#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/03/2012 16:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι γνωρίζει ο κ. Παπαδήμος για το μυστικό δάνειο της Goldman Sachs;Στα μέσα Νοεμβρίου ένα δημοσίευμα έκανε λόγο για το ευρωπαϊκό υποκατάστημα της Goldman Sachs και για τους «υπαλλήλους» της που έχουν αξιώματα στη σύγχρονη πολιτική και οικονομική κατάσταση. Το δημοσίευμα ενέπλεκε τον Μ. Ντράγκι, τον Μ. Μόντι  και τον… Λουκά Παπαδήμο οι οποίοι φέρονται να εξυπηρετούσαν και να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της αμερικανικής εταιρείας. Για το Έλληνα πρωθυπουργό ο συσχετισμός με την τράπεζα είναι ότι ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο 1994 – 2002 συμμετείχε στο μαγείρεμα του ελληνικού χρέους από την κυβέρνηση Σημίτη με τη βοήθεια της Goldman Sachs. Φυσικά με το αζημίωτο για την τελευταία η οποία κέρδισε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το κόλπο προκειμένου να μπει η Ελλάδα στην ΟΝΕ και να παρουσιαστεί ο Σημίτης ως μεγάλος τιμονιέρης.

Να θυμίσουμε επίσης, ότι υπάλληλος της αμερικανικής τράπεζας ήταν ο Πέτρος Χριστοδούλου, αυτό που σήμερα λύνει και δένει με το ελληνικό χρέος μέσω του ΟΔΔΗΧ.

Σήμερα λοιπόν το Bloomberg έρχεται με ένα εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ  να αποκαλύψει τις παρασκηνιακές εκείνες ημέρες με το swap και το ρόλο του κ. Παπαδήμου.  Το πρακτορείο επικαλείται δηλώσεις του πρώην επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Σπύρου Παπανικολάου, σύμφωνα με τις οποίες το 2001 το Ελληνικό Δημόσιο όφειλε στην επενδυτική τράπεζα περίπου 600 εκατ. ευρώ περισσότερο από τα 2,8 δισ. ευρώ που είχε δανεισθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα swap. Σύμφωνα με το Bloomberg, το κέρδος των 600 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύει περίπου το 12% των 6,35 δισ. δολαρίων που ήταν τα έσοδα της Goldman Sachs το 2001.

Η Goldman Sachs αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με την αμοιβή που έλαβε για τις εν λόγω ανταλλαγές, με την εκπρόσωπο της εταιρείας στο Λονδίνο να δηλώνει ότι οι συμφωνίες αυτές εκτελούνταν σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που παρέχονταν τότε από την Eurostat.  Τέλος, το Bloomberg αναφέρει ότι κατέθεσε αγωγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποκαλύψει τα έγγραφα σχετικά με το πώς η Ελλάδα χρησιμοποίησε τα παράγωγα προϊόντα για να κρύψει το χρέος της.  Το πρακτορείο αναφέρει ότι η απόφαση εκκρεμεί και αναφέρεται στην επίσημη θέση της ΕΚΤ σύμφωνα με την οποία η δημοσίευση τέτοιων πληροφοριών θα μπορούσε να βλάψει τα εμπορικά συμφέροντα των αντισυμβαλλομένων της ΕΚΤ, να βλάψει τις τράπεζες και τις αγορές, και να υπονομεύσει την οικονομική πολιτική σε Ελλάδα και ΕΕ.

Διαβάστε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Bloomberg για το περίφημο ελληνικό swap και τη δράση της η Goldman Sachs στην Ελλάδα:

Το μυστικό δάνειο που χορήγησε η Goldman Sachs στην Ελλάδα ήταν ένα δαπανηρό λάθος από την αρχή, υποστηρίζει το Bloomberg σε ανάλυσή του.
Το 2001, την ημέρα όπου έκλεισε η συμφωνία, η ελληνική κυβέρνηση χρωστούσε στην τράπεζα περίπου 600 εκατ. ευρώ περισσότερα από τα 2,8 δισ. ευρώ που είχε δανειστεί, δήλωσε στο Bloomberg ο κ. Σπύρος Παπανικολάου, ο οποίος ανέλαβε τον ΟΔΔΗΧ το 2005. Μέχρι τότε, η τιμή της συναλλαγής -ενός παραγώγου που «συγκάλυπτε» το δάνειο και το οποίο η Goldman Sachs έπεισε την Ελλάδα να μην εξετάσει και με άλλους ανταγωνιστές της- είχε σχεδόν διπλασιαστεί στα 5,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο κ. Παπανικολάου και ο προκάτοχός του, Χριστόφορος Σαρδέλης, που αποκαλύπτουν στο Bloomberg για πρώτη φορά λεπτομέρειες του συμβολαίου που βοήθησε την Ελλάδα να κρύψει το αυξανόμενο δημόσιο χρέος της για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσαν πως η χώρα δεν καταλάβαινε τι αγόραζε και πως δεν ήταν σε θέση να κρίνει τους κινδύνους ή τα κόστη που ενείχε η συμφωνία.

«Η συμφωνία με την Goldman Sachs είναι μια πολύ σέξι υπόθεση με δύο αμαρτωλούς», δήλωσε ο κ. Σαρδέλης, ο οποίος επέβλεπε την ανταλλαγή ως επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ από το 1999 έως το 2004.

Το άμεσο κέρδος της Goldman Sachs από τη συναλλαγή δείχνει τους κινδύνους για πελάτες που εμπλέκονται σε περίπλοκα, προσαρμοσμένα trades που δεν διαθέτουν συγκρίσιμες τιμές αγοράς και των οποίων οι αμοιβές δεν γνωστοποιούνται.
Ένα κέρδος 600 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύει ποσοστό περίπου 12% επί των εσόδων ύψους 6,35 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε η Goldman Sachs από trading και επενδύσεις το 2001, ένα επιχειρηματικό "κομμάτι" το οποίο συμπεριλαμβάνει τα τμήματα σταθερού εισοδήματος, συναλλάγματος και εμπορευμάτων της τράπεζας, κανόνισε τη συναλλαγή και κατέγραψε ρεκόρ πωλήσεων εκείνη τη χρονιά. Η μονάδα, επικεφαλής της οποίας τότε ήταν ο Lloyd C. Blankfein, συνέχισε και την επόμενη χρονιά να εμφανίζει ρεκόρ εσόδων σε επίπεδο τριμήνου.

Η συναλλαγή της Goldman Sachs προέβλεπε την ανταλλαγή χρέους που εξέδιδε η Ελλάδα σε δολάρια και γεν για ευρώ με τη χρήση μιας ιστορικής τιμής συναλλάγματος, ενός μηχανισμού που υποδήλωνε μείωση του χρέους, δήλωσε ο κ. Σαρδέλης. Χρησιμοποιούσε επίσης ένα swap με επιτόκιο εκτός αγοράς για την αποπληρωμή του δανείου. Αυτά τα swaps δίνουν τη δυνατότητα στους αντισυμβαλλόμενους να ανταλλάξουν δύο μορφές επιτοκίων, όπως τα σταθερά και τα κυμαινόμενα, με σημείο αναφοράς ένα θεωρητικό ποσό χρέους.

Τα κόστη των χρηματιστηριακών συναλλαγών επί του swap αυξήθηκαν διότι η συμφωνία είχε θεωρητική αξία που ξεπερνούσε τα 15 δισ. ευρώ, ποσό υψηλότερο του ίδιου του δανείου, με βάση πρώην Έλληνα αξιωματούχο, ο οποίος γνωρίζει τη συμφωνία και ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του διότι η τιμολόγηση ήταν ιδιωτική. Το μέγεθος και η περιπλοκότητα της συμφωνίας σήμαινε ότι η Goldman Sachs χρέωσε αναλογικά υψηλότερες προμήθειες χρηματιστηριακών συναλλαγών απ’ ό,τι χρέωνε για συμφωνίες μικρότερου μεγέθους και απλούστερης δομής, σημείωσε.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Goldman Sachs αρνήθηκε να σχολιάσει πόσα έβγαλε από τα swaps. Η κ. Fiona Laffan, εκπρόσωπος της εταιρείας στο Λονδίνο, δήλωσε πως οι συμφωνίες εκτελέστηκαν με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές που παρείχε η Eurostat.

«Η Ελλάδα πραγματοποίησε τις συναλλαγές των swaps για να μειώσει το ποσοστό του χρέους επί του ΑΕΠ, διότι όλα τα κράτη-μέλη ήταν υποχρεωμένα από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ να δείξουν βελτίωση των δημοσιονομικών τους», ανέφερε σε e-mail της η κ. Laffan. «Τα swaps ήταν μία από τις πολλές τεχνικές που πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν για να ανταποκριθούν στους όρους της Συνθήκης», τόνισε.
Τα cross-currency swaps είναι συμβόλαια τα οποία χρησιμοποιούν οι δανειολήπτες για να μετατρέψουν χρέος σε ξένο συνάλλαγμα σε χρέος σε εγχώριο νόμισμα, χρησιμοποιώντας το επιτόκιο της αγοράς. Όπως αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 2003, η Goldman Sachs χρησιμοποίησε ένα φανταστικό, ιστορικό επιτόκιο αγοράς στα swaps για να κάνει περίπου το 2% του ελληνικού χρέους να εξαφανιστεί από τους εθνικούς λογαριασμούς. Για να αποπληρώσει τα 2,8 δισ. ευρώ που δανείστηκε από την Goldman Sachs, η Ελλάδα σύναψε ξεχωριστή συμφωνία swaps που συνδεόταν με τις διακυμάνσεις των επιτοκίων.

Λόγω όμως της πτώσης των αποδόσεων των ομολόγων, κάποια σημεία της συμφωνίας δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τον διπλασιασμό του χρέους μέχρι την αναδιάρθρωση των swaps τον Αύγουστο του 2005.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, με βάση τους λογιστικούς κανονισμούς της Eurostat, τα κράτη μπορούσαν μέχρι το 2008 να χρησιμοποιήσουν επιτόκια εκτός αγοράς για swaps προκειμένου να διαχειριστούν το χρέος τους. Έλληνες αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του κ. Σαρδέλη, δήλωσαν πως έμαθαν ότι και άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως η Ιταλία, είχαν χρησιμοποιήσει παρόμοιες μεθόδους για να μειώσουν τα χρέη τους, εκμεταλλευόμενες τη μυστικότητα των over-the-counter παραγώγων σε σχέση με τα swaps που ήταν διαπραγματεύσιμα στα χρηματιστήρια.

Η Eurostat δήλωσε πως η Ελλάδα δεν γνωστοποίησε τις συναλλαγές με την Goldman Sachs το 2008, όταν η στατιστική υπηρεσία είπε στις χώρες να αναθεωρήσουν τους λογαριασμούς τους.

«Οι ελληνικές αρχές δεν ενημέρωσαν ποτέ τη Eurostat γι' αυτό το περίπλοκο ζήτημα και δεν αιτήθηκε καμία γνώμη αναφορικά με τη λογιστική αντιμετώπιση», δήλωσε τον προηγούμενο μήνα η Eurostat. Όπως επισήμανε, η στατιστική υπηρεσία πραγματοποίησε «γενικές» συζητήσεις με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναφορικά με τις κατευθυντήριες γραμμές της για τα χρέη και τα ελλείμματα το 2001. «Είναι πιθανόν η Goldman Sachs να μας ζήτησε γενικές διευκρινίσεις», ανέφερε η Eurostat, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι κ. Σαρδέλης και Παπανικολάου είπαν ότι αρκετές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs, έκαναν προτάσεις για τη διαχείριση του χρέους της Ελλάδας. Η τράπεζα αντιπροσωπευόταν από το κορυφαίο της τότε στέλεχος στην Ευρώπη την κ. Addy Loudiadis. Ήταν έμπιστη, δήλωσε ο κ. Παπανικολάου, διότι είχε βοηθήσει να τιμολογηθούν παράγωγα ανταγωνιστών και το 1999 προειδοποίησε την Ελλάδα να μην προχωρήσει στην αγορά ενός περίπλοκου swap.

Ο κ. Σαρδέλης περιέγραψε την κ. Loudiadis ως «πολύ επαγγελματία - λίγο επιθετική, όπως είναι όλοι στην Goldman Sachs».

Το παράγωγο που προσέφερε η κ. Loudiadis στον κ. Σαρδέλη το 2001 ήταν επίσης περίπλοκο. Σχεδιασμένο να δώσει ένα φθηνό τρόπο αποπληρωμής των 2,8 δισ. ευρώ, το swap είχε ένα «teaser rate», ή μια τριετή περίοδο χάριτος, μετά το πέρας της οποίας η Ελλάδα θα είχε περιθώριο 15 ετών για να αποπληρώσει την Goldman Sachs, σημείωσε ο κ. Σαρδέλης. Σε γενικές γραμμές, οι Έλληνες αξιωματούχοι θεωρούσαν εκείνη την περίοδο ότι η συμφωνία ήταν φθηνή, δήλωσε.

«Υπολογίσαμε ότι είχε επιπλέον κόστος πάνω από το κανονικό κόστος χρηματοδότησης επί της καμπύλης αποδόσεων της τάξης των 15 μονάδων βάσης», ανέφερε.
Η κ. Loudiadis αρνήθηκε να σχολιάσει, ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας. Ο κ. Σαρδέλης δήλωσε πως αντιλήφθηκε τρεις μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας ότι ήταν πιο περίπλοκη απ’ ό,τι περίμενε. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, οι αποδόσεις των ομολόγων βούλιαξαν καθώς στις χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως καταγραφόταν ξεπούλημα. Αυτό δημιούργησε απώλεια mark-to-market επί του swap για την Ελλάδα λόγω της φόρμουλας που χρησιμοποιούσε η Goldman Sachs για να υπολογίσει τις δόσεις της Ελλάδας.

«Αν το υπολογίζατε αυτό όταν το κάναμε εμείς, φαινόταν πολύ ωραίο διότι η καμπύλη των αποδόσεων είχε μια συγκεκριμένη μορφή», ανέφερε. «Όμως μετά την 11η Σεπτεμβρίου, καταλάβαμε ότι αυτή θα ήταν η λάθος φόρμουλα. Έτσι, μετά από συζήτηση που είχαμε με την Goldman Sachs, αποφασίσαμε να αλλάξουμε φόρμουλα».
Η αναθεωρημένη συμφωνία που προτάθηκε από την τράπεζα και υλοποιήθηκε το 2002 προέβλεπε ότι οι αποπληρωμές της Ελλάδας θα βασίζονταν σε κάτι που εκείνη την εποχή ήταν ένα νέο είδος παραγώγου - ένα πληθωριστικό swap που συνδεόταν με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της ευρωζώνης. Το παράγωγο αυτό αποπληρώνεται ανάλογα με τον βαθμό με τον οποίον ο δείκτης τιμών καταναλωτή υπερβαίνει ή υπολείπεται ενός προκαθορισμένου επιπέδου ωρίμανσης.

Ούτε αυτό όμως πήγε καλά για την Ελλάδα. Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν, σπρώχνοντας τις απώλειες της κυβέρνησης στα 5,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανάλυση που ζήτησε ο κ. Παπανικολάου.  «Ήταν ένα πολύ κακό στοίχημα», δήλωσε σε συνέντευξή του.
«Αυτό είναι ακόμα πιο επιλήψιμο», ανέφερε ο κ. Παπανικολάου για τη νέα συμφωνία. «Η Goldman τους ζήτησε να κάνουν μια αλλαγή, που στην ουσία έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα, διότι πήγαν σε πληθωριστικό swap».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα βρέθηκε σε μειονεκτική θέση, εν μέρει λόγω των όρων που έθεσε η Goldman Sachs.

«Ο Σαρδέλης δεν μπορούσε στην ουσία να κάνει ό,τι θα έπρεπε να κάνει κάθε επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ όταν του προσφερόταν κάτι, δηλαδή να πάει στην αγορά για να τσεκάρει την τιμή», δήλωσε ο κ. Παπανικολάου. «Δεν το έκανε διότι του είπε η Goldman Sachs ότι αν το κάνει ακυρώνεται η συμφωνία».

Ο κ. Σαρδέλης αρνήθηκε να σχολιάσει την ανάλυση αυτή, όπως και ο νυν επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ανάλυσης που ζήτησε ο κ. Παπανικολάου, αφού ανέλαβε επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, η φόρμουλα της αποπληρωμής σήμαινε ότι η Ελλάδα έπρεπε να πληρώνει στην Goldman Sachs 400 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, δήλωσε. Το κουπόνι και οι μεταβολές mark-to-market στο swap ανάγκασαν τον κ. Γιώργο Αλογοσκούφη -τον τότε υπουργό Οικονομικών- να αποφασίσει νέα αναδιάρθρωση της συμφωνίας για να περιορίσει τις απώλειες, κατά τον κ. Παπανικολάου.

Η κ. Loudiadis και μια ομάδα συμβούλων της Goldman Sachs επέστρεψαν στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2005, σύμφωνα με Έλληνες πρώην αξιωματούχους. Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν για τη μεταφορά του swap στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την επέκταση της ωρίμανσης μέχρι το 2037 αντί του 2019 έδωσε στους Έλληνες αυτό που ήθελαν, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου.

Η mark-to-market αξία του swap, στα 5,1 δισ. ευρώ, κλείδωσε, δήλωσε ο κ. Παπανικολάου. Σύμφωνα με τον κ. Σαρδέλη, αυτή η απόφαση με πολιτικά κίνητρα για την αναδιάρθρωση της συμφωνίας και τον καθορισμό της αυξημένης αξίας αγοράς έκανε εξίσου σημαντική ζημία όπως και η αρχική συμφωνία.

Πήραμε το δημοσίευμα του Bloomberg  από το Euro2day

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 06/03/2012 17:39:32

  Καλό θα είναι να ενταχθεί στην εξεταστική περί μνημονίου μαζί με τα έργα της ολυμπιάδας αυτή η υπόθεση...

  • k. avatar
   k. @ Γεώργιος Τ. 06/03/2012 22:38:29

   Ναι, κάνε όρεξη αδερφέ.

 2. franc avatar
  franc 06/03/2012 17:47:22

  Aυτό το άρθρο δικαιώνει τρόπον τινα τήν "μαρίδα" των πασοκολαμογίων που λένε: "Ποιό χρέος εμείς ρε παιδιά , κάτι ψωροψίχουλα μας δώσανε για μισθό, που θα τα παίρναμε έτσι κι αλοιώς απ' τον ΟΑΕΔ αν δεν μας διορίζανε".
  Bέβαια το επιχείρημα έχει και την απάντηση των γαλάζιων παιδιών που λένε: "Ας μας διορίζανε κι εμάς κιας ήταν ψωροψίχουλα"...

 3. φερετζες της Μαργιωρης avatar
  φερετζες της Μαργιωρης 06/03/2012 20:23:52

  "«Η συμφωνία με την Goldman Sachs είναι μια πολύ σέξι υπόθεση με δύο αμαρτωλούς», δήλωσε ο κ. Σαρδέλης, ο οποίος επέβλεπε την ανταλλαγή ως επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ από το 1999 έως το 2004."

  Μονο δυο; Εμενα μαλλον για "παρτυ" μου φαινεται...

 4. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 06/03/2012 20:29:12

  Σιγά μωρέ το έπαιζα και εγώ όταν ήμουν παιδί μόνο που δεν το λέγαμε swap αλλά ...ΜΟΝΟΠΟΛΥ και δεν έγινα Τραπεζίτης & Πρωθυπουργός αλλά ένας φτωχός πλην τίμιος και ευσυνείδητος (...θέλω να πιστεύω ) Δημόσιος Υπάλληλος...αν και τώρα που το ξανά σκέφτομαι και αυτός υπάλληλος ήταν και είναι με διαφορετικές απολαβές...

  ΥΓ

  φαντάζομαι ότι ο Πρωθυπουργός μας δεν είχε ιδέα για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας ούτε στην ΤτΕ ούτε στην ΕΚΤ την τελευταία δωδεκαετία...
  Τι στο διάολο; Μόνο οι τυφλοί (Κουρουμπλής) έβλεπαν σε αυτό το κόμμα;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.