24/11/2009 22:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι καταλαβαίνετε εσείς απο τις αντιδράσεις στα Σκόπια για την "Τριμερή";

Το συγκυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, χαιρέτισε την επικείμενη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου, και της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, η οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ, την Παρασκευή, στις Πρέσπες, με αντικείμενο την προστασία και την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής των Πρεσπών.

«Το VMRO-DPMNE χαιρετίζει την επικείμενη συνάντηση των πρωθυπουργών Παπανδρέου και Γκρούεφσκι, όμως δεν αναμένει ότι σε μία τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να βρεθεί λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας, η οποία διαρκεί σχεδόν 20 χρόνια. Παρ΄όλα αυτά εκφράζουμε την ελπίδα ότι η συνάντηση θα αξιοποιηθεί για την ανταλλαγή απόψεων και για τη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE, Ιλία Ντίμοφσκι, και πρόσθεσε ότι «οι απειλές για βέτο και για εμπόδια μπορούν μόνον να απομακρύνουν τις δύο χώρες και όχι να τις φέρουν πιο κοντά».

Ανέφερε δε, ότι «απόδειξη γι΄αυτό, είναι το κλίμα που διαμορφώθηκε μετά το Βουκουρέστι (σ.σ. στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο του 2008), που, όχι μόνο δεν συνέβαλε στην εξεύρεση λύσης, αλλά περιέπλεξε ακόμη πεισσότερο την κατάσταση και απομάκρυνε τις δύο χώρες».

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, χαιρέτισε επίσης την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ των κυρίων Παπανδρέου και Γκρούεφσκι, εκφράζοντας τη στήριξή του για την απευθείας συνάντηση, προκειμένου να έρθουν πιο κοντά οι θέσεις για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

«Η πρωτοβουλία αυτή, η συνάντηση αυτή, είναι καλή και εγώ τη χαιρετίζω. Ελπίζω ότι αυτή, πράγματι θα αξιοποιηθεί για πραγματικές προσπάθειες προς εξεύρεση λύσης δια της οποίας θα αποφευχθεί ενδεχόμενη παρεμπόδιση στις Βρυξέλλες στις 7 Δεκεμβρίου. Δεν θα ήταν καλό εάν αυτή εξελιχθεί σε μία συνάντηση αβροφροσύνης, εφόσον χρησιμοποιηθεί μόνον για να αποστείλουμε θετικό μήνυμα σχετικά με την προσήλωσή μας στις διαπραγματεύσεις. Δεν χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή ψευδή κινητικότητα», πρόσθεσε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

Εξάλλου, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, Φιλίπ Ρίκερ, σε δηλώσεις του σήμερα, χαιρετίζοντας την προαναγγελθείσα συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, την Παρασκευή, στις Πρέσπες, την χαρακτήρισε ως «δυνατότητα για διάλογο και ευκαιρία, ώστε οι διαπραγματεύσεις να κινηθούν προς τα εμπρός».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 24/11/2009 23:21:07

  Ο άξιος πρωθυπουργός μας, έχοντας υπό μάλης την καταπράσινη ατζέντα, θα δώσει σκληρή μάχη στο χρόνιο πρόβλημα (?) μιας υπόθεσης που απασχολεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Η αποφασιστικότητά του, η εμπειρία του και οι ικανότητες του έχουν ξεσηκώσει κύμματα χαράς απανταχού στη Βαλκανική. Αν και οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές μπορούμε όλοι να ελπίζουμε πως στο μέλλον δεν θα υπάρχουν τριβές με τους γείτονες μας όταν θα μιλάμε για τους Κυπρίνους.

 2. AMAN avatar
  AMAN 24/11/2009 23:37:53

  Ορέστιε, κάτι έφαγες και σε πείραξε.

  • Orestios avatar
   Orestios @ AMAN 24/11/2009 23:39:23

   Αυτό σκέφτηκες όταν διάβασες τον τίτλο του άρθρου?

 3. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 25/11/2009 01:07:04

  Αργά η γρήγορα θα φανεί... τώρα ότι έγινε όλο αυτό για το καλο των πρεσπών πάλι δεν πείθομαι!

 4. emily avatar
  emily 25/11/2009 09:23:48

  Οταν ο Καραμανλής απάντησε σε ένα γράμμα του Γκρουέφσκι απευθείας έγινε ο κακός χαμός από το ΠΑΣΟΚ και εσάς http://www.antinews.gr/?p=2817.
  Τώρα που υπάρχουν απευθείας συναντήσεις δεν βλέπω να συμβαίνει το ίδιο.

 5. isnogood avatar
  isnogood 25/11/2009 13:27:22

  Εγώ πάντως, για να βοηθήσω το κλίμα να γίνει καλύτερο, έκανα αυτήν την ανάρτηση με τίτλο ...ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑΣ:

  Αξιότιμοι κύριοι

  Με την ευκαιρία της τριεθνούς συνάντησης της Παρασκευής για το περιβάλλον στις Πρέσπες, την οποία διοργανώνει με πρωτοβουλία της η ελληνική πλευρά, θα ήθελα να σας ενημερώσω για ένα σημαντικό θέμα ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ από την πλευρά της FYROM που αφορά τα νερά της λίμνης Πρέσπας.
  Τα νερά της λίμνης ανήκουν και στους τρεις πληθυσμούς που κατοικούν εντός των ορίων των τριών κρατών. Με τη διαφορά όμως, ότι από το 1991 που ξεκίνησε η διάλυση της τότε Γιουγκοσλαβίας, η FYROM εκμεταλλεύεται ΛΑΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ που δεν της ανήκει.

  Η FYROM ως διάδοχη κατάσταση στα σύνορα της Ελλάδας και της Αλβανίας, ΝΤΕ ΦΑΚΤΟ με την ανακήρυξή της σε ανεξάρτητο κράτος, ΚΑΤΑΠΑΤΑ την συνθήκη του 1958!
  Σύμφωνα με τη συνθήκη, μεταξύ των τριών χωρών που μοιράζονται τη λίμνη Πρέσπα
  Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία και Αλβανία, ο χωρισμός έγινε με βάση την ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ που κατελάμβαναν τότε οι τρεις χώρες κατ αναλογία.
  Έτσι η Αλβανία πήρε το μικρότερο μερίδιο και η τότε Γιουγκοσλαβία το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ.
  Αυτό όμως σήμερα ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ. Η πλευρά που κληρονόμησε τις υπογραφές της Γιουγκοσλαβίας, έχει ΝΤΕ ΦΑΚΤΟ μικρότερη έκταση κι έτσι τα άλλα δυο συμβαλλόμενα μέρη έχουν κάθε νόμιμο δικαίωμα να ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΟΥΝ τη συνθήκη και να ζητήσουν εκ νέου επαναχάραξη των συνόρων της λίμνης.
  Να σας υπενθυμίσω εδώ, ότι η πλευρά των Σκοπίων, σε αλλεπάλληλα αιτήματα της νομαρχίας Κιλκίς για σεβασμό της συνθήκης μεταξύ Ελλάδας και Γιουγκοσλαβίας που αφορούσε τη ΜΟΛΥΝΣΗ του ΠΟΤΑΜΟΥ ΑΞΙΟΥ, ΑΡΝΗΘΗΚΕ να αναγνωρίσει την υπογραφή της Γιουγκοσλαβίας και εξακολουθεί να ΜΟΛΥΝΕΙ με απορρίμματα και λύματα των βιομηχανιών της το ποτάμι του Αξιού.
  Η συνάντηση των Πρεσπών, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να θέσετε τους Σκοπιανούς μπροστά στις ευθύνες τους.

  Υ.Γ.
  Για την επιβεβαίωση των όσων γράφω, δεν έχετε παρά να κάνετε μια ερώτηση στο νομικό τμήμα του υπουργείου των Εξωτερικών και της Ελλάδας και της Αλβανίας...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.