#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/04/2013 09:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι θα γίνει με τους επίορκους υπαλλήλους;Καλή κουβέντα για τον Δ. Δασκαλόπουλο, τον πρόεδρο των Βιομηχάνων αν και ο ίδιος δεν έχει βιομηχανία, δε θα ακούσετε. Παρεμβαίνει για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της τάξης του και είναι γενικά πολυλογάς.

Ωστόσο, δε μπορούμε να μην πούμε ότι έχει μεγάλο δίκιο για τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα που δεν γίνονται. Μιλώντας χθες για τις διαρθρωτικές αλλαγές επεσήμανε ότι δεν νοείται να δίνουμε τον υπέρ πάντων αγώνα για να μην απολυθούν λίγες χιλιάδες επίορκοι του Δημοσίου, τη στιγμή που υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο άνεργοι του ιδιωτικού τομέα.

Πόσο δίκιο έχει και πόσες φορές το έχουμε επισημάνει αυτό. Πάνω από ένα εκατ. άνεργοι στον ιδιωτικό τομέα και κανένας δεν κλαίει γι’ αυτούς. «Είναι θύματα της κρίσης», λένε όλοι συγκαταβατικά και συνεχίζουν τη ζωούλα τους.

Κι όμως, μήνες τώρα έχουν σηκωθεί και οι πέτρες προκειμένου να μην απομακρυνθούν δημόσιοι υπάλληλοι. Κι όχι κάποιες χιλιάδες από το… σωρό. Αλλά οι επίορκοι υπάλληλοι. Τους ξέρουν όλοι αλλά κανείς δεν τολμά να τους στείλει σπίτι τους. Τη μια τους φταίνε τα πειθαρχικά συμβούλια, την άλλη οι προστατευτικοί νόμοι, την Τρίτη η γραφειοκρατία. Η ουσία που μένει είναι ότι εγκληματίες, ακόμη και καταδικασμένοι για ανθρωποκτονίες, δεν απολύονται και συνεχίζουν να παίρνουν μέρος του μισθού τους.

Επιτέλους, κάποτε πρέπει να μπει μπροστά η μηχανή του δημόσιου τομέα, να σταματήσει η ατιμωρησία και να πέσει το ταμπού της μονιμότητας λες και όποιος παίρνει μια θεσούλα σε κάποια δημόσια υπηρεσία «κολλάει» στην καρέκλα και δεν κουνιέται με τίποτε.

Κανείς δε λέει ότι πρέπει να απολυθούν χιλιάδες χωρίς αξιολόγηση επειδή το ζητά η τρόικα. Τουλάχιστον μπορούν και πρέπει να φύγουν οι επίορκοι, αυτό είναι αυτονόητο. Και είναι αστείο να ζητάμε και σ’ αυτή την περίπτωση να γίνει η επανάσταση του αυτονόητου.

Στο δημόσιο τομέα υπάρχουν και δουλευταράδες. Υπάλληλοι που δίνουν και την ψυχή τους για να εξυπηρετήσουν τον πολίτη. Ας πάει κάποιος σε μια εφορία να δει μόνο όσους συναλλάσσονται με το κοινό και θα καταλάβει ότι υπάρχουν χιλιάδες άξιοι. Δε μπορεί, όμως, ακριβώς δίπλα από αυτούς να υπάρχουν λαμόγια, δωροδοκηθέντες, βιαστές και εγκληματίες. Κάποτε πρέπει να σταματήσει αυτό το όνειδος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ avatar
  ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 04/04/2013 10:37:42

  Μιλανε για τη διαθεσιμοτητα 2000 επιορκων Δ.Υπαλληλων. Ομως οι απαιτησεις της τροϊκας ειναι η απομακρυνση 25000 Δ.Υ. Θα βαφτισουν επιορκους και τους 25000;;;

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 04/04/2013 11:27:02

   Σε πρόσφατη έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημ. Διοίκησης (που μόνο αντιμνημονιακό δεν τον λες), οι επίορκοι είναι ζήτημα να έφταναν τους 700 (ολογράφως: επτακόσιους). Οπότε, είναι προφανές ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν, κι έτσι θα αναγκαστούν να επινοήσουν και "υπεράριθμους"...

  • Βούρδουλας avatar
   Βούρδουλας @ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 04/04/2013 11:47:37

   Κάτσε που πήγες αμέσως στους 25.000. Εγώ συνεχίζω καρτερικά να περιμένω δύο χρόνια τώρα τον πρώτο επίορκο, έναν μαμημένο επίορκο, ένα λαμόγιο ολκής με λίγα λόγια, να τον πετάνε με τις κλωτσιές εκτός υπηρεσίας. Ενα λαμόγιο που εσύ κι εγώ εξακολουθούμε να το πληρώνουμε, αν δεν το έχεις αντιληφθεί. Το πελατάκι αυτό όμως, ακόμα δεν τολμάνε να το ακουμπήσουν.

 2. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 04/04/2013 11:23:02

  Δεν είπε μόνο αυτά ο Δασκαλόπουλος, είπε κι άλλα. Κάτι πήρε τ' αυτί μου ότι είπε ότι "δεν βγαίνουν τα νούμερα".

 3. νεφέλη avatar
  νεφέλη 04/04/2013 12:08:56

  Θα ανέβαινε εξαιρετικά το κύρος του κ Δασκαλόπουλου,
  αν θα διοργάνωνε συλλογή αξιόλογων καταθέσεων σε ευρώ, ανάμεσα στα μέλη του ΣΕΒ κι όχι μόνο, υπέρ του ελληνικού χρέους και προς ανακούφιση των πληγέντων καθ έξιν αιμοδοτών πολιτών από τη βαρύτατη φορολαίλαπα.
  Θα έμενε στο πάνθεον των εθνικών ευεργετών για ουσιαστικό
  έργο σε κρίσιμες εθνικές στιγμές.
  Αν πάλι επιλέγει να μείνει στην ιστορία ως συλλέκτης αδιάφορων έργων τέχνης και ανούσιων χορηγιών ... είναι δικό του θέμα! Επιλογές είναι αυτές!

  • euagelos avatar
   euagelos @ νεφέλη 04/04/2013 12:59:19

   Κακίες...
   Τι ξέρουμε εμείς από τέχνη...

 4. roadrunner avatar
  roadrunner 04/04/2013 15:02:57

  Θα σας πω μια ιστορία πέρα για πέρα αληθινή. Αρκετά χρόνια πριν, διορίστηκε στο Δημόσιο, ένας ευσυνείδητος και εργατικός υπάλληλος. Διαπράττοντας το σφάλμα, να διεκδικεί την πίστη τήρηση του νόμου, βρέθηκε στο στόχαστρο ενός Προϊστάμενου του (βασιλιά του πράσινου τοπικού ρουσφετιού), που αποφάσισε να στήσει ένα ψεύτικο πειθαρχικό, για να τον τρομοκρατήσει . Το πειθαρχικό συμβούλιο, παραδόξως, συνεδρίασε τάχιστα, απεφάνθη ενοχή και επιβλήθηκε και ποινή. Ο τιμωρημένος ΔΥ, προσέφυγε στη δικαιοσύνη, (χρεώθηκε όλα τα σχετικά έξοδα), και αθωώθηκε, ακυρώνοντας την πειθαρχική απόφαση και καθαρίζοντας, το φάκελο και την τιμή του.
  Εάν όλη αυτή η ιστορία, συνέβαινε σήμερα, ο υπάλληλος θα είχε σαφώς απολυθεί, αφού με τις ισχύουσες διατάξεις, θα έχανε το τεκμήριο της αθωότητας Θα ήταν αυτό δίκαιο ;
  Το συνετό και συμφέρον και για το κράτος είναι:
  α) Το τεκμήριο της αθωότητας να μην παρακαμφθεί
  β) Να αποθαρρύνονται (μέσω απειλής βαρύτατης τιμωρίας, του τύπου της ψευδούς καταμήνυσης), όσοι (σαν τον προϊστάμενο της ιστορίας ), έχουν ήδη σπεύσει ή πρόκειται να στήσουν άδικα κατηγορητήρια για υφισταμένους, από τους οποίους θα ήθελαν να απαλλαγούν.

  • euagelos avatar
   euagelos @ roadrunner 04/04/2013 15:55:11

   "Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να βάλεις στο χέρι έναν αθώο. Η μόνη εξουσία μιας κυβέρνησης είναι να διώκει τους εγκληματίες... Βέβαια, εγκληματίες μπορείς να δημιουργήσεις. Μπορείς να θεωρήσεις ως έγκλημα τόσα πολλά πράγματα, έτσι ώστε να καθίσταται αδύνατο να ζήσει κάποιος χωρίς να παραβιάσει το νόμο"

   Ayn Rand

 5. Αλέξ avatar
  Αλέξ 04/04/2013 17:52:42

  Από τη στιγμή που έχουν αποφασίσει οι κυβερνώντες για ένα μοντέλο οικονομίας όπου το Δημόσιο δεν θα επεκτείνεται σε παραγωγικούς τομείς (κατουσίαν λόγω ανεπάρκειας όχι των υπαλλήλων, αλλά των διευθυντικών στελεχών που τους διοικούν και των κομματικών επιτρόπων που τους καπελώνουν)... ακούγεται λογικό να ζητείται η έξοδος 100 χιλ. υπαλλήλων... Οι έκτακτες δε συνθήκες και τα έκτακτα μέτρα που απαιτούν, κάνουν κατανοητό στον καθένα μας ότι μπορεί ατομικά σε κάποιες περιπτώσεις να αδικηθούμε... Οι απολύσεις πρέπει να γίνουν όσο εμπιστευόμαστε ένα μοντέλο περιορισμένου οικονομικού ρόλου του κράτους και η συζήτηση για τους επίορκους είναι μια αποπροσανατολιστική λεπτομέρεια. Σαφώς και θα πρέπει και αυτοί να φύγουν. Θα έπρεπε να αλλάξει η βασική μας υπόθεση για τους τομείς που πρέπει να δραστηριοποιείται ο δημόσιος τομέας για να επανεξεταστεί το ζήτημα των απολύσεων. Ωστόσο αυτό σκοντάφτει στην σιωπηρή παραδοχή μας ότι είμαστε ανίκανοι ως έθνος και κοινωνία να συγκροτήσουμε ένα κράτος αποτελεσματικό, χωρίς διαφθορά και επιζήμιες κομματικές παρεμβάσεις. Ας ελπίσουμε λοιπόν να επαληθευτεί η υπόθεση των κυβερνώντων ότι αρκεί ο ιδιωτικός τομέας για την απορρόφηση της ανεργίας ή έστω ότι η ειδάλλως αναπόφευκτη μετανάστευση των Ελλήνων προς αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό σε συνδυασμό και με τη δημογραφική αλλοίωση στο εσωτερικό δεν θα επιφέρει την εθνική μας συρρίκνωση.

 6. δημης avatar
  δημης 05/04/2013 01:07:47

  ΑΝ....
  ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΟΡΚΟΣ ..ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ....
  ΕΙΣΑΙ "ΕΠΙΟΡΚΟΣ " ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ...ΤΟΥ ΙΕΚ-ΤΕΕ ΚΚΕ...
  ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΟΡΚΗ "ΒΙΤΡΙΝΑ" ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ -ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ...
  ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΟΡΚΟΣ ...ΕΝΑΝΤΙ ΞΕΝΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ....
  ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΙΝΕΙΣΑΙ....
  ΑΝ....ΠΑΛΙ ....ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΟΡΚΟΣ ΔΥ...
  ΑΦΟΥ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΛΥΟΜΕΝΟΣ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΤΥΧΟΝ ΒΛΑΒΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΞΕΝΗΣΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ...ΕΝΤΑΞΕΙ...
  -ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΜΩΣ ΟΛΟΙ..."ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ".... ΠΟΥ ΛΕΓΑΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΤΙ ΕΠΟΧΕΣ.... ΣΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ.....
  ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΣΕ "ΔΙΟΡΙΣΑΝ"....
  ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΣΑΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ ΣΟΥ ΣΕ ΚΑΛΥΠΤΑΝ ΣΕ ΠΡΟΗΓΑΓΑΝ ΣΕ ΑΝΕΧΟΝΤΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΟΥ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ..... ΚΟΥΒΕΝΤΑ....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.