25/10/2008 00:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι θα έκανα να ήμουν …..Αλογοσκούφης (μπρρρρ)

Παραδέχονται όλοι (μέσα στο κόλπο βέβαια) ότι η Χρηματοπιστωτικές αγορές δεν είναι πραγματική Οικονομία. Βέβαια, μέσα στην τύφλα τους την μεγάλη, θα έπρεπε να μεταχειρίζονται τον όρο «Οικονομία της Παραγωγής», αλλά θα διακινδύνευαν την αποκάλυψη από τους διεθνείς ιθαγενείς, ότι οι Χρηματοπιστωτικές αγορές δεν είναι παραγωγή αλλά κακοήθης καρκίνος του τζόγου.

Συνεπώς η ερώτηση που θα ξεμπλοκάρει τις σκέψεις μας είναι η εξής: «Μπορεί μία διεθνής τζογαδόρικη κομπανία, να τινάξει στον αέρα την παραγωγική οικονομία;».

Απαντήσεις:

- Μπορεί γιατί αυτή η τζογαδόρικη κομπανία διαχειρίζεται βαπόρια ολόκληρα από χαρτονομίσματα και συνάλλαγμα παντός χρώματος (κυρίως μαύρο).
- Μπορεί γιατί αυτή η τζογαδόρικη κομπανία είχε μεριμνήσει να πάρει όλες τις αποφάσεις για την ανεξέλεγκτη κίνηση των "βαποριών με το χρήμα", μέσω της σημαίας ευκαιρίας της "παγκοσμιοποίησης".
- Μπορεί γιατί η πολιτική εξουσία γλυκά και όμορφα πέρασε στα χέρια των Διοικητικών Συμβουλίων των υπερεθνικών Α.Ε, επ΄ αμοιβή.

Και τι κάνουμε τώρα;

- Αφήνουμε τα hedge funds να ναυαγήσουν και μαζί τους τα χρηματιστήρια.
- Βάζουμε χοντρό χέρι στις Τράπεζες που αποδέχονται καταθέσεις απλών ανθρώπων και παρατάμε στην τύχη τους τις «περίεργες Τράπεζες» οχήματα του κακοήθους τζόγου.
- Παρέχουμε πιστώσεις κατευθείαν στην παραγωγή μέσω του ιδίου του κράτους και όχι πιστώσεις στις Τράπεζες για να τις δώσουν (αν τις δώσουν) σε όσους θέλουν.
- Είναι πολλά τα 28 δις για να τα διαχειριστούν αυτοί που δεν πρόσεξαν.

Η εικονική Οικονομία δεν μας ενδιαφέρει, ας έχει την τύχη του Ρουσόπουλου με την εικονική Ελλάδα που μας τάιζε τόσα χρόνια.

Γάιδαρος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. miaouth avatar
  miaouth 25/10/2008 01:07:23

  Ερώτηση κρίσεως:
  Έχεις ένα σπίτι, το αγόρασες άς πούμε 80.000 Ευρώ το 1995.
  Τώρα κάνει 150.000, σου λέει ο μεσίτης. Το πουλάς και κάποιος άλλος το αγοράζει, 150.000. Με δάνειο και υποθήκη.
  Έρχεται (λέμε τώρα, φτού οξαποδώ) κι εδώ πτώση αλά αμερικανικά, και σε δυό χρόνια από τώρα το σπίτι κάνει 70.000 (φτου οξαποδώ πάλι). Ο νέος ιδιοκτήτης που φορτώθηκε δάνειο για 150.000 βλέπει δίπλα ένα ίδιο σπίτι να πουλιέται 70.000. Σταματά να πληρώνει το δάνειο, η τράπεζα το βγάζει στο σφυρί και το παίρνει ένα κοράκι για 50.000. Υπάρχει ασφαλώς πρόβλημα.
  - Πρόκειται για πρόβλημα πραγματικής οικονομίας και μας ενδιαφέρει, ή εικονικής και δεν μας ενδιαφέρει;
  - Έγινε τζόγος; Πώς, ποιοί τον προκάλεσαν;
  - Η τράπεζα αντί να πάρει τα 150.000 (που είχε δόσει δάνειο) σύν τόκους, παίρνει τελικά 50.000 σύν κάτι ψιλά που είχε προλάβει να πληρώσει δόσεις ο δεύτερος μετά από σένα μάγκας. Ποιός θα πληρώσει τα χαμένα; Πληρώνουν μόνον αυτοί που δανείστηκαν ή που πρόλαβαν και "πούλησαν";
  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
  Ο τζόγος ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ (της εικονικής και της πραγματικής οικονομίας) βλάπτει σοβαρά τα πορτοφόλια και την υγεία.

 2. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 25/10/2008 02:06:33

  Καθε ευρω που χανεται το κερδιζει καποιος αλλος...Αλλα...οχι αμεσως. Ο Χρονος ειναι η μεγαλυτερη διαβρωση του συστηματος και γι αυτο επινοηθησαν τα παραγωγα.

  Αλλα βραχυπροθεσμα εχουν και αυτα τα ορια τους.

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 25/10/2008 11:38:33

  miaouth, συνέχισε τον συλλογισμό σου...Η τράπεζα είχε στο ενεργητικό της 150, παίρνει 50, χάνει 100. Αν αυτό γίνει μερικές φορές, χτυπάει την καθαρή της θέση, την κεφαλαιακή επάρκεια. Αν υπάρχει μετοχή και χρηματιστήριο, κάνει αύξηση κεφαλαίου. Αν δεν? Ψάχνει για αγοραστή. Αν όλοι οι αγοραστές έχουν το ίδιο πρόβλημα?

  Κι αν παράλληλα το μετοχικό χαρτοφυλάκιο έχει πέσει 50%? Κι αν κάμποσα επιχειρηματικά αρχίζουν να είναι σε καθυστέρηση?

  Δεν είναι εικονικό. Ο "εξάκτινος" κάπου αλλού περιγράφει ένα πιο ήπιο σενάριο. Τι να πω? Μακάρι.

 4. miaouth avatar
  miaouth 25/10/2008 19:10:35

  @ archaeopteryx (3)
  Αυτό ακριβώς ισχυρίζομαι, δεν είναι εικονικό. Η χρηματοπιστωτική κρίση πυροδοτήθηκε από μια υπερεπένδυση στην πραγματική οικονομία (υπερεπένδυση = φούσκα). Και τα σημάδια του τέλους της κρίσης (δηλαδή μια νέα ισορροπία, σε πολύ χαμηλότερες "ταχύτητες"), από την πραγματική οικονομία θα έλθουν. Ίσως πάλι από τα ακίνητα, ίσως όμως από άλλο τομέα της, π.χ. επενδύσεις στην ενέργεια για να "τροχοπεδηθεί" το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο καπιταλισμός ήταν και είναι κατά πρώτο λόγο παραγωγικό σύστημα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.