#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/02/2008 02:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι λέει η ιστορία για τους γόρδιους δεσμούς;

Στην κρισιμότερη φάση των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό, η διαρροή των προτάσεων Νίμιτς ήταν το πρόσχημα για να ανοίξει ένας νέος κύκλος αντιπαράθεσης στην κορυφή της κυβέρνησης ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και την υπουργό Εξωτερικών της χώρα. Για πρώτη φορά στελέχη του περιβάλλοντος Καραμανλή εκφράζουν στα ΜΜΕ τον «προβληματισμό» τους για το ενδεχόμενο να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος η Ντόρα Μπακογιάννη. Και δηλώνουν ότι προτιμούν σε αυτή τη θέση να βρεθούν πρόσωπα όπως ο Γ. Αλογοσκούφης, ο Δ. Αβραμόπουλος και ο Α. Σαμαράς, «με τα οποία θεωρούν ότι μπορούν να διαπραγματευτούν με μεγαλύτερη ευκολία».

Είναι βέβαια ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, το γεγονός οτι ένα θέμα μείζονος εθνικής σημασίας χρησιμοποιείται ως πεδίο επίλυσησης πολιτικών διαφορών. Με αποτέλεσμα να μην επικρατεί στις επιλογές το εθνικό συμφέρον, αλλά το πολιτικό κόστος. Φαίνεται όμωες πως το είχε η μοίρα του Κώστα Καραμανλή το Σκοπιανό να αποδειχθεί ο γόρδιος δεσμός από τη λύση του οποίου θα κριθούν όχι μόνο η διάδοχη κατάσταση μέσα στη ΝΔ, αλλά και η αξιοπιστία, η ιδεολογική συνέπεια και τελικά η συνοχή του κυβερνώντος κόμματος. Η κυβέρνηση της ΝΔ, η βάση της οποίας ούτε να ακούει δεν θέλει για Σκόπια,  είναι σήμερα αναγκασμένη είτε να αποδεχτεί ένα συμβιβασμό που θα την διχάσει , είτε να πάει σε βέτο, που θα την φέρει σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ. Η Ντόρα καταβάλει απεγνωσμένες προσπάθειες για να πείσει ότι μια ελληνική υποχώρηση στο θέμα της ονομασίας θα είναι ένας «αναγκαίος συμβιβασμός». Έτσι όμως γίνεται μεν αρεστή στην Ουάσιγκτον , αλλά χάνει κάθε ελπίδα να ηγηθεί κάποτε της «όλης ΝΔ». Από την άλλη μεριά ο Κώστας Καραμανλής δείχνει πιο επιφυλακτικός απέναντι στις προτάσεις του κ. Νίμιτς και πιο κοντά στο βέτο, όπως διαπίστωσε με έκπληξή του και ο τελευταίος.

Η πιθανότητα του συμβιβασμού σημαίνει διπλή ονομασία,  δηλαδή υποχώρηση. Αν πάμε σε βέτο, τα Σκόπια θα προσφύγουν στον ΟΗΕ και τότε θα κερδίσουν την υπόθεση της ονομασίας. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, δηλαδή. Ή «γόρδιος δεσμός» όπως θα έλεγαν στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Είναι βεβαίως εύκολο να κάνει κανείς κριτική  και να υποδεικνύει λύσεις εκ τους ασφαλούς στην ηγεσία της χώρας. Ξέρουμε όμως και μπορούμε να στοιχηματίσουμε γι αυτό, ότι κανείς άλλος δεν θα του λύσει αυτόν τον γόρδιο δεσμό, όπως ίσως θα προτιμούσε ο κ. Καραμανλής. Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε το ΝΑΤΟ. Έλαχε σ΄ αυτόν ο κλήρος να επιλέξει τι είδους χώρα θα παραδώσουμε στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Και ίσως, η Ελλάδα να μην είναι ο «αδύνατος κρίκος» που όλοι θέλουν να συνηθίσουμε ότι είναι.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Προφήτης avatar
  Προφήτης 26/02/2008 11:26:43

  20 χρόνια τώρα, μια ομάδα λεχριτών, όχι πάνω από 500 (και πολλούς λέω), πολιτικοί, δημοσιογράφοι, "συγγραφείς", δημοσιολογούντες, "ιοί", ακαδημαϊκοί (μερίδα), "ακτιβιστές", "παρατηρητήρια", "ΜΚΟ", προσπαθούν λυσσαλέα να εντυπώσουν στην κοινή γνώμη δύο πράγματα :
  1) ότι η Ελλάδα είναι αδύναμη, άρα δικαιολογείται η φοβική στάση απέναντι σε οποιαδήποτε επιβουλή
  2) ότι οι Έλληνες είναι ρατσιστές, εθνικιστές, μισαλλόδοξοι, απολίτιστοι, κ.α. και ότι οι υπερασπιστές της ελληνικότητας (με την έννοια της γεωγραφικής και εθνοτικής διαφορετικότητας) είναι τα σύγχρονα "μιάσματα".

  Αυτή η 5η φάλαγγα τών κατά Γιανναρά "συμπλεγματικών απάτριδων", κατά Ζουράρι "ευρωλιγούρηδων ψευτογιάπηδων", κατ΄ εμέ κοινών πρακτόρων, διαχέεται οριζόντια στο πολιτικό φάσμα, από ΝΔ μέχρι ΣΥΝ.

  Ο "σκληρός πυρήνας" της συγκροτεί πολιτικό υποσύνολο μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. (Και η Ντόρα από κει προέρχεται πολιτικά).
  Αιχμή του δόρατος το "εκσυγχρονιστικό" ΠΑΣΟΚ και οι "νεοφιλελεύθεροι" της ΝΔ.
  Στόχος τους, μέσα στα δύο μεγάλα κόμματα, αντίστοιχα, η "λαϊκή Δεξιά" και το "πατριωτικό ΠΑΣΟΚ".
  Στον ΣΥΝ δεν έχουν και πολλούς αντιπάλους, ο Λαφαζάνης είναι μόνος του.

  Δανείζομαι πάλι τον Γιανναρά, με τον οποίο δεν συμφωνώ σε πολλά, αλλά οφείλω να είμαι τίμιος γιατί αυτός πρώτος το διατύπωσε δημόσια :
  ας κάνουν κόμμα, ας το ονομάσουν "Το Αμερικανικόν" και ας ζητήσουν την ψήφο του λαού με την agenda τους [Ναι σε όλα σε όλους, πάρτε Κύπρο, Μακεδονία, Θράκη, μισό Αιγαίο, φέρτε 5 εκατ. αλλοδαπούς, καθιερώστε την Αγγλική ως επίσημη γλώσσα (Διαμαντοπούλου), ξεχάστε ομογενείς και ελληνικής καταγωγής σε γείτονες χώρες, ιδιωτικοποιήστε τις εναπομείνασες κρατικές λειτουργίες ].

  Γνωρίζουν κάλλιστα το αποτέλεσμα.
  Γι΄ αυτό λειτουργούν, όπως οι "εισοδιστές" τροτσκιστές, μέσω αλλοτρίων πολιτικών χώρων.

  Αν βλέπω μια αισιόδοξη νότα στην όλη κατάσταση είναι ότι ο ρόλος τους αποκαλύπτεται.

  Διακινδυνεύω μια πρόβλεψη, από πολιτική διαίσθηση : η Ντόρα δεν θα γίνει πρωθυπουργός.

  Βέβαια, και η μέχρι σήμερα "αθωότητα" τού Καραμανλή, στην κοινή συνείδηση, πάει περίπατο.

 2. Nikolas avatar
  Nikolas 26/02/2008 13:12:23

  Από που και ως που το Σκοπιανό είναι θέμα "μείζονος εθνικής σημασίας" δεν μπορώ να το καταλάβω!!!
  Δηλαδή η ονομασία του κράτους αυτού έχει σημασία για οτιδήποτε έχει να κάνει με την Ελλάδα τώρα ή και τα επόμενα χρόνια; Μόνο ο λαϊκιστικός εθνικιστικός πολιτικός χώρος μπορεί να λέει τέτοια πράγματα, αλλά και για αυτούς αμφιβάλω αν τα πιστεύουν.
  Ας γίνει λοιπόν οποιοδήποτε ξεκαθάρισμα με αφορμή αυτό το θέμα το οποίο έχει πολιτική, αλλά όχι και εθνική σημασία. Έτσι και αλλιώς το Σκοπιανό τα τελευταία 15 χρόνια είχε πάντα εργαλειακή πολιτική χρησιμότητα.

 3. alexandra avatar
  alexandra 26/02/2008 15:20:05

  Νικόλα, μας ξεκαθαρίζεις λίγο, τι εννοείς εργαλειακή πολιτική, εθνικά θέματα, ποιός ακριβώς ειναι ο εθνικιστικός λαικιστικός χώρος (γιατί οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν συγκεκριμένους χώρους), και αν παρακολουθείς τι συμβαίνει στα Βαλκάνια αυτήν την στιγμή; Γιατι ακόμη και οι ξένοι οταν τους εξηγείς καταλαβαίνουν, εμείς, δεν ζούμε σε άλλη χωρα να μην το παρακολουθούμε. Εκτός και άν ζούμε.

 4. alexandra avatar
  alexandra 26/02/2008 15:43:24

  Γιατί οταν βγαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να μιλήσει για εθνική ομοψυχία και κρίσιμες ωρες, λες να μην καταλαβαίνει τι λέει;

 5. Dzi avatar
  Dzi 26/02/2008 15:48:27

  Μα όλα από το όνομα πρέπει να ξεκινήσουν. Αν δεν ονομαστούν Μακεδονία πού θα στηρίξουν αύριο μεθαύριο τις εδαφικές τους διεκδικήσεις (βλέπε Θεσσαλονίκη)?

 6. alexandra avatar
  alexandra 26/02/2008 18:28:38

  Θυμάμαι το 1991-92 την κινητικότητα των Αμερικάνών στην Βόρεια Ελλάδα. Επισκέψεις στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης, στις περιοχές της Φλώρινας και της Καστοριάς στα σύνορα κοντά ,και τις εκθέσεις του Στέητ- Ντιπάρτμεντ για την καταπίεση των μειονοτήτων στην Ελλάδα. Θυμόσαστε τον Κακλαμάνη, Πρόεδρο της Βουλής τότε, που ειχε κάνει δηλώσεις, καλώντας την Κυβέρνηση να μαζέψουν τον Αμερικανό Πρέσβη, τον Μπέρνς αν δεν κάνω λάθος, τότε;

 7. Nikolas avatar
  Nikolas 26/02/2008 20:13:45

  alexandra, προφανώς δεν έχει νόημα να ξεκαθαρίσω όλα αυτά που ζητάς.
  Πάντως θεωρώ τρελό να ανησυχεί κάποιος για πιθανές βλέψεις των γειτόνων στη Θεσσαλονίκη και όλα τα παρόμοια. Αυτοί που παράγουν το Σκοπιανό "αλυτρωτικό" υλικό είναι εξίσου ανόητοι και πολιτικά περιθωριακοί με εκείνους που νομίζουν πως και εμείς θα πάρουμε την Πόλη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.