Τις τελικές προτάσεις της προς την τρόικα έστειλε η κυβέρνηση
30/11/2014 16:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τις τελικές προτάσεις της προς την τρόικα έστειλε η κυβέρνηση

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση περιμένει ίσως και εντός της ημέρας τις απαντήσεις της τρόικας ώστε –εφόσον είναι θετικές- να κλείσει η ημερομηνία επιστροφής της στην Αθήνα.

Τις τελικές προτάσεις της προς την τρόικα για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό 2,5 δις ευρώ, έστειλε τα ξημερώματα της Κυριακής η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών η συμφωνία με την τρόικα αναμένεται να κλείσει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, εφόσον δεν προκύψουν νέες απαιτήσεις. Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θεωρείται δεδομένο ότι κατατέθηκαν και εναλλακτικά μέτρα σε ότι αφορά τις αλλαγές στον ΦΠΑ και το Ασφαλιστικό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση περιμένει ίσως και εντός της ημέρας τις απαντήσεις της τρόικας ώστε –εφόσον είναι θετικές- να κλείσει η ημερομηνία επιστροφής της στην Αθήνα. Η απάντηση της ελληνικής πλευράς στα αιτήματα των δανειστών αφορούν στις αυξήσεις στον ΦΠΑ, αλλά όχι σε προϊόντα όπως τα φάρμακα ενώ κάποιες πληροφορίες έκαναν λόγο για έναν συντελεστή που δεν θα αυξάνεται σημαντικά από το 6,5% που είναι σήμερα. Σε καμιά περίπτωση δεν θα φτάσει το 13%, ειδικά στον τουριστικό κλάδο όπου υπήρξαν και σφοδρές αντιδράσεις.

Η κυβέρνηση απαντά και στην απαίτηση για τις 100 δόσεις και τις αλλαγές που ζητά η τρόικα. Η κυβέρνηση έστειλε στοιχεία που δείχνουν ότι η ρύθμιση έχει εντυπωσιακή αποδοχή και ήδη έχουν ρυθμιστεί πάνω από 500 εκατ. ευρώ χρέη στις εφορίες. «Καλύτερη η πληρωμή σε δόσεις παρά τα ανεξόφλητα χρέη να συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς έχουν ήδη ξεπεράσει τα 71,5 δις», αναφέρουν στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται η Ημερησία η κυβέρνηση αποδέχτηκε να προχωρήσει σε 4 αλλαγές στο ασφαλιστικό:

1. Στην αύξηση των ενδιάμεσων (πριν από το 62ο) ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά το 2018 με την προσθήκη 2 ετών από την 1/1/2019 και 4 ετών από την 1/1/2020 έτσι ώστε την 1/1/2021 να ισχύει για όλους πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (οικοδόμους, εργαζόμενους σε στοές, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.α) το 62 ο έτος για μειωμένη και το 67ο για πλήρη σύνταξη. Μετά τις αυξήσεις των ορίων που ήδη έχουν επιβληθεί με την προσθήκη 2-12 ετών για όσους θεμελιώνουν από την 1/1/2013 συνταξιοδοτικό δικαίωμα, στους υπόλοιπους "παλαιούς" ασφαλισμένους δίνεται περίοδος χάριτος 4 ετών.

2. Στην αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης στα 20 έτη από τα 15 για όσους έχουν γεννηθεί από το 1975 και μετά. Με αυτή τη ρύθμιση δεν θα διαψευστούν οι προσδοκίες των μεγαλύτερων σε ηλικία που εκ των πραγμάτων αδυνατούν - λόγω και της υψηλής ανεργίας - να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας για να συμπληρώσουν τα επιπλέον έτη.

3. Στη διατήρηση του "παγώματος" των συντάξεων και μετά το 2016 (το Μνημόνιο έδινε τη δυνατότητα αυξήσεων στις καταβαλλόμενες σε συνάρτηση με την αύξηση του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή).

4. Στην αλλαγή των κριτηρίων για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ σε χαμηλοσυνταξιούχους με πρόβλεψη να ενταχθεί η σχετική παροχή στο πλαίσιο των κοινωνικών επιδομάτων και στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Η κυβέρνηση αναμένει, πάντως, τις απαντήσεις της τρόικας στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση.

«Στρατηγική της κυβέρνησης είναι ο διάλογος μέχρι τελικής συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Σε δήλωσή του στην εφημερίδα Αγορά εκτιμά πως η ελληνική πλευρά και η τρόικα βρίσκονται πολύ κοντά στο να καταλήξουν, ωστόσο επισημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

«Η χώρα δεν πρέπει και δεν πρόκειται να επιστρέψει στις πρακτικές του παρελθόντος και να ξανακυλήσει σε νέα αβεβαιότητα. Δουλεύουμε σε μια σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση για να αποφύγουμε ακριβώς μια τέτοια, αρνητική εξέλιξη. Έχουμε επαρκώς στοιχειοθετημένα επιχειρήματα και υπερασπιζόμαστε τις θέσεις μας σε όλα τα θέματα» υπογραμμίζει.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. foros1 avatar
  foros1 30/11/2014 18:33:49

  μην ξαναεμπιστευτείς αυτόν που φάνηκε μία φορά ανάξιος εμπιστοσύνης. Σαίξπηρ.

 2. George N avatar
  George N 30/11/2014 18:38:10

  Οι προτάσεις για το ασφαλιστικό δεν θα έπρεπε να είχαν γίνει ήδη αποφάσεις από εμάς?

 3. dim avatar
  dim 30/11/2014 21:43:08

  Η κυβέρνηση έκανε από τη πλευρά της το βήμα που έπρεπε και που της αναλογούσε, τώρα μένει να δούμε αν και οι δανειστές θα κάνουν και αυτοί ένα βημα για να κλείσει η συμφωνία, ή θα επιμείνουν ως τέλος να τα θέλουν όλα... Αν ισχύσει το πρώτο, έχει καλώς, αφού με εξαίρεση μια ακόμα αύξηση φόρου (αλλά τουλάχιστον σε ένα κλάδο που έχει 100% πληρότητα, και που την αύξηση θα την πληρώσουν τουρίστες, και όχι Έλληνες πολίτες), όλα τα άλλα που "δίνει" είναι αυτονόητα, και θα έπρεπε από μόνοι μας να τα έχουμε ήδη κάνει (καμιά σύνταξη πριν τα 62, 20ετία, εξορθολογισμός δημοσίου κλπ)... Αν όμως δεν κάνουν ούτε βήμα πίσω, και τα ζητήσουν για άλλη μια φορά όλα, τότε προφανώς πέφτει η κυβέρνηση, αφού τέτοια μέτρα ούτε καν μπορεί να έρθουν στη βουλή για ψήφισμα, είναι εκ των προτέρων δεδομένο ότι δεν περνάνε... Τώρα το "πέφτει η κυβέρνηση", έχει δύο εναλλακτικές: α) η παρούσα βουλή εκλέγει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που πάει για διαπραγμάτευση πακέτο (βιωσιμότητα χρέους, προληπτική γραμμή στηριξης με όρους φυσικά) ή β) πάμε άμεσα σε εκλογές και οι διαπραγματεύσεις αναστέλλονται για αργότερα...

  • tryphon avatar
   tryphon @ dim 30/11/2014 21:55:38

   Τι να κάνει πίσω η τρόικα αφού τα έδωσαν ΟΛΑ

   • Μεγάλες στιγμές. avatar
    Μεγάλες στιγμές. @ tryphon 01/12/2014 10:19:16

    Περίμενε εσύ να τα πάρεις πίσω .Χριστούγεννα έρχονται ,γραψε ένα γράμμα και ποτέ δεν ξέρεις

 4. panas avatar
  panas 30/11/2014 22:14:53

  Μια μικρή παρατήρηση για τις προτάσεις της κυβέρνησης στα συνταξιοδοτικά θέματα: Γιατί όλα τα δυσμενή μέτρα αφορούν πάντα μια γενιά νεότερη; Η γενιά αυτή και παλεύει με το θεριό της ανεργίας, με τους εξευτελιστικούς μισθούς και με την μετανάστευση. Θα πληρώσει και με την σύνταξή της; Επιμένω: Γιατί δεν γίνεται μια συμπίεση των συντάξεων χθες από πάνω προς τα κάτω. Οι υψηλοσυνταξιούχοι έχουν αρκετό "λίπος" να συνδράμουν στην σωτηρία της χώρας και όχι μόνο στην προίκα των γόνων τους... Στο κάτω - κάτω αυτοί τα έκαναν μαντάρα με τις επιλογές τους. Ρητορικό το ερώτημα, γιατί την απάντηση την έχω: Αυτή η άπληστη γενιά μας κυβερνά!!

  • dim avatar
   dim @ panas 30/11/2014 22:45:31

   Διότι η Ελλάδα μας έχει ένα προτέρημα: η οικογένεια μετράει... Οι βορειοευρωπαίοι μπορούν να βλέπουν τα παιδιά τους να υποφέρουν αλλά είναι σκληροί μαζί τους, και δεν τους βοηθάνε με τίποτα... Εδώ, ο θεσμός της οικογένειας είναι ιερός... Και καλώς είναι, και αυτό το «λίπος» μας έχει κρατήσει όρθιους στη κρίση, και αυτό το «λίπος» εν μέρει θέλησαν να κάψουν οι σκληροί ευρωπαίοι... (παρένθεση: για αυτό και ο συντηρητικός φιλελευθερισμος = κεντροδεξιά, είναι ό,τι καλύτερο σαν ιδεολογία, γιατί προασπίζει θεσμούς όπως η οικογένεια, η θρησκεία, το έθνος, η ιστορία, ήθη, έθιμα, παραδόσεις)… Για αυτό λοιπόν, επειδή η οικογένεια μετράει, εγώ, και ο κάθε εγώ, που ειδε το πατέρα του ή το παππού του, από ένα ενοίκιο σε γκαρσονιέρα, να έχει 2-3 σπίτια πια, όχι επειδή «έφαγε» άπληστα όλα αυτά τα χρόνια, αλλά απλά επειδή «επωφελήθηκε» και αυτός, όπως και άλλα 6 εκατ. «πολίτες – πελάτες» (το νούμερο προκύπτει από Δ.Υ, μετά των οικογενειών τους, από Ελ.Επ. με δηλώσεις στο όριο του αφορολόγητου, με Ι.Υ. που απλά «επωφελήθηκαν» από την ευημερία με δανεικά, και είδαν μισθούς και μπόνους επειδή τα προϊοντα ή οι υπηρεσίες των επιχειρήσεων που δούλευαν είχαν υπερ του «φυσιολογικού» ζήτηση, λόγω των δανεικών που κυκλοφορούσαν στην αγορά)... για αυτό λοιπόν, εγώ και ο κάθε εγώ, μπορούμε να δεχθούμε ότι σε ένα βαθμό θα ζήσουμε πιο δύσκολα από ότι η προηγούμενη γενιά... Αλλά τουλάχιστον μαζί με τα «βάρη», θα κληρονομήσουμε και τα «λάφυρα», τα 2-3 σπίτια... Αλλά το «γαμώτο» είναι με τους λαϊκιστές... Δεν αναγνωρίζουν το «σημείο εκκίνησης» της οικογενειακής περιουσίας... Μειώνεται τώρα η σύνταξη? Αυξάνονται τα όρια? Όχι, εμείς θα τα επαναφέρουμε, κλπ κλπ κλπ.... Να κάνουμε δηλαδή και πάλι τα ίδια λάθη (αν μπορούσαμε βέβαια, γιατί τώρα η επιτήρηση και το κοινό νόμισμα ευτυχώς δε θα μας το επιτρέψουν, και άρα απλά τσάμπα μάγκες έιναι όλοι αυτοί οι ΤσιπροΚαμμένοι), και να φορτώσουμε και πάλι βάρη στις επόμενες γενεές... Μόνο που ακριβώς δε θα μπορούσαν ποτέ να περάσουν τέτοιες μαγκιές τώρα πια, το πρόβλημα θα το βιώσουμε όλοι μαζί τώρα, και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό από ότι ήδη το ζούμε, αν επικρατήσουν οι λαίκιστές...

   • panas avatar
    panas @ dim 01/12/2014 00:14:08

    Δεν συμφωνώ με την τοποθέτηση αυτή και ειδικά με την θεωρία περί συλλογικής ευθύνης και την αναγκαιότητα αποδοχής της κακής μοίρας μας. Η επιλογή φτωχοποίησης της χώρας ήταν πολιτική και άδικα επιμερισμένη σε πολλά στρώματα της κοινωνίας. Αυτοί που θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά για την επιβίωση της χώρας δεν το έκαναν. Όσοι έχουν γαντζωθεί από τα "λάφυρα" αυτών που επωφελήθηκαν με τον οποιοδήποτε τρόπο, καλώς κάνουν για τους ιδίους. Το θέμα είναι πως με την φτωχοποίηση και υποτίμηση των περιουσιών τα λάφυρα για πολλούς τελειώνουν. Μην κρίνετε από εσας και κάποιους συγγενείς σας μόνο. Είναι πολλοί οι συνέλληνες που έχουν να λαμβάνουν μόνο τους εξευτελιστικούς μισθούς και αν... Έχω εκτυπώσει το διάγραμμα που δείχνει την εξέλιξη του κατα κεφαλή καθαρού εισοδήματος όλων των χωρών της Ευρώπης από την παγόσμια τράπεζα και εξοργίζομαι. Οι άλλες χώρες του νότου έχουν μείωση 0- 4%, Οι χώρες του βορρά μεγάλη αύξηση και η Ελλάδα -25%!!! Έχει γίνει σφαγή και εσείς μου γράφετε για την αναγκαιότητα των επιλογών;

    • dim avatar
     dim @ panas 01/12/2014 21:45:15

     Το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι η μια όψη του νομίσματος. Η αξία της περιουσίας είναι άλλο. Εμείς έχουμε ιδιοκατοίκηση ποσοστών Τσαουσέσκου, με τον μέσο Έλληνα να έχει 2 με 3 σπίτια. Δεν είναι μόνο οι συγγενείς μου, είναι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, που βρέθηκαν από ένα ημιυπόγειο ή από το νοίκι, στα 2 και 3 σπίτια... Οι βόρειοι, δε δίνουν στο παιδί τους ούτε νερό να πιεί μετά τα 18. Μόλις ενηλικιωθεί πρέπει να τα βγάζει πέρα μόνος του.. Εδώ υπάρχει η οικογένεια, και στηρίζει σε δύσκολες στιγμές... Δεν είναι "συλλογική ευθυνη" αυτό, είναι "οικογενειακή ευθύνη"...

   • George N avatar
    George N @ dim 01/12/2014 11:33:14

    "Οι βορειοευρωπαίοι μπορούν να βλέπουν τα παιδιά τους να υποφέρουν αλλά είναι σκληροί μαζί τους, και δεν τους βοηθάνε με τίποτα" Είναι σοκαριστικό το ότι δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι η πραγματικότητα είναι όχι απλά διαφορετική αλλά....ανάποδη. Αυτό που εσείς βλέπετε σαν βοήθεια είναι "να σε κάψω Γιάννη να σ΄ αλείψω μέλι". Ποιος Βορειοευρωπαίος θα δεχόταν ποτέ να χρεώσει το παιδί του για να την βγάλει αυτός ζωή και κότα ή να παίρνει ως σύνταξη χρήματα που δεν δικαιούται από τις κρατήσεις του μικρού μισθού του παιδιού του που πρέπει να ζήσει και την οικογένεια του? Τι ιερό υπάρχει σε αυτό? Έλεος πια, έχουν χάσει το νόημά τους οι λέξεις. Είπαμε να ζήσουμε το 1984 αλλά δεν χρειάζεται να το κάνουμε και υπερπαραγωγή.

    • dim avatar
     dim @ George N 01/12/2014 21:47:11

     Δε μίλησα για βοήθεια των Βορειοευρωπαίων... Μίλησα για τη βοήθεια που δίνει η οικογένεια, οι συνταξιούχοι, στα παιδιά τους, και είπα ότι αυτό είναι γνώρισμα της ελληνικής ιστορίας, όπου η οικογένεια μετράει πάνω από όλα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.