#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/04/2012 13:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι θα απογίνει η πατρίδα χωρίς debate;Του Γιώργου Χαρβαλιά

Σε μιά χώρα που οι άνεργοι περιφέρονται στους δρόμους με άδειο βλέμμα, σαν άψυχα  ζόμπι και οι γέροι απελπισμένοι ψάχνουν  φαγητό στα σκουπίδια, υπάρχουν ακόμη ξεδοντιασμένοι μηχανισμοί εξουσίας, κόμματα απολειφάδια και πληρωμένοι τηλεοπτικοί κήνσορες που επιχειρούν να εμφανίσουν ως...εθνική προτεραιότητα ένα προεκλογικό ντιμπέιτ!

Οχυρωμένοι στον μικρόκοσμο τους, με τα «παρκαρισμένα» εκατομμύρια στις ξένες τραπεζικές θυρίδες, οι μέχρι πρότινος διαμορφωτές της «δημόσιας ζωής», νομίζουν ότι ακόμη μπορούν να επιβάλλουν τους κανόνες, προσδιορίζοντας μέσα από τα ιδιοτελή τους συμφέροντα, το «πολιτικό ορθό» και κουνώντας το δάχτυλο στη κοινωνία. Σε μια κοινωνία που βρίσκεται ήδη στο όριο της έκρηξης και αδιαφορεί επιδεικτικά για τα απαξιωμένα στερεότυπα ενός κοινοβουλευτικού εσμού, προ πολλού χρεωκοπήμένου, όπως και η οικονομία.

Η χώρα πεθαίνει, μαζί με τους κατοίκους της και η διαπλοκή μοιρολογεί για το...ντιμπέητ! Ποιό ντιμπέητ στα αλήθεια; Θυμάστε εσείς από την δεκαετία του ’90 που πρωτοκαθιερώθηκαν στην Ελλάδα οι «τηλεμαχίες», κάποιο ορόσημο στην πολιτική αντιπαράθεση που να σχετίζεται με το δημόσιο «μπλά-μπλά» των αρχηγών στην κάμερα; Θυμάστε κάποιο ντιμπέιτ που να λειτούργησε ως καταλύτης για το εκλογικό αποτέλεσμα; Θυμάστε ακριβώς τους πολιτικούς που συμμετείχαν ή μήπως τους δημοσιογράφους που τους «ανέκριναν»;

Προσωπικά, αν και δημοσιογράφος, δεν θυμάμαι τίποτα το αξιοσημείωτο, πέραν μίας ανυπόφορης διακομματικής γκρίνιας για το  τυπικό σκέλος της παράστασης και αμέσως μετά, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων να μιλούν για μνημειώδη «τηλεοπτική σούπα».

Παράδοση σε ντιμπέητ δεν έχουμε, ούτε νομίζω πώς θα αποκτήσουμε. Γιατί; Γιατί απλούστατα ο τόπος είναι μικρός και γνωριζόμαστε καλά μεταξύ μας. Δεν περιμένουμε το ντιμπέητ για να μάθουμε ποιός είναι ο Σαμαράς και ποιός είναι ο Βενιζέλος. Κι ούτε καθορίζουμε την ψήφο μας με όρους...τηλεπαιχνιδιού.

Καλώς ή κακώς,  αυτά λειτουργούν ως τηλεθεάματα σε λιγότερο πολιτικοποιημένες κοινωνίες που αντιμετωπίζουν τους υποψηφίους σαν τους παίκτες στο... «γίνε εκατομμυριούχος»!

Στο πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέητ της ιστορίας, το 1960, ο Ρίτσαρντ Νίξον, έχασε τις εντυπώσεις, επειδή δεν δέχτηκε να μακιγιαριστεί και ίδρωνε, μπροστά στον...ατσαλάκωτο αντίπαλο του. Και 28 χρόνια αργότερα ,ο Δουκάκης έχασε την προεδρία από μιά «ξύλινη» απάντηση σε μιά ανθρώπινη ερώτηση.

Εδώ τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Το κριτήριο για την ψήφο δεν είναι το ιδρωμένο κολλάρο, ή η επιτυχημένη «ατάκα». Αλλωστε κατα καιρούς έχουν ειπωθεί ενώπιον της κάμερας ανεκδίηγητες κοτσάνες και ψέμματα, σαν το αλησμόνητο «λεφτά υπάρχουν», χωρίς να ανοίξει μύτη. Ο Ελληνας ξέρει ποιούς έχει στο τηλεοπτικό πλατώ, γνωρίζει τις θέσεις τους και δεν περιμένει να γίνει σοφότερος από τις τυποποιημένες απαντήσεις που θα ξεφουρνίσουν. Αν έχει πεισθεί να τους επιλέξει, δύσκολα αλλάζει γνώμη. Και αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό. Ο Καραμανλής που είπε πικρές αλήθειες για την οικονομία στα ντιμπέητ του 2009, συνετρίβη από έναν αντιπάλο που δεν καλομιλούσε ελληνικά και έδινε ακατάληπτες υποσχέσεις.

Η σημερινή τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα καθιστά αχρείαστη μία στημένη παράσταση τσίρκου με τηλεαστέρες και πολιτικούς.

Ορθά η Νέα Δημοκρατία αναζήτησε κανόνες, κριτήρια και προυποθέσεις,  που θα επέτρεπαν την όσο το δυνατόν πιο διερευμένη συμμετοχή.  Η αναζήτηση βεβαίως υπήρξε ουτοπική, αφού και στην συνεδρίαση της διακομματικής φάνηκε ότι ετερόκλητοι κομματικοί σχηματισμοί αδυνατούν συμφωνήσουν στα στοιχειώδη, πόσο μάλλον στους κανόνες διεξαγωγής μιας τηλεμαχίας.

Στην... «λάρζ» εκδοχή, λοιπόν πέρα από τα γέλια και τα κλάμματα θα είχαμε μία αταίριαστη με την σοβαρότητα της κατάστασης, χάβρα που ελάχιστα θα διαφώτιζε το εκλογικό σώμα. Στη «μίνι εκδοχή» που προτείνει προσχηματικά ο κ. Βενιζέλος  είναι βέβαιον ότι τις εντυπώσεις θα κέρδιζε ο Αντώνης Σαμαράς, απλά και μόνο επειδή η κατάχρηση του βερμπαλισμού έχει καταστήσει την...ρητορική Βενιζέλου άκρως απωθητική! Ευτυχώς ο αρχηγός της ΝΔ δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για τις εντυπώσεις, αλλά για την ουσία του πράγματος...

(δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής)

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. dorothea avatar
  dorothea 28/04/2012 13:49:14

  Mόνο ο Μπόμπολας και το Μέγκα ενδιαφέρονται πλέον για το ντιμπέητ...Λες και δεν έχει άλλα προβλήματα η χώρα...Τα έλυσε ο Παπαδήμος όλα!

 2. Wraia ta leme avatar
  Wraia ta leme 28/04/2012 13:51:32

  Oσο περισσότερο λυσσάει το Μέγκα, τόσο καλό κάνει στη ΝΔ. Η μανία της διαπλοκής με τον Βενιζέλο μας φέρνει ψήφους. Αφήστε τους να ξεσαλώνουν και να δω τι θα πούν στις 7 Μαίου...

 3. Ραβινος avatar
  Ραβινος 28/04/2012 14:45:39

  Περισσοτερο εχουν λυσσαξει γιατι βρηκαν τον μαστορα τους απο την ΝΔ {και τον Τσιπρα με την απαξιωση του στο MEGA }!Εδω ισχυει το του λαου ρηθεν ''100 το αλεποπουλο =MEGA - 101 η αλεπου =ΝΔ ''!

 4. kotstak avatar
  kotstak 28/04/2012 14:49:39

  Ο μόνος λόγος, που θέλουν σε ντιμπέητ το Σαμαρά μαζί με "τους άλλους", είναι για να δείξουν έμμεσα πως είναι όλοι το ίδιο.

  Ο Βάρναλης είχε πει σε ένα ποίημά του:
  “Ξεπίτηδες, για να φανεί, πως ίσια
  λογιούνται η Λεφτεριά και τα χασίσια.”
  Αυτό ακριβώς, και μόνο αυτό, επιδιώκουν.

 5. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
  ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 28/04/2012 16:41:42

  "Ο Καραμανλής που είπε πικρές αλήθειες για την οικονομία στα ντιμπέητ του 2009, συνετρίβη από έναν αντιπάλο που δεν καλομιλούσε ελληνικά και έδινε ακατάληπτες υποσχέσεις".
  κ. ΓΙΩΡΓΟ ΧΑΡΒΑΛΙΑ ,εγραψες.

 6. S.P. avatar
  S.P. 28/04/2012 16:54:19

  "οι μέχρι πρότινος διαμορφωτές της «δημόσιας ζωής", γιατί δεν λέτε ονόματα;
  Έτσι γενικά και αόριστα δεν παίζω.

 7. sitting duck avatar
  sitting duck 28/04/2012 17:54:51

  Προφανώς αυτοί που είχε υπόψιν ο Καραμανλής όταν μιλούσε για νταβατζήδες. Ξέρεις, οι ίδιοι που σήμερα, κόπτονται για το ντιμπέητ, τρομάρα τους...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.