#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/05/2013 13:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι θα γίνει επιτέλους με τον κύριο Θεοχάρη;Η αλαζονεία είναι ο χειρότερος εχθρός στην άσκηση της εξουσίας, ειδικά αν πρόκειται και για νέο άνθρωπο που δεν έχει εντρυφήσει επί πολλά χρόνια στα δημόσια πράγματα. Γι’ αυτό το λόγο και θα πρέπει κάποιος να κάνει ορισμένα μαθήματα στον Γενικό Γραμματέα Εσόδων και υπεύθυνο για όλα τα συστήματα του ΚΕΠΥΟ κ. Χάρη Θεοχάρη. Ο οποίος, έπειτα από αρκετούς μήνες που δεν είχε βγει στα κανάλια και τα ραδιόφωνα, τις τελευταίες ημέρες που τον χάνεις που τον βρίσκεις, σε κάποιο παράθυρο βρίσκεται.

Μέχρι να αναλάβει και τα καθήκοντά του γραμματέα εσόδων ο κ. Θεοχάρης είχε ως μόνη αποστολή του να φέρει εις πέρας την αναμόρφωση του συστήματος υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Ένα έργο αν μη τι άλλο δύσκολο στην Ελλάδα που όλα έχουμε μάθει να τα κάνουμε χειρόγραφα. Πέρυσι δημιουργήθηκε ένα μπάχαλο, υπήρξαν παρατάσεις επί παρατάσεων και τελικά κουτσά στραβά οι δηλώσεις υποβλήθηκαν. Όμως, από τη μέρα που τέλειωσε η υποβολή των δηλώσεων πέρυσι μέχρι σήμερα όλη η δουλειά που έπρεπε να γίνει ήταν να ετοιμαστεί το σύστημα ώστε να βοηθά τον κόσμο και να μην τον ταλαιπωρεί.

Αυτή ήταν η δουλειά του κ. Θεοχάρη και της ομάδας του, όμως, βλέπουμε όλοι το απίστευτο χάος που έχει δημιουργηθεί. Αφού άνοιξε το TAXISNET έπειτα από καθυστέρηση μίας εβδομάδας τότε δημοσίευσε και το βιβλιαράκι με τις οδηγίες οι οποίες είναι μισές και περιμένουμε την εγκύκλιο για να ξεκαθαριστούν ορισμένα ζητήματα.

Το απόλυτο χάος επικρατεί με τις βεβαιώσεις εισοδήματος για τους συνταξιούχους οι οποίοι κλήθηκαν να γίνουν κομπιουτεράδες για να τις αναζητήσουν μέσω ίντερνετ. Κι όταν κατάλαβαν ότι αυτό είναι ανοησία για χιλιάδες ηλικιωμένους που δεν ξέρουν ούτε τι είναι υπολογιστής, επιστρατεύουν τα ΚΕΠ.

Μπάχαλο και με τους τόκους οι οποίοι πρέπει να δηλωθούν στην εφορία προκειμένου να προσμετρηθούν στο συνολικό εισόδημα. Δε φτάνει δηλαδή που φορολογούνται μια φορά θα ξαναφορολογηθούν. Σκεφτείτε κάποιον που έχει εισόδημα 11.999 και δηλώσει και φόρο 1 ευρώ από κάποιο λογαριασμό που είχε. Θα πάει στα 12.000 ευρώ και θα πληρώσει χαράτσι 1%, δηλαδή 120 ευρώ γιατί είχε την ατυχία να εισπράξει το τεράστιο ποσό του 1 ευρώ.

Κι εδώ έρχονται κάποιες πληροφορίες που δεν είναι επίσημες ότι θα δηλώνονται μόνο οι φόροι πάνω από 250 ευρώ ώστε να εξαιρεθούν οι λογαριασμοί μισθοδοσίας και συντάξεων. Ακόμη και τώρα, ωστόσο, δεν ξέρουμε τι ισχύει, επομένως δε μπορεί κανείς να κάνει δήλωση.

Τι θα γίνει πάλι αν σε ένα λογαριασμό υπάρχουν περισσότεροι του ενός συνδικαιούχοι; Πότε θα μάθουμε πώς θα δηλωθούν;

Οι φοροτεχνικοί έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και δεν κάνουν δηλώσεις αφού αν και ανοικτό το σύστημα δεν ξέρουν τι να δηλώσουν στους πελάτες τους.

Γιατί λοιπόν το σύστημα δεν ήταν έτοιμο να απαντά σε τέτοια ερωτήματα; Και γιατί ο κ. Θεοχάρης κατάλαβε ότι δεν «τραβάει» η υπόθεση και ανακοίνωσε ουσιαστικά παράταση της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων; Πριν  καν ξεκινήσει παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα και θα δώσει παράταση μετά τις 30 Ιουνίου. Δεν μπορούσε να προβλέψει την ταλαιπωρία που θα υφίσταντο εκατομμύρια πολίτες και να ορίσει εξ’ αρχής μιας εύλογη ημερομηνία;

Καλές οι θέσεις και τα παράσημα αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη. Αν δεν μπορούν να τα καταφέρουν να μην ταλαιπωρούν τον φορολογούμενο ας κάνουν κάτι άλλο.

Δε μπορεί, όμως, να εκθέτουν το υπουργείο Οικονομικών και γενικότερα την κυβέρνηση με αστοχίες, προχειρότητες και λάθος εκτιμήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kpylos avatar
  kpylos 28/05/2013 13:28:24

  Για να μην είμαστε άδικοι, το αν θα δηλώνονται οι τόκοι πέραν των 250 ευρώ δεν είναι θέμα του Θεοχάρη. Όπως επίσης και το ότι τα ταμεία δεν θα στείλουν τις βεβαιώσεις των συντάξεων ταχυδρομικά.
  Θέλω να πιστεύω πως γίνεται μια καλή προσπάθεια σε μια χώρα που δεν έχει συνηθίσει σε ευταξία και ημερομηνίες λήξεως των προθεσμιών.

  • Evangelos avatar
   Evangelos @ kpylos 29/05/2013 00:45:48

   για να μην είμαστε άδικοι επίσης τέτοια φορολογία σε ακίνητα , κεφάλαιο και μετρητά θα την ζήλευε και ο Στάλιν

   • Γεωργία avatar
    Γεωργία @ Evangelos 29/05/2013 19:29:35

    Και οι Τούρκοι όταν φορολογούσαν το 42 τους Έλληνες της Πόλης!!!

 2. τοξο avatar
  τοξο 28/05/2013 13:42:39

  Ο Δικηγόρος του Διαβόλου[avocatus diaboli;],αν υπήρχε στο Ελληνικό Νομοθετικό Σύστημα ,πριν γίνει ένα Νομοσχέδιο ή πριν υπογραφεί ένα Προεδρικό Διάταγμα ή μία Υπουργική Απόφαση,μήπως θα βοηθούσε να είναι λιγότερες οι ΑΣΤΟΧΙΕΣ ; Διευκρινίζω ότι ο όρος ΑΣΤΟΧΙΕΣ είναι ειρωνικός.

 3. yiannis 43 avatar
  yiannis 43 28/05/2013 16:11:11

  Δεν είναι ότι βγαίνει στα κανάλια κάθε λίγο και λιγάκι, είναι ότι δεν λέει τίποτε. Τον ρωτάνε και όλο υπεκφεύγει. Μόνο να παίρνει το καλό του προφίλ στο φακό τον ενδιαφέρει. Κρίμα....

 4. tak avatar
  tak 28/05/2013 20:33:02

  Οι εταιρείες πότε θα κάνουν τις δηλώσεις τους, που το σύστημα όλο πεσμένο είναι;

 5. tpe avatar
  tpe 28/05/2013 23:50:55

  Προχειρότητες. Και μετά θα πάμε Σεπτέμβριο κι η Τρόικα θα λέει πως είμαστε πίσω...
  Αλήθεια, γιατί αναμασάτε όλοι την καραμέλα με τα "ταμεία" και τους συνταξιούχους; Να σας πω κάτι χειρότερο; Όλο το Ελληνικό Δημόσιο ΔΕΝ έχει αποστείλει τις βεβαιώσεις εισοδήματος για το 2012. Γιατί;

  • Αντίθεσις avatar
   Αντίθεσις @ tpe 29/05/2013 16:02:23

   Δεν είναι αυτονόητο σε κράτος που έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια δραχμές σε προμήθειες μηχανογραφικών συστημάτων και λογισμικού, να εκτυπώνονται και να αποστέλλονται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες βεβαιώσεις με ταχυδρομείο (άρα με σημαντικό κόστος) από μια υπηρεσία για να επανακατατεθούν με φροντίδα (και άσκοπη ταλαιπωρία) του φορολογουμένου σε άλλη. Καλώς και δεν εστάλησαν. Τα χρήματα που εξοικονομήθησαν ίσως βελτιώσουν κατά τι τα μηχανογραφικά συστήματα των ταμείων ώστε να ενημερώνεται το υπ. οικονομικών αυτόματα και να υπάρχει προσυμπληρωμένο το σχετικό πεδίο στα έντυπα (ή στις ηλεκτρονικές φόρμες) δηλώσεων εισοδήματος.

 6. Nikos33 avatar
  Nikos33 29/05/2013 11:53:38

  Ασ χαιρετισουμε αλλη μια φορα την καλη κινηση της δημιουργιας του γενικου γραμματεα εισοδων.
  Μην ροκανιζουμε το προσωπο με κοματικες σκοπιμοτητες, αντιθετα ασ στηριξουμε την απεξαρτηση, του απο το υπ. Οικονομικων.

 7. Φυλιώ avatar
  Φυλιώ 29/05/2013 20:04:53

  Ο κος Θεοχάρης ευθύνεται για το ότι οι υπηρεσίες του taxisnet είναι δύσχρηστες για τον πολίτη και απαιτείται να διαβάσει κάποιος ολόκληρα βιβλία οδηγιών για να συμπληρώσει ακόμα και την απλούστερη δήλωση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.