#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/10/2010 13:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι δουλειά έχει η Κίνα στη Τουρκία;

Τον προηγούμενο μήνα,  μεγάλος αριθμός πολεμικών αεροσκαφών της Κίνας, τύπου Su-27 και  Mig-29,   συμμετείχαν σε ευρεία άσκηση που έγινε από  κοινού με τη Τουρκική πολεμική αεροπορία, και με έδρα τη βάση Konya στη κεντρική Ανατολία. Πρόκειται για τη πρώτη ανάλογη στρατιωτική άσκηση μεταξύ της Κίνας και ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ.

Η άσκηση έθεσε επί τάπητος αρκετούς παράγοντες, που οι σύμμαχοι της Τουρκίας θα πρέπει να αναλύσουν. Από δυτικής άποψης, η κίνηση της Κίνας αποτελεί μια πρόκληση, την στιγμή που οι σχέσεις της με τη Ουάσιγκτον αλλά και με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες διανύουν περίοδο οικονομικής,  και όχι μόνο, έντασης. Αυτός ίσως να ήταν και ο πρώτος σκοπός της Κίνας, ο πρωθυπουργός της οποίας συναντήθηκε με τα ηγετικά κλιμάκια της ΕΕ την 6/10. Το στρατηγικό μήνυμα όμως, είναι η θέληση του Πεκίνου να δείξει το πόσο μακριά εκτείνεται η επιρροή του. Αν και κάποιοι αμφισβητούν τη πραγματοποίηση της άσκησης, πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν για το τι ακριβώς μέλλει γενέσθαι όσον αφορά στις σχέσεις της Τουρκίας με του δυτικούς συμμάχους της.

Οι δυο χώρες έχουν σοβαρές διαφορές αναφορικά με τη κινεζική αντιμετώπιση των τουρκογενών Ουιγούρων, τους οποίους το Πεκίνο θεωρεί ως παράγοντα ισλαμισμού και αποσχιστικών τάσεων. Από τη πλευρά τους, οι Τούρκοι τους υπερασπίζονται, ως θύματα του κινεζικού απολυταρχισμού, και μέσα στα πλαίσια της παν-τουρκικής αλληλεγγύης.Η εύθραυστη σχέση της Άγκυρας με την ΕΕ, η οποία της αρνείται την είσοδο φοβούμενη μια αναβίωση του παλαιότερου μουσουλμανικού επεκτατισμού, έπαιξε σίγουρα κάποιο ρόλο στη πρόσκληση της Κίνας για διεξαγωγή κοινής αεροπορικής άσκησης. Η αμερικανική αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας, καθώς και οι χλιαρές αντιδράσεις των ΗΠΑ απέναντι στο Ισραήλ για το θέμα της επίθεσης στον στολίσκο της ειρήνης (με 9 νεκρούς Τούρκους), συντελούν στο να δημιουργηθεί μια άποψη στη τουρκική κοινή γνώμη, πως η χώρα τους δεν απολαμβάνει ιδιαίτερου σεβασμού από τη Ουάσιγκτον.

Ένας άλλος λόγος για την κοινή άσκηση, μπορεί να ήταν η ανάγκη της Τουρκίας να υπογραμμίσει τις διαφορές της με την Ελλάδα. Η εξαθλιωμένη ελληνική οικονομία έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε διεθνή επαίτη, με πιο πρόσφατη την εξάρτηση της από τη Κίνα προκειμένου αυτή να εξαγοράσει το χρέος της και να χρηματοδοτήσει την ελληνική ναυτιλία. Αντιθέτως, η τουρκική κίνηση βοήθησε να υπογραμμιστεί, έστω και σε επίπεδο εσωτερικής κατανάλωσης, η ανεξαρτησία της χώρας, και το γεγονός της κυριαρχικής ισότητας της με μια παγκόσμια υπερδύναμη.

Από την άλλη, η αποδοχή της αποστολής πολεμικών αεροσκαφών στη Τουρκία, από τη Κίνα, μας δείχνει πως η χώρα αισθάνεται πλέον άνετα στο να επιδεικνύει τη δυνατότητα προβολής των στρατιωτικών της δυνατοτήτων σε τόπους που απέχουν αρκετά από εκεί όπου εντοπίζονται τα άμεσα γεωστρατηγικά της συμφέροντα. Οι συνήθως προσεκτικοί και μετριοπαθείς Κινέζοι διπλωμάτες, αγνοούνται από τις στρατιωτικές και πολιτικές ομάδες, οι οποίες δίνουν μεγάλη αξία στην επίδειξη, προκειμένου να κερδίσουν εσωτερική αποδοχή. Αυτό φάνηκε και με την αποστολή πολεμικών σκαφών στο Κόλπο του Άντεν τον Ιανουάριο του 2009, προκειμένου να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις κατά της πειρατείας.

Με δεδομένες τις εντάσεις στη θάλασσα της Νότιας Κίνας μεταξύ ΗΠΑ και Πεκίνου, η «δραματική» εμφάνιση κινεζικών αεροσκαφών σε ασκήσεις στους ουρανούς ενός ΝΑΤΟϊκού κράτους, θα δώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις προγραμματισμένες συζητήσεις μεταξύ του Αμερικανού υπουργού  Άμυνας Robert Gates και του Κινέζου ομολόγου του στρατηγού Liang Guanglie, στο Ανόϊ του Βιετνάμ την 12/10/10.

S.A. -Asia Sentinel

Στο μεταξύ ο Κινέζος πρωθιυπουργός Γουέν Τζιαμπάο επισκέφθηκε χθες επισήμως την Άγκυρα, από όπου και η φωτογραφία. Για την επίσκεψη διαβάστε εδώ:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100035_09/10/2010_418127

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 09/10/2010 13:47:50

  http://www.antinews.gr/?p=65012&cpage=1#comment-539792

 2. Εν Κρυπτώ avatar
  Εν Κρυπτώ 09/10/2010 14:04:18

  μια διευκρίνηση, τα Mig-29 που συμμετείχαν στην άσκηση στο Ικόνιο δεν ήταν Κινεζικά αλλά πιθανότατα Ουγγρικά, δλδ ουσιαστικά Νατοικά..

 3. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 09/10/2010 14:04:38

  αλλενάκι says:
  07/10/2010 at 15:28 Κοινή άσκηση κινέζων και τούρκων το Σεπτέμβριο, ενόψει της προγραμματισμένης επίσκεψης του πρωθυπουργού της Κίνας στην Τουρκία.
  Στις ασκήσεις συμμετείχαν τουρκικά F-16 και κινέζικα Su-27.
  Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν φέτος στην άσκηση „Anatolian Eagle“ διότι δεν είχε προσκληθεί το Ισραηλ, το οποίο οι τούρκοι έχουν αποκλείσει από τις ετήσιες ασκήσεις.
  Οι τούρκοι τότε προσκάλεσαν στις εικονικές αερομαχίες τους κινέζους, οι οποίοι για πρώτη φορά πέταξαν τόσο μακριά από την Κίνα και τόσο κοντά στην Ευρώπη, για κοινές ασκήσεις με μια χώρα μέλος της Α. Συμμαχίας.
  Για τον ίδιο λόγο άνοιξε και το Ιράν τον εναέριο χώρο του στα κινέζικα μαχητικά που πέταξαν προς Τουρκία μέσω Πακιστάν και Καζακστάν, εφόσον Ιράν και Κίνα δεν συνορεύουν.

  :)

 4. anonymous avatar
  anonymous 09/10/2010 15:38:55

  1) Ο Κινέζος συμπεριφέρθηκε όμοια με τους Αμερικάνους. Περνάνε πακέτο και από την Αθήνα και από την Άγκυρα. Ο Πάγκαλος παλιά είχε αρνηθεί να παίξει αυτό το παιχνίδι με τους Αμερικάνους
  2) Οι πιο φιλότουρκοι Ευρωπαίοι είναι οι Σουηδοί διότι θέλουν να έχουν αντίβαρο στη Ρωσία. Με βάση τη λογική αυτή προτείνεται ανάλογη συμμαχία Ελλάδας-Τουρκίας η οποία θα αποτελέσει αντίβαρο στο νεοθωμανισμό.
  3) Ο νεοθωμανισμός έφτασε να εμφανιστεί προστάτης μέχρι και των Ουιγούρων και σαφώς δε συμφέρει την Κίνα.
  4) Η κινέζικη πολιτική είναι λάθος.
  5) Η κινέζικη πολιτική όμως αποδεικνύει πόσο ουτοπικές είναι κάποιες προτάσεις και πόσο μόνοι είμαστε σα λαός.

 5. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 09/10/2010 15:48:56

  Εμεις με τον ΓΑΠ θα παιζουμε ταβλι με τους Κινεζους. Εχουμε γινει αναποσπαστο μερος της καθημερινότητάς των.. Ειμαστε ο Στρατηγικος Παιχτης* τους.

  ΠΠ

  *Παιχτης= hand job

 6. Deo Domuique avatar
  Deo Domuique 09/10/2010 15:59:01

  Στη προκειμένη περίπτωση, οι Ουιγούροι δεν στέκονται εμπόδιο ούτε στη Κίνα ούτε Τουρκία.

  Πιστεύω ακράδαντα ότι απ΄τις σχέσεις των δυο αυτών χωρών, θα ωφεληθούν αμφότεροι στο έπακρο. Εξαιρετική περίπτωση. Πολλά έχουν να συζητήσουν και να οργανώσουν. Δυο τεράστιες χώρες, πάνω στην ανάπτυξη και με έναν κοινό πλέον υποκειμενικό «εχθρό». Αξιοζήλευτη η κατάσταση και πραγματικά με προβληματίζει.

  Υ.Γ. Δε πιστεύω να υπάρχει έστω και ένα που να πιστεύει ότι η Κίνα θα έριχνε μεγαλύτερο βάρος στις σχέσεις της με την Ελλάδα παρά με την Τουρκία... α! Έιπα μήπως!

 7. Επαγρυπνών avatar
  Επαγρυπνών 09/10/2010 18:57:06

  Ας μην ξεχναμε τη σινο-τουρκικη συνεργασια για την αναπτυξη πυραυλων εδαφους-εδαφους μικρου βεληνεκους αποκυημα της οποια υπηρξε ο πυραυλος Kasirga TR-300.

  Το βεληνεκες του φημολογειται οτι φτανει πλεον τα 180 Km.

  http://www.izlese.org/kasirga-tr-300-made-in-turkey1.html

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 09/10/2010 20:36:46

  Η Κίνα έχει την ίδια δουλειά στην Τουρκία, με αυτή που έχουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία ή την Ελλάδα. Αυτή είναι η δουλειά της κάθε υπερδύναμης.
  Αλλά ίσως δεν καταλάβαμε ακόμη ότι η εΚίνα ίναι υπερδύναμη !

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.