί να βάλει τάξη με την απαρέγκλιτη εφαρμογή των κανόνων της αστικής δημοκρατίας στην Ελλάδα. Αστικό κόμμα όμως δεν έχουμε. Έχουμε μικροαστικό κόμμα και κόμμα κοτζαμπάσηδων.

  Οπότε ρουφάμε το αυγό μας και δε μιλάμε.

 2. Γιώργος Κούρβας avatar
  Γιώργος Κούρβας 14/02/2008 13:41:08

  Ο Συνασπισμός θα είναι στην Κυβέρνηση τις επόμενες εκλογές. Όχι λόγω Τσίπρα, αλλά για την συνεπή αντιπολίτευσή του. Αυτήν που αδυνατούσε να κάνει το ΠΑΣΟΚ, λόγω εγκατάλειψης του αριστερίζοντα πυρήνα της Πολιτικής του, πράγμα που ο πολιτικά οξυδερκής Αλαβάνος κατάλαβε και τον ...κατέλαβε. (Θυμηθείτε το "χοντρό χέρι" που έβαλε στον Κωστάκη για την σπίλωση των διαδηλώσεων της νεολαίας, ενώ ο Γιωργάκης δεν είχε πάρει πρέφα τίποτα, αφού η μόνη αγωνία του δυστυχούς αυτού ανθρώπου, όταν βρίσκεται απέναντι σε κάμερες, είναι να μιλήσει, απλώς, ελληνικά). Η δεύτερη ορθή πολιτική του κρίση ήταν ότι παραχώρησε την ηγεσία στον Τσίπρα, κίνηση force και για όλους τους συνομίληκούς του στο κόμμα, την παλιά φουρνιά, που τους εξαναγκάζει να κάνουν το ίδιο: μπροστά τα παιδιά και ακλόνητη υποστήριξή στα μετόπισθεν, από κει που έρχονται οι πισώπλατες μαχαιριές. Ο χειροτερότερος (πολιτικά) Τσίπρας είναι κλάσεις ανώτερος του καλύτερου Κουβέλη, σαν πολιτική εμπροσθοφυλακή και ιδεολογική αιχμή "δόρατος", σήμερα. Φυσικά, κι ο χειροτερότερος εμπειρικά Κουβέλης είναι πολυτιμότερος του καλύτερου Τσίπρα. Διότι η Ελλάδα, πρωτίστως, έχει ανάγκη, τώρα, από αέρα, αύρα, αναζωογόνηση, δροσιά, φρεσκάδα, ανα-ΝΕΩΣΗ, εν-έργεια, αισιο-δοξία και, πάνω απ' όλα, πόθο. Τα υπόλοιπα, δηλαδή, η πολιτική κατάρτηση και η ηγετική φυσιογνωμία, βρίσκονται ή διδάσκονται. Στην περίπτωση του Τσίπρα και βρέθηκαν και διδάχθηκαν.
  Απέναντι σε έναν 50ρη ...Κωστάκη κι έναν 55ρη ...Γιωργάκη, -σίγουρα!-, ένας 30ρης Αλέξης είναι σοβαρότερο, εκτός από ισχυρότερο, άτομο. Το αν θα γίνει και πρόσωπο, στο χέρι του είναι και θα κριθεί γι' αυτό στα 40 του. Ώς τα τότε, ο κάθε παππούς ή γονιός, αν αγαπάει όλα τα παιδιά σαν τα παιδιά του (= οι επενδύσεις του στην αιωνιότητα), όπως οφείλει, αλλά και οι ίδιοι οι νέοι, πρέπει "να βάλουν πλάτη" στον 30ρη, αλλά, κύριο, Τσίπρα. Ο οποίος δεν είναι και χθεσινούλης. Από τις Ιστορικές της γενιάς του καταλήψεις του '90 τον ξέρουμε! Κι εγώ δεν θυμάμαι κανένα εντονότερο πολιτικό Κίνημα να έδρασε στην χώρα, τα τελευταία 20 χρόνια.

 3. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 15/02/2008 00:01:49

  Έχετε, απόλυτο δίκιο, στο ότι η «ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με την κρίση του συστήματος» που είναι «αποτέλεσμα και της «φιλοσοφίας ζωής» που καλλιέργησαν όλα αυτά τα χρόνια το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ μέσα από τα ΜΜΕ.
  Κοινωνία (…) της ήσσονος προσπάθειας, του εύκολου κέρδους, του ατιμώρητου πλουτισμού, της αδιαφορίας για τον κοινωνικό σύνολο, του συμβιβασμού με τη μετριότητα, της παθητικής στάσης (..)του ωχαδερφισμού.».
  Ναι, 100%, έτσι είναι !! ….
  Εκεί όμως, που νομίζω, ότι κάνετε κάποιο λάθος, είναι ότι ζητάτε από την αριστερά (αν φυσικά ενωθεί), χθές του 12% και σήμερα ίσως του 20-22%, να «συγκεντρώσει τις προσπάθειες της αποκλειστικά στην διαφθορά» λες και τα μεγάλα και μακροπρόθεσμα δεν επηρεάζουν-(και επηρεάζονται) άμεσα και από αυτή,
  (…) και προφανώς, (ζητάτε) εδώ και τώρα, «να οργανώσει ένα πανίσχυρο κίνημα για την καταπολέμηση όλων των εκδηλώσεών της διαφθοράς στην πολιτική και κοινωνική ζωή»…
  Έτσι, απλά, λες και η αριστερά είναι οι μάγοι και οι θαυματοποιοίτύπου …..Κόπερφιλντ, που θα τα αλλάξουν όλα με το πάτημα ενός κουμπιού…
  Αγνοώντας, ότι για να γίνουν αυτά πράξη, χρειάζεται χρόνος και τιτάνειες προσπάθειες, όχι μόνο της αριστεράς, αλλά της πλειοψηφίας του λαού μας, για να αλλάξουν οι συνειδήσεις, οι συσχετισμοί, οι δομές στην κοινωνία, και να αντιμετωπισθούν οι λυσσώδεις αντιστάσεις του διεφθαρμένου συστήματος, της διαπλοκής, της μίζας, των ΜΜΕ, των μεγάλων συμφερόντων (ελληνικών και ξένων)κλπ., κλπ., που δεν πρόκειται να κάτσουν με σταυρωμένα χέρια , για γίνει η μεγάλη αυτή αλλαγή, (που νομίζω, πως υπονοείται)…
  Χωρίς να διαφωνεί κανείς με τις καλές προθέσεις σας, μήπως πρέπει να ξανασυζητήσουμε τη πρόταση σας , αυτή;

 4. Ο Ανδρέας ζει, τον Τσίπρα … οδηγεί! | ANTINEWS avatar
  Ο Ανδρέας ζει, τον Τσίπρα … οδηγεί! | ANTINEWS 17/05/2012 13:00:40

  [...]  Ένα βήμα εμπρός δύο βήματα πίσω; [...]

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.