#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/03/2009 17:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι έλεγε ο δεξιούλης Λένιν για τους μικρομεσαίους

Συνήθως αποφεύγουμε την τσιτατολογία. Επειδή όμως δεν είναι πλέον λίγοι εκείνοι που την είδαν τελευταία «επαναστάτες», καλό είναι να θυμηθούμε τι έλεγε το 1921 ο Βλαδίμηρος Ίλιτς (με αφορμή τη Νέα Οικονομική Πολιτική (ΝΕΠ)) για την εργατική τάξη, την επανάσταση και τους ... μικρομεσαίους.

«Θεωρούσαμε λοιπόν, ότι το προλεταριακό κράτος με διαταγές θα μπορούσε να οργανώσει την παραγωγή και την κατανομή των προϊόντων με κομμουνιστικό τρόπο. Κι  αυτό σε μια μικροαγροτική χώρα. Η ζωή μάς έδειξε το λάθος μας. Χρειάστηκαν μια σειρά μεταβατικά σκαλοπάτια: Κρατικός καπιταλισμός, και σοσιαλισμός, για να προετοιμάσουμε, μέσα από μια μακρόχρονη δουλειά, το πέρασμα στον κομμουνισμό. Με τη βοήθεια του ενθουσιασμού που γέννησε η μεγάλη επανάσταση, στηριζόμενοι στο προσωπικό συμφέρον, στο προσωπικό ενδιαφέρον, στην ιδιοσυντήρηση, προσπαθήστε να φτιάξετε πρώτα τις στέρεες γεφυρούλες, που σε μια μικροαγροτική χώρα οδηγούν, μέσω του κρατικού καπιταλισμού, στο σοσιαλισμό. Διαφορετικά δε θα πλησιάσετε στον κομμουνισμό.... Αυτά μάς είπε η ζωή. Αυτά μάς είπε η αντικειμενική πορεία ανάπτυξης της επανάστασης...Το προσωπικό ενδιαφέρον ανεβάζει την παραγωγή....»

Αυτά έγραφε ο «δεξιούλης» Λένιν στο «Η τέταρτη επέτειος της Οχτωβριανής Επανάστασης», την 18η Οκτώβρη 1921.

Νοιαζόταν δηλαδή για την παραγωγή και ήξερε ότι μόνο οι μικρομεσαίοι θα του την έδιναν σε συνθήκες βαθιάς κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.

Στη σημερινή Ελλάδα, το «κράτος της δεξιάς», η αντιπολίτευση της «αριστεράς» οι «αντιεξουσιαστές» και την τρομοκρατία κτυπάνε όπως μπορεί ο καθένας τους, τους μικρομεσαίους

Και επειδή εκτός από τους επαναστάτες του γλυκού νερού μας τα έχουν πρήξει αρκούντως και οι νεοφιλελεύθεροι, θέτουμε ένα απλούστατο ερώτημα: Πως θα ξεπεραστεί η κρίση χωρίς παραγωγή;

Πότε μιλήσαμε τελευταία φορά στην Ελλάδα για παραγωγή;

Μήπως το 1947 τότε που ο Δημήτρης Μπάτσης έγραψε το βιβλίο του «Η Βαριά Βιομηχανία στην Ελλάδα», την εγκυρότερη ίσως ανάλυση για τον σχηματισμό του ελληνικού καπιταλισμού;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 21/03/2009 17:42:45

  Ο Λένιν είχε απόλυτο δίκιο στις επισημάνσεις του (έστω αργά) αλλά οι συνθήκες τότε (οικονομικές) ήταν διαφορετικές από σήμερα και εν πάση περιπτώσει, η Ρωσία είχε τα φόντα και να παράγει και να εκβιομηχανιστεί. (Ο ίδιος είχε πεί ότι σοβιετισμός = εξηλεκτρισμός)
  Σήμερα και δη στην Ελλάδα έχει προ πολλού αναπτυχθεί η service economy την οποία αγκαλιάσαμε ως έθνος πουλώντας θάλασσα, ήλιο και τζατζίκι. Είμεθα γκαρσόνια και μας αρέσει καθότι είναι εύκολο να δηλώνεις ρουματζής και να τα παίρνεις από τους τουρίστες.
  Δεν υπάρχει ούτε ανάλογη συνείδηση ούτε υπάρχουν φυσικοί πόροι στην Ελλάδα για πρωτογενή παραγωγή. Μεταπράττες, μεσάζοντες και εισαγωγείς στην καλύτερη περίπτωση.
  Το επιχειρείν στην Ελλάδα σημαίνει εμπόριο. Αγοράζω με 5 και πουλάω με 10.
  Ποια παραγωγή λοιπόν; Μέχρι και οδοντογλυφίδες εισάγουμε από Βουλγαρία.

 2. donaE avatar
  donaE 21/03/2009 17:55:55

  Καλα που πλησιασαν τον κομμουνισμο με τον Λενιν!
  Ο Μπατσης ειναι αυτος που εκτελεσθηκε με τον Μπελογιαννη?

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 21/03/2009 17:56:58

  Και ο Ουλιάνωφ νεοφιλελεύθερος.

  Ας διαβάσουν οι κάφροι πολιτικοί μας λίγη ιστορία. Δεν πολυαντιστάθηκε η περιοχή στους Τούρκους τον 14 αιώνα γιατί μας είχαν πηδήξει στην φορολογία οι Ανατολικοί Ρωμαίοι που αργοτερα χαρακτηρίσαμε για ...Έλληνες.

 4. ataktos avatar
  ataktos 21/03/2009 18:00:46

  Αυτά βλέπει ο Καραμανλής ο β και τρέμει ….λέτε ...…παιδί κομουνιστή και αυτός….

 5. Le canard avatar
  Le canard 21/03/2009 18:04:25

  Αυτό το σημείωμα του Λένιν είναι η απάντηση για όσους διερωτώνται γιατί ο σοσιαλισμός στη (μικροαγροτική το 1917) Ρωσία απέτυχε. Βασικά, γιατί ουδέποτε οικοδομήθηκε σοσιαλισμός στην ΕΣΣΔ. Με το θάνατο του Λένιν πέθανε και ο σοσιαλισμός εκεί. Κάποιοι (ιδιαίτερα οι εκπρόσωποι της αστικής ιδεολογίας, αλλά και οι κάθε λογής εσωτερικάκηδες και "ευρωκομμουνιστές) προσπαθώντας να αποδείξουν ότι το σοσιαλιστικό μοντέλο που οικοδομήθηκε ήταν λάθος, λέγουν ότι εκεί οικοδομήθηκε σοσιαλισμός. Ουδέποτε έγινε κάτι τέτοιο.

  Τι είπε αυτός ο μεγάλος πολιτικός και ιδεολόγος; Οτι δεν μπορείς να βιάσεις την ιστορία και να πάς στο σοσιαλισμό δίχως να έχεις περάσει τα βασικά στάδια του καπιταλισμού. Τι είπε επίσης, εκτός από αυτά που αναφέρει η ανάρτηση για τη Νεα Οικονομική Πολιτική; "Κομμουνισμός= Εξηλεκτρισμός της χώρας". Για τα δεδομένα της εποχής δηλαδή, εκβιομηχάνιση της χώρας. Αρα, συνύπαρξη του μικρομεσαίου και οργάνωση της μεγάλης παραγωγής (εκβιομηχάνιση).

  Συμπέρασμα για τα καθ'ημάς: Είναι στη φύση ιδιαίτερα του καπιταλιστικού συστήματος η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση, η μεγάλη παραγωγή. Εκ των πραγμάτων αυτή η δομή θα παραγκωνίσει τους μικρομεσαίους (και τους Ελληνες). Στη φάση της παγκοσμιοποίησης αυτή η διαδικασία τρέχει ταχύτατα. Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι, όχι να εμποδίσουμε αυτή την εξέλιξη, αλλά να αναγκάσουμε το σύστημα να την κάνει σταδιακά και δίχως τα πτώματα των μικρομεσαίων να στρώσουν τους δρόμους. Και το σύστημα , αν στοιχειωδώς διαθέτει μυαλό, θα καταλάβει ότι η διάλυση του υπάρχοντος ελληνικού κοινωνικού ιστού, θα σημάνει πιθανώς τον θάνατό του. Ηδη, το ένα σκέλος του συστήματος, η Πολιτική, υφίσταται τις συνέπειες (απαξίωση, στην Ελλάδα και παγκοσμίως).

  Μεταξύ μας, όμως, τι προτιμάτε; Να φτιάχνει ο Μπόμμπολας τους δρόμους σωστά ή να τους δίνουμε σε μικροεργολάβους που θα τους φτιάχνουν χάλια; Εννοείται βέβαια, ότι δεν θέλουμε έναν "εθνικό εργολάβο που θα μας κλέβει με τα διόδια για να φτιάξει το δρόμο. Θέλουμε να υποχρεώσουμε τον μεγαλοεργολάβο σε κανόνες και όχι να τον κάνουμε απόλυτο κυρίαρχο και νταβατζή, που λεγε και ο "λενινιστής" Καραμανλής.

  Κοντολογίς: Μήπως το ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού, είναι ο σοσιαλισμός; 'Η, πως αλλοιώς το λέγαν; Ο καπιταλιστής θα πουλήσει ακόμα και το σκοινί που θα τον κρεμάσουν.

 6. eyeless in Gaza avatar
  eyeless in Gaza 21/03/2009 18:11:47

  @4 Και επειδή μάλλον οι αγρότες δεν πείσθηκαν από την ακατάληπτη για εκείνους ρητορία του Βλαδίμηρου, ήρθε λίγο αργότερα ο Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς Τσουγκασβίλι και εξόντωσε τους μεσαίους αγρότες (κουλάκους), μερικά εκατομμύρια.

 7. Le canard avatar
  Le canard 21/03/2009 18:20:53

  @eyeless in Gaza 8

  Αφού προηγουμένως "έφαγε" την ιστορική ηγεσία των μπολσεβίκων, έστειλε τους προοδευτικούς, κομμουνιστές και μη, να φυτρώνουν τριαντάφυλλα στον πάγο, φυλάκισε (αυτός, ο Μπέρια και όσοι δικοί του έμειναν στην ηγεσία του ΚΚΣΕ) πολλούς από τους κομμουνιστές που πολέμησαν στον ισπανικό εμφύλιο, εξόντωσε πολλούς ξένους κομμουνιστές (τι λέει το ΚΚΕ για τα ιστορικά του στελέχη, πολλά εξ αυτών ιδρυτικά, που "φαγώθηκαν" στη δεκαετία του '30 στην ΕΣΣΔ;), κρατούσε σε απομόνωση ακόμα και σπουδαίους αξιωματικούς του Στρατού, με αποτέλεσμα όταν έκαναν οι ναζί την εισβολή να φτάσουν μέχρι τη Μόσχα (όταν τους έβγαλαν, οι "Κόκκινοι" έφτασαν στο Βερολίνο. Ενας από αυτούς ήταν ο στρατάρχης Ζούκωφ). Η ιστορία της Σοβιετικής Ενωσης δεν γράφτηκε μόνον από τον "πατερούλη", αλλά από πολλούς άλλους, μεγάλες προσωπικότητες, και τον ίδιο το λαό, που μέσα σε δυόμισι δεκαετίες πέρασε δύο παγκόσμιους πολέμους με εκατομμύρια νεκρούς, πείνες, λιμό (εξαιτίας και της πολιτικής του Στάλιν που πήγε κατά της ΝΕΠ του Λένιν)...

 8. Νικόλας avatar
  Νικόλας 21/03/2009 18:39:22

  Στον Λένιν που ήταν μεγάλο τσακάλι πήρε 4 χρόνια να καταλάβει το ζήτημα και να αλλάξει πορεία. Στον Κώστα τον Καραμανλή ίσως να χρειάζεται λίγος χρόνος παραπάνω.
  Και επίσης το σχόλιο:
  "Κάποιοι (ιδιαίτερα οι εκπρόσωποι της αστικής ιδεολογίας, αλλά και οι κάθε λογής εσωτερικάκηδες και “ευρωκομμουνιστές) προσπαθώντας να αποδείξουν ότι το σοσιαλιστικό μοντέλο που οικοδομήθηκε ήταν λάθος, λέγουν ότι εκεί οικοδομήθηκε σοσιαλισμός."
  είναι εντελώς μα εντελώς στρεβλό. Οι ορθόδοξοι του ΚΚΕ και οι γνήσιοι σταλινικοί (εκτός ΚΚΕ) είναι αυτοί που ψάχνουν να βρουν πότε ο σοσιαλισμός της Σοβιετίας έπαψε να είναι σοσιαλιστικός. Οι λοιποί "αριστερούλιδες" έχουν μια πιο σύνθετη προβληματική.

 9. Le canard avatar
  Le canard 21/03/2009 18:43:26

  @Νικόλας 10

  Προφανώς, δεν κατάλαβες τίποτε από αυτό που έγραψα. Ξαναδιάβασέ το. Αλλά για πές για την πιο σύνθετη προβληματική των "αριστερούληδων"; Οτι καταποντίστηκαν και εξαφανίστηκαν κι αυτοί όταν κατέρρευσε η ΕΣΣΔ (ή για την ακρίβεια εντάχθηκαν στη σοσιαλδημοκρατία, όπως ο Νταλέμα, και χειροκροτούσαν τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία); Διότι είχαν, ακόμα και ως επικριτές της, συνδέσει την πορεία τους με την κριτική εκείνου του μοντέλου, δίχως να έχουν να πουν και να προτείνουν τίποτα άλλο;

 10. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 21/03/2009 19:03:37

  Oσοι φωναζουν για την ελλειψη βιομηχανικης παραγωγης στην Ελλάδα ας βαλουν μεσα τις επαναστατικες οργανωσεις που εκτελουσαν βιομηχανους,τους συνδικαλιστες που απεργουσαν μεχρι να κλεισει η επιχειρηση(Pirelli), τους οικολογους και τα "κινηματα πολιτων" μαζι με το Συμβουλιο Επικρατειας που δεν αφηνουν πραγματι ουτε οδοντογλυφιδες να παραγονται και μετα βλεπουμε.

 11. osaperas avatar
  osaperas 21/03/2009 19:20:39

  @12
  Σωστά. Αλλά ας πουμε (υποθετικά) ότι δεν γινόντουσαν όλα αυτά; Θα είχαμε βιομηχανική παραγωγή;

 12. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 21/03/2009 19:22:11

  Ειχαμε βιομηχανικη παραγωγη απο το 1950 ως το 1974.
  Μετα αρχισαμε να τη διαλυουμε.

 13. osaperas avatar
  osaperas 21/03/2009 19:23:44

  @16
  Όπως είχαμε και αγροτική

 14. οκτώ avatar
  οκτώ 21/03/2009 19:23:50

  Σύμφωνα με τον σύντροφο Τεγόπουλο επανάσταση είναι η ομαδική εξέγερση κατά της εξουσίας ή του καθεστώτος.
  Αυτά που βιώνουμε σήμερα πιο πολύ με χορό Ινδιάνων γύρω από μία αρκούδα που έσκασε από το πολύ φαγητό και τα τίναξε μου μοιάζει, παρά με επανάσταση.

 15. eyeless in Gaza avatar
  eyeless in Gaza 21/03/2009 19:27:42

  @"Αφού προηγουμένως “έφαγε” την ιστορική ηγεσία των μπολσεβίκων", Le canard.

  Μα αυτή η "ιστορική ηγεσία" την οποίαν "έφαγε" τον είχε αναδείξει σε Γ.Γ. Και αυτή η "ιστορική ηγεσία" και τα στελέχη της ομολογούσαν την ενοχή και την προδοσία τους δημόσια στις δίκες της Μοσχας, πριν εκτελεστούν.

  Όλo αυτό το κλίμα περιγράφεται θαυμάσια στο "Μηδέν και το Άπειρο" (Darkness at Noon) του Arthur Koestler.

 16. Le canard avatar
  Le canard 21/03/2009 19:28:14

  @12

  "Ψυχραιμία", ψυχραιμία. Και τους οικολόγους συχνά βιομήχανοι τους ... πληρώνουν. Οσον αφορά πολλούς από το ελληνικό κεφάλαιο, ε, μην μου πείς πως είναι και ό,τι το καλύτερο στο διεθνές στερέωμα των καπιταλιστών; Εδώ ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τους έκοψε τον κώλο. Ξενόδουλη μεγαλοαστική τάξη, μεσάζοντες και κερδοσκόποι, χαμηλοτάτου μάλιστα επιπέδου είναι. Για δε τα παιδιά τους, δεν το συζητάμε καν. Κενό διαδοχής. Τώρα, ήρθε η στιγμή όμως να αποθεωθούν και επίσημα οι μεσάζοντες. Ο ένας, "νέος Κοσκωτάς", διαχειριστής κεφαλαίων (ποιός ξέρει πόσο μαύρα είναι) μπαίνει και αγοράζει τα πάντα, δίχως το παραδοσιακό κεφάλαιο να τον εμποδίζει, αλλά σε πολλές περιπτώσεις κλείνονται συμμαχίες ανάμεσα σε παλιούς και νέους, ο δε δεύτερος "Κοσκωτάς", επίσης μεσάζων και διαχειριστής ξένων κεφαλαίων (μαύρων και γκρίζων), επίσης αγοράζει τα πάντα και ΜΜΕ. Σιγά τη σοβαρή ελληνική αστική τάξη. Που σε τελική ανάλυση ποτέ δεν ήταν "ελληνική".

 17. Le canard avatar
  Le canard 21/03/2009 19:32:45

  @eyeless in Gaza 18

  Πλάκα κάνεις. Τις στημμένες δίκες και τις δολοφονίες, τις λές ομολογίες; Αυτοί τον ανέδειξαν; Που τα βρήκες όλα αυτά; Ρίξε μια ματιά στη δεκαετία του '30, ή ακόμα και σε εκείνους που έμειναν στο πλάϊ του Στάλιν, πως τους εκβίαζε (Μολότωφ, ΥΠΕΞ, π.χ.). Ρίξε μια ματιά πως η διανόηση είδε την Ανοιξή της στην επανάσταση και επί Λένιν, και πως την έπνιξαν μετά. Ε, και βέβαια, δεν μιλώ για την εκτέλεση Τρότσκι. Σου'πα, ακόμα και ο Ζούκωφ μέσα ήταν. Διάβασε λίγο Ιλία Ερεμπούργκ, αυτό τον δάσκαλο της σοβιετικής δημοσιογραφίας (Ανθρωποι, χρόνια, ζωές) και τα ξαναλέμε.

 18. Factorx avatar
  Factorx 21/03/2009 19:38:21

  @archaeopteryx:Τι λέει ο Μπάτσης (ναι εκτελέσθηκε με τον Μπελογιάννη);

  1. Ο νόμος του ελεύθερου καπιταλιστικού ανταγωνισμού στην Ελλάδα δε λειτούργησε ποτέ έτσι, ώστε να αναπτυχθούν οι παραγωγικές δυνάμεις
  2. Τα μονοπώλια που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα ιδίως μετά τη «μικρασιατική καταστροφή» (Φιξ, Πατραϊκή Α.Ε., Χαρτοποιία Αιγίου, ΦΩΣ-ΟΣΡΑΜ, ΙΡΙΣ, ΤΙΤΑΝ, ΗΡΑΚΛΗΣ, ΠΑΟΥΕΡ, ΟΥΛΕΝ κ.λπ.) όφειλαν τη δημιουργία τους όχι στον εσωτερικό ανταγωνισμό, αλλά στην παροχή μονοπωλιακών προνομίων, στην ανακήρυξη ολόκληρων κλάδων σε «κλειστούς» και στην ψηλή δασμολογική προστασία που τους είχε παραχωρήσει το κράτος.
  3. Χωρίς βαριά βιομηχανία και με εισαγόμενη τεχνολογία, ο ρόλος του ξένου κεφαλαίου ήταν καθοριστικός. «Εκμεταλλεύτηκε τις πρώτες ύλες, χρησιμοποίησε την αγορά μας για να τοποθετήσει μισοτελειωμένα και έτοιμα είδη και τοποθέτησε κεφάλαια σε διάφορες μορφές: Δημόσια δάνεια, ιδιωτικά δάνεια, τοποθέτηση σε επιχειρήσεις, παραγωγικά δημόσια έργα, μεταφορές, βιομηχανίες, εμπόριο, τράπεζες κ.λπ.»

  Βλέπετε να έχουν αλλάξει πολλά από τότε;

  Μας ενοχλούν πολύ αυτά σήμερα; Τα βρίσκουμε μαρξιστικά – λενινιστικά και τα απορρίπτουμε; Χα χα χααααααααα

  Ακόμα και ο Βαρβαρέσος ( έτσι δεν έλεγαν τον προκάτοχο του Ζολώτα;) θεωρούσε τον Μπάτση μεγάλη μορφή.

  Η Ιστορία είναι μια αδέλφια. Και από τις «αναγνώσεις» της μόνο η μια μπορεί να είναι σωστή. Οι άλλες είναι ψευδείς.

 19. Factorx avatar
  Factorx 21/03/2009 19:39:44

  @21Anonymous. Μηπως είσαι απλώς βλάκας; Για τους μικρομεσαίους μιλάμε. καμια συγκριση με καραμανλή.και διάβασε και τα προηγούμενα

 20. Le canard avatar
  Le canard 21/03/2009 19:45:35

  Την έχασε εντελώς την μπάλα ο Ανωνυμος 21

 21. Απορων avatar
  Απορων 21/03/2009 20:05:03

  Ο διπλωματούχος μηχανικός Δημήτριος Μπάτσης ήταν μελετητής και οραματιστής του αριστερού μοντέλου ανάπτυξης της χώρας.Έδωσε αγώνες μαζί με άλλους επιστήμονες ώστε να απεμπλακούμε σαν λαός από το σύνδρομο της "φτωχής αλλά εντίμου χώρας" που λαϊκά εκφράζονταν με τη λέξη "ψωροκώσταινα".
  Αγωνιστής που έφυγε απ' τη ζωή προδομένος από εχθρούς και φίλους όπως τόσοι άλλοι.

 22. donaE avatar
  donaE 21/03/2009 20:07:37

  @ 25 Λυπηρη ιστορια.

 23. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 21/03/2009 20:08:28

  Αν δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ότι οι στόχοι και το πνεύμα του σχολίου #6 του Le canard είναι η μοναδική οδός αντίδρασης απλά εθελοτυφλούμε . "Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι, όχι να εμποδίσουμε αυτή την εξέλιξη, αλλά να αναγκάσουμε το σύστημα να την κάνει σταδιακά" . Αν δεν μπορέσουν να το καταλάβουν αυτό οι αντιδραστικές τάξεις της κοινωνίας (όχι μόνο της Ελλάδας) απ' όπου κι αν προέρχονται το παιχνίδι θα το χάνουν για πάντα .

 24. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 21/03/2009 20:10:05

  Και ας μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα οι παλαιότεροι εκ των "πλουσίων" είναι απλά οι μαυραγορίτες της κατοχής και οι μετέπειτα εκμεταλλευθέντες την ΟΥΝΡΑ και τα θαλασσοδάνεια της χούντας. Δεν υπάρχει παραδοσιακή αστική καπιταλιστική τάξη στη χώρα μας. (Δεν μιλάω για τον εφοπλισμό μας που πάει κάπως πιο πίσω ιστορικά και θεωρείται εμπόριο και όχι παραγωγή). Η όποια παραγωγή βασίστηκε σ`αυτά που αναφέρει στο σχόλιό του ο ΦάκτορΧ. Παροχές δηλαδή.

 25. Νικόλας avatar
  Νικόλας 21/03/2009 20:35:12

  @Le canard. Διαβάζω και ξαναδιαβάζω. Μήπως να μπεις και εσύ σε ένα κόπο και να εξηγήσεις;
  Η αριστερά εκτός ΚΚΕ ψάχνει να βρει ποιες ήταν οι στρεβλώσεις, πότε εμφανίστηκαν και πως μπορεί να αξιολογηθεί η εμπειρία της επανάστασης. Δεν βρίσκει τον σοσιαλισμό σε μια χρονική περίοδο για να τον χάσει λίγο αργότερα.

 26. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 21/03/2009 20:35:32

  @Factorx
  Καλώς μπήκαμε στο ζώδιου του Κριού. Το ζώδιο του δημιουργικού παρορμητισμού, την αναγγελία της δροσερής άνοιξης μέσα στο ψύχος του κοινωνικού χειμώνα, το ζώδιο του Βλαδίμηρου Ίλιτς.
  Μας χαρίζεις μόνιμα μια όμορφη σελίδα. Σήμερα, όπως λέει ο Ελύτης, "μας έφερες την άνοιξη μέσα στο καλοκαίρι".
  Η συλλογική συνείδηση απολήγει σε μια στρόφιγγα. Αυτοί που τολμούν να την αγγίζουν, όταν έρχονται στα κέφια, μπορούν να την στρέφουν.

 27. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 21/03/2009 21:40:44

  Ο Κύριος φανερώθηκε στον Νώε και του είπε:

  Σε ένα χρόνο θα ρίξω βροχή και θα σκεπάσω ολόκληρη τη Γη με νερό και θα καταστρέψω τα πάντα. Αλλά θέλω εσύ να σώσεις τους δίκαιους και ευσεβείς ανθρώπους και δύο ζώα από κάθε είδος που υπάρχει στη Γη. Σε προστάζω να χτίσεις μία Κιβωτό.

  Και ο Θεός παραδίδει στον Νώε τα σχέδια για την Κιβωτό. Με φόβο Κυρίου ο Νώε παίρνει τα σχέδια και συμφωνεί να φτιάξει την Κιβωτό. Θυμήσου, είπε ο Κύριος, Πρέπει να έχεις τελειώσει την Κιβωτό και να έχεις μαζέψει όλα τα ζώα σε ένα χρόνο.

  Ένα χρόνο αργότερα, αρχίζει να σχηματίζεται μια καταιγίδα και όλες οι θάλασσες της Γης έχουν φουρτούνα. Ο Θεός κοιτάει τι γίνεται και βλέπει τον Νώε να κάθεται στην αυλή του και να κλαίει.

  Νώε! Ανακράζει, Που είναι η Κιβωτός;

  Συγχώρεσε με Κύριε, παρακαλά ο Νώε, έκανα ό,τι μπορούσα αλλά αντιμετώπισα μεγάλα προβλήματα. Πρώτα-πρώτα έπρεπε να πάρω άδεια για την κατασκευή και τα σχέδια που μου έδωσες δε συμφωνούσαν με τον ισχύοντα κανονισμό. Χρειάστηκε να προσλάβω ναυπηγό και να ξαναγίνουν τα σχέδια από την αρχή.

  Μετά βρέθηκα σε διαμάχη με το Λιμενικό για το αν χρειαζόταν η Κιβωτός σύστημα πυρασφάλειας, βάρκες και σωσίβια.

  Μετά μου έκανε καταγγελία ο γείτονας μου, γιατί παραβίαζα λέει τα όρια δόμησης χτίζοντας την Κιβωτό στην αυλή του, και έτσι χρειάστηκα άδεια και από την Πολεοδομία.

  Είχα πρόβλημα και να βρω ξύλα για την Κιβωτό γιατί υπήρχε απαγόρευση υλοτόμησης για την προστασία της Πιτσιλωτής Κουκουβάγιας. Τελικά κατάφερα να πείσω την Υπηρεσία Προστασίας Δασών πως χρειαζόμουν το ξύλο για να σώσω τις κουκουβάγιες.

  Αλλά όμως ο Οργανισμός Προστασίας Ζώων δεν με άφηνε να πιάσω κουκουβάγιες. Και έτσι δεν έχουμε κουκουβάγιες.

  Μετά οι ξυλουργοί κατέβηκαν σε απεργία, αλλά κατάφερα να έρθω σε συμφωνία με το σύλλογο τους. Τώρα έχω 16 ξυλουργούς να δουλεύουν στην Κιβωτό, αλλά δεν έχω κουκουβάγιες.

  Όταν άρχισα να μαζεύω τα υπόλοιπα ζώα, μου έκανε μήνυση μία ομάδα ακτιβιστών, γιατί θα έπαιρνα μόνο δύο από κάθε είδος.

  Όταν ξεμπέρδεψα με αυτή τη μήνυση με ενημέρωσαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι δεν γινόταν να συνεχιστούν οι εργασίες αν δεν κάνω δήλωση για την επίδραση στο περιβάλλον του σχεδιαζόμενου κατακλυσμού. Δεν τους αρέσει η ιδέα ότι δεν έχουν αρμοδιότητα στις αποφάσεις του Δημιουργού του Σύμπαντος.

  Μετά οι τοπογράφοι του Στρατού απαίτησαν χάρτη της προτεινόμενης ροής των υδάτων του κατακλυσμού. Εγώ τους έστειλα μία υδρόγειο.

  Αυτές τις μέρες προσπαθώ να λύσω ένα ζήτημα με την Επιτροπή Ισότητας, που λένε ότι κάνω διακρίσεις επειδή δεν θα πάρω ανθρώπους που δεν πιστεύουν σε Εσένα, Κύριε.

  Μου έστειλαν και αυτή την ειδοποίηση με δικαστικό επιμελητή ότι οφείλω φόρο και πρόστιμο γιατί δεν δήλωσα την Κιβωτό ως σκάφος αναψυχής.

  Τώρα η εφορία έχει παγώσει τις καταθέσεις μου γιατί πιστεύουν ότι φτιάχνω την Κιβωτό για να φύγω από την χώρα για να μην πληρώσω φόρους.

  Και ακόμη δεν έχει αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας αν ο Κατακλυσμός είναι αντισυνταγματικός, αφού πρόκειται για θρησκευτική πράξη.

  Πραγματικά, δεν υπάρχει περίπτωση να τελειώσω για τουλάχιστον 5 - 6 χρόνια.

  Και τότε άρχισε να καθαρίζει ο ουρανός, να λάμπει ο ήλιος και να ηρεμούν οι θάλασσες. Το ουράνιο τόξο στόλισε τον ορίζοντα.

  Ο Νώε κοίταξε τον Θεό με ελπίδα.

  Κύριε, αυτό σημαίνει ότι δεν θα τα καταστρέψεις όλα;;;

  Και απάντησε ο Θεός,

  Μπα, δε βαριέσαι. Ας το κάνει το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ!!

  πφ Λένιν Καραμανλής και θεωρίες...

  εμείς πάνω από όλα, γιατί ως Ελληνες τα ξέρουμε όλα, μόνο μιλάμε ποτέ δεν ακούμε.....

 28. Ferdinand Lassalle avatar
  Ferdinand Lassalle 21/03/2009 21:57:33

  1. "Πότε μιλήσαμε τελευταία φορά στην Ελλάδα για παραγωγή";
  Η Ελλάδα είναι τυπική χώρα εμποροκρατίας. Δεν έγινε τώρα. Ήταν από την προπολεμική περίοδο. Ο μεταπρατισμός των αστών του Ελλαδικού χώρου έρχεται από τον 19ο αιώνα. Αυτοί έφτιαξαν το κράτος που "χρειάζονταν", αυτό που βρίζουν τόσοι πολλοί εδώ μέσα.
  Η αστική ομογένεια της διασποράς, εν μέρει ήταν (και σε κάποιο βαθμό είναι ακόμα) μια αρκετά διαφορετική περίπτωση. Αλλά οι εφοπλιστές, εγχώριοι και της διασποράς, ήταν πάντα τμήμα αυτής της εμποροκρατίας.
  Το καινούριο που προστέθηκε μετά το 1955 στην εμποροκρατία, ήταν οι εργολάβοι των κατασκευών, μικροί στην αρχή, μετά και πολύ μεγάλοι. Έργο της ΕΡΕ.
  Μετά το '70 ήρθε και ο τουρισμός (έτσι όπως επικράτησε, άναρχος, ενωμένος σε παντοδύναμο "καρτέλ" με τους εργολάβους) και αποτέλειωσε την παραγωγική δομή.
  Σαν να μην έφθαναν αυτά, οι Τράπεζες (που παλιότερα, εν μέρει, ως πάρεργο ίσως, "αιμοδοτούσαν" ΚΑΙ την παραγωγή), ακολουθώντας το πλανητικό νεοφιλελεύθερο πλαίσιο μετά το 1985, έγιναν εν τέλει αναπόσπαστο και κυριαρχικό τμήμα της εμποροκρατίας: Παραγωγοί φουσκών και "τρόμπες" κοπανιστού αέρα στον τομέα της κατανάλωσης, και όχι τον παραγωγικό.
  Τώρα η φούσκα της υπερεπένδυσης στις καταναλωτικές προσδοκίες έσκασε.
  Η έκρηξη είναι τέτοια, ώστε για τις προοπτικές της εμποροκρατίας ισχύει "το ο σώζων εαυτόν σωθήτω".

  2. Για το άλλο ζήτημα τώρα: ο Λένιν και οι Μπολσεβίκοι δεν οικοδόμησαν σοσιαλισμό, αλλά τον Κρατικό Μονοπωλιακό Καπιταλισμό, που κατέρρευσε πρώτος, οριστικά πριν 20 χρόνια. Ίσως "έσπασε", επειδή ήταν πολύ δύσκαμπτος, οικονομικά και πολιτικά.
  Για τον άλλο καπιταλισμό, τον Δυτικού τύπου, ίδωμεν. Αλλά η ολική κατάρρευση δεν είναι δυνατή: Δεν έχουν αναπτυχθεί μέσα του εναλλακτικές λύσεις και σπέρματα διάδοχου συστήματος παραγωγής, όπως είχαν αναπτυχθεί σπέρματα καπιταλισμού ήδη μέσα στο φεουδαρχικό Μεσαιωνικό σύστημα.

 29. Ferdinand Lassalle avatar
  Ferdinand Lassalle 21/03/2009 22:05:07

  @ ψυχραιμια 12
  Η Γερμανία έχει τους πιό πολλούς οικολόγους στον κόσμο, αλλά και η βιομηχανία της δεν πάει πίσω; Πώς το ερμηνεύεις;
  Κι εμείς με τη σειρά μας; Τι από τα κατωτέρω ισχύει;
  Δεν έχουμε βιομηχανία επειδή δεν έχουμε σχεδόν καθόλου οικολόγους; Δεν έχουμε σχεδόν καθόλου οικολόγους επειδή δεν έχουμε βιομηχανία; Υπάρχει διαλεκτική αλληλεπίδραση; Ή δεν έχουμε καθόλου μυαλό;

 30. Ferdinand Lassalle avatar
  Ferdinand Lassalle 21/03/2009 22:06:15

  Εγώ πάω στοίχημα ότι ισχύει το τελευταίο.

 31. Le canard avatar
  Le canard 21/03/2009 22:16:02

  @Ferdinand Lassalle 32

  Απλά η Οκτωβριανή επανάσταση έγινε σε λάθος μέρος. Τι είχε πεί ο παπούς; Η σοσιαλιστική επανάσταση θα γίνει εκεί που υπάρχουν συνθήκες. Σε αναπτυγμένη βιομηχανική χώρα με αναπτυγμένη εργατική τάξη.

 32. Ferdinand Lassalle avatar
  Ferdinand Lassalle 21/03/2009 22:23:45

  @ 35
  Είχαν λοιπόν δίκιο ο Μενσεβίκοι και οι Εσέροι, αυτοί άκουγαν πιό πολύ τον παππού. Συμφωνώ απολύτως.
  Άν μεταφερουμε στην εποχή μας τη συμβουλή του παπού, το πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι η αλλαγή στο κοινωνικό σύστημα θ' αρχίσει από ΗΠΑ και μεγάλες Ευρωπαικές χώρες (και οι λοιποί θα τους ακολουθήσουμε). Σ' αυτό είμαστε σύμφωνοι; Μήπως διαφωνούμε; Ή μήπως... μας είναι αδιάφορο;

 33. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 21/03/2009 22:31:59

  Ποτέ μια επανάσταση δεν επέφερε αλλαγή.
  Δεν μιλάμε για εθνικο - απελευθερωτικές αλλά για κοινωνικές.
  Αν μιλάμε για τη Γαλλική πχ οδήγησε από την Βασιλεία στην Αυτοκρατορία και αν μιλάμε για την Οκτωβριανή αυτή έγινε σε μια αγροτική χώρα, όχι καπιταλιστική (για να ...τσαντιστούν οι ορθόδοξοι) για να την οδηγήσει στο 2003 στις ίδιες θεωρίες και απόψεις του 1910-1917.
  Προτιμώ τις Βόρειες μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές της καθημερινότητας με όραμα στο μέλλον.
  Από τον Γαλλικό Μάη (ονειρικός και παραμυθένιος) προτιμώ τον Σκανδιναβικό Χειμώνα ή το ΑγγλοΣαξωνικό Φθινόπωρο, αποτελεσματικότερος και ρεαλιστικότερος.
  Οι επαναστάσεις αλλάζουν απλά ...δυνάστες.

  ΥΓ
  Για να μην τα ισοπεδώνω όλα, φυσικά και οι τομές των επαναστάσεων είναι σημαντικές και συνέβαλλαν στην εξέλιξη, αλλά σκότωσαν τα όνειρα.

 34. eyeless in Gaza avatar
  eyeless in Gaza 21/03/2009 22:36:10

  @ 20, Le canard,

  Εγώ δεν κάνω πλάκα, μάλλον η ιστορία σου κάνει πλάκα, και μάλιστα μαύρη.

  Ασφαλώς οι δίκες ήταν στημένες. Kαι το ότι οι κατηγορούμενοι, πολλοί από τους οποίους ήταν ανώτερα στελέχη, το ήξεραν, όπως επίσης ήξεραν ότι θα εκτελεσθούν, είναι γεγονός. Το ότι ομολογούσαν μπροστά στο ακροατήριο της δίκης ότι ήταν "προδότες" και "λυσσασμένα σκυλιά", ξέροντας ότι δεν είναι αλήθεια, είναι, επίσης, γεγονός. Και ακούγεται σαν τραγική φάρσα. Δεν είμαστε στο στάδιο της προανάκρισης για να πείς ότι είναι ομολογία που αποσπάστηκε με βασανιστήρια. Είμαστε ενώπιον του δικαστηρίου, όπου συμμετέχουν στο στημένο θέατρο του εισαγγελέα Βισίνσκυ και αυτομαστιγώνονται δημόσια για να στηρίξουν το καθεστώς που τους σκοτώνει. Ενώ το φανατισμένο ακροατήριο παραληρεί και με υψωμένες γροθιές ουρλιάζει "θάνατος!". Δεν σε προβλημάτισε ποτέ αυτό το γεγονός;

  Φαντάζεσαι τι εντύπωση θα σου έκαναν οι κατηγορούμενοι στις στημένες δίκες της ελληνικής χούντας, αν έβγαιναν μπρος στο ακροατήριο και φώναζαν "ναι, είμαστε προδότες και μας αξίζει ο θάνατος"; (Που στο κάτω κάτω οι περισσότεροι από αυτούς όντως έδρασαν κατά του καθεστώτος). Ο Θεοδωράκης δεν τους είπε αν με πάτε στο δικαστήριο θα φωνάξω μπρος το ακροατήριο "κάτω η χούντα"; Ή κάνω λάθος;

  Γι αυτό αναφέρθηκα στο Darkness at Noon του Koestler. Αυτό το θέμα πραγματεύεται. Ή, αν θέλεις ψαξε βρες και το άρθρο του Καστοριάδη "Μεταφυσική των δικών της Μόσχας", από το παλιό "Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα", επίσης για το ίδιο θέμα.

  Τα άλλα που μου λες είναι επιπέδου πολιτικού νηπιαγωγείου.

 35. Ferdinand Lassalle avatar
  Ferdinand Lassalle 21/03/2009 22:44:47

  Εγώ πάντως δεν μιλώ για επαναστάσεις, ρεφορμιστής είμαι.
  Για αλλαγές και μετασχηματισμούς τίθεται ζήτημα.
  Ο Ροβεσπιέρος και ο Λένιν εξαπατήθηκαν από την ιστορία. Θύτες και θύματα. Η διαλεκτική είναι πανούργα, έλεγε ο Χέγκελ.

 36. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 21/03/2009 22:49:08

  @ Lassale
  Οι οικολογοι της Γερμανιας ειναι σοβαροι.
  Οταν λεω για "οικολογους" στην Ελλάδα δεν εννοω το κομμα τους αλλα οποιονδηποτε αυτοπροσδιοριζεται σαν οικολογος και θέλει βασικα να μη γινεται τιποτα στην περιοχη του απο το οποιο ο ιδιος δεν εχει αμεσο οφελος.Στη Γερμανια δεν θα δεις "κινημα" εναντιον φωτοβολταικων συσκευων ή ανεμογεννητριων.Εδω εγινε και αυτο.Ουτε υπαρχει το σηριαλ των χωματερων η των "παρκων" που δεν ειναι παρκα αλλα σκουπιδοτοποι.
  Ουτε υπαρχει αλλη χωρα που να απαγορευονται οι ουρανοξυστες.Ειναι μεγάλη η δημαγωγια στην Ελλαδα.

 37. Ferdinand Lassalle avatar
  Ferdinand Lassalle 21/03/2009 23:06:48

  @ 40 ψυχραιμια
  Για το 40 συμφωνώ απολύτως, άλλωστε ήδη το υπονόησα στα 33 - 34.

 38. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 21/03/2009 23:10:57

  Θα γραψω μερικα,σκορπια.
  Κατ αρχας το βιβλιο του Κεσλερ,με Ελληνικο τιτλο,"Το μηδεν και το απειρο",εχει βγει απο τον "Κακτο",εδω και 10ετιες.Μου το ειχε χαρισει ο Οδυσσσεας τοτε.
  Μετα,για τον Ιθαγενη,μα ναι,ταχω γραψει και εγω ο ελαχιστος πολλες φορες.Οτι δηλαδη,τελικα οι επαναστασεις,αιμα πολυ εχουν.Και καλυτερα αν μπορουσαμε να κανουμε ο,τι και οι Βορειοι.
  Για τις δικες,θυμηθειτε και το Σωκρατη.
  Προκειμενου να μην αμφισβητησει το συστημα,δεχτηκε να πιει το κωνειο.
  Οσον αφορα στην παραγωγη,καποτε ειχαμε και ψυγεια Ιζολα,που ακομα εχω ενα στο χωριο,και δουλευει ακομα,αν και ξεκινησε το 59.
  Και η ψυξη που κανει,δεν πιανεται ουτε απο το GE,που εχω στο σπιτι.
  Και ειχαμε και αγροτικη παραγωγη,με φοβερους σπορους,που εκαναν πεντανοστιμα λαχανικα και φρουτα.
  Σημερα,επειδη παω στην Κεντρικη αγορα και ψωνιζω,(αλλη μαλακια του Ελληνα,να πηγαινει στα σουπερμαρκετ και να πληρωνει μεχρι 3 φορες επανω τα ειδη),και βλεπω την καταγωγη των μαναβικων που αγοραζω,κανω κρα να βρω κατι,που να ειναι απο την Ελλαδα.
  Ουτε λεμονια δεν υπαρχουν πια απο δω.Τουρκια,Αργεντινη,Χιλη,και δε συμμαζευεται.
  Ακομα και φακη,απο τον Καναδα φερνουμε.
  Και κατι τελευταιο,που αφορα στη νοοτροπια των πλουσιων τοτε και τωρα.
  Αν περασετε απο την Πανεπιστημιου,θα δειτε ολα αυτα τα υπεροχα κτιρια,που διουν ενα καποιο χρωμα στην αθλια πολη μας,οπως την καταντησαμε.
  Ε,ολα αυτα,τα δωρισαν στην πατριδα,οι τοτε πλουσιοι.
  Σημερα,τετοιες πραξεις,απλως δεν υπαρχουν.
  Προτιμουν να τα καταθεσουν μπροστα στο...νινι καμιας ξεβρακωτης τραγουδιστριας,παρα να φτιαξουν κατι που να μεινει και να φερνει και τ ονομα τους,που λεει ο λογος.
  Ξεπεσαμε γενικως δηλαδη.Χασαμε τη συλλογικοτητα που ειχαμε.
  Και βασικοι υπευθυνοι ειναι,η χουντα και το πασοκ.
  Παρ ολο που το τελευταιο,θεωρουσε οτι ηταν λαικο κομμα.
  Στην ψυχη των ανθρωπων,περασε την αρχη της ησσονος προσπαθειας,και την χυδαιας κονομας.

 39. Ferdinand Lassalle avatar
  Ferdinand Lassalle 21/03/2009 23:28:28

  @ 42
  Όλα αυτά τα υπεροχα κτιρια τα δωρισαν οι τοτε πλουσιοι, αλλά σχεδόν πάντοτε ήταν από την ομογένεια της διασποράς.
  Οι άλλοι;

 40. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 21/03/2009 23:45:14

  @43 Ποιές είναι οι 51η και η 52η;

 41. Black Power avatar
  Black Power 22/03/2009 00:01:08

  @ 45
  Εννοεί μάλλον Commonwealths & Territories:
  Δεν είναι όμως 2 (πέραν των 50), αλλά 7:

  1 District of Columbia
  2 American Samoa
  3 Federated States of Micronesia
  4 Guam
  5 North Marianas
  6 Puerto Rico
  7 Virgin Islands

 42. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 22/03/2009 01:03:48

  Yeah, right....

 43. eyeless in Gaza avatar
  eyeless in Gaza 22/03/2009 01:09:16

  @a "Για τις δικες,θυμηθειτε και το Σωκρατη.
  Προκειμενου να μην αμφισβητησει το συστημα,δεχτηκε να πιει το κωνειο."

  αγαπητέ Προβοκάτορα,

  ο Σωκράτης ΔΕΝ ομολόγησε ενοχή στο δικαστήριο. Αντιθέτως. Και όταν το δικαστήριο με οριακή πλειοψηφία ψήφισε υπερ της ενοχής του και, σύμφωνα με τους νόμους της αθηναϊκής δημοκρατίας, είχε δικαίωμα να προτείνει ο ίδιος την ποινή του, αυτός προκλητικά τους απάντησε ότι θα του άξιζε να σιτίζεται στο Πρυτανείο για την προσφορά του στην πόλη. Αυτό εξόργισε πολλούς και μοιραία το δικαστήριο αποφάσισε την θανατική καταδίκη. Πιθανότατα αν τους χάϊδευε λίγο τ' αυτιά να γλίτωνε την εκτέλεση. Και μην ξεχνάμε ότι ο Σωκράτης αμφισβητούσε ευθέως το (δημοκρατικό) καθεστώς σε όλη του την πορεία. Μέχρι το τέλος. Δεν θέλησε να δραπετεύσει, αν και του το πρότειναν, για να μην παρανομήσει. Ήταν υπερ της τήρησης των νόμων, έστω και αν αυτός τους θεωρούσε αδίκους.

  Καμιά σχέση με την στάση των κομμουνιστών κομματικών αξιωματούχων στις δίκες της Μόσχας που ομολογούσαν απίθανες συνωμοσίες και εγκλήματα στην ακροαματική διαδικασία και αυτοαποκαλούνταν προδότες και σαμποτερ και ζητούσαν την θανατική τους καταδίκη.

 44. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 22/03/2009 01:16:23

  "Αόματε με γάζες" (αστειεύομαι), μ`αρέσεις. Παράκλησή μου να συνεχίσεις να συμμετέχεις με τα ενδελεχή και τεκμηριωμένα σχόλιά σου.
  Α, και πολύ καλή η επιλογή του νικ σου.

 45. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 22/03/2009 14:59:05

  @51 Το πάς κατά Επίκουρο μεριά τώρα μ`αυτό σου το σχόλιο.

 46. mesaios daktylos avatar
  mesaios daktylos 23/03/2009 01:06:30

  @3 archaeopteryx Says
  ¨¨Δεν πολυαντιστάθηκε η περιοχή στους Τούρκους τον 14 αιώνα γιατί μας είχαν πηδήξει στην φορολογία οι Ανατολικοί Ρωμαίοι που αργοτερα χαρακτηρίσαμε για …Έλληνες.¨¨
  Λάθος μεγάλο. Οι Ελληνες ήσαν απόλεμοι αφού υπό την κυριαρχία των Φράγκων απαγορεύονταν να φέρουν μεταλλικά αντικείμενα. Ακόμα και τα γεωργικά εργαλεία ήσαν καταγεγραμμένα από τους Φράγκους και η μεταφορά τους για επιδιόρθωσή τους γινόταν κατόπιν αδείας και σε εξουσιοδοτημένους από τους ίδιους τεχνίτες. Αλλωστε και να μπορούσαν, γιατί ν αντισταθούν? Κακός δυνάστης ο Φράγκος, ο Βενετός, ο Καταλανός, δυνάστης και ο διάδοχος Τούρκος που στο κάτω-κάτω σεβόταν -στην αρχή τουλάχιστον- την θρησκεία του. Μη ξεχνάμε οτι διάφοροι Καντακουζινοί, Παλαιολόγοι, κ.α ηχηρά ονόματα αρχόντων, είχαν καλέσει σε ενίσχυση τον σουλτάνο στις μεταξύ τους διαμάχες. Επαναλαμβάνω. Οι Ελληνες είναι υπό ξένο ζυγό από το 4πχ όταν ο Αιμίλιος Παύλος με την συνδρομή των Αιτωλών συνέτριψε τις τελευταίες ελεύθερες δυνάμεις στηυν Ασπρόπετρα έξω από την Κόρινθο. Εκτοτε η Ελλάδα μέχρι σήμερα ΔΕΝ πραγματικά ελεύθερη.

 47. mesaios daktylos avatar
  mesaios daktylos 23/03/2009 01:09:09

  Διορθώνω
  Εκτοτε η Ελλάδα μέχρι σήμεραΔΕΝ ΕΙΝΑΙ πραγματικά ελεύθερη

 48. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 23/03/2009 13:15:24

  Μα και η λεγομενη απελευθερωση του 29,στα χαρτια ητανε,αφου δεν την καναμε εμεις,αλλα οι Αγγλορωσογαλλοι,στη ναυμαχια του Ναυαρινου,που εγινε και κατα λαθος.

 49. eyeless in Gaza avatar
  eyeless in Gaza 23/03/2009 17:40:19

  @ "Οι Ελληνες είναι υπό ξένο ζυγό από το 4πχ όταν ο Αιμίλιος Παύλος με την συνδρομή των Αιτωλών συνέτριψε τις τελευταίες ελεύθερες δυνάμεις στηυν Ασπρόπετρα έξω από την Κόρινθο"

  Που την έμαθες αυτήν την ιστορία, ρε μεγάλε; Στο "κρυφό σχολειό";

  Τι σχέση έχει ο Αιμίλιος Πάυλος με την μάχη της Λευκόπετρας και την καταστροφή της Κορίνθου που έγινε το 146 π.χ;;; Εκεί ήταν ο Λεύκιος Μόμμιος. Αφορμή ήταν η κήρυξη πολέμου της Αχαϊκής συμπολιτείας εναντίον των Σπαρτιατών που ήταν σύμμαχοί τους.

  Ο Λέυκιος Αιμίλιος Παύλος νίκησε τους Μακεδόνες στην Πύδνα το 168 π.χ.

  (Κατά τα άλλα σου φταίνε οι Καταλανοί, που τους φώναζαν οι Βυζαντινοί σαν μισθοφόρους εναντίον των Τούρκων και δεν τους πλήρωναν...)

  Αν και eyeless μου έβγαλες τα μάτια!

  Δικαίωσες όμως αυτό που έγραψα πιό πάνω: ότι στην Νεοελλάδα ο καθένας πουλάει το παραμύθι του σαν "ιστορία".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.