Τι είναι χειρότερο από ένα πρόγραμμα κομμουνιστών; Μα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
26/11/2014 17:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι είναι χειρότερο από ένα πρόγραμμα κομμουνιστών; Μα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό τονίζει λίγο – πολύ κορυφαίο στέλεχος επενδυτικής εταιρείας που έχει και στην Ελλάδα παρουσία και η οποία πήρε μέρος στις συζητήσεις και ενημερώσεις που έκαναν στο Λονδίνο οι κ. Μηλιός και Σταθάκης.

Τι είναι χειρότερο από ένα πρόγραμμα κομμουνιστών; Μα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό τονίζει λίγο – πολύ κορυφαίο στέλεχος επενδυτικής εταιρείας που έχει και στην Ελλάδα παρουσία και η οποία πήρε μέρος στις συζητήσεις και ενημερώσεις που έκαναν στο Λονδίνο οι κ. Μηλιός και Σταθάκης.

Αν και κανείς δε μπορεί να έχει εμπιστοσύνη σε στελέχη fund τα οποία κοιτούν μόνο την τσέπη τους, εντούτοις είναι ενδεικτικό το e-mail για το πώς οι αγορές βλέπουν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Κι ως γνωστό οι άπληστες αγορές κάνουν κουμάντο.

Το ηλεκτρονικό μήνυμα γράφτηκε από στέλεχος της εταιρείας Capital που ονομάζεται Joerg Sponer, προφανώς Γερμανός που δεν έχει και σε πολύ εκτίμηση τον Τσίπρα ή που βλέπει απλά αυτά που δεν βλέπουν εδώ όσοι υποστηρίζουν ότι μόλις νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα τρώμε με χρυσά κουτάλια.

Ο Sponer χαρακτηρίζει «ανέκδοτο» το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας επίσης: «Όσοι βγήκαν από τις συναντήσεις (σ.σ. με τους κ.κ. Σταθάκη και Μηλιό) θέλουν να πουλήσουν τα πάντα στην Ελλάδα», κι ότι τυχόν αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ θα επιφέρει φαινόμενα αντίστοιχα με τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο (Βank run, περιορισμούς στις καταθέσεις, έξοδο εταιριών από την Ελλάδα).

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του fund το πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι χειρότερo από αυτό των κομμουνιστών.

Όπως αναφέρει o Joerg Sponer αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράψει ποσοστό 36,5% στις εκλογές και λάβει αυτοδυναμία τότε θα επαναληφθεί το φαινόμενο που έγινε στην Κύπρο, δηλαδή bank run και τερματισμός επενδύσεων.

Στο επίμαχο mail αναφέρεται:

“Αισθανόμαστε πιο κοντά στο Podemos και στο “die Linke” ωστόσο εκείνοι είναι πολύ φιλελεύθεροι”

- θα σταματήσουμε τη λιτότητα – είπαμε στους πολίτες που διαμαρτύρονται να σταματήσουν καθώς θα αναλάβουμε την εξουσία και θα τους φροντίσουμε

- 5 θεμέλιοι λίθοι του προγράμματός τους:

* Να σταματήσει η ανθρωπιστική κρίση με την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος, φαγητού, στέγης, υγειονομικής περίθαλψης σε όσους έχουν ανάγκη

* Αύξηση μισθών για όλους με κατώτατο μηνιαίο μισθό τα 750 ευρώ (με επιστροφή στους 14 μισθούς) και 750 ευρώ (για 13 μήνες) για τους συνταξιούχους. Η πρόσληψη χιλιάδων υπαλλήλων σε κυβερνητικές θέσεις στο δημόσιο.

* Πρωτογενές πλεόνασμα 1% με πάταξη της παραοικονομίας, κανένας φόρος στα ακίνητα (κόστος 2 δισ. ευρώ), περικοπή όλων των φόρων κατά 20%, εκτός των υψηλών εισοδημάτων (κόστος 2 δισ. ευρώ), όλα θα πληρωθούν από τα 70 δισ. των απλήρωτων φόρων.

Εκτιμούν ότι η αύξηση του ΑΕΠ μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχυθεί πάνω από 3-5%, καθώς οι ΜμΕ θα μπορούν να επενδύουν με κάθε εμπιστοσύνη. Αναμένουν επίσης αύξηση ξένων επενδύσεων.

* Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους

-Η ΕΚΤ να αγοράσει ολόκληρο το ελληνικό χρέος για 60 χρόνια (70 δισ. ευρώ) και να απολέσει κάθε τόκο (η Γερμανία κατάφερε να της γίνει το 1952, συνολικά 62% κούρεμα χρέους, άρα και η Ελλάδα μπορεί να πετύχει κι αυτή κούρεμα)

-Τόνισα πως η Γερμανία εκείνη την περίοδο πραγματοποίησε τεράστιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και οι 2 τους είπαν ότι εδώ έγιναν ήδη πολλές μεταρρυθμίσεις.

- Μορατόριουμ στο ιδιωτικό χρέος, με μάξιμουμ εξυπηρέτηση του 20% εξ αυτού όταν το διαθέσιμο εισόδημα είναι μεγαλύτερο από 750 ευρώ το μήνα.

- Η αναλογία ελληνικού χρέους προς ΑΕΠ θα πάει στο 20% έως το 2080

- Κανένας στις Βρυξέλλες δεν θα έχει κέρδος αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, γιατί έχουν μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους, αλλά ο Τσίπρας έκανε λάθος που συμφώνησε με τη Μέρκελ ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο Ευρώ

- Περαιτέρω αύξηση των επιδοτήσεων από τις Βρυξέλλες κατά 5 δισ. ανά έτος.

- Δημιουργία γραφείων που θα διαμεσολαβούν μεταξύ τραπεζών και δανειζομένων. Αυτά θα αποφασίζουν ποιος θα πληρώνει, το ποσό της καταβολής αλλά και τι ποσό θα “κουρεύεται”

- Το ΤΧΣ θα ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες με 3 δισ. (το πρώτο έτος θα χαθούν τα παραπάνω). Τον δεύτερο χρόνο θα ανακτηθούν, καθώς το ελληνικό ΑΕΠ θα δει μεγάλη αύξηση και θα πραγματοποιηθεί εισροή επενδύσεων.

- Οι τράπεζες είναι πολύ δυνατές, οι δανειολήπτες πολύ ανίσχυροι - Θα το αντιστρέψουμε αυτό αντιστραφεί

- Θα γίνει αλλαγή 100% των υψηλόβαθμων στελεχών των τριών μεγάλων συστημικών τραπεζών (πλην της Eurobank αφού το δημόσιο δεν κατέχει την μειοψηφία

- Θα υπάρξει εντολή ώστε η δικαστική εξουσία να γίνει πιο παραγωγική”

Σύμφωνα με τον ίδιο αν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν τόσο σοβαροί την ώρα που συνομιλούσαν θα νόμιζα ότι βρισκόμουν σε φαρσοκωμωδία στο θέατρο.

Ο Joerg Sponer είναι partner και διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Capital Research Management που ανήκει στην Capital Group. H Capital έχει γραφεία στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια και έχει πάνω από 7.000 συνεργάτες σε 23 γραφεία σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων στο Λονδίνο, στη Γενεύη, στο Σίδνεϊ, στο Τορόντο, Τόκιο, Χονκ Κονγκ.

Πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν πάντως ότι πρόκειται για προβοκάτσια καθώς το συγκεκριμένο στέλεχος δεν ήταν στις συναντήσεις.

Αλλά και η Bank of America - Merill Lynch σημειώνει από την πλευρά της ότι αναμένει υψηλή μεταβλητότητα της αγοράς τους επόμενους μήνες. Όπως υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μακριά από τις θέσεις της Τρόικα αλλά και του τρέχοντος προγράμματος. «Ακόμη και αν βρεθεί κοινό σημείο επαφής, μπορεί να χρειαστεί ολόκληρο το 2015» σημειώνει χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 26/11/2014 20:35:14

  Για να τονιστεί το εντελώς ανεδαφικό των μέτρων που προτείνουν...: Θα καταργήσουν τους φόρους στα ακίνητα,θα περικόψουν όλους τους φόρους τουλάχιστον κατά 20% εκτός από τα υψηλά εισοδήματα με κόστος γύρω στα 4% (2+2). Όλα αυτά θα πληρωθούν από τα 70 δίς των απλήρωτων φόρων. Αυτών που δεν μπορεί να εισπράξει ούτε η κυβέρνηση Σαμαρά,κυρίως γιατί ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει... Θα πληρώνει δηλαδή με αέρα,αφού αέρα θα εισπράττει...

  • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
   ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ Κυθήριος 27/11/2014 00:19:48

   ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ. ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΑΙΟΥ ΤΟΥ 12' ΕΙΧΑΝ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 40 ΔΙΣ . ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ '14 ΠΟΣΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ? ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΒΑΛΟΥΝ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ .....ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ.

  • Άπαντα Επιστάμενος avatar
   Άπαντα Επιστάμενος @ Κυθήριος 27/11/2014 11:51:07

   Μήπως δεν είναι ανεδαφικό να μειωθούν (ξανά) οι μισθοί και οι συντάξεις κατά 20% και να έχουμε (ξανά) νέα ύφεση, μείωση του ΑΕΠ, αύξηση της ανεργίας και τελικά νέα μείωση των κρατικών εσόδων; Έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια με το ίδιο τροπάριο το οποίο στις τελευταίες συνομιλίες με την τρόικα δεν φαίνεται να αλλάζει. Και προκειται για τροπάριο τελείως ανεδαφικό πλέον. Χειρότερα δεν γίνεται. Και κόμμα των εν Ελλαδι εξωγήινων να εμφανιστεί θα είναι καλύτερο στο τέλος. Πολλοί θα προσβλέπουν με πίστη και ελπίδα σε αυτό, έχοντας την απόλυτη βεβαιότητα ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν στα σίγουρα ενώ αυτές που δεν έχουμε δοκιμάσει δεν έχουν αποτύχει ακόμη.

 2. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 26/11/2014 20:36:31

  Το πρόγραμμα του σύριζα είναι ανεφάρμοστο όσο δεν πάει. Δε μπορεί καν να συζητηθεί μεταξύ ανθρώπων που ξέρουν από αριθμούς. Μόνο με γνώμονα το θυμικό μπορεί να τους ψηφίσει κάποιος. Με μυαλό όχι.

 3. παπαδοπουλος ηλίας avatar
  παπαδοπουλος ηλίας 26/11/2014 20:53:02

  Τις προηγούμενες φορές που βγήκαν στην φόρα....."εμπιστευτικά" email μεταξύ.... "μεγαλοστελεχών",πέσαμε πάνω σε κάτι τορναδόρους,κατι φανοποιούς!!

 4. 40doctor avatar
  40doctor 27/11/2014 00:36:49

  Σύριζα: Το κόμμα της φαύλης και ανθελληνικής πλουτοκρατίας που έχει τα λεφτά στην Ελβετία και περιμένει τη δραχμή για να έρθει να μας αγοράσει για ένα κομμάτι ψωμί. Δεν χρειάζονται εφαρμόσιμο πρόγραμμα γιατί πιστεύουν ότι θα κερδίσουν σε κάθε περιπτωση. Αν διατηρηθεί η σταθερότητα θα διαχειριστούν το σύστημα και όλοι μαζί τους θα' ναι. Αν καταρρεύσει το σύστημα με bank run τότε το πάρτυ τους θα ξεκινήσει και θα κατηγορήσουν τους προηγούμενους. Να μην τους αφήσουμε ΠΟΤΕ να αποφασίσουν για εμάς. Το ζητούμενο είναι τι κάνουμε για να βελτιώσουμε το υπάρχον σύστημα και για να το θωρακίσουμε, ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει εθνικούς και κοινωνικούς στόχους (τι λέμε τώρα! μία που τό γραψα και μία που έβαλα τα γέλια για το σουρεάλ της πρότασης).

 5. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 27/11/2014 12:00:54

  Ε, ωραία. Τότε ας εφαροστεί το πρόγραμμα των ...Κομμουνιστών, ως το μη ...χείρον. Για να φωνάξουμε τον κ.Κουτσούμπα, να πεταχτεί ως το City να τους το αναλύσει....

 6. Χαλκιδέος avatar
  Χαλκιδέος 27/11/2014 18:38:38

  Ρε παιδιά, το πρόγραμμα του (τ)ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτό που διάβαζα τόση ώρα; Εγώ νόμιζα ότι απόσπασμα από την παράσταση "Ο Καραγκιόζης πρωθυπουργός"!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.