23/08/2008 17:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι κοινό έχουν οι Έλληνες σπρίντερ και αρσιβαρίστες;

Ο Χρίστος Ιακώβου ήταν ένας πολύ καλός αθλητής της Άρσης βαρών. Μάλιστα, το 1967 έκανε παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων στην κίνηση «ντεβελοπέ», που δεν υπάρχει πια. Το 1971 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και ήρθε πέμπτος στους Ολυμπιακούς του Μονάχου, το 1972. Κατά την διάρκεια των ταξιδιών του, γνωρίστηκε καλά με τον Βούλγαρο προπονητή τής τότε «Dream Team" της Άρσης Βαρών, Αμπατζίεφ, με τον οποίο απέκτησε καλή σχέση. Ο Αμπατζίεφ δεν φημιζόταν μόνο για την ιδιότυπη μέθοδο προπόνησης που εφάρμοζε, σύμφωνα με την οποία οι αθλητές πρέπει να προπονούνται στο 100% των δυνατοτήτων τους , αλλά ήταν, ταυτόχρονα, ο γκουρού της «χημικής υποστήριξης» των αθλητών του, εφοδιασμένος μάλιστα με γνώσεις εφαρμοσμένης βιοχημείας.

Το 1977, ο Ιακώβου πιάστηκε ντοπέ από την παγκόσμια ομοσπονδία, αλλά επειδή μόλις είχαν θεσπιστεί οι πρώτοι κανόνες ντόπινγκ και οι αθλητές δεν είχαν ενημερωθεί σωστά, δεν τιμωρήθηκε. Στο τέλος της καριέρας του, το 1979, κατήγγειλε τον προπονητή του, Μπόρισλαβ Στέπιεν, και τον βοηθό προπονητή, Βαγγέλη Συμεωνίδη, για χορήγηση απαγορευμένων ουσιών, οι οποίοι και τιμωρήθηκαν με δια βίου στέρηση της φίλαθλης ιδιότητας, ενώ καθαιρέθηκαν ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Πανόπουλος, ο γενικός γραμματέας Στίκας και ο ειδικός γραμματέας Πριμκιρίκης.

Το 1984 αναλαμβάνει πρόεδρος της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών ο Ιωάννης Σγουρός. Το 1987, τα Χριστούγεννα, έξω από έναν κινηματογράφο (!), γνωρίζεται με τον Ιακώβου, ο οποίος ήταν, ήδη, οκτώ χρόνια μετανάστης στις ΗΠΑ, και είχε έρθει για διακοπές! Το 1988 του προτείνει να γίνει προπονητής της εθνικής ομάδας. Δέχτηκε και το 1990 ο Παύλος Σαλτσίδης κατέκτησε τρία μετάλλια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης υπό την καθοδήγηση του Ιακώβου. Αυτή ήταν η πρώτη επιτυχία. Ένα χρόνο αργότερα ήρθαν στην Ελλάδα ο Πύρρος Δήμας και ο Βαλέριος Λεωνίδης και ο Ιακώβου ειδοποίησε τη σύζυγό του ότι θα εγκατασταθούν μόνιμα στην Ελλάδα. Το 1992 στη Βαρκελώνη, ο Πύρρος αναδείχθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης και ο Βαλέριος πήρε την πέμπτη θέση. Ακολούθησε ο ερχομός των Σαμπάνη, Τζελίλη, Μήτρου και Κόκκα, ενώ το 1994 πήρε την ελληνική υπηκοότητα ο Κάχι Καχιασβίλι, που είχε ήδη αναδειχθεί χρυσός Ολυμπιονίκης με την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών.

Εν τω μεταξύ, στους Ολυμπιακούς του 1988 στη Σεούλ, εφαρμόζεται για πρώτη φορά συστηματικός έλεγχος ντόπινγκ και συλλαμβάνεται όλη η ομάδα Άρσης Βαρών της Βουλγαρίας ντοπέ! Αρχιπροπονητής ο Αμπατζίεφ. Οι Βούλγαροι τον διώχνουν και καταλήγει στην Τουρκία, όπου ανέλαβε την εθνική ομάδα και τον παλιό του αθλητή Ναϊμ Σουλεϊμάνογλου, ο οποίος είχε προλάβει να γίνει Τούρκος (από Βούλγαρος Σουλεϊμάνοφ). Μετά από αυτή την επιτυχία, οι Βούλγαροι τον ξαναπροσλαμβάνουν, αλλά και πάλι, το 2000 στο Σίδνευ, πολλοί Βούλγαροι αρσιβαρίστες ξαναπιάνονται ντοπέ και εκδιώκεται.

Στην Ελλάδα, από το 1994, ο Ιακώβου άρχισε να συμβουλεύει σε θέματα προπονητικής τον νεαρό προπονητή Χρήστο Τζέκο, που είχε υπό την επίβλεψή του την Κατερίνα Θάνου. Συνέβη, λοιπόν, το πρωτοφανές σ' όλο τον κόσμο: να προπονούνται κατά τον ίδιο τρόπο σπρίντερ και αρσιβαρίστες! Αυτές τις «κοινές» προπονητικές αρχές ανέλυσε ο Αμπατζίεφ σε μια ομιλία του στη Φιλανδία, όπου δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δικό μου δημιούργημα είναι η Θάνου», και γι' αυτό τον κάλεσαν οι ελληνικές αθλητικές αρχές να τους αναλύσει τις μεθόδους του, χάρη στις οποίες βγήκε τότε, το 2001, τρίτη στον κόσμο! Η παρέα πήρε και καθαρά εμπορική μορφή, με τη συνεργασία Τζέκου-Ιακώβου στο «μάνατζμεντ» αθλητών (Hellas Sport Club Athletic Management), με τον συνεταιρισμό των τεσσάρων (Τζέκου, Ιακώβου, Θάνου, Κεντέρη) στην εταιρεία γυμναστηρίων Winners, ενώ ακόμα και η κρατική επιχορήγησή τους με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ γινόταν μέσω του ίδιου σωματείου (Αίας).

Παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα, όμως, ο αθλητής της Εθνικής ομάδας Χρήστος Κωνσταντινίδης κατήγγειλε ότι, ο Χρήστος Ιακώβου του προμήθευσε απαγορευμένες ουσίες, τις οποίες μετά από λίγο καιρό σταμάτησε να παίρνει και τέθηκε εκτός Εθνικής ομάδας. Στη συνέχεια, η ομοσπονδία εξέδωσε μία δήλωση του νόμου 105 που έφερε την υπογραφή του Κωνσταντινίδη και αναιρούσε τις καταγγελίες! Η διαμάχη Ιακώβου - Κωνσταντινίδη έφτασε έξω από τα δικαστήρια μέχρι που ο προπονητής απέσυρε τη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση.

Σήμερα, ο Αμπατζίεφ είναι στις ΗΠΑ και συνεργάζεται ανεπίσημα, μεν, ουσιαστικά, δε, με την εκεί Ομοσπονδία Άρσης Βαρών. Οι δε Τζέκος και ο Ιακώβου έπαψαν, από το 2004, να είναι συνεταίροι και είναι απαξιωμένοι και κατηγορούμενοι ενώπιον της Δικαιοσύνης…

Γ. Κ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Aθανάσιος Ι. avatar
  Aθανάσιος Ι. 23/08/2008 18:20:11

  όλα αυτά είναι παιντία του Κόκου
  Που ττττόσο αγαπαααα
  Όλο και περισσότερο
  Όσο ποιο γρήγορα τρέχουν
  Όσο περισσότερο σηκώνουν
  Όλα βέβαια με δικά μας χρήματα
  Τόσο ποιο ταχτικά
  Μέσω TV
  Τον έχουμε στο καλύβι .

 2. ΓΚ avatar
  ΓΚ 23/08/2008 21:31:53

  Ο δαίμων του ...copy paste "έφαγε" την τελευταία παράγραφο, που έλεγε:

  "Ο Γιάννης Σγουρός, όλως περιέργως, είναι ο μόνος που χαίρει «άκρας ασυλίας» και εξακολουθεί να είναι και σήμερα νομάρχης Αθηνών, αφού έχει εξαργυρώσει δεόντως τις ντοπέ επιτυχίες της Άρσης Βαρών! Μάλιστα, το σάιτ της Νομαρχίας αναρωτιέται, ρητορικά και βλακωδώς …υπερήφανα: «Ξέρατε ότι ο Νομάρχης Αθηνών είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών από το 1984;».
  ΕΜΕΙΣ, το ξέρουμε. Ο ΓΓΑ «κόουτς» Ιωαννίδης, που κατά τα άλλα "δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του", (ειδικά αν είναι "πράσινη"), και ο Εισαγγελέας δεν το ξέρουν;

  (Πηγές:
  http://www.iospress.gr/ios2008/ios20080413.htm : Ο Ιακώβου, ο Τζέκος και οι δάσκαλοί τους- Από τον Αμπατζίεφ στον Αρνολντ"

  http://www.iospress.gr/mikro2008/mikro20080419.htm: Ο Αμπατζίεφ μετά την Ελλάδα στις ΗΠΑ- Ο δάσκαλός μας ο Ιβάν

  http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=16251: Χρήστος Ιακώβου, Τα κομμάτια της ζωής του"

 3. Γιωργος Χ avatar
  Γιωργος Χ 23/08/2008 21:58:13

  Από το..ΦΕΚ:

  "..Νέος κανόνες για τα προνόμια των πρωταθλητών βάζει το αθλητικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής.

  Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο περιορίζει το δραστικό περιορισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο, καθώς θα αφορά μόνο στους αθλητές που κερδίζουν μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

  Ο διορισμός θα γίνεται μόνο στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τους αθλητικούς φορείς των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

  Το δικαίωμα διορισμού θα ισχύει μετά την απόσυρση του αθλητή από την ενεργό δράση και εφόσον, βεβαίως, δεν έχει κατηγορηθεί για χρήση απαγορευμένων ουσιών.

  Σημειώνεται ότι η παραπάνω πρόνοια υπάρχει και στον ισχύοντα νόμο, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί.

  Επίσης, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάργηση του δικαιώματος απευθείας εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και αντικαθίσταται με ένα σύστημα κλιμακωτής μοριοδότησης (από 15% έως 50% ανάλογα με τη διάκριση).

  Τέλος, θεσπίζονται κυρώσεις για τις διοικήσεις των αθλητικών ομοσπονδιών σε περίπτωση «ομαδικού ντόπινγκ» (σε επίπ. εδο εθνικής ομάδας), που φθάνουν μέχρι και στην άρση της κρατικής αναγνώρισης σε περίπτψση υποτροπής...."

 4. παπου Α. avatar
  παπου Α. 23/08/2008 22:07:59

  Κλείνουν τας θύρας
  Ανοίγουν τας παράθυρας ..

 5. Διαπορών avatar
  Διαπορών 23/08/2008 22:20:17

  Τι εταιρεία έχει στην Κωνσυταντινούπολη και στη Ρωσία ο Ιακωβου?

 6. Xase avatar
  Xase 23/08/2008 22:45:58

  Το καλαμπουρι ειναι, πως ολους αυτους τους χειροκροτουσε καποτε ολη η Ελλαδα και ηταν ειδωλα και προτυπα πολλων νεων. Ξεχνουσαμε την μιζερια μας σε αλλα πραγματα και χαιρομασταν που ειχαμε ολυμπιονικες και μεταλια. Ηταν και αυτο ενα ειδος "αποπροσανατολισμου" απο τα σοβαροτερα ζητηματα που θα επρεπε να μας απασχολουν, και στην παγιδα ειχαμε πεσει ολοι η σχεδον ολοι. Θα μαθουμε αραγε κατι απο αυτο;

 7. ant avatar
  ant 23/08/2008 22:53:35

  Mήπως ο Αμπατζίεφ πήγε και καμιά βόλτα από Τζαμάικα τελευταία..;

 8. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 23/08/2008 23:38:55

  Εδω παω και στοιχημα πως το πολυ σε 2 χρονια θα πιασουν και αθλητη του Πανελληνιου...

  Τωρα τι αντιδραση θα εχει ο ασπιλος,ατεγκτος και α-μην πω τι- κ.Κυριακου εξαρταται απο την συγκυρια...

  Αφου ετσι ειμαστε και δεν αλλαζουμε,αν ρωτησετε τον Αμπατζιεφ μπορει να σας πει οτι εδω τα εμαθε!

 9. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 23/08/2008 23:46:43

  Εμείς στο χωριό μου το λέμε «λεηλασία συνείδησης»

 10. Σπύρος Δ. avatar
  Σπύρος Δ. 24/08/2008 00:44:03

  Οι ελληνικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών internet, γνωστές και ως πάροχοι ή ISPs, θυσαυρίζουν από την πειρατεία στην Ελλάδα. Κάντε κάποια έρευνα γι αυτό. Αν εφαρμόζονταν οι νόμοι, πολλοί νεόπλουτοι θα μετακόμιζαν στον Κορυδαλλό...

 11. takis avatar
  takis 24/08/2008 14:14:48

  στον Γ.Κ και Factorx

  Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη διαφώτηση...
  Να είστε καλά,

 12. mesas avatar
  mesas 24/08/2008 23:30:59

  η ιστορία τα λέει καλά ενώ υπάρχουν κι άλλες πτυχές
  το σημαντικό είναι ότι από την τότε ένωση Ιακώβου-Τζέκου είχαμε διάχυση της "τεχνογνωσίας" και σε πολλά άλλα αθλήματα
  ακόμα και στο ποδόσφαιρο, ο Τζέκος πήγε γιατρός στην ΑΕΚ και ξεκίνησε τις ενέσεις και οι παίκτες αντέδρασαν - ο Ζαγόρ δεν ήταν τότε που ήταν πολύ άντρας;
  η εθνική μπάσκετ δεν ακολουθούσε πρόγραμμα με βάρη από τον Ιακώβου;
  και με τα τελευταία φαίνεται ότι το κύκλωμα είχε εξαπλωθεί και στο κολύμπι

  επίσης, για τα τωρινά, από κάτι φορουμ ξένων μποντυμπιλντεράδων φαίνεται ότι η μ3 έχει καλύτερα αποτέλεσματα και λιγότερες παρενέργειες όταν λαμβάνεται με ένεση από ότι από το στόμα

 13. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 26/08/2008 17:27:10

  Επίθεση στην αποστολή της Ανόρθωσης
  26 Αυγούστου 2008, 15:23

  Επίθεση από αγνώστους οι οποίοι επέβαιναν σε περίπου 25 μηχανές δέχτηκε το πούλμαν, που μετέφερε την αποστολή της Ανόρθωσης από το "Ελ. Βενιζέλος" στο ξενοδοχείο που θα καταλύσει η ομάδα της Κύπρου, ενόψει του αυριανού επαναληπτικού αγώνα για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

  Συγκεκριμένα, οι μηχανές περικύκλωσαν στην Αττική οδό, στο ύψος της Κάντζας, το πούλμαν των πρωταθλητών Κύπρου, στο οποίο επέβαιναν τα 38 μέλη και το ανάγκασαν να σταματήσει, εκτοξεύοντας ύβρεις και απειλές προς την ομάδα, αλλά δεν προξένησαν υλικές ζημιές ή φθορές.

  Η... πολιορκία διήρκησε περίπου 35 λεπτά, ενώ χρειάστηκε η επέμβαση των ΜΑΤ για να λάβει τέλος. Να σημειωθεί ότι το πούλμαν της κυπριακής ομάδας έιχε συνοδία ένός περιπολικού.

  "Ζούμε καταστάσεις που δεν ζήσαμε ούτε στην Τουρκία. Είμαστε αναγκασμένοι να καταγγείλουμε το περιστατικό στην ΟΥΕΦΑ", τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ανόρθωσης Αλέξανδρος Αλεξάνδρου. Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Ανόρθωσης έκανε γνωστό ότι κατήγγειλε το γεγονός στην ΟΥΕΦΑ, "protothema".

 14. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 26/08/2008 17:30:49

  Συγνώμη: "zougla" όχι "protothema".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.