#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/05/2008 14:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι δεσμεύσεις έχουν αναληφθεί απέναντι των Γάλλων;


Στις 2 Νοεμβρίου 2005 ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος έστειλε στην τότε ομόλογο του της Γαλλίας, Michèle Alliot- Marie, επιστολή με την οποία πρότεινε την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο χωρών προκειμένου να υπογραφεί μια «τεχνική συμφωνία» για την αμυντική συνεργασία τους. Στις 29 και 30 του ίδιου μήνα συναντήθηκαν «ειδικοί των δυο χωρών» προκειμένου να προσδιοριστούν οι τομείς αυτής της συνεργασίας. Στις 21 Δεκεμβρίου 2005, η τότε γαλλίδα υπουργός Άμυνας αποστέλλει επίσημη επιστολή στον κ. Σπηλιωτόπουλο, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει και τα εξής:«…Στο ναυτικό τομέα, για τον οποίο εκφράσατε την επιθυμία να αναπτύξουμε μια βιομηχανική και επιχειρησιακή συνεργασία, σας προσκαλώ, με ιδιαίτερη χαρά, να εξετάσετε τη συμμετοχή της Ελλάδα στο πρόγραμμα FREMM (σ.σ. Φρεγάτες) και δίδω εντολή στις υπηρεσίες μας να είναι έτοιμες για να οργανώσουν τις απαραίτητες ομάδες εργασίας. Εκτός από την ενίσχυση των ελληνογαλλικών σχέσεων στον τομέα της Άμυνας, η συνεργασία αυτή θα παράσχει μια στέρεη βάση για την είσοδο της Ελλάδας στον OCCAR καθώς και για την ένταξη, μακροπρόθεσμα, των βιομηχανιών μας του ναυτικού τομέα στην ευρωπαϊκή κλίμακα.

Στον τομέα της αεροναυπηγικής, πληροφορήθηκα με μεγάλη ικανοποίηση την απόφασή σας να εξετάσετε την προσφορά της RAFALE στο πλαίσιο του σχεδίου σας για την απόκτηση αεροσκαφών νέας γενιάς. Σας προτείνω λοιπόν την δημιουργία ενός προνομιούχου διαύλου επικοινωνίας ανάμεσα στις υπηρεσίες μας, του οποίου η μορφή παραμένει προς διευκρίνιση, έτσι ώστε να παρακολουθείτε την πορεία του προγράμματος και να μελετήσετε, σε συνεργασία με τις αρμόδιες βιομηχανίες, τους πιθανούς άξονες συνεργασίας. Οι συνεργάτες μου είναι έτοιμοι να μεταβούν προσεχώς στην Αθήνα με σκοπό την έναρξη ανταλλαγής πληροφοριών, για τις οποίες θα επιθυμούσα να αναπτυχθούν σε ευρεία βάση….»
___________________________________ 

Η εντύπωση που δημιουργεί η επιστολή της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας είναι ότι πριν από δυόμισι χρόνια οι συνομιλίες για την επιλογή από την Ελλάδα των φρεγατών FREMM και των μαχητικών RAFALE είχαν προχωρήσει πολύ, με συνομιλίες των δυο υπουργών Άμυνας, συσκέψεις ομάδων εργασίας και ανταλλαγές επιστολών που θυμίζουν memorandum. Όπως επίσης πληροφορούμεθα, στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής ορισμένοι «υπεργολάβοι» προετοιμάζονται ήδη για την εκτέλεση συγκεκριμένων παραγγελιών.  Κατόπιν τούτων το ερώτημά μας προς το υπουργείο Εθνικής Αμύνης και την κυβέρνηση είναι πολύ απλό: Τι δεσμεύσεις έχουν αναληφθεί απέναντι των Γάλλων για τις φρεγάτες και τα μαχητικά;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. mavros avatar
  mavros 06/05/2008 15:38:33

  Pantws o Pagkalos etrwge prin kamposh wra se galiko estiatorio...sth me sh tou paris. Fenetai oti thn pame san xwra thn gallia. . . !

 2. evlatis avatar
  evlatis 06/05/2008 16:42:17

  Κύριε Factorx το απόσπασμα που δημοσιεύετε στο ελληνικό κείμενο σας δεν έχει καμμία σχέση με το γαλλικό κείμενο της φωτοτυπίας. Το γαλλικό κείμενο μιλάει γενικά για την ανάπτυξη της γαλλοελληνικής συνεργασίας στο τομέα της άμυνας την ανάλυση και τον έλεγχο του κόστους παραγωγής την ανάπτυξη της ευρωπαικής άμυνας κτλ. Αυτά που γράφετε "στο ναυτικό τομέα......." που τα βρήκατε στο γαλλικό κείμενο που δημοσιεύετε; Εκτός και αν έχετε φαντασία και γράφετε στα ελληνικά ότι σας γουστάρει!!!!!!

 3. Le canard avatar
  Le canard 06/05/2008 17:14:45

  Προς evlatis: Το κείμενο έχει κι'άλλες σελίδες. Αυτό που παρουσιάζει ο ΦακτορΧ είναι η πρώτη, συνοδευτική, σελίδα του κειμένου.

 4. evlatis avatar
  evlatis 06/05/2008 18:44:40

  Kύριε Πάπο (le canard) όταν βάζουμε στο κείμενο μια παραπομπή από βιβλίο περιοδικό ή έγγραφο συνήθως γράφουμε αυτά που λέει η πηγή μας. Θα μπορούσε ο κύριος Factorx να βάλει στο κείμενο του τη φωτοτυπία με το θέμα στο οποίο αναφέρετε έτσι για να είναι λίγο αντικειμενικός!!!!

 5. factorx avatar
  factorx 06/05/2008 19:50:05

  @evlatis says: "Κύριε Factorx το απόσπασμα που δημοσιεύετε στο ελληνικό κείμενο σας δεν έχει καμμία σχέση με το γαλλικό κείμενο της φωτοτυπίας":

  Γιατί βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα και εκτίθεσθε; τα επίμαχα αναφέρονται στην δεύτερη σελίδα.Δεν την βάλαμε για λόγους οικονομίας χώρου. Αλλωστε και η πρώτη σελίδα ως φωτογραφία μπήκε περισσότερο, παρά ως κείμενο για να διαβαστεί.

 6. factorx avatar
  factorx 06/05/2008 19:50:47

  Ανεβάζω και τη δεύτερη σελίδα για τους κακόπιστους που βιαζονται να βγάλουν συμπεράσματα. Οι επίμαχες παράγραφοι είναι η δεύτερη και η τρίτη απο το τέλος

 7. evlatis avatar
  evlatis 06/05/2008 23:46:02

  Κύριε Factorx για ποιο λόγο να εκτεθώ; Διάβασα το κείμενο σας και το προτεινόμενο έγγραφο δεν είχε καμμία σχέση με το κείμενο σας. Εύλογα λοιπόν να μου δημιουργηθούν αμφιβολίες. Υστερα προσθέσατε τη δεύτερη σελίδα, η οποία έχει σχέση με το κείμενο σας. Πάντως μη βγάζετε και εσείς εύκολα συμπεράσματα για την τακτική του ελληνικού υπουργείου άμυνας διότι στα 2 έγγραφα που μας παρουσιάσατε μπορεί να δει κάποιος πως οι γάλλοι πλασάρουν με ωραίο τρόπο την πραμάτεια τους.

 8. νήπιος γέρων avatar
  νήπιος γέρων 07/05/2008 09:12:57

  “Με νέα πρόταση προς την Αθήνα επανήλθε η κυβέρνηση Νικολά Σαρκοζί: αποδεσμεύει τους «Σκαλπ-Ναβάλ», αν πάρουμε τις γαλλικές φρεγάτες..

  Έτσι η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που η Γαλλία της αποδεσμεύει προς πώληση στρατηγικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς!
  Μετά την υπόθεση των Σκοπίων και τη στάση της Γαλλίας και του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, η γαλλική κυβέρνηση επανήλθε με νέα επίθεση, αυτή τη φορά όμως με αυτονόητα ανταλλάγματα.

  Η ανακοίνωση ότι, αν η Ελλάδα αποφασίσει να πάρει τις γαλλικές φρεγάτες, έχει την άδεια να βάλει επάνω και τους πυραύλους «Σκαλπ ναβάλ» -με βεληνεκές 1.000 χιλιόμετρα- έκανε αίσθηση τόσο στο ελληνικό όσο και σε ξένα πεντάγωνα.
  Σύμφωνα με τους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού πρόκειται για ένα οπλικό σύστημα το οποίο χαρακτηρίζεται στρατηγικό. Αυτό, ΔΙΟΤΙ αλλάζει τα αμυντικά δεδομένα της χώρας που το διαθέτει και ΚΥΡΙΩΣ αλλάζει την ισχύ δυνάμεών της πολλαπλασιάζοντάς την πολλές φορές.

  Τα όπλα αυτά, ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, τα διαθέτουν ελάχιστες χώρες στον κόσμο, όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα και μέχρι τώρα δεν δίνονται άδειες εξαγωγής τους σε άλλες.

  Οι αντίστοιχοι αμερικανικοί πύραυλοι είναι οι γνωστοί από τους πρόσφατους πολέμους «Τόμαχοκ», που εκτοξεύονταν από τα αμερικανικά πλοία, από ασφαλή απόσταση, εναντίον της Βαγδάτης και πόλεων του Αφγανιστάν. Οι Αμερικανοί, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι σήμερα έχουν δώσει τα οπλικά συστήματα ΜΟΝΟ στο Ισραήλ και το Κογκρέσο ΔΕΝ εγκρίνει άλλες άδειες.

  Η προμήθεια των νέων φρεγάτων από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να ξεκινήσει σχετικά σύντομα και ενδιαφερόμενες χώρες είναι η Ολλανδία, η Αμερική, η Γερμανία και φυσικά η Γαλλία. Η προμήθεια θα γίνει με διακρατική συμφωνία και για τον λόγο αυτό η γαλλική κρατική εταιρεία ίδρυσε από ΧΘΕΣ τα γραφεία της στην Αθήνα, ώστε να μπορούν να βρίσκονται σε επαφή με το ελληνικό υπουργείο χωρίς ενδιάμεσους”,
  “greece-salonika”, αναρτήθηκε από The acrobats, 15/4/08. (Τα κεφαλαία δικά μας)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.