21/12/2008 15:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι έγινε ρε παιδιά η Ζήμενς;

 
_________________________________________________________________________________________________________
Όπως γράφουν οι Times της Νέας Υόρκης, ο κύριος Σίκατσεκ είπε ότι από το 2002 έως το 2006 διαχειριζόταν ετήσιο κονδύλι δωροδοκιών περίπου $40-$50 εκατομμυρίων στην Siemens...για να διατηρήσει η Siemens την διεθνή της «ανταγωνιστικότητα» και να διατηρήσει θέσεις εργασίας.

 Εσωτερικά, στην εταιρία, οι δωροδοκίες είχαν ονομασία:  " nützliche Aufwendungen" που σημαίνει «χρήσιμο χρήμα»

Μόνο στην Ελλάδα, ο προϋπολογισμός διαφθοράς ήταν $10-$15 εκατομμύρια τον χρόνο. Ενώ η τυπική δωροδοκία ήταν συνήθως 5%-6% της αξίας των συμβολαίων, σε ιδιαίτερα διεφθαρμένες χώρες, το ποσοστό αυτό ήταν μέχρι 40% της αξίας του συμβολαίου

Αν ο παγκόσμιος ετήσιος προϋπολογισμός για μίζες ήταν $40-$50 εκατομμύρια, και η Ελλάδα έπαιρνε τα $10-$15 εκατομμύρια, το ερμηνεύω ότι η Ελλάδα ήταν από τους ιδιαίτερα διεφθαρμένους.

Δείτε τους Times της Νέας Υόρκης: http://www.nytimes.com/2008/12/21/business/worldbusiness/21siemens.html?_r=1
Και την Deutsche Welle: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,1823340,00.html

Ούτε κουβέντα εδώ στην Ελλάδα για το θέμα... Πάει ξεχάστηκε!

(Από το πολύ καλό και πρότυπο κατά τη γνώμη μας «μικρού» μπλογκ που αναδεικνύει τα προβλήματα και την αγωνία των τοπικών κοινωνιών:  http://www.ophioussa.blogspot.com/)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kanis avatar
  kanis 21/12/2008 15:21:40

  Νο problem!

  Αληθεύει ότι τελικά θα γίνει Υπουργός/Υφυπουργός περιβάλλοντος ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Ωραία, γιατί έκανε πολύ καλή δουλειά με τον ΣΚΑΙ, για την χρήση οικονομικών λαμπτήρων απο δημόσια κτίρια κι όχι μόνο.

 2. γάιδαρος avatar
  γάιδαρος 21/12/2008 15:22:05

  Υπομονή Factorx, το θέμα (όχι σκάνδαλο βεβαίως) της SIEMENS θα το λύσει η Μεγάλη Συνεργασία. Αισθάνομαι πλέον υπερήφανος που οι τεχνίτες του ΠΑΣΟΚ έχουν πεισθεί ότι μπορούν να συνεργασθούν με τους σεμνούς και ταπεινούς. Τα καταφέραμε, μας αναγνωρίζουν ώς άξιους συνεταίρους. Και μάλιστα χρειάστηκαν μόνο 4 χρόνια (η πρώτη χρονιά λόγω Ολυμπιακών δεν μετρά ώς προυπηρεσία).

 3. Le canard avatar
  Le canard 21/12/2008 15:22:06

  Πιθανώς εντός του Ιανουαρίου 2009, αναμένονται διώξεις για τις υποθέσεις Siemens και Βατοπεδίου, εκτιμούν έγκυροι δικαστικοί κύκλοι. Στην περίπτωση της Siemens λέγεται ότι θα ασκηθούν διώξεις κατά περίπου 15 ατόμων, ενώ 4-5 άτομα, τα οποία φέρονται να πρωταγωνιστούν στο σκάνδαλο, και δεν αποκλέιεται να προφυλακιστούν ενδεχομένως και εντός του Ιανουάριου 2009 (μέχρι πρόσφατα υπήρχε η εκτίμηση ότι οι διώξεις δεν θα ασκηθούν νωρίτερα από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2009). Επικοινωνιακή "αντεπίθεση" (όσο μπορεί πια να κάνει κάτι τέτοιο) μου λένε αυτές οι προθέσεις.

 4. Le canard avatar
  Le canard 21/12/2008 15:22:50

  ...Επικοινωνιακή “αντεπίθεση” του Μαξίμου (όσο μπορεί πια να κάνει κάτι τέτοιο) μου λένε αυτές οι προθέσεις.

 5. Le canard avatar
  Le canard 21/12/2008 15:32:42

  Από την Κυριακάτικη Ε

  Τρέμουν μήπως βρεθούν στη θάλασσα 20 δισ.
  ΕΣΤΙΑ ανησυχίας για τις ελληνικές τράπεζες είναι η κρίση στη ναυτιλία.

  Η κατακόρυφη πτώση στις τιμές των μεταχειρισμένων πλοίων δημιουργεί θέμα με την αξία των εμπράγματων εξασφαλίσεών τους. Θέμα που θα αποτυπωθεί στις 31/12/08 .Ηδη οι brokers που ειδικεύονται στις αποτιμήσεις πλοίων αρνούνται να δώσουν τιμές για την αξία τους και το βάρος της αποτίμησης των καλύψεων θα πέσει στους ελεγκτές.

  Αν οι αγοραπωλησίες πλοίων παραμείνουν «παγωμένες» και για το επόμενο δίμηνο και οι ελάχιστες συναλλαγές διενεργούνται σε αποτιμήσεις ως και 90% χαμηλότερες αυτών του Ιουνίου, τότε οι τράπεζες θα ζητήσουν από τους εφοπλιστές επιπλέον εμπράγματες εξασφαλίσεις (υποθήκες σε επιπλέον πλοία, ρευστά ή ακίνητα).Το τι θα πράξουν οι εφοπλιστές όταν τα δάνειά τους βρεθούν «κάτω από το νερό» είναι το ερώτημα των 1,5 δισ. δολαρίων για τις ελληνικές τράπεζες. Με την αξία των πλοίων να έχει καταβαραθρωθεί και τις τιμές των ναύλων στο ξηρό φορτίο επίσης, κάποιοι θα αναγκαστούν ή θα επιλέξουν να εγκαταλείψουν την εξυπηρέτηση δανεισμού. Αν οι εφοπλιστές κρίνουν ότι η κρίση θα είναι βαθιά και θα κρατήσει τουλάχιστον για μια διετία ακόμη, δύσκολα θα δεχθούν να δώσουν επιπλέον εγγυήσεις στις τράπεζες, σημειώνει τέως τραπεζίτης, που έζησε την κρίση του ‘80. Σε αυτή την περίπτωση οι επισφάλειες μπορεί να ξεπεράσουν και το 10% (το χειρότερο σενάριο σύμφωνα με την από 17/11 σχετική έκθεση της Merrill Lynch) επί του συνολικού ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου τους.

  Το ύψος των χορηγήσεων των ελληνικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των δεσμεύσεων για μελλοντικές εκταμιεύσεις και των δανείων στην ακτοπλοΐα, υπολογίστηκε με στοιχεία Οκτωβρίου από την Petrofin στα 15 δισ. δολάρια. Ο δε διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος εκτίμησε πρόσφατα -διά της αναγωγής- ότι οι ναυτιλιακές χορηγήσεις των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται περίπου σε 20 δισ. Μόνο εντός του 2007 οι χορηγήσεις δανείων από ελληνικές τράπεζες σε ελληνόκτητες ναυτιλιακές εταιρείες σημείωσαν αύξηση κατά 115,59%.

 6. J.E.L avatar
  J.E.L 21/12/2008 15:38:44

  Τι θελετε να γινει με την Siemens??οτι γινεται παντα ΄΄θα....φθασει το μαχαιρι στο κοκκαλο, θα χυθει....απλετο φως και ολα τα σχετικα απο μια κυβερνηση βουτηγμενη μεχρι το....κοκκαλο στην μιζα στο ψεμα στην απατη και τις....δολοφονιες μαθητων και σπουδαστων.ΟΞΩ ΡΕ....!!

 7. επιτέλους avatar
  επιτέλους 21/12/2008 15:47:39

  Το πρόβλημα της Siemens λύθηκε οριστικά αφού η DT αγόρασε τον ΟΤΕ. Δεν χρειάζονται πια μίζες.

 8. KaryID avatar
  KaryID 21/12/2008 15:48:28

  Προς το παρόν όμως οι μόνοι που υπέστησαν συνέπειες είναι οι εργαζόμενοι στη μονάδα της Β. Ελλάδας, εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης, οι οποίοι βρέθηκαν στη μέση του πουθενά.
  Μήπως θα άξιζε να δουμε περισσότερο και το σενάριο που ήθελε απαξίωση της εταιρείας στην Ελλάδα εις όφελος του τρανσατλαντικού ανταγωνισμού, γιατί ήταν ανταγωνιστική στο λογισμικό και στο υλικό που ανέπτυσσε, σχεδίαζε και παρήγαγε; (διευκρινίζω: ουδεμία σχέση με την εταιρεία αυτή έχω)

 9. Naruto avatar
  Naruto 21/12/2008 15:59:24

  Ο κλητηρας θα την πληρωσει παλι.
  Αυτος κοροιδεψε τον Σικατσεκ εξαλλου.
  Με αυτο το ποσοστο 15/50 πρεπει να ειχαμε πολλες πρωτιες στην Σιεμενς. Οταν η μιζα φτανει το 40% της αξιας του συμβολαιου, μπορει κανεις να φανταστει την υπερκοστολογιση που εχει γινει και να ψιθηρισει "απευθειας αναθεση".

 10. Theo avatar
  Theo 21/12/2008 21:10:47

  Εκεινο που δεν καταλαβα εγω, ειναι οτι ολοι φωναζουν για τη Ζημαενς και οχι γι αυτους που τα πηραν.
  Αν ειχατε σχεση με αθρωπους που κανουν δουλειες με το δημοσιο, θα σας ελεγε,οτι δεχρειαζεται η εταιρια να προτεινει να δωσει λεφτα στον αρμοδιο.Τα ζηταει αυτος προκαταβολικα.Και πιεστικα.
  Και δεν ειναι εφικτο να τον καταγγειλεις, γιατι μετα, δεν εχει δουλεια για σενα.Τερμα.
  Καταλαβατε για τι μιλαμε;
  Τελικα, την πληρωσαν οι ανθρωποι απανω,αλλα ποιος νοιαζεται;Οι αλητες της πολιτικης, το μονο που τους ενδιαφερει, ειναι ο κωλος τους.

 11. KaryID avatar
  KaryID 21/12/2008 21:37:14

  @10: ακριβώς.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.