01/12/2009 21:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι κρύβεται πίσω από την άνοδο του Χρηματιστηρίου;

Σημείο έντονου προβληματισμού κι όχι πανηγυρισμών θα πρέπει να αποτελέσει το σημερινό πάρτι στο Χρηματιστήριο, λίγες ώρες μετά τη μεγάλη πτώση της Δευτέρας και τα γενικότερα καταστροφικά σενάρια που κυκλοφορούν περί της ελληνικής οικονομίας. Τι έγινε ξαφνικά και οι ξένοι ανέκαμψαν και αγόραζαν μαζικά τραπεζικά χαρτιά; Αναστήθηκε η οικονομία, είδαν προοπτικές στις τράπεζες ή παίζεται κάποιο κερδοσκοπικό παιχνίδι τις τελευταίες εβδομάδες με αποτέλεσμα να ανεβοκατεβαίνει ο γενικός δείκτης ανάλογα με τις ορέξεις των  ξένων funds;

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε deals με τους ισχυρούς ξένους οίκους οι οποίοι αφενός αγοράζουν μαζικά χαρτιά και αφετέρου επηρεάζουν την αγορά γενικότερα. Λέγεται ότι το οικονομικό επιτελείο έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου ώστε να δώσει γη στους ξένους και να λάβει ύδωρ μέσω του Χ.Α. Το παιχνίδι που παίζεται έχει να κάνει με τα ομόλογα και τις δουλειές που μπορούν να πάρουν μελλοντικά οι ξένοι στη χώρα μας. Με λίγα λόγια να τους έταξε η κυβέρνηση καλές business με αντάλλαγμα την αντιστροφή του κλίματος, να πάψουν ο ένας μετά τον άλλο οι οίκοι να διαδίδουν φήμες για χρεοκοπία και να προκαλούν πανικό στην χρηματιστηριακή αγορά.

Αλλιώς δεν εξηγείται αυτό το ξέφρενο ράλι πάνω από 7% του γενικούς δείκτη και τις τράπεζες να κερδίζουν όσα έχασαν μέσα σε μια εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 02/12/2009 10:18:24

  Άφενός τεχνική αντίδραση στην παρατεταμένη, υπερβολική για το διεθνή μέσο όρο πτώση. Και παγίδευση των τολμηρών βραχυπρόθεσμων πτωτικών παικτών από market makers και μακροπρόθεσμους.
  Αφετέρου, ενεργοποιήθηκε η ασπίδα του Ευρώ - Ευρωζώνης και όλοι το είδαν. Αυτό να τό βλέπουν μερικοί που υποτιμούν - ή ακόμη... αντιτίθενται - στην ένταξη στην Ευρωζώνη.
  Όμως τίποτε δεν έληξε, τίποτε δεν είναι σαφές ακόμη, οι αναταράξεις θα συνεχιστούν.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Sic transit gloria mundi 02/12/2009 10:39:17

   το λες τεχνοκρατικά... θα το πω λαϊκά: (α) είδαν οι καγκελάριοι ότι μπρεί να έθρουν παλιές καλές μέρες, (β) μας είπανε ότι δεν θα φαλιρίσουμε (αλλά θα τσούξει -- και μπορεί να αρέσει το τσούξιμο)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.