Τι απαντά η κυβέρνηση για τον... γαλα-τικό πόλεμο
21/03/2014 19:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι απαντά η κυβέρνηση για τον... γαλα-τικό πόλεμο

Ο γαλα-τικός πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά ουσιαστικά κανείς δεν έχει καταλάβει τι συμβαίνει και ποιες αλλαγές φέρνει η κυβέρνηση. Κάποιοι μιλούν για προσπάθεια ηρωικής εξόδου από ορισμένους βουλευτές οι οποίοι κοιτούν το προσωπικό τους συμφέρον, ήτοι την πολιτική τους επιβίωση. Κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι πράγματι υπάρχουν προβλήματα και πρέπει να επιλυθούν. Αλλαγές άφησε να εννοηθεί ότι θα γίνουν και ο Βαγγέλης Βενιζέλος μετά τις ηχηρές διαφοροποιήσεις βουλευτών του όπως ο Σηφουνάκης ή ο Κασσής.

Από την πλευρά του το υπουργείο Ανάπτυξης με non paper εξηγεί τι ακριβώς προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα. Αναλυτικά αναφέρει:

 • ·Η προωθούμενη λύση θα δώσει περισσότερες επιλογές στον καταναλωτή, ομαλοποιώντας την αγορά και οδηγώντας σε αποκλιμάκωση των τιμών. Το γάλα είναι είδος πρώτης ανάγκης, και ιδιαίτερα σε εποχή κρίσης δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό να έχουμε το τρίτο ακριβότερο γάλα σε όλη την Ευρώπη. Η εναρμόνιση με την πρακτική όλων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν φθηνότερο γάλα από εμάς θα οδηγήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
 • ·Με την καθιέρωση του γάλακτος ημέρας -παρά τις αντιρρήσεις της τρόικας ως προς αυτό- στηρίζεται ουσιαστικά η ελληνική αγελαδοτροφία και οι τοπικές γαλακτοβιομηχανίες, καθώς αποκτούν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την τοπική αγορά.
 • ·Με την καθιέρωση του ελληνικού σήματος από την πλευρά της κυβέρνησης μπαίνει μια σφραγίδα εμπιστοσύνης ως προς το ελληνικό γάλα και την προέλευσή του και προωθείται με αποτελεσματικότερο τρόπο η κατανάλωσή του από τους καταναλωτές που επιλέγουν ελληνικά προϊόντα.
 • ·Όπως σημειώνεται, παρά τη βαθιά οικονομική κρίση, η μέση τιμή του παστεριωμένου γάλακτος αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό από ό,τι ο συνολικός δείκτης της κατηγορίας διατροφή. Από το 2009 μέχρι σήμερα, οι τιμές του γάλακτος κατέγραψαν σωρευτική αύξηση κατά +8,5%, ενώ οι τιμές της συνολικής κατηγορίας της διατροφής +4,9%. Για το 2013, οι τιμές του παστεριωμένου γάλακτος συνέχισαν να αυξάνονται (+3,5% την περίοδο Δεκ. 2012-Δεκ. 2013), τη στιγμή που η γενική κατηγορία της διατροφής παρουσίασε πτώση (-0,6%). Ακόμη χειρότερα, για το παστεριωμένο γάλα 5 ημερών, η μέση τιμή ενός λίτρου (πλήρες) αυξήθηκε από 1,12 ευρώ το 2009 σε 1,27 ευρώ το 2012 (αύξηση +13,4%).

Σύμφωνα με το υπουργείο σήμερα, τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου πλαισίου είναι η ακριβή τιμή, η πόλωση της αγοράς και οι λιγότερες επιλογές για τον καταναλωτή, ενώ ταυτόχρονα το σημερινό πλαίσιο δεν δίνει κίνητρα για εκσυγχρονισμό στην παραγωγή και ακυρώνει το συγκριτικό πλεονέκτημα της τοπικής παραγωγής, επομένως οι αγελαδοτρόφοι μειώνονται.

Αναλυτικά, στο σχετικό ενημερωτικό έγγραφο του υπουργείου, προκειμένου να σχηματίσει δική του γνώμη ο καταναλωτής γιατί το παστεριωμένο γάλα πωλείται ακριβότερα μόνο στην Ιταλία και στην Κύπρο, υπογραμμίζονται τα εξής:

 • ·Το σημερινό καθεστώς λειτουργίας της αγοράς γάλακτος επιβαρύνει κατά 25% όλο το κύκλωμα μεταποίησης, διανομής, λιανεμπορίου και κατανάλωσης γάλακτος. Η ανάγκη διανομής καθημερινά σε πολλά μικρά σημεία της επικράτειας και μάλιστα σε μικρό χρονικό περιθώριο, σε συνδυασμό με το κόστος των επιστροφών και την απουσία εναλλακτικών δικτύων διανομής κάνουν επιτακτική την ανάγκη μεταρρυθμίσεων.
 • ·Το γάλα που διακινείται στην ελληνική αγορά είναι παστεριωμένο. Το σχετικό ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει μόνο δυνητικά την αναφορά «φρέσκο». Επίσης, κατά την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ο ισχυρισμός «φρέσκο» δεν συνιστά ισχυρισμό υγείας ή διατροφής.
 • ·Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κανένα άλλο τρόφιμο ζωικής προέλευσης (π.χ. κρέας, ψάρι) δεν προκύπτει από τη νομοθεσία η ημερομηνία λήξης, αλλά ορίζεται με ευθύνη του παραγωγού ανάλογα με την επεξεργασία που έχει υποστεί το κάθε προϊόν. Το ίδιο ισχύει σε όλη την Ευρώπη και για το γάλα. Επομένως δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας.
 • ·Η διάκριση ανάμεσα στο παστεριωμένο γάλα και στο γάλα «υψηλής παστερίωσης μακράς διαρκείας» -που ισχύει μόνο στην Ελλάδα και σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης- οδηγεί σε μια τεχνητή «πόλωση» της αγοράς. Εφόσον το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για το γάλα είναι είτε η μακρά διάρκεια είτε ο τεχνητός προσδιορισμός «φρέσκο», η παραγωγή τείνει να κινείται μόνο στα δύο αυτά άκρα, χωρίς ενδιάμεσες επιλογές. Ως γνωστόν, περισσότερες επιλογές σημαίνει αύξηση του ανταγωνισμού και μείωση τιμών.
 • ·Το γάλα που αγοράζει ο Έλληνας καταναλωτής από τα ψυγεία είναι είτε διάρκειας 5 ημερών, είτε 40 και πάνω. Οι ενδιάμεσες επιλογές είναι ελάχιστες. Συγκεκριμένα, στην αγορά σήμερα δεν υπάρχει κανένα προϊόν με διάρκεια ζωής από 5 έως 15 ημέρες, και μόνο 6 προϊόντα με διάρκεια ζωής από 15 έως 40 ημέρες. Αντίθετα, εντοπίζονται 17 προϊόντα στην κατηγορία των 5 ημερών και 17 προϊόντα πάνω από τις 40 ημέρες. Αυτό εξηγεί το φαινόμενο του τεχνητού διαχωρισμού.
 • ·Οι καταναλωτές προτιμούν όλο και περισσότερο το υψηλής παστερίωσης, μακράς διαρκείας γάλα, ακριβώς λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής. Ειδικά σήμερα, με τις συνθήκες που δημιουργεί η κρίση, είναι περισσότερο διατεθειμένοι να αγοράσουν γάλα μακρύτερης διάρκειας, το οποίο θα καταναλώσουν, αντί για γάλα μικρότερης διάρκειας, που ενδεχομένως θα πετάξουν μετά την ημερομηνία λήξης.
 • ·Πρέπει να γίνει σαφές ότι το γάλα υψηλής παστερίωσης, μακράς διαρκείας δεν μπορεί να συγκρίνεται με το γάλα χαμηλής παστερίωσης, αφού πρόκειται για άλλο προϊόν, με άλλη διαδικασία παστερίωσης, άλλη συσκευασία, άλλα logistics και άλλο δίκτυο διάθεσης. Η αλήθεια παραμένει ότι με δύο ουσιαστικά είδη γάλακτος, η αγορά παραμένει πολωμένη, οι επιλογές του καταναλωτή περιορισμένες και η θέση του αδύναμη.
 • ·Παρά τις υποτιθέμενες προστατευτικές ρυθμίσεις, η εγχώρια παραγωγή αγελαδινού γάλακτος την τελευταία πενταετία συρρικνώνεται, ενώ η εθνική ποσόστωση ανεβαίνει: Από περίπου 700.000 τόνους με ποσόστωση 837.000 τόνους προ 5 ετών, φέτος πέσαμε σε περίπου 600.000 τόνους με ποσόστωση 871.000.
 • ·Ο αριθμός των αγελαδοτρόφων που πριν πέντε χρόνια υπερέβαινε τις 5.000, σήμερα, μόλις φθάνει τις 3.500.
 • ·Το αυστηρό όριο των 5 ημερών δεν επιτρέπει στις μικρές μονάδες να πουλήσουν στις τοπικές κοινωνίες, γιατί με το ισχύον καθεστώς των 5 ημερών εξαφανίζεται το συγκριτικό πλεονέκτημα τους, αφού εξομοιώνονται όλοι σε γάλα 5 ημερών.
 • ·Επιπλέον, το όριο 5 ημερών δεν επιτρέπει σε μικρές μονάδες παραγωγών- κτηνοτρόφων, να προωθήσουν το προϊόν τους στην αγορά της Αθήνας και της νησιώτικης Ελλάδας. Πρόκειται για ένα πλαίσιο που τους επιβάλλει είτε να πωλούν αποκλειστικά το προϊόν τους στις λίγες μεγάλες βιομηχανικές μονάδες παραγωγής γάλακτος, είτε να κλείνουν και να αποχωρούν από την αγορά γάλακτος.
 • ·Είναι σαφές ότι το σημερινό πλαίσιο λειτουργίας συνέβαλε στην παρακμιακή πορεία της ελληνικής κτηνοτροφίας και της αγοράς γάλακτος.
 • ·Η ψευδαίσθηση προστασίας για τους αγελαδοτρόφους μάλλον τους παγίδευσε και δεν οδηγήθηκαν σε εκσυγχρονισμό στην παραγωγή και τη διακίνηση της παραγωγής τους.

Σχετικά με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που συμφωνήθηκε με την Τρόικα, το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρει τα εξής:

 • ·Εναρμονιζόμαστε με την κοινή πρακτική όλων σχεδόν των χωρών της Ευρώπης. Δίνεται η δυνατότητα στο σύνολο των εγχώριων συνεταιριστικών και ιδιωτικών μονάδων παραγωγής γάλακτος να αυτοδεσμεύονται για τη διάρκεια ζωής τού παραγόμενου προϊόντος γάλακτος, με βάση τη χρησιμοποιούμενη σε κάθε μονάδα τεχνολογία και μέθοδο παστερίωσης και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι πληρούν όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που έχει θέσει ο νόμος. Έτσι θα έχουμε παστεριωμένο γάλα όχι μόνο 5 αλλά και περισσότερων ημερών, προσφέροντας στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές.
 • ·Θεσπίζεται ειδική κατηγορία παστεριωμένου γάλακτος ημέρας, το οποίο συλλέγεται και συσκευάζεται εντός 24 ωρών, με διάρκεια ζωής συνολικά 2 ημερών. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα σε τοπικούς παραγωγούς και συνεταιρισμούς να πωλούν απευθείας φρέσκο γάλα σε καταναλωτές της περιοχής. Ανάλογη πρακτική εφαρμόζεται ήδη σε επαρχιακή πόλη της Ελλάδος, όπου ο τοπικός συνεταιρισμός έχει εγκαταστήσει μηχανές αυτόματης πώλησης γάλακτος νέας τεχνολογίας. Έτσι οι μικροί τοπικοί παραγωγοί αποκτούν τη δυνατότητα να διαφοροποιηθούν ανταγωνιστικά και να ισχυροποιήσουν τη θέση τους, έναντι των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων.
 • ·Εισάγουμε το ελληνικό σήμα ώστε να στηρίξουμε την ελληνική παραγωγή.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιάννης Μ. avatar
  Γιάννης Μ. 21/03/2014 20:17:35

  Μια σειρά γεγονότων (κι όχι φημών) με αρχή την μαϊμού "εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ" ( ενώ έγινε από τον ΙΟΒΕ), σε συνέχεια την ομολογία υφυπουργού ότι η τρόϊκα λειτουργεί ως "μεσάζων" ιδωτικών συμφερόντων και κορωνίδα την απουσία σχετικής μελέτης για το θέμα του γάλακτος, θα έπρεπε να έχουν προβληματίσει τον αρθρογράφο. Το θέμα του γάλακτος αλλά και του λαδιού (που δεν πέρασαν οι προτάσεις) αποδεικνύουν ότι η τρόϊκα όχι μόνο δεν επιδιώκει να γίνουν ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα αλλά, αδιαφορεί για τα ενδεχόμενα απαξίωσης της πρωτογενούς παραγωγής (και ίσως το επιδιώκει)

  • Factorx avatar
   Factorx @ Γιάννης Μ. 21/03/2014 20:28:17

   Με συγχωρείς, αλλά σε αυτά που γράφει το κείμενο έχεις να σχολιάσεις κάτι;Ο υφυπουργός ΠΑΣΟΚόκος δεν ήταν;

  • Hunter avatar
   Hunter @ Γιάννης Μ. 21/03/2014 21:17:18

   Για να γίνουν ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό θα πρέπει πρώτα να γίνουν στο εσωτερικό... Δεν χρειάζεται καμία τρόικα για να μας πει για το ΚΑΡΤΕΛ του γάλακτος το οποίο έχουν δημιουργήσει εδώ και 30 χρόνια Έλληνες παραγωγοί μαζί με Έλληνες μεσάζοντες και Ελληνικά super market εις βάρος του Έλληνα καταναλωτή... Με πρόσχημα ότι είναι "επιταγές της τρόικας" αντιτίθενται αυτοί που ξεβολεύονται σε ότι πάει να αλλάξει προς το καλύτερο... Πάει να αλλάξει κάτι στην Παιδεία, επανάσταση η ΟΛΜΕ, ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ του ελληνικού συστήματος παιδείας... Πάει να αλλάξει κάτι στην Υγεία, επανάσταση οι γιατροί με τα "φακελάκια" και τα παράνομα απογευματινά ιατρεία, το λέμφωμα Hodgin του ΕΣΥ... Πάει να αλλάξει κάτι στα φάρμακα, επανάσταση οι φαρμακευτικές, οι μεσάζοντες και τα φαρμακεία, που είναι "κλειστό" επάγγελμα εν έτει 2014 σε χώρα άνωθεν της Σαχάρας... Πάει να αλλάξει τίποτε στη Δικαιοσύνη, επανάσταση οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι στων οποίων τα γραφεία μέχρι πρότινος αλλάζανε χέρια εκατομμύρια μαύρα Ευρώ σε βαλίτσες με το σύστημα αντικειμενική-εμπορική (με το αζημίωτο μαύρο φυσικά για τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους)... Οι μεταρρυθμίσεις που βλέπετε όλοι σαν "επιταγές της αιμοσταγούς τρόικας" π.χ. σύνταξη στα 67/65 (για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα), άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ιδιωτικοποίηση των φαληρημένων ΔΕΚΟ, πάταξη της φοροδιαφυγής (η οποία σημειωτέον είναι στη χώρα μας στο 60%-100% !!!), απόλυση των υπεράριθμων δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι προσελήφθησαν ρουσφετολογικά και δεν έχουν καν αντικείμενο κτλ., όλες αυτές έχουνε γίνει και ισχύουνε στις ευημερούσες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και 40 χρόνια για αυτό ακριβώς ευημερούν...

   • foros1 avatar
    foros1 @ Hunter 21/03/2014 22:23:02

    υπαρχει πλεον κατι θετικο: επεσαν τα "προσωπεια" που υπηρχαν στις προηγουμενες εκλογες και κανεις πλεον στις επομενες, δεν θα μπορει να ισχυριστει οτι δεν ηξερε....

  • Γιάννης Μ. avatar
   Γιάννης Μ. @ Γιάννης Μ. 22/03/2014 10:19:25

   @Factorx θα περίμενα κάτι καλύτερο αντί του "ΠΑΣΟΚόκος" ή ότι άλλο, όταν συζητάμε για την σωτηρία μιας χώρας κάτι που απαιτεί ύπαρξη πρωτογενούς παραγωγής για να σταθεί η χώρα στα πόδια της. Εκτός αυτού με ξεπερνά το γεγονός της συγκυβέρνησης ... @Hunter ανταγωνιστικό προϊόν δεν είναι μόνο αυτό που είναι φθηνό αλλά και αυτό που έχει ξεχωριστά ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως πχ το ελληνικό ελαιόλαδο, για το οποίο η "εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ" πρότεινε να γίνεται μίξη ώστε να μειωθεί η τιμή του, αδιαφορώντας εάν έτσι εξαφανιζόταν η μοναδική τους ποιότητα που το ξεχωρίζει παγκοσμίως. Πολλά έπρεπε και πρέπει να αλλάξουν αλλά με γνώμονα κυρίως, την βελτίωση κι όχι την εξαφάνιση της πρωτογενούς παραγωγής, κάτι που θα μας μετατρέψει δια παντός, σε μια χώρα εξαρτώμενη από τις εισαγωγές της (προς όφελος ποιών άραγε ;)

 2. Factorx avatar
  Factorx 21/03/2014 20:29:28

  Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κληθείς να διατυπώσει την άποψη του για τη συμφωνία για το γάλα έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αναμένω τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της συμφωνίας για το γάλα, το οποίο αρχικώς επρόκειτο να ανακοινωθεί μέχρι και την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να τοποθετηθώ με τη δέουσα υπευθυνότητα, όπως άλλωστε, θεωρώ, ότι έπραξα μέχρι σήμερα».

  • Hunter avatar
   Hunter @ Factorx 21/03/2014 21:35:45

   Με τη "δέουσα υπευθυνότητα" και μάλιστα όπως έπραξε μέχρι τώρα... Ελπίζω να τα θυμηθεί αυτά ο πρόεδρος αν και όταν αποφασίσει να συμμαζέψει το κόμμα...

 3. "Μανώλης Πετράκης" avatar
  "Μανώλης Πετράκης" 21/03/2014 20:37:13

  Επιβάλεται να προστατέψουμε με κάθε τρόπο την εγχώρια κτηνοτροφία. Δεν είναι τίποτα να πληρώνουμε το γάλα 20 λεπτά πιο ακριβά προκειμένου να στηρίξουμε τον έλληνα κτηνοτρόφο. Και για να μην κάνουμε μισές δουλειές, να πληρώνουμε και τα συμβόλαια πιο ακριβά για να στηρίξουμε την ελληνίδα συμβολαιογράφο, τα φάρμακα πιο ακριβά για να στηρίξουμε τον έλληνα φαρμακοποιό, τα ταξί πιο ακριβά για να στηρίξουμε τον έλληνα ταξιτζή, την διοίκηση πιο ακριβά για να στηρίξουμε τον έλληνα δημόσιο υπάλληλο, την ασφάλιση πιο ακριβά για να στηρίξουμε τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους στα ταμεία, τα δάνεια πιο ακριβά για να στηρίξουμε τον έλληνα τραπεζίτη, τις μεταφορές πιο ακριβά για να στηρίξουμε τον έλληνα φορτηγατζή κ.ο.κ. Άλλωστε μια οικογένεια είμαστε όλοι.

  • Hunter avatar
   Hunter @ "Μανώλης Πετράκης" 21/03/2014 21:19:38

   Μπράβο Μανώλη! Κοίτα τι έγραψα στο μεσοδιάστημα πιο πάνω.

   • "Μανώλης Πετράκης" avatar
    "Μανώλης Πετράκης" @ Hunter 21/03/2014 21:42:15

    Απελπιστικό το ότι αναγκαζόμαστε να επιχειρηματολογούμε για τα αυτονόητα και μάλιστα στο παρόν ιστολόγιο.Τρομακτική ιδεολογική ένδεια και έλλειψη οικονομικής παιδείας.

 4. Tassos avatar
  Tassos 21/03/2014 20:53:43

  ή 10 εκατομμύρια Ελληνες θα πίνουν φτηνότερο γάλα, κυρίως γάλα εισαγωγής, ή θα συνεχίσουν να πίνουν το ακριβότερο γάλα της Ευρώπης και οι γαλακτοβιομηχανίες με τους κτηνοτρόφους θα θησαυρίζουν. Σύνολο οι γαλακτοπαραγωγοί είναι 3,5 χιλιάδες άνθρωποι. Αποφασίζουμε σαν κοινωνία και αναλόγως πράττουμε. Μια καλή λύση θα ήταν το μποϋκοτάζ στο ελληνικό γάλα.

  • Vangelis... avatar
   Vangelis... @ Tassos 21/03/2014 21:28:45

   Εσύ Τάσσο που θες μπουκοτάζ στο ελληνικό γάλα,έχεις πιέι ποτέ γάλα ας πούμε αγγλίας τύπου tesco, για να δείς την διαφορά στην ποότητα με το δικό μας; Σου προτείνω λοιπόν ενα φθηνό ταξιδάκι μιας και μοιράζονται εισιτήρια σχεδόν τζάμπα τωρα μεχρι το νησί να δείς τι γάλα πίνουν εκει πάνω και μετά τα ξαναλέμε. Και αυτό στο λέω χωρις καμμία διάθεση προστασίας των ελλήνων κτηνοτρόφων. 'Αλλωστε κι εγώ εδώ στην Αθήνα ζώ και εγράζομαι σαν υπάλληλος και δεν έχω σχέση με κτηνοτροφία, ούτε και με γαλακτοβιομηχανίες.

   • Tassos avatar
    Tassos @ Vangelis... 21/03/2014 22:19:43

    Αυτό που ξέρω είναι ότι είναι πιο ψηλοί είναι από μας. Και εν πάσει περιπτώσει τον "παπά" του φρέσκου γάλακτος 4 ημερών εγώ δεν τον τρώω. Εχει καμμία σχέση το γάλα που πίναμε φρεσκοαρμεγμένο (και φυσικά αμέσως μετά βρασμένο) στα χωριά με το νεροζούμι που μας πασάρουν οι γαλακτοβιομηχανίες ως ...φρέσκο (4 ημερών)?

    • dimitrios avatar
     dimitrios @ Tassos 22/03/2014 01:34:14

     συστήνω στο antinews να προσθέσει εφαρμογή ''like'' στα σχόλια,γιατί αρκετά σχόλια είναι για πολλά likes (όπως αυτό) ;)

  • Γιάννης Μ. avatar
   Γιάννης Μ. @ Tassos 22/03/2014 14:19:40

   @Tassos Με την ίδια ακριβώς λογική "να πίνουμε φτηνότερο γάλα" και χωρίς να εξετάζονται κι άλλοι παράγοντες (πχ αναβάθμιση, βελτίωση - ή ότι ανάλογο - πρωτογενούς παραγωγής) αποδεχόμαστε και την ενδεχόμενη εισαγωγή εταιρειών παροχής νομικών υπηρεσιών (ή άλλων υπηρεσιών) αλλά και αγαθών, οπότε γιατί οι διαμαρτυρίες για τα εισαγώμενα φτηνά εργατικά χέρια - λαθρομετανάστες, που εάν μέχρι τώρα ήσαν κυρίως σε επίπεδο ανειδίκευτου προσωπικού, αύριο κάλιστα μπορεί να είναι εξειδικευμένο σε πλήρη αντικατάσταση του εδώ εργατικού ( σε όλες τις μορφές εργασίας) προσωπικού ; Αυτό είναι το αδιέξοδο ερώτημα σε όσους λαϊκίζουν λέγοντας " θα πίνει ο λαός φτηνότερο γάλα" αλλά ξεχνούν να μιλήσουν για το υψηλό κόστος παραγωγής που οφείλεται στις υψηλές παροχές υπηρεσιών του κράτους και που σαν επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι η πλήρης απελευθέρωση του εργασιακού καθεστώτος με αντικατάσταση από "μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών προς το δημόσιο" και ανεξαρτήτως υπηκοότητας των "εργαζομένων"... Όμως κάτι τέτοιο χαλάει την σούπα ... γενικώς και ειδικώς

 5. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 21/03/2014 22:21:53

  ''Οι καταναλωτές προτιμούν όλο και περισσότερο το υψηλής παστερίωσης,μακράς διαρκείας γάλα,ακριβώς λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής'' Εγώ είχα την εντύπωση ότι το αγοράζουν λόγω της χαμηλότερης τιμής και όχι της μεγαλύτερης διάρκειας. Άλλωστε είναι ανώτερο ποιοτικά το φρέσκο μικρής διάρκειας γάλα. Και μή ξεχνάμε ότι πολλοί προτιμούν και το ιδιωτικής ετικέτας διαφόρων SUPER MARKET ελληνικό γάλα,κι αυτό ακριβώς λόγω της χαμηλότερης τιμής.

  • Φελίζα avatar
   Φελίζα @ Κυθήριος 22/03/2014 19:14:36

   Κυθήριε, διάβασε τα άρθρα του Γιάννη Ζαμπετάκη καθηγητή χημείας και γνώστη,πιστεύω, του αντικειμένου.

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Φελίζα 22/03/2014 19:45:27

    Ευχαριστώ Φελίζα.

 6. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 21/03/2014 23:09:50

  Μια απορία. Το γάλα που επιστρέφεται από τα σούπερ μάρκετ στις βιομηχανίες τι γίνεται? 1.Το πετάνε? 2.Αλλάζουν ημερομηνίες στο καπάκι και το ξαναπουλάνε? 3.Το κάνουν τυριά? Το 1 σίγουρα δεν γίνεται. Κατά τα άλλα είμαστε τόσο τραγικά προβλέψιμοι και διαχειρίσιμοι ως κοινωνία από μια δράκα τραπεζιτών και εμπόρων εδώ και 60 τουλάχιστον χρόνια που άρχισαν κάποιοι να καυαγράφουν τις δομές του συστήματος μας. Για να μας δώσουν δανεικά και αγύριστα ενοείται. Την Ελλάδα κυβερνά μια μικρή ομάδα τραπεζιτών και εμπόρων ,είχε σημειώσει εύστοχα ,αφού μας είχε επισκεφτεί ,ένας γερουσιαστής των "κακών" Αμερικανών το 1947. Αλλαξε κάτι στην διαπίστωση του? Το μόνο που άλλαξε έιναι οι κακοί. Τώρα είναι οι γερμανοί.Συνήθως αυτοί δίνουν και τα λεφτά. Το φρέσκο γάλα είναι το πολύ 1-2 ημερών που διατηρείται στο ψυγείο και διατίθεται αμέσως. Τα υπόλοιπα είναι όλα παστεριωμένα. Όλα τα παιδικά γάλατα είναι παστεριωμένα και μάλιστα υψηλής παστερίωσης. Εισάγουμε ένα σκασμό γάλατα ,ακόμη και τώρα που δεν ξέρουμε αν το πίνουμε ως φρέσκο, το τρώμε στα τυριά και γιαούρτια και μας μάρανε το παστεριωμένο από Ευρώπη. Ετσι και αλλιώς τέτοιο πίνουμε απλά το βαφτίζουν μερικοί πονηροί ελληνικο και μας δουλεύουν. Αν το παίρνουν από δικούς μας, ας το βαφτίσουν ελληνικό και όλοι εμείς οι ελληναράδες θα το αγοράσουμε ακομη και πιο ακριβό. Τολμάνε? Αφού εισαγωγής είναι. Κανένα παγωτό δεν αναγράφει πιά παγωτό στην ετικέτα. Παγωμένο γλύκισμα ονομάζεται. Τα πιο πολλά γιαούρτια ονομάζονται επιδόρπια γάλακτος στην ετικέτα. Και θα διαλύσουμε την χώρα για....το φρέσκο γάλα? Πιο φρέσκο και πιο ελληνικό? Οι πρώτοι που έπρεπε να επιζητούν την αλλαγήτου συστήματος και την κατάργηση του φρεσκου παστεριωμένου, φοβερή πατέντα, είναι οι παραγωγοί. Φρέσκο μπορούν να πωλούν μόνο οι παραγωγοί και όχι οι βιομηχανίες. ΥΓ. Η Ελβετία είναι τόσο μεγάλη ώστε μπορεί να συντηρεί και μικρούς παραγωγούς και βιομηχανίες γάλακτος που κατακτούν τον κόσμο? Τι φοβόμαστε να κατωχυρώσουμε το πραγματικό όμως φρέσκο γάλα...Οποιος δοκιμάσει κανονικό φρέσκο δεν θα ξαναπιεί τα νερομπλούκια που μας πωλούν για ...φρέσκα. Όπως και τα κανονικά γιαούρτια από πρόβειο γάλα, την φέτα κλπ.

  • Χαβιάρης avatar
   Χαβιάρης @ ορεσείβιος 23/03/2014 01:07:14

   1) Το πετάνε. Τα επιστρεφόμενα γάλατα μένουν πολλές μέρες εκτός ψυγείου στο κέντρο διακίνησης πριν επιστραφούν. Δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ούτε νόμιμα ούτε και παράνομα, διότι πλέον δεν κάνουν γι τίποτα πέρ από ζωοτροφές.

  • m.s avatar
   m.s @ ορεσείβιος 23/03/2014 19:12:36

   έδωσα στα παιδιά μου γάλα από κατσίκα και αγελάδα , ωρών , βρασμένο ...ξέρετε με την πέτσα, κόντεψαν να φύγουν από το σπίτι. έκανα και το σφάλμα και έφτιαξα και τυρί φέτα και με είχαν για μια βδομάδα καραντίνα . Τελικά άμα μάθεις το στραβό το ίσιο το βλέπεις λάθος. ίσως άμα μεγαλώσουν να αλλάξουν τα γευστικά τους κριτήρια.

 7. Apatsi avatar
  Apatsi 21/03/2014 23:22:06

  Κάποιοι από τους σχολιαστές με κάνουν και ανατριχιάζω από την αναλγησία με την οποία αντιμετωπίζουν τα θέματα. Δεν κάνεις αυτό, δεν κάνεις εκείνο, δεν παράγεις όσο πρέπει , δεν, δεν, δεν, ..., φίλε πέθανε, μου είσαι , άχρηστος, για να μην πώ επιζήμιος, μου πιάνεις ζωτικό χώρο πάνω στη γή (μου). Δεν είναι εύκολο να υποτυπωθούν ' ένα χαρτί οι παράμετροι μιάς τέτοιας αλλαγής και κυρίως από ανθρώπους που βλέπουν το γάλα μόνο στα ράφια του μάρκετ, που δεν γνωρίζουν τον κύκλο εργασιών που απαιτεί η συγκεκριμένη δουλειά. Θυμάμαι το χωριό μου πρίν το '81 με 5000 σχεδόν αγελάδες, και κάθε απόγευμα τους ιδιοκτήτες τους να κατεβάζουν στη δημοσιά το γάλα που συγκεντρώσαν και το φορτηγάκι της ένωσης να το παραλαμβάνει. Μικρό, αλλα σταθερό εισόδημα για κάθε οικογένεια. Σε μιά άδειά μου το 1982, ξαναπήγα στο χωριό μου και δεν υπήρχε ούτε μιά αγελάδα για δείγμα. Με μιά τρελλή επιδότηση για την εποχή (περίπου 1 εκ. δρχ ανα αγελάδα, όταν μια γκαρσονιέρα 5 ετών επωλείτω στην Θεσσαλονίκη 700.000 δρχ) δώθηκαν όλες στα σφαγεία. Φυσικά το γάλα που ήπια εκείνο το πρωινό που έμαθα τα καθέκαστα ήταν (και συνεχίζουμε μέχρι σήμερα) ""ολόφρεσκο-σφραγισμένο τύπου νουνού". Διαβάζοντας το non paper που ανήρτησε ο Φάκτορας, πρέπει να πώ ότι βρήκα πολλά θετικά στοιχεία, και αρκετά αρνητικά. Θα πρέπει να γράψω κατεβατό για να εξηγήσω. Το κυριώτερο είναι ότι οι τοπικές κοινωνίες θα "αναγκαστούν" και θα στραφούν με σχετική ευκολία στο τοπικό πραγματικά φρέσκο γάλα. Και συνακόλουθα θα αρχίσουν να εμφανίζονται πάλι οι μικροπαραγωγοί, η σπονδυλική στήλη της πραγματικής οικονομίας. Τα μεγάλα όμως αστικά κέντρα μάλλον θα έχουν πρόβλημα. Σίγουρα θα υπάρχουν μάρκετ με το φρέσκο γάλα ημέρας, αλλά η τιμή του θα είναι βαπορίσια. Όποιου η τσέπη αντέχει? Μάλλον εκεί πάμε. Ο μέσος καταναλωτής θα βρεί ίσως φθηνότερο αλλά μάλλον χειρότερο γάλα, αυτό που σήμερα είναι μέχρι 5 ημερών και αύριο θα είναι 10-15 καί βάλε. Θα πίνει το γάλα με τη γεύση που προανέφερε σχολιαστής πχ της Αγγλίας. Το ίδιο είναι ? Όχι. Σε κάποια κλίμακα θα επαναληφθεί αυτό που έπαθα εγώ στο χωριό, εκεί που έπινα το ολόφρεσκο γάλα, κατάντησα να πίνω τύπου νουνού (με τα γευστικά εργαλεία σε θέση OFF).

 8. ηλιας παπαδοπουλος avatar
  ηλιας παπαδοπουλος 21/03/2014 23:26:31

  Σε προηγούμενη ανάρτηση έγραψα "μην φοβάστε, οι "κότες" θα ψηφίσουν και πάλι, για το καλό μας", και πριν αλέκτωρ λαλίσει, έβγαλαν και ανακοίνωση υποταγής. Τι σας έχει πιάσει όλους με το "φρέσκο"? όπως σωστά αναφέρει το άρθρο, υπάρχουν γάλατα "μακράς διαρκείας", γάλατα "εβαπορε", γάλατα "σκόνη", όλα παρασκευάζονται σε σοβαρές βιομηχανίες με όλα τα πιστοποιητικά ποιότητας, με όλους τους κανόνες της ΕΕ κα ι φυσικά πολύ φθηνότερα απο τα "μικρής διάρκειας". Γιατί τόση φασαρία λοιπόν για τις ημέρες του "φρέσκου"? Αν θέλει η "κυβέρνηση" μπορεί να εκδόσει "Διάταγμα" οτι φρέσκο είναι μεχρι ....100 ημέρες! Αφου έχουμε "ελεύθερη οικονομία", γιατί υπάρχει "ποσόστωση"?

 9. Ρεαλιστης avatar
  Ρεαλιστης 22/03/2014 00:52:15

  Προσπαθουμε να αποδειξουμε τι? Το αυτονοητο. Στην Γερμανια το βιολογικο γαλα ειναι 30% φθηνοτερο απο το Ελληνοβουλγαρικο αμφιβολου ποιοτητας. Εκτος απο τα θυματα τους ιδιωτικους υπαλληλους ολοι οι αλλοι ανηκουν σε προστατευομενες συντεχνικακες ταξεις. Και ο φουκαρας ιδ. υπ. ειναι υποχρεωμενος να συντιριε με φακελακια τους ιατρους, με γρηγοροσημα τους Δ. Υπ, με ιδιαιτερα τους καθηγητες, με 30% πιο ακριβο γαλα τους κτηνοτροφους, με εφαπαξ τους προνομιουχους των ΔΕΚΟ και με μαυρα τους εργατοτεχνητες. Νομιζω οτι η ανοχη σε καθε λογης μικροπολιτικους και συντεχνιες πρεπει να τελειωνει. Και ας πεσει η κυβερνηση και ας βγει ο Αλεξης και ας γινουμε Βενεζουελα. Σημερα ενας φιλος μου που κατοικει στο Καρακας μου ελεγε οτι βγαινουν απο το σπιτι μονο για 10 λεπτα την ημερα και μονο για να αγορασουν τα βασικα που δεν ειναι και ευκολο. Μου ελεγε οτι μαζευονται πανω απο 5 ατομα για να πανε στην τραπεζα για να αποφυγουν επιθεσεις . Αυτη την δημοκρατια ονειρευονται οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ και αυτα τα προβληματα θα αντιμετωπισουν ολοι οι αλλοι. Και φυσικα το γαλα θα ειναι αδυνατον να πωληθει λογω φτωχιας του λαου. Ας το γνωριζουν λοιπον και οι κτηνοτροφοι και οι ψευτομαγκες πολιτικοι.

 10. Διογένης avatar
  Διογένης 22/03/2014 09:52:16

  Πάρα πολλά τα ζητήματα που θέτει το άρθρο. Ας ξεκινήσουμε από το πρώτο: Οι αλλαγές που φέρνει "η κυβέρνηση"; Δηλαδή, αν δεν είχαμε τρόικα και δεν είχαμε Μνημόνιο θα έρχονταν ποτέ αυτές οι αλλαγές; Είναι αλλαγές με κυβερνητική πρωτοβουλία ή αλλαγές που επέβαλε τελικά η τρόικα; Το ερώτημα έχει σημασία, διότι πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι, εάν ήταν αλλαγές που τις θέλαμε ως χώρα και ως κοινωνία. Δεν είδα ποτέ κανέναν να διαμαρτύρεται, προ τρόικας, για το ότι υπήρχε το "φρέσκο γάλα 5 ημερών". Ούτε τους όψιμους προστάτες του καταναλωτή, τύπου "Μανώλη Πετράκη", να κλαίνε και να οδύρονται που περιορίζονται οι αθρόες εισαγωγές που θα ρίξουν την τιμή του γάλακτος. Άρα, ποιος το φέρνει, η κυβέρνηση ή η τρόικα; Στην πραγματικότητα το φέρνει μεν η τρόικα, αλλά το πρόβλημα (και το πρόβλημα των αντιδρούντων) είναι η αίσθηση ότι η κυβέρνηση, αν είχε επιμείνει, θα μπορούσε να είχε επιτύχει μια καλύτερη συμφωνία. Όπως και το Νοέμβριο 2011-Φεβρουάριο 2012 το πρόβλημα όσων αντιδρούσαμε με τη μνημονιακή στροφή Σαμαρά ήταν ότι δεν είχε επιμείνει να πάει σε εκλογές για να εφαρμόσει μια διαφορετική πολιτική μετά τις εκλογές - πράγματι εφήρμοσε διαφορετική πολιτική όταν εξελέγη και είχε αρχίσει να αλλάζει το κλίμα στο εξωτερικό ενάμιση μήνα μετά την εκλογή του. Όσοι αντιδρούμε δηλαδή, θεωρούμε ότι ήταν μια κακή συμφωνία, με την έννοια ότι μπορούσε να επιτευχθεί κάτι καλύτερο. Όμως ο Χατζηδάκης είχε κάνει αυτήν την "αντιπρόταση" ήδη αρκετές ημέρες-εβδομάδες πριν από την τελική συμφωνία, οπότε γι' αυτό η κυβέρνηση έβγαινε και έλεγε "πετύχαμε να μην παραβιάσουμε τις κόκκινες γραμμές μας", διότι ήδη με τις κόκκινες γραμμές της είχε δώσει στην τρόικα αυτό που ζητούσε, δηλαδή την κατάργηση της κατηγορίας του γάλακτος πέντε ημέρων. Πάμε τώρα σε αυτά που δεν λέει το non-paper. Το βασικότερο που δεν μας λέει είναι ότι η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο για τις εισαγωγές γάλακτος "χαμηλής παστερίωσης". Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα, η βασική αντίρρηση όσων δεν θέλουν αυτή τη συμφωνία. Και τι εννοεί όταν λέει ότι η ελληνική παραγωγή έτσι κι αλλιώς μειώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια; Ότι χρειαζόμαστε περισσότερες εισαγωγές; Ναι, αυτό εννοεί. Αλλά γιατί δεν το λέει καθαρά; Διότι περί αυτού γινόταν όλος ο ντόρος, αλλά η κυβέρνηση τώρα φυσικά δεν κάνει και δεν μπορεί να κάνει ανοικτά λόγο για αυτό, διότι θα είναι σαν να παραδέχεται πόσο κακή συμφωνία έκανε. Πάμε τώρα στην ουσία του πράγματος: Γέλασα όταν διάβασα ότι είμαστε η μοναδική χώρα με "γάλα υψηλής παστερίωσης". Προφανώς αυτός που έγραψε το non-paper δεν θυμόταν (ή έκανε ότι δεν θυμόταν, αν γνώριζε τον κλάδο του γάλακτος) πώς δημιουργήθηκε αυτή η κατηγορία. Πώς δημιουργήθηκε λοιπόν; Μα και πάλι, προκειμένου να επιτραπούν οι εισαγωγές "παστεριωμένου" (δηλαδή "φρέσκου") γάλακτος. Και αυτό έγινε, το 1997-1998. Τι είχε γίνει τότε; Μέχρι τότε υπήρχαν δύο ειδών γάλατα, το "παστεριωμένο" (=φρέσκο, στη συνείδηση του καταναλωτή), το οποίο γινόταν με τους συνήθεις κανόνες παστερίωσης που σκοτώνει τους βλαβερούς μικρο-οργανισμούς και άφηνε ζωντανούς άλλους, μη βλαβερούς. Πάντως η παστερίωση αφήνει "ζωή" μέσα στο προϊόν, γι' αυτό και χαλάει γρήγορα. Επειδή δηλαδή αφήνει συνθήκες σχετικά γρηγορης ανάπτυξης παθογόνων μικρο-οργανισμών. Γι' αυτό και θέλει ψυγείο. Αντιθέτως, η θερμική επεξεργασία σε μεγάλη θερμοκρασία (UHT - Ultra Heat Treatment) σκότωνε ΟΛΟΥΣ τους μικρο-οργανισμούς, με αποτέλεσμα το γάλα να γίνεται "γάλα-κονσέρβα" και να μην χρειάζεται ούτε ψυγείο για να διατηρηθεί, αλλά και να διατηρείται (σφραγισμένο) εκτός ψυγείου για κάμποσους μήνες. Λογικό, αφού μέσα δεν έμενε τίποτε. Η μεγάλη διαφορά δηλαδή αυτού που γινόταν με την επεξεργασία UHT είναι ότι το γάλα δεν "παστεριωνόταν" αλλά "αποστειρωνόταν". Άλλο παστερίωση (σκοτώνω όλους τους υφισάμενους παθογόνους μικρο-οργανισμούς) και άλλο αποστείρωση (σκοτώνω όλους τους μικρο-οργανισμούς). Η Friesland τότε πουλούσε στην Ελλάδα το γάλα UHT με την εμπορική επωνυμία "NOYNOY Family". Ξαφνικά, άρχισε να διαφημίζει το ίδιο (σχεδόν) γάλα, με την ίδια εμπορική επωνυμία όχι πια ως UHT, αλλά ότι δήθεν "θέλει ψυγείο". Με τον τρόπο αυτό επερχόταν σαφής παραπλάνηση του καταναλωτή, αφού το "ψυγείο" τον ωθούσε να σκεφθεί ότι είναι και "φρέσκο". Αυτό ήταν φυσικά παράνομο, αλλά τότε Σημίτη είχαμε, ο καθένας μπορούσε να κάνει ό,τι ήθελε. Παρά το ότι είχαν αντιδράσει οι ενώσεις καταναλωτών, η κυβέρνηση (Σημίτη) φυσικά έκανε ότι δεν άκουγε. Η αντίδραση της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας στην απατεωνίστικη τακτική της Friesland ήταν μια ακόμη απατεωνίστικη τακτική: Το γάλα "υψηλής παστερίωσης.Τι ήταν αυτό; Αντί για επεξεργασία σε 132 βαθμούς για τουλάχιστον ένα δευτερόλεπτο ("αποστείρωση"), η ΦΑΓΕ άρχισε να επεξεργάζεται το γάλα στους 127 βαθμούς για δύο δευτερόλεπτα. Τυπικά αυτό δεν ήταν αποστείρωση, διότι δεν ήταν στους 132 βαθμούς, αλλά είχε τα ίδια αποτελέσματα με την αποστείρωση. Τυπικά ήταν παστερίωση, οπότε και το ονόμασαν "υψηλής παστερίωσης". Στην ουσία ήταν βέβαια κι αυτό γάλα-κονσέρβα, χωρίς καθόλου μικρο-οργανισμούς μέσα. Αλλά εξίσου παραπλανητικά, οι ελληνικές εταιρίας το έβαζαν στο ψυγείο - κανονικά και με το νόμο, διότι τυπικά δεν γινόταν αποστείρωση, άλλο ότι η θερμική επεξεργασία τους είχε τα ίδια αποτελέσματα. Δείτε εδώ: http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=95484 ένα κατατοπιστικό άρθρο της τότε εποχής. Τώρα λοιπόν απορεί το Υπουργείο γιατί είμαστε η μόνη χώρα με "γάλα υψηλής παστερίωσης". Μα αυτό είναι αποτέλεσμα της απατεωνιάς που ξεκίνησε πρώτη η Friesland και συνέχισαν οι ελληνικές εταιρίες, σε μια χώρα στην οποία το κράτος ουδέποτε σεβάσατηε τους κανόνες του παιχνιδιού που το ίδιο έθετε. Όσο για το "γάλα ημέρας", αυτό τελικά θα είναι αρκετά αυξημένου κόστους, προκειμένου να ισοφαρίσουν οι ελληνικές εταιρίες και οι κτηνοτρόφοι τη χασούρα που θα έχουν από την άρση του ιδιότυπου προστατευτισμού. Ο κόσμος θα το προτιμά διότι το "φρέσκο" τελικά θα αποδοθεί ως χαρακτηρισμός σε αυτό το γάλα, οπότε τα οφέλη για τον καταναλωτή τελικά θα είναι μηδενικά. Θα μπορεί να αγοράζει εισαγόμενο "φρέσκο" γάλα σε τιμή 50% ανώτερη από αυτή που το αγοράζει ο Γερμανός και ο Ολλανδός και ελάχιστα κατώτερη από αυτή που αγοράζει σήμερα το "φρέσκο" των 5 ημερών. Καθότι είμαστε γνωστά κορόιδα και οι ξένοι μας πουλάνε τα προϊόντα τους πάντοτε πολύ ακριβότερα από ό,τι τα πουλάνε στους εαυτούς τους. Καθότι εμείς είμαστε πολύ έξυπνοι, ως και ο σχολιαστής "Μανώλης Πετράκης" και ξέρουμε το συμφέρον μας.

 11. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 24/03/2014 22:09:55

  Είναι προφανές ότι, με την ρύθμιση, επιχειρείται μια ακόμα απομείωση της Ελληνικής παραγωγής υπέρ των εισαγομένων από την ΕΕ. Να ένα σαφές βήμα για την ανάπτυξη -από την ανάποδη! Ακόμα και η ΦΑΓΕ και η Δέλτα θα δεχτούν επίθεση εκεί που πονούν -στη βάση τους και, τελικά, θα καταλήξουν να εμπορεύονται εισαγόμενο γάλα, μάλλον προσυσκευασμένο, συρρικνώνοντας το μεταποιητικό τους έργο. Και είναι από τις ελάχιστες, που εξάγουν με δυναμική brand name. Δηλαδή,για να πάρουμε τη "δόση" μας δεν πληρώνουμε 1,5% επιτόκιο, αλλά 1,5 συν την αγορά γαλακτοκομικών της Ελλάδος για πάντα. Pas mal!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.