21/10/2008 18:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τις πταίει;__________________________________________________ 

Τι σχέση έχουν μεταξύ τους

Το Βατοπέδιο, η ορθο-δοξία, η μισαλλοδοξία, ο μοναχισμός, ο πλουτισμός, ο προσκυνητισμός.

Ο ζάπλουτος γάμος στη Θεσσαλονίκη, του και νυν αντιπροέδρου του ποδοσφαιρικού «ΗΡΑΚΛΗ», μεγαλοδημοσιογράφου «υπερασπιστή του λαού», που ερχόταν πρώτος στην τηλεθέαση.

Ο ζάπλουτος γάμος του αυτοαποκαλούμενου σοσιαλιστή, υπασπιστή πρώην πρωθυπουργού, στο Παρίσι.

Η παρουσίαση του γάμου μεγαλοδικηγόρου με μανεκέν και στη συνέχεια της αντιδικίας μεταξύ τους, από υποτιθέμενα έγκαιρα κι έγκυρα δελτίων ειδήσεων της τηλεόρασης.

Η ανάδειξη της ιδεολογίας της «Μαύρης Τρύπας» από τις πιο προβεβλημένες στήλες, της υποτιθέμενης πιο προοδευτικής εφημερίδας μεγάλης κυκλοφορίας.

Ο πάλαι ποτέ διορισμός, από «σοσιαλιστική» κυβέρνηση, διευθυντή της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία Κυριακάτικης εφημερίδας σε διοικητή του Αγίου Όρους.

Ο έλεγχος της ροής της πληροφόρησης από 10 συγκεκριμένα άτομα-ιδιοκτήτες ΜΜΕ με συγκεκριμένη ιδιοσυγκρασία και συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Η ανάδειξη δίπλα σε όλους ανεξαίρετα τους πρώην πρωθυπουργούς ατόμων «που δεν τους ήξερε ούτε ο θυρωρός τους» σε κορυφαίους συμβούλους.

Ο πάλαι ποτέ γραμματέας σοσιαλιστικού κόμματος που περνούσε τον καιρό του παίζοντας συναλλαγές δισεκατομμυρίων στο χρηματιστήριο.

Ο υπουργός που φοροδιεύφεγε μέσω εταιριών στο εξωτερικό, ο υπουργός του ΙΚΑ που δεν πλήρωνε εισφορές στο ΙΚΑ, ο υπουργός Πολεοδομίας που δεν τηρούσε τους κανόνες της πολεοδομίας.

Ο καναλάρχης εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή που καταδικάστηκε για βαρβάτες πολεοδομικές παραβάσεις, δίχως ποτέ να εφαρμοσθεί η καταδίκη του.

Ο διευθυντής της Siemens στην Ελλάδα που αποδεδειγμένα λάδωνε, αλλά μέχρι τώρα δεν ανακρίθηκε, το ομολογημένο λάδωμα από την ίδια εταιρεία κομμάτων που, συναινετικά, ξεχάστηκε, καθώς και το ποιος συνεργαζόταν με την Siemens για χρόνια στην Ελλάδα και τυγχάνει να ήταν πρώην πράκτορας μυστικών υπηρεσιών πρώην χώρας του ανατολικού μπλοκ και νυν να έχει έδρα στο όνομα του πάλαι ποτέ κομμουνιστή πατρός του στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ.

Παλιοί και νεόκοποι επαναστάτες, μεταρρυθμιστές, λυτρωτές, εξυγιαντές, βουτηγμένοι όλοι μας λίγο ως πολύ, στην έπαρση, στην αλαζονεία, στη μισαλλοδοξία, που τσακωνόμασταν και τσακωνόμαστε για το φάρμακο, ενώ ο άρρωστος ψυχορραγεί στα χέρια μας.

Όλοι αυτοί, εμείς, που λέγαμε και λέμε, πως τίποτα δεν μπορεί να γίνει, τι να κάνεις αφού φταίει το κακό μας ριζικό ή κάποιοι άλλοι, συμμετέχοντας κι απολαμβάνοντας(;) τη σαπίλα και τη φθορά.

Κάπου μέσα στη δεκαετία του 1980 ο τότε Γερμανός Πρόεδρος Ρίχαρντ Βάϊτσέκερ είχε πει: « Στη Γερμανία ο φασισμός κέρδισε όχι επειδή υπήρχαν πολλοί φασίστες, αλλά επειδή δεν υπήρχαν πολλοί δημοκράτες».

Δημήτρης Κουμάνταρος

http://kanenaskathenas.wordpress.com/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. rs avatar
  rs 21/10/2008 18:49:30

  Τέλειο!!!!
  Ας επαναλάβω ένα παλιό μου σχόλιο.Καλύπτει την δημόσια πλευρά απο το "μεγάλο φαγοπότι". Ας καταθέσω και ‘γώ ο άσχετος κάποιες απλοϊκές σκέψεις γι’ αυτά που συμβαίνουν ή καλύτερα που γίνονται γνωστά τελευταία, διότι συνέβαιναν πάντα.
   Είναι γνωστό πλέον σ’ όλους ότι τα κόμματα χρειάζονται χρήμα και μάλιστα πολύ, για να «κινηθούν».
   Από αυτή την άποψη χρειάζονται άτομα που θα «φέρνουν» το χρήμα. Άτομα δηλαδή που θα έχουν ή θα δημιουργούν προσβάσεις προς αυτό.
   Με το ίδιο σκεπτικό «στήνονται» ολόκληροι μηχανισμοί ή και εταιρίες που οι δραστηριότητες τους τροφοδοτούν τα κομματικά ταμεία ή ακόμη πιο θρασύτατα «κομματικοποιούνται» δημόσιες υπηρεσίες για τον ίδιο λόγο, έτσι ώστε οι προμήθειές του να αφήνουν «κάτι».
   Είναι επόμενο λοιπόν να αναζητούνται άτομα που θα μπορούν να χειριστούν το όλο σύστημα ή και να βρούν νέους πόρους. Και τα άτομα αυτά ανελίσσονται σε υψηλές θέσεις και είναι περιζήτητα γιατί …τα «φέρνουν».
   Όταν φυσικά «ξεσκεπάζεται» ο ρόλος τους, όλοι προσπαθούν να «απομακρυνθούν» για να μη «κολλήσουν». Αυτό είναι το τίμημα όμως για τις απολαβές «άυλες» και «υλικές».
   Φυσικά, είναι (σχεδόν) δύσκολο να ακολουθηθεί ο «δρόμος του χρήματος» γι’ αυτό μετράει η ….εμπειρία της συσκότισης και καταστροφής των αποδεικτικών στοιχείων .
   Το παραπάνω σκηνικό έχει εξαπλωθεί σ’ όλη την κοινωνία. Από τον κρατικό μηχανισμό έως τον απλό πολίτη, που π.χ…… ρουσφετολογικά ο δήμος τοποθετεί πασαλάκια για να μην σταθμεύουν τα αυτοκίνητα στο πεζοδρόμιό του χωρίς να πληρώσει, ενώ αυτό δεν συμβαίνει με το πεζοδρόμιο του απέναντι γείτονα, ο οποίος τα πλήρωσε. Γελοίο και όμως έτσι είναι.


  Η οικογένεια λοιπόν Μητσοτάκη και άλλες «τύπου» Μητσοτάκη είναι αυτές που θα τα «φέρνουν» πάντα λόγω διασυνδέσεων και πείρας η οποία «χτίσθηκε» επιμελώς και έρχεται από πολύ παλιά..
  Το ΠΑΣΟΚ έστησε το δικό του μηχανισμό όταν εκμεταλλευόμενο τις αδυναμίες της Αριστεράς πήρε τις εκλογές το ’81, με μία φοβερή κίνηση Marketing.
  Το ίδιο είχε κάνει και ό Μέγας (;) Κωνσταντίνος όταν με τις διάφορες ιστορίες για «εν τούτο νίκα» και άλλα φαιδρά, κατόρθωσε να πάρει με το μέρος του, τους μέχρι τότε καταδιωκόμενους χριστιανούς και να νικήσει στην διαμάχη για τον θρόνο. Μόνο που έχτισε νέα πρωτεύουσα και το ιερατείο έγινε σαφέστατος πόλος εξουσίας και μακροπρόθεσμα Η εξουσία.
  Το σημερινό «ιερατείο» είναι όλοι κρατικοδίαιτοι υπάλληλοι οι οποίοι για να προστατεύουν τα «μικροσυμφέροντά» τους (πρόωρες συντάξεις, αργομισθίες, κουπόνια εργατικής εστίας για διακοπές, κλοπή γραφικής ύλης (ναι τέτοιες γελοιότητες) κλπ , δουλεύουν για την συντήρηση της κατάστασης.
  Όλοι ήξεραν τι έκανε ή τι κάνει ο εκάστοτε «Τσουκάτος» ή «Κυριάκος» ή «Βαρθολομαίος».
  Ο οδηγός του Τσουκάτου που ήταν στο κόλπο, καλοπερνούσε κι αυτός και πιθανόν και η οικογένειά του. Αυτοί λοιπόν θα υπερασπισθούν το «σύστημα». Έχουν γίνει η …αδράνειά του. Και έχω την εντύπωση ότι είναι πάρα πολλοί . Μα πάρα πολλοί. Και είναι και ανίκητοι. Όπως η βλακεία.
  Το «φοβερό» στέλεχος της Ν.Δ. που ενδεχομένως πήρε τζάμπα φορητό υπολογιστή από τον Κυριάκο και αυτό θα υπερασπισθεί το σύστημα.
  Φυσικά το σκηνικό «αναβαθμίζεται» «αγριεύει» και γίνεται πιο «ποιοτικό» όταν οι εμπλεκόμενοι είναι τύπου SIEMENS, ΙΝΤΡΑΚΟΜ, Κατασκευαστικές, ΜΜΕ, εφοπλιστές κλπ.
  Αρκετές δε κοινωνικές ομάδες βλέποντας τι γίνεται «αυτονομούνται» και πράττουν ανάλογα π.χ. παραδικαστικό κύκλωμα, εκκλησία,…..φραουλάδες της Μανωλάδας, ακόμη και αθλητές πνιγμένοι στην ντόπα.
  Τώρα μέσα σ’ όλα αυτά που κολλάει η …πολιτική; Έλα ντε ;
  Κάποιος έγραψε σ’ αυτό το blog «είχαμε δίκαιο αλλά χάσαμε». Συμφωνώ απόλυτα.
  Θα συμπλήρωνα μόνο «χάσαμε κατά κράτος» και χωρίς καμία ελπίδα ανατροπής των δεδομένων.
  Τελικά μας φτύνουν και μας εξαναγκάζουν, να παραδεχτούμε , φωνάζοντας μάλιστα, ότι βρέχει.

  Υ.Γ.
  Στις βιογραφίες διάφορων προσωπικοτήτων, καλλιτεχνών, κλπ. παράλληλα με τις διάφορες σημαντικές χρονολογίες για την ζωή τους, παρατίθενται και άλλα γεγονότα ιστορικά, κοινωνικά κλπ, έτσι ώστε ο αναγνώστης να σχηματίσει μια άποψη για το γενικότερο περιβάλλον που το συγκεκριμένο άτομο έζησε και πιθανώς να εξηγούν και κάποιες συμπεριφορές ή ενέργειές του.
  Φανταστείτε λοιπόν, σε αναλογία με τα παραπάνω, να στήνονταν ένας χρονολογικός κατάλογος με τα μεγάλα έργα (Εγνατία, Ολυμπιακοί κλπ) τις μεγάλες εφάπαξ προμήθειες (άμυνα, ΟΤΕ, ΟΣΕ) και τις διαχρονικές προμήθειες (νοσοκομεία, ΔΕΗ, εκπαίδευση γενικά) και δίπλα ν΄ αναγράφονταν η εξέλιξη των κομμάτων, τα ποσοστά τους ,οι εκλογικές τους νίκες (!!!) και ακόμα η οικονομική και κοινωνική «εκτίναξη» διαφόρων παραγόντων όπως Κόκαλης, Λιακουνάκος, Μπόμπολας, Λαμπράκης αλλά και … Ψυχάρης, Κωστόπουλος, Πρετεντέρης, Στάη, Θέμος, Τριανταφυλόπουλος και Τσοχατζόπουλος και Ρουσόπουλος και Βουλγαράκης και… πλείστοι όσοι…..

 2. δημοσθενης avatar
  δημοσθενης 21/10/2008 18:56:43

  Και που να καταλάβετε το σημερινό περιστατικό μου στο Πρωτοδικείο Πολυγύρου όπου ο Προϊστάμενος Εισαγγελίας έστελνε πακέτο έναν άγνωστο καλόγερο συνοδευόμενο από δυο αστυνομικούς σε εκτέλεση κάποιας αποφάσεις δικαστηρίου σε φυλακές της Αθήνας .Από μια φυλακή σε μια άλλη .Ο Εφρεμ στην αίγλη και δόξα και ο άλλος για «χρέη» στο ΙΚΑ ύψους 2-3 εκ. στην φυλακή μόνος και ταπεινωμένος .Κατά τα αλλά …

 3. donaE avatar
  donaE 21/10/2008 18:59:32

  εγω νομιζω πως καποιοι 'νηστικοι' βρηκανε φαγητο.Και μετα δεν χορταινανε με τιποτα.Το ζουμε στο καθημερινο μας χωρο,στις οικογενειες μας και κατ'επεκταση στην πολιτικη ζωη.Αποτομος πλουτισμος-κυνισμος.

 4. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 21/10/2008 19:04:26

  Eγω τα δεχομαι αυτα που λες, ΑΛΛΑ ποτέ δε γινεται κατι ετσι, σκετο.
  Υπαρχουν εκατομμυρια απο κατω, που ειναι διαβρωμενοι μεχρι το κοκκαλο και εχουν κανει ΤΑ αισχη.
  Ετσι, δε νοιαζονται και πολυ για το τι κανουν οι μεγαλοι, γιατι κορακας, κορακου ματι δε βγαζει.
  Και μην κολωνεις απο τη διαφορα στην κλεψια.Μικρος κλεφτης, μεγαλος κλεφτης, ΚΛΕΦΤΗΣ εισαι.Αρα πως θα φωναξεις σαν το Φωτοπουλο, "κατω οι κλεφτεες";

 5. Anonymous avatar
  Anonymous 21/10/2008 19:19:08

  Συμφωνώ μαζί σου ,γι αυτό όπως έχω γράψει πολλές φορές πριν, ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΏΣΕΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΚΡΕΜΕΣ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΑΚΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΟΡΟΘΕΤΗΣΗ!!!!!

 6. stavrosx1 avatar
  stavrosx1 21/10/2008 19:28:43

  Κουμάνταρος vs RS says
  ... να 'μαστε και πάλι εδώ ...
  ... και διαπιστώσεις και τις πταίει ...
  ... ε, και;
  ... η ρήση του Βαϊτσέκερ δείχνει το τις πταίει ή ο οδηγός του Τσουκάτου πταίει;
  ... η "αέναη πάλη" των δημοκρατών (σοσιαλ - χριστιανοδημοκρατών ή σκέτο δημοκρατών) και των αστών (μικρο - μεγαλοαστών) ...
  ... σ' όλο το αδιέξοδο μεγαλείο της ...
  ... για το "τί κάνουμε;" κουβέντα ...
  ---
  Υ.Γ.: ... σε λίγες ημέρες (λιγότερο από μήνα) ξημερώνει η 17Ν ...
  ... σας θυμίζει κάτι;
  ... α, θυμάστε την Παρασκευή στο Πολυτεχνείο ...
  ... έρρωσθε ...

 7. δημοσθενης avatar
  δημοσθενης 21/10/2008 19:28:44

  Προβοκατωρ.-ότι έμαθαν το λαό την τέχνη του γλειψίματος είναι γεγονός . από εδώ μέχρι την συλλογή εύθηνη του λαού πάει πολύ .Συγκρατήσου ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του σύμφωνα με αυτά που έκανε .

 8. περαστικος ξανα avatar
  περαστικος ξανα 21/10/2008 20:26:58

  οπως ειπε καποτε κι ο νιονιος, "Φταινε τα τραγούδια του, φταιει και ο Λυράρης, φταιει κι ο ιδιος ο Λαος γιατι ειναι μαραζιαρης"
  Μην ξεχνατε άλλωστε οτι οι περισσοτεροι στη λίστα ειναι παιδια του Λαου , ουτε από τον Αρη κατέβηκαν , ουτε εσώκλειστοι σε Βρετανικό κολλεγιο μεγάλωσαν. Εδω εμαθαν να "γαμουν και να σκούζουν"εδώ, αναμεσα μας διαμορφωσαν την αποψη οτι φαμε οτι πιουμε.... από μας.

 9. miaouth avatar
  miaouth 21/10/2008 20:39:44

  Όποιος δεν θέλει να μιλήσει για καπιταλισμό, καλύτερα να μη μιλά και για αδικία, διαφθορά, ιδιοποίηση του μόχθου άλλων (κοινώς κλοπή).
  Αλλά και όποιος δεν θέλει να συζητήσει τη συμπόρευση και τους συμβιβασμούς με (μακροπρόθεσμους ή περιστασιακούς) συνοδοιπόρους (fellow travellers τους λένε οι αγγλοσάξωνες), καλύτερα να μη συζητά καθόλου και για κοινωνική αλλαγή.

 10. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 21/10/2008 22:23:29

  Ολοι οι παραπάνω συνδετικοί κρίκοι των θεμάτων που ταλάνισαν και ταλανίζουν την Ελληνική κοινωνία έχουν ένα κοινό παρονομαστή, την έλλειψη παιδείας, πραγματικής παιδείας όχι πτυχίων.
  Άνθρωποι που αντάλλαξαν αγώνες και σπουδές με life style και καταθέσεις.
  Τα συστήματα δεν είναι τίποτα άλλο από τις γραμμές εξουσίας (υποχρεώσεων και δικαιωμάτων) που αναπτύσσονται μεταξύ των συστατικών τους.
  Δυστυχώς στην Ελλάδα οι γραμμές αυτές έχουν αντικατασταθεί από ομόκεντρους κύκλους.
  Κύκλους κλειστούς με σημείο αναφοράς το € αποκλείοντας την κοινωνία από την ανάπτυξη (οικονομική πολιτιστική πνευματική) για να επιτυγχάνουν τους σκοπούς τους, την διατήρηση του status.
  Τόσο απλά οι παρέες της Εκάλης και των κολεγίων χαράζουν την πορεία της χώρας.
  Κλειστά κλάμπ επιγόνων, που με που την περιφρούρηση κομματικών πραιτωριανών και συνδικαλιστών, ανταλλάζουν μεταξύ τους καρέκλες εξουσίας.


  ΥΓ


  "Πρέπει εμείς οι κληρικοί και μοναχοί να καταλάβουμε ότι κάθε νόμιμο δεν είναι και ηθικό, αλλά και κάθε ηθικό, με τους κανόνες της κοινωνικής ηθικής, δεν είναι ορθόδοξο, από την άποψη ότι η ορθόδοξη ευαγγελική ηθική διαφέρει από την κοσμική ηθική, και είναι στην πραγματικότητα ασκητική. Δεν μπορούμε να κατακρίνουμε μόνο τη συσσώρευση των υλικών αγαθών από τα ιδιαίτερα πρόσωπα, αλλά πρέπει να καταδικάζουμε και τη συγκέντρωση των υλικών αγαθών από εκκλησιαστικές κοινότητες για επίδειξη, καθώς επίσης και να στιγματίζουμε τη συμμετοχή των εκκλησιαστικών προσώπων και κοινοτήτων στα παιχνίδια του καπιταλιστικού συστήματος και της φιλελεύθερης ή νεοφιλελεύθερης αγοράς." [...]
  "Εμείς οι χριστιανοί, ιδίως οι κληρικοί και μοναχοί, πρέπει να φανερώνουμε στην πράξη αυτά που πιστεύουμε και κηρύττουμε, ειδάλλως θα είμαστε ανειλικρινείς και υποκριτές. Πρέπει να αποδιώκουμε τον πειρασμό να διακατεχόμαστε από ιδιότυπη χριστιανική καπιταλιστική ιδεολογία.".
  Ιερόθεος, Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Βλασίου
  [Από άρθρο του στο "Βήμα της Κυριακής" (19/10/08)

 11. Αλεξάνδρα avatar
  Αλεξάνδρα 21/10/2008 23:26:34

  Φταίει οτι ζούμε σε μια κατ΄ επίφαση δημοκρατία, με καχεκτικούς θεσμούς που οταν λειτουργούν χειροκροτούμε και το κάνουμε θέμα, μας κυβερνά μια νεοπλουτη και φαύλη φυλή μετρίων και τυχαίων-που εχει καθορίσει το υψος του πήχυ και τις λογικές της πολιτικής μας συμπεριφοράς- που λειτουργει σαν διαμεσο μιας ολιγαρχικής παρέας που νέμεται το κράτος και τον πλούτο του.Μια βαλκάνια φεουδαρχια. Δεν μου λέει τίποτε το οτι έτσι ήταν και παλιά και ελα μωρε τι ψάχνεις τώρα. Γιατί οι γονείς μας ζουσαν μεσα στον φόβο και την τρομοκρατία. Και σαφώς ήταν πολύ χειρότερα. Δεν ζήσαμε δημοκρατία στην ιστορία μας. Απο το 74 και μετά, με το βαθύ κράτος ισχυρό,και τους θεμούς αναιμικους,ελπίσαμε οτι η δημοκρατία με ο,τι αυτό σημαίνει, θα αποκτήσει βάθος. Δεν μπορώ να ξέρω γιατί χάθηκε η μπάλλα ομως, ηγέτες και ολο το πλέγμα εξουσίας αποδείχτηκε οτι δούλευαν ερήμην μας. Η διακυβέρνηση ειναι δύσκολη τέχνη και τα όρια των ανθρώπων συγκεκριμένα. Για τόσο ήταν. Αλλα ο ηγέτης- ηγέτες, δεν ειναι ο μέσος όρος ανθρώπου,δεν τους κατηγορούμε γιατί αποδείχτηκαν λιγότεροι απο αυτό που πιστεύαμε οτι ήταν, αλλα φαύλοι και αηδιαστικά ιδιοτελείς. Με τους θεσμούς και τα λεφτά του κόσμου δεν παίζουμε.Ούτε τα παραχωρούν σε εξωθεσμικούς για να παίξουν αυτοί μαζί τους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.