#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/12/2013 16:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι απαντά ο Βενιζέλος στον Σεραφείμ για το σύμφωνο συμβίωσηςΕπιστολή-απάντηση στον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος στις αρχές της εβδομάδας είχε ζητήσει από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να λάβει μέτρα ώστε να μην επεκταθεί το σύμφωνο συμβίωσης και προς τα ομόφυλα ζευγάρια, έστειλε σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Σεβασμιώτατε, έλαβα την ΑΠ 1329/3.12.2013 επιστολή Σας με αφορμή την πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ να ρυθμιστεί νομικά το πραγματικό γεγονός της συμβίωσης ατόμων του ίδιου φύλου σε συμμόρφωση προς τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) που ερμηνεύει και εφαρμόζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ ).

»Σας ευχαριστώ θερμά για την αναγνώριση της εθνικής προσπάθειας που κάνουμε για την έξοδο από τη κρίση και για τα πάντοτε έκδηλα αισθήματα αγάπης και εκτίμησης προς το πρόσωπο μου, χρόνια τώρα. Τα αισθήματα αυτά είναι- Σας διαβεβαιώ - αμοιβαία και ανυπόκριτα. Σας εύχομαι πολλά τα έτη με αφορμή τα πρόσφατα Ονομαστήρια Σας.

»Όπως ξέρετε ως νομικός, η ΕΣΔΑ ισχύει στην εσωτερική έννομη τάξη ως κανόνας σχετικά αυξημένης τυπικής ισχύος (άρθρο 28 παρ .1 του Συντάγματος), ενώ, λόγω του συστήματος διεθνούς δικαστικού ελέγχου που τη συνοδεύει, γίνεται καθολικά δεκτό στην επιστήμη και τη νομολογία ότι ο εθνικός νομοθέτης και ο εθνικός δικαστής έχουν υποχρέωση σύμφωνης προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση ερμηνείας των ρυθμίσεων των εθνικών συνταγμάτων των κρατών μελών.

»Από την άποψη αυτή καμία χώρα - μέλος της ΕΣΔΑ δεν μπορεί να αγνοήσει τη νομολογία του ΕΔΔΑ χωρίς επιπτώσεις πολιτικές ή ακόμη και νομικές στο επίπεδο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

»Τη μαύρη περίοδο της δικτατορίας η Ελλάδα στο ΕΔΔΑ και τους μηχανισμούς του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αναζήτησε βοήθεια και στηρίγματα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

»Οι Ιερές Μονές της Εκκλησίας της Ελλάδος, όταν αναζήτησαν διεθνή προστασία των ιδιοκτησιακών και περιουσιακών τους δικαιωμάτων στο Στρασβούργο κατέφυγαν, δηλαδή στο ΕΔΔΑ και την δική του απόφαση επικαλέστηκαν ως τίτλο προστασίας. Αυτούς τους διεθνείς δικαιοδοτικούς μηχανισμούς δεν μπορούμε συνεπώς να τους χρησιμοποιούμε και να τους επικαλούμαστε επιλεκτικά.

»Υποστηρίζετε την άποψη ότι ο νομοθέτης έχει κατά το Σύνταγμα (προφανώς εννοείτε το άρθρο 3) την υποχρέωση να λαμβάνει υπόψη του τις θέσεις και τις ευαισθησίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όταν χειρίζεται θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως ο γάμος, η οικογένεια, η προστασία του ανθρώπινου προσώπου.

»Το κανονιστικό περιεχόμενο του άρθρου 3 που εισάγει το σύστημα των συνταγματικά ρυθμισμένων σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας χωρίς να απομειώνει την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας (άρθρο 13 Συντάγματος), θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι τελείως διαφορετικό και απολύτως συγκεκριμένο: αφορά τις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ελλάδος και την κατοχύρωση της τυπολογίας των επιμέρους εκκλησιαστικών καθεστώτων που υφίστανται στην ελληνική επικράτεια (Νέες χώρες, Κρήτη, Δωδεκάνησα).

»Η ίδια όμως η δημοκρατική αρχή επιβάλλει στη Βουλή των Ελλήνων να λαμβάνει υπόψη της και να συνεκτιμά τις απόψεις και τις ευαισθησίες όλων των θεσμών, των συλλογικών οντοτήτων, των πολιτών. Μεταξύ αυτών εξέχουσα θέση κατέχει προφανώς, για λόγους ιστορικούς και κοινωνικούς, η Ορθόδοξη Εκκλησία.

»Όμως ο νομοθέτης οφείλει εν τέλει να ενεργεί κατά το Σύνταγμα που με την σειρά του κατοχυρώνει και τη θέση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου.

»Στα ζητήματα ηθικής και βιοηθικής η ευρωπαϊκή και διεθνής συνταγματική αντίληψη έχει σε μεγάλο βαθμό επηρεαστεί από τις χριστιανικές απόψεις δεν ταυτίζεται όμως με αυτές. Για ιστορικούς και θεσμικούς λόγους, που γνωρίζετε πολύ καλά, η συνταγματική ηθική και η ηθική της έννομης τάξης (ποινικής και αστικής) είναι διαχωρισμένη θεσμικά από την χριστιανική και πιο συγκεκριμένα την Ορθόδοξη ηθική αντίληψη, όσο και αν έχει επηρεαστεί από αυτήν.

»Άλλωστε ο Χριστιανισμός δεν είναι ηθική, αλλά Μήνυμα και Ελπίδα Σωτηρίας μέσα από την προσδοκία της Ανάστασης. Η Ορθοδοξία δε - επιτρέψτε μου να πω - απέχει πλήρως από αντιλήψεις κανονιστικές, ηθικοπλαστικές, τιμωρητικές.

»Η αντιμετώπιση της πίστης, της δογματικής καθαρότητας, της αμαρτίας, της μετάνοιας, της κατ´ οικονομία μεταχείρισης, της άφεσης, της καταλαγής δεν αφορά το νομοθέτη και την πολιτεία, αλλά την Εκκλησία. Από την άλλη πλευρά, η ρύθμιση των κοινωνικών σχέσεων μεταξύ πολιτών ή ατόμων που υπάγονται στην ελληνική και κατ´ επέκταση την ευρωπαϊκή έννομη τάξη είναι ζήτημα πού ανήκει στη σφαίρα της πολιτείας και των διεθνών υποχρεώσεων της και όχι της Εκκλησίας.

»Αυτά έχουν κριθεί εδώ και δεκαετίες με αφορμή ζητήματα πολύ σημαντικότερα από το σύμφωνο συμβίωσης, όπως η νομική μεταχείριση της άμβλωσης, των προγαμιαίων σχέσεων, του πολιτικού γάμου, του διαζυγίου, του κλινικού θανάτου και των μεταμοσχεύσεων, (σε άλλες χώρες) της ευθανασίας, της παρένθετης μητρότητας, της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κοκ.

»Οι θρησκευτικές μας αντιλήψεις ως προσώπων δεν μπορούν να επηρεάσουν, από ένα σημείο και μετά, τις επιλογές της ευρωπαϊκής και εθνικής έννομης τάξης και το εύρος προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που οφείλουν πολλά στο Χριστιανισμό, αλλά κινούνται πλέον σε μια παγκόσμια σφαίρα αξιών πολλαπλών προελεύσεων και επιρροών μέσα σε μια πλουραλιστική διεθνή κοινωνία. Η εθνική μας ταυτότητα και η ορθόδοξη παράδοση μας δεν κινδυνεύουν αλλά επιβεβαιώνονται μέσα στο περιβάλλον αυτό χωρίς να θίγεται όμως κανένας άλλος.

»Η θρησκευτική πίστη και κοινωνία μπορεί να κριθεί στους κόλπους της Εκκλησίας ή της θρησκευτικής κοινότητας. Η πολιτειακή μας στάση κρίνεται θεσμικά, δημοκρατικά, δικαιοκρατικά.

»Οι βουλευτές, τα κόμματα, οι κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια λειτουργούν ως όργανα του κράτους και όχι ως πιστοί υπό τον πνευματικό έλεγχο της θρησκευτικής τους κοινότητας. Το αντίθετο οδήγησε ιστορικά και δυστυχώς εξακολουθεί να οδηγεί, σε πολλά σημεία του κόσμου, σε τραγικές και απάνθρωπες καταστάσεις. Σε ανεξέλεγκτη βία. Σε ακύρωση της αξίας του ανθρώπινου προσώπου.

»Λόγω των αμοιβαίων αισθημάτων αγάπης και εκτίμησης που μας συνδέουν, δεν εισέρχομαι σε θέματα κανονικής τάξης. Απευθυνθήκατε στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για ζήτημα νομοθετικής πολιτικής εθνικής και όχι τοπικής σημασίας. Θα είχε συνεπώς ενδιαφέρον να διατυπωθεί αρμοδίως και συνοδικώς η άποψη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

»Τέλος, επιτρέψτε μου να αγνοήσω για λόγους αναγόμενους στο σκληρό πυρήνα της ύπαρξης μου την άτυχη απειλή ότι "θα αποστερηθούμε de facto ως πρόσωπα την χάρη και την ευλογία του Δικαιοκρίτου Κυρίου". Η αποστροφή αυτή θεωρώ ότι είναι απλώς σχήμα λόγου και όχι επισκοπική θέση που αξιώνει θεολογική και εκκλησιολογική θεμελίωση. 

»Σας ευχαριστώ που μνημονεύσατε τον ιερέα πάππο μου. Αυτός μου έμαθε ότι η σχέση μας με το Θεό είναι προσωπική, αδιαμεσολάβητη, διαρκής και αδιάκοπη από την ώρα που γεννιόμαστε ως εικόνες της αρρήτου δόξης Του παρά τα πολλά στίγματα των πταισμάτων μας, έως την ώρα της κρίσης μέσα από την οποία προσδοκούμε και ελπίζουμε στην ετέρα μορφής μας.

Με αισθήματα φιλίας και εκτίμησης
Ευάγγελος Βενιζέλος»

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 08/12/2013 16:14:44

  Ναι. Όλοι να έχουν άποψη για τα δημόσια θέματα και η Εκκλησία να μην έχει. Έλεος πια με την καραμέλα ότι "δεν είναι δουλειά της Εκκλησίας να νομοθετεί". Μα ούτε ως πολίτες δεν δέχεστε να έχουν άποψη;

  Ας μας πει λοιπόν ο κ. Βενιζέλος εάν δέχεται ως "υπέρτερης νομικής ισχύος" και τις αποφάσεις του ίδιου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που καταδικάζουν την Ελλάδα για την "Τουρκική Ένωση Ξάνθης" (μέσω Google εύκολα βρίσκεις και την ανησυχία που εξέφρασε για το ότι δεν εφήρμοσε η Ελλάδα την απόφαση η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ: http://archive.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=675703). Εκεί δεν είναι άραγε η Ελλάδα υποχρεωμένη να εφαρμόσει; Ασφαλώς και δεν είναι. Αν δεν το γνωρίζει ο κ. Βενιζέλος, το Ευρωπαϊκό αυτό Δικαστήριο επιβάλλει ένα πρόστιμο στην Ελλάδα και τελεία. Καμία υποχρέωση περαιτέρω εφαρμογής της απόφασης δεν υπάρχει.

  Από εκεί και πέρα, ας μην ψάχνει "θεολογική θεμελίωση" για την άποψη του Σεβ. Πειραιώς ο κ. Βενιζέλος ότι χάνει η Ελλάδα την χάρη του Κυρίου με αυτόν τον τρόπο. Ας ανοίξει καμία Αγία Γραφή να δει τι συνέβη στα Σόδομα και στα Γόμορρα, που κάτι παρόμοιο έκαναν ως κοινωνία. Ή μάλλον, ούτε καν ανάγκη Αγίας Γραφής έχει, αφού είναι γνωστό τι συνέβη στα Σόδομα και στα Γόμορρα: Ούτε να τα κοιτάξουν δεν επετράπη στον Λωτ και στην γυναίκα του όταν έφευγαν. Αν αυτά τα θεωρεί ιστοριούλες ο κ. Βενιζέλος δεν γνωρίζω, αλλά για την Εκκλησία μας αυτά είναι δόγμα. Ιστοριούλες μπορούν να είναι για τους μη Χριστιανούς. Εάν δηλώνει Χριστιανός (όπως δηλώνει, στην επιστολή του), δεν μπορεί να τα θεωρεί ιστοριούλες.

  Αίσχος. Τίποτε άλλο.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Διογένης 08/12/2013 22:37:55

   Ἀγαπητέ Διογένη,τά σέβη μου!

  • nikias avatar
   nikias @ Διογένης 09/12/2013 04:17:15

   Όχι μόνο θράσους αλλά και υποκρισίας είναι μεστή η απάντηση του κυρίου ...αντιπροέδρου.
   Δίνει μάλιστα μαθήματα ηθικής και..ορθόδοξης θεολογίας ο... ηθικότατος και εντιμώτατος ... ΑΙΣΧΟΣ !

   ΠΟΛΥ ΟΡΘΑ ΔΙΟΓΕΝΗ !
   Και βέβαια ΔΕΝ είναι υποχρεωμένη η Ελλάδα να εφαρμόσει τέτοιου είδους αποφάσεις του εν λόγω δικαστηρίου... Η επίκλησή του από δήθεν τηρητές της νομιμότητας ειναι υποκριτική.

   • Dimitris T avatar
    Dimitris T @ nikias 11/12/2013 12:45:06

    Το αίσχος και η ντροπή είναι να απαιτείτε τη μη εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ. Αντί να επωφεληθείτε από τις αξίες πάνω στις οποίες στηρίζεται. Κοιτάξτε που γυρεύουμε δανεικά από παντρεμένους με άντρες υπουργούς και πρωθυπουργούς, μες την Ευρωζώνη! Πώς αυτές οι κοινωνίες έφτασαν σε τέτοια ύψη ελευθερίας, ισότητας και ισότιμης μεταχείρησης, αλλά και αλληλεγγύης, τουλάχιστον εφαρμοσμένης σε επίπεδο δημόσιας ζωής. Θα μπορούσαν τέτοιες αξίες να γεννηθούν εδώ; Αν όχι, γιατί; Μήπως γιατί αυτά δεν διακινούνται ελεύθερα και ισότιμα στην Ελληνική Αγορά Ιδεών; Υπάρχουν μονοπώλια σε αυτή την Αγορά;

  • ΟΤΙ ΝΑ
   ΟΤΙ ΝΑ 'NAI @ Διογένης 09/12/2013 10:56:34

   Θυμάμαι την αντίδραση για τους πολιτικούς γάμους. Θυμάμαι την αντίδραση για την θρησκεία στην ταυτότητα. Σε λίγο καιρό θα θυμάμαι και την αντίδραση για το σύμφωνο συμβίωσης. Αλλά τι είναι αυτό; Σύμφωνο για την απόκτηση δικαιωμάτων σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Δηλαδή να έχουν τα δικαιώματα των συζύγων χωρίς γάμο. Αναγνωρίζεται γάμος τους; ΟΧΙ. Έχουν δικαίωμα να υιοθετήσουν παιδιά; ΟΧΙ. Υπάρχει έστω και πνευματικός υπαινιγμός; ΟΧΙ. Άρα που κολλάει η εκκλησία; Την υποχρεώνουν να τα αναγνωρίσει; ΟΧΙ. Δεν ζούνε μαζί πλέον; ΝΑΙ. Τι θέλουν; Να μπορεί κάποιος να καλύπτει τον άλλον σε ακραίες περιπτώσεις.

 2. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 08/12/2013 16:19:34

  Ὁ Βενιζέλος δὲν ἀπαντᾶ ὡς πρόσωπο, ἀπαντᾶ ὡς θεσμὸς τῆς κυβερνήσεως. Ἡ δουλειά του δὲν εἶναι βέβαια νὰ ἀποφανθεῖ «ἂν εἶναι ἁμαρτία ἡ ὁμοφυλοφιλία ἢ ὄχι». Νὰ τὰ λέμε ὅλα λοιπόν. Ε Ξ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Κ Η ἡ ἀπαντητικὴ ἐπιστολὴ Βενιζέλου στὸν Σεραφείμ. Ὁ Βενιζέλος ἀποδεικνύεται οὐσιαστικὰ θεολογικώτερος τοῦ Μητροπολίτου, ὅπου καταθέτει καὶ τέτοιες παρατηρήσεις.

  Καὶ ὅταν λέμε »θεολογικό«, ἐννοοῦμε κατ' οὐσίαν, ὄχι μὲ τὸν τρόπο τοῦ κάθε διαδικτυακοῦ πιτσιρικὰ ποὺ νομίζει ὅτι τὴν βγαίνει στοὺς χριστιανοὺς ἀπὸ τὴν χριστιανικὴ λωρίδα λέγοντας «μὰ ὁ Χριστὸς εἶπε νὰ ἀγαπᾶμε», μὲ πλήρη ἄγνοια τῶν ζητημάτων, καὶ τὰ λοιπὰ καὶ τὰ λοιπά.

  Σὲ αὐτὸ τὸ πλαίσιο, τῆς ἀπάντησης ἀπὸ τὴν πλευρὰ τῶν θεσμῶν, εἶναι ἐξαιρετικὸ κείμενο, κείμενο-μνημεῖο. Κάθε ἕνα ἐπιμέρους σημεῖο του εἶναι ἀπροσμάχητο ἐπιχείρημα, λῆγον τὴν συζήτηση.

  Ἐδῶ γράφω λοιπὸν γιὰ τὴν προσωπικὴ ἀπάντηση Βενιζέλου στὴν προσωπικὴ ἐπιστολὴ Σεραφείμ. Καὶ ὁ Βενιζέλος:

  -Σημειώνει τὴν συνημμένη συμφωνία γιὰ τὴν ἰσχὺ τοῦ εὐρωπαϊκοῦ δικαίου στὴν Ἑλλάδα. Πρόκειται γιὰ δέσμευση ποὺ ἔχει ἀναλάβει ἡ Ἑλλάδα, ὅρος μετοχῆς στὴν Εὐρωπαϊκὴ κοινότητα. Νομικά, ἡ συζήτηση γιὰ τὸ ἂν ἡ δέσμευση καὶ ἡ μετοχὴ εἶναι εὐκταῖα ἢ ἀπευκταῖα εἶναι φιλολογικὴ μόνο συζήτηση: ἡ δέσμευση εἶναι ἤδη ἐν ἐνεργείᾳ.

  -Θυμίζει ὅτι ἡ Ἐκκλησία ἔχει προσφύγει πολλάκις στοὺς ἴδιους μηχανισμοὺς γιὰ νὰ δικαιωθεῖ, στοὺς μηχανισμοὺς ποὺ τώρα ἐπιβάλλουν κάτι μὲ τὸ ὁποῖο διαφωνεῖ. Καὶ ὅτι δὲν μπορεῖ νὰ δεχόμαστε τὴν ἐγκυρότητα αὐτῶν τῶν μηχανισμῶν ἐπιλεκτικὰ καὶ ὅποτε μᾶς συμφέρει. Πολὺ σωστό.

  -Θυμίζει ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ καὶ ΟΧΙ ΙΔΕΟΛΗΠΤΙΚΑ, παραθέτοντας γεγονότα-στοιχεῖα καὶ ὄχι θέσεις-προτιμήσεις, ὅτι τὸ νομικὸ σύστημα τοῦ κράτους δὲν εἶναι προέκταση τῶν διαθέσεων τῶν ἐκκλησιαστικῶν θεσμῶν.

  -Δὲν διανοοῦμαι ὅτι μπορεῖ νὰ ὑπάρχει διαφωνία στὴν διαβεβαίωση τοῦ Βενιζέλου ὅτι «Η αντιμετώπιση της πίστης, της δογματικής καθαρότητας, της αμαρτίας, της μετάνοιας, της κατ’ οικονομία μεταχείρισης, της άφεσης, της καταλαγής δεν αφορά το νομοθέτη και την Πολιτεία, αλλά την Εκκλησία.» Καὶ ἐπεξηγηματικά, «Από την άλλη πλευρά, η ρύθμιση των κοινωνικών σχέσεων μεταξύ πολιτών ή ατόμων που υπάγονται στην ελληνική και κατ’ επέκταση την ευρωπαϊκή έννομη τάξη είναι ζήτημα που ανήκει στη σφαίρα της Πολιτείας και των διεθνών υποχρεώσεών της και όχι της Εκκλησίας.»

  -ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ σημειώνει καὶ ὐπενθυμίζει ὅτι τὸ modus vivendi σὲ αὐτὲς τὶς περιπτώσεις ἔχει ἤδη κριθεῖ σὲ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΤΕΡΑ γιὰ τὴν Ἐκκλησία θέματα: «Αυτά έχουν κριθεί εδώ και δεκαετίες με αφορμή ζητήματα πολύ σημαντικότερα από το σύμφωνο συμβίωσης, όπως η νομική μεταχείριση της άμβλωσης, των προγαμιαίων σχέσεων, του πολιτικού γάμου, του διαζυγίου, του κλινικού θανάτου και των μεταμοσχεύσεων, (σε άλλες χώρες) της ευθανασίας, της παρένθετης μητρότητας, της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κ.ο.κ.». Ἔχει δίκιο, ἡ (καὶ δὴ ἐκκλησιαστικὴ) ἄποψη περὶ αὐτῶν τῶν ἐξελίξεων εἶναι ἕνα πράγμα, ἀλλὰ τὸ γεγονὸς ὅτι αὐτὰ ἔχουν ἤδη συμβεῖ καὶ ὁ Σεραφεὶμ κάνει σὰν νὰ μὴν ὑπάρχουν εἶναι ἀδιαμφισβήτητο. Ἡ ἀναγνώριση ἀπὸ τὸ κράτος τῆς συμβίωσης δυὸ ὁμοφυλοφίλων (τοῦ ὅτι δὲν εἶναι ἀπλῶς δύο γνωστοί, ὅσον ἀφορᾶ π.χ. στὴν δυνατότητα ἐπίσκεψης στὸ νοσοκομεῖο) εἶναι ἡ ὑποσημείωση τῆς ὑποσημείωσης σὲ σχέση μὲ τὶς ἀμβλώσεις καὶ χίλια ἄλλα δύο.

  -Θέτει μὲ σωστὸ τρόπο τὴν ὁριοθέτηση τῶν δικαιοδοσιῶν: «Η θρησκευτική πίστη και κοινωνία μπορεί να κριθεί στους κόλπους της Εκκλησίας ή της θρησκευτικής κοινότητας. Η πολιτειακή μας στάση κρίνεται θεσμικά, δημοκρατικά, δικαιοκρατικά.» «Οι βουλευτές, τα κόμματα, οι κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια λειτουργούν ως όργανα του κράτους και όχι ως πιστοί υπό τον πνευματικό έλεγχο της θρησκευτικής τους κοινότητας.»

  -Εἶναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΩΣΤΟ τὸ «Απευθυνθήκατε στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για ζήτημα νομοθετικής πολιτικής εθνικής και όχι τοπικής σημασίας. Θα είχε συνεπώς ενδιαφέρον να διατυπωθεί αρμοδίως και συνοδικώς η άποψη της Εκκλησίας της Ελλάδος». Ποιανοῦ φωνὴ εἶναι ἡ φωνὴ τοῦ Σεραφείμ; ἡ φωνὴ τῆς ἐκπροσώπησης τῆς Μητροπόλεως Πειραιῶς. Γιὰ νὰ λάβει ὑπ' ὄψιν ἡ Κυβέρνηση τὴν θέση τῆς Ἐκκλησίας, μόνο συνοδικὰ μπορεῖ αὐτὴ νὰ ἐκφραστεῖ. Ὡς κράτος, μᾶς εἶναι παγερὰ ἀδιάφορο πέραν τῶν ὁρίων τοῦ Πειραιᾶ τὸ τί λέει ὁ Μητρ. Πειραιῶς. Ἡ φωνὴ τῆς Ἐκκλησίας διατυπώνεται συνοδικά.

  -Καὶ φυσικά, γιὰ τὴν ὑπόρρητη «κατάρα» τοῦ Πειραιῶς, κάποιος ἔπρεπε νὰ τοῦ πεῖ ὅτι θέλεις ψυχίατρο, καὶ ὁ Βενιζέλος τὸ διατυπώνει πολὺ προσεκτικά: «Τέλος, επιτρέψτε μου να αγνοήσω, για λόγους αναγόμενους στο σκληρό πυρήνα της ύπαρξης μου, την άτυχη απειλή ότι «θα αποστερηθούμε de facto ως πρόσωπα την χάρη και την ευλογία του Δικαιοκρίτου Κυρίου».Η αποστροφή αυτή θεωρώ ότι είναι απλώς σχήμα λόγου και όχι επισκοπική θέση που αξιώνει θεολογική και εκκλησιολογική θεμελίωση.» Ἒ βέβαια - ἔλεος δηλαδή.

  Καὶ ἡ κατακλεὶς εἶναι ἡ βέλτιστη δυνατή.

  Ὁ Βενιζέλος δὲν καλεῖται νὰ κάνει μιὰ θεολογικὴ συζήτηση γιὰ τὴν ὁμοφυλοφιλία, γιὰ τὴν ὁποίαν ἔχουν γνώση ὄχι ἁπλῶς θεωρητικὴ οἱ πλεῖστοι τῶν ἐν Ἑλλαδικῇ Συνόδῳ ἐπισκόπων. ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ γιὰ τὸ ἂν Είναι η ομοφιλοφυλία «θανάσιμο αμάρτημα» ή όχι»;;;; Γιὰ τ' ὄνομα! Ἀπαντάει γι' αὐτὰ ποὺ ἐκ θεσμῶν ὀφείλει νὰ ἀπαντήσει, καὶ ἀπαντάει ἀριστουργηματικά. Τὸ κείμενο αὐτὸ θὰ μποροῦσε κάλλιστα νὰ διδάσκεται στὰ σχολεῖα. (Σημειώνω ἐδῶ τὸ γνωστὸ καὶ αὐτονόητο: παράλληλα, σιχαίνομαι καὶ τὸ ΠΑΣΟΚ καὶ τὸν Βενιζέλο. Θέλει πολλὴ αὐθυπέρβαση γιὰ νὰ γράψω τὰ παραπάνω)

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 08/12/2013 16:55:26

   "Ε Ξ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Κ Η ἡ ἀπαντητικὴ ἐπιστολὴ Βενιζέλου στὸν Σεραφείμ. Ὁ Βενιζέλος ἀποδεικνύεται οὐσιαστικὰ θεολογικώτερος τοῦ Μητροπολίτου, ὅπου καταθέτει καὶ τέτοιες παρατηρήσεις."

   Επειδή και μόνο που προσωπικά βρίσκεις πως αποδεικνύει θεολογική αρτιότητα ο Βενιζέλος συγκριτικά στον Πειραιώς με αυτό το κείμενο δείχνει μεγάλο θέμα εμπάθειας εναντίον του τελευταίου από μέρους σου (μεγαλύτερο από αυτό που ομολογείς πως έχεις με Βενιζέλο και Πασόκ σίγουρα), θα σου έλεγα να το προσέξεις το θέμα. Ο Πειραιώς τέτοιες "πάσες" όπως το γελοιωδώς αβάσιμο κείμενο του Μπένι, τις κάνει "γκολ" με κλειστά τα μάτια. Περίμενε μέχρι αύριο, ή το πολύ μεθαύριο να δεις πως τελειώνει το ματς. Και προσωπικά, μισώ όσα έχουν κάνει το Πασόκ και ο Βενιζέλος στον τόπο μου, αλλά και εκτιμώ απεριόριστα τον επίσκοπο Σεραφείμ Πειραιώς, ως ομολογητή, άριστο γνώστη των θεολογικών ζητημάτων και ακαταμάχητο πολέμιο του οικουμενισμού. Και το τελευταίο μάλλον είναι το ζήτημα για σένα που σε κάνει να μη τον συμπαθείς...

   • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
    Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ Γεώργιος Τ. 08/12/2013 19:10:49

    «Και το τελευταίο μάλλον είναι το ζήτημα για σένα που σε κάνει να μη τον συμπαθείς…»

    Ἄαα τὴν βρήκαμε καὶ τὴ συνωμοσία! (Ἡ ὁποία βασικὰ εἶναι τὸ «ζουμὶ» τῆς ἀπάντησης, διότι ἡ ἀπάντηση πρέπει πάντοτε σὲ τέτοιες συζητήσεις νὰ βασίζεται σὲ ὑπονόμευση εἴτε τοῦ προσωπικοῦ ἤθους εἴτε τῆς χριστιανικῆς καὶ δογματικῆς ἀκεραιότητας). Μόνο οἰκουμενιστής; Νὰ προσθέσουμε ὅτι εἶμαι ρωμαιοκαθολικὸς ἑβραιομασῶνος (ρ/κ ἡ γιαγιὰ ἀπὸ τὸν πατέρα, τέκτων ὁ μπαμπὰς καὶ ἑβραία ἡ μητέρα. Ἡ γιαγιὰ ἀπὸ τὴ μητέρα ἦτο reptilian) προβατόσχημος λύκος (ὄχι μεταφορικά, ἀλλὰ κυριολεκτικά: ἀπὸ παρελθοῦσες κτηνοβασίες τοῦ οἴκου μας κατὰ τὸν 17ο αἰῶνα) καὶ ἀναζητῶ καὶ συγγένεια μὲ τοὺς Ροκφέλλερ, ἀλλὰ δυστυχῶς (γιὰ τὸν τραπεζικὸ λογαριασμό μου) δὲν ἔχω βρεῖ κάτι μέχρις στιγμῆς στὸ γενεαλογικὸ δέντρο. Στὴν ἀμέριστη προσπάθειά μου νὰ γίνω κι ἐγὼ ἠθικά, χριστιανικὰ καὶ πολιτικὰ διεφθαρμένος σκέφτηκα νὰ μπῶ καὶ στὴν τελευταία τρύπα τοῦ ζουρνᾶ, τὴν ὀννέδ, ἀλλὰ δὲν ἄντεξα τὴν αἰσθητικὴ τῶν κλαμπομπούζουκων.

    Γιὰ τὸν «ομολογητή, άριστο γνώστη των θεολογικών ζητημάτων και ακαταμάχητο πολέμιο του οικουμενισμού» τὰ ἔχει πεῖ ἀναλυτικὰ ὁ ἐπίσκοπος ποὺ τὸν πρωτοχειροτόνησε ἐπίσκοπο, ὁ ἄξιος Αὐστραλίας Στυλιανός. Δὲν μπορῶ νὰ μεταφέρω τοὺς χαρακτηρισμούς του λόγῳ τῆς ἀνατροφῆς μου (εἴπαμε, ἀπὸ ρ/κ, ἑβρ, μασ., rept.).

    «Ὁμολογητὴς» εἶναι ὁ Ἅγιος Μάξιμος. Ὁ Πειραιῶς εἶναι ἀπλῶς psycho, penfriend τοῦ Καντάφι, τοῦ Ἔλτον Τζὸν καὶ τῆς βασιλίσης Ἐλισάβετ καὶ διαρκῶς φλερτάτων μὲ τὴν καθαίρεση. Ὑπάρχει διαφορά.

    {Ὁλόκληρη ἡ παραπάνω ἔκρηξη ὀφείλεται στὴν καταγέλαστη 'κατηγορία ἐπὶ οἰκουμενισμῷ', ὥστε νὰ πέσουμε στὸ ἴδιο ἐπίπεδο καὶ νὰ μποροῦμε νὰ συζητήσουμε}

   • Paliampelo avatar
    Paliampelo @ Γεώργιος Τ. 08/12/2013 20:44:34

    + apeira muria!!!

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 08/12/2013 17:28:19

   Βαριόμουν να κάνω λέξη προς λέξη ανασκευή της επιστολής Βενιζέλου, αλλά η παρέμβασή σας με υποχρεώνει να το πράξω:

   - Ως νομικός και μάλιστα ως συνταγματολόγος ο Βενιζέλος θα έπρεπε να γνωρίζει ότι οι καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποχρεώνουν το καταδικασθέν κράτος μόνον σε καταβολή αποζημίωσης και όχι σε συγκεκριμένη δράση αποκατάστασης του τρωθέντος ανθρωπίνου δικαιώματος. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, για την οποία η χώρα μας δεν εφήρμοσε την απόφαση του δικαστηρίου αυτού χωρίς να υποστεί κάποιου είδους συνέπειες.

   - Με την λογική λοιπόν του κ. Βενιζέλου, είμαστε υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουμε την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, τουρκική μειονότητα στην Θράκη και διάφορα άλλα ευτράπελα. Εδώ να σημειώσω ότι όταν οι Γερμανοί κάτοικοι της Σιλεσίας (περιοχής που ανήκε πριν τον Β΄ ΠΠ στην Γερμανία και τώρα ανήκει στην Πολωνία) δημιούργησαν σύλλογο με την ονομασία "Σύλλογος Κατοίκων Σιλεσίας" ή κάτι παρόμοιο, δεν θυμάμαι ακριβώς (χωρίς πάντως να υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε Γερμανία ή γερμανική καταγωγή) και η Πολωνία έκλεισε αυτόν τον σύλλογο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπε ότι η Πολωνία το έκανε αυτό για να αποφύγει πολιτικά προβλήματα και είχε κάθε δικαίωμα να το κάνει! Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή από αυτό που είπε εις βάρος της χώρας μας σε βαρύτερη παραβίασης της ελληνικής δημόσιας τάξης από την Τουρκική Ενωση Ξάνθης. Ας μην είμαστε λοιπόν τόσο "ψαρωμένοι" με το τι λέει το κάθε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που έχει σαφή πολιτικά κίνητρα - την είδαμε δα και την Ευρώπη με τα Μνημόνια.

   - Ο κ. Βενιζέλος θα θυμάται επίσης ότι την περίοδο της χούντας είχε ανασταλεί η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Άρα, αν η Ελλάδα της χούντας είχε από μόνη ακυρώσει τις παρεμβάσεις αυτού του είδους στο εσωτερικό της με μια απλή κίνηση, μήπως θα έπρεπε να το κάνουμε τώρα αυτό για τον σωστό λόγο και όχι για να προστατέψουμε αντιδημοκρατική διακυβέρνηση του τότε;

   - Και στην επόμενη παράγραφο του κ. Βενιζέλου ισχύει ό,τι παραπάνω: Όταν η Ελλάδα π.χ. αποφάσισε να πάρει την περιουσία από τον τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο, καταδικάσθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων Ανθρώπου να πληρώσει 4 δις δραχμές (ποσό ασήμαντο για την αξία της όλης περιουσίας) και τελείωσαν εκεί οι υποχρεώσεις της. Η Ελλάδα κράτησε την περιουσία, που πήρε με νόμο αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο κ. Βενιζέλος ήταν από τους εμπνευστές εκείνου του νόμου, θα τα γνωρίζει αυτά. Η απόφαση της Ελλάδας να σεβασατει την εναπομείνασα εκκλησιαστική περιουσία ήταν λοιπόν ΠΟΛΙΤΙΚΗ, όπως πολιτική ήταν η απόφασή της να μην σεβαστεί την περιουσία του τέως Βασιλιά, παρά την καταδίκη της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων Ανθρώπου.

   - Το Σύνταγμα δεν έχει μόνον το άρθρο 3. Έχει και το προοίμιο που θέτει την όλη Πολιτεία υπό "το Όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος". Η επίκληση αυτή, με την οποία ζητούμε το έλεος και την προστασία του Θεού και, συγκεκριμένα, της Αγίας Τριάδος, Πατρός-Υιού-Αγίου Πνεύματος, δεν είναι κενή συνεπειών, έστω, πολιτικών, αν όχι νομικών. Θέλουμε ή δεν θέλουμε ως κράτος την ευλογία του Θεού; Το βάλαμα στο Σύνταγμά μας ότι την θέλουμε. Αν την θέλουμε, ας μην πηγαίνουμε κόντρα στο θέλημά Του. Αν δεν την θέλουμε, είναι σαν να δηλώνουμε ότι θέλουμε να πάμε στον διάβολο. Και ασφαλώς εκεί θα πάμε, εάν ασχημονούμε πάνω στο Όνομα του Κυρίου, στο Οποίο θέσαμε την Πολιτεία μας.

   - Το άρθρο 3 παραπλανητικώς λοιπόν το θέτει ο κ. Βενιζέλος στην συζήτηση, διότι προφανώς δεν το έθεσε ο Σεβ. Πειραιώς.

   - Αν η δημοκρατική αρχή επιβάλλει στην Πολιτεία να λαμβάνει υπόψη της και την θέση της Εκκλησίας, τότε γιατί παρακάτω της απαγορεύει να έχει γνώμη και της λέει ότι "αυτά είναι θέματα της Πολιτείας";

   - Το Σύνταγμα επιβάλλει λοιπόν να αναγνωριστεί η ανωμαλία ως κοινωνικος θεσμός; Το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο έχει καμία σχέση που το αναφέρει; Αν δεν γνωρίζει ο κ. Βενιζέλος, ας τον ενημερώσει κάποιος ότι άλλο Συμβούλιο της Ευρώπης, άλλο Ε.Ε. Για το διεθνές δίκαιο, τα είπαμε και πριν, ουδεμία υποχρέωση συμμόρφωσης έχει η Ελλάδα.

   - Το λέει και το καμαρώνει ότι η συνταγματική μας αντίληψη έχει επηρεαστεί "αλλά δεν ταυτίζεται" με τις χριστιανικές αντιλήψεις; Και "ηθικής" και "βιοηθικής"; Άραγε θέτει την "ηθική και την βιοηθική" πιο πάνω από την ορθόδοξη Χριστιανική αντίληψη; Δικαίωμά του να θεωρεί τις "ευρωπαϊκές αντιλήψεις περί ηθικής και βιοηθικής" ανώτερες από την Ορθοδοξία, αλλά όχι και "θεολογικότερος" ο Βενιζέλος, όταν λέει τέτοιες αρλούμπες από θεολογικής απόψεως!

   - Ααα, ώστε η Ορθοδοξία απέχει πλήρως από αντιλήψεις ηθικοπλαστικές, κανονιστικές και τιμωρητικές. Δεν υπάρχει κόλαση, δεν τρέχει τίποτε. Δεν υπήρξαν Σόδομα και Γόμορρα, μπορούμε ως κοινωνία να εξευτελίσουμε τα πάντα και να το παίζουμε και Χριστιανοί. Δεν τρέχει τίποτα! Μήνυμα σωτηρίας είναι μωρέ ο Χριστιανισμός, δεν υπάρχει αμαρτία!

   - Δεν αφορά τον νομοθέτη το να επεκτείνει και το να γενικεύει την αμαρτία, δεν τρέχει τίποτα εάν την αμαρτία και μάλιστα την προκλητική αμαρτία την κάνουμε θεσμό. Δεν έχει σχέση ο Θεός με το κράτος μας, άλλωστε ποτέ δεν μας βοήθησε. Δεν υπήρξαν σωτήριες επεμβάσεις της Θείας Πρόνοιας στο έθνος μας, δεν υπήρξε η βοήθεια της Θεοτόκου το 626 μ.Χ., δεν καθοδηγούσε η Παναγία τους στρατιώτες μας το 1940, δεν έγιναν τόσα και τόσα θαύματα στον πόλεμο του 1821. Δεν είπε ποτέ ο Μακρυγιάννης στον Δεριγνύ "είναι δυνατός ο Θεός που μας προστατεύει και θα δείξουμε την τύχη μας σ' αυτές τις θέσεις τις αδύνατες". Να μην έχει ούτε άποψη η Εκκλησία για το αίσχος που πάει να γίνει! Καλά που δεν σκέφτονταν εκεινοι οι πρόγονοί μας, οι ήρωες, σαν τον Βενιζέλο και σαν τον "Αστυάνακτα Καυσοκαλυβίτη".

   - Καμαρώνει ο Βενιζέλος για την θεσμοθέτηση της νομιμοποίησης της άμβλωσης (ας διαβάσει κι αυτός κι εσείς τι είπε γι' αυτό το θέμα ο σύγχρονος Άγιος, ο Γέροντας Παΐσιος), των προγαμιαίων σχέσεων (που διέφθειραν τόσο την οικογένεια και κατέστρεψαν την βάση της κοινωνίας), την διευκόλυνση του διαζυγίου και της ακολασίας αντί για την προστασία της οικογένειας, καμαρώνει για την ευθανασία που καθιέρωσαν αλλες χώρες και λέει "μην ανακατεύεστε, θα αμαρτάνουμε όσο θέλουμε"! Μετά αναρωτιόμαστε γιατί μας ήρθε η κρίση και γιατί όλα μας πάνε στραβά! Ας μην έχουμε και πολλές απορίες τότε. Και αυτή η κρίση και ακόμη χειρότερα θα έρθουν και ας μην απορούμε καθόλου.

   - Ώστε λοιπόν η ανωμαλία ανήκει σε μια "παγκόσμια σφαίρα αξιών πολλαπλών προελεύσεων και επιρροών". Αξία η ανωμαλία και η παραβίαση της φύσης! Δεν λέω, δικαίωμα του καθενός να είναι φορέας αυτής της ανωμαλίας, αλλά όχι και να ανήκει σε "παγκόσμια σφαίρα αξιών" η ανωμαλία!!! Και να μας λέει τώρα και ο κάθε Αστυάναξ Καυσοκαλυβίτης εξευτελίζοντας και το Αγιορειτικό ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί, ότι το κείμενο είναι, λέει, θεολογικότατο και να διδάσκεται και στα σχολεία!

   - Θεσμικά, δημοκρατικά και δικαιοκρατικά, λοιπόν, ο κ. Βενιζέλος θέλει να κάνει την ανωμαλία ίδιο περίπου πράγμα με την δημιουργία οικογένειας. Και δεν τρέχει τίποτα, μην μιλάς Σεβασμιωτατε, δεν σου πέφτει λόγος. Μάλιστα! Θεολογικότατο και αυτό!

   - Πότε οδήγησε ιστορικά ο έλεγχος της Ορθόδοξης Εκκλησίας επί της Πολιτείας σε "ανεξέλεγκτη βία"; Ας αναφέρει έστω ένα παράδειγμα από την ιστορία της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ψέματα, ξέρω ένα: Όταν ο Ηράκλειος εξεστράτευσε κατά των Περσών για να πάρει πίσω τον Τίμιο Σταυρό που οι τελευταίοι άρπαξαν από τα Ιεροσόλυμα. Τότε ακριβώς που η Υπέρμαχος Στρατηγός προστάτευσε την ανυπεράσπιστη πόλη. Ας μην μπερδεύεται λοιπόν ο κος. Βενιζέλος με τους καθολικούς, τους προτεστάντες, του τριακονταετείς πολέμους που ερήμωσαν την Ευρώπη και το Ισλάμ που μόνον ιερούς πολέμους έμαθε να κάνει επί πολιτικού επιπέδου. Εδώ είμαστε Ορθοδοξία και τέτοια δεν έχουμε - ποτέ δεν είχαμε.

   - Αν ήθελε να εισέλθει σε θέματα κανονικής τάξης, θα έπρεπε να γνωρίζει ο κος. Βενιζέλος ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν έχει το δικαίωμα να δώσει εντολή στον Επίσκοπο να μην έχει άποψη για αυτό το θέμα. Και εάν ακόμη υποθέσουμε ότι είχε διαφορετική άποψη, τότε και πάλι θα έπρεπε ο ένας Επίσκοπος να κρατήσει στους ώμους του την όλη Εκκλησία (όπως είχε κάνει π.χ. ο Άγιος Μάρκος Εφέσου, ο Ευγενικός, εναντίον σε όλη την Ιερά Σύνοδο, για να αναγκαστεί ο ίδιος ο Πάπας να πει, όταν είδε ότι έλειπε η υπογραφή του Αγίου Μάρκου από την συμφωνία της Φερράρας-Φλωρεντίας "nihil fecimus" - ουδέν εποιήσαμεν. Θεολογικότατο, κατά τα άλλα, το κείμενο Βενιζέλου, θεολογικότατος και ο Αστυάναξ Καυσοκαλυβίτης.

   - Περί "θεολογικής και εκκλησιολογικής θεμελίωσης" τα είπαμε και παραπάνω. Η γυναίκα του Λωτ έγινε στήλη άλατος μόνον και μόνον επειδή γύρισε να κοιτάξει την καταστροφή των Σοδόμων και των Γομόρρων, των πόλεων όπου είχε γενικευθεί η αμαρτία που επιχειρεί τώρα να νομιμοποιήσει ο κ. Βενιζέλος και η όλη κυβέρνηση, υπό τους επαίνους του "Αστυάνακτος Καυσοκαλυβίτου"!

   - "Προσωπική και αδιαμεσολάβητη" η σχέση μας με τον Θεό, ναι, αλλά λεγόμενο εδώ σε υπόβαθρο που υποδηλώνει "δεν σου πέφτει λόγος, ό,τι θέλουμε θα κάνουμε". Αν ζούσε ο κακομοίρης ο παππούς του Βενιζέλου, που ασφαλώς θα τρίζουν τα κόκκαλά του, θα του έλεγε χωρίς αμφιβολία "Οὐαὶ τῷ κόσμῳ ἀπὸ τῶν σκανδάλων· ἀνάγκη γάρ ἐστιν ἐλθεῖν τὰ σκάνδαλα· πλὴν οὐαὶ τῷ ἀνθρώπῳ ἐκείνῳ δι᾿ οὗ τὸ σκάνδαλον ἔρχεται." Προσωπικά και αδιαμεσολάβητα...

   Ο Θεός βοηθός, αγαπητοί Συνέλληνες, όχι μόνον από κάτι Βενιζέλους, αλλά και από κάτι "Αστυάνακτες Καυσοκαλυβίτες" που παραδίδουν "τα άγια τοις κυσί".

   • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
    Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ Διογένης 08/12/2013 19:17:08

    «Ο Θεός βοηθός, αγαπητοί Συνέλληνες, όχι μόνον από κάτι Βενιζέλους, αλλά και από κάτι “Αστυάνακτες Καυσοκαλυβίτες” που παραδίδουν “τα άγια τοις κυσί”.»

    Ἀφοῦ ἔχει νόημα, εἶναι σημαντικό, νὰ παρέμβει ὁ ἴδιος ὁ Θεὸς γιὰ νὰ ξεφορτωθεῖ ἡ Ἑλλάδα τὸν σχολιογράφο Ἀστ. Καυσ., ἄρα τοὐλάχιστον κάτι ἀξίζω κι ἐγὼ ὁ δόλιος - εἶναι μιὰ παρηγοριά.

   • Tasos avatar
    Tasos @ Διογένης 08/12/2013 20:32:44

    Δηλαδή το σύμφωνο συμβίωσης είναι συνταγματική "αναγνώριση ανωμαλίας ως κοινονικός θεσμός"?

   • Ηλίας avatar
    Ηλίας @ Διογένης 09/12/2013 10:31:35

    Τι λες ρε άνθρωπε. Τρία μπορεί να συμβαίνουν :
    1. Μόλις βγήκες από τρελάδικο
    2. Είσαι παπάς-μοναχός και μάλιστα υπερβολικά "ορθόδοξος"
    3. Το μόνο που σ' ενδιαφέρει είναι να βρεις επιχειρήματα για να καταρρίψεις τις απόψεις του πολιτικού σου αντιπάλου (άσχετα αν συμφωνείς μαζί του).

    Μάλλον το τρίτο.

 3. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 08/12/2013 16:21:08

  Τώρα, γιὰ τὸ γενικὸ θέμα καὶ περὶ θανασίμων ἁμαρτημάτων: δὲν ἔχουμε «θανάσιμα ἁμαρτήματα» στὴν Ὀρθοδοξία (μόνο κατὰ ρ/κ ἐπιρροή), πλὴν ἴσως καὶ μόνον τῆς γαστριμαργίας. Διότι ἡ γαστριμαργία εἶναι, κατὰ τοὺς Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας, «μητέρα ὅλων τῶν παθῶν» καὶ «πηγὴ ὅλων τῶν κακῶν». Διότι (ἐμεῖς) οἱ γαστρίμαργοι ἔχουν(ἔχουμε) «θεὸν τὴν κοιλίαν» (Φιλιπ. 3, 19). «Θεός μεν γὰρ αἰσθητὸς ἡ κοιλία τοῖς γαστροῖς οὖσι δούλοις», (Γρηγόριος Παλαμᾶς) «μόνῃ τῇ γαστρὶ καὶ τοῖς μετὰ γαστέρα ζῶν, ἀπηλλοτριωμένος δὲ τῆς ζωῆς τοῦ Θεοῦ» (Γρηγόριος Νύσσης).

  Ὅπως μᾶς θυμίζει καὶ ὁ Larchet, «αναπόφευκτα η γαστριμαργία ανοίγει έτσι την πόρτα σ' ένα πλήθος παθών και τα αναπτύσσει (Αμμωνάς, Διδάγματα – Ισαάκ Σύρος, Λόγος 26)· γι' αυτό το λόγο οι Πατέρες έφθασαν στο σημείο να τη θεωρούν ως μητέρα όλων των παθών (Αμμωνάς, Διδάγματα – Μάξιμος Ομολογητής, Προς Θαλάσσιον - Ιωάννης Σιναϊτης, Κλίμαξ – Βασίλειος Καισαρείας, Ομιλία Περί Νηστείας – Ιωάννης Χρυσόστομος, Περί Παρθενίας – Γρηγόριος Μέγας, Moralium liber – Nil Sorsky, Regle) και πηγή όλων των κακών (Δωρόθεος Γάζης, Διδασκαλία 15 - Καλλίνικος, Βίος Υπατίου)».

  Συνεχίζει ὁ Λαρσέ: «O Aγιος Ιωάννης της Κλίμακος παραθέτει ένα μακρύ κατάλογο των απογόνων του κάθε πάθους, όπου στα πλαίσια μιας προσωποποίησης θέτει τη γαστριμαργία να λέγει: «Υιός μου πρωτότοκος, πορ­νείας υπουργός· εκείνου δε δεύτερος, σκληρότης καρδίας· o ύπνος τρίτος· θάλασσα λογισμών κύματα μολισμών βυθός αγνώστων και αρρήτων ακαθαρσιών εξ εμού εκπορεύονται. Εμαί θυγατέρες οκνηρία, πολυλογία, «παρρησία» [Σ.τ.μ.: Η αδιάκριτη και ελευθερόστομη ομιλία με πρωτεύον στοιχείο τη θρασύτητα], γελωτοποιία, ευτραπελία, αναλογία, σκληροτραχηλία, ανηκοΐα [Σ.τ.μ.: Ανυπακοή], αναισθησία, αιχμαλωσία [Σ.τ.μ.: Η υποδούλωση στα πάθη], μεγαλοψυχία [Σ.τ.μ.: Η εξωτερικευμένη καύχηση και ο κομπασμός], θρασύτης, φιλοκοσμία, ην διαδέχονται προσευχή ρυπαρά και ρεμβασμοί λογισμών, πολλάκις δε και συμφοραί ανέλπιστοι και απροσδόκητοι, αις προσωμίλησεν ανελπιστία [Σ.τ.μ.: Η απελπισία], η πάντων χαλεπωτέρα». Αλλού ο ίδιος σημει­ώνει ότι το πάθος οδηγεί στην ξήρανση των αγίων δακρύων της μετάνοιας. Η γαστριμαργία, όμως, εισάγει κυρίως και αμεσότερα στο πάθος της πορνείας, όπως αμυδρά μπορέσαμε να δούμε στα προηγηθέντα κείμενα (Για τη συγκεκριμένη σχέση, βλέπε για παράδειγμα: Μάξιμος Ομολογητής, Αγάπης εκατοντάς – Ιωάννης Σιαναϊτης, Κλίμαξ – Ιωάννης Κασσιανός, Conlationes, De institutes coenobiorum – Βαρσανούφιος, Επιστολή 503, Ισαάκ Σύρος, Λόγος 26 – Nil Sorsky, Regle)»

  Τέλος, νὰ σημειώσω ὅτι εἶναι πρὸς τιμὴν τοῦ Σεραφεὶμ ὅτι σέβεται τὸν ἱερὸ κλῆρο καὶ δὲν ἐπικεντρώνει τὴν κριτική του στὴν πλειοψηφία τῶν μελῶν τῆς Ἱερᾶς Συνόδου (ποὺ ἐκτὸς ἀπὸ κουσουρλῆδες εἶναι καὶ γαστρίμαργοι, by the way), ἀλλὰ στοὺς φουκαράδες καθ' ἡμέραν ὁμοφυλοφίλους ποὺ δὲν εἶχαν τὴν τύχη νὰ εἶναι μητροπολίτες ἠ πρώην ἀρχιεπίσκοποι.

  Ἐδῶ νὰ σημειώσουμε ὅτι ὁ μακαριστὸς Χριστόδουλος ἔκανε ΜΕΓΑΛΗ διαφορὰ ὀνομάζοντας κάτι γιὰ τὸ ὁποῖο ἔχουν γραφτεῖ τὰ τελευταῖα 2000 χρόνια πολὺ χοντρὰ πράγματα, ἁπλῶς «κουσούρι» (ἐνδεχομένως σὲ μιὰ στιγμὴ ὑπόρρητης αὐτοκριτικῆς), καὶ ΚΑΚΩΣ οἱ πολιτικῶς ἐκφραζόμενοι ὁμοφυλόφιλοι ἀφηνίασαν μὲ ἐκείνην τὴν δήλωση. Ἡ ἀναφορὰ τῆς ὁμοφυλοφιλίας ὡς ἁπλοῦ «κουσουριοῦ» εἶναι ὅ,τι πιὸ «προοδευτικὸ» ἔχει πεῖ ὀρθόδοξος προκαθήμενος γιὰ τὸ θέμα ἐδῶ καὶ αἰῶνες. Οἱ ὁμοφυλόφιλοι θὰ ἔπρεπε νὰ τὸ εἶχαν δεῖ πολὺ θετικά, καὶ ὄχι ἔτσι ὅπως τὸ εἶδαν. Δική τους ἔλλειψη διάκρισης αὐτό.

  Γενικὸ σχόλιο γιὰ τὸ γενικὸ θέμα: ἔγινε ὁ κακὸς χαμὸς ποὺ ἐξέφρασαν οἱ μητροπολῖτες τὴ γνώμη τους (καλὴ ἢ κακή). Δὲ φταῖνε οἱ μητροπολίτες ποὺ χέστηκαν ἀπάνω τους οἱ βουλευτὲς καὶ τὰ πῆραν ὅλα πίσω, προφανῶς οἱ βουλευτὲς φταῖνε! Ὁ Μητροπολίτης ἔχει δυνατότητα καὶ ἀφορισμοὺς νὰ κάνει στὴν ἐπισκοπή του, καὶ ὅ,τι θές. Δὲν μπορεῖς νὰ ἔχεις καὶ τὴν πίττα ὁλόκληρη καὶ τὸν σκύλο χορτάτο, ΚΑΙ νὰ ψηφίζεις ὅ,τι ἀφηνιάζει τοὺς μητροπολίτες ΚΑΙ νὰ ἀξιώνεις νὰ μὴν ἀντιδράσουν στὸ ὄνομα τῆς «πολιτικῆς οὐδετερότητας τῆς ἐκκλησίας» (βλακεῖες δηλαδή...). Ὅσοι γκρινιάζουν, γκρινιάζουν σὲ λάθος ἄνθρωπο - οἱ ἐπιλογὲς ἔχουν καὶ συνέπειες. Ἄσχετο αὐτὸ μὲ τὸ παραπάνω, ὅπου γράφω γιὰ τὴν ἀπαντητικὴ ἐπιστολὴ Βενιζέλου ἀποκλειστικά.

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 08/12/2013 17:33:15

   Αστυάνακτα, η "αρσενοκοιτία" είναι αμαρτία όπως προκύπτει από πλήθος πατερικών αναφορών και κυρίως από τον Απόστολο Παύλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σημαντικότερο πάθος σε σύγκριση με τα εγωκεντρικά ψυχικά πάθη όπως πχ η φυλαργυρία (μορφή ειδωλολατρίας) ή τα ψυχοσωματικά πάθη όπως η γαστριμαργία που αναφέρεις.

   Η απάντηση Βενιζέλου είναι απλώς η διαπίστωση ότι το δίκαιο διεθνώς δεν ακολουθεί το μήνυμα του Χριστού ασχέτως αν έχει επηρεαστεί από αυτό.

   Ως προς την αναφορά του Μητρ.Σεραφείμ ότι θα χαθεί η χάρις από αυτούς που νομοθετούν αντίθετα με το θέλημα του Θεού είναι αληθινή. Το λάθος του είναι ότι δεν έπρεπε να το πει γιατί δεν έχει νόημα για όσους είναι μακρυά από τον εκκλησιαστικό τρόπο ζωής.

   • Αιρετικός avatar
    Αιρετικός @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ 09/12/2013 08:50:09

    +1.000!

   • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
    ΜΑΝΩΛΗΣ Μ @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ 09/12/2013 11:17:22

    φιλαργυρία

 4. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 08/12/2013 16:35:31

  Η ομοφυλοφιλία είναι ανωμαλία και μάλιστα μεγάλη και σιχαμερή.

 5. βαγόνι avatar
  βαγόνι 08/12/2013 16:46:28

  Το κείμενο είναι άψογο, όπως και η "καθ'αυθυπέρβασιν" προσέγγιση
  του Αστυάνακτος...είναι καλό,όμως, η νοητική ευελιξία και συγκρότηση να
  επεκτείνονται και σε ζωτικότερα θέματα,πέραν της ομοφύλου συμβιώσεως!

 6. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 08/12/2013 17:43:58

  Μαθαίνουμε ότι παππούς του Βενιζέλου ήταν ιερέας. Ξέρουμε ότι ο πατέρας της Μέρκελ ήταν πάστορας. Ιδού η αλήθεια κύριοι. Το Σχίσμα κρύβεται πίσω από τα δεινά μας...

  Και να υπενθυμίσουμε ότι η Δημοκρατία θεμελιώθηκε πάνω σε ένα ερωτικό έγκλημα αφού, τὸ γὰρ Ἀριστογείτονος καὶ Ἁρμοδίου τόλμημα δι' ἐρωτικὴν ξυντυχίαν ἐπεχειρήθη

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Γιάννης Φαίλτωρ 08/12/2013 20:04:32

   επέψαλλεν δέ ως ειπείν ο λαός· «Βέδυ, ζάψ, χθώμ, πλήκτρον, σφίγξ· κναξζβίχ, θύπτης, φλεγμό, δρώψ».

 7. η Dimi avatar
  η Dimi 08/12/2013 18:58:22

  Το 2003, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ως υπουργός πολιτισμού, θέλησε να μάς επιβάλλει ως έργο τέχνης κάποιου δήθεν καλλιτέχνη, τον Βλάσφημο Πίνακα του Αίσχους, «Πότισέ με» (εκσπερμάτιση πέους επάνω στον Σταυρό). Μετά όμως τη θύελλα αντιδράσεων του κόσμου, αναγκάσθηκε άρον-άρον να τον αποσύρει από την έκθεση «Outlook».

  Το 2013, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ως αντιπρόεδρος – (έτσι αποφάσισε το πρώτο κόμμα της εκλογικής αποχής), – της σημερινής δικομματικής κυβέρνησης, στέλνει την ανωτέρω απαντητική επιστολή στον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, από την οποία συγκρατώ δύο προτάσεις: «Άλλωστε ο Χριστιανισμός δεν είναι ηθική, αλλά Μήνυμα και Ελπίδα Σωτηρίας μέσα από την προσδοκία της Ανάστασης. Η Ορθοδοξία δε – επιτρέψτε μου να πω – απέχει πλήρως από αντιλήψεις κανονιστικές, ηθικοπλαστικές, τιμωρητικές.»

  Ως Ελληνίδα Χριστιανή Ορθόδοξη και βαριά φορολογούμενη πολίτης, εκφράζω τη προσωπική γνώμη μου διαφωνώντας κάθετα με τις Ψηφοθηρικές Ηθικολογίες του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Τον οποίο θεωρώ άθεο, ανάλγητο, επικίνδυνο και μακράν πιό ενδοτικό εξουσιαστή κι απ’ αυτόν ακόμα τον Γιώργο Ανδρέα Παπανδρέου.

  Χωρίς εκτίμηση.

 8. Όστρια avatar
  Όστρια 08/12/2013 19:13:55

  Ο κ. Βενιζέλος με την αισχρή πολιτεία του, έγινε πρόξενος πολλών δεινών για εκατομμύρια Έλληνες. Καλά θα κάνει λοιπόν να μη μας πουλάει ούτε ...ήθος, ούτε και ....Χριστιανική συνείδηση. Δεν ξέρω αν θα τον συγχωρέσει ποτέ ο Θεός για τις βαριές αμαρτίες του, αλλά ας μην υποκρίνεται άλλο, τουλάχιστον όχι ενώπιον των ανθρώπων. Ούτε πείθει, ούτε απαλλάσσεται και οπωσδήποτε, θα πληρώσει.

 9. Κωστας avatar
  Κωστας 08/12/2013 19:27:37

  Ολες οι θεωριες καλες ειναι.Αλλα που ακριβως εφαρμοζεται ο χριστιανισμος σε αυτη την χωρα ? Εκτος αν εγω εμαθα αλλη διδασκαλια του Χριστου.

 10. Δαυίδ avatar
  Δαυίδ 08/12/2013 19:35:27

  Έξυπνο κείμενο το οποίο όμως είναι επικίνδυνο, για τις μισές του αλήθειες, όπως επικίνδυνο γίνεται κάθε κείμενο που υπογράφεται από τους σύγχρονους έλληνες πολιτικούς που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή, μηδενός εξαιρουμένου, δηλαδή από τους ανθρώπους που έφεραν τη χώρα μας σ’ αυτό το χάλι και που στην καλλίτερη περίπτωση έπρεπε να έχουν πάει σπίτι τους, η στην χειρότερη γι’ αυτούς να έχουν εφαρμόσει την πρακτική των αποτυχημένων σαμουράι. Συνεχίζουν όμως να διαφεντεύουν «θεολογώντας» και από πάνω. Μακριά λοιπόν από τα σχολεία τέτοιου είδους κείμενα. Άλλωστε δεν υπάρχουν κείμενα ανεξάρτητα από τον δημιουργό τους!
  Λίγα λοιπόν σχόλια λόγω του περιορισμένου διαθεσίμου προσωπικού χρόνου.
  Κατά τον Βενιζέλο «Από την άποψη αυτή καμία χώρα – μέλος της ΕΣΔΑ δεν μπορεί να αγνοήσει τη νομολογία του ΕΔΔΑ χωρίς επιπτώσεις πολιτικές ή ακόμη και νομικές στο επίπεδο του Συμβουλίου της Ευρώπης». Οι δικές μου όμως πληροφορίες δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ δεν μπορούν να επιβληθούν γιατί δεν προβλέπεται ο αντίστοιχος μηχανισμός. Κάθε τεκμηριωμένη πληροφορία επί του θέματος επιθυμητή. Και ένα ερώτημα: Αλήθεια πόσες αποφάσεις του εν λόγω δικαστηρίου έχουν αγνοηθεί από διάφορα κράτη και την Ελλάδα; Το ερώτημα είναι ουσιαστικό όχι ρητορικό. Και αφού ήταν υποχρέωσή μας γιατί τόσο καιρό δεν υπήρξε η προσαρμογή της νομοθεσίας μας αλλά αφεθήκαμε να «διασυρθούμε»; Και επί τέλους ας μας πει κάποιος ποιο είναι το συμφέρον μας ώστε να παραμένουμε σε τέτοιου είδους οργανισμούς που η σύστασή τους πολύ απέχει από του να είναι δημοκρατική.
  Πολύ διακριτικά είναι αλήθεια ο Βενιζέλος μας λέει πως κάνει χάρη που απαντά στον Μητροπολίτη. Περίεργη αντίληψη δημοκρατικότητας. Τα περί θεσμικού προσώπου και άλλα παρόμοια είναι για να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Ο Μητροπολίτης εκτός από οτιδήποτε άλλο είναι και πολίτης αυτής της χώρας.
  Τέλος η με την μέθοδο της «Σηπίας της μελανηφόρου» γραμμένη απαντητική επιστολή, μας κατέστησε (;) σαφές ότι η ελληνική πολιτεία ως θεσμός δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Ως πρόσωπο ο Βενιζέλος γιατί πιστεύω ότι όντας θεσμός δεν έχει χάσει αυτή του την ιδιότητα συμφωνεί με την θεσμοθέτηση περί του οποίου γίνεται λόγος. Έχει και αυτό την αξία του. Γιατί στην «δημοκρατική δύση» δεν διανοείσαι να γράψεις κάτι εναντίον της ομοφυλοφιλίας, το πολιτικώς ορθό θα πέσει να σε φάει.
  Και ένα ερώτημα στον ενθουσιώδη «Βενιζελικό», Καυσοκαλυβίτη, αντιγράφω από το σχόλιό του και τον ρωτώ; « Ὁ Βενιζέλος δὲν καλεῖται νὰ κάνει μιὰ θεολογικὴ συζήτηση γιὰ τὴν ὁμοφυλοφιλία, γιὰ τὴν ὁποίαν ἔχουν γνώση ὄχι ἁπλῶς θεωρητικὴ οἱ πλεῖστοι τῶν ἐν Ἑλλαδικῇ Συνόδῳ ἐπισκόπων». Μου κάνει εντύπωση η βεβαιότητά του. Γι’ αυτό νομιμοποιούμε να τον ρωτήσω: Έχει μόνο θεωρητική γνώση περί αυτού που λέγει ή …;

 11. Αβαδδών avatar
  Αβαδδών 08/12/2013 21:38:34

  Εξαιρετικό, άρτιο, αριστοτεχνικό, επιστημονικά τεκμηριωμένο και πνευματικά ολοκληρωμένο το κείμενο του Βενιζέλου. Να έδειχνε την ίδια σπουδή και στα υπόλοιπα θέματα που επί μνημονίου άπτονται της συνταγματικής τάξης ...
  Πολλά σχόλια επικεντρώνονται στην δυνατότητα αποφυγής της εφαρμογής της απόφασης του ΕΔΑΔ και όχι στην ουσία. Όταν δε επιδερμικά προσεγγίζουν την ουσία της διαμάχης διατρεβλώνουν επικίνδυνα, κατασυκοφαντούν και αποδομούν πλήρως τον πυρήνα της Χριστιανικής Πίστης. Το Δόγμα και ο Λόγος συγχέονται με την Εκκλησία. Η Εκκλησία είτε ως το σύνολο των πιστών όπως ορίζετο αρχικώς είτε ως ένα υποσύνολο αυτού δηλ ιερατείο και κλήρος όπως ίσως επικράτησε αργότερα στη συλλογική συνείδηση, είναι η Ανθρώπινη συνιστώσα της Χριστιανικής Θρησκείας. Και ως τέτοια είναι διεφθαρμένη καθώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και καθρέπτη της κοινωνίας σε αντίθεση με την άφθαρτη και απρόσβλητη Θεία σταθερά της θρησκευτικής μας εξίσωσης. Φυσιολογικά λοιπόν η Εκκλησία προσαρμόστηκε στις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες κάθε εποχής, διεπλάκη με την εκτελεστική και δικαστική εξουσία και ενίοτε μολύνθηκε από αυτές. Ως επί το πλείστον και κατά πλειοψηφία επέδειξε μια αξιοθαύμαστη αντοχή στους κοσμικούς Δόυρειους Ίππους και χάρη στην αρετή, την πνευματική δύναμη και πίστη των μελών της καθώς και στην Θεία καθοδήγηση επέδειξε έργο θεάρεστο, θετικότατο και σημαντικό. Η συμβολή της είναι συντριπτικά θετική και ουσιώδης στην ηθική εξέλιξη,την πρόοδο και την ευημερία της ανθρωπότητας χωρίς όμως να αποφύγει κάποια λάθη και λίγες μαύρες σελίδες στην Ιστορία της πράγμα άκρως φυσιολογικό καθώς μιλάμε για την ανθρώπινη και επιρρεπή στην αμαρτία και τις αδυναμίες της εμπροσθοφυλακή του Χριστιανισμού. Πουθενά λοιπόν ο Λόγος δεν καταδικάζει την ομοφυλοφιλία, πουθενά δεν την χαρακτηρίζει ανωμαλία. Η ομοφυλοφιλία έχει τεκμηριωθεί σε 500 είδη του ζωικού βασιλείου. Είναι δηλ μια κατάσταση που χοντρικά προβλέπεται σε ποσοστό 10% από την ίδια τη Φύση και τα αίτιά της είναι γεννετικά. Θεολογικά μιλώντας ο θεός έπλασε (και) τους ομοφυλόφιλους. Είναι καιρός λοιπόν η Εκκλησία να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις της και να πράξει αυτά που προβλέπει και επιτάσσει ο Λόγος.

 12. Διογένης avatar
  Διογένης 09/12/2013 11:05:25

  Έχετε να απαντήσετε κάτι συγκεκριμένο, ή αισθάνεστε άνετα με μερικούς πρόχειρους αφορισμούς της αντίθετης άποψης;

  • Ηλίας avatar
   Ηλίας @ Διογένης 10/12/2013 12:59:59

   Τι να απαντήσουμε ρε φίλε. Η επιστολή είναι ξεκάθαρη, λέει με κόσμιο τρόπο "μην ανακατεύεσαι" σε κάτι το οποίο δεν σε αφορά. Αν είναι δυνατόν να επέτρεπε η πολιτεία σε έναν παπά να απειλεί με αφορισμούς για κάτι το οποίο έπρεπε κάποτε να γίνει. Και εσύ ψάχνεις να βρεις λέξη-λέξη το κακό και το βλάσφημο μόνο και μόνο γιατί την επιστολή την έστειλε ο Βενιζέλος.

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Ηλίας 10/12/2013 13:42:26

    Ε, ναι, είναι βέβαιο ότι δεν είχε να πει απολύτως τίποτε άλλο. Είναι το μόνο που λέει και το μόνο που θα μπορούσε να λέει. Από επιχειρήματα ουσίας μηδέν. Μόνον αφορισμούς και "μη μιλάς εσύ, βούλωστο". Με κόσμιο τρόπο, βέβαια, είμαστε ευγενικοί, άλλωστε πρέπει να γίνουμε και Ευρώπη. Έτσι είναι η Ευρώπη, ευγενική. Εύγε.

 13. Ηλίας Πορφυρός avatar
  Ηλίας Πορφυρός 09/12/2013 14:11:50

  Οι Πατέρες της εκκλησίας, ο Απόστολος Παύλος καθώς και ο ίδιος ο σεβασμιότατος Σεραφείμ, εκτός από συγκεκριμένες θέσεις που έχουν διατυπώσει στο ζήτημα της ομοφυλοφιλίας έχουν και χίλιες μύριες όσες τοποθετήσεις κι επί άλλων παραμέτρων που άπτονται του (ετερόφυλου) γάμου και της σεξουαλικής ζωής γενικότερα. Φαντάζομαι όσοι επικαλούνται τους Άγιους Πατέρες, τον Απόστολο Παύλο ή τον σεβασμιότατο ως επιχειρηματολογική βάση εδραίωσης της αποστροφής τους εναντίον της ομοφυλοφιλίας, το κάνουν αφού πρωτύτερα έχουν συμμορφωθεί και οι ίδιοι με επιταγές, απαγορεύσεις και καταδίκες που αφορούν τους δικούς τους γάμους καθώς και όλα τα άλλα σεξουαλικά ζητήματα. Κι όχι να τους επικαλούνται –όπως ο Βενιζέλος το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο- όποτε τους συμφέρει να πλήξουν την «εγχώρια προοδευτικάτζα» όπως υποτιμητικά αρέσκονται να αποκαλούν τους ιδεολογικούς τους αντιπάλους.

 14. Katia avatar
  Katia 09/12/2013 21:16:33

  Πολύ καλή η επιστολή του Βενιζέλου- δεν το περίμενα. Από εκεί και πέρα, όμως: όσοι επιτίθενται, λοιδωρούν ή σατιρίζουν τον Άγιο Πειραιώς είναι κατάπτυστοι. Όταν ο άλλος είναι στο χώμα, δεν επιτρέπεται να τον ποδοπατάς. Όταν ο άλλος είναι άρρωστος είτε στο σώμα είτε στο μυαλό, είναι βαρβαρότητα να τον χλευάζεις.

  Ο Μητροπολίτης Σεραφείμ αδυνατεί να επιτελέσει τα καθήκοντά του και είναι προφανώς ψυχικώς ασθενής. Αυτό το καταλαβαίνει οποιοσδήποτε έχει διαβάσει π.χ. την επιστολή του προς την Βασίλισσα της Αγγλίας όπου την καλεί να καθαιρέσει τον Έλτον Τζων από Σερ.

  Επομένως, όχι λοιδωρίες και επιθέσεις, αλλά αγάπη και φροντίδα χρειάζεται ο Άγιος Πειραιώς. Όσοι τον συντηρούν στη θέση του Μητροπολίτη Πειραιώς, από αδράνεια ή συμφέρον, παίρνουν στο λαιμό τους και την Εκκλησία μας, αλλά και τον άνθρωπο αυτόν, που δεν φταίει σε τίποτα. Και αν δεν έχουν φόβο Θεού, ας ξέρουν τουλάχιστον πως η ψυχική ασθένεια μπορεί να χτυπήσει και την πόρτα τους...

 15. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 10/12/2013 00:08:06

  Συμφωνώντας με τον κ. Α.Κ., με λυπεί σφόδρα και με θλίβει αφόρητα ως πολίτη ότι τέτοιοι οξείς νόες εργάζονται αόκνως για την παράκαμψη του συντάγματος, ότι δηλαδή συντάσσονται με το κακό. Είναι σαν να παρακολουθείς έναν πρωταθλητή ζατρικίου να δίνει συμβουλές για τις σχετικές πιθανότητες τών απομένοντων συνδυασμών χρηματοκιβωτίου σε σπείρα ανεγκέφαλων διαρρηκτών τραπέζης.

 16. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 10/12/2013 17:58:02

  «Ἐξοχώτατε καί φίλτατε Κύριε Πρόεδρε,


  Ἔλαβον τήν ὑπ’ ἀριθμ. Πρωτ. ἀπό 938/5.12.2013 ἀπάντησή Σας στό διαβιβασθέν αἴτημά μου διά τῆς ἀπό 3/12/2013 ἐπιστολῆς μου νά μήν ἐμμείνετε σέ πρόταση νομοθετικῆς θεσμοθέτησης μέ πρόσχημα τήν ἐπέκταση τοῦ συμφώνου συμβίωσης στά λεγόμενα «ὁμόφυλα» ζευγάρια τοῦ κακουργήματος τῆς παρά φύσιν ἀσέλγειας πού ἀνατρέπει τήν ἀνθρώπινη φυσιολογία καί τήν ὀρθόδοξη χριστιανική ὀντολογία καθώς καί τόν νομικό μας πολιτισμό καί ἐγκαθιδρύει ὡς θεσμό δικαίου τήν ἀντιαισθητική καί ἄτεχνη καί ἀφύσικη καί φθοροποιό διά τήν σωματική καί ψυχική ἀκεραιότητα τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου ἀπόπειρα μιμήσεως τοῦ ἑτέρου φίλου πού ἀποτελεῖ τό σαπρό κοσμοείδωλο καί τήν πρακτική τῆς κατεγνωσμένης ἀπό τόν Θεῖο Νόμο (Γεν. ιγ΄ 13, Λευϊτικό κ΄13, Ρωμ. α΄26-27, Α΄Κορ. ς΄ 6-9) καί τό Κανονικό μας δίκαιο (Ἱ. Κανόνες Ζ΄ καί ΞΒ΄ τοῦ Μ. Βασιλείου ἐπικυρωθέντων ὡρισμένως ἀπό τόν Β΄ Κανόνα τῆς ἁγίας ς΄ Οἰκουμενικῆς Συνόδου, Δ΄ Γρηγορίου Νύσσης ἐπικυρωθέντες ὡσαύτως ἀπό τόν μνημονευόμενο Κανόνα τῆς ς΄ Οἰκουμ.

  Συνόδου καί ιη΄ ἁγ. Ἰωάννου Νηστευτοῦ) ὁμοφυλοφιλίας καί ἐκφράζω εἰλικρινῶς θερμάς εὐχαριστίας διά τόν κόπον τῆς ἀπαντήσεως. Τά προσωπικά μου αἰσθήματα ἀγάπης, τιμῆς καί φιλίας πρός τό σεβαστό προσωπό Σας εἶναι ἀδιαπτώτως πηγαία καί εἰλικρινῆ, ἀλλά ἀγαπητέ κ. Πρόεδρε «φίλος μέν Πλάτων, φιλτάτη ἡ ἀλήθεια» πού δέν ἀποτελεῖ ἰδεοληψία ἤ ὑποκειμενική προσέγγιση τῶν πραγμάτων καί τῶν ἐννοιῶν, ἀλλά ἐνυπόστατη καί ζῶσα πραγματικότητα, εἶναι Ἐκεῖνος ὁ Ὁποῖος μέσα στήν παγκόσμια ἱστορία καί σκέψη μέ τήν ἀπολυτότητα τῆς αὐτοσυνειδησίας Του εἶπε: «Ἐγώ εἰμί ἡ ὁδός καί ἡ ἀλήθεια καί ἡ ζωή» (Ἰω. ιδ΄6). Ἐξ αὐτοῦ λοιπόν τοῦ χρέους πρός τήν Ἀλήθεια-Πρόσωπο ἐπάγομαι τά κάτωθι:

  1. Τά ὅσα ἀναφέρετε διά τήν πρότριτα ἐκδοθεῖσα ἀπόφαση τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Δικαστηρίου Δικαιωμάτων τοῦ ἀνθρώπου (ΕΔΔΑ) καί τήν σχέση της μέ τήν ΕΣΔΑ ἐπιτρέψατέ μου νά παρατηρήσω ὅτι κατά τρόπο ἀνεξήγητο γιά ἕναν ἐξαιρέτου ἐπιστημονικοῦ διαμετρήματος νομομαθῆ ὅπως Ἐσεῖς παρουσιάζονται ὡς δῆθεν τελεσίδικα καί ἀμετάκλητα ἀποφασισθέντα, ἐνῶ γνωρίζετε καλῶς ὅτι ἀποτελοῦν πρωτοβάθμια κρίση ἐναντίον τῆς ὁποία χωρεῖ ἔφεσις ἐνώπιον διευρημένης συνθέσεως τοῦ ΕΔΔΑ καί αὐτή τήν ἁρμοδιότητα τήν ἔχετε Ἐσεῖς ὡς Ὑπουργός τῶν Ἐξωτερικῶν ἀγαπητέ κ. Πρόεδρε διότι ἡ ὑπόθεση εἶναι ἁρμοδιότητος τοῦ Ὑπουργείου Σας διά τῆς εἰδικῆς νομικῆς Ὑπηρεσίας καί τοῦ τμήματος Δικαίου Εὐρωπαϊκῆς Ἑνώσεως καί σέ Ἐσᾶς ἀνήκει ἡ νομική τεκμηρίωση τῶν ἐπιχειρημάτων τῆς Ἑλληνικῆς Δημοκρατίας ἀλλά καί ἡ παρακολούθηση ἐφαρμογῆς τῶν ἀποφάσεων τοῦ ΕΔΔΑ. Τό σχετικά πρόσφατο παράδειγμα τῆς ὑπoθέσεως Lautsi κατά Ἰταλίας γιά τήν διατήρηση τοῦ θρησκευτικοῦ συμβόλου τοῦ Ἐσταυρωμένου στίς σχολικές αἴθουσες δέν Σᾶς προβληματίζει κ. Πρόεδρε;

  Διότι ἀνετράπη πλήρως ἡ Πρωτοβάθμια κρίση ἀπό τό τμῆμα εὑρείας συνθέσεως τοῦ ΕΔΔΑ μέ τήν ἀπόφαση τῆς 18/3/2011. Γνωρίζετε ἀσφαλῶς ὅτι οἱ ἀποφάσεις τῶν Εὐρωπαϊκῶν Δικαστηρίων δέν βασίζονται μόνο σέ νομικά κριτήρια ἀλλά καί σέ πολιτικές ἰσορροπίες καί ὀφείλουμε νά δείξουμε σεβασμό στήν χριστιανική κληρονομιά μας ἀλλά καί στήν βούληση τῆς πλειονότητος τοῦ λαοῦ πού δέν εἶναι ἀσφαλῶς τό λεκανοπέδιο τῆς Ἀττικῆς μέ τήν τάση ὁμογενοποιήσεως. Ἐν τέλει ἡ Ἑλληνική Πολιτεία θά πρέπει νά ἐφεσιβάλει αὐτή τήν ἀπόφαση παρουσιάζοντας ἰσχυρή νομική καί εὑρύτερη ἐπιστημονική τεκμηρίωση διότι στό ἀγγλικό κείμενο πού ἀνέγνωσα καταγράφεται ἡ ἔλλειψη πειστικῶν ἐπιχειρημάτων ἀπό τούς ἐκπροσώπους τῆς Ἑλληνικῆς Πολιτείας.

  Ὅσον ἀφορᾶ στό ζήτημα τῆς μή ἐκτελέσεως προηγουμένων ἀποφάσεων τοῦ ΕΔΔΑ τήν ἀπάντηση τήν ἔχετε δώσει Ἐσεῖς ἀγαπητέ κ. Πρόεδρε κατά τήν διαδικασία τοῦ Κοινοβουλευτικοῦ ἐλέγχου σέ ἐρώτηση πού εἶχε καταθέσει ὁ Βουλευτής τῆς ΝΔ κ. Εὐ. Μπασιάκος. Σύμφωνα μέ ἔγγραφό Σας: «Οἱ παραβάσεις πού ἐκκρεμοῦν στό πλαίσιο τοῦ ἄρθρου 260 ΣΛΕΕ τό ὁποῖο ἀφορᾶ τήν ἀπειλή προστίμων λόγῳ μή ἐκτέλεσης προηγουμένης ἀπόφασης Δικαστηρίου τῆς ΕΕ εἶναι 12 ἁρμοδιότητος διαφόρων Ὑπουργείων» καί συνολικά ἔχουν ἐκδοθεῖ 480 ἀποφάσεις τοῦ ΕΔΔΑ εἰς βάρος τῆς Ἑλληνικῆς Πολιτείας. Ἑπομένως δέν νομίζετε ὅτι εἶναι καθαρή ὑποκρισία νά χρησιμοποιεῖται ὡς ἄλλοθι ἡ πρωτόδικος ἀπόφαση τοῦ συγκεκριμένου Δικαστηρίου γιά τήν ἐγκαθιδρυση ὡς θεσμοῦ «δικαίου» μιᾶς ἀνατροπῆς τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου καί ἀσφαλῶς τῆς Ὀρθόδοξης ὀντολογίας. Διερωτῶμαι δέν Σᾶς προβληματίζει ἡ ἐξαίρετος θέσις τοῦ ΚΚΕ ἐπί τοῦ θέματος πού παρά τόν ἀθεϊστικό του χαρακτῆρα καί τόν ἐνδοκοσμικό του ἐγκλεισμό, στήν συγκεκριμένη αὐτή ὑπόθεση ὁμιλεῖ μέ ἀπόλυτη ὀρθοκρισία λέγοντας: «Ὁ καθένας μπορεῖ νά ἔχει διαφορετικές σεξουαλικές ἐπιλογές ὅμως ἡ ἀναγνώριση αὐτῆς τῆς σχέσης εἶναι προσωπική ὑπόθεση πού μπορεῖ ἰδιωτικά νά ρυθμιστεῖ... Εἴμαστε ἀρνητικοί αὐτή ἡ προσωπική ὑπόθεση νά μετατρέπεται σέ δημόσια καί νά θεσμοθετεῖται γιατί τότε παίρνει ἄλλο χαρακτῆρα» (Καθημερινή Κυριακῆς 8/12/2013).

  2. Ἀσφαλῶς ὁ χριστιανισμός δέν εἶναι ἠθικισμός καί εὐσεβισμός ἀλλά ὅπως λέτε «μήνυμα καί ἐλπίδα σωτηρίας μέσα ἀπό τήν προσδοκία τῆς Ἀναστάσεως» ὅμως δέν εἶναι δυνατόν νά ἀποχωριστεῖ τῆς ἠθικῆς διαστάσεως ὅλων τῶν θεμάτων διότι ἡ ἀνηθικότης ἀποτελεῖ τήν ἔμπρακτη ἄρνηση τοῦ μηνύματος τῆς Ἀναστάσεως. Ἀσφαλῶς ἡ Ὀρθόδοξος Καθολική Ἐκκλησία πού ἀποτελεῖ τήν μόνη ἱστορική συνέχεια τῆς Μιᾶς Ἁγίας Καθολικῆς καί Ἀποστολικῆς Ἐκκλησίας τῶν 10 πρώτων αἰώνων δέν εἶναι οὔτε ὅμιλος καθαρῶν οὔτε elite ἁγίων ἀλλά «χώρα» μεταποιουμένων ἁμαρτωλῶν πού διά τῆς μετανοίας ἀναλαμβάνουν τό «ἀρχέτυπον κάλλος τῆς εἰκόνος» καί μορφώνουν ἐντός των τόν τέλειον ἄνθρωπον «εἰς μέτρον ἡλικίας τοῦ πληρώματος τοῦ Χριστοῦ».

  Γνωρίζετε βεβαίως ὅτι «τό σφάλλειν ἀνθρώπινον, τό μετανοεῖν θεῖον καί τό ἐμμένειν στήν ἁμαρτία σατανικόν». Ἄλλωστε καί ἡ ἁγιωτάτη Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία καί τό Κανονικό Της Δίκαιο δέν ἔχουν δικανικό χαρακτήρα ὅπως οἱ στρεβλώσεις καί οἱ σχάσεις τοῦ Ρωμαιοκαθολικισμοῦ καί τοῦ Προτεσταντισμοῦ, ἀλλά σωτηριολογικό καί βεβαίως τό ἀνθρώπινο πρόσωπο ὅσο κατάστικτο ἀπό γεώδη πάθη καί ἄν εἶναι ἀποτελεῖ εἰκόνα τοῦ αἰωνίου Θεοῦ καί δέν ὑπάρχει ἁμαρτία πού νά μήν θεραπεύεται ἀπό τήν ἄπειρη καί ἄφατη ἀγάπη τοῦ Δημιουργοῦ τοῦ ἀνθρώπου. Ἑπομένως ἡ ἀληθής Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ δέν στηλιτεύει ποτέ τόν ἁμαρτωλό τόν ὁποῖον καλεῖ διηνεκῶς εἰς μετάνοια ἀλλά τήν γενεσιουργό αἰτία τῆς τραγικότητός του πού εἶναι ἡ ἁμαρτία ἀπό τήν ὁποία ἀπορρέει ἡ φθορά καί ὁ θάνατος. Γι’ αὐτόν ἀκριβῶς τόν λόγο καί ἡ δική μας ἔνσταση κ. Πρόεδρε γιά νά μήν καταστῆ θεσμός «Δικαίου» τῆς Ἑλληνορθόδοξης Πολιτείας μας, τήν ὁποίαν πολλοί δυστυχῶς ἐπιβουλεύονται ἡ βύθιος ἁμαρτία τῆς ἀνατροπῆς τῆς ἀνθρώπινης φυσιολογίας καί ὀντολογίας καί τῆς παραχρήσεως τῶν σωματικῶν ὀργάνων.

  Ἐνῷ ὅλοι ἀναφέρονται εὐφήμως στόν λεγόμενο πατέρα τῆς σύγχρονης ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόϋντ ὁ ὁποῖος στό βιβλίο του «Εἰσαγωγή στήν ψυχανάλυση» ἀναφέρει: «Ὑπάρχουν κατηγορίες ἀνθρωπίνων ὑπάρξεων πού ἡ ζωή τους παρεκκλίνει ἀπό τήν συνηθισμένη σεξουαλική ζωή κατά τον πιό κτυπητό τρόπο. Μία ὁμάδα ἀπό αὐτούς τούς «διεστραμμένους» ἔχει ἐξοστρακίσει τήν διαφορά τῶν φύλων ἀπό τή ζωή τους… Σ᾽αὐτούς μονάχα τό δικό τους φῦλο προκαλεῖ πόθο. Τά πρόσωπα αὐτά παραιτοῦνται ἀπό κάθε συμμετοχή στήν ἀναπαραγωγή. Οἱἄνθρωποι αὐτοί λέγονται ὁμοφυλόφιλοι… Ἀνήκουν ἐκεῖνοι πού παραιτήθηκαν ἀπό τήν ἕνωση σεξουαλικῶν ὀργάνων ἤ μέρη τοῦ σώματος… ξεπερνώντας τίς ἀνατομικές δυσκολίες καί κατανικώντας τή σχετική ἀποστροφή… Τώρα ποιά πρέπει νἆναι ἡ στάση μας σ᾽ αὐτές τίς ἀσυνήθεις μορφές ἱκανοποίησης; Ἡἀγανάκτηση καί ἡἔκφραση τῆς προσωπικῆς μας ἀποστροφῆς. Παραμένει νά ἐξηγήσουμε τήν ὕπαρξη τῶν διαστροφῶν καί νά τίς συσχετίσουμε μέ τήν ὁμαλή σεξουαλικότητα… Πάντως τίς ἀποκαλοῦμε διεστραμμένες ἀνάγκες». Ποιός τό περίμενε, καί ὅμως. Καταπέλτης κατά τοῦ πάθους(Σίγκμουντ Φρόϋντ, Εἰσαγωγή στήν ψυχανάλυση,ἐκδ. «Γκοβόστη», Ἀθήνα, σσ. 260-263, 270) παρασιωποῦν ἐντέχνως τήν ἐπιστημονική του θέση.

  Δέν θά διαλανθάνει ἀσφαλῶς τῆς ἐπιστημονικῆς Σας συγκοτήσεως ὁ περιώνυμος ὁρισμός τοῦ μεγάλου Ἰταλοῦ ἐγκληματολόγου Τσέζαρε Λομπρόζο (1~835-1909) «ὁ ἀρρενοθήλυς κέκτηται τόν δυναμισμόν τοῦ ἄρρενος καί τήν μοχθηρία τοῦ θήλεως, δέν ἔχει οὐδεμία ἠθικήν ἀναστολήν καί οὐδέν μεταφυσικόν ἰδεῶδες» πού δεικνύει ἐναργῶς τά τραγικά ἀποτελέσματα αὐτῆς τῆς συμπεριφορᾶς.

  3. Ἐντύπωση προκαλεῖ ἀγαπητέ κ. Πρόεδρε ἡ ἑρμηνεία πού δίδετε στό ἄρθρο 3 τοῦ ἰσχύοντος Συντάγματος διότι παρορᾶται ἡ ἀναγνώριση ἐπικρατούσης θρησκείας καθώς καί ἡ πλήρης παρασιώπησις τῶν σχέσεων συναλληλίας μεταξύ Πολιτείας καί Ἐκκλησίας στήν Ἑλλάδα πού καθιερώνει ὁ Καταστατικός Χάρτης τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, τόν ὁποῖον ψήφισε ἡ Βουλή τῶν Ἑλλήνων καί εἶναι νόμος τοῦ Κράτους ἐν ἰσχύϊ καί εἶναι κωμική ἡ προσπάθεια γνωστοῦ Καθηγητοῦ πού ἔγραψε πρόσφατα ὅτι τό ἄρθρο 2 τοῦ συγκεκριμένου νόμου πού προβλέπει ὅτι ἡ «Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος συνεργάζεται μετά τῆς Πολιτείας προκειμένου περί θεμάτων κοινοῦ ἐνδιαφέροντος ... ὡς τῆς ἐξυψώσεως τοῦ θεσμοῦ τοῦ γάμου καί τῆς οἰκογένειας» (καί κατ’ ἐπέκταση τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου) δέν σημαίνει ὑποχρέωση τῆς Πολιτείας νά μή νομοθετεῖ γιά τά συγκεκριμένα θέματα καταστρατηγόντας πλήρως καί ἀνατρέποντας, τό δόγμα, τήν πίστη καί τό ἦθος τῆς Ἐκκλησίας. Βέβαια ὁ κ. Καθηγητής δέν διασαφηνίζει τί εἶδους σχέσεις συναλληλίας εἶναι αὐτές.

  Ἑπομένως νομίζω ὅτι διά τῶν συγκεκριμένων νομικῶν διατάξεων ἀπαντᾶται καί τό θέμα πού θέτετε γιά τό ζήτημα τῆς θεοκρατίας πού ἐμφανίζεται κατά βάσιν στό Ἰσλάμ πού ἀποτελεῖ πολιτικοστρατιωτικοθρησκευτικό μόρφωμα καί οὐδέποτε ἐμφιλοχώρησε στήν Ἁγιωτάτη μας Ἐκκλησία διότι κατά τόν Γραφικό λόγο, τό Κανονικό μας Δίκαιο καί τό ἐν ἰσχύϊ Συνταγμά μας εἶναι σαφεῖς καί διακριτοί οἱ ρόλοι Ἐκκλησίας καί Πολιτείας. Ὑπομιμνήσκω τόν Ζ΄ Κανόνα τῆς ἁγίας Δ΄ Οἰκουμενικῆς Συνόδου πού διαλαμβάνει: «Τούς ἅπαξ ἐν Κλήρῳ τεταγμένους καί μοναστάς, ὡρίσαμεν μήτε ἐπί στρατείαν, μήτε ἐπί ἀξίαν κοσμικήν ἔρχεσθαι. Ἤ τοῦτο τολμῶντας καί μή μεταμελουμένους ... ἀναθεματίζεσθαι» καθώς καί τόν ἱερό Κανόνα ΠΓ΄ τῶν ἁγίων Ἀποστόλων πού διακελεύει: «Ἐπίσκοπος ἤ πρεσβύτερος ἤ διάκονος βουλόμενος ἀμφότερα κατέχειν Ρωμαϊκήν καί ἱερατικήν διοίκησιν καθαιρεῖσθω. Τά γάρ Καίσαρος Καίσαρι καί τά τοῦ Θεοῦ τῷ Θεῷ».

  4. Συμφωνῶ ἀπολύτως μέ τήν ἐξαίρετη ἐπισήμανσή Σας πού ἐμάθατε ἀπό τόν μακαριστό ἐξαίρετο ἱερέα πάππο Σας ὅτι ἡ σχέση μας μέ τό Θεό εἶναι «προσωπική, ἀδιαμεσολάβητη, διαρκής καί ἀδιάκοπη», ἀλλά ἴσως Σᾶς διαλανθάνει ὅτι στήν Ἐκκλησία σωζόμεθα καί ἁγιαζόμεθα ὄχι ὡς ἄτομα ἀλλά ὡς μέλη τοῦ σώματος τοῦ Χριστοῦ καί ὅτι ἡ κοινωνία μέ τό Θεό δέν εἶναι ἀπροϋπόθετη καί ὅτι ὅπως σέ ἕναν ὀργανισμό ὑπάρχει τό ἀνοσιοποιητικό σύστημα γιά τήν ἀποφυγή τῶν λοιμώξεων, ἔτσι καί στόν ὀργανισμό τῆς Ἐκκλησίας ὑπάρχει ὁ θεσμός τῆς εἰδικῆς Ἱερωσύνης πέραν τῆς Γενικῆς τῶν πιστῶν, πού ἔχει ἀκριβῶς αὐτό τό ἔργο γιά τήν διασφάλιση τῆς ὁλοκληρίας τοῦ ἱεροῦ σώματος. Γι’ αὐτόν ἀκριβῶς τό λόγο ἐδόθη ὑπό τοῦ Χριστοῦ στούς Ἀποστόλους καί τούς διαδόχους τους Ἐπισκόπους τό «δεσμεῖν καί λύειν» διά τῶν συστατικῶν λόγων τοῦ ἱ. μυστηρίου τῆς Μετανοίας: «λάβετε Πνεῦμα Ἅγιον, ἄν τινων ἀφῆτε τάς ἁμαρτίας ἀφίενται αὐτοῖς ἄν τινῶν κρατῆτε κεκράτηνται» (Ἰω. κ΄20-22). Ἑπομένως ἡ ἀποστέρησις de facto τῆς θείας χάριτος δέν ἀφορᾶ στόν Θεό ἤ τίς προθέσεις Αὐτοῦ ἀλλά ἀποτελεῖ συνάρτηση τῶν ἐπιλογῶν τοῦ ἁμαρτάνοντος ἀμετανοήτως ἀνθρώπου καί ἐκείνου ὁ ὁποῖος ἀπενοχοποιεῖ τήν ἁμαρτία καί τήν καθιστᾶ θεσμόν «δικαίου».

  Γνωρίζοντας τόν χαρακτήρα Σας ἀσφαλῶς πιστεύω ὅτι δέν θεωρεῖτε εὐπρεπές ἀλλά ἐξαιρέτως ὑποκριτικό ἀπό τήν μία νά καταστρατηγοῦμε τήν ἀνθρωπολογία καί τήν ὀντολογία τῆς Ἐκκλησίας, νά ἀπενοχοποιοῦμε τήν ἁμαρτία πού ὁδηγεῖ στόν θάνατο, νά ἐμφανίζουμε τόν αἰώνιο καί ἄφθιτο νόμο τοῦ Θεοῦ ὡς δῆθεν παρελθοντολογία καί τήν ἰδία στιγμή γιά ψηφοθηρικούς λόγους νά ἐπιδιώκουμε πρωτοκαθεδρίες ἐντός τοῦ Ἐκκλησιαστικοῦ σώματος γιά νά ἑρμηνεύσω καί τήν ἔννοια τοῦ «ἀφορισμοῦ» πού ἐξήγγειλα.

  5. Τέλος ἀπευθύνθην στόν ἀγαπητό φίλο καί Πρόεδρο καί Ὑπουργό τῆς Κυβερνήσεως ὡς φίλος καί διαποιμαίνων Ἱεράρχης τῆς Ἐκκλησίας ὑποβάλων παράκληση καταθέτοντας τήν διαχρονική πίστη τῆς Ἐκκλησίας καί κατά ταῦτα δέν θεωρῶ ὅτι παρεβίασα τήν Κανονική τάξι.


  Εὐχόμενος καλές ἑορτές καί καλή ἐπιτυχία στό πολυεύθυνο καί πολύμοχθο ἔργο Σας διατελῶ,


  Μετά τιμῆς καί εὐχῶν

  Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ


  + ὁ Πειραιῶς ΣΕΡΑΦΕΙΜ»

 17. Αστυαναξ Καυσοκαλυβιτης avatar
  Αστυαναξ Καυσοκαλυβιτης 10/12/2013 22:40:36

  Μα βλέπεις; νομίζει οτι το κράτος της Ελλάδας είναι "Ελληνορθόδοξος Πολιτεία", με πάτημα πχ την προμετωπίδα. Ε, καλημέρα: καλώς ή κακώς, δεν είναι.

 18. Katia avatar
  Katia 11/12/2013 01:49:29

  Λέει και ψέμματα ο Άγιος Πειραιώς: η απόφαση του ΕΔΔΑ είναι απόφαση του Τμήματος Ευρείας Συνθέσεως. Δηλαδή, είναι τελική και δεν χωρεί έφεση.

 19. Διογένης avatar
  Διογένης 11/12/2013 06:33:55

  Δηλαδή το 1821 για κάτι διαφορετικό ξεσηκωθήκαμε; Δεν ήταν επανάσταση των Ορθοδόξων (σε φάση που δεν είχαν ακόμη διαμορφωθεί στενά "ελληνικά" χαρακτηριστικά, που άρχισαν να διαμορφώνονται αμέσως μετά την επανάσταση) εναντίον των Οθωμανών; Δεν απαιτήσαμε να φτιάξουμε κράτος Χριστιανών Ορθοδόξων; Δεν διατήρησε και στην συνέχεια θρησκευτική διάσταση ο εθνικός αυτοκαθορισμός; Δεν ήταν Έλληνες, κατά τα επαναστατικά συντάγματα, "οι εις Χριστόν πιστεύοντες αυτόχθονες"; Πώς κρίθηκε ακόμη και το 1922 ποιος ήταν "Έλληνας" και ποιος "Τούρκος" για την ανταλλαγή πληθυσμών; Μα με αποκλειστικό και μόνο κριτήριο την θρησκεία! Μπορεί να ιδωθεί το κράτος μας ως κράτος αποκομμένο από την διάσταση της Ορθόδοξης πίστης, αποκλειστικώς και μόνον επί τη βάσει του δικαιώματος στην ανεξιθρησκεία; Το δικαίωμα αυτό είναι ατομικό και δεν επηρεάζει την συλλογική έκφανση του όλου.

  Μια τέτοια πολιτεία, λοιπόν, ενώ νομικώς έχει μεν το δικαίωμα να ασχημονήσει στο Όνομα του Κυρίου, δεν είναι πνευματικώς, αλλά ούτε και πολιτικώς νοητό να το πράξει. "Οὐ πᾶς ὁ λέγων μοι, Κύριε Κύριε, εἰσελεύσεται εἰς τὴν βασιλείαν τῶν οὐρανῶν, ἀλλ' ὁ ποιῶν τὸ θέλημα τοῦ πατρός μου τοῦ ἐν τοῖς οὐρανοῖς", θα μας πει ο Χριστός. Και εάν αυτό είναι προϋπόθεση για το μέγιστο, που είναι η βασιλεία των Ουρανών, δεν είναι προϋπόθεση και για το έλασσον, ήτοι την επίκληση της θείας βοήθειας, στην οποία υποτίθεται ότι προβαίνουμε με την προμετωπίδα του Συντάγματος, για την στήριξη και οικοδομή της προσωρινής επίγειας πατρίδας μας; Πολιτικώς όταν λέω, όχι υπό την έννοια του εξαναγκασμού (δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στην Ορθόδοξη πίστη, ο άνθρωπος έχει κάθε δικαίωμα και εξουσία στην αυτοκαταστροφή του), αλλά υπό την έννοια ότι, πολύ απλά, το ένα με το άλλο είναι ασύμβατο. Το να κάνουμε δηλαδή την αμαρτία νομικό θεσμό, το να θεσμοθετούμε την αμαρτία (και μάλιστα τέτοια αμαρτία), την ίδια στιγμή που θέτουμε το κράτος μας υπό την Αγία και Ομοούσιο και Αδιαίρετο Τριάδα. Είναι ύβρις, είναι βλασφημία στον Κύριο αυτό.

  Έχουμε μπερδέψει την δυτική παράδοση του λαϊκού κράτους, που αναπτύχθηκε σε συνθήκες αντιπαλότητας με την ρωμαιοκαθολική καταπίεση, με την δική μας παράδοση, όπου ουδέποτε υπήρξε αντιπαλότητα ή καταπίεση ρωμαιοκαθολικού τύπου, ώστε να επιζητεί ο λαός να αποτινάξει κάποιου είδους θρησκευτικό ζυγό. Στην δική μας παράδοση η αυτοκαταστροφή μας αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά μας και κανένας δεν μπορεί να μας επιβάλει να μην αυτοκαταστραφούμε ως συλλογικότητα, προκαλώντας την οργή του Θεού: Το να είμαστε "Ελληνορθόδοξος Πολιτεία" είναι προνόμιο που χύσαμε το αίμα μας για αυτό και όχι δυσβάστακτη υποχρέωση. Αν δεν θέλουμε τώρα πια να είμαστε, δεν είμαστε. Να αποκηρύξουμε λοιπόν έργοις και λόγοις το Όνομα του Κυρίου και να διευκολύνουμε το σκάνδαλο και την ακολασία, μην τυχόν και μας πουν οι Ευρωπαίοι οπισθοδρομικούς. Και αν προκαλέσουμε την οργή του Θεού ως συλλογικότητα; Δεν βαριέσαι, αυτά είναι ψιλά γράμματα... Το παν είναι να μην μας πουν ότι είμαστε εμείς "Ελληνορθόδοξος Πολιτεία", όχι καλέ, εμείς τέτοιο πράγμα, παρεξηγήσατε, απαπαπα, μακριά από εμάς.

  Ο Θεός να μας φυλάγει από εσάς και τους ομοίους σας. Και μην καμαρώνετε, δεν είναι ο Θεός που ασχολείται μαζί σας. Ευχή και παράκληση προς τον Κύριο είναι, να μας φυλάξει από εσάς και τους ομοίους σας. Δεν με ενοχλεί ένας άθεος ή ένας αλλόθρησκος, είναι δικαίωμά του να μην τον αφορούν όλα αυτά, με ενοχλούν όμως οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί του είδους σας, αληθινοί προβατόσχημοι λύκοι.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Διογένης 11/12/2013 07:30:55

   Ολα αυτα ειναι σωστα αλλά δεν ειναι και μοναδικα.Ναι μεν το κρατος του 1821 συγκροτειται ως κρατος των ορθοδοξων χριστιανων γιατι αυτοι επαναστατησαν αλλά συγκροτειται με βαση τις νεωτερικες ιδεες της γαλλικης επαναστασεως.
   Απλως για τους τοτε ραγιαδες οι ιδεες αυτες δεν ερχονταν σε αντιφαση με τις χριστιανικες γιατι ο καταπιεστης ηταν αλλοθρησκος.Στην πορεια ομως του νεου κρατους ηταν αναποφευκτο να τεθει θεμα τι γινεται με την αντιφαση αυτη.Εαν η Μεγαλη Ιδεα ειχε πετυχει η ρηξη θα γινοταν πριν εναν αιωνα - ο Βενιζελος ελεγε οτι η Ελλας πρεπει να ειναι ανεξιθρησκος γιατι θα ειναι και μουσουλμανικη δυναμις στο μελλον με εκατομμυρια μουσουλμανους πολιτες.Απετυχε και με την ανταλλαγη των πληθυσμων διατηρηθηκε το αρχικο σχημα.Με την προσχωρηση ομως στην ΕΕ η ανεξιθρησκεια πλεον γινεται αναγκαστικη - προσοχη οχι η αποθρησκειοποιηση του κρατους,δεν επιβαλλει η ΕΕ αλλαγη σημαιας ή παυση θρησκευτικων τελετων ή ορκου αλλά επιβαλλει την παροχη οικουμενικων ανθρωπινων δικαιωματων σε ολους τους πολιτες ανεξαρτητα απο θρησκευτικες διδαχες.

 20. Ηλίας avatar
  Ηλίας 11/12/2013 11:05:57

  "Δεν ήταν επανάσταση των Ορθοδόξων εναντίον των Οθωμανών "
  Ήταν ακριβώς το αντίθετο. Επανάσταση των Γραικών ραγιάδων (Ελλήνων) εναντίον των Οθωμανών που μετατράπηκε σταδιακά σε επανάσταση των χριστιανών εναντίον των μωαμεθανών.
  Για παράδειγμα η οικογένεια του Οδυσσέα Ανδρούτσου ήταν μωαμεθανοί. Με πια λογική θα επαναστατούσε ??

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Ηλίας 12/12/2013 08:23:19

   Κακό πράγμα ο νεοπαγανισμός και η αρχαιοπληξία. Με τέτοια παραμυθάκια παρηγοριέστε ότι τάχα δεν ήταν χριστιανική η επανάσταση.

   "Ηγαπημένοι μου Γαλαξιδιώτες,
   Ήτανε βέβαια από το Θεό γραμμένο να αδράξωμε τα άρματα μια ημέρα, και να χυθούμε κατά πάνου στους τυράννους μας (...). Οι εκκλησίαις μας γενήκανε τζαμιά και αχούρια των Τούρκων (...). Ο Θεός μάς έδωκε χέρια, γνώσι και νού˙ ας ρωτήσωμε την καρδιά μας και ό,τι μάς απαντυχαίνει άς το βάλωμε γρήγορα σε πράξι, και ας είμεθα, αδέρφια, βέβαιοι, το πως ο Χριστός μας ο πολυαγαπημένος θα βάλη το χέρι απάνου μας. (....) ας ωφεληθούμε την περίσταση, οπού ο Θεός ακούοντας τα δίκαια παράπονά μας, μάς έστειλε δια ελόγου μας. (....) στα άρματα, αδέρφια˙ και βέβαια καλύτερο θάνατο δεν μπορεί να προτιμήση κάθε χριστιανός και Έλληνας (...)".

   Από την επιστολή του "μουσουλμάνου" Ανδρούτσου στους Γαλαξιδιώτες της 22ας Μαρτίου 1821.

   Για την αποκατάσταση της ιστορικής πραγματικότητας: Ο Ανδρούτσος είχε προσχωρήσει επιφανειακά στην ισλαμική σέκτα των μπεκτασήδων, χωρίς, κατά τα φαινόμενα, να ασπαστεί ποτέ το Ισλάμ. Ακόμη και αυτό να έγινε, όμως, στην συνέχεια αποκήρυξε το Ισλάμ και ξαναέγινε όχι μόνον Χριστιανός αλλά (ναι) και Έλληνας. Σας αρέσει - δεν σας αρέσει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.