01/03/2010 14:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι θα γίνει με τον 14ο μισθό;

Ως αυτή τη στιγμή τα ΜΜΕ παρουσιάζουν το ζήτημα του 14ου μισθού ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Κατά τη γνώμη μου η κατάργηση του 14ου μισθού είναι βέβαιη.

Η κατάργηση του 14ου μισθού είναι κατ αρχάς ένα μέτρο σίγουρης απόδοσης.

Χαρακτηρίζεται ως μέτρο σίγουρης απόδοσης διότι η εφαρμογή του είναι άμεση, γενική και ανεξάρτητη από μηχανισμούς εφαρμογής και ελέγχου. Όταν η εμπιστοσύνη σε αυτούς τους μηχανισμούς είναι από χαμηλή ως ανύπαρκτη, τότε το μέτρο αυτό δύναται να θεωρηθεί από κάποιους «ελεγκτές» ως προτιμότερο από άλλα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα. Δεν είναι αυτό όμως κάτι που εγγυάται την υιοθέτηση και εφαρμογή του από μια κυβέρνηση. Και τούτο διότι είναι βέβαιο ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου μπορεί να δημιουργήσει τις περισσότερες αντιδράσεις. Εξάλλου γιατί κάποιος από το εξωτερικό να ενδιαφέρεται πως θα μαζευτούν κάποια χρήματα όταν το σημαντικό θα έπρεπε να είναι απλά το να μαζευτούν. 

Δεν είναι λοιπόν αυτός ο λόγος που πιστεύω ότι κάνει βέβαιη την περικοπή του 14ου μισθού.

Ο 14ος μισθός θα καταργηθεί για τον εξής απλό λόγο: Διότι είναι μέτρο συμβολικό.

Θα κοπεί διότι τα μέτρα που θα επιβληθούν θα έχουν μόνιμο και όχι προσωρινό χαρακτήρα. Με το να περικοπεί απλώς ή να περικοπούν περαιτέρω κάποια επιδόματα μένει ανοικτό, έστω και μόνο θεωρητικά, το ενδεχόμενο να υπάρξουν στο εγγύς ή απώτερο μέλλον αυξήσεις που θα αναπληρώνουν, έστω και μερικώς, τις σημερινές απώλειες. Και είναι τούτο ένα ενδεχόμενο που οι «αγαπητοί και αλληλέγγυοι» «εταίροι» μας θέλουν να αποκλείσουν. Εξάλλου ο μέχρι τώρα χειρισμός του ελληνικού ζητήματος από τους ευρωπαίους αποδεικνύει ότι δεν ενδιαφέρονται για τη «σωτηρία» της ελληνικής οικονομίας όσο για την τιμωρία των πολιτών της.

Σε μια ταλανιζόμενη από την οικονομική κρίση Ευρωπαϊκή Ένωση είναι γελοίο να εστιάζεται η συζήτηση στα οικονομικά προβλήματα (υπαρκτά βέβαια) μιας μικρής χώρας. Το μόνο που εξυπηρετεί αυτή η συζήτηση είναι η δημιουργία ενός αποδιοπομπαίου τράγου προκειμένου το ανίκανο πολιτικό δυναμικό των ηγέτιδων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Βρυξελλών να αποσείσει τις ευθύνες του που το Ευρωπαϊκό όραμα έχει καταντήσει Ευρωπαϊκό μόρφωμα. Ένα μόρφωμα παντελώς στερούμενο οποιαδήποτε αξιόλογη ικανότητα παρέμβασης στο διεθνές γίγνεσθαι. Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχοντας προσφέρει οικειοθελώς, όσο και βλακωδώς, στα συγκεκριμένα άτομα το απόλυτο άλλοθι για ν αποσείσουν τις ευθύνες τους, δρέπει τώρα τους καρπούς της πολιτικής της επιλογής.    

Ορισμένοι θεωρούν ότι η συζήτηση περί του 14ου μισθού είναι «στημένη». Θεωρούν ότι έχει πέσει στο τραπέζι ούτως ώστε δια της μη πραγματοποίησης αυτού του μέτρου να περιοριστούν οι αντιδράσεις ως προς τα υπόλοιπα σκληρά μέτρα που θα ληφθούν. Θυμούνται την ιστορία του σπιτιού του Χότζα. Φευ!

Λησμονούν ότι για να εξετάσουμε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συντρέχουν οι εξής τρεις προϋποθέσεις:

-        Η διαπραγμάτευση να έχει και πολιτικό χαρακτήρα. Να έχουν δηλαδή ελεγκτής και ελεγχόμενος τις γνώσεις ή έστω το ένστικτο να αντιληφθούν τις πολιτικές επιπτώσεις των αποφάσεων τους.

Ακόμα κι αν καταχρηστικά θεωρηθεί ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου διαθέτει τέτοια ψήγματα, στη θέση του ελεγκτή δεν υπάρχει τίποτε άλλο πέρα από κάποιους διορισμένους γραφειοκράτες και υπάλληλους Βρυξελλών με γνώσεις λογιστικής, παντελώς ανίκανους να αντιλαμβάνονται ή έστω να ενδιαφέρονται για τις πολιτικές επιπτώσεις των μέτρων που προτείνουν.

-        Ο ελεγχόμενος να έχει κάποια διαπραγματευτική ισχύ.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ισχυρισμός ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει έστω και την παραμικρή διαπραγματευτική ισχύ μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει. Η διαπόμπευση της χώρας με δηλώσεις περί Τιτανικού, το τεχνητό φούσκωμα των ελλειμμάτων από τυπάκους της λογικής του «Γκρούεζα» στο «Υπάρχει και Φιλότιμο», η πρωτοφανής ανεπάρκεια συγκεκαλυμμένη πίσω από τον όρο «διαβούλευση» με την εικόνα ενός πρωθυπουργού-περιφερόμενου επαίτη (όταν δεν συνδιασκέπτεται στον Αγ. Δομήνικο) έχουν προκαλέσει την ολοκληρωτική απώλεια του οποιουδήποτε ίχνους αξιοπιστίας και ισχύος διέθετε αυτή η κυβέρνηση.

-        Ο ελεγκτής να έχει την πυγμή και το όραμα να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προκρίνει το κοινό καλό …

Και εδώ μόνο γέλια μπορούν να προκληθούν. Όταν η καγκελάριος της Γερμανίας κρύβεται πίσω από κάποιους υπαλληλάκους, όταν ανέχεται για ψηφοθηρικούς λόγους ένα χυδαίο λαϊκισμό στο εσωτερικό της χώρας της, όταν αργεί δραματικά να αντιληφθεί ότι η αμφισβήτηση, δια της Ελλάδος, του ευρώ οδηγεί και στην αναπόφευκτη αμφισβήτηση του όποιου ευρωπαϊκού «οράματος» ή αποφεύγει οποιαδήποτε ρητή δέσμευση παροχής οικονομικής βοήθειας, δεν μπορεί παρά να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι αποτελεί ένα αμελητέο πολιτικό μέγεθος.

Για αυτούς τους λόγους πιστεύω φίλοι μου ότι θα καταργηθεί ο 14ος μισθός.

Mavro Kounavi

ΣΧΟΛΙΑ

 1. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 01/03/2010 14:23:38

  Κάστε να δούμε...

 2. πολίτης avatar
  πολίτης 01/03/2010 14:33:25

  Συμφωνώ απολύτως Mavro Kounavi. Η μόνη προταση που θα είχα να κάνω, αν με άκουγε κάποιος, θα ήταν να δοθεί το δώρο Πάσχα άμεσα και να νομοθετηθεί η κατάργηση αμέσως μετά. Έτσι θα κινηθεί η αγορά, κάπως, το Πάσχα και θα πάνε πίσω μόνο οι καλοκαιρινές διακοπές, ενώ οι εταίροι θα ηρεμήσουν με τη νομοθέτηση του μέτρου. Στη συνέχεια, εν όψει του νέου, ενιαίου μισθολογίου για το 2011, δε θα προβέφθούν εκ νέου δώρα και επιδόματα αδείας, αλλά η διαφορά θα μοιραστεί με ενσωμάτωση στο μισθό.

 3. El Gekko avatar
  El Gekko 01/03/2010 14:48:11

  Να θυμάστε πως ακόμη και εάν καταφέρουμε το 2010 και παρουσιάσουμε έλειμμα στο 8,7%, για το 2011 θα πρέπει να διατηρήσουμε όλα τα μέτρα και να πάρουμε και νέα προκειμένου να το μειώσουμε άλλο.
  Τέλος, επειδή λοιπόν περίπτωση αύξησης του ΑΕΠ δεν υπάρχει τα νέα μέτρα είναι μονόδρομος για 3 χρόνια τουλάχιστον.

 4. Hase avatar
  Hase 01/03/2010 15:00:20

  Βγηκε λεει ο ΓΑΠ στους δρομους και σηναντησε ανθρωπους, απλους λεει, και του ειπαν πως ειναι προθυμοι για την Ελλαδα να κανουν θυσιες.
  Ποτε βγηκε ρε παιδια στους δρομους;; Τον ακουσα με τα ιδια μου τα αυτια να το λεει. Ποτε συναντησε απλους ανθρωπους ο ψςυτης;; Ποτε του τα ειπαν;; Μηπως ηταν κατι σαν το ραντεβου του Σημιτη με το ΙΚΑ; (το στημενο για να του βγαλουν τα μπιμπικια;). μας ΠΕΡΝΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟΣΟ ΗΛΙΘΙΟΥς;;. Ο 14ος ειναι χαμενος παιδια και πρεπει να τους τριξουμε τα δοντια. Δεν πρεπει να τους αφησουμε σε χλωρο κλαρι. ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΕΣ και εβαλαν και στο τραπεζι και τις αυξεισεις των συνταξιουχων.

 5. o aneksartitos avatar
  o aneksartitos 01/03/2010 15:02:19

  Χαχαχαχαχα.. Ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοινώνει την κατάργηση του 14ου μισθού και τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ τον υμνούν!!! πέρσι ο Καραμανλής ανακοίνωνε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα πάρουν αύξηση στα επιδόματά τους (σιγά τα αυγά δηλαδή) και είχαν πέσει οι πράσινοι διαπλεκόμενοι πρασινοφρουροί να τον φάνε….
  Αντί να βάλει να πληρώσουν οι “έχοντες και κατέχοντες”, ο ΓΑΠ φορτώνει το βάρος στα μεσαία στρώματα….. Εσύ δεν δήλωνες ΓΑΠ ότι την κρίση θα την πληρώσουν οι πλούσιοι και αυτοί που φοροδιαφεύγουν;;; Εννοούσες τους δημοσίους υπαλλήλους των 1.000 ευρώ;;;;
  Την ίδια ωρα το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει να πληρώσει τις αγωγές των πολιτών κατά του Μπόμπολα για το επί 5μηνο κλείσιμο της Ε.Ο. Για να ξέρουμε που θα πάει ο 14ος μισθός μας και γιατί απόψε στις ειδήσεις των 8 θα πέσει η γνωστή αγιοποίηση του ΓΑΠ…

 6. Hase avatar
  Hase 01/03/2010 15:12:33

  Συγνωμη για την ορθογραφια.

 7. Αγανάκτηση avatar
  Αγανάκτηση 01/03/2010 15:25:56

  Τι μας πιπιλίζουν με τον 14ο μισθό αφού ήδη ο μισός έχει κοπεί.

  Στις περισσότερες κατηγορίες ΔΥ υπάρχει ήδη 10% μείωση των επιδομάτων αναδρομικά από τον Ιανουάριο πράγμα που σημαίνει μείωση του δώρου κατά 50% τουλάχιστον στους περισσότερους.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Αγανάκτηση 01/03/2010 15:55:08

   Τόσο μεγάλο επίδομα, ά πα πα! Τον επιταχυντή σωματιδίων της CERN κάτω από το Λευκό Όρος χειρίζονται;

 8. mantok avatar
  mantok 01/03/2010 15:28:19

  αν ειναι να κοψει το 14 σε αυτους που περνουν 1000 ευρω ας τον κοψει, προσωπικα 1100 παίρνω. τους άλλους στον ιδιωτικό τομέα με τα τα 700-800 με το ζορι τι να τους παρει? δεν ντρεπονται λιγο. τι να παρει απο αυτους τους ανθρωπους? μηπως καλυτερα να ξαναλειτουργησουμε καιάδες? μόνο έτσι θα σωθούμε..

 9. o aneksartitos avatar
  o aneksartitos 01/03/2010 15:39:58

  Μήπως καλύτερα για τον ΓΑΠ θα ήταν να φύγουν όλοι οι ελληνες απ' τη χώρα, να έρθουν αφροπακιστοαφγανοί και ο ίδιος να γίνει ισόβιος βασιλειάς τους;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

 10. Orestios avatar
  Orestios 01/03/2010 15:51:25

  Αυτό κι αν είναι εμπαιγμός του κόσμου. Ντροπή τους.

  • tony avatar
   tony @ Orestios 01/03/2010 17:22:57

   Μήπως καλύτερα για τον ΓΑΠ θα ήταν να φύγουν όλοι οι ελληνες απ’ τη χώρα, να έρθουν αφροπακιστοαφγανοί και ο ίδιος να γίνει ισόβιος βασιλειάς τους;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
   Εγώ πάλι πιστεύω ότι αυτό ακριβώς είναι το σχέδιο.
   Να μας διώξουν από εδώ και να φέρουν άλλους.
   Τώρα για το ποιους αυτό δεν το ξέρω αλλά για έμενα δεν έχει καμμια σημασία.

 11. δημητρης avatar
  δημητρης 01/03/2010 18:49:41

  ΠΟΙΟΝ ΒΡΗΚΕ Ο ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΙΠΕ, ΛΕΕΙ, ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΔΕΧΟΜΑΙ ΝΑ ΧΑΣΩ ΕΝΑ ΜΙΣΘΟ. ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΤΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΑΥΤΑ Ο ΠΑΠΑΤΖΗΣ; αΥΤΟΣ ΜΕ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΤΙ ΘΑ ΧΑΣΕΙ.
  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΕΧΕΙ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ 100 ΗΜΕΡΩΝ.

 12. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 01/03/2010 18:59:09  Αρκετά με τον Πρωθυπουργό μας.

  Ο άνθρωπος πρέπει να είναι με μεγάλη διαφορά ο πλέον ανίκανος πολιτικός σε ανώτατο κλιμάκιο που έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα.

  Αυτός και ο θίασος που σέρνει μαζί του και τους έχει κάνει Υπουργούς.

  Συν τοις άλλοις εάν καταργηθεί ο 14ος μισθός, θα πέσει αυτομάτως και η κίνηση στα καταστήματα και στην εσωτερική τουριστική κίνηση. Αυτομάτως, αυτό θα επιφέρει επιπλέον ανεργία και ύφεση που με τη σειρά της θα αναγκάσει το Ελληνικό κράτος να προχωρήσει σε επιπλέον περικοπές κ.ο.κ

  Φαύλος κύκλος δηλαδή.

  Και όμως...αυτήν την περίοδο υπάρχουν τρις. Ευρώ από τις διεθνείς αγορές και τα κρατικά ταμεία χωρών όπως Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία κ.α που θέλουν να επενδύσουν σε κομβικά κράτη όπως η Ελλάδα ή να αγοράσουν μέρος του Ελληνικού χρέους.


  Πέρα από τις μεγάλες δυνατότητες πίεσης της Αθήνας (βλ. Τουρκία σε χάος, τυχόν πτώση της Ελλάδος σημαίνει οικονομική καταστροφή των Βαλκανίων λόγω Ελληνικών επενδύσεων και άλλα πολλά)


  Ο ΓΑΠ έκαψε όλα (σχεδόν) της χώρας σε διάστημα μερικών εβδομάδων με σκοπό να σύρει τη χώρα στο ΔΝΤ, ασχέτως εάν του βγήκε η ΕΕ και έκανε ελιγμό τουλάχισοτν προς το παρόν.

  Πρέπει να λογοδοτήσει σε ειδικό δικαστήριο για τα πεπραγμένα και τις συνομιλίες που είχε με εκπροσώπους Αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τον Νοέμβριο του 2009 και επιπλέον να αποδωθούν σε κοινή θέα όλα τα εσωτερικά σημειώματα του Υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με το μείζων θέμα της Γκόλντμαν Σακς την περίοδο Οκτ. 2009-Ιανουάριος 2010.

  Διαφάνεια δεν λέμε? όλα στην φόρα!

  Η ΝΔ και η αντιπολίτευση στο συνολό της πρέπει να επικαλεστούν όσα γνωρίζουν και δύνανται να γνωρίζουν από τη θέση τους και να εγκαλέσουν δικαστικά τη κυβέρνηση που οδηγεί συστηματικά τη χώρα στην πραγματική χρεωκοπεία.  Και ένα δυστυχώς αληθινό αστείο.

  Ακόμα και τώρα...δεν έχουν πάρει αρμοδιότητες ΟΣΟΙ από τους Γ.Γραμματείς έχουν διοριστεί.

  Κυβέρνηση χχχχχχχ σε όλο της το μεγαλείο.
  "Το Γουδί ζει αυτό μας οδηγεί"

  • man8os avatar
   man8os @ Dubai Expatriate 01/03/2010 19:02:13

   ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ?

 13. Dimi avatar
  Dimi 01/03/2010 19:41:00

  @Πολίτης Στην Ελλάδα της ισονομίας, ισοπολιτείας και ευνομίας, τα Δώρa Πάσχα, Χριστουγέννων, και τo Επίδομα Αδείας, θα παραμείνουν ΩΣ ΕΧΟΥΝ, με τον 14ο ΑΘΙΚΤΟ! Με τη ναζιστική αντίληψη του «πές, πές κάτι μένει», η Ανθελληνική και Αλλόθρησκη κυβέρνηση των πρασίνων αλόγων, θα διαπιστώσει ότι αυτή τη φορά, ΔΕΝ θα πρόκειται για δήθεν «αβλαβή διέλευση»!

  ΟΙ πολιτικοί ηγέτες που γράφουν ιστορία, εργάζονται σκληρά γιά να κερδίσουν τον σεβασμό ΚΑΙ την έμπνευση των Πολιτών, διά του προσωπικού τους παραδείγματος προς μίμηση. Συνεπώς: ο ψελλίζων, ψυχοπονιάρης Φίλιππος Πετσάλνικος, που είχε την «ευφυϊα» περί δημιουργίας «Ταμείου Στήριξης της Ελλάδας», να ζητήσει από τον πολυθεσίτη πρωθυπουργό και τα μέλη αυτής της ανεκδιήγητης κυβέρνησης, να «Mατώσουν Aυτοί Πρώτοι» και να δώσουν Αυτοί το καλό παράδειγμα προς μίμηση, στους βαθύτατα υποψιασμένους και δύσπιστους Ελληνες.

  Nα καταθέσουν Ετησίως έκαστος εξ αυτών σε λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος, τους 2 (Δύο) από τους 16 (Δέκα Εξι) Ετήσιους Μισθούς τους, υπέρ του εν λόγω «Ταμείου Στήριξης της Ελλάδας». Τα δε σκαναρισμένα Extraits των εν λόγω καταθέσεων, να είναι διαθέσιμα στους Πολίτες Οnline, γιά έλεγχο. Μένει να μάς ενημερώσουν γραπτώς, αν τα ποσά αυτά, θα εκπίπτουν του φορολογητέου..

  Μόνο με τον διάφανο και ελεγχόμενο από τους Πολίτες τρόπο καταθέσεων, οι Κρατούντες θα μάθουν να ζούν -όπως κι εμείς- μόνο με τον 14ο μισθό, και να δούμε τότε, με πόση άνεση θα μιλάνε ΑΥΤΟΙ περί της καταργήσεώς του!

 14. TARAMAS avatar
  TARAMAS 01/03/2010 19:48:51

  Σε μια ταλανιζόμενη από την οικονομική κρίση Ευρωπαϊκή Ένωση είναι γελοίο να εστιάζεται η συζήτηση στα οικονομικά προβλήματα (υπαρκτά βέβαια) μιας μικρής χώρας. Το μόνο που εξυπηρετεί αυτή η συζήτηση είναι η δημιουργία ενός αποδιοπομπαίου τράγου προκειμένου το ανίκανο πολιτικό δυναμικό των ηγέτιδων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Βρυξελλών να αποσείσει τις ευθύνες του που το Ευρωπαϊκό όραμα έχει καταντήσει Ευρωπαϊκό μόρφωμα.

  Εδώ στην Ελλάδα όλα τα βλέπουμε σα "θέμα συζήτησης" ίσως γιατί συνηθίσαμε για όλα τα προβλήματα να κάνουμε μια συζήτηση και να ξεμπερδεύουμε, χωρίς να λύνουμε ποτέ τίποτα. Αγαπητέ, το θέμα είναι ότι δε μας βγαίνουν τα νούμερα, το ελληνικό δημόσιο δεν έχει να πληρώσει για τις υποχρεώσεις του και αναγκάζεται κάθε μήνα σχεδόν να βγαίνει στη γύρα (λέγε με διεθνείς χρηματαγορές) και να προσπαθεί να πουλήσει ομόλογα κοψοχρονιάς, να πάρει κανα φράγκο να πληρώσει τους μισθούς. Επί του προκειμένου λύση;

  • man8os avatar
   man8os @ TARAMAS 01/03/2010 19:59:35

   Ποναει,αλλα την ξερουμε ολοι μας...

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ TARAMAS 01/03/2010 20:20:13

   Ορίστε λύσεις:

   -κατάργηση όλων των επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων σε ΝΠΙΔ, Ιδρύματα, ΜΚΟ. Γλιτώνει παραπάνω από όσα χρειάζεται για να πέσει το έλλειμμα στο 8,7%
   -φορολόγηση της περιουσίας της Εκκλησίας.
   -κατάργηση όλων των επιδομάτων στο Δημόσιο (8 δις) και ενιαίο μισθολόγιο με αυξήσεις (3 δις).Κέρδος 5 δις το 2010.( Η καθαρίστρια να πληρώνεται ως καθαρίστρια, ο υπάλληλος ως υπάλληλος, ο ιατρός ως ιατρός και όχι μισθοί 1000 ταχυτήτων ανάλογα με τα μαγαζάκια που διαχρονικά έχουν στηθεί.Οχι ΔΙΒΕΤ ΔΕΤΕ και επιδόματα, αλλά υπερωρίες σε όποιον κάνει όταν χρειάζεται.)
   -καμία πρόσληψη στο Δημόσιο για 5 χρόνια με εξαίρεση το χώρο Υγείας. (ακόμα και στην εκπαίδευση ή στην αστυνομία έχουμε την μεγαλύτερη αναλογία αλλά είναι ....αποσπασμένοι) Κάλυψη των κενών με υποχρεωτικές μετατάξεις.
   -μηχανογράφηση
   Σε βεβαιώνω ότι ούτε σοφός είμαι ούτε μάγος, ούτε οι πολιτικοί μας είναι ηλίθιοι, απεναντίας μάλιστα. (πχ στο χώρο εργασίας υπάρχουν προτάσεις για μείωση των ανελαστικών δαπανών και του κόστους λειτουργίας πάνω από 10%.)
   Αλλά δεν ακούνε γιατί δεν θέλουν να θίξουν τα μαγαζάκια κάθε Υπουργείου, κάθε συντεχνίας, κάθε εξυπηρέτησης.
   Κάθε Υπουργός θεωρεί το Υπουργείο δικό του, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε σχεδιασμός και προγραμματισμός ούτε συνέχεια.

 15. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 01/03/2010 20:03:00

  Νομίζω ότι δουλευόμαστε.
  Αφενός ο 14ος μισθός έχει ήδη καταργηθεί με τις περικοπές 10% επιδομάτων, ακόμα και αυτών που ήταν στον 3205, αφετέρου η τυπική κατάργησή του θα πλήξει τα Δ Πάσχα και Επ Αδειας. παραβλέπω το γεγονός ότι στο Δημόσιο έχουν να δοθούν αυξήσεις από το 2007, έστω και για την κάλυψη του πληθωρισμού, θα είναι η ΠΡΩΤΗ και ΜΟΝΑΔΙΚΗ κυβέρνηση που μειώνει μισθούς και αποδοχές.
  Οι μόνοι που το επιθυμούν είναι πχ οι υπάλληλοι Βουλής,των ΔΙΒΕΤ,των ΔΕΤΕ,του Χημείου, ΓΓ ΥΠΕΣ, ΓΓ Ανάπτυξης κλπ που τα επιδόματά τους είναι περισσότερα από τον Β Μισθό που δίνεται ως Δ Χριστουγέννων.
  Πέρα από το γεγονός ότι η κυβέρνηση μας δουλεύει καθώς δεν έχει πάρει ούτε ένα μέτρο πέρα από την αύξηση του φόρου στα καύσιμα, συνεχίζει να εξυπηρετεί συντεχνίες και παρεούλες που οι ίδιοι ανέθρεψαν.
  Θέλετε παραδείγματα:

  -από που θα εξοικονομήσει περισσότερα; Από την κατάργηση του ΔΧ ή από το κόψιμο 15ου και 16ου μισθού, συγγενών και φίλων πολιτικών των υπαλλήλων της Βουλής;
  -Υπουργείο Πολιτισμού: από την περικοπή του ΔΧ θα γλιτώσει περίπου 10,800,000 €. Αλλά οι επιχορηγήσεις σε ΝΠΙΔ είναι 134,000,000 (10,000,000 όσο περίπου είναι το δώρο είναι η επιχορήγηση του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής)

  Αρα τι να πειράξουμε και ποιοι να ματώσουν; Οι μισθωτοί του Δημοσίου που δεν ανήκουν σε συντεχνίες και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που θα ακολουθήσουν το ντόμινο.

  ΥΓ

  Για άλλη μια φορά μου αρέσει η συνέπεια λόγων και πράξεων πχ του κ Λοβέρδου και του κ Κουτρουμάνη: ούτε στις συντάξεις αύξηση παρά τα ...χθεσινά λόγια.
  Αυτό αποκαλείται προγραμματισμός και "υπάρχει σχέδιο" ή "τα λεφτά υπάρχουν": όπως οι αυξήσεις σε μισθούς (κ Παπουτσή;), το φορολογικό (κ Παπακωνσταντίνου; πληροφορίες στην κα Κατσέλη και στον κ Κακλαμάνη)και τόσες άλλες λεκτικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησής μας.
  Μετά απορούμε γιατί μας βρίζουν οι ...άλλοι και μας φταίνε οι κερδοσκόποι όταν οι πολιτικοί μας είναι δραστήριοι ...θεατές.

 16. Αρμαγεδδών avatar
  Αρμαγεδδών 01/03/2010 20:25:11

  To καλύτερο.

  Πήγα να πληρώσω κάποιες υποχρεώσεις μου (μέρος τους) και είπα: τα υπόλοιπα κατά τις 20 με το δώρο..

  -Το ποιό;;;

  Μου απάντησαν.

  Ax βρε Ελλάδα.

 17. occultists avatar
  occultists 01/03/2010 21:05:43

  @Hase,
  Την μόνη φορά που βγήκε στον δρόμο είναι οταν πήγε να δεί το Avatar (: . Εκεί πιθανόν να του το είπαν ή στις Ινδίες. Γιατί στην Ελλάδα δεν έχει εμφανισθεί.

 18. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 01/03/2010 22:28:30

  Πρέπει να καταλάβουμε και κάτι άλλο. Η κατάργηση του 14ου μισθού έχει και μια στόχευση που "βλέπει" πολύ μακρύτερα από όσο νομίζουμε. Η "ανταγωνιστικότητα" της οικονομίας, που διακαώς επιθυμούν, θα επιτευχθεί μέσα από τη βουλγαροποίηση των αμοιβών. Σε κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν πρόκειται να συναινέσει κανείς Έλληνας νέος, με στοιχειώδεις δεξιότητες και φιλοδοξίες. Θα προτιμήσει να μεταναστεύσει και να αναζητήσει την τύχη του αλλού. Σε ποιους, λοιπόν, θα καταστεί ελκυστική ως τόπος διαμονής και εργασίας η Ελλάδα; Μα, φυσικά, στους εξ Ασίας και Αφρικής μετανάστες, που εδώ θα βρουν τη Γη της Επαγγελίας (τους). Αυξάνονται λοιπόν έτι περαιτέρω οι εισροές τους. Σταδιακά ελληνοποιούνται και... ιδού το επιθυμητό αποτέλεσμα: μια Ελλάδα με "ελληνοποιημένους", αλλά όχι με Έλληνες, νέους.

  Φαίνεται απλοϊκό, αλλά ίσως και να μην είναι.

 19. Αρμαγεδδών avatar
  Αρμαγεδδών 01/03/2010 23:00:22

  Κυβέρνηση εκ-συγχρονιστικής κατ-άργησης και εθνικής εκ -ποίησης.

 20. ΜΑΚΕΔΝΟΣ avatar
  ΜΑΚΕΔΝΟΣ 02/03/2010 13:46:43

  Πιστευω οτι ασχετα απο την οικονομικη κριση ειναι αδικο να περνουν οι εξ αιματος ελληνες δωρο Χριστουγεννων και Πασχα και ολοι οι αλλοι οι νεοι "ελληνες" που πιστευουν ασφαλως σε αλλες θρησκειες οπως μουσουλμανοι,βραχμανοι,ταοιστες,ινδουιστες,βουδιστες να μην παιρνουν και αυτοι στις γιορτες τους τα αναλογα δωρα,ειναι σιγουρα αδικο αυτο και αφου αυτο ειναι αδυνατον να γινει τοτε πρεπει να κοπουν λογικα τα δωρα Χριστουγεννων και Πασχα για να μην υφιστατε πλεον αυτη η αδικια

 21. καρχαρίας avatar
  καρχαρίας 02/03/2010 14:44:59

  ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ MATRIX ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΟΙ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗΔΕΣ
  Η δική μου πραγματικότητα είναι ότι εργάζομαι απο 5 μέχρι 1 το βράδυ, παίρνω 2 ρεπό τον μήνα , πληρώνομαι 5 ευρώ την ώρα .....για πληρωμένες κανονικά υπερωρίες ούτε να το σκέφτεστε.....
  Η δική τους πραγματικότητα είναι ότι εργάζομαι 2 μέχρι 10 το βράδυ, παίρνω 5 ρεπό τον μήνα ,πληρώνομαι 7 ευρώ την ώρα ....
  ετσι όπως δουλεύω θα έπρεπε να παίρνω 1800 ευρώ τον μήνα καθαρά...
  ΤΟΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ 14ο ...ΤΩΡΑ ΟΥΤΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΜΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.