#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/12/2010 13:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι μέλλει γενέσθαι μετά τη χθεσινή συμφωνία των Βρυξελλών;

Μπορεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες να συμφώνησαν για την σύσταση ενός  μόνιμου μηχανισμού στήριξης, όμως δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για το αν χρειάζονται κάποιες πιο δραστικές δράσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που πλήττει την ευρωζώνη. Μια κρίση που τουλάχιστον όσον αφορά στις ασθενέστερες οικονομίες, δεν δείχνει να υποχωρεί. Χθες, η Ισπανία αναγκάστηκε να δανειστεί με σημαντικά υψηλότερο επιτόκιο από ότι μόλις ένα μήνα πριν.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ Dominique Strauss-Kahn, δήλωσε πως πολύ φοβάται ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «είναι πίσω από τα γεγονότα», καθώς οι αγορές κινούνται με μεγάλη ταχύτητα, και υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω μετάδοσης της κρίσης σε ολόκληρη την  ευρωζώνη.

Η αδυναμία της ΕΕ να περιορίσει την οικονομική αστάθεια, προκαλεί φόβους ότι το 2011 θα είναι πολύ χειρότερο, αφού αναμένεται πως τα κράτη μέλη θα φτάσουν τα $2 τρισεκατομμύρια σε δανεισμούς. Αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν τα βρουν μεταξύ τους, το ευρώ κινδυνεύει να καταρρεύσει. Και αν τυχόν καταρρεύσει το ευρώ, τότε είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει και η κατάρρευση της ίδιας της ΕΕ.

Το τελευταίο διάστημα, η ΕΚΤ μπόρεσε και απάλυνε ελαφρά τη κατάσταση, αγοράζοντας ομόλογα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, από κράτη που είναι και τα πιο εκτεθειμένα στη κρίση. Όμως, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet, η μόνη λύση θα είναι ένα μόνιμο σχέδιο δράσης εκ μέρους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Κατά πολλούς αναλυτές, κάτι τέτοιο σημαίνει μια δημοσιονομική ένωση. Το αδύναμο σημείο της ευρωζώνης είναι ότι η ΕΚΤ θέτει τη νομισματική πολιτική για ολόκληρη τη ζώνη, όμως η κάθε χώρα μέλος χωριστά καθορίζει το χρέος της, ενώ η ΕΕ απαγορεύει την επιδότηση – ενίσχυση κάποιας χώρας από μια άλλη.

Εδώ και πολλά χρόνια, οι οικονομολόγοι θεωρούν πως αυτή ή έλλειψη δημοσιονομικού συντονισμού, αποτελεί την Αχίλλειο πτέρνα της ευρωζώνης, εκθέτοντάς την σε κρίσεις όπως η σημερινή.

Το τελευταίο διάστημα, η Ευρώπη προσπάθησε να αντιδράσει με προσωρινές λύσεις. Τώρα, με την Ελλάδα και την Ιρλανδία υπό την επιτήρηση της ΕΕ και του ΔΝΤ, και με την Πορτογαλία μάλλον να ακολουθεί, υπάρχει μια αυξανόμενη πίστη πως οι  διαθέσιμες λύσεις τελειώνουν.

Η Ισπανία, που είναι σημαντικά μεγαλύτερη οικονομία από την Ελλάδα και τη Ιρλανδία, κινδυνεύει εξαιτίας απωλειών του τραπεζικού της συστήματος, καθώς καταρρέει η  φούσκα των ακινήτων της. Ακόμη και η Ιταλία αλλά και το Βέλγιο, που είναι συνηθισμένες να διαχειρίζονται υψηλά δημόσια χρέη, αρχίζουν να δέχονται έντονες πιέσεις από τις αγορές ομολόγων.

Καθώς η κρίση μπαίνει στη πιο αποφασιστική της φάση, το μεγάλο ερώτημα είναι: Τι μέλλει γενέσθαι; Μήπως ο πανικός των αγορών θα αναγκάσει την ΕΕ να πάρει πιο δραστικά μέτρα; Μήπως η πολιτική άρνηση των Γερμανών στο να πληρώνουν για τα προβλήματα άλλων, οδηγήσει στη διάσπαση της νομισματικής ένωσης; Ή μήπως κάποια αδύναμα κράτη, ανήμπορα να αντιμετωπίσουν την τρομερή λιτότητα, αποφασίσουν να αποχωρήσουν από το ευρώ;

Η προτεινόμενη τροποποίηση στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, που είναι απαραίτητη για τη σύσταση του μόνιμου μηχανισμού, θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια 27 χωρών. Οι ηγέτες πρόσεξαν ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη για διενέργεια δημοψηφίσματος σε κάποιες  από τις χώρες μέλη.

S.A.-Wall Street Journal

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 17/12/2010 12:04:35

  Tι σημαίνει: "Οι ηγέτες πρόσεξαν ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη για διενέργεια δημοψηφίσματος σε κάποιες από τις χώρες μέλη."

  Από πότε έχει η ΕΕ δικαίωμα να επεμβαίνει στα εσωτερικά της κάθε χώρας και να αποτρέπει δημοψηφίσματα για οποιοδήποτε θέμα, είτε αυτό αφορά θέμα ΕΕ, π.χ. ευρωσύνταγμα, τροποποίηση της συνθήκης, είτε αφορά δημοψήφισμα για άλλο, εσωτερικό της χώρας θέμα, π.χ. λαθρομετανάστευση, ή ταυτότητες;


  Πως μπορεί να επιβληθεί αυτό; Μπήκε όρος μέσα στο κείμενο; Και τίνος δουλειά είναι; Του διορισμένου αχυρανθρώπου προέδρου της ΕΕ μήπως που λειτουργεί πάντα παρασκηνιακά και παρουσιάζει έτοιμα σχέδια, τα οποία έχει επεξεργασθεί με πλήρη μυστικότητα;

  Αν "πρόσεξαν" οι ηγέτες "να μην υπάρξει ανάγκη για δημοψήφισμα, σήμερα για αυτό, αύριο για το άλλο και μεθαύριο για εκείνο" έχει γίνει ακόμα ένα βήμα προς ανοιχτή ευρωδικτατορία.

 2. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 17/12/2010 12:06:36

  Τραπεζα Ελλαδος !!!....
  *Κατά 5 δισ. ευρώ θα αυξήσει το εγγεγραμμένο της κεφάλαιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, φτάνοντας στα 10,76 δισ. ευρώ, ξεκινώντας από τις 29 Δεκεμβρίου 2010. Όσον αφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος θα αυξήσει την εισφορά της στην τριετία κατά περίπου 98 εκατ. ευρώ - από 113,2 εκατ. ευρώ σήμερα σε 211,4 εκατ. ευρώ - ενώ στις 29 Δεκεμβρίου η εισφορά της θα φθάσει στα 145,9 εκατ. ευρώ.

  *Πρόσθετα κεφάλαια 577 δισ. ευρώ θα χρειασθούν οι πολύ μεγάλες διεθνείς τράπεζες για να ανταποκριθούν στους αυστηρότερους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας που προβλέπει η Βασιλεία ΙΙΙ, σύμφωνα με σχετική μελέτη που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Επιτροπή της Βασιλείας.
  Οι δικες μας τι θα κανουν??? πριν 2 μηνες εγραφα.....

  ΠΠ

 3. ΙΩΝΑΣ avatar
  ΙΩΝΑΣ 17/12/2010 12:13:22

  Σιγά-σιγά θα μας αφαιρέσουν και το δικαίωμα να ψηφίζουμε για τις κυβερνήσεις μας,αν δεν το έχουν κάνει ήδη και δεν το καταλάβαμε ακόμα. Οι παγκόσμιοι εξουσιαστές επιβάλλουν στυγνή δικτατορία και μεις καθόμαστε και αμπελοφιλισοφούμε,ενώ ξέρουμε με ποιό τρόπο μόνο μπορούν να μας καταλάβουν και να μας σεβαστούν αυτά τα καθάρματα. Εκτός κι αν είναι τόσο πολλοί αυτοί οι βολεμένοι ψευτοδιανοούμενοι...

 4. Enzo avatar
  Enzo 17/12/2010 16:10:53

  Μετά την υποβάθμιση της Ιρλανδίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch τώρα ήρθε η υποβάθμιση και από τον Moody’s.  Συγκεκριμένα ο γνωστός οίκος αξιολόγησης έριξε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά πέντε μονάδες, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση.  Από Αa2 έπεσε σε Baa1


  δηλαδη οι αγορες την εχουν χεσμενη την ΕΕ.χαχαχαχα
  ειναι ερασιτεχνες οι ανθρωποι.

 5. zackii avatar
  zackii 17/12/2010 17:21:33

  Η δικτατορία θα καταλυθεί από τη στιγμή που οι κυβερνώντες και οι συνεργάτες τους θα αρχίσουν να φοβούνται γιά τη ζωή τους. Προχτές έγινε μιά αρχή, παρόλο που τα σκάγια πήραν άσχετο -το Χατζηδάκη- αλλά οι σφαλιάρες έφεραν αποτέλεσμα. Παρακολουθήσαμε όλη την ημέρα βουλευτές να βγαίνουν στα κανάλια και να προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν λύνονται έτσι οι διαφορές και και και. Δηλαδή θεωρούν πιό σημαντικές τις σφαλιάρες και τα γιαούρτια που ενδεχομένως θα φάνε, από την κατεδάφιση της Ελληνικής κοινωνίας που προκαλούν, την δημιουργία μιάς ολόκληρης γενιάς που θα ημιαπασχολείται και δεν θα πάρει ποτέ σύνταξη, την Αλβανοπακιστανοποίηση της χώρας, και κυρίως την κατεδάφιση των ονείρων ενός ολόκληρου λαού?
  Τι λέτε ρε παιδιά? Ούτε ο βασιλιάς Ήλιος δεν είχε τέτοια ιδέα γιά τον εαυτό του.
  Μήπως αντίθετα θα έπρεπε γιά κάθε Έλληνα πολίτη που χάνει τη ζωή του από αυτούς που πλημμυρίσατε στα καλά καθούμενα τη χώρα, να παλουκώνεται ένας από σας μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.