#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/10/2007 15:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι έκανε η ξανθιά κατάσκοπος της CIA στην Αθήνα;

 Μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα παρουσιάζει η άρτι εκδοθείσα αυτοβιογραφία της διάσημης πρώην κατασκόπου της CΙΑ Βάλερι Πλέιμ, με τίτλο «Fair Game», για την οποία γράφει αναλυτικά το ΒΗΜΑ (βλ.εδώ). Το βιβλίο έρχεται μετά τις αποκαλύψεις για την καριέρα της κυρίας Πλέιμ, που ξεκίνησαν το 2002, με τη διαρροή της μυστικής ιδιότητάς της από τον ίδιο τον Λευκό Οίκο, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να «τιμωρηθεί» ο ενοχλητικός για την κυβέρνηση Μπους σύζυγός της, ο αμερικανός διπλωμάτης Τζόζεφ Γουίλσον.

Τι γύρευε όμως η όμορφη ξανθιά στη χώρα μας; Το 1985, μόλις στα 21 της χρόνια, η κυρία Πλέιμ στρατολογήθηκε από τη CΙΑ. Ύστερα από δύο χρόνια «μαθητείας» , σκληρότατης στρατιωτικής εκπαίδευσης και μαθήματα ελληνικών έγινε «μυστικός πράκτορας χωρίς κάλυψη» (Non Official Cover – NOC). Οι πράκτορες αυτοί ασχολούνται μόνο με τις μυστικές επιχειρήσεις. Αμέσως μετά απεστάλη στην Αθήνα, δήθεν σαν υπάλληλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στην πραγματικότητα το κύριο ενδιαφέρον της  Πλέιμ ήταν οι εσωτερικές ελληνικές εξελίξεις σε μια ταραγμένη περίοδο για την ελληνική πολιτική σκηνή. Δουλειά της ήταν επίσης να εντοπίζει και να στρατολογεί έλληνες και ξένους συνεργάτες για την «Κόμπανι», υπό τις οδηγίες του τότε «σταθμάρχη» Νταγκ Σμιθ. Ο ρόλο της αποκαλύφθηκε πλήρως με την επίσκεψη του πατρός Τζορτζ Μπους στην Ελλάδα και στην Τουρκία το 1991. Όπως έχει γράψει μάλιστα ο «Οbserver», σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα, η φιλόδοξη Πλέιμ διακρίθηκε ιδιαίτερα στην στρατολόγηση νέων πρακτόρων, χρησιμοποιώντας την γοητεία της και κάνοντας ακόμα και την «χαζή ξανθιά» στα πάρτι της πρεσβείας. (Αν κρίνουμε πάντως από τη φωτογραφία, όλα είναι θέμα γούστου).

Να σημειωθεί οτι ενώ αρχικά η πρωταγωνίστρια του σκανδάλου «Πλεϊμγκέιτ» σκόπευε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για την αποστολή της στην Ελλάδα, αφιερώνοντας ένα ολόκληρο κεφάλαιο (το τρίτο) η CIA είχε άλλη γνώμη, με αποτέλεσμα αυτό το κεφάλαιο να είναι το πιο λογοκριμένο του βιβλίου. Κατά συνέπεια ιδού ένα νέο πεδίο δημοσιογραφικό δόξας: Ποια ήταν η αποστολή της ξανθιάς κατασκόπου στην Ελλάδα; Και κυρίως ποια ήταν τα «αποτελέσματά της»; Ποιους στρατολόγησε; Κατά τα άλλα μακρυά απο ξανθιές.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. factorx avatar
    factorx 28/10/2007 16:59:36

    Παίζεις με τις λέξεις. Τι έγινε, αρχίσαμε τα γνωστά.¨"Να σου τα υπαγορεύουν πιο καλα, πιο πειστικά". Ποιοί ρε μεγάλε; Τι βιβλίο βγήκε ή δεν βγήκε μετά τις αποκαλύψεις; Θεωρείς "αξιόπιστο" ένα τέτοιο βιβλίο;

  2. empristis avatar
    empristis 29/10/2007 16:02:17

    Αδυνατώ να κατανοήσω την ... "ευαισθησία" του "Ανωνυμους". Γιατί ψάχνει να βρεί ανεμόλυλους και μάγισσες για να κυνηγήσει; Και εν τέλει γιατί βλέπει πίσω από όλα συνωμοσίες. Οποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται. Εκτός κι'αν ενοχλήθηκε για την πρακτόρισσα και για τις βρώμιοκες μπίοζνες της στην Ελλάδα. Αν ξέρει πάντως κάτι παραπάνω, ας μας τα πεί και εμάς για να μάθουμε ποιούς στρατολόγησε και τι βρώμικες δουλειές (με τρομοκρατία, σκοπιανά, κ.λ.π.) έκανε. Διότι ο άνθρωπος, δείχνει να είναι καλά πληροφορημένος. Σε αυτή την περίπτωση, θα δεχθούμε την ... υπαγόρευσή του.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.