#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/04/2008 02:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι έκανε η οθωμανική αυτοκρατορία στο Κόσοβο;

Κόντρα ανάμεσα στους Αλβανούς του Κοσόβου και την Τουρκία ξέσπασε τελευταία, με αφορμή την τηλεοπτική εμφάνιση του τούρκου πρέσβη στο Κοσσυφοπέδιο τον ισχυρισμό του ότι η οθωμανική αυτοκρατορία δεν κατέλαβε την περιοχή, αλλά την …απελευθέρωσε. Ζήτησε μάλιστα να βγει από τα σχολικά βιβλία το σημείο που παρουσιάζει την Οθωμανική αυτοκρατορία ως «κατακτητική δύναμη. Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε σειρά τοποθετήσεων αλβανοκοσσοβάρων ιστορικών, οι οποίοι, εκτός του ότι ξαναθυμήθηκαν τα πασαλίκια στο Κόσοβο, στα Γιάννενα και στα Σκόδρα, μίλησαν για προσπάθεια φαλκίδευσης της ιστορίας και υποστήριξαν ότι οι Αλβανοί εξεγέρθηκαν επανειλημμένως κατά των Οθωμανών. Παραδέχτηκαν πάντως ότι οι Αλβανοί μπήκαν στην υπηρεσία των Οθωμανών, αλλά απέδωσαν το φαινόμενο στην κρίση της αυτοκρατορίας (!).


Μπορεί βέβαια, να ήταν χοντροκομμένη η παρέμβαση του τούρκου πρέσβη και να εκφράζει την αποικιακού τύπου αντίληψη, με την οποία προσεγγίζουν οι Τούρκοι τους Αλβανούς και Κοσοβάρους. Ήταν όμως, και χρήσιμη, επειδή «βοηθά» να κατανοήσουν οι Βαλκάνιοι αφενός τη νοοτροπία της Άγκυρας και αφετέρου ότι μόνον η συνεργασία μεταξύ των γειτόνων –και κυρίως με την Ελλάδα- μπορεί να δώσει θετικά αποτελέσματα. Αρκεί βέβαια, και η Ελλάδα να δουλέψει εξαντλητικά και με συνέπεια προς αυτή την κατεύθυνση.Από την κόντρα αναδείχτηκε και μια ακόμη διάσταση: Η προσπάθεια των Κοσοβάρων να δημιουργήσουν τους δικούς τους ιστορικούς μύθους, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα ενισχύσει την ύπαρξή τους ως κράτος. Δίχως ουδείς να υποβαθμίζει τους αγώνες του αλβανικού λαού στο παρελθόν, είναι σίγουρο ότι διεκδίκησε την εθνική του χειραφέτηση με καθυστέρηση σχεδόν δύο αιώνων από τις εθνικοαπελευθερωτικές επαναστάσεις των Ελλήνων, των Σέρβων και των Βουλγάρων. Εξάλλου, οι προαναφερθέντες Βαλκάνιοι, καθυστέρησαν μερικούς αιώνες από τους δυτικοευρωπαίους, να δημιουργήσουν τα δικά τους κράτη-έθνη. Τι να κάνουμε; Η Ιστορία έχει τους δικούς της κανόνες κίνησης και δεν πιάνεται γκόμενα κανενός. 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. wert01gf avatar
  wert01gf 15/04/2008 06:11:38

  ..και μετά οι καλοί οθωμανοί μας φέραν καραμέλες. Όνειρα γλυκά.

 2. Προφήτης avatar
  Προφήτης 15/04/2008 10:11:29

  Ο οποίος (Σκεντέρμπεης) ονομαζόταν Γεώργιος Καστριώτης.

  Εν συντομία, Τούρκοι και Αλβανοί είναι ιδίου φυράματος.
  Δεν έμεινε τυχαία στην Ιστορία ο όρος "στίφη τουρκαλβανών".

 3. Ίντυ Αμίν Νταντά avatar
  Ίντυ Αμίν Νταντά 15/04/2008 13:11:56

  το όνομα Γεώργιος είναι νεοχριστιανικό. Συνάντηση τριών πολιτισμών, ρωμαϊκού (κατάληξη -ιος) αρχαίου ελληνκού, γή, γεωργ- ) και του χριστιανικού (που το επινόησε και το χρησιμοποίησε)

  Από το Ιούλ-ιος φτάνουμε στο Δημήτριος, Γεώργιος, Γρηγόριος, Αλέξιος κλπ

  Αυτή η κατάληξη ανδρικών ονομάτων (-ία στα θηλυκά) είναι σε ευρεία χρήση στη δυτική χριστιανική βαλκανική. θυμηθείτε και την οριογραμμή μεταξύ ρωμαϊκής ανατολής και ρωμαϊκής δύσης, που περνουσε από το σημερινό Κόσσοβο!

  Το Καστρι- μάλλον προέρχεται από το βενετσιάνικο καστέλι - αγγλικό καστλ
  Castellum - Castrum στη Wikipedia

  Η κατάληξη επωνύμων σε - ιώτης - ιώτη (Βολιώτη, Κοκλιώτη, Ποριώτη, Κρανιώτη) είναι ευρύτατα διαδεμένη σήμερα σε περιοχές που λέμε πως κατοικούνται από αρβανίτες.

  Αν ανοίξει κάποιος τον κατάλογο του ΟΤΕ , στις πόλεις όπου λέμε πως έχουν αρβανίτες, θα το δει μόνος του χωρίς να είναι γλωσσολόγος.

  Καστριώτης είναι η εξελληνισμένη μορφή γραφής του ονόματος

  Το όνομα γράφεται Καστριότι

  ---
  παράδειγμα το όνομα του παλιού ύπουργού εξωτερικών και για λίγο πρωθυπουργού της Αλβανίας
  Παντελί Μάικο

  Θα μπορούσε να πει κάποιος πως τον λένε Παντελή Μίχο.
  !!

  Είναι οι αποοδείξεις της βαλκανικής ολότητας.

 4. βοιωτός avatar
  βοιωτός 15/04/2008 14:22:39

  Ιντι,
  Μίχος είναι βλάχικο. Μίχας ίσως;

 5. Μπούμπουκας avatar
  Μπούμπουκας 15/04/2008 20:46:28

  ναι, μίχ - ας = βλάχικο (τα δισύλλαβα σε άς)

  αλλά στο πασαλίκι των γιαννίνων τον λένε μίχ-ο

 6. Μπούμπουκας avatar
  Μπούμπουκας 15/04/2008 20:50:01

  η πλάκα ήταν με έναν αλβανό υπουργό εξωτερικων, κάποιο μέξι.

  τον έβγαζαν και συγγενή με υδραίικο σόι, αλλά αυτός εκεί τουρκαλβανός (και φανατικός!)

 7. sxolio.gr avatar
  sxolio.gr 15/04/2008 20:54:12

  O πατερας του Μεξι ήταν νομιζω εφεδρος αξιωματικός του ελληνικου Στρατού στην Αλβανια. Άλλη μια αποδειξη της Βαλκανικης Ολοτητας που λεει ο Ιντυ

 8. sxolio.gr avatar
  sxolio.gr 15/04/2008 20:57:27

  Ο Υπουργος του Χοτζα λεγοταν Σωκρατ Πλάκα και το Φατος Νανο ελληνικά ειναι Φωτης Νανος.

 9. sxolio.gr avatar
  sxolio.gr 15/04/2008 20:58:48

  ..... Ενω το Μιχαηλ Γκορμπατσωφ ειναι Μιχαλης Τσορμπατζιδης , πόντιος από τον Καυκασο

 10. Μπούμπουκας avatar
  Μπούμπουκας 15/04/2008 20:59:17

  μάλλον βιάστηκα έκανα λάθος με τη συσχέτιση Μάικο -> μίχος
  το μάικο πρέπει να είναι βλάχικη λέξη που υποθέτω πως σημαίνει μητέρα. κάπου έτυχε να το διαβάσω, δεν το θυμάμσι τώρα... ή σε κάποιοι διήγημα τουρκογυφτάκια να ζητούσαν από τη θεία κάποια καλούδια... έτσι την προσφωνούσαν

  Κι υπάρχουν κι επίθετα στην Ήπειρο που αρχίζουν από Μάι... π.χ μάιπας

 11. Μπούμπουκας avatar
  Μπούμπουκας 15/04/2008 21:00:48

  Ο ίδιος ο Μέξι το αρνούνταν κατηγορηματικά, όταν του τέθηκε σχετικό ερώτημα. Το θυμάμαι καλά. Ήταν μάλιστα από τους σκληροπυρηνικούς αλβανούς εθνικιστές

 12. Μπούμπουκας avatar
  Μπούμπουκας 15/04/2008 21:02:18

  >πόντιος από τον Καυκασ

  για αυτό δαλύθηκε η ΕΣΣΔ!!!!!!

  :-)

 13. sxolio.gr avatar
  sxolio.gr 15/04/2008 21:13:34

  Η νοτια Αλβανια εχει αρκετα Βλαχοχωρια. Οι κατοικοι τους ερχοταν στην θεσσαλια το χειμωνα οπως όλοι οι υπόλοιποι βλαχοι της Πινδου. Αλληλεπιδρασεις μευαξυ ελληνων βλαχων και αλβανων ορθοδοξων υπηρχαν ανεκαθεν. Η ονοματολογια στην περιοχη το υποδηλωνει με σαφήνεια. Η μετακινηση και εγκατασταση πλυθησμών εντος της Βυζαντινης και της οθωμανικης αυτοκρατορίας ήταν ελευθερη. Το περιφημο ευρωπαικό κεκτημενο ηταν αυτονοητο στην Βαλκανική για χιλια τουλαχιστον χρονια. Γι αυτό οι ελληναραδες πηδουν κατευθειαν από τον Μεγαλεξανδρο στον Οδυσσεα Αντρουτσο (που ηταν ομως αρβανιτης στην καταγωγη) . Συνεχεια του εθνους φυλετική δεν στοιχειοθετειται με αναφορες στην μεσαιωνική ιστορια.

 14. ταρταταούμπα avatar
  ταρταταούμπα 16/04/2008 00:49:29

  Μέχρι το 1700-50, στα Βαλκάνια οι χωρισμοί ήταν: χριστιανοί - άπιστοι ή μουσουλμάνοι - άπιστοι. Και στη μέση λίγοι αλλά υπόλογίσιμοι εβραίοι.

  Με τον ευρωπαϊκό διαφωτισμό άρχισαν να φτιάχνονται από ομάδες (που διψούσαν για τοπική εξουσία και πλουτισμό), και στη βαλκανική τα έθνη, υιοθετώντας τους μύθους και τις ιστορίες που μπορείνα τα βόλευαν. εξευρωπαϊζονταν - ήθελαν να ξεχάσουν το ανατολίτικο παρελθόν

  Τα τελευταία έθνη που σχηματίστηκαν στη βαλκανική ήταν η Αλβανία και η Φυρομ. Για αυτό και η τόσο έντονη balkan neurosis σε αυτές τις δυο χώρες και ξεχασμένη στους άλλους λαούς της περιοχής.

  φαίνεται πως έθνη μπορούν να φτιαχτούν και μέσα σε 20-30 χρόνια όχι 50 που λένε για τους φυρόμιανς

  Θυμούμαι τη ντοπιολαλιά της πατρίδας μου τη δεκαετία του 70 και τι τι ακούγεται σήμερα. Καμιά σχέση. Τότε είμασταν αγροτικοί κτηνοτροφικοί βαλκάνιοι πληθυσμοί, με το 80 % του καθημερινού μας λεξιλογίου σλάβικες τούρκικες λέξεις, κάποιοι γύρω μας δίγλωσσοι (πρόσφυγες από τη μ. ασία, αθίγγανοι, ρομά, τουρκόγυφτοι)

  Η επιβολή της απλής καθαρεύουσας από την 4η δημοτικού με νόμο της χούντας, μας έκανε όλους "ελληνες"!

  Αν δε πηγαίναμε σχολείο, ίσως βλέπαμε τηλεοραση γειτόνων!

 15. ταρταταούμπα avatar
  ταρταταούμπα 16/04/2008 00:56:33

  οι χουντικοί , πελοποννήσιοι δεν ήταν οι περισσότεροι;

  κάποιοι το βλέπυν κι έτσι: πως μετά το 1830, ο μοριάς με συνεχείς κατακτητικούς πολέμους επεκτάθηκε προς το βορρά!

 16. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 16/04/2008 08:51:12

  ενδιαφέρουσα η κουβέντα...Κάντε μια βόλτα στα βόρεια σύνορα, στην λουρίδα φάρδους 20-30 χλμ από Ιόνιο μέχρι Εντιρνέ (φαίνεται από το τιρεθνές). Κατα προτίμηση με μηχανάκι για να είστε μέρος του τοπίου και όχι θεατής του τοπίου. Θα αφουγκραστείτε εγκατάλειψη και ανησυχία και έχει και κάτι χωριά που λές, είμαι εδώ ή κάπου αλλού..΄.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.