27/05/2008 21:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι θα γίνει με τις συμβάσεις των δημοσιογράφων; Μπαίνει Ιούνιος

Η στάση της διοίκησης Σόμπολου-Τσαλαπάτη στην ΕΣΗΕΑ, στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων, τείνει να λάβει διαστάσεις οργανωμένου σαμποτάζ σε βάρος του δημοσιογραφικού κλάδου. Διότι, πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί το γεγονός ότι σε λίγο μπαίνει Ιούνιος και ακόμη δεν έχουν υπογραφεί οι συλλογικές συμβάσεις για το 2008; Η τακτική αυτή της ολιγωρίας και των καθυστερήσεων γεννά σοβαρά ερωτηματικά για αυτά τα δύο πρόσωπα, τα οποία εκπροσωπούν τις παρατάξεις που πρόσκεινται στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Πολύ περισσότερο, όταν όλα αυτά δεν βολεύουν κανέναν άλλον παρά μόνον τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, τους διαπλεκόμενους μεγαλοεπιχειρηματίες. Άραγε, ποιος από αυτούς θέλει να δώσει αυξήσεις στους εργαζομένους του, ιδιαιτέρως μάλιστα όταν αυτοί δεν πιέζουν μέσω των συνδικάτων τους; Και το σημαντικότερο: Από την ακινησία της ηγεσίας της ΕΣΗΕΑ κερδίζουν μόνον οι ιδιοκτήτες, απώτερος στόχος των οποίων είναι η κατάργηση της διαπραγμάτευσης με το συνδικάτο των δημοσιογράφων και η καθιέρωση του κανόνα των προσωπικών συμβάσεων ή των ξεχωριστών συμβάσεων ανά εργασιακό χώρο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες πάντως, ακόμα και οι επαφές ανάμεσα στην ΕΣΗΕΑ και την ΕΗΕΑ (Ένωση Ιδιοκτητών) για τις συλλογικές συμβάσεις έχουν παγώσει. Η πρόταση της ΕΗΕΑ είναι αυξήσεις λίγο πάνω από το 5% για το 2008 και άλλο τόσο για το 2009. Δηλαδή διετής σύμβαση για αυξήσεις, που θα καταβληθούν όμως, σπαστά μέσα στο έτος. Ωστόσο, εάν η ΕΣΗΕΑ δεχθεί κάτι τέτοιο, σημειώνουν γνώστες του αντικειμένου, οι πραγματικές αυξήσεις που θα δοθούν θα είναι περί το 4,3%+4,3%. Αν είναι δυνατόν να περάσει αυτή η κοροϊδία, όταν οι τιμές και η ακρίβεια τρέχουν με ξέφρενους ρυθμούς. Εκτός αυτών όμως, υπάρχει και ένας ακόμη κίνδυνος. Να μην έχει ο δημοσιογραφικός κλάδος σύμβαση τουλάχιστον έως το Φθινόπωρο. Κι’ αυτό τη στιγμή που θα έπρεπε να υπάρχει ήδη από τους πρώτους μήνες του έτους. Τότε λοιπόν, ποιος εκδότης θα δώσει μαζεμένες τις αυξήσεις; Με εξαίρεση κάποια μεγάλα «μαγαζιά», είναι αμφίβολον εάν γνωστά «λαμόγια» του εκδοτικού χώρου θα τις δώσουν. Εάν συνεχιστεί αυτή η τακτική πάντως, είναι πολύ πιθανόν ότι με τα «λαμόγια» θα συνταχθούν κάποια στιγμή και οι μεγάλοι.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 27/05/2008 22:24:16

  Μα, καλά, δεν είχατε εκλογές οι δημοσιογράφοι πριν λίγο καιρό; Δεν ανανεώσατε την εμπιστοσύνη σας στην διοίκηση του σωματείου σας, ενώ γνωρίζατε τα πεπραγμένα της θητείας της, ΑΝ σας κορόιδεψε την πρώτη φορά; Γιατί, λοιπόν, τώρα, μέμφεστε τον Σόμπολο και τον Τσαλαπάτη; Οι εκλέγοντες έχουν την Ευθύνη κι όχι οι εκλεγμένοι. Οι ψηφοφόροι κι όχι οι ψηφισμένοι. Οι ΠΟΛΙΤΕΣ κι ΟΧΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, -εν τέλει.

 2. Sratis avatar
  Sratis 27/05/2008 22:55:14

  # posted by press.gr@hotmail.com
  -ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ?

 3. Suhoi avatar
  Suhoi 27/05/2008 23:17:32

  Προς "νήπιος γέρων": Εγιναν εκλογές για την Πανελλήνια Ομοποσπονδία (ΠΟΕΣΥ). Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει το συνέδριο όπου θα βγεί το νέο ΔΣ. Η παράταξη Συσπείρωση (Συν και άλλες αριστερές δυνάμεις) πήρε την πλειοψηφία. Το εκλογικό σύστημα είναι άστα να πάνε (ενισχυμένη -και απολύτως δόλια- αναλογική). Την προηγούμενη φορά η Συσπείρωση "χαρισε" από πολιτική ηλιθιότητα στον Τσαλαπάτη την προεδρία. Τώρα φαίνεται να'χει βάλει μυαλό. Είδομεν.

 4. Sratis avatar
  Sratis 27/05/2008 23:17:59

  ΠΡΟΣ ΤΟ PRESS-GR.blogspot.com . ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΤΑ 280.000 € ΤΟΥ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ? ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΡΑΦΑΤΕ ή ΤΟ ΚΑΝΑΤΕ ΓΑΡΓΑΡΕΣ ?

 5. Suhoi avatar
  Suhoi 27/05/2008 23:17:59

  Του χρόνου εκλογές στην ΕΣΗΕΑ

 6. Suhoi avatar
  Suhoi 28/05/2008 00:21:12

  Μην γενικεύεις Ανωνυμε. Μην κοιτάς μόνο την ΤΒ και τους αστέρες της δημοσιογραφίας και κρίνεις. Υπάρχουν πολλοί δημοσιογράφοι που παλεύουν για την συλλογική και προσωπική τους αξιοπρέπεια.

 7. Suhoi avatar
  Suhoi 28/05/2008 23:58:31

  Το κακό σίγουρα είναι ότι πολλοί από τους νέους και ορεξάτους κάτι να αλλάξουν, μπήκαν στον συνδικαλισμό, και γρήγορα έφυγαν. Αλλοι αφομοιώθκαν. Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι δεν υπάρχουν καλοί και έντιμοι συνδικαλιστές σχεδόν σε όλες τις παρατάξεις. Σίγουρα όμως, αυτό δεν φτάνει. Με τίποτα. Αν βάση και καλοί συνδικαλιστές δεν σπάσουν αυγά, δεν πρόκειται να γίνει τίποτε στο δημοσιογραφικό. Αντίθετα η κατάσταση θα υποτροπιάζει. Ηδη είναι πολύ αργά. Προς το παρόν, ας δώσουμε την ευκαιρία (μια τελευταία) στη Συπείρωση που πήρε άλλωστε την πλειοψηφία στις πρόσφατες εκλογές (σαφές σημάδι επιθυμίας της βάσης για ριζικές αλλαγές). Αν δεν κάνουν τίποτε κι'αυτοί, ως ακραία εκδοχή θα έβλεπα ακόμα και τη δημιουργία νέου συνδικάτου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.