12/08/2008 00:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ;

Άραγε, οι αμερικανοί προστάτες του Σαακασβίλι, θα σπεύσουν να τον σώσουν; Είναι ένα ερώτημα, το οποίο μένει να απαντηθεί τις επόμενες ημέρες. Έως τώρα, η αμερικανική πλευρά περιορίζεται σε –σκληρές ή όχι- καταγγελίες εναντίον της Ρωσίας. Θα κινητοποιηθεί άραγε στους διεθνείς Οργανισμούς και στο ΝΑΤΟ, προκειμένου το δεύτερο να στείλει «ειρηνευτικές» δυνάμεις του στον Καύκασο;
Προς το παρόν, το βάρος της διαπραγμάτευσης έχει πέσει στους Ευρωπαίους. Στη Μόσχα μάλιστα, μεταβαίνει ο Γάλλος πρόεδρος, Σαρκοζί, καθώς και η Μέρκελ (15 Αυγούστου). Η γερμανίδα καγκελάριος είχε προγραμματίσει αυτή την επίσκεψη και μάλιστα δεν την ανέβαλε. Κι’ αυτό παρά τις αμερικανικές καταγγελίες εις βάρος της Ρωσίας.

Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της αφήνει να φανεί ότι η Ευρώπη, αν δεν είναι απρόθυμη να μπει δυναμικά στο παιχνίδι κατά της Ρωσίας, τουλάχιστον είναι ανίκανη να σταματήσει την ρωσική προέλαση. Εάν λοιπόν, η αμερικανική «αντίδραση» δεν περιοριστεί στα μέχρι τώρα δεδομένα, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιμετωπίσουν στη συνέχεια τη Ρωσία.

 

___________________________________________________ 

Ο Γεωργιανός πρόεδρος από την πλευρά του, καταβάλει απεγνωσμένες προσπάθειες να πείσει ότι οι Ρώσοι οδεύουν προς την Τιφλίδα, προκειμένου να αποσπάσει στην πράξη την Δυτική υποστήριξη. Μέχρι τώρα όμως, ουδέν βήμα έχει γίνει. Ούτε και από την Ουάσιγκτον. Πάντως, ακόμα κι’ αν σταθεί δυνατόν να νομιμοποιηθεί από την ονομαζόμενη «διεθνή κοινότητα» (ΗΠΑ-Δύση) η παρουσία του ΝΑΤΟ στον Καύκασο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει η Ουάσιγκτον να διαπραγματευθεί την συγκυριαρχία της με τους Ρώσους στον Καύκασο. Για τη Μόσχα ωστόσο, παρουσία ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων με «ειρηνευτικό» μανδύα στον Καύκασο, σίγουρα δεν θα είναι θετική εξέλιξη. Όπως και να’ χει πάντως, η Ρωσία σήμερα έχει το πάνω χέρι σε κάθε συναλλαγή που θα γίνει όταν καταλαγιάσει η σκόνη του πολέμου.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Suhoi avatar
  Suhoi 12/08/2008 02:16:46

  Ο Μπούς εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στον Καύκασο και ζήτησε από τη Ρωσία να σταματήσει τη στρατιωτική δράση στην Γεωργία, μετέδωσε το πρακτορείο France Presse. Οι συγκρούσεις στην Οσσετία, κατά τον Μπόυς θα βλάψουν τις θέσεις της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή και θα απειλήσουν τις σχέσεις της με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. «Η Ρωσία εισέβαλε στο έδαφος ανεξάρτητου κράτους και απείλησε την ύπαρξη της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησής του. Τέτοιες μέθοδοι είναι απαράδεκτες στον 21ο αιώνα». Η παρέμβαση Μπούς στο θέμα είναι η δεύτερη από τότε που άρχισαν οι εχθροπραξίες στον Καύκασο. Η πρώτη ήταν ενώ βρισκόταν ακόμα στο Πεκίνο και τώρα αυτή από τις ΗΠΑ. Ανοικτά αντιρώσος εμφανίστηκε νωρίτερα ο «σκληρός» της κυβέρνησης Μπούς, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντίκ Τσέϊνυ που έιπε ότι «η ρωσική εισβολή δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη». Τα ίδια έλεγε και για το Ιράκ ο αρχιτέκτονας της αμερικάνικης εισβολής στη χώρα. Δεν είδαμε όμως, να τα βγάζουν πέρα οι αμερικάνοι εκεί. Τώρα στην περίπτωση της Γεωργίας, εάν θέλουν οι ΗΠΑ να μην συμβαίνουν όλα αυτά, ας φροντίζουν να μαζεύουν εγκαίρως τα «κουτσαβάκια» τους. Γενικότερα πάντως, όπως και στην περίπτωση της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όπως και τώρα στον Καύκασο, οι ΗΠΑ δείχνουν σοβαρές αδυναμίες να αναδειχθούν ρυθμιστές των εξελίξεων. Είναι πολύ πιθανόν λοιπόν, ότι η κυβέρνηση Μπούς έχει απαξιωθεί τόσο πολύ, ώστε το κατεστημένο της Ουάσιγκτων και οι ΗΠΑ γενικότερα ως υπερδύναμη, αδυνατεί να παίξει στοιχειωδώς τον διεθνή της ρόλο.

 2. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 12/08/2008 05:43:14

  Τίποτα δεν πρόκειται να κάνουν οι Αμερικανοί .Τίποτα .θα τηρήσουν την συμφωνία του Βουκουρεστίου .
  Κατά την ταπεινή μου άποψη έπεται η Ουκρ... .

 3. Τακτικός Αναγνώστης avatar
  Τακτικός Αναγνώστης 12/08/2008 08:18:44

  Μια ματιά στον ευρωπαϊκό τύπο (κυρίως τον γαλλικό) σήμερα το πρωί με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι Γαλλία και Γερμανία δεν είναι διατεθειμένες να παίξουν άλλο ρόλο πέρα από τον μεσολαβητικό. Πρακτικά οι Αμερικανοί δεν φαίνεται να έχουν και πολλές δυνατότητες δράσεων ουσίας. Περιορίζονται να βοηθήσουν στον επαναπατρισμό γεωργιανών δυνάμεων από το Ιράκ και σε δηλώσεις. Αυτά ενοχλούν τους Ρώσους αλλά δεν τους προκαλούν ουσιαστικά προβλήματα. Φαντάζομαι θα συνεχίσουν μια τακτική αφόρητης πίεσης στην Γεωργία που θα αποβλέπει τόσο στην ανατροπή του ανεκδιήγητου Σαακασβίλι (πιθανώς να απαιτήσουν και τη δίκη του για εγκλήματα πολέμου ακολουθώντας τα μαθήματα που πρώτοι δίδαξαν οι δυτικοί) όσο και στον αναπροσανατολισμό της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής των Γεωργιανών. Προφανώς δεν έχουν καμιά διάθεση να καταλάβουν την Γεωργία τους αρκεί να σφίξουν τον κλοιό, να διατηρήσουν για απροσδιόριστο διάστημα τα στρατεύματα τους στην Νότια Οσσετία και να ξεκινήσουν από θέση ισχύος χρονοβόρες διαπραγματεύσεις.
  Ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί πειστικά είναι γιατί οι Αμερικανοί που γνώριζαν τις στρατιωτικές προετοιμασίες της Γεωργίας δεν τράβηξαν το αυτί του Σαακασβίλι αφού προφανώς θα είχαν εκτιμήσει ότι δεν έχουν πολλά περιθώρια κινήσεων στην περίπτωση μιας δυναμικής απάντησης της Ρωσίας. Έχουν σχέση άραγε οι εξελίξεις στον Καύκασο με το Κόσσοβο; Έχουν γίνει συμφωνίες που αγνοούμε ώστε καμφθεί με αντιπαροχές η σκληρή στάση της Ρωσίας στο θέμα του Κοσσόβου; Πιθανότατα ο Σαακασβίλι να παρασύρθηκε σκόπιμα από τους Αμερικανούς φίλους του. Από τις ανταποκρίσεις από τη Γεωργία κατάλαβα ότι όλοι αναρωτιούνται τι νόημα είχε και που απέβλεπε η στρατιωτική επιχείρηση αφού η σκληρή απάντηση των Ρώσων είχα σχεδόν προαναγγελθεί. Ας περιμένουμε λίγο και όλα θα γίνουν κατανοητά…

 4. χαμένη αξιοπρέπεια avatar
  χαμένη αξιοπρέπεια 12/08/2008 08:50:27

  Τι θα κάνουν ? Μέχρι στιγμής το καννίς Μπους και το μπουλντογκ Τσενι είναι στην απέναντι πλευρά του ωκεανού και γαβγίζουν για να διώξουν τον εχθρό! Είναι αποδυναμωμένοι στρατιωτικά και οικονομικά, θα προσπαθήσουν ως συνήθως να βάλουν τους ευρωπαίους να βγάλουν το φιδι από την τρύπα. Γιατί έχουν να κάνουν με ένα Πουτιν και οχι ένα Σανταμ.

  Μια ευχή για την ψυχή όσων άδικα χάθηκαν και στην πλάτη των οποίων παίζονται και θα συνεχίσουν να παίζονται όλα αυτά τα ύπουλα παιχνίδια.

 5. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο ΤΑΜΥΝΕΥΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο ΤΑΜΥΝΕΥΣ 12/08/2008 09:16:25

  Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ Η.Π.Α ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΧΩΡΟ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΤΞΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ, Ο ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΥΚΑΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΟΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ.Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΟΥΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΩΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.Η ΕΥΡΩΠΗ ( ΕΙΔΙΚΑ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΓΑΛΛΙΑ) ΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΕΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΤΗΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΩΝ Η.Π.Α ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΜΠΛΟΚ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΓΙΝΑΝ ΜΕΛΗ ΤΗΣ.

 6. isnogood avatar
  isnogood 12/08/2008 10:17:27

  Διάβασα για την δραστηριότητα της δικής μας(;) ΕΚΟ στην Γεωργία με 14 πρατήρια...
  Ξέρεις ρε Φάκτορα καθόλου, πως γίνονται οι αναπτύξεις νέων πρατηρίων απο την ΕΚΟ σε ξένη χώρα;
  Εκεί να δεις γέλια...

 7. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 12/08/2008 10:36:16

  Η Ρωσία πέτυχε δείχνοντας σε όλων τον κόσμο ότι έγινε υπερδύναμη ,η ΥΠΑ και αυτή με το να κλίσει συμφωνία για την αντιπυραυλική ομπρέλα στην Ευρώπη .
  Τα ΜΜΕ που περίεργος πάλι(όπως στο Τετοβο) όλα είχαν ανταποκριτές εκεί αύξησαν την θεαματικότητα .

 8. WB avatar
  WB 12/08/2008 11:33:53

  Τσαμπουκά πήγε να πουλήσει στους ρώσους (με αμερικανικές πλάτες) ο Σαακασβίλι.... (με το μάτι που γυαλίζει). Και τώρα τρέχει και δεν φθάνει. Παει για ρεκόρ Γκίνες στην ταχύτητα άτακτης υποχώρησης. Θα τον λίωσουν οι ρώσοι και καλά θα του κάνουν.

  Ο στόχος ήταν να αποδυναμωθεί η Ρωσία. την πάτησαν... Ενδυνάμωση της Ρωσίας συμφέρει και την Ελλάδα. Να μην το ξεχνάμε αυτό!

 9. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 12/08/2008 11:55:39

  wb-μην μιλας μεγαλα λογια .

 10. WB avatar
  WB 12/08/2008 13:49:05

  Δεν είναι μεγάλη λόγια. Εκτίμηση είναι. Μπορεί να μην συμφωνείς. Λίγο ιστορία να διαβάσει κανείς... (και εμπειρία απο τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή μας)

 11. Νἰκος avatar
  Νἰκος 12/08/2008 18:53:40

  Η, προς το παρον, μονη απαντηση στο ερωτημα “Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ;” ειναι "Απολυτως τιποτα". Διοτι δεν μπορουν, απλως και Θουκιδυδιως. Αναλογικως, βρισκονται ακριβως στην ιδια θεση που ηταν η (διαλυμενη) Ελλαδα το '74. Ας μην παρεξηγηθω, οχι οτι η Αμερικη ειναι διαλυμενη, αλλα οι παραλληλισμοι ειναι σχεδον ταυτοσημοι. Η αποσταση και το γεωπολιτικο περιβαλλον επιβαλλουν αδρανεια. δι' ο και οι οξυμενες φραστικες της επιθεσεις.

 12. Kraepelin avatar
  Kraepelin 13/08/2008 04:39:08

  Εάν ήμουν Πούτιν και με ρωτούσαν για τις δηλώσεις Μπους-Τσέινι, θα έπαιρνα το πιο σνομπ υφάκι μου και θα ζητούσα την επόμενη ερώτηση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.