#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/06/2011 11:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι έγινε όταν κατέρρευσε η Αργεντινή

ΚΩΣΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ,  http://www.enet.gr/


Η καθημερινότητα σε μια χώρα που βρίσκεται σε καθεστώς πτώχευσης κάνει τον Οργουελ να μοιάζει με αυτόν που έγραψε την Κοκκινοσκουφίτσα. Η Αργεντινή, μία από τις πιο πλούσιες οικονομίες του πλανήτη -πριν από μερικές δεκαετίες-, τον Δεκέμβριο του 2001 έκανε, σε όλα τα επίπεδα, τη μεγάλη βουτιά προς το κενό της πτώχευσης. Πέρασε διά πυρός και σιδήρου. Και πώς γλίτωσε; Ο πρόεδρός της, ο Νέστορ Κίρχνερ, το 2005, δύο χρόνια μετά την εκλογική του νίκη, πήγε στο ΔΝΤ με μία από τις τέσσερις δόσεις που χρωστούσε η χώρα του.

[caption id="attachment_108961" align="alignnone" width="600" caption="Η καθημερινότητα στην Αργεντινή στα τέλη του 2001, αρχές του 2002, ήταν φρικτή. Οι πολίτες περίμεναν με τις ώρες έξω από τις τράπεζες για ν' αναλάβουν τις οικονομίες τους, που είχαν υποτιμηθεί."][/caption]

«Αυτά είναι... Πάρτε τα και δεν θέλουμε καμιά σχέση με έναν οργανισμό που θα έπρεπε να δανείζει για να γίνεται ανάπτυξη. Εσείς είστε τοκογλύφοι», τους είπε και τους γύρισε την πλάτη. Είχε μαζέψει και τα υπόλοιπα λεφτά από τότε που επήλθε η πτώχευση. Αλλά τα έριξε στην αγορά...

Το 2001, η κυβέρνηση μόλις είχε παραιτηθεί και ο τότε πρόεδρός της, Φερνάντο δε λα Ρούα, εγκαταλείπει τη χώρα με ένα ελικόπτερο. Εβλεπε από ψηλά τους ανθρώπους να σπάνε τράπεζες είτε με τις κατσαρόλες είτε με λοστούς, σεκιουριτάδες να πυροβολούν στο ψαχνό τον κόσμο που λεηλατούσε σουπερμάρκετ, ανέργους μαζεμένους να σκίζουν λάστιχα αυτοκινήτων για να τα κάψουν. Περισσότεροι από είκοσι εκατομμύρια άνθρωποι, κάπου ο μισός πληθυσμός της χώρας, πέρασαν μέσα σε πολύ μικρό διάστημα από τη σχετική ευμάρεια στην απόλυτη ανέχεια.

Η λέξη Corralito στα ισπανικά σημαίνει τη «μικρή περίφραξη» ή «το παιδικό πάρκο». Αυτή η λέξη θα μείνει για πολλά χρόνια καρφωμένη στη μνήμη τής τότε μεσαίας τάξης της Αργεντινής. Με αυτήν ο τότε υπουργός Οικονομικών, Ντομίνγκο Καβάλιο, απαγόρευσε, αρχικώς, τις αναλήψεις από τις τράπεζες και αργότερα, μετά τις εξαιρετικά βίαιες κοινωνικές αντιδράσεις, επέτρεψε την ανάληψη ενός μικρού ποσού. Πρόθεσή του, φυσικά, ήταν να σωθούν οι τράπεζες.

Αυθαίρετη ισοτιμία

Σχεδόν δέκα χρόνια πριν από αυτό, όμως, είχε κάνει την πιο καταστροφική κίνηση, όπως εκτιμούν όλες οι πλευρές, στην ιστορία της οικονομίας της χώρας. Υπό την προεδρία του Κάρλος Μένεμ, ενός κατά κοινή ομολογία λαϊκιστή πολιτικού, εφάρμοσε το «Ley de la Convertibilidad», την Αρχή της Μετατρεψιμότητας. Τι σήμαινε αυτό; Η κυβέρνηση αποφάσισε αυθαίρετα μια περίεργη ισοτιμία χωρίς να υπολογίσει την αντίδραση των αγορών: 1 πέσο ισούται με 1 δολάριο. Θεωρητικός στόχος ήταν να ελεγχθεί ο υπερπληθωρισμός, που άγγιξε μέχρι και το 4.000% ετησίως. Ουσιαστικά, δηλαδή, η Αρχή αυτή έκανε το πέσο τόσο ακριβό σε διεθνές επίπεδο που μέχρι τα μέσα της δεκαετίας λειτούργησε, αλλά μετά σκότωσε την οικονομία της χώρας αφού μαράζωσε τις εξαγωγές, την εγχώρια παραγωγή και όλο το σύστημα. Το 1999 η κυβέρνηση Μένεμ υπέγραψε συμφωνία με το ΔΝΤ για 12 δισ. δολάρια. Και το τότε Μνημόνιο θύμιζε Ελλάδα του 2011. Προέβλεπε σκληρές ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων, όπως η πετρελαϊκή εταιρεία, οι κρατικές αερογραμμές, φυσικό αέριο και πλήθος άλλων. Εγιναν περίπου 150.000 απολύσεις από το Δημόσιο. Υφεση, ανέχεια και διαφθορά χόρευαν αργεντίνικο τάνγκο μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '90, με το εξωτερικό χρέος να φτάνει τα 130 δισεκατομμύρια δολάρια. Για παράδειγμα, η εθνική εταιρεία πετρελαίου πουλήθηκε σε ιδιώτες για να πληρωθούν οι συντάξεις. Και το 2001 έγινε το μεγάλο μπαμ.

Οι διεθνείς αγορές εξισορρόπησαν την ισοτιμία σε 1:0,25, δηλαδή όποιος πήγαινε στην τράπεζα και έλεγε ότι είχε αποταμιευμένα 100 δολάρια, τον πληροφορούσαν ότι είχαν γίνει 25.Ο Γιώργος Αυγερόπουλος πρόσφατα βρέθηκε για δεύτερη φορά εκεί για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ «Το πείραμα της Αργεντινής». Η πρώτη ήταν με το ξέσπασμα της κρίσης. «Να φανταστείς, μιλάμε για ανθρώπους σαν κι εσένα και μένα, που έφτασαν σε σημείο όχι να μην έχουν λεφτά να βάλουν βενζίνη στο αυτοκίνητό τους, αλλά να μην έχουν να πάρουν το λεωφορείο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ζούσαν μια χαρά, είχαν κανονικές δουλειές, και όλο αυτό προέκυψε από το περίφημο Corralito: μπορούσες να βγάλεις γύρω στα 250 πέσος το μήνα».

Εκείνη την περίοδο, όλες οι τράπεζες είχαν θωρακιστεί με ατσαλένια ρολά και συρματοπλέγματα και όλος ο κόσμος ήταν συγκεντρωμένος σε τεράστιες ουρές έξω από αυτές. Αλλοι έσπαγαν, άλλοι φώναζαν, άλλοι πετούσαν πέτρες. Εκείνη την περίοδο, λέει ο Γ. Αυγερόπουλος, όταν το πέσο έγινε πολύ ακριβό νόμισμα, στις λαϊκές αγορές έβρισκες ελληνικά λεμόνια. «Και έλεγα σε κάτι φίλους ότι, τραγική ειρωνεία, τώρα βρίσκεις αργεντίνικα λεμόνια στα ελληνικά σουπερμάρκετ».

Το τέλος του παραγωγικού ιστού

Ετσι, άρχισε να καταστρέφεται σταδιακά ο παραγωγικός ιστός της Αργεντινής, εργοστάσια έκλειναν το ένα μετά το άλλο, το χρέος της χώρας μεγάλωνε μέρα με τη μέρα. «Ουσιαστικά, όλα τα προηγούμενα χρόνια, τα λεφτά που έπαιρναν από το ΔΝΤ, έμπαιναν από το ένα παράθυρο και έβγαιναν από το άλλο για πληρωθούν οι πιστωτές. Και κατέληξε εκεί όπου κατέληξε... Αποφάσισα να πάω τότε στην Αργεντινή, όταν είδα στην τηλεόραση τις εικόνες με τους ανθρώπους να εφορμούν στα σουπερμάρκετ· κατάλαβα ότι αυτός ήταν ο επιθανάτιος ρόγχος της χώρας».

Ανταλλακτική οικονομία, κίνημα του κοινωνικού χρήματος και πολλά άλλα. Τι ήταν, όμως, αυτή η ιδέα που ξεκίνησε από δύο φίλους, έναν ψυχολόγο, τον Ρούμπεν Ραβέρα, και τον οικολόγο Οράσιο Κόβας, σε μια γειτονιά της περιοχής Μπερνάλ, 30 χιλιόμετρα από το Μπουένος Αϊρες;

Φαγητά, ρούχα προς ανταλλαγή

Υπήρχε μεγάλος προβληματισμός για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας κι έτσι, την Πρωτομαγιά του 1995, στήθηκε για πρώτη φορά το πείραμα. Κατά τη διάρκεια της μεγάλης κρίσης που ακολούθησε την πτώχευση της χώρας, το φαινόμενο διογκώθηκε και υπολογίζεται ότι το 2002, όταν άρχισε να φθίνει, τα μέλη τού «trueque» σε περισσότερες από 40 πόλεις της Αργεντινής ξεπερνούσαν τα έξι εκατομμύρια.

Τεράστιες αγορές, όπου ο καθένας πήγαινε προς ανταλλαγή ό,τι πίστευε ότι μπορεί να χρειαζόταν κάποιος άλλος. Στην αρχή φαγητά, μετά ρούχα και μετά αντάλλασσε άλλες υπηρεσίες, ακόμη και νομικές συμβουλές ή ιδιαίτερα μαθήματα. Δεν τα αντάλλασσε με είδος, αλλά με κουπόνια ανταλλακτικού χρήματος, τα creditos. Ηταν ένα αυτοσχέδιο νόμισμα, ελλείψει κανονικού. Ανάλογα με τα creditos που έπαιρνε γι' αυτό που πούλησε, αγόραζε άλλα προϊόντα ή υπηρεσίες. Για να εισαχθεί κάποιος σε αυτό καταγραφόταν, έπαιρνε κάρτα μέλους και ένα μικρό αριθμό creditos για να μπορέσει να ξεκινήσει.

Οπως ήταν φυσικό, το trueque έγινε ο μεγάλος εχθρός του ΔΝΤ, των πιστωτών της Αργεντινής και των εγχώριων τραπεζών. Με αυτό τον τρόπο, τα εκατομμύρια των πολιτών όχι μόνο γύρισαν την πλάτη στο ΔΝΤ, όπως έκανε και ολόκληρη η Αργεντινή κηρύσσοντας στάση πληρωμών, αλλά κατέδειξαν ότι -έστω και με πολλά προβλήματα- η πραγματική ζωή μπορεί και να μην περιλαμβάνει το χρήμα. Κάτι που αποδείχτηκε ουτοπικό καθώς, άγνωστο ποιος μηχανισμός, κυκλοφόρησε εκατομμύρια παραχαραγμένα creditos, με αποτέλεσμα το σύστημα να καταρρεύσει.

«Ηταν, για παράδειγμα, ένας χώρος σαν το Σταθμό Λαρίσης, πήγαινε ο κόσμος κι έστηνε τραπεζάκι· δεν πήγαινε μόνο για να αγοράσει, αλλά έπρεπε να πάει και κάτι», θα πει ο Γ. Αυγερόπουλος, «μόνο και αυτό το έβαλαν στο μάτι και το εξαφάνισαν. Αλλωστε, όπως ξέρεις, η οικονομία δολοφονεί. Στην Αργεντινή άφησε πίσω της 30.000 νεκρούς: 35 νεκρούς στα επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών και άλλες τριάντα χιλιάδες από εμφράγματα, αυτοκτονίες, εγκεφαλικά και πολλά άλλα.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kiki avatar
  kiki 27/06/2011 12:21:57

  Με το ακουσμα οτι ο ΓΑΠ μας εβαλε στο ΔΝΤ, κατατρομαξα, για την χωρα την οικογενεια μου τα παιδια μου τους φιλους και συνελληνες.
  Εχοντας γνωση απο Λ.Αμερικη εχοντας δει γνωρισει το περιβαλλον την κοινωνικη εξαθλιωση χωρων που ηταν στο ΔΝΤ, σκεφτηκα οτι ειμαστε καταδικασμενοι σε αργο βασανιστικο θανατο.
  Πολλοι με ειπαν ακραια οταν απο περυσι με το πρωτο Μνημονιο ελεγα οχι να πεσουν ριξτε τους Βγητε στους δρομους, μην το κουνατε απο το Συνταγμα.
  αρνιομουν και τον λογο της ΝΔ, οχι μεν αλλα ψηφιζουμε, ορισμενους νομους.
  ενοιωθα οτι ηταν παγιδες, καθε μετρο ενα καρφι στο φερετρο μας.
  Θυμαμαι οι γραφικοι σαν εμενα, που τους λεγαμε προδοτες, Τσολακογλου, κατοχικη κυβερνηση κλπ.Οι γραφικοι που ξεραμε.
  Τωρα μονο η πληρης ανατροπη, εξεγερση μπορει να μας σωσει.Δεν εχουμε αλλη διεξοδο απο την φασιστικη κατοχικη κυβερνηση.
  Παρακαλω και την ΝΔ μια πολιτης ειμαι μονο, γραφικη ισως, μην ψηφισει ουτε ενα μετρο απο το Μεσοπροσθεμο και ας ειναι στο προγραμμα της.
  Θα το χρησιμοποιησουν στην προπαγανδα τους οτι συναινει , οπως χρησιμοποιησαν απο περυσι την διαβεβαιωση των οικονομικων υπευθυνων της ΝΔ οτι εμεις πως δεν ψηφιζουμε τιποτα , οτι ηταν στο προγραμμα μας το ψηφισαμε.Το αποτελεσμα να πιστευει ο κοσμος οτι ολοι στο παιχνιδι ειναι.
  Μην υποκυψτε σε οτιδηποτε φερουν για ψηφιση .Μετα θα τα βρουμε, αλλα μετα μεταξυ μας οχι με τους κατοχικους προδοτες.

 2. Anonimos avatar
  Anonimos 27/06/2011 13:50:56

  Η Αργεντινή δεν ήταν τίποτε. Εσάς θα σας εξαφανίσουν

  Ένα άρθρο γραμμένο από τον Δρα Mark Weisbrot, διακεκριμένο οικονομολόγο (Washington D.C.) που έζησε τα γεγονότα της Αργεντινής από κοντά.

  "Η Κυβέρνησή που τώρα σας κυβερνάει, προσφέρουν τα κλειδιά στους καρχαρίες του Δ.Ν.Τ. για να συμβεί κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη στην Αργεντινή"

  http://www.newstoday.gr/article/52135/e-argedine-den-etan-tipote-esas-tha-sas-exaphanisoun

 3. Anonimos avatar
  Anonimos 27/06/2011 13:52:01

  Η Αργεντινή δεν ήταν τίποτε. Εσάς θα σας εξαφανίσουν

  "Η Κυβέρνησή που τώρα σας κυβερνάει, προσφέρουν τα κλειδιά στους καρχαρίες του Δ.Ν.Τ. για να συμβεί κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη στην Αργεντινή"

  h**p://www.newstoday.gr/article/52135/e-argedine-den-etan-tipote-esas-tha-sas-exaphanisoun

 4. hotdog avatar
  hotdog 27/06/2011 14:54:36

  Η Αργεντινή δεν είναι τίποτα! Βλέπε Βολιβία και πιο κάτω.... για το "μοντέλο" της Ελλάδας.

 5. mind trap avatar
  mind trap 27/06/2011 17:07:41

  Διδασκόμενος το μάθημα της Νομισματικής Πολιτικής (πριν πολλά χρόνια) φτάσαμε στο Κεφάλαιο IMF. Εκεί ο καθηγητής μας έγραψε στο πίνακα το τύπο που δανείζει το ΔΝΤ. Βλέποντας τον τύπο απόρησα προς το καθηγητή ότι είναι πολύ αυστηρός (strict).

  Αα μου λέει ο Άγγλος καθηγητής, αυτό είναι το ζητούμενο. Όποιος μπει στο IMF να μην καταφέρει ποτέ να βγει, για να πληρώνει ισοβίως τόκους.
  Μα είναι σωστό του λέω?
  Ο ίδιος καθηγητής που πριν μια βδομάδα μας έδειχνε video πως ο Σόρος επιτέθηκε στη Λίρα Αγγλίας, ο ίδιος απέφυγε να μου απαντήσει.
  Όμως εγώ είχα πάρει ήδη τη απάντησή μου το τι σημαίνει ΔΝΤ.
  Όταν αυτά τα έλεγα στον επαγγελματικό μου κύκλο, με αντιμετώπιζαν γραφικό. Μάλιστα μερικοί βλέπανε στη TV τους τύπους του ΔΝΤ με τους χαρτοφύλακες και φανταζόταν τους εαυτούς καριερίστες να δουλεύουν για αυτούς. Τόση βλακεία.
  Αμφιβάλλω αν ακόμα πολλοί έχουν καταλάβει τι πρόκειται να γίνει.
  Και δεν είναι η δικιά μας γενιά. Είναι όλες οι επόμενες.
  Ας προσευχηθούμε όλοι μαζί λοιπόν όπως μας είπε ο Βαρθολομαίος, μπας και ο Θεός μας ρίξει από τον ουρανό μερικά Δις ευρώ!

  • kiki avatar
   kiki @ mind trap 27/06/2011 18:34:29

   Καλο μου παιδι, -στο Περου στο οποιο δραστηριοποιηθηκε και η κ. Παναριτη της Παγκοσμιας Τραπεζας, καταστρεφοντας οποιαδηποτε καλλιεργισιμη γη , χρησιμοποιωντας τα δανεια προς τους φτωχους αγροτες, οι οποιοι δεν ειχαν να τα αποπληρωσουν, και ετσι τεραστιες εκτασεις περασαν στην Τραπεζα, -πηγα την δεκαετια του 90 εν μεσω ΔΝΤ.
   Τρεις ωρες νερο τεσσερεις ωρες ηλεκτρικο στην πρωτευουσα.
   Το νερο ιδιωτικοποιημενο, ενα ποταμι που κατεβαινε απο τις Ανδεις με ελαχιστο νερο , στις παραγκουπολεις γυρω γυρω απο την πρωτευουσα, οπου πλενοντουσαν μια και δεν υπηρχε κεντρικο δικτυο υδρευσης, και λεφτα να το πληρωσουν, γεματο πτωματα σκυλων ποντικων παιδια να πλενονται να ουρουν να πινουν.επιδημια χολερας.Δρομοι γεματοι εγκληματικοτητα , ναρκωτικα κλπ.
   η πιο φτωχη χωρα της Δυτ, Λ.Αμερικης, χωρα που την δεκαετια του 70 ειχε απο τις πιο ομορφες λουλουδιασμενες πρωτευουσες, νερα ηλεκτρικο αναπτυσοταν φτωχα , αλλα στεθερα, με τεραστιες εξαγωγες σε ψαραλευρα, και ορυκτο πλουτο.

 6. ΑΓΡΟ avatar
  ΑΓΡΟ 27/06/2011 21:08:25

  ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ Ο ΓΑΠ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ.ΑΡΑΓΕ Η ΙΔΙΑ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΝΩΘΗΣΕ ΝΑ ΠΕΙ ΤΟ''ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ''?ΕΚΤΟΣ
  ΚΑΙ ΑΝ ΕΝΝΟΟΥΣΕ΄. ΨΗΦΙΣΤΕ ΜΕ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΣΥΓΥΡΙΣΩ ΕΓΩ

 7. αδ avatar
  αδ 28/06/2011 00:28:41

  ΗΘΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: ΜΙΑ Η ΛΥΣΗ: ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΔΗΛ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.