18/05/2008 23:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι έλεγαν Σημίτης – Πάγκαλος για το όνομα των Σκοπίων

Ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις για τον τρόπο που χειρίστηκε το Σκοπιανό η κυβέρνηση Σημίτη την περίοδο 1994-1999 κάνει ο πρέσβης ε.τ. Χρήστος Ζαχαράκις στο νέο του βιβλίο «Άκρως Απόρρητο-Ειδικού Χειρισμού» (εκδόσεις Λιβάνη). Σύμφωνα με τη μαρτυρία του κυρίου Ζαχαράκη, ο οποίος υπήρξε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στις μακρόσυρτες διαπραγματεύσεις που έγιναν για το θέμα της ονομασίας στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, την περίοδο 1994-1999, ο τότε πρωθυπουργός κ. Σημίτης και ο τότε υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος του είχαν δώσει οδηγία να επιδιώξει ένα συμβιβασμό είτε στο όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια» είτε στο όνομα «Nova Macedonia». Το όνομα «Nova Macedonia» αποδέχθηκε μάλιστα και ο Γιώργος Παπανδρέου, όταν διαδέχθηκε τον Θόδωρο Πάγκαλο στο υπουργείο Εξωτερικών, μετά την περιπέτεια Οτσαλάν.

Διαβάστε όλο το σχετικό άρθρο στο πρώτο σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Factorx avatar
  Factorx 18/05/2008 23:08:54

  Τι έλεγαν Σημίτης – Πάγκαλος για το όνομα
  Του ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ
  Ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις για τον τρόπο που χειρίστηκε το Σκοπιανό η κυβέρνηση Σημίτη την περίοδο 1994-1999 κάνει ο πρέσβης ε.τ. Χρήστος Ζαχαράκις στο νέο του βιβλίο «Ακρως Απόρρητο-Ειδικού Χειρισμού» (εκδόσεις Λιβάνη). Σύμφωνα με τη μαρτυρία του κυρίου Ζαχαράκι, ο οποίος υπήρξε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στις μακρόσυρτες διαπραγματεύσεις που έγιναν για το θέμα της ονομασίας στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, την περίοδο 1994-1999, ο τότε πρωθυπουργός κ. Σημίτης και ο τότε υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος του είχαν δώσει οδηγία να επιδιώξει ένα συμβιβασμό είτε στο όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια» είτε στο όνομα «Nova Macedonia». Το όνομα «Nova Macedonia» αποδέχθηκε μάλιστα και ο Γιώργος Παπανδρέου, όταν διαδέχθηκε τον Θόδωρο Πάγκαλο στο υπουργείο Εξωτερικών, μετά την περιπέτεια Οτσαλάν.

  Οι διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ άρχισαν πριν καλά καλά τεθεί σε εφαρμογή η ενδιάμεση συμφωνία. Ο Θόδωρος Πάγκαλος τόνισε στον κ. Ζαχαράκι, στις 27-1-1996, ότι «δεν επρόκειτο να ζήσει με το πρόβλημα αυτό» και πρόσθεσε ότι «είχε εξαρχής υποστηρίξει την αποδοχή του όρου “Macedonian Republic of Skopje”, αντί του όρου “Σλαβομακεδονία”, που δεν τον ενθουσίαζε, γιατί δημιουργεί έθνη». Κατά την πρώτη συνάντηση, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους Σκοπιανούς, ο κ. Ζαχαράκις είπε ότι το πρώτο κριτήριό του για συμφωνία περί το όνομα είναι το εθνοτικό, το δεύτερο το γεωγραφικό και το τρίτο το χρονικό.

  Αντιθέτως, ο διαπραγματευτής κ. Τοσέφσκι προέταξε το «χρονικό κριτήριο» και την πρόταση περί «Nova Macedonia». Οταν ενημερώθηκε ο κ. Σημίτης για τις πιθανές ονομασίες από τον κ. Ζαχαράκι τον άκουσε «με ελαφρώς σαστισμένο ύφος και με άφησε να αντιληφθώ ότι αν και θα ήθελε να απαλλαγεί από το όλο θέμα, εντούτοις αισθάνεται ανασφάλεια».

  Οπως θυμάται ο κ. Ζαχαράκις, «ο πρωθυπουργός, θέλοντας προφανώς να πιαστεί από κάπου, ζήτησε να του φέρουν τους υπηρεσιακούς φακέλους με τις παλαιότερες απόψεις του Κάρολου Παπούλια περί αποδοχής σύνθετου ονόματος». Στις 22/10/96 ο κ. Πάγκαλος έδωσε στον κ. Ζαχαράκι τηλεφωνικές οδηγίες να προτείνει τον όρο «Σλαβομακεδονία». Στις 7/11/96 ο μεσολαβητής κ. Βανς αντιπρότεινε το «Nova Macedonia».

  Στις 19/11/96, σε σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Πάγκαλος είπε στον Χρήστο Ζαχαράκι ότι θα προτιμούσε τη λύση «Δ.Μ./Σκόπια». Επειτα από παρασκηνιακές συζητήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ο κ. Ζαχαράκις έλαβε νέα οδηγία για το όνομα, στις 2/1/1997:

  «Ο Πάγκαλος, τον οποίο είχα δει και στις 30 Δεκεμβρίου και είχε επιφυλαχθεί να μου δώσει οδηγίες αφού συνεννοηθεί με τον πρωθυπουργό, μου είπε να δηλώσω στον Βανς, με τις δέουσες προφυλάξεις, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν διατεθειμένη να εισηγηθεί στη Βουλή την αποδοχή της διευθετήσεως που εκείνος είχε προτείνει, ελπίζοντας να αποσπάσει την έγκριση του Κοινοβουλίου». Δέχτηκε δηλαδή το όνομα «Nova Macedonia».

  Στις 5/2/97, ο κ. Ζαχαράκις επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό κ. Σημίτη στο Μαξίμου για ενημέρωση. Ο κ. Σημίτης, όπως γράφει ο κ. Ζαχαράκις, «συμφώνησε ότι ο όρος “Nova Macedonia’’ είναι προτιμότερος από τον όρο “R.M./Skopje’’». Παρά το γεγονός ότι ο κ. Πάγκαλος προτιμούσε το «Μακεδονική Δημοκρατία των Σκοπίων», ο κ. Σημίτης επέμενε στο «Nova Macedonia». Ζήτησε όμως από τον κ. Ζαχαράκι να ακολουθήσει παρελκυστική πολιτική στις διαπραγματεύσεις, «μέχρι να κλείσει ο Προϋπολογισμός του 1998». Στους μήνες που ακολούθησαν ο κ. Σημίτης ταλαντεύθηκε μεταξύ του «Nova Macedonia» και του «R.M./Skopje», στο οποίο είχε προσχωρήσει ο Σ. Βανς.

  Στις 25/9/1997 η κυβέρνηση δέχεται τη νέα πρόταση του Βανς. Οπως περιγράφει ο κ. Ζαχαράκις, ζήτησε να του σταλεί οδηγία με τηλεγράφημα για το χειρισμό. Σ’ αυτό ο Πάγκαλος, έπειτα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, έδιδε οδηγία στον κ. Ζαχαράκι «να ανακοινώσει αύριο στον Βανς ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται καταρχήν την πρότασή του προς το Σ.Α. περί “R.M./Skopje”». Ο κ. Ζαχαράκις καταλήγει με μια αποκάλυψη: Οταν ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών ο Γιώργος Παπανδρέου, ο ίδιος απέσπασε την έγκρισή του να απορρίψει το όνομα «R.M./Skopje», αντιπροτείνοντας την επαναφορά της πρότασης Βανς για το «Nova Macedonia». Κι ο Γιώργος συμφώνησε.
  http://www.e-tipos.com/newsitem?id=36567

 2. ΚΑΝ avatar
  ΚΑΝ 19/05/2008 06:47:09

  Μιλαμεγια τον Ζαχαρακη που αμέσως μετα την Νεα Υορκη εγινε ευρωβουλευτης της Νεας Δημοκρατίας.Ο Κοττακης ξέρουμε γιατι αποοφευγει να το αναφέρει..

 3. nas avatar
  nas 19/05/2008 15:57:20

  Αγαπητέ Factorx, λίγο παρακάτω απο 'δω σου την έπεσαν πως τα πήρες κι εσύ απο τον Μητσοτάκαρο το '89, ε; Δεν πειράζει, καλά έκανες... όμως επιδή θυμάσαι επιλεκτικά το π[αρελθόν και διαγράφεις το παρόν, μπας και μπορείς να σχολιάσεις το παρακάτω απόσπασμα απο τη στήλη του Τριάντη στην ΕΛΕΘΕΡΟΤΥΟΠΙΑ; το σχόλιο λέει: "Αυτή είναι μια ελπιδοφόρα ένσταση: Γιατί η «Εποχή» χρησιμοποιεί τη λέξη «Μακεδονία και όχι FYROM;», ρωτάει ένας καθηγητής, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ από την Αρκαδία. Ο ντόπιος εθνικισμός -σημειώνει- δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά όταν υιοθετείται ο εθνικισμός της γείτονος. Και «με ενοχλεί έντονα», προσθέτει ο κ. Δ. Φραγκούλης να «εγκαλούμαστε για εθνικισμό» «όσοι Αριστεροί έχουμε την άποψη αυτή» (...Η «Εποχή», προς τιμήν της, φιλοξένησε την ένσταση. Το ζήτημα είναι αν ακούει κανείς, εκεί πέρα, στις πεδιάδες των καλών προθέσεων και της ιδεοληπτικής εμμονής)". Εντάξει σύντροφε Γιάννη... η ΕΠΟΧΗ μπορεί να φιλοξένησε και μπλα, μπλα, αλλά ο επικεφαλής της Εποχής είναι βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι κάνας "κουκουλοφόρος των ΅Εξαρχείων", έτσι; Μήπως έτσι εξηγείται η άρνηση της Μπακογιάννη να ενημερώσει τον Μπανιά και ζήτησε τον Δραγασάκη εκείνες τις μέρες του βέτο;

 4. Factorx avatar
  Factorx 19/05/2008 16:11:29

  @nas. Υιθοθετείς τη λάσπη για τον Μητσποτάκη, αλλά "ξεχνας" λοτι αυτόν που την πέταξε, την πήρε στη συνέχεια πίσω. Και γιατί μας παραθέτεις το σχόλιο του Τριάντη; Γιατί δεν το στέλνεις στους ενδιαφερομένους. Θέλεις να πείς κάτι για τη στάση του ΣΥΝ στο ¨μακεδονικό"; Γιατί δεν απευθύνεσαι εκεί;

 5. SQ avatar
  SQ 19/05/2008 20:22:55

  Εγώ το είπα χθές για τον Μητσοτάκη πάνω στο θυμό μου.Το πήρα πίσω γιατί δεν έχω κανένα στοιχείο.Ας είμαστε δίκαιοι κι ας αναγνωρίζουμε τα λάθη όταν τα κάνουμε.

 6. SQ avatar
  SQ 19/05/2008 20:28:37

  οποια κι αν είναι αυτά τα λάθη. Πχ ειναι παραληψη-σωστα γίνεται η επισήμανση πιό πάνω- του factorx που δεν ενημερώνει τον αναγνώστη οτι ο Ζαχαράκης είναι ο πρέσβης που ήταν επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ αμέσως μετά την συνταξιοδοτήσή του.

 7. Factorx avatar
  Factorx 19/05/2008 21:41:29

  SQ Says:¨"οποια κι αν είναι αυτά τα λάθη. Πχ ειναι παραληψη-σωστα γίνεται η επισήμανση πιό πάνω- του factorx που δεν ενημερώνει τον αναγνώστη οτι ο Ζαχαράκης είναι ο πρέσβης που ήταν επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ αμέσως μετά την συνταξιοδοτήσή τοϋ".

  ΟΚ, μην βαράς. Και προσφιλής στον Μητσοτάκη και σε πολλούς άλλους. Αλλά υπάρχει και μια οικονομία λέξεων, δεν μπορούμε να τα λέμε όλα σε ένα κομμάτι

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.