#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/10/2010 09:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι δεν μας είπε η κ. Μπιρμπίλη για τις ΑΠΕ«Ψωμοτύρι» στα χέρια των μεγαλοεπιχειρηματιών θα γίνουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) καθώς η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο για επενδύσεις οι οποίες θα φτάσουν τα 16,4 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία ενώ άλλα 4-5 δισ. θα προστεθούν για έργα στον τομέα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Φαίνεται, ότι η κ. Τ. Μπιρμπίλη, μπορεί να έχει φανατικούς εχθρούς εντός της κυβέρνησης, αλλά με τις χθεσινές ανακοινώσεις της θα κάνει ευτυχισμένους πολλούς επιχειρηματίες που έχουν μπει ή πρόκειται να μπουν στον χρυσοφόρο χώρο της ενέργειας. Μεταξύτ άλλων είπε ότι θα δημιουργηθούν και 100.000 νέες θέσεις εργασίας, πράγμα όχι κακό, αντιθέτως. «Υπάρχουν προϋποθέσεις επιτυχίας στο εγχείρημα των ΑΠΕ και επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την υλοποίηση επενδύσεων σε όλη τη διάρκεια της επόμενη δεκαετίας που θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Μεσοπρόθεσμος στόχος για την αγορά, είπε επίσης η κ.Μπιρμπίλη, είναι η επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας, στόχος για τον οποίο ήδη έχει κινητοποιηθεί η ΡΑΕ ενώ μέχρι το τέλος του 2011 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι στρατηγικές μελέτες και να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για τα θαλάσσια πάρκα.

Αυτό που δε μας είπε, είναι πώς θα γίνει η αδειοδότηση, ποιοι παίκτες, Ελλήνες και ξένοι, εποφθαλμιούν το χρυσό φιλέτο της ενέργειας και πώς θα διασφαλιστεί η διαφανής αδειοδότηση προκειμένου να μη γίνει όπως στα δημόσια έργα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 20/10/2010 10:01:53

  Δεν είπε ότι από τις 100.000 θέσεις εργασίας, οι 99.900 θα είναι στην Γερμανία. Οι θέσεις εργασία από τις ΑΠΕ της κυρίας Μπιρμπίλη είναι οι σερβιτόροι στα συνέδρια των ΜΚΟ που προωθούν ΑΠΕ. Οι μπετατζήδες που θα ρίξουν μπετά για τις βάσεις, και οι χωματουργοί που θα ανοίξουν δρόμους στα βουνά.

  Προσέξετ τι είπε για το "ΚΟΣΤΟΣ". Είπε ότι σε 5 χρόνια θα μειωθεί (δηλαδή τι; θα πληρώνει ο ΔΕΣΜΗΕ λιγότερα; -- πιθανό, το έχει ξανακάνει το Δημόσιο με επιδοτήσεις).

  Και είπε ότι σε μερικά χρόνια τα αιολικό θα είναι φτηνότερο από το αέριο. Φυσικά! Με το που θα βγεί η παγκόσμια οικονομία από την ύφεση, το αέριο θα είναι ΠΑΛΙ, πανάκριβο.

  Το συμπέρασμα είναι ίδιο. Θα πληρώσουμε ΕΜΕΙΣ κερατιάτικα, να βάλουμε τα μεταλλικά δέντρα των Γερμανών, και σε μερικά χρόνια, θα βγούν οι γύφτοι να τις μαζεύουν για την ανακύκλωση.

  Η ενέργεια είναι και αυτή σε ξένους. Το φιλέτο σε Γερμανούς, λίγη σούπα σε Γάλλους, αποφάγια σε Ισπανοιταλούς. Εμείς, τα χωματουργικά και ο κ_λος.

  • denkserotipota avatar
   denkserotipota @ archaeopteryx 20/10/2010 10:43:12

   Θα μας μείνει και κάτι άλλο.
   Τα φαλακρά όρη.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ denkserotipota 20/10/2010 10:54:50

    αυτό εννούσα, εν μέρει, με την τελευταία λέξη :-)

   • denkserotipota avatar
    denkserotipota @ denkserotipota 20/10/2010 11:00:34

    Θα σου στείλω ένα μαιλ σε λίγο...

  • victoria avatar
   victoria @ archaeopteryx 20/10/2010 11:33:24

   Αρχαίε, ο πίνακας ειδικά που δημοσιεύει το υπεκα είναι αποκαλυπτικός. Ένα θα σου πω όμως, μου έχεις δημιουργήσει ιδεολογικό πρόβλημα (με την καλή έννοια) στην αναζήτηση -νέας- εργασίας...
   Μηχανικός είμαι, πού να δουλέψω, ή σε κατασκευαστική/τεχνική - άλλα λαμόγια από 'κει, ή σε ενεργειακά κλπ, τι να κάνω. Προσπαθώ να βρω κανέναν καθαρό, Έλληνα και που να μπορεί να με πληρώσει μέσα στην κρίση. Έχουμε τα προβλήματά μας, μας έβαλες και στον προβληματισμό "τι θα υπηρετώ", συμφέροντα κλπ, πχ κι εγώ νόμιζα μέχρι πριν λίγο καιρό ότι οι ΑΠΕ είναι ένα καλό καί άγιο πράγμα! Τουλάχιστον παρηγοριέμαι ότι δεν είμαι ο ιθύνων νους (μάλλον ένας από τους πίσω τροχούς της άμαξας).

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ victoria 20/10/2010 12:07:10

    Πολλοί ξεκίνησαν με ενεργειακά, και αναγκαστικά, τα τελευταία χρόνια με ΑΠΕ, μην έχεις τύψεις, απλά μια δουλειά ή για την ακρίβεια η "αειφορία" της (χαχαχα) εξαρτάται από πόσο πραγματικά παράγει προστιθέμενη αξία που την θέλει ο πελάτης. Ή πόσο πραγματικά στοιχίζει.

    Υπάρχει απάτη σε πολλά επίπεδα με την σημερινή εκδοχή των ΑΠΕ. Π.χ., τα φ/β σε ταράτσες. Δανείζεσαι για 25 χρόνια με υποθήκη την ...ταράτσα για κάτι που θα παράγει ρεύμα για 12-15 χρόνια (και όχι 25) που σήμερα συμφέρει επειδή στο πριοδοτούν οι γείτονες, που πληρώνουν φουσκωμένο ρέυμα, και θα έρθει αύριο μια άλλη Μπιρμπίλη, ή η ίδια η Μπιρμπίλη και θα πει "τώρα μειώνουμε την ταρίφα για τον τάδε εθνικό λόγο".

    Εσύ θα μείνεις με το δάνειο, οι γείτονες με καπέλο στό ρεύμα, και οι μόνοι που θα έχουν βγάλει πραγματικά λεφτά είναι οι Σύμβουλοι που στο μοντάρανε, η Τράπεζα που σε έχει δανείσει, και η εταιρία που έφτιαξε και σου πουλησε τα εξαρτήματα. Τόσο απλό. Δεν φτιάχνεις καριέρα με τέτοια πράγματα, και ξέρω τι άθλια κατάσταση έχει η αγορά εργασίας...

   • victoria avatar
    victoria @ victoria 20/10/2010 12:34:29

    Μερσί για την απάντηση αρχαίε μας, αλλά άσε μου και κάτι...!
    Τα μεγάλα φωτοβολταϊκά, αιολικά ή τα θαλάσσια να συμφωνήσω αμφιβόλου αποτελέσματος για να μην πούμε χρήμα σε βάρος του καθενός μας (τέλος ΑΠΕ), του τοπίου κλπ. Όμως ούτε τα φ/β στις στέγες? Ακόμα και αν κοπούν οι επιδοτήσεις, η όποια παραγωγή συμψηφίζεται με το λογαριασμό της ΔΕΗ. Δηλαδή αν όχι να πουλάς στο σύστημα κ να βγάζεις από επιδότηση, μαζί σου, τουλάχιστον να βγάζεις το δικό σου ενεργειακό κόστος. Σαν προηγμένο ηλιακό θερμοσίφωνα εγώ το καταλαβαίνω και δεν μου φαίνεται τόσο κακό, και τοπίο δεν μας χαλάνε (χειρότερα ο ηλιακός που λέει ο λόγος). Να μην το εκμεταλλευτούμε καθόλου εν πάση περιπτώσει 300 μέρες το χρόνο ηλιοφάνεια, πραγματικά αναρωτιέμαι, άσχετα από το εργασιακό. Ή και σχετικά, διόρθωση. (βλέπεις τι κάνεις? :-))

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ victoria 20/10/2010 15:12:20

    Για προσωπκή χρήση, που το είδα, ναι αν έχεις πολλά λεφτά και το δεις σαν χόμπυ ή βίτσιο. Γίνεται λιγότερο αντιοικονομικό αν το δεις και σαν σκίαστρο σε εξοχικό που θες κλιματισμό το μεσημέρι του καλοκαιριού. Δύσκολο να το δέσεις αρχιτεκτονικά και ΑΚΡΙΒΟ.

    Βασικά είναι θέμα κόστους και διαρκειας ζωής. Ό,τι έχω δει αντέχει το πολύ 10-15 χρόνια.

    Να την εκμεταλλευτούμε την ηλιοφάνεια. Τα φ/β,έχουν ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τα αιολικά. Στην καλοκαιρινή χρήση τους, παράγουν σε ώρα αιχμής λόγω κλιματιστικών. Το μειονέκτημα είναι ότι είναι ακριβά, και τον χειμώνα δεν χρειάζεσαι κλιματιστικά (ίσως ζέστη από το κλιματιστικό σε όπισθεν). Το νά έχεις φ/β με μπαταρία για να βλεπεις τηλεόραση την νύχτα είναι παλαβό (οικονομικά) εκτός αν ΠΡΕΠΕΙ να δεις τηλεόραση στο αυθαίρετο.

    Όσοι έχουν αυθαίρετα, χρησιμοποιούν και φ/β και κάποια Α/Γ και κυρίως ...γεννήτρια

    Η απάντηση λοιπόν είναι "ναι" αν είσαι πλούσιος/α. "Ναι" ας είσαι με κότερο σε τροπικά νησιά στον Ειρηνικό. Ναι άν έχεις δορυφόρο! Για βιομηχανική ηλεκτροπαραγωγή... Μπιρμπίλη. Το Desertec προβλέπει άλλο πάλι: ηλιοθερμικά... Καθρέφτες γυαλιστεροί για αμμοβολές στην Σαχάρα.

    Όοολα αυτά κάπου έχουν νόημα με οικονομία υδρογόνου (Ιούλιος Βερν) αλλά για να έχεις ουσιαστικό υδρογόνο θες μάλλον πυρηνικά. Αυτό που γίνεται τώρα δεν έχει σχέση με αυτά. ΄Εχει σχέση με πώληση πλεονάζουσας παραγωγη΄ς η γερμανικών αποθεμάτων σε ιθαγενείς (γιατ ιστην Δύση τους πήρανε χαμπάρι)

 2. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 20/10/2010 11:12:08

  Λόγια του αέρα οι 100 χιλ. θέσεις εργασίας. Εκτός κι αν αθροίζονται ευκαιριακές θέσεις στα εργοτάξια που ρίχνουν τα μπετά και φυτεύουν τις ανεμογεννήτριες.

  Το αντίθετο έχει αποδειχθεί, ότι οι ΑΠΕ μειώνουν θέσεις εργασίας σε άλλους τομείς λόγω αύξησης της τιμής της ηλ. ενέργειας. Αυτά τα σχέδια τα υλοποίησαν στην Ισπανία. Και μάλλον δεν βοήθησαν καθόλου στο θέμα της ανεργίας πού έχει φτάσει to 20%.

  Μελέτη του μανεπιστημίου Rey Juan Carlos που δημοσιεύθηκε το 2009 υπολογίζει ότι για κάθε εγκατεστημένο αιολικό MW χάνονται 4.3 θέσεις εργασίας λόγω αύξησης της τιμής του ηλ. ρεύματος.

 3. denkserotipota avatar
  denkserotipota 20/10/2010 11:47:50

  Bάλτε ΣΚΑΙ...
  εις υγείαν των κορόιδων θα λένε σε λίγα χρόνια τα κοράκια.

  • denkserotipota avatar
   denkserotipota @ denkserotipota 20/10/2010 11:49:32

   7500 το μήνα λέει ο άσχετος!!!
   ο,τι να ναι

   Και ακούει η γιαγιά και τρέχει και ρωτάει και στο τέλος, θα περάσει ο γύφτος να τα πάρει.

 4. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 20/10/2010 15:36:16

  Στους Αγροτες τι δεν ειπε???

  ΠΠ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.