22/08/2008 03:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι θα γίνει με τα ρωσικά όπλα στην Ελλάδα;

Η Ρωσία διαμήνυσε χθες επισήμως ότι θα διακόψει την στρατιωτική συνεργασία της με τις χώρες μέλη του NATO. Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του NATO ανέφερε ότι η ανακοίνωση μέσω στρατιωτικών διαύλων αναφέρει ότι η Ρωσία «θα διακόψει τα διεθνή γεγονότα στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και στις χώρες του NATO μέχρι να δοθούν επιπλέον οδηγίες».

Την ίδια όμως ημέρα είδαν το φως της δημοσιότητας (στα ΝΕΑ) πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κλιμάκιο Ρώσων τεχνικών έρχεται την άλλη εβδομάδα στην Αθήνα στο πλαίσιο της συνεργασίας των δυο χωρών για τη συμπαραγωγή μέρους του άρματος ΒΜΡ- 3Μ, η προμήθεια του οποίου από την Ελλάδα αποφασίσθηκε κατά την τελευταία επίσκεψη Καραμανλή στη Μόσχα. Η εφημερίδα επικαλείται στρατιωτικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες η συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας στο θέμα αυτό δεν επηρεάζεται από τις πρόσφατες εξελίξεις στη Γεωργία και την ψυχροπολεμική κόντρα ΝΑΤΟ- Ρωσίας. Αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε θα πρόκειται για την καθιέρωση μιας «ειδικής σχέσης» Αθήνας – Μόσχας, με ευρύτερες προφανώς επιπτώσεις στην γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής. Μας προξενεί ως εκ τούτου εντύπωση ότι μέχρι την στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε επίσημη αντίδραση στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

Η συμφωνία Ρωσίας – Ελλάδας προβλέπει την αγορά από την τελευταία 450 τεθωρακισμένων. τύπου ΒΜΡ- 3Μ, αξίας περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Η απόφαση για την αγορά τους συνέπεσε με την ευρύτερη ενεργειακή συνεργασία Αθήνας - Μόσχας στους αγωγούς, και έδωσε ώθηση και στην υποστήριξη και άλλων οπλικών συστημάτων ρωσικής κατασκευής που διαθέτουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Όπως τα «σκανδαλιάρικα» αντιαεροπορικά ΤΟR-Μ1 και ΟSΑ, το αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς S-300 (Ανατολική Κρήτη) και τα χόβερκραφτ Ζubr.

Για να υποστηριχθούν όμως τεχνικά τα συστήματα αυτά απαιτείται η ροή ρωσικών ανταλλακτικών, εγχειριδίων και άλλης τεχνικής βοήθειας που όμως αποτελούν κι αυτά «στρατιωτική συνεργασία»; Οπότε τι γίνεται; Εμείς πάντως προβλέπουμε μεγάλο …μπάχαλο, δεδομένων των ισχυρών αντιδράσεων των αντιπροσώπων οπλικών συστημάτων δυτικής κατασκευής, για τους οποίους θα γράψουμε στη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 22/08/2008 03:47:26

  Μα αυτό είναι πρόβλημα τον προμηθευτών του κ. Καψή και τον συμβάσεων .
  Τι πρόκειται όμως να ακολουθήσει στο Αφγανιστάν ,αν η Ρωσία θα σταματήσει την τροφοδοσία τον στρατευμάτων του ΝΑΤΟ για να δούμε ;

 2. A avatar
  A 22/08/2008 07:14:13

  Πολύ καλά κάνουμε!

 3. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 22/08/2008 08:44:00

  A= εσεις μποριε ναι ne znaiou
  οι Ε.Ε, και η Ελλαδα ;

 4. The Predator avatar
  The Predator 22/08/2008 09:33:18

  Αλλοιμονο αν εξαρτόμαστε απο τα κέφια καθενός για ανταλλακτικά και υποστήριξη.

  Τα συμφέροντα ειναι πολύ μεγάλα για να γίνει κάτι τέτοιο και χαλάσει το image των Ρωσικών όπλων.

  Βεβαια στη χώρα του φραπέ όλα ειναι πιθανά.

 5. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 22/08/2008 11:53:07

  τωρα που εχει τελειωσει??? η Παπαδια ......

 6. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 23/08/2008 00:01:14

  Καλά τα σίδερα μα πιο καλό το ατσάλι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.