#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/11/2012 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι θέλει η Γερμανία ; Η στρατηγική της (μη) «διάσωσης»Του Νίκου Αργεάδη

Μετά την (μη) απόφαση «οριστικής λύσης» του Ελληνικού προβλήματος χρέους, και την «επίθεση φιλίας» με την επίσκεψη της κ. Μέρκελ, τα πρωτοσέλιδα των Ελληνικών εφημερίδων ρωτούν, μα, «Τρελλάθηκαν οι Γερμανοί»; «Τι θέλουν οι Γερμανοί»; Μάλλον όχι, οι Γερμανοί παραμένουν Γερμανοί και φροντίζουν τα εθνικά τους συμφέροντα. Πρωτίστως στα λόγια, οι Γερμανοί θέλουν να «λύσουν» το πρόβλημα της κρίσης χρέους της Ελλάδας «βοηθώντας» την, όμως το καθαρό αποτέλεσμα καθιστά αβέβαιο το οικονομικό μας μέλλον. Ποιο είναι λοιπόν το ζήτημα; Οι τακτικισμοί της Γερμανίας επιτείνουν την κάθοδο προς τα κοινωνικοοικονομικά Τάρταρα και της Ευρώπης.  Ως γνήσιοι καραεθνικιστές, οι Γερμανοί αντιμετώπισαν την Ελληνική κρίση με μετανεωτερικούς ρατσιστικούς όρους, όπου η «νοτιότητά» μα και ο πολιτιστικός μας ιστός και οι συνήθειες αντικατέστησαν το «καθαρό» Άριο αίμα ως κριτήριο ανωτερότητας. Τα σκίτσα και τα άρθρα φυλλάδων όπως του Φόκους αλλά και σοβαρών εντύπων όπως της Μπίλντ το αποτύπωναν με τον πιο γλαφυρό τρόπο. Γίναμε ξαφνικά οι «Εβραίοι» του 2010.

Το κύριο ζήτημα είναι ότι οι δόσεις όχι μόνο δεν ελαττώνουν το δημόσιο χρέος μας [1]  αλλά το χειροτερεύουν.

Και αυτό διότι Α) μεταβλήθηκαν οι πολιτικές συνθήκες δομής του χρέους και της συντήρησής του από την Τρόϊκα και Β) η ύφεση διογκώνεται ταχύτερα από την (δομική)  ικανότητα ανάκαμψης και Γ) το ιδιωτικό χρέος μετατράπηκε σε κρατικό, δλδ εθνικό. Τι εννοώ:

1)   Οι δόσεις αντικαθιστούν το παλιό με νέο χρέος. Επομένως η, κατ’ ευφημισμό, διάσωση δεν είναι διάσωση αλλά αντικατάσταση χρέους με νέο πιο δυσβάστακτο.

2)   Παρ’  ότι ελαττώθηκε το έλλειμα, το χρέος αυξήθηκε (δείτε τον κάτω πίνακα).Όμως το κρίσιμο ερώτημα είναι το εξής: Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η απάντηση είναι:

1)   Διότι η Ελλάδα ακόμα και τώρα χρηματοδοτεί το έλλειμα του προυπολογισμού με νέα δάνεια, συν τα επιτόκια, συν το νέο δάνειο (και όχι βοήθεια όπως διατείνονται οι εντός και εκτός των τοιχών) ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της (οι οποίες καταποντίστηκαν από το «κούρεμα» των Παπαδήμου-Βενιζέλου) και το οποίο εγγράφεται πλέον ως δημόσιο χρέος.

2) Διότι τo νέο δάνειο ανακεφαλαιοποίησης ισοδυναμεί με περίπου 85 δις, 55 από το κούρεμα των τραπεζών και 30 από το δημόσιο. Κατόπιν, μας δάνεισαν 50 δις για να «ενισχύσουν» τις τράπεζες που πριν λίγους μήνες κατεδαφίστηκαν από την κλοπή των 85 δις.

Η Ελλάδα έχει απωλέσει προ πολλού την χρηματοκοικονομική της ανεξαρτησία με την είσοδο στο ευρώ -αν και δεν ευθύνεται τόσο το κοινό νόμισμα γι’ αυτό όσο οι τα τελευταία 20 χρόνια καταστροφικές πολιτικές αποβιομηχάνισης, ενίσχυσης των εισαγωγών (από τη Γερμανία κυρίως) και αποθάρρυνσης της πραγματικής ανάπτυξης, και η αντικατάστασή της με πλασματική ανάπτυξη.  Αντί τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού λόγω της συμμετοχής στην ΟΝΕ να χρησιμοποιηθούν για πραγματική ανάπτυξη, πετάχτηκαν στον καιάδα της νεοελληνικής αβελτηρίας, κλεψιάς  και σπατάλης, σε όλα τα επίπεδα.

Εύλογα θα αναρωτηθεί ο αναγνώστης: Γιατί ο λόγος χρέους/AEΠ θα φτάσει τα 179%, πιθανόν και τα το 190% πριν αρχίσει να ελαττώνεται; Ιδού γιατί: Το επίπεδο του χρέους, παρά το κούρεμα, γαντζώθηκε στα επίπεδα του 2009 (συν τα επιτόκια, συν την μικρή χρηματοδότηση των πρωταρχικών ελλειμάτων όπως πχ με την πρόσφατη έκδοση εντόκων γρμματείων των 5 δις το Νοέμβρη), το ΑΕΠ ήδη βυθίστηκε κατά 30% και μάλλον θα συνεχίσει να μειώνεται με ανύποπτες συνέπειες για την εθνική και κοινωνική μας συνοχή. Αυτός είναι ο πυρήνας της ανοησίας της λιτότητας με τον τρόπο που εφαρμόστηκε. Αντί για δομικές αλλαγές του κράτους και περιορισμό των σπαταλών εκεί που έπρεπε, με ταυτόχρονη ενίσχυση της ιδωτικής πρωτοβουλίας (σταθερό φορολογικό, μείωση γραφειοκρατίας, ενίσχυση ρευστότητας, απελευθέρωση ωραρίων, επαγγελμάτων κ.α.) κόψανε μισθούς και συντάξεις οριζόντια και έτσι διέλυσαν την ζήτηση και κυρίως την θετική ψυχολογία της αγοράς. Τα αρνητικά αποτελέσματα έχουν πλέον διαχυθεί και στις υγιείς επιχηρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν άνευ προηγουμένου έρημο χρηματοδοτικής ξηρασίας.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών, που εξηγεί και γιατί η Γερμανία δόμησε την «βοήθειά» της τοιουτοτρόπως, είναι το εξής:    Η Γερμανία βασικά χρησιμοποίησε την κρίση χρέους/χρημαστοδότησης την οποία δημιούργησε α) η κακοδιοίκηση του ανίκανου Παπανδρέου και β) η συκοφάντηση των Ελλήνων από τον ίδιο στο εξωτερικό!!!) για να βάλει χέρι στα Ελληνικά περιουσιακά στοιχεία (assets) και να κλέψει από τους Έλληνες μισθωτούς, με σκοπό να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο χρέους (ως βιωσιμότητα το ευφημίζουν) ως μοχλό γεωπολιτικής χειραγώγησης της Ελλάδας αλλά και της Ευρωζώνης. Ταυτόχρονα, ενώ προσποιείται πως «βοηθάει» την Ελλάδα, έχει αντικαταστήσει τις αγορές ως ο νέος δανειστής αλλά, όπως είπαμε πιο πρίν, με διαρπαγή των περιουσιακών της στοιχείων και με «επενδυτικές» προτάσεις για ΟΕΖ.

Με βάση όλα αυτά ο αντικειμενικός στόχος των Γερμανών είναι να σμικρύνουν στο ελάχιστο την περίοδο του απ’ ευθείας  δανεισμού της Ελλάδας, αφού α) θα έχουν σιγουρέψει τις τράπεζές τους β) θα έχουν εξασφαλίσει την μερίδα του λέοντος στα περιουσιακά της στοιχεία και γ) θα έχουν αντικαταστήσει όλα τα δάνειά τους με αυτά από τις αγορές. Έτσι εξηγείται και η σπουδή του Σόϊμπλε που πριν λίγες μέρες δήλωσε « όχι νέο κούρεμα πριν το 2015». Φυσικά, μέχρι τότε θα έχει γιγανωθεί το χρέος και η «Βοήθεια» θα έιναι διπλά δώρον-άδωρον με το μηχανισμό που ανέφερα πιο πάνω. Εν τω μεταξύ, θα έχουμε βγεί «βαθιά λαβωμένοι» στις αγορές, πιθανόν με αναιμική ανάπτυξη και μετά θα μας…αποχαιρετίσουν…

ΥΓ: Πριν λίγο ανακοινώθηκε από τους FT  (οι υπογραμμίσεις είναι δικές μου) ότι, με απόφαση που πάρθηκε στη Νέα Υόρκη, η Αργεντινή διατάζεται!! να πληρώσει 3,5 δις σε hedge funds. Μπορούμε να φανταστούμε τις συνέπειες.

Εν συντομία η ανακοίνωση λέει:

Argentina ordered to pay hedge funds $1.3bn

Argentina will have to pay $1.3bn to hedge funds that refused to restructure their debts after the country’s 2001 default when it makes regular payments to its restructured bondholders in December, a US court has ordered.The ruling, made late on Wednesday in New York, raises the possibility that Argentina will default once more, and if upheld represents a major chink in the armour of sovereign immunity against creditors that has largely reigned in international law for almost a century.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. mitsos avatar
  mitsos 23/11/2012 10:22:15

  Σωστός 100%.

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 23/11/2012 10:33:56

  Δυστυχώς, αυτά που αναφέρει το άρθρο για τους Γερμανούς ότι μας βλέπουν ως "κατώτερους" είναι απολύτως ορθά. Δεν έχει σημασία αν και κατά πόσο υπάρχει σήμερα το φυλετικό στοιχείο Αρεία Φυλή κλπ., η ουσία είναι ότι μας βλέπουν ως κατώτερους.

  Δεν νομίζω όμως ότι η Γερμανία αποδέχεται πραγματικά κούρεμα μετά το 2015. Αναφέρεται σε ρεπορτάζ μια προς στιγμή υποχώρηση του Σόιμπλε, που μετά όμως την πήρε αμέσως πίσω.

  Η Γερμανία υιοθέτησε ευχαρίστως μια στρατηγική μη διάσωσης, καθώς δεν ενδιαφερόταν πραγματικά για "διάσωση", αλλά μονον για να προστατέψει το ευρώ. Το Plan B της μη διάσωσης, όπως αποδείχθηκε, ήταν να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Αυτό άλλαξε μετά την επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο. Θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί, γιατί άλλαξε. Ας ελπίσουμε αυτό να οφείλεται στα πολύ ικανοποιητικά οικονομικά στοιχεία του Ιουλίου-Αυγούστου και όχι σε υποσχέσεις που δεν θα έπρεπε να δοθούν.

  Σήμερα η Ελλάδα έχει στην ουσία σωθεί δημοσιονομικά και αν αλλάξει νοοτροπία σε θέματα αντιμετώπισης των ιδιωτικών επιχειρήσεων, θα σωθεί και οικονομικά. Η Γερμανία το μόνο που μπορεί να θέλει ακόμη είναι τα πλουτοπαραγωγικά μας στοιχεία, οι υποδομές μας, οι δημόσιες επιχειρήσεις μας. Εκεί είναι που πρέπει να ειπωθεί το μεγάλο "όχι" από την ελληνική κυβέρνηση και να αρνηθεί να τα ξεπουλήσει όλα. Πρόσχημα υπάρχει, είναι τα λίγα χρήματα που μπορεί να μαζέψει σήμερα. Είναι πολύ καλό και πειστικό πρόσχημα.

  Κατά τα άλλα, όμως, πρέπει να θυμόμαστε ότι η Γερμανία είναι η χώρα που έχει κατεξοχήν συμφέρον, η Ελλάδα να σταθεί ΜΟΝΗ ΤΗΣ, ΟΡΘΙΑ δημοσιονομικά στα πόδια της. Ο λόγος που πάει να μας κάνει αποικία της είναι επειδή δεν σταθήκαμε είτε τεχνητά είτε πραγματικά στα δικά μας πόδια. Είπαν τότε "αν δεν στέκεστε μόνοι σας, θα σας αναλάβουμε εμείς". Στην πραγματικότητα, όμως, ο σημερινός Γερμανός δεν διέπεται από ιμπεριαλισμό, ούτε καν οικονομικό. Ο Γερμανός σήμερα αδιαφορεί για την επέκταση της επιρροής της Γερμανίας στην Ελλάδα με τον τρόπο που γίνεται, διότι του χτυπάει το πορτοφόλι αυτή η επέκταση της επιρροής και αυτό τον νοιάζει. Ίσως να το θέλει αυτό (τον οικονομικό ιμπεριαλισμό) μια ελίτ, αλλά όχι ο μέσος Γερμανός. Άρα, αυτό που θέλουν από εμάς είναι να σταθούμε στα πόδια μας και όχι να σερνόμαστε.

  Πιστεύω γενικώς ότι αν συνειδητοποιήσουμε τα παραπάνω, η σχέση μας με τη Γερμανία θα γίνει πιο εύκολη.

  Το παν είναι να πούμε "όχι" στις "ιδιωτικοποιήσεις".

  • noldor avatar
   noldor @ Διογένης 23/11/2012 10:52:12

   Αλλά να πούμε "ναι" στους μισθούς των 200€ και τις συντάξεις των 120€; Και τότε ποιες θα είναι οι μεταρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν; Το "άνοιγμα" των ταξί και των φαρμακείων; Ποιος θα παίρνει ταξί;

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ noldor 23/11/2012 16:20:12

    Είχα και έχω σοβαρό πρόβλημα με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και εξίσου σοβαρό πρόβλημα με το δήθεν "άνοιγμα" των λεγόμενων "κλειστών" (στην πραγματικότητα εντελώς ανοιχτών) επαγγελμάτων. Για το δεύτερο συμφωνώ ότι παραμένει ένας σοβαρός κίνδυνος ακόμη και σήμερα. Για το πρώτο (μισθούς και συντάξεις) νομίζω ότι είναι μια θυσία που δεν θα κρατήσει πολύ, με δεδομένη την τεράστια βελτίωση των ελληνικών δημόσιων οικονομικών σε συνθήκες 7% ύφεσης και 25% ανεργίας. Αυτή η βελτίωση, σε συνθήκες έστω και 1-1,5% μέσου ρυθξμού ανάπτυξης και, έστω, 12-13% ανεργίας, θα δημιουργήσει στο ορατό μέλλον τεράστια δημοσιονομικά πλεονάσματα, από τα οποία το κράτος θα μπορέσει να αποκαταστήσει μέρος των (στην πραγματικότητα αχρείαστων και βέβαια ολωσδιόλου άδικων) θυσιών των Μνημονίων. Για αυτό δεν έχω αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα πρόβλημα με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, διότι αυτές μπορούν να αποκατασταθούν.

    Το "άνοιγμα" όμως των δήθεν "κλειστών" επαγγελμάτων είναι κάτι που δεν θα ανατραπεί, εάν εντόπια και διεθνή λαμόγια έχουν κατακτήσει ενδιαμέσως αυτούς τους βασικούς κλάδους της οικονομίας. Οπότε έχεις δίκιο, είναι σοβαρή παράλειψη που δεν τα έλαβα ύποψη μου.

    Το θέμα είναι να βγούμε το συντομότερο δυνατό στις αγορές και να φανούν το συντομότερο δυνατό να πλεονάσματα που έχει τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να παραγάγει η οικονομία μας. Αν είμαι επιφυλακτικά και συγκρατημένα υπέρ των μειώσεων του τρίτου (και μόνον) Μνημονίου, είναι γιατί αυτά ΜΠΟΡΟΥΝ να μας δώσουν να κερδίσουμε τον χρόνο ώστε και τα άλλα να αποφύγουμε, και τις τρομακτικές μειώσεις του τρίτου Μνημονίου να αρχίσουμε να δίνουμε πίσω στα θύματά του, ιδίως στους απόμαχους που δεν έχουν από αλλού να περιμένουν παρά από τη σύνταξή τους.

  • ΝΑΥΤΗΣ avatar
   ΝΑΥΤΗΣ @ Διογένης 23/11/2012 11:04:13

   '' αν αλλάξει νοοτροπία σε θέματα αντιμετώπισης των ιδιωτικών επιχειρήσεων, θα σωθεί και οικονομικά.''
   Οταν βλέπουμε ότι ακόμα και μέσα σε αυτές τις πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες η νοοτροπία δεν φαίνεται να αλλάζει,πως να ελπίζουμε ότι θα σωθούμε οικονομικά?
   Πάντως δεν μπορώ να πεισθώ εύκολα ότι φταίνε μόνο οι Γερμανοί και τα μνημόνια, όταν επί 3 χρόνια τώρα δεν κάναμε σχεδόν τίποτα από αυτα που θα έπρεπε μονοι μας να αποφασίσουμε να κάνουμε...

   • Stelios avatar
    Stelios @ ΝΑΥΤΗΣ 23/11/2012 11:59:34

    Φίλε μου Ναύτη, ποιές από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ?
    Τις κρατικοδίαιτες? Αυτές που χρέωναν μία προμήθεια σε 10πλάσια τιμή από τη μέση τιμή όλης της Ευρώπης?
    Ή μήπως αυτές που επί Σημίτη επί ένα χρόνο, πριν την είσοδό μας στο Ευρώ, στρογγυλοποιούσαν τις τιμές των αγαθών?
    εκτός και εάν εννοείς τις εταιρείες που συντηρούν όλα τα προβληματικά ΜΜΕ.
    Γι' αυτό φίλε μου έχεις σκεφτεί εάν οι ίδιες αυτές εταιρείες θέλουν να αλλάξουν, να σταματήσουν να ελέγχουν το πολιτικό σύστημα και μέσω αυτού τον παραγόμενο πλούτο, όπως έκαναν πάντα?

   • blue nile avatar
    blue nile @ ΝΑΥΤΗΣ 23/11/2012 12:07:23

    Ναύτη ακόμα και αν κάναμε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές που εμπεριέχονταν στα μνημόνια εις διπλούν μάλιστα, πάλι το πρόγραμμα θα αποτύχαινε.
    Το εθνικό εισόδημα από τα 250 δις που ήταν το 2009 μετά τα νέα μέτρα θα πάει κάτω από τα 175.
    Αυτά 75 δις απώλειας δεν αντισταθμίζονται ούτε στο 1/100 από τις περιβόητες διαρθρωτικές αλλαγές.
    Κάποιες από τις διαρθρωτικές αλλαγές χρειάζονται αλλά έχουν πιο πολύ να κάνουν με το πως θα πορευτούμε μετά την επίλυση της Κρίσης.
    Από τη στιγμή που η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική επιφέρει τέτοια ύφεση, είμαστε χαμένοι.

    • alpha avatar
     alpha @ blue nile 23/11/2012 13:27:39

     Αγαπητέ blue Nile περιττό να σου πώ οτι ταυτιζόμαστε απόλυτα άλλη μια φορά σαν να είχαμε τηλεπάθεια...
     Και καλά οι αρτηριοσκληρωτικοί που δεν καταλαβαίνουν. Ελα όμως που είναι και οι άλλοι που "δήθεν" δεν καταλαβαίνουν διότι είναι εκ φύσεως Γερμανοτσολιάδες...

  • BLACKQUEEN avatar
   BLACKQUEEN @ Διογένης 23/11/2012 20:40:15

   Οχι στο ξεπούλημα των πλουτοπαραγωγικών μας πηγών, όχι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μας, όχι στη δημιουργία ΕΟΖ. Οι σκόπιμα επιβεβλημένοι κινέζικοι μισθοί των 200 € και οι προτάσεις περί ...ανάπτυξης τύπου Μαλαισιανής Ελλάδας εντός Ευρώπης, είναι απαράδεκτα και δε θέλω στιγμή να πιστέψω οτι μπορεί ν΄ αποτελέσουν ...όραμα, ούτε και ...ρεαλιστικό μας στόχο. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία, ούτε κανείς δικαιούται να εκχωρήσει αυτά που δεν του ανήκουν. Μόνο τις προσωπικές τους περιουσίες έχουν δικαίωμα να διαχειρισθούν κατά βούληση οι ασκούντες την εξουσία. Για την Ελληνική περιουσία ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, ώστε ν΄ αποφασίσουν οι Έλληνες, αν καταδέχονται να παραδώσουν στα παιδιά τους, λιγότερα απ΄όσα οι ίδιοι έλαβαν, απ΄τους προηγηθέντες.

 3. Δρυς avatar
  Δρυς 23/11/2012 10:42:22

  Από το 1821, τα "δάνεια" που πήραμε από τους ξένους ήταν όλα ληστρικά, μας έκαναν μεγαλύτερο κακό, και πάντα υπήρχαν τράπεζες (ειδικά η "Εθνοτράπεζα" τότε), να καρπωθούν μεγάλα μέρη από την "πίτα" ή να βγάζουν έμμεσα οφέλη πολλές φορές και εκβιάζοντας το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

  Η ιστορία επαναλαμβάνεται, ας ξυπνήσουμε επιτέλους.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Δρυς 23/11/2012 12:11:06

   Αφού ήταν ληστρικά, γιατί τα πήραν;
   Θέλεις να πείς ότι όλοι οι πολιτικοί ήταν πάντα "συνένοχοι στο έγκλημα" ή εκβιασμένοι; Και πώς έγινε αυτό; Μόνον στην Ελλάδα, πουθενά αλλού;

   • alpha avatar
    alpha @ Ο Θείος 23/11/2012 13:38:13

    Θείε, διάβασε Ροίδη και θα καταλάβεις.
    Επίσης αυτό έγινε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού.
    Ξεχρέωτη χώρα στον κόσμο ούτε υπήρξε ούτε υπάρχει ούτε θα υπάρξει ποτέ. Μόνο η Αλβανία για λίγο. Μετά χρεώθηκε και αυτή στην Κίνα ...
    Βάσει της οικονομικής θεωρίας μια χώρα με χρέος άνω του 60% του ΑΕΠ θεωρείται υπερχρεωμένη και το χρέος της έτοιμο ανα πάσα στιγμή να γίνει μη βιώσιμο . Αν εξαιρέσουμε την Φινλανδία και την Αυστρία? ΟΛΕΣ οι Ευρωπαικές χώρες είναι ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΕΣ.
    Αν μάλιστα διαβάσεις την ιστορία τους, (Την είχε συνοψίσει ο κ. Στουρνάρας προσφάτως, όταν ήταν ακόμα σιτιζόμενος στο ΙΟΒΕ) ΟΛΕΣ σχεδόν οι Ευρωπαικές χώρες έχουν χρεωκοπήσει περισσότερες φορές απο την Ελλάδα.
    Μην γίνεσαι μπανκστερόφιλος αγαπητέ θείε. Δεν νομίζω οτι ταιριάζει στο χαρακτήρα σου...

 4. PA avatar
  PA 23/11/2012 10:56:15

  Το ερώτημα δεν είναι απλώς τί θέλει η Γερμανία αλλά και τί θα κάνει η δική μας κυβέρνηση σε περίπτωση που η Γερμανία (έστω και καμουφλαρισμένα κάτω από κάποιο δήθεν "συμβιβασμό") συνεχίσει την ίδια στάση...Θα θέλαμε τις προτάσεις σας επ' αυτού κε Αργεάδη.

 5. cp avatar
  cp 23/11/2012 10:59:24

  H φραση order εχει πολλές έννοιες ή καλύτερα διαφορετική ένταση.Κάθε δικαστήριο διατάζει . Αυτό δεν σημαίνει ότι και εκτελεί !
  Υπάρχουν δύο περιπτώσεις νομίζω , δυο δρόμοι.
  1) "Κρατικού τύπου" αλληλεγγύη της ΕΕ προς εμάς ,δηλαδή οι πλεονασματικοί να δίδουν στους ελλειματικούς . Ενα άλλο ευρώ ! Μια άλλη φιλοσοφία ,όπως συμβαίνει σε οποιοδήποτε κράτος εσωτερικά.
  Καμιά Ελληνική Κυβέρνηση δεν απαίτησε τα δικαιώματα μας σε αυτό το σημείο!
  2) Επιστροφή στην δραχμή.
  Μοιάζουμε με ασθενή προ βαρειάς εγχειρησεως. Να την κάνει ,με κινδυνο θανάτου ή να ζεί έτσι και όσο πάει ?

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 23/11/2012 11:43:53

  ¨Ολο το άρθρο στηρίζεται στην επισφαλή προυπόθεση ότι υπάρχουν στην Ελλάδα διαθέσιμα αξιόλογα Δημόσια περιουσιακά στοιχεία.
  Η αλήθεια είναι ότι έχουν απομείνει ελάχιστα. Τα αξιόλογα έχουν γίνει ιδιωτικά, με νόμιμους ή ημινόμιμους τρόπους. Ή με καταπατήσεις.
  Το Ελληνικό δημόσιο χρέος είναι ο Ιδιωτικός πλούτος μιας μειοψηφίας Ελλήνων.
  Μας το φωνάζουν συνέχεια, αλλά αρνούμαστε να το αποδεχθούμε, οι ταξικές ιδεοληψίες πεθαίνουν τελευταίες.

  • Tasos avatar
   Tasos @ Ο Θείος 23/11/2012 13:13:49

   Αντε βρες τρόπο να βάλεις χέρι εκεί όμως! Πώς άραγε; Αααα διώχνετε το κεφάλαιο! Μαααα αυτοί δίνουν δουλειές σε οικογένειες!

   Σε μια παράπλευρης σημασίας κατάσταση ίσως ένα κομμάτι από αυτό το χοντρό (και συνήθως παράνομο) λίπος, διαχέεται στο φτωχότερο κομμάτι των χαμηλόμισθων, ανέργων κλπ και κρατάει κάπως τις λεπτές ισορροπίες που για την ώρα εμποδίζουν "επαναστατικές" ορμές. Αν οι φτωχοί πεινάνε, αυτη η μειοψηφία με τον ιδιωτικό της πλούτο έχει τον ορό, οι δε ξένοι τη πρίζα.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Tasos 23/11/2012 13:21:28

    Ποιό κεφάλαιο αγαπητέ Τάσο;
    Κεφάλαιο είναι αυτό που επενδύεται για να παράγει κέρδος μέσω της παραγωγικής διαδικασίας (που είναι κατεξοχήν στην εποχή μας διεθνοποιημένη), που αναζητεί μισθωτή εργασία για να αντλήσει υπεραξία...
    Οι λεγόμενοι "Έλληνες κεφαλαιούχοι" (πλήν τιμητικών εξαιρέσεων) είναι απλώς "τοκιστές και σουλατσαδόροι", όπως τους καρφώνει και ο δικος τους "μεγάλος" (Μίχαλος).
    Ραντιέρηδες, τέως κρατικοδίαιτοι, νύν καταθέτες και επενδυτές ακινήτων στο Λονδίνο.

  • alpha avatar
   alpha @ Ο Θείος 23/11/2012 20:36:40

   O Στουρνάρας με τον Μάνο έχουν υπολογίσει την Πραγματική τους αξία τουλάχιστο στα 300 δις ευρώ . και νομίζω οτι αυτοί δεν κάνουν λάθος όπως εμείς θείο...

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 23/11/2012 11:50:00

  Γερμανία, η νέα "Αμερική" των Ελλήνων καρα-εθνικιστών, "δεξιών" και "αριστερών"....
  Ακόμη δεν κατάλαβαν πόσο κακό μας έκανε ως χώρα ο αντιαμερικανισμός, και θέλουν τώρα να τον ντουμπλάρουν.
  Αυτοί καλά να πάθουν ότι θα πάθουν, αλλά εμείς οι υπόλοιποι τι φταίμε;

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Ο Θείος 23/11/2012 13:42:04

   Θείε, πουθενα στο άρθρο δεν υπάρχει αντιγερμανισμός (κατά το αντιεμερικανισμός). Η περιγραφή (των) μηχανισμών με τους οποίους η Γερμανία χρησιμοιεί την εθνική μας αδυναμία για να αποκομίσει ωφέλη δεν συνιστά αντί- ο,τι δήποτε. Αν είδες ανέξοδο αντι- ο,τι δήποτε, λανθάνεις.
   Να μην αμφιβάλλεις όμως ότι οι Γερμανοί είναι (καρα)εθνικιστές. Όχι απλά φροντίζουν το εθνικό συμφέρον τους αλλά όπως έγραφαν και τα "Επίκαιρα" "αγρίεψαν", κυριολεκτικά.
   Όσο για το "Η αλήθεια είναι ότι έχουν απομείνει ελάχιστα. Τα αξιόλογα έχουν γίνει ιδιωτικά, με νόμιμους ή ημινόμιμους τρόπους. Ή με καταπατήσεις." Πρέπει να παραθέσεις δεδομένα, όχι εικασίες, για να κριθούν.
   Φυσικά η ανάλυσή μου μπορεί να έχει και λάθη, αλλά στηρίζεται σε ΔΕΔΟΜΕΝΑ και σε πιθανά τελικά αποτελέσματα και μόνο αντιεπιστημονική δεν είναι.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Νίκος Αργεάδης 23/11/2012 14:13:00

    Αγαπητέ Νίκο, η μομφή μου για αδιέξοδο αντιγερμανισμό και εθνικισμο δεν απευθύνεται στο άρθρο, αλλά στην "περιρρέουσα ατμόσφαιρα" (πολιτική υπερκομματικά, media κτλ).
    Άλλωστε κάπως έτσι, πολιτικά και μιντιακά, φτιάχτηκαν και οι χαμένες "αντιαμερικανικές δεκαετίες" : Με τα "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο" και με τα "αντιαμερικανικά" πρωτοσέλιδα.
    Σε τέτοια πράγματα τίποτε δεν είναι τυχαίο, τυπικές συγκρούσεις συμφερόντων.

    • Νίκος Αργεάδης avatar
     Νίκος Αργεάδης @ Ο Θείος 23/11/2012 15:26:08

     Οκ! δικιά μου παρανόηση.

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 23/11/2012 11:52:05

  Να πούμε και "ναί" στον "αντιμνημονιακό" Τσατσόπουλο...
  ¨Ωχ, αυτό πονάει !

 9. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 23/11/2012 11:59:09

  Κατ' αρχήν, οι δανειακές μερίδες που παίρνουμε από τον Μηχανισμό και από τα αρχικά διακρατικά δάνεια, κατανέμονται στις χώρες της Ευρωζώνης αναλογικά.
  Όση περίπου δανειακή μερίδα παίρνουμε από την Γερμανία, άλλη τόση παίρνουμε από την Γαλλία.
  Και άλλη τόση δανειακή μερίδα είναι το άθροισμα που παίρνουμε από Ιταλία+Ισπανία.
  Η Γερμανία, λόγω της δεξιάς νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης που έχει με την ανόητη πολιτική της, είναι σήμερα ο εύκολος στόχος για τους Έλληνες εθνικιστές και αντιευρωπαιστές. Αλλά όλη η επιχειρηματολογία για το χρέος "πιάνει" εξίσου τους λοιπούς δανειστές.
  Ισχυρίζονται ότι τα βάζουν με την Γερμανία (είναι δημοφιλές). Στην πραγματικότητα τα βάζουν με το Ευρώ.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Ο Θείος 23/11/2012 13:55:51

   Έτσι ακριβώς είναι. Ξεχνάμε όλοι πως μας δανείζουν και χώρες που δανείζονται για να μας δανείζουν. Μάλιστα με ακριβότερο επιτόκιο! Κι αυτοί όλοι περνάνε στους "τοκογλύφους" που μας πίνουν το αίμα!

 10. GreekinEurope avatar
  GreekinEurope 23/11/2012 12:12:27

  Πιστεύω ότι μπορούμε να "παίξουμε" το κούρεμα του χρεους με το ΤΑΙΠΕΔ αλλά αυτό χρειάζεται μεγάλη επιδεξιότητα.
  Ειδικώτερα, αν πάρουμε ως βάση την τιμή πώλησης του ΟΤΕ στους Γερμανούς και αποτιμήσουμε ανάλογα και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία που περιέρχονται στο ΤΑΙΠΕΔ, τότε μπορούμε να πούμε στους δανειστές μας τα εξής:
  1) Πάρτε την Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και κάνετε ό,τι καλύτερο εσείς μπορειτε
  2) Κάνουμε μία συνολική αποτίμηση των assets του ΤΑΙΠΕΔ με βάση την τότε τιμή εξαγοράς του ΟΤΕ από την Deuetche Telecom.
  3) Ανταλάσσομε ισόποσο δημόσιο χρέος δίνοντάς σας ουσιαστικά (στηνΤρόικα) τα αντίστοιχα assets του ΤΑΙΠΕΔ.
  4) Εάν μπορέσουν να πουλήσουν σε ιδιώτες στις τιμές αποτίμησης ή υψηλότερα τότε λαμβάνουν και πλεόνασμα επί των δανεικών.
  5) Διαφορετικά, κουρεύονται τα δάνεια εξ'αιτίας δικής τους ανικανότητας να πουλήσουν σε καλές τιμές.

  Τότε θα έρθουν όλοι προ των ευθυνών τους.

  • alpha avatar
   alpha @ GreekinEurope 23/11/2012 13:41:09

   ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΩΣΤΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!

 11. akrovolistis avatar
  akrovolistis 23/11/2012 12:17:16

  Aριστη ανάλυση, αποδεικνύει το πλήρες αδιέξοδο της πολιτικής που μας επιβάλλουν. Το κουρέμα του επίσημου χρέους θα μας το επιτρέψουν το 2014, για να μας χρυσωσουν το χάπι της εξόδου...Το ερώτημα κύριε Αργεαδη είναι: Καλά ο Παπαδημος, ο Παπανδρέου κι ο Παπακωσταντινου, όπως σωστά γράψετε. Η σημερινή όμως κυβέρνηση και ο Αντώνης Σαμαρας τι κάνουν;. Είναι δυνατό να μην έχουν επίσημη θέση για τη βιωσιμότητα του χρέους μας;

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ akrovolistis 23/11/2012 14:04:50

   Ο Σαμαράς αγαπητέ "ακροβολιστή" δεν είχε επιλογές, του τις αφαίρεσε κυρίως ο Παπανδρέου. Το δίλημμα ήταν και είναι είτε δόση/είτε οικονομικός θάνατος. Οι χειρισμοί Παπανδρέου όμως απετρεψαν οποιοδήποτε χειρισμό που θα επέτρεπε στην Ελλαδα να διαμορφώσει τις συνθήκες έτσι ώστε να μπορεί να ελιχθεί. Αυτό προσπαθεί να κάνει ο Σαμαράς.
   Τι να πρωτοθυμηθούμε; Ο Παπανδρέου, για λόγους που μόνο εκείνος ξέρει, απέκλεισε αναδιάρθρωση στην αρχή όταν μπορούσε να δομηθέι με τρόπο που και την ακραία λιτότητα να αποφύγπυμε και το χρέος να γίνει βιώσιμο δίχως να πληρωνουμε για 100 χρόνια. Αντ' αυτού, περιδιάβαινε τον κόσμο συκοφαντώντας την Ελλάδα και τους Έλληνες. Ούτε οι Ουγκαντέζοι δεν θα το έκαναν αυτό. Ο κόσμος, και στην οικονομία, επηρρεάζεται από τις διαμορφούμενες αντιλήψεις (perceptions) και αυτό ήταν το πρώτο βήμα που ώφειλε να κάνει, και έκανε ο Σαμαράς. Μπορεί για τεχνικούς λόγους να διαφωνώ με τον τρόπο που δομήθηκε το νέο μνημόνιο και η λιτότητα, και το δέιχνω στα άρθρα μου, αλλά η ουσία είναι πολιτική και λιγότερο οικονομική. Γι΄αυτό και οφείλουμε να στηρίξουμε τον Σαμαρά.

 12. blue nile avatar
  blue nile 23/11/2012 12:26:26

  Καλημέρα Νίκο.
  Ορθότατες οι διαπιστώσεις σου.

  Εδώ που μπλέξαμε τα πράγματα είναι πολύ σκούρα και πολύ δύσκολα θα βγούμε από τον βάλτο που βυθιζόμαστε.

  Η Γερμανία χαρακτηρίζεται από μια επιθετική οικονομική πολιτική.
  Με την Κρίση της δίνεται η ευκαιρία να χρησιμοποιήσει κάθε λύση για το δικό της όφελος.
  Με τα μνημόνια κατόρθωσε να επανακεφαλαιοποιεί τις τράπεζες της χρησιμοποιώντας χρήματα του Γερμανού φορολογούμενου χωρίς αυτός να το ξέρει.

  Και μη νομίζεις ότι η σημερινή γερμανική ηγεσία νοιάζεται για τους Γερμανούς πολίτες.
  Η λιτότητα στην υπόλοιπη Ευρώπη έβαλε τη Γερμανία σε υφεσιακή τροχιά ενώ την επόμενη χρονιά οι επενδύσεις κι εκεί θα μειωθούν σημαντικά με αποτέλεσμα την διόγκωση της ανεργίας.
  Σε μια χώρα που ήδη το 25% των εργατών της ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας ενώ το 50% της περιουσίας της ανήκει μόλις στο 1% του πληθυσμού της.
  Αυτά για να καταλάβουν μερικοί το γιατί δεν έχουν κανένα πρόβλημα οι Γερμανοί με το να μας εξοντώνουν με τις μισανθρωπικές πολιτικές που επιβάλουν.
  Εδώ σιγά σιγά εξαθλιώνουν τον ίδιο τους το λαό , με μοναδικό γνώμονα τα τραπεζικά συμφέροντα.
  Και να δουν ότι μέσα στα μνημόνια το μόνο που θα καταφέρουμε είναι τον αφανισμό μας.
  Η λύση παραμένει και είναι μόνο μία. Η επαναδιαπραγμάτευση.
  Που θα την καταφέρουμε μόνο με τάχιστη εξαφάνιση των πρωτογενών ελλειμμάτων με μη οριζόντια μέτρα ύψους 5,3 δις και μετά στυλώνουμε πόδια.
  Δεν αποπληρώνουμε κανένα δάνειο αν δεν βρεθεί βιώσιμη λύση.

  • alpha avatar
   alpha @ blue nile 23/11/2012 13:42:45

   1000++++++++++!!!

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ blue nile 23/11/2012 15:34:27

   Καλησπέρα, blue nile. Συμφωνώ με την επαναδιαπραγμάτευση, αλλά δυστυχώς έπρεπε να είχαμε κάνει το δρόμο προς αυτήν πιο πριν με κατάλληλους χειρισμούς. Φαντάσου αν, αντι για οριζόντιες περικοπές, είχαν αναδομήσει το 2011-2012 το δημόσιο κλπ κλπ -να μην τα επαναλμαμβάνω- την ιερή αγελαδα των κρατικοδίαιτων αριστερών και δεξιών, δεν θα είχαμε σπαταλήσει χρόνο και δεν θα χάναμε πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο (το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό και δευτερευόντως οικονομικό). Αυτό προσπαθεί να επανορθώσει ο Σαμαράς. Και φάνηκε, επιφανειακά τουλαχιστον, από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων. Η στρατηγική του για ανάκτηση της αξιοπιστίας θα δώσει πολύτιμο χρόνο για εφαρμογή, έστω και μεσοπροθεσμα πολτικών αναπτυξιακών. Ήδη ξεκίνησε. Ιδωμεν...

   • blue nile avatar
    blue nile @ Νίκος Αργεάδης 24/11/2012 02:31:29

    Nίκο όπως γράφεις οι οριζόντιες περικοπές πλήγωσαν πολύ.
    Το πρόβλημα μου είναι το ότι δεν μπορώ να αντιληφθώ πως θα έρθει η ανάπτυξη ακόμα και μεσοπρόθεμα με την εφαρμογή πολιτικών ανάπτυξης;
    Με τα μέχρι τώρα δεδομένα μένει άλυτο το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους .
    Ακόμα και αν η Λαγκάρτ δεχτεί τελικά ένα μεγαλύτερο λόγο χρέους προς ΑΕΠ για το 2020 οι επενδυτές ξέρουν ότι χωρίς γενναίο κούρεμα όλα τα άλλα είναι παραφιλολογίες.
    Οι ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες δεν θα ρίξουν χρήματα στην αγορά μιας που τα ποσά της ανακεφαλαιοποίησης τους θα τα κρατήσουν στα ταμεία τους (μέχρι και ο Βορίδης το παραδέχτηκε αυτό).
    Η ίδια η ύφεση αποθαρρύνει τους επενδυτές.
    Εκεί είναι και το κλειδί. Χωρίς αντιστροφή των υφεσιακών μέτρων οι όποιες επενδύσεις δεν αρκούν από μόνες τους να επανεκινήσουν την οικονομία.
    Μπορεί να κάνω λάθος.
    Μέσα στο επόμενο τρίμηνο πάντως θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.

    • Νίκος Αργεάδης avatar
     Νίκος Αργεάδης @ blue nile 24/11/2012 10:01:12

     καλημέρα blue nile. Συμφωνώ. Η αναπτυξη προυποθέτει δομές τελείως διαφορετικές απ' αυτές του Ελλαδικού κράτους, και αυτές δεν υπάρχουν. Αυτό, έιναι για μένα το κύριο ζήτημα. Αντί να διορθώσουν το κράτος (και με απολύσεις) πριν 3-4 χρόνια (είχαν 40 και χρόνια για να φτιάξουν κράτος και δεν έκαναν ΤΙΠΟΤΑ), αναλώθηκαν στο γνωστό άθλημα της λογοδιαρροϊκής ανοητολογίας που συνεχίζεται μέχρι συτή την στιγμή. Να π.χ. γιατί δεν ἁξιοποιούνται" τα ΕΣΠΑ (οι μίζες σμίκρυναν ή εξουδετερώθηκαν ;). Η παθογένεια αυτή μας οδηγεί σε εθνική καταστροφή.
     Επιμένω πως η ποιότητα ενός συστήματος είναι ευθέως ανάλογη της (και ηθικής) ποιότητας των απαρτιζόντων ατόμων.

 13. Enzo avatar
  Enzo 23/11/2012 12:30:49

  Αμα βλέπατε χτες την συνέντευξη της Αρβελερ στους πρωταγωνιστες θα καταλαβαίνετε τι πρόκειται να γινει

 14. pissa avatar
  pissa 23/11/2012 12:32:43

  'την μοσχαροκεφαλή μας επί πίνακι'

 15. panos avatar
  panos 23/11/2012 12:37:09

  Βλεπω οτι παμε ολοταχως για ΕΞΟΔΟ μετα τις γερμανικες εκλογες, στον σεπτεμβρη του 13. Πιστευω οτι χωρις γερο κουρεμα το χρεος δεν ειναι βιωσιμο, και ολα τα αλλα ειναι ημιμετρα. Το PSI ηταν ολο λαθος με τεραστιες ευθυνες ακομη και ποινικες......για καποιους, γιατι καταστραφηκαν Ταμεια οργανισμοι κ.λ.π. για να σωσουμε τους τραπεζιτες μας.....Ολη η ουσια ειναι οτι σαν κρατος ειμαστε τελειως ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ και δεν γινεται απο τους απεξω να ερχονται λεφτα σε αδειο βαρελι χωρις καμια μεταρρυθμηση, και με μονα μετρα περικοπες μισθων συνταξεων και εργασιακα τριτοκοσμικης χωρας. Εδω δεν ανοιγεται καμια ΛΙΣΤΑ απο κλεμμενα του λαου που ειναι πιο πολλα απο το χρεος μας, και εχουμε και την απαιτηση να μας σωσουν. Αν ακουσατε χθες βραδυ την Κα ΑΡΒΕΛΕΡ το ειπε ξεκαθαρα, οτι η ΕΕ ειναι πλεον ετοιμη για μια εξοδο μας απο το ευρω και μαλιστα μετα τις Γερμ.εκλογες.

 16. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 23/11/2012 12:56:29

  Το ουσιαστικό θέμα τελικά δεν είναι τι θέλει η ΓΕρμανία, αλλά τι θέλουμε εμείς.
  Και κυρίως τι ΔΕΝ θέλουμε.
  Δ

 17. cp avatar
  cp 23/11/2012 14:14:43

  Νίκο Αργεάδη ,

  Πάντα ισχύει το ουαί τοις ηττημένοις.
  Οπως με την Κύπρο σε Εθνικό τομέα τωρα ηττηθήκαμε οικονομικά.
  Φυλακισμένοι στα κάτεργα του ευρώ.
  Χωρίς ηγέτες με πυγμή και με εσωτερική προδοσία .
  Μην ξεχνουμε ότι τεράστια αύξηση στο δημόσιο χρέος είχαμε με την συγκυβέρνηση του 89 και επί Μητσοτάκη.
  Επίσης επι Σημίτη για να μπούμε στο κάτεργο.
  Αν συγκρίνουμε δε το χρέος και τα υπόλοιπα οικονομικά στοιχεία το 2001 και τώρα ,θα καταλάβουμε τι έχει συμβεί!

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ cp 23/11/2012 15:40:55

   Αγαπητέ cp δεν κλαίμε. Παραφράζοντας τον μακαρίτη το Γ. Ράλλη. "Δεν θέλω ουαϊ!". Η αλήθεια, δλδ α) πως χρησιμοποιείται η οικονομική μας δυσπραγία -για να το βάλω μαλακά- εναντίον μας και β) πως ωφελεί τους Γερμανούς και βλάπτει εμάς ίσως μας δώσει κάποιους μοχλούς αντίστασης, οσο θα αγωνιζόμαστε τοςυ επόμεους μήνες για να σταθεροποιήσουμε και την οικονομία μας αλλά και τις αντιλήψεις των ξένων για έμας (τις αγορές δλδ). Αυτά τα δύο πάνε χέρι-χέρι.

 18. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 23/11/2012 14:48:08

  Γενικά συμφωνώ αγαπητέ με τα περί χρέωσης, μόνον που τα διάφορα 60 % (οπως και τα διάφορα 120 %) είναι συμβατικά, ελάχιστη σχέση με πραγματικότητα.
  Μου τα χαλάει ειδικά αυτή η Εσθονία, που μπήκε στο ΔΝΤ το 2009, με χρέος 9,5 % του ΑΕΠ !!!

  • alpha avatar
   alpha @ Ο Θείος 23/11/2012 18:20:44

   Ακριβώς αυτό ήθελα να τονίσω και εγώ αγαπητέ Θείε. Αλλωστε δεν θεωρώ την Οικονομία επιστήμη αλλά "επιστήμη".
   Είναι κάτι σαν την "επιστήμη" της Μετεωρολογίας πριν 50 χρόνια. Δυστυχώς και τότε πληρώναμε μετεωρολόγους όπως πληρώνουμε και σεισμολόγους για να μας επαναλαμβάνουν σταθερά οτι ακριβής πρόβλεψη που να έχει πρακτικη εφαρμογή δεν υπάρχει...
   Εκείνο που θέλω να πω είναι οτι δεν αισθάνομαι καθόλου ντροπή που η Ελλάδα έχει 150% χρέος τη στιγμή που η Γαλλία έχει 90% και η Γερμανία 85%. Προφανώς παρά τα κουσούρια μας είμαστε σχετικά καλύτερα απ' αυτούς στη βαθμολογία μας .
   Αφού ως συνολικό μέγεθος χονδρικά είμαστε το 1/10 αυτών των χωρών, το χρέος μας σχετικά με το δικό τους είναι όπως καλή ώρα λες και σύ σαν της Εσθονίας 1/10Χ150=15% του ΑΕΠ μας...

  • alpha avatar
   alpha @ Ο Θείος 23/11/2012 20:40:52

   Θείο σου απάντησα αλλά χάθηκε..
   Οταν η Γαλλία έχει 90% και η Γερμανία 85% χρέος, εμείς που αναλογικά είμαστε το 1/10 απ' αυτές τις χώρες, σε όλα τα μεγέθη, είναι σαν να έχουμε χρέος 15% του ΑΕΠ μας, και όχι 150%...

 19. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 23/11/2012 14:51:50

  Το δημόσιο Ελληνικό χρέος σε απόλυτο μέγεθος διαχρονικά (World Bank, σε $):
  http://www.google.gr/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_mktp_cd&idim=country:GRC&dl=en&hl=enl&q#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_mktp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:GRC&ifdim=region&hl=el&dl=en&ind=false

 20. panas avatar
  panas 23/11/2012 23:04:39

  Μυστική εθνική συνεννόηση όλων των δημοκρατών ηγετών στην χώρα για την εκπόνηση σχεδίου Β με στόχο την εξάλειψη των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και επάρκεια σε καύσιμα και φάρμακα που απαιτούν σκληρό συνάλλαγμα σε πρώτη φάση.
  Επίσης αύξηση της επιδότησης για παραγωγή αγροτικών προϊόντων πρώτης ανάγκης. Εκπόνηση σχεδίου διακομματικής αποδοχής των ηγετών των κομμάτων για να αποτραπούν καταστάσεις πανικού σε μία ομαλή μετάβαση σε νέο νόμισμα. Πχ., διατήρηση των καταθέσεων σε ευρώ, αλλά αυτόματη δραχμοποίηση μετά την ανάληψη. (Δεν είμαι ειδικός, αλλά θυμάμαι διάφορα σχέδια που εκπονούσαν οι γερμανοί (!!!) για μια ομαλή μετάβαση στη δραχμή…)

  Και μετά, όπως έγραψε και ένας σχολιαστής παραπάνω, πραγματική επαναδιαπραγμάτευση με αξιοπρέπεια.. Και να δούμε που θα βάλουν μετά οι γερμανοί "ηγέτες" τον "μετανεωτερικό" ρατσισμό τους…

  ΥΓ. Εντάξει, ένα όνειρο ήταν...

  • panas avatar
   panas @ panas 23/11/2012 23:34:12

   Διόρθωση: ...εξάλειψη των πρωτογενών ελλειμμάτων φυσικά...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.