#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/09/2013 18:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τιμές στα ουράνια, πολίτες στα τάρταρα: Βερολίνο και ΑθήναΣήμερα το πρωί θα ξυπνήσω στο κέντρο του Βερολίνου και θα επισκεφθώ το σούπερ-μάρκετ της περιοχής μου για να αγοράσω βασικά ήδη διατροφής. Θα επιλέξω το «πολυτελέστερο» και «αρχοντικώτερο» της γειτονιάς, το Rewe, και όχι τα «υποδεέστερα» Aldi ή Lidl.

Θα αγοράσω δύο κουτιά του ενός λίτρου φρεσκότατο γάλα υψηλής ποιότητος, 0,55 λεπτά το λίτρο, μισό κιλό στραγγιστό γιαούρτι/Quark τοπικού παραγωγού, 0,69 Ευρώ τα 500 γραμμ., μισό κιλό γιαούρτι μάρκας, όχι του σούπερ μάρκετ- 0,79 λεπτά τα 500 γραμμ. Ένα πακέτο τυρί τύπου φιλαδέλφεια με 0% λιπαρά – 1,09 Ευρώ. Οκτώ ρολά χαρτιά υγιείας από τα μεγάλα, των διακοσίων διπλών φύλλων – 1,95 Ευρώ. Μισό κιλό φιλέτο κοτόπουλο, δύο ωραιότατα μεγάλα φιλέτα, 2,45 Ευρώ. Πράσινο υγρό για τα πιάτα, 0,65 λεπτά. Δυό κονσέρβες κονκασέ, 0,35 λεπτά η μία. Φεύγοντας, θα θυμηθώ να πάρω ένα μπουκάλι του 1,5 λίτρου αναψυκτικό τύπου κόκα-κόλα χωρίς ζάχαρη, 0,39 λεπτά/1,5 λίτρο συν το μπουκάλι που πρέπει να επιστρέψεις 0,25 λεπτά. Περίπου έτσι πάει και για τα υπόλοιπα ήδη, πλην λαχανικών που είναι λίγο πιο ακριβά. Μόλις πάω τα ψώνια σπίτι θα γευματίσω στο εξαίρετο εστιατόριο του Τούρκου στην Rosenthaler Platz, πεντακάθαρο με σταθερή και υψηλή ποιότητα. Ποτέ δεν καταφέρνω να τελειώσω αυτήν την πιατέλα, πάντα σταματάω κάπου στη μέση: μισό (sic) κοτόπουλο στη σούβλα, ένα βουνό βουτυρωμένο ρύζι με σάλτσα από κοκκινιστό και άλλο ένα βουνό σαλάτα, ντομάτα και τα ρέστα – όλο αυτό μαζί, 4,90 Ευρώ, σε πορσελάνινο πιάτο με μεταλλικά μαχαιροπήρουνα, όχι φαστ-φουντόπιατα και αηδίες.

Υποπτεύομαι ότι ο Έλληνας αναγνώστης καταλαμβάνεται από σκοτοδίνη συγκρίνοντας αυτές τις τιμές με τις αντίστοιχες της πατρίδας του.

Ο μέσος μισθός στην Γερμανία είναι 2234 Ευρώ καθαρά και 3695 Ευρώ μεικτά. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα διαμορφώνονται στα 898 Ευρώ καθαρά και 1124 Ευρώ μεικτά. Μολαταύτα, είδατε παραδειγματικά το πώς διαμορφώνονται οι τιμές στην Γερμανία και δυστυχώς γνωρίζετε πολύ, πολύ καλά πώς διαμορφώνονται οι τιμές στην Ελλάδα*. Να σημειώσουμε ότι εδώ δεν πρόκειται για μια περίπτωση «κέρδους από την κρίση»: και οι μισθοί και οι τιμές στην Γερμανία δεν κυμαίνονταν σε πολύ διαφορετικά επίπεδα προ κρίσης.

Τον Φεβρουάριο του 2013 γράφαμε για την «ατιμία των τιμών», και παρά τις όποιες κατ’ ανάγκην μικρο-πτώσεις οι τιμές στην Ελλάδα εξακολουθούν μετά από μήνες κρίσης να είναι παντελώς, σκανδαλωδώς και εξοργιστικά αναντίστοιχες με την αγοραστική δύναμη του πολίτη, και δη του πολίτη εν κρίσει, με το δίσημον της φράσης.

Χρειάζεται έναν ειδικό τύπο αφέλειας για να θεωρήσει κανείς ότι αυτό το πρόβλημα δεν είναι αμιγώς πολιτικό. Και για να φέρω ένα παράδειγμα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το καρτέλ των πετρελαίων κοστίζει στο Ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο Ευρώ. Μόνο των καυσίμων, έ! Όσον αφορά στις τιμές των σούπερ-μάρκετ, πρόκειται για ένα σύμπλεγμα αρκετών διαφορετικών και παράλληλων καρτέλ, από τα εργοστάσια μέχρι τα ίδια τα σούπερ-μάρκετ και τις «συμφωνίες» για τις τιμές λιανικής. Καρτέλ, καρτέλ, καρτέλ, και θεωρητικό επίχρισμα της μη-παρέμβασης από την «αόρατο χείρα» του φιλελευθερισμού (της «μόνης πραγματικής Δεξιάς», σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του Antinews που μου προκάλεσε έναν σημαντικό αριθμό εν σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων).

Οι πολιτικοί θα αποφασίσουν αν θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτό το πρόβλημα ή όχι, αν θα το θέσουν ψηλά στην ιεράρχηση προτεραιοτήτων τους ή όχι. Και οι πολίτες θα αποφασίσουν αν θα τιμωρήσουν ή αν θα επιβραβεύσουν πολιτικούς που κατά τεκμήριο αγνοούν βασικές βιωτικές τους ανάγκες.

Σωτήρης Μητραλέξης

*Στοιχεία από: "Gesamtwirtschaft & Umwelt – Verdienste & Arbeitskosten – Statistisches Bundesamt (Destatis) – Entwicklung der Bruttoverdienste- Statistisches Bundesamt (Destatis)" Destatis.de. 2012-03-26. 2012-07-17. "Indicators – Short-term indicators – Labour costs – Federal Statistical Office (Destatis)"  Destatis.de. 2012-09-21. "Gehaltsrechner und Brutto Netto Rechner Gehalt bei". Nettolohn.de. 2012-07-17. OECD: Greeks’ Real Wages Declined by 25.3% Due to Taxation. Keeptalkinggreece.com (2013-03-11). 2013-03-21. Υπολογισμός καθαρού μισθού. AfterTax.gr. 2013-03-21

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. NK avatar
  NK 24/09/2013 19:19:20

  Το αστείο είναι πως δεν έχει κατώτατο μισθό η Γερμανία, αλλά ο μέσος είναι υπεδιπλάσιος του ελληνικού.

 2. Επιφανιος avatar
  Επιφανιος 24/09/2013 20:23:57

  Απο τοτε που ηρθε το ευρω και ειδαμε το μπουκαλακι νερο να εκτοξευται απο τις 50δρχ στα 50 λεπτα και την τυροπιτα απο τις 140δρχ στο 1,40 ευρω (τα αναφερω ενδεικτικα) οι κυβερνησεις στην Ελλαδα "κανουν πολεμο στα καρτελ".

  Το μονο που καταφερε να πολεμησει η κυβερνηση ειναι τους μισθους. Φετος φτανω 25% μειωση σε σχεση με τον μισθο μου στον ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ το 2003 !

  • Master avatar
   Master @ Επιφανιος 25/09/2013 11:36:20

   Τυχερέ, μόνο 25%;

 3. Ανδρέας avatar
  Ανδρέας 24/09/2013 20:31:54

  Να μην ξεχάσετε να αγοράσετε σε γερμανικό σούπερ μάρκετ και ελληνικό τυρί φέτα του ΙΔΙΟΥ ελληνικού εργοστασίου μ αυτήν που αγοράζετε εδώ, στον τόπο που παράγεται, ίδια μάρκα δηλαδή μ αυτήν που πουλιέται εδώ. Θα την αγοράσετε πολύ πολύ φθηνότερα στο εξωτερικό. Κι ας έχει έξτρα έξοδα μέχρι να βρεθεί να πουλιέται στο Βερολίνο, στη Σόφια ή στο Λονδίνο.

 4. Κοινός Νους avatar
  Κοινός Νους 24/09/2013 20:33:17

  Η διαφορά ανάμεσα στην Γερμανία και την Ελλάδα βρίσκεται στον τρόπο που ο λαός αξιολογεί τις καταστάσεις και στο κατά πόσο ο πολίτης είναι ικανός να λειτουργεί νόμιμα.
  Στην Γερμανία οι άνθρωποι δεν είναι καλύτεροι από τους ανθρώπους στην Ελλάδα, απλά στην Γερμανία υπάρχει πολύ μεγάλο ποσοστό ενημερωμένων και ευσυνείδητων πολιτών, οι οποίοι γνωρίζουν και τα δικαιώματα, όπως και τις υποχρεώσεις τους. Ενώ στην Ελλάδα αντίθετα, το ποσοστό αυτών των πολιτών είναι τόσο μικρό, που μπορεί να θεωρείται «ασήμαντη μειονότητα».
  Όταν ο πολίτης είναι ενημερωμένος για «δικαιώματα και υποχρεώσεις» και ακολουθεί στη ζωή του ένα πρότυπο αξιών το οποίο αγωνίζεται μάλιστα με κάθε τρόπο να το υπερασπιστεί, τότε έχει το ηθικό σθένος να ζητήσει λογαριασμό από την εκάστοτε κυβέρνηση την οποία έχει ψηφίσει.
  Όταν όμως η πλειοψηφία των πολιτών μιας χώρας είναι «ένοχη» οποιουδήποτε τύπου ατασθαλιών, τότε της λείπει το ηθικό πλεονέκτημα, με αποτέλεσμα να σιωπά και να αφήνει τους μεγαλύτερους ασυνείδητους ενόχους να δρουν ανενόχλητα…
  Ο τόπος μας άρα δεν χρειάζεται «ανώτερης ποιότητας πολιτικούς», χρειάζεται μάλλον «ανώτερης ποιότητας πολίτες».
  Αν δεν είμαστε ικανοί να κάνουμε μόνοι μας την αυτοκριτική μας, τότε θα βρίσκονται πάντα οι «Εφιάλτες» οι οποίοι θα περιφέρονται, για ιδίον όφελος, και θα δηλώνουν ότι «κυβερνούν ένα διεφθαρμένο έθνος» και …δεν θα κουνιέται φύλλο.

  • ΩΡΙΩΝ avatar
   ΩΡΙΩΝ @ Κοινός Νους 24/09/2013 21:01:00

   Αν είσαι ένοχος τουλάχιστον η αυτοκριτική σε ανακουφίζει. Αν οχι μόνο δεν είσαι ένοχος αλλά πηρώνεις για την ενοχή των άλλων τι αυτοκριτική να κάνεις?
   Υπάρχει και η γνωστή κατηγορία εκείνων που ειδικά τώρα με την κρίση πλουτίζουν απ' την αυτοκριτική.
   Η Ισλανδία έχει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ενημερωμένων και ευσυνείδητων πολιτών απο την Γερμανία, οι οποίοι γνωρίζουν και τα δικαιώματα, όπως και τις υποχρεώσεις τους. Κι όμως δεν απέφυγαν τη χρεωκοπία.
   Και κανένας απο τους υπόλοιπους νότιους της ΕΕ που υποφέρουν απο τη λιτότητα της Γερμανίας, όση αυτοκριτική κι αν έκανε, δεν κατάφερε τίποτα . Ακόμα κι αν η Ελλάδα εξαφανιζόταν, η ευρωπαική κρίση θα βελτιωνόταν μόνο κατά 0,5% και κανείς δεν θα το έπαιρνε είδηση.
   Αν πάλι έβγαιναν απο την κρίση η Ιταλία και η Ισπανία, η κρίση στην Ελλάδα θα εξαφανιζόταν σε 5 λεπτά όπως είπε και ο Ρομάνο Πρόντι.
   Η οικονομία κάθε χώρας φίλε μου καθορίζεται απο το εξελικτικό στάδιο της κοινωνίας της στο σύνολό του (ιστορικό,πολιτικό,οικονομικό κοινωνικό, πολιτιστικό) και όχι απο τη νομιμοφροσύνη ή μη των πολιτών της, που είναι απόρροια του εξελικτικού της σταδίου και όχι αιτία.
   Τρανή απόδειξη οι Ελληνες που εγκαθίστανται στο εξωτερικό...

   • Κοινός Νους avatar
    Κοινός Νους @ ΩΡΙΩΝ 24/09/2013 21:35:41

    Όπως θα παρατήρησες στο σχόλιό μου, αναφέρομαι στη ελληνική κοινωνία ως σύνολο και όχι σε μεμονωμένα άτομα. Αναμφίβολα υπάρχουν ευσυνείδητοι Έλληνες, και όταν μιλάμε για ευσυνειδησία δεν αναφερόμαστε σε μια παθητική ευσεβοφάνεια αλλά σε μια συνειδητή δράση. Για να λειτουργήσει όμως κάποιος ως ευσυνείδητος πολίτης δεν αρκεί να έχει ο ίδιος παιδεία, πρέπει να υπάρχει και το ανάλογο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εφαρμοστεί αυτή η παιδεία. Γι αυτό διαπρέπουν πολλοί Έλληνες στο εξωτερικό, διότι βρίσκουν εκεί το κατάλληλο πλαίσιο.
    Όταν όμως οι ευσυνείδητοι επιτρέπουν να δύνεται έμφαση στα σφάλματα των άλλων μόνο, όπως των Γερμανών για παράδειγμα, τότε δεν θα βοηθήσουν στο να βελτιωθεί η κατάσταση εδώ, στον τόπο μας. Μια μάχη δεν κερδίζεται με το να εστιάζει κάποιος μόνο στα αδύνατα σημεία του εχθρού, χρειάζεται πολύ περισσότερο να εντοπίσει πρώτα τα δικά του αδύνατα σημεία και να τα ενισχύσει. Άρα η αυτοκριτική δεν είναι μόνο χρήσιμη, είναι απαραίτητη.

    • ΩΡΙΩΝ1 avatar
     ΩΡΙΩΝ1 @ Κοινός Νους 25/09/2013 09:39:24

     Σύμφωνοι. Αλλωστε πρώτος ο Σωκράτης το είπε:"Εν οίδα οτι ουδέν οίδα" και οι παπούδες μας το είχαν ως τρόπο ζωής:" Γνώθι σ' αυτόν".
     Καλή η αυτοκριτική, αλλά εν καιρώ ειρήνης. Και τώρα έχουμε πόλεμο, με συνέπειες χειρότερες ανακλογικά απο εκείνες του 1940. Εάν περιμένεις να ολοκληρώσεις την αυτοκριτική σου για να μπορέσεις έτσι να πολεμήσεις κατόπιν σωστά, είναι βέβαιο οτι έχεις χάσει τον πόλεμο πριν ξεκινήσεις. Οταν απαλλαγούμε απο τους επικυρίαρχους, τα μνημόνια, τα Αγγλικά δίκαια , το ΤΑΙΠΕΔ στο Λουξεμβούργο και τον λογαριασμό των τοκογλύφων στη Γερμανία όπου πάει κατ' ευθείαν το αίμα που μας παίρνουν, τότε θα έχουμε και πάλι το χρόνο για αυτοκριτική. Οχι την ώρα της μάχης όπως οι Γάλλοι με το pourquoi, διότι έτσι είμαστε χαμένοι απο χέρι.
     Αλλωστε η αυτοκριτική μας είναι αυστηρά δική μας υπόθεση και δεν επιτρέπεται να μας την επιβάλλουν οι ξένοι ούτε γίνεται με την παρουσία τους...
     Ούτε πρέπει να γενικεύουμε και να αναφερόμαστε στη ελληνική κοινωνία ως σύνολο.
     Οι κοινωνίες στο διεθνή στίβο εκπροσωπούνται πάντα απο την πνευματική τους Ελίτ και όχι απο το σύνολό της .
     Και η δική μας είναι από τις πλέον διακεκριμένες στη γή απο την εποχή του Τρωικού πολέμου έως σήμερα, με πρώτον τον καλύτερο εν ζωή μουσικοσυνθέτη του κόσμου (El Pais) Μίκη Θεωδοράκη και δεύτερο τον και κάτοχο Οσκαρ μουσικής Βαγγέλη Παπαθανασίου.
     Η Μουσική είναι βεβαίως η μητέρα των τεχνών.
     Ας μην αναφερθούμε λοιπόν στα Νόμπελ της ποίησης (Ελύτη, Σεφέρη) για να μην υποβαθμίσουμε την πλειάδα των ποιητών μας που κάνουν τη χώρα μας ξεχωριστή στον κόσμο λαμβανομένου υπ' όψιν του μεγέθους της.
     Θα μπορούσαμε ακόμα να αναφερθούμε και στους μερακλήδες μαστόρους κάθε χώρας, όπου κι εκεί θα διαπιστώσουμε οτι ακόμα και σήμερα η Πατρίδα μας κατέχει μακράν εξέχουσα θέση.
     Οι κοινωνίες στό σύστημά μας, δυστυχώς αγαπητέ φίλε, προχωρούν σε σχήμα πυραμίδας . Η μεγάλη "μάζα" αποτελεί τη βάση της Πυραμίδας, "τραβάει το κάρο" όπως λέμε, αλλα εκείνο που μετράει στο διεθνές στερέωμα είναι η κορυφή της . Το ίδιο συμβαίνει και στην εξελικτική διαδικασία όλων των ειδών μέσα στη φύση . Οι πολλοί υπάρχουν συχνά για να προκύψει ο ΕΝΑΣ εκλεκτός, αλλά κανείς δεν περισσεύει γιατί και ένας ακόμα απ' τους πολλούς να λείψει, ο ΕΝΑΣ μπορεί να μην είναι πλέον εκλεκτός...

   • Αναστασία avatar
    Αναστασία @ ΩΡΙΩΝ 24/09/2013 22:15:27

    Σήμερα το σχολείο των παιδιών μου τελεί για δεύτερη ημέρα υπό κατάληψη. Υπενθυμίζοντας στο Λυκειάρχη ότι είναι παράνομη με αγνόησε. Ο συνδικαλιστής παραδίπλα κάτι ψέλλισε για φασίστες, τραμπούκους και ναζιστές, που θέλουν να καταπνίξουν είπε,τα πολιτικά δικαιώματα των μαθητών.
    Ακολούθως αποχώρησε με τη BMW του (καθότι γνωστός και καλός φρονιστηριάκιας στη περιοχή...)
    Αν είχα διαβάσει εγκαίρως το σχόλιό σας, για το εξελικτικό στάδιο της Ελλαδικής κοινωνίας και του αράδιαζα λίγο από Σπενγκλερ και Κονδύλη πιστεύετε ότι θα είχα κερδίσει την εκτίμησή του?
    Μήπως θα μπορούσα δε να σας ρωτήσω, μια και μου φαίνεστε πολύ σπουδαγμένος ,σε ποιο στάδιο της εξελικτικής πορείας βρισκόμαστε ως λαός, και αν απαιτούνται αιώνες μέχρι να ξεριζώσουμε τη καφρίλα?

    • Ιαπετός avatar
     Ιαπετός @ Αναστασία 24/09/2013 22:49:17

     Αυτοί είναι οι ευσυνείδητοι τής ελληνικής κοινωνίας καί εσύ η ασυνείδητη αγαπητή Αναστασία.

     Ακολούθως αποχώρησε με τη BMW του (καθότι γνωστός και καλός φρονιστηριάκιας στη περιοχή…)

     Η ευσυνειδησία τής ελληνικής κοινωνίας μετράται από τόν καθένα από μάς μέ γνώμονα τήν προστασία κάθε κατεστημένου πού φουσκώνει τήν ατομική μας τσέπη.

     Οι εξαιρέσεις υπάρχουν γιά νά επιβεβαιώνουν τόν κανόνα.

    • Φωτεινή avatar
     Φωτεινή @ Αναστασία 25/09/2013 00:40:40

     αναστασία,

     ". . .και αν απαιτούνται αιώνες μέχρι να ξεριζώσουμε τη καφρίλα?"

     Εὔστοχη ἐρώτηση. Δέν πιστεύω νά ἀπαιτοῦντε αἰῶνες, πάντως τουλάχιστον 3-4 δεκαετίες χρειάζοντε μέχρι νά ἀποβάλωμε τήν νοοτροπία καί ἀσυνειδησία πού μᾶς κληρονόμησε τό πασοκ καί ὁ ἱδρυτής του. ᾿Από τό 81 καί μετά ἡ εὐσυνειδησία καί τό φιλότιμο τοῦ ῞Ελληνα ἐξατμίσθηκαν, ἡ δέ ΠΑΙΔΕΙΑ κατακρεουργήθηκε!

    • Samurai avatar
     Samurai @ Αναστασία 25/09/2013 03:22:24

     Η καφρίλα δεν ξεριζώνεται κυρία Αναστασία.
     Είναι προστατευόμενη ελληνική πατέντα, όπως και το φιλότιμο.
     Σκέφτηκαν να την πουλήσουν όσο όσο αλλά δεν την αγοράζει κανείς.

    • ΩΡΙΩΝ1 avatar
     ΩΡΙΩΝ1 @ Αναστασία 25/09/2013 10:14:40

     Αγαπητή Αναστασία,
     Μας το έχουν πεί κατάμουτρα με τον πλέον χυδαίο τρόπο οι "πολύ σπουδαγμένοι " Ευρωπαίοι εταίροι μας ιδίως εκείνο το βράδυ που έσυραν άρον άρον τον δυστυχή ΓΑΠ στη Νίκαια. Μας το είπε ευθέως και χωρίς περισπασμούς η κυρία Λαγκάνρτ. Κάτι μεταξύ Νίγηρα και Βουλγαρίας. Και η κυρία Μέρκελ που σωστά επισήμανε οτι η Ελλάδα είναι υπανάπτυκτη χώρα και κακώς (εμείς οι Ευρωπαίοι προκειμένου να κερδίσουμε χρήματα) την βάλαμε στην ΕΕ.
     Βεβαίως αν θέλεις την προσωπική μου υποκειμενική εκτίμηση, η Ελλάδα εξελικτικά βρίσκεται ενα σκαλοπάτι μπροστά απο την Τουρκία, είναι πρώτη μεταξύ των ομόρων Βαλκανικών χωρών της και των πλησιεστέρων γειτόνων της της Μ. Ανατολής και Β. Αφρικής και ταυτόχρονα είναι η τελευταία απο τις χώρες της Ευρωζώνης και μεταξύ των τελευταίων της Ε.Ε.
     Ολα αυτά τα ήξεραν πολύ καλά οι "εταίροι" μας όταν μας έβαζαν σπρώχνοντας στην ΕΕ, όπως συνήθως κάνουν με πολλές χώρες ιδίως Βαλκανικές ή πρώην Σοβιετικές διότι όπως κατήγγειλε ο ίδιος ο Κον Μπεντιτ, μας θέλουν για "πελάαατες" τους. Κυρίως εμάς για τα όπλα τους, αλλά και γενικά για να αυξηθεί η υποχρεωτική προτίμηση των προιόντων τους, που για να μας "διευκολύνουν" να τα αγοράζουμε, μας έστησαν επι τόπου τα καρτέλ των σουπερμάρκετ τους και μας "δίδαξαν" να χρησιμοποιούμε το πλαστικό τους χρήμα με την σούπερ τοκογλυφία του, γνωρίζοντας σε βάθος οτι βασικά η ψυχή του ανθρώπου είτε είναι Ελληνας είτε Λιθουανός, δεν αντιστέκεται σε τέτοιους πειρασμούς όπως δεν αντιστέκονται τα παιδιά όταν τους προσφέρεις καραμέλλες...
     Ομως , όπως λένε και οι Νορβηγοί, που το κράτος τους έχει συστήσει ειδική υπηρεσία λογιστικού ελέγχου του χρέους, ο δανειστής έχει μεγαλύτερη ευθύνη απο τον δανειζόμενο όταν του χορηγηγεί δάνειο και του επιτρέπει να το χρησιμοποιεί για άλλον απο τον συμφωνηθέντα σκοπό. Η υπηρεσία αυτή έχει ήδη διαγράψει νομικά πολλα χρέη που Νορβηγοί μεγαλοτραπεζίτες δάνεισαν σε φτωχότερους λαούς χωρίς να λάβουν οι λαοί αυτοί τα προιόντα ή τις υπηρεσίες για τις οποίες χρεώθηκαν!!! (Βλέπε υποβρύχια Ακη)
     Υ.Γ. Οσον αφορά τον φροντιστηριάκια με τη ΒΜW που κι εγώ έχω πληρώσει, ο Στέφανος Μάνος το είχε πεί χύμα κάποτε, περίπου ως εξής:
     Σας αφήνουμε να φοροδιαφεύγετε για να πληρώνετε τους φροντιστηριάκηδες αφού δεν μας συμφέρει (εμάς τους πολιτικούς) να φτιάξουμε ευρωπαική παιδεία χωρίς φροντιστήρια όπως όλη η Ευρώπη...
     Η φοροδιαφυγή των μικρομεσαίων, υποκαθιστά μερικώς την επιδότηση των διακεκριμένων ηρωικών ενίοτε προσπαθειών τους στην ανάπτυξη της οικονομίας την οποία τους οφείλει το κράτος.
     H πραγματική φοροδιαφυγή των Μεγάλων (1-2%) του ελληνικού πληθυσμού γίνεται "νόμιμα" μέσω offshore και άλλων κόλπων (όπως σε όλον το κόσμο άλλωστε) στα οποία πρωτοστατούν οι πολιτικοί, που ακόμα κι αν αποκαλυφθού,ν μέσω λιστών Λαγκάρντ συγκαλύπτονται μέχρι παραγραφής.

 5. Tassos avatar
  Tassos 24/09/2013 20:44:10

  Πάντως στο Βελιγράδι που μπήκα σε σουπερ μάρκετ οι τιμές ήταν περίπου ίδιες με μας! Με μισούς (και ...βγάλε) μισθούς. Οσοι περιμένουν να φτηνύνουν τα προϊόντα αυταπατώνται.

 6. ΩΡΙΩΝ avatar
  ΩΡΙΩΝ 24/09/2013 20:47:19

  Αγαπητέ Σωτήρη Μητραλέξη, αυτό σου το άρθρο είναι πραγματικά συγκλονιστικό!!! Είναι Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ κυριολεκτικά που αποκρύπτεται σκανδαλωδώς απο την συγκυβέρνηση. Διότι αν σ' όλα τα άλλα δικαιολογείται απο την ανικανότητά της να διαπραγματευτεί με την τρόικα, το γεγονός οτι κάνει την πάπια 15 μήνες τώρα για τα καρτέλ που μας πίνουν το αίμα με τις τιμές αυτές,
  αποδεικνύει πέραν πασης αμφιβολίας οτι οχι μόνο δεν είναι βλάκες αλλα απόλυτα συνένοχοι. Προφανώς αυτή τους η συνενοχή με τα λαρτέλ τους εξασφαλίζει και την ασυλία η οποία τους επιτρέπει να προχωρούν στηνπλήρη παράδοση της Πατρίδας μας...

 7. Mariana avatar
  Mariana 24/09/2013 20:49:12

  Ευτυχώς που μας φύλαξε ο θεός από τον κομμουνισμό.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Mariana 25/09/2013 00:15:15

   Φυσικά και ευτυχώς, γιατί σιγά μην είχατε αγαπητή μου και τυρί για spread στον κομμουνισμό. Εντάξει, είπαμε, σκατά είναι τα πράγματα, αλλά ας κρατάμε και ένα επίπεδο. Ίσως τελικά έπρεπε να ζήσουμε και λίγο κομμουνισμό, τον αυθεντικό, όχι αυτόν των δεξιών τσεπών και των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.

   • Mariana avatar
    Mariana @ TopGunZ 25/09/2013 12:14:13

    Τώρα είναι η ευκαιρία!

  • Γιώργος avatar
   Γιώργος @ Mariana 25/09/2013 00:40:20

   Πήγαινε στις χώρες που έφαγαν τον κομμουνισμό με το κουτάλι, να δεις τι θα σου πουν... Ή μάλλον όχι: Πάρα βίζα και πήγαινε Β. Κορέα να χορτάσεις κομμουνισμό...

   • Mariana avatar
    Mariana @ Γιώργος 25/09/2013 18:15:56

    Κομμουνισμό δεν ξέρω αν χορτάσω, πάντως κάτι 70άρηδες πρώην νεοδημοκράτες, εργατικοί και προκομένοι στα νιάτα τους, μπούχτησαν καπιταλισμό και αναζητούν ασφαλές καταφύγιο για τις οικονομίες τους. Βλέπεις φοβούνται τους τραπεζίτες της "δημοκρατίας" και του "ελεύθερου κόσμου" σας και τις έχουν σε σεντούκια τα οποία κινδυνεύουν από κλέφτες. Συ που ξέρεις από Β.Κορέα, τι λες? Να τους πω να τα παν εκεί για ασφάλεια? Η κατά καμιά Κούβα μεριά?

 8. Μανος Κ. avatar
  Μανος Κ. 24/09/2013 20:57:28

  Πέρα απο τα προϊόντα, ενδιαφερον θα ειχε να μαθουμε και τις τιμές των ενοικιων και την φορολογία της ακίνητης περιουσίας. Συνυπολογιζονται και αυτα στο κόστος διαβιωσης, μην τα λεμε μονόπλευρα και δημιουργούμε λάθος εντυπώσεις

  • Δημητρης avatar
   Δημητρης @ Μανος Κ. 24/09/2013 21:47:57

   Θα σου απαντησω.....82 τμ με μεγαλο μπαλκονι πληρως ανακαινισμενο 533 ευρω ζεστο...που σημαινει οτι περιλαμβανει θερμανση-νερο-κοινοχρηστα....μονο το ρευμα ειναι επιπλεον...10 λεπτα απο το μοναχο με τον προαστιακο.....ακινητο δεν εχω για να ξερω την φορολογια....ο ιδιοκτητης που νοικιαζει πληρωνει 25% επι του ενοικιου....οσο για τις τιμες που γραφει ο αρθρογραφος ειναι στο αριστοκρατικο REWE οπως λεει...μπορεις τα ιδια ειδη να τα βρεις ακομη φθηνοτερα

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Μανος Κ. 25/09/2013 00:23:07

   Εγω πληρωνω 320€ στο κεντρο του Βερολινου, συμπεριλαμβανεται ηδη νερο, θερμανση, κοινοχρηστα, ιντερνετ (!).

   • Δημητρης avatar
    Δημητρης @ Σωτ Μητραλ 25/09/2013 00:35:07

    Αν το εγραψες ειρωνικα προβλημα σου....αν λες αληθεια πολυ πιθανον για μια γκαρσονιερα η' ενα δυαρι....δεν ξερω τιμες βερολινου αλλα στο μοναχο ειναι τα ακριβοτερα ενοικια ...οσο για κοινοχρηστα-8ερμανση-νερο παντα συμπεριλαμβανονται στο warm ενοικιο

    • Σωτ Μητραλ avatar
     Σωτ Μητραλ @ Δημητρης 25/09/2013 02:44:57

     Τί εἰρωνικά; Θὲς νὰ σοῦ δείξω τὸ συμβόλαιο;

     Καμμία σχέση δὲν ἔχει φυσικὰ τὸ Μόναχο μὲ τὸ Βερολίνο. Ἡ μία πόλη εἶναι μᾶλλον ἡ ἀκριβώτερη τῆς Γερμανίας καὶ ἡ ἄλλη μία ἀπὸ τὶς φθηνότερες.

     • Δημητρης avatar
      Δημητρης @ Σωτ Μητραλ 25/09/2013 13:09:05

      Σε αυτο εχεις απολυτο δικιο....στα ενοικια το μοναχο ειναι η ακριβοτερη πολη

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Σωτ Μητραλ 25/09/2013 01:13:27

    Δηλαδή καθαρό ἐνοίκιο πόσο;

    • Σωτ Μητραλ avatar
     Σωτ Μητραλ @ Κυθήριος 25/09/2013 02:46:27

     Λίγο λιγώτερο ἀπὸ 200

    • Δημητρης avatar
     Δημητρης @ Κυθήριος 25/09/2013 13:10:37

     Αν ρωτατε εμενα αγαπητε κυθηριε 333 ευρω καθαρο γραφει το συμβολαιο....

 9. η Dimi avatar
  η Dimi 24/09/2013 20:57:50

  Kύριε Μητραλέξη, με όλο τον σεβασμό, είναι ατυχέστατη η σύγκρισή σας τιμών, καθώς η Γερμανία κατ' εξακολούθηση κάνει Μνημόσυνα με κλεμμένα από την Ελλάδα κόλλυβα. Αν ο χρόνος σας το επιτρέπει, διαβάστε το χθεσινό άρθρο antinews *Πρώτο ραντεβού με τρόικα: Η… κακή μέρα από το πρωί φαίνεται* και θα καταλάβετε πολλά, όσο κι αν δεν θέλετε να παραδεχθείτε τις πικρές αλήθειες οι οποίες στοιχειώνουν τον γερμανικό *πολιτισμό*. Γνωρίζω ότι δεν πρόκειται να απαντήσετε όπως συνηθίζετε καθώς εσείς απευθύνεστε μόνο σε *ανώτερα όντα*.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ η Dimi 25/09/2013 00:24:53

   Οι ιδιες τιμες ηταν και το 2008, εδω ημουν. Οσο για την ειρωνεια...

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ η Dimi 25/09/2013 00:39:50

   Κλεμμένα από την Ελλάδα? Τι ακριβώς πλεόνασμα παραγωγικό είχαμε που μας το έκλεψαν? Ας μην βαυκαλιζόμαστε. Κάθε μέρα που περνάει με κάθε κομπίνα του περιούσιου λαού που αποκαλύπτεται όλο και λιγότερο δικαιούμαστε να τα ρίχνουμε στους "κακούς" Γερμανούς. Ας ρωτήσει ο φίλτατος Μητραλέξης επί παραδείγματι πόσους έπρεπε να βολέψει το εκάστοτε Lidl ή Aldi σε κάθε κατάστημα για να δώσει άδεια ο Δήμαρχος ή ο Νομάρχης ή (για να πιάσουμε και την πλευρά της εκμετάλλευσης των σουπερμάρκετ επειδή βρίσκουν και τα κάνουν) πόσοι Γερμανοί συνοφρυώνανε μετά βδελυγμίας όταν τους μιλούσε κανείς για ιδιωτική ετικέτα?

 10. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 24/09/2013 21:00:36

  Μα τι μας λες κύριε Μητραλέξη; Εδώ κάποιος κομματικός (προφανώς) "γαλάζιος" έγραψε σε σχόλιο ότι οι τιμές στα βασικά είδη διατροφής πέφτουν. Πώς εσείς το αμφισβητείτε αυτό; Μήπως είσθε υπονομευτής του καθεστώτος; Μήπως είσθε και υμείς κρυπτοχρυσαυγίτης, ένα "σταγονίδιον¨;
  Λοιπόν, μια χαρά είμεθα ημείς εις το περικλεές Γιουνανιστάν, αι τιμαί πίπτωσιν αδιακόπως, ημείς πίπτομεν επίσης, το αυτόν (δεν) ευχόμεθα και δι' υμάς...

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ ΒΙΣ 25/09/2013 02:49:41

   Σὲ κάθε κόμμα καὶ δὴ σὲ κάθε κυβέρνηση, μερικοὶ ἔχουν πέσει στὰ σκληρά...

   Κάποιες λίγες τιμὲς πέφτουν κάπως, ἀστεῖα πράματα, καὶ πᾶνε ἀπὸ τὸ «σκανδαλωδῶς ἀκριβὰ» στὸ «πάλι σκανδαλωδῶς ἀκριβά, ἀλλὰ λίγα λεπτὰ πιὸ κάτω». Τὸ θέμα εἶναι ἠ σύγκριση μὲ τὰ διαθέσιμα χρήματα τοῦ πολίτη καὶ ἡ σύγκριση μὲ τὶς τιμὲς ἀλλοῦ.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ ΒΙΣ 25/09/2013 02:50:20

   Καὶ ἄντε νὰ παραδεχθῶ ὅτι συγκεκριμένα στὸ Βερολίνο εἶναι -πολὺ- φθηνά, γενικῶς. Ἀλλά, ἐπιτέλους!

 11. an-an avatar
  an-an 24/09/2013 21:15:39

  Ξεχάσατε τις επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων στην ΕΛΛΑΔΑ.... περιμένουμε μάταια την κατάργηση των....

 12. X avatar
  X 24/09/2013 21:28:55

  '' .....Και οι πολίτες θα αποφασίσουν αν θα τιμωρήσουν ή αν θα επιβραβεύσουν πολιτικούς που κατά τεκμήριο αγνοούν βασικές βοιωτικές τους ανάγκες.''
  Ευχαριστούμε κ. Μητραλέξη για την ακριβέστατη φωτογράφηση της παρανοϊκής κατάστασης που βιώνουμε. Πιό λιανά πια, δε γίνεται να σου φωνάξουν πως είσαι κορόϊδο και θύμα!

 13. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 24/09/2013 21:58:23

  Λέμε Σωτήρη γιά καρτέλ ἀπό τά ἐργοστάσια καί τούς παραγωγούς μέχρι τό Σούπερ μάρκετ,ἀλλά βλέπουμε καί μικροπαραγωγούς πού ἔχουν τή δυνατότητα οἱ ἴδιοι,χωρίς μεσάζοντες, νά ἐμπορεύονται τά προϊόντα τους στά ἐμπορικά ἤ στά Σούπερ μάρκετ-ὄχι ἀλυσίδες- καί τελικά αὐτά νά πωλοῦνται ἀκριβότερα ἀπό ἄλλα μέ γνωστές ἐτικέτες.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Κυθήριος 25/09/2013 00:46:56

   Γιατί απλά εκεί δεν δουλεύεις με οικονομίες κλίμακας. Όπως και να το κάνουμε η ρημάδα η μικρομεσαία επιχείρηση μπορεί να είναι ραχοκοκαλιά της οικονομίας, αλλά τα κόκκαλα είναι για σούπα μόνο, το κρέας στο λιανεμπόριο είναι κατά κύριο λόγο θέμα κλίμακας (εκτός αν μιλάμε για εμπόριο εξειδικευμένων ή πολυτελών προϊόντων). Αν για κάτι έχει ευθύνη η ΝΔ τεράστια είναι γιατί χάιδεψε τη δεκαετία του '80 και αυτοί τους συνεταιρισμούς-μαγαζάκια όταν σε μια επιφοίτηση τους κάποιοι του ΠΑΣΟΚ θελήσανε να το στρώσουν κάπως το θέμα (και μιλάω από πηγή εντός εκτός και επί τα αυτά) και οι δικοί μας τσινήσανε. Ολλανδία και Δανία νομίζω(?) έχουνε ΕΝΑΝ συνεταιρισμό γάλακτος, εμείς σε κάθε χωριό θέλαμε 2. Το μαρουλάκι, η ντοματούλα και το γαλατάκι θέλουνε ΜΕ-ΓΕ-ΘΗ.

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ TopGunZ 25/09/2013 01:02:12

    Ἕνα παράδειγμα: γαλακτοκομικά προϊόντα,τυριά γιαούρτι.
    Ἀπό τόν παραγωγό κατευθείαν στό Σούπερ μαρκετ,τά προϊόντα πιό ἀκριβά ἀπό αὐτά τῶν βιομηχανιῶν γάλακτος.

    • Σωτ Μητραλ avatar
     Σωτ Μητραλ @ Κυθήριος 25/09/2013 02:53:44

     Ἡ οἰκονομικὴ θεωρία λέει ὅτι σᾶς ἔχει πιάσει κῶτσο, νομίζω.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Κυθήριος 25/09/2013 02:52:40

   Σὲ ἄλλες χῶρες ὑπάρχει ἡ νοοτροπία «ἂν ἐμπορεύομαι ἕνα καλὸ προϊὸν καὶ ρίξω τὶς τιμές, θὰ ξαναπάρω τὸ κέρδος ἀπὸ τὴν αὔξηση τῶν πωλήσεων». Δὲν νομίζω ὅτι θάλλει αὐτὴ ἡ λογικὴ στὴν Ἑλλάδα, τοὐλάχιστον δὲν τὴν ἔχω δεῖ.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Σωτ Μητραλ 25/09/2013 09:43:25

    Όχι φυσικά. Εδώ η νοοτροπία είναι να κάνω μια αρπαχτή. Δεν νομίζω ότι λέξη με την έννοια της "αρπαχτής" υπάρχει στα γερμανικά...

 14. giorgos avatar
  giorgos 24/09/2013 23:00:32

  Με τον κυριο που εγραψε το παραπανω εχω διαφωνισει πολλες φορες για αλλα θςματα που γραφει.καπου συμφωνω καπου οχι δημοκρατικα.και δεν τον γνωριζω και προσωπικα.σημερα το χαρηκα ελπιζω κ.Μητραλεξη το σημερινο σας αθρο να διαβαστει απο πολλους οχι μονο αναγνωστες αλλα απο τους κρατουντες,αυτους που σχεδιαζουν για μας χωρις εμας.αν το διαβασουν και το καταλαβουν,το θεωρω λιγο δυσκολο αυτο και νοιωσουν το τι περνα σημερα ο Ελληνας και καθησουν να βρουν μια λυσι γιατι υπαρχει λυσι τοτε και μονο τοτε θα μπορουν να καλουν τους πολιτες να γυρισουν την πλατη σε μορφοματα τυπου χ.α αν οχι τοτε θα υποστουν και αυτοι περισοτερο απο μας τοις συνεπειες και θα την δουν με ποσοστα ανω του 20% αλλα τοτε θα ειναι αργα.οπως αργα θυμηθυκαν οι φιλοι-φιδια-του ΠΑΣΟΚ την Χ.Αεπρεπε να το ξερουν αυτο οταν σκλεβαν,επαιρναν μιζες ,εβαζαν την χωρα στο ΔΝΤ τωρα ειναι αργα για δακρυα.

 15. dimitrisT avatar
  dimitrisT 24/09/2013 23:03:50

  ...μιά και το άρθρο αναφέρεται σε συγκρίσεις τιμών, θα ήθελα να προσθέσω και εγώ την δική μου εμπειρία από δυό άλλες ευρωπαικές πόλεις. Συγκεκριμένα βρέθηκα προ μηνών για επαγγελματικούς λόγους σε Μονακό και Λισαβώνα. Ενα γευστικότατο λοιπόν καφεδάκι (συνοδεία μίνι κρουασάν) στη μαρίνα (βλέπε κέντρο...) της πόλης του Μονακό, στοίχησε το "αστρονομικό" ποσό των 2,10 ευρώ... και το αντίστοιχο καφεδάκι (καπουτσίνο) στην κεντρικότερη πλατεία της Λισαβώνας, 1,50 ευρώ (σωστά διαβάσατε...!!!).

  *...και τα δυο Cafe, μην φανταστείτε ότι ήταν κάπου κρυμμένα και έψαχναν για πελατεία... κεντρικότατα και με επαγγελματικότατο σέρβις...!!!!

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ dimitrisT 25/09/2013 00:28:04

   Α καλα, μην πιασουμε τις τιμες της "διασκεδασης". Καθαρο Ποτο εξαιρετικου μπαρ σε κεντρικο δρομο του Βερολινου 5€, κοκτεηλ 6, μπυρα 3, η μικρη 2.10 (και εχομεν ονοματα και διευθυνσεις)

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ dimitrisT 25/09/2013 00:50:36

   Εδώ όμως πρέπει να βγάλει ο καφενετζής και τον "αέρα" του ιδιοκτήτη του ακινήτου-ζέπελιν (όχι απλά φούσκα). Αν δεν πέσει σε υγιή επίπεδα το ακίνητο και κατ' επέκταση το ενοίκιο (μαζί με όλα τα συμπαραμαρτούντα δημοτικής και κρατικής αφαίμαξης) μην περιμένετε και πολλά. Πάντως παραλία Θεσσαλονίκης μπορείς να πιεις καφεδάκι με 2,5 ευρώ, έχουνε λίγο συμμαζευτεί ορισμένοι, η Αριστοτέλους ακόμα τρομπάρει αέρα βέβαια...

   • ΩΡΙΩΝ1 avatar
    ΩΡΙΩΝ1 @ TopGunZ 25/09/2013 10:26:34

    Φίλε TopGunz , μου θυμίζεις ωραίες εποχές πρό του 2009 ...
    "αέρας" του ιδιοκτήτη... Τώρα τον έχει όλον δικό του ο ιδιοκτήτης αφού σε όλους σχεδόν τους εμπορικούς δρόμους το 25% τουλάχιστο των μαγαζιών έχει μόνο αέρα...
    Αλήθεια ξέρεις ενα μαγαζάκι έστω και μικρό που να παίρνει ακόμα "αέρα" ο ιδικτήτης του, να αδειάσω το λογαριασμό μου απο την τράπεζα πριν μου τον κουρέψει η τρόικα και να πάρω τον "αέρα" διότι εμένα με διαβεβαιώνουν παντού οτι "αέρας" πλέον σε μαγαζί στοπ. Και ενοίκο όχι εγγυημένο. Βλάποντας και κάνοντας και άν και όσο σταθεί το μαγαζί...

 16. tk avatar
  tk 24/09/2013 23:34:40

  Αυτά λέτε να μην τα ...ξέρουν οι εκάστοτε κυβερνώντες, λέτε να μην έχουν ιδέα; .....
  ......

 17. punisher avatar
  punisher 24/09/2013 23:45:58

  Τοσο πολύ ανέβηκε ο πληθωρισμός στην Σερβία τον ιούνιο που είχα επισκεφθεί μια γνωστη μου στο Νόβι Σαντ μου φάνηκαν τα πάντα τρομακτικα φθηνότερα σε σχέση με την Ελλάδα ειδικά στα εστιατόρια οι τιμές είναι -50% σε σχέση με εδώ έκατσα 7 μέρες και χάλασα γύρω στα 500€(57,000 δηναρια μαζί με τα αεροπορικά)

 18. rally monkey avatar
  rally monkey 24/09/2013 23:55:47

  η αγοραστική δύναμη του 1 ευρώ στην Γερμανία και στην Ελλάδα ειναι ακριβώς όπως την περιγραφει το άρθρο χωρις ίχνος υπερβολής

  στην Ελλάδα τις τιμές στα σουπερμαρκετ -το ξερουν και οι πετρες- πως τις καθοριζουν τα καρτέλ
  το ολο πραγμα γινεται (αν οχι με την ενθαρρυνση) με την σιωπηρη αποδοχή της τρόικας, η οποια ενω θελει εσωτερική υποτιμηση σε επιπεδο μισθών
  *δεν* θελει να πέσουν οι τιμές αγαθών/υπηρεσιών
  (ο ΦΠΑ ειναι % - οποτε τι θα έκανε στα έσοδα μια γενικευμενη πτωση τιμών..?)
  το κρατος προφανώς τα ξερει αυτά και δεν παρεμβαίνει (οπως όφειλε)
  αυτοι με τα σουπερμαρκετ κανουν παιχνίδι
  και οι φιλελέ χαίρονται που λειτουργεί η΄οικονομία της αγοράς'
  για τις επιπτωσεις στο βιοτικο επιπεδο του Έλληνα δεν συζητάμε καν

  στην πραξη εχουμε Ελληνικό ευρώ και Γερμανικό ευρώ - (για οσους δεν εχουν παρτιδες με το εξωτερικο) ειναι 2 διαφορετικά νομισματα
  Η εκτιμηση μου - και ευχομαι να ειμαι λαθος- διανυουμε φαση συντεταγμένης εξόδου απο το κοινο νομισμα με ότι αυτο συνεπαγεται για την αξία της εργασίας και την τελική αποτιμηση των περιουσιακών στοιχειών του Έλληνα.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ rally monkey 25/09/2013 00:55:54

   Λέτε "*δεν* θελει να πέσουν οι τιμές αγαθών/υπηρεσιών
   (ο ΦΠΑ ειναι % – οποτε τι θα έκανε στα έσοδα μια γενικευμενη πτωση τιμών..?)". Μα το ΦΠΑ είναι επί του ποσού χρημάτων, όχι του αριθμού προϊόντων. Μια οικογένεια με τα σημερινά έσοδα δεν ισοσκελίζει τα έξοδα, μένει με ελλείψεις. Μπακαλίστικα, αν έχεις όλα κι όλα 200 ευρώ το μήνα για ψώνια, δε σημαίνει πως άμα πέσουνε οι τιμές θα ψωνίσεις μόνο τα 150, απλά θα πάρεις και δεύτερη φορά ίσως κρέας την εβδομάδα. Αυτά για το ΦΠΑ. Στη φορολογία βέβαια θα έπεφτε το ποσοστό (χαμηλότερες τιμές χαμηλότερα κέρδη πιθανώς), αλλά ΟΥΤΩΣ ή ΑΛΛΩΣ έχουμε το θέμα του transfer pricing που μας προβληματίζει και δεν ξέρω αν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί.

 19. karasumi avatar
  karasumi 25/09/2013 00:54:08

  Ψιλομούφα μου φαίνεται το περιστατικό που περιγράφετε, από το μυαλό σας το βγάλατε; Συνδικαλιστής και πετυχημένος φροντιστηριάκιας μάλλον αντίθετες έννοιες είναι, αν δεν καταλαβαίνετε το γιατί, είστε μακριά νυχτωμένη στα της παιδείας..

 20. Δημητρης avatar
  Δημητρης 25/09/2013 00:54:57

  οκ σορρυ γιατο ειρωνεια...

  • Αντώνης avatar
   Αντώνης @ Δημητρης 25/09/2013 09:40:49

   Ούπςςςςςς! Σου ξέφυγε... η...D

 21. karasumi avatar
  karasumi 25/09/2013 00:56:49

  Ξέρεις όμως πόσο έχει το spread στη Β. Κορέα; Τζάμπα είναι, σε αγριοκοιτάζει ο κρατικός ρουφιάνος και συ αμέσως... spread τα πόδια για τα περαιτέρω... :)

 22. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 25/09/2013 00:57:20

  Σωτήρη κόφτο.
  Προπαγάνδα κάνεις νά γεμίσουμε μετανάστες από τόν Νότο;
  Ο Πάκης τού Βερολίνου είσαι;
  Θές νά βρούμε τόν μπελά μας;
  Λίγο έξω από τήν πιάτσα κοκτεηλ 4,90

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Ιαπετός 25/09/2013 02:55:36

   «Ο Πάκης τού Βερολίνου είσαι;» φοβερό!

 23. akenaton avatar
  akenaton 25/09/2013 00:57:36

  Αγαπητέ μου Μητραλέξη, ποτέ δεν λειτούργησε η ελεύθερη αγορά στην Ελλάδα και ποτέ δεν αποκτήσαμε ως καταναλωτές καταναλωτική συνείδηση. Μην μέμφεστε τους κακούς "φιλελεύθερους" λοιπόν. Το οικονομικό μας μοντέλο ήταν γιαλαντζί για δεκαετίες, ένα είδος κρατικού καπιταλισμού με διαπλεκόμενες "ουρές" και ημέτερους "αγαπητικούς". Όλα αυτά εξοβέλιζαν ανέκαθεν κάθε απόπειρα λειτουργίας του υγιούς ανταγωνισμού, ευνοούσαν την δημιουργία καρτέλ και εμπόδιζαν και την επιβίωση ακόμη, όσων επιθυμούσαν μιαν ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα.

  • αντιρρεαλιστής avatar
   αντιρρεαλιστής @ akenaton 25/09/2013 01:09:36

   Μα στην Ελλάδα είχαμε τον απόλυτο φιλελευθερισμό!Κανένας πλούσιος δεν πλήρωνε φόρο και δεν υπήρχε κανένας έλεγχος στην αγορά ή αλλού!ή μήπως συνέβαιναν τα δύο που προείπα;οπότε;μάλλον αλλού είναι το θέμα...

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ akenaton 25/09/2013 02:59:36

   Πάντως στὴν Γερμανία τῶν Χριστιανοδημοκρατῶν Soziale Markwirtschaft ἔχει, ὄχι ἀκριβῶς ἐλεύθερη ἀγορά, καὶ δὲ φαίνεται νά'χουν παράπονο. Οἱ δὲ βέροι φιλελεύθεροι ἐξοβελίστηκαν κανονικώτατα ἐκτὸς Βουλῆς (ἐνῷ οἱ κεντροδεξιὰ θάλλει) καὶ θὰ ἔχουν πλέον ἅπλετο χρόνο γιὰ ψώνια στὸ Rewe...

   Ἔ, τὰ καρτὲλ τί θέλουν; Νὰ «βάλεις χέρι». Ὄχι τὴν ἀόρατο χείρα, τὴν ἄλλη, τοῦ παρεμβατισμοῦ...

   • akenaton avatar
    akenaton @ Σωτ Μητραλ 25/09/2013 03:21:01

    Αυτό με τους "φιλελεύθερους" της Ευρώπης κόφτε το σας παρακαλώ. Επιτέλους, δεν σας περιποιεί τιμήν να κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε και πως δήθεν μπερδεύετε τις ονομασίες με τις ιδεολογίες και κυρίως με τις πολιτικές.
    Όσον αφορά την ουσία, δεν ήξερα πως υπάρχει διατίμηση στην Γερμανία! Για τα καρτέλ τέλος, υγιής ανταγωνισμός χρειάζεται και κρατικός έλεγχος με ποινές που να κλείνουν σπίτια! Αλλά ποιος να πειράξει τα "πελατάκια" της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας στην "νεοφιλελεύθερη" (!!!) Ελλάδα των Μανοτζήμερων .... ε;

    • Αντίθεσις avatar
     Αντίθεσις @ akenaton 25/09/2013 03:32:11

     Πόσα είπαμε ότι (δεν) πλήρωσαν οι καταδικασθείσες για το καρτέλ του γάλακτος βιομηανίες; Πόσο στα μαλακά έπεσαν και γιατί; Αν τις έκλειναν για 1-2 μήνες (και φαινόντουσαν έτσι ασυνεπείς και στους πελάτες των του εξωτερικού), θα είχαμε κάνει κάτι. Απλώς τους έβαλαν πρόστιμα που δεν πληρώνουν.

    • ΩΡΙΩΝ1 avatar
     ΩΡΙΩΝ1 @ akenaton 25/09/2013 10:45:54

     Αγαπητέ Ακενατών, μόνος σου αυτοαπορρίπτεσαι...
     Ο Φιλελευθερισμός που ευαγγελίζεσαι, όπως λες, δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει στην Ελλάδα διότι "ποιος να πειράξει τα “πελατάκια” της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας στην “νεοφιλελεύθερη” (!!!) Ελλάδα των Μανοτζήμερων …. ε;
     Βεβαίως αν αποκτήσουμε Γερμανική νοοτροπία κλπ.κλπ..., δηλαδή αν η γιαγιά μου αποκτήσει ρουλεμάν θα γίνει πατίνι...

   • αντιρεαλιστής avatar
    αντιρεαλιστής @ Σωτ Μητραλ 26/09/2013 13:24:04

    Αυτό που λέω κ.Μητραλέξη είναι ότι βλέπω πολλούς νεοφιλελεύθερους να γκρινιάζουν και να διαμαρτύρονται και να μιλάνε για σοβιετία ενώ δεν ήταν έτσι...στην Ελλάδα λόγω μη λειτουργίας θεσμών και νόμων είχαμε ένα 30% του πληθυσμού να ζει παρασιτικά με απόλυτη προστασία ενώ για το υπόλοιπο 70% ίσχυε ο απόλυτος....νεοφιλελευθερισμός δηλαδή κανένας φόρος για τους πλούσιους και κανένας έλεγχος στην όποια οικονομική δραστηριότητα...οπότε;που είναι το πρόβλημα των νεοφιλελεύθερων και γκρινιάζουν;

 24. η Dimi avatar
  η Dimi 25/09/2013 01:00:48

  http://www.antinews.gr/2012/07/26/172316/
  *14 Σεπτεμβρίου και… βλέπουμε η δόση των 31 δισ.*

  • blue nile avatar
   blue nile @ η Dimi 25/09/2013 02:20:13

   Αγαπητέ μου TopGunZ.

   Κι όμως μεγάλο μέρος της μετά ευρώ ευμάρειας των Γερμανών οφείλεται σε κλεμμένα από την Ελλάδα και από τις άλλες νότιες χώρες.
   Τα έχω γράψει και άλλη φορά αλλά χρειάζεται να ξαναγραφούν.
   Τι γινόταν πριν από το ευρώ;
   Κάθε φορα που η Γερμανία αύξανε τις εξαγωγές της ή η Ιταλία με τη Γαλλία και την Ισπανία μείωναν τις δικές τους τότε ή είχαμε ανατίμηση του μάρκου ή υποτίμηση των άλλων νομισμάτων.
   Με συνέπεια τα γερμανικά προιόντα πχ τα αυτοκίνητα να ακριβαίνουν στις άλλες χώρες ενώ αντίστοιχα φτήνυναν στην Γερμανία τα Ρενό τα φιατάκια ή τα σεατάκια.
   Οπότε επερχόταν ισορροπία η οποία περιόριζε την γερμανική κυριαρχία και έδινε τονωτικές ενέσεις στις άλλες ασθενέστερες.
   Με το που δημιουργήθηκε η ευρωζώνη το κοινό νόμισμα είναι η σούμα όλων των προυφιστάμενων εθνικών νομισμάτων.
   Και επειδή σε μια νομισματική ένωση τα ελλείματα των αδύνατων είναι τα πλεονάσματα των ισχυρών, κάθε φορά που οι πωλήσεις των γερμανικών αυτοκινήτων αυξανόταν έπεφταν οι πωλήσεις των υπολοίπων.
   Χωρίς όμως ανατίμηση του ευρώ επειδή το ευρώ αντικατόπτριζε όλη την ευρωζωνική οικονομία.
   Δηλαδή οι Γερμανοί και οι λοιποί πλεονασματικοί πουλούσαν όσα προιόντα ήθελαν και μπορούσαν χωρίς το εμπόδιο της ανατίμησης των εθνικών νομισμάτων που θα επέφερε αυτόματα μείωση εξαγωγών.
   Αυτό τώρα θα μου πεις είναι το πεπρωμένο της κάθε νομισματικής ένωσης η οποία πάντα λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής ισχύος των ισχυρών.
   Γι'αυτό και για να είναι βιώσιμη μια νομισματική ένωση θα πρέπει να διαθέτει και ένα καλοστημένο μηχανισμό ανακύκλωσης πλεονασμάτων που θα μεταφέρει μέρος των κερδών των πλεονασματικών είτε μεταβιβαστικά με απευθείας χρηματοδότηση είτε με τη μορφή παραγωγικών επενδύσεων από τους πλεονασματικούς στις ελλειμματικές χώρες.
   Όχι από καλοσύνη , αλλά για να μην φτωχύνουν οι ελλειμματικοί και να σταματήσουν να είναι πελάτες των πλεονασματικών.
   Από το 1945 μέχρι το 1971 στον δυτικό κόσμο ίσχυσε ένα σύστημα κλειδωμένων ισοτιμιών που είναι πολύ παρόμοιο με μια νομισματική ένωση.
   Τότε η πλεονασματική χώρα ήταν οι ΗΠΑ οι οποίες ανακύκλωναν το 60% των πλεονασμάτων τους στις άλλες χώρες.
   Εξού και τα σχέδια Μάρσαλ...
   Στην ευρωζώνη οι καραπλεονασματικοί Γερμανοί αντί να φτιάξουν κάποιες από τις παραγωγικές υποδομές τους στις άλλες χώρες πήγαιναν και τις έφτιαχναν αλλού κι αλλού.
   Εκείνη η Siemens που έβγαλε βουνά χρημάτων στην Ελλάδα είτε νόμιμα είτε παράνομα αντί να κάνει ένα εργοστάσιο εδώ για να τονώσει την οικονομία ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτα η κατανάλωση ...πήγε και το έκανε στην Τουρκία.

 25. αντιρρεαλιστής avatar
  αντιρρεαλιστής 25/09/2013 01:08:07

  Μα ακολουθήστε επιτέλους τη φωνή της λογικής και του ρεαλισμού!Είναι δυνατόν αυτοί οι "άχρηστοι,άθλιοι,βρωμιάρηδες,τεμπέληδες,απολίτιστοι,ανόητοι,βλάκες,κατσικογά...μηδες,πατριώτες του κώλου,γύφτοι,βαλκάνιοι,τουρκόσποροι,αλβανόβλαχοι,μη άριοι,μη κεντροευρωπαίοι"αυτοί οι δήθεν Έλληνες λέω είναι δυνατόν όπως μας λένε τόσοι και τόσοι έγκυροι και έγκριτοι σοβαροί σκληροί αλλά δίκαιοι και ρεαλιστές είναι δυνατόν να θέλουν να τρώνε;να έχουν δικαιώματα;μα έλεος δηλαδή!αίσχος!Ηeil Mutti!

 26. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 25/09/2013 01:25:08

  Σωτἠριε, να μη συμφωνήσω. Είναι περιττό έχοντας πλέον εμπειρία προσωπική. Τα γνωστά αμερικανικά δημητριακά με τον κόκκορα κοστίζουν 2,08 λίρες σε συσκευασία 500γρ στη σοβιετική Μ. Βρετανία ενώ στη φιλελεύθερη (και μάλιστα κοινωνικώς) Ελλάδα 2,3 ευρώ σε συσκευασία 350 γρ. Και δεν είναι μόνο τα είδη διατροφής. Να σου πω π.χ. ότι βρίσκω φακούς επαφής στη μισή τιμή απ' ότι στην Ελλάδα. Ακριβώς τους ίδιους. Γάλα 1 λίρα τα 2 λίτρα. Γευστικότατο. Επίσης, οι γονείς θα πάθαιναν πλάκα αν μάθαιναν πόσο έχουν ας πούμε οι πάνες και τα βρεφικά γάλατα. Οι διαφορές είναι τεράστιες.
  Μας ληστεύουνε κανονικά τα καρτέλ και οι κρυφές και φανερές επιβαρύνσεις του κράτους το οποίο έχει μείνει ουσιαστικά αλώβητο.
  Η οικονομία μας είναι κλειστή, κρατικά ελεγχόμενη, εσωστρεφής και μη ανταγωνιστική. Και δε φαίνεται να αλλάζει.

  Θα συνιστούσα στους φίλους να δοκιμάσουν, όπου είναι δυνατόν, τις διαδικτυακές αγορές από το εξωτερικό. Μερικές φορές θα τους έρχονται φθηνότερα κάποια προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων και των μεταφορικών.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Γιάννης Φαίλτωρ 25/09/2013 03:02:09

   Μὰ μᾶς ἔχουν καταλάβει καὶ οἱ ἀπ' ἔξω, ὅτι οἱ κουτογραικοὶ ἀγοράζουν ὅσο ὅσο, καὶ φέρνουν τὰ ἴδια προϊόντα σὲ ὣς καὶ τριπλάσιες τιμές. Μιλᾶμε γιὰ εἴδη πρώτης ἀνάγκης, μὴν πᾶμε στὴ σουηδικὴ ἑταιρεία ἐπίπλων ποὺ θεωρεῖ ἠθικὸ πρόταγμα νὰ μᾶς ρίχνει διπλάσιες τιμὲς νὰ στανιάρουμε...

  • Αντίθεσις avatar
   Αντίθεσις @ Γιάννης Φαίλτωρ 25/09/2013 03:04:21

   Οι βορειοελλαδίτες δεν χρειάζονται το διαδίκτυο για αγορές από το εξωτερικό. Έχουν ανακαλύψει παραδοσιακότερες μεθόδους...

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Αντίθεσις 26/09/2013 03:20:13

    Οι Φλωρινιώτες λένε "το Μοναστήρι (Μπίτολα) να 'ναι καλά"!
    Καλογέρους βρίσκεις μάτσο...

  • αντιρεαλιστής avatar
   αντιρεαλιστής @ Γιάννης Φαίλτωρ 26/09/2013 13:29:27

   υπάρχει το σάιτ numbeo όπου μπορείτε να κάνετε συγκρίσεις τιμών σε διάφορα είδη σε όποια πόλη του κόσμου θέλετε

 27. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 25/09/2013 01:37:48

  Ο μέσος Γερμανός πριν αγοράσει κάνει έρευνα αγοράς.
  Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου καταναλωτική συνείδηση.
  Υπάρχει δυστυχώς και η μειοψηφία ενός 30 % με παχυλά (παρά την κρίση) "μαύρα" εισοδήματα και συσσωρευμένο λίπος, που αγοράζει όσο όσο (και ως εκδήλωση αρχοντοχωριατισμού και επιδεικτικής χλιδαμπουριάς): Αυτό δημιουργεί υπερβάλλουσα ζήτηση και εμποδίζει τη διόρθωση των τιμών.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Uncle Stgm 25/09/2013 02:55:03

   Τοπιασες Θειε! Οσο για μποϋκοταζ τιμων αυτα ειναι για τη πλεμπα....

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Uncle Stgm 25/09/2013 03:04:44

   Θεῖε ναὶ μὲν ἔχεις δίκιο, ἀλλὰ τὸ γάλα θὰ τὸ ἀγοράσεις θὲς δὲ θές, εἴτε τὸ φθηνότερο κάνει 50 λεπτὰ εἴτε 1,10. Τὸ ψωμὶ τὸ ἴδιο, καὶ πάει λέγοντας. Σὲ κάποια εἴδη δὲν ὑπάρχει πραγματικὴ δυνατότητα ἐπιλογῆς καὶ «τιμωρίας», ἀκόμα καὶ οἱ φθηνότερες ἐπιλογὲς εἶναι ἤδη πολὺ ἀκριβές.

   Νὰ πιάσω τὴν ὀδοντόκρεμα, ποὺ στὸ Βερολίνο κάνει 0,40 λεπτὰ (στὸ Θεό σας, 40 λεπτά) τὸ σωληνάριο τῶν 125ml μάρκας ἐξειδικευμένου σουπερμάρκετ-Drogerie (δηλαδὴ ἀρίστης ποιότητας); Στὴν Ἑλλάδα τί νὰ κάνεις, νὰ τὰ τρίβεις μὲ τσουκνίδες γιὰ νὰ λευκανθοῦν;

  • Χ avatar
   Χ @ Uncle Stgm 25/09/2013 06:47:08

   Το έχετε ξαναπεί αυτό Θείε για την υπερβάλλουσα ζήτηση που προκαλούν οι φοροφυγάδες καταναλώνοντας αδιακρίτως και είναι απόλυτα σωστό.

  • ΩΡΙΩΝ1 avatar
   ΩΡΙΩΝ1 @ Uncle Stgm 25/09/2013 19:06:52

   Θείε, έχεις δίκιο. ΜΟΝΟ αυτή η μειοψηφία ενός 30 % με παχυλά (παρά την κρίση) “μαύρα” εισοδήματα και συσσωρευμένο λίπος, αγοράζει όσο όσο (και ως εκδήλωση αρχοντοχωριατισμού και επιδεικτικής χλιδαμπουριάς).
   Οι υπόλοιποι απλά ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ. Γι' αυτό η ύφεση θα συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμα και αυτοί οι λιπαροί με τα καρτέλ επίσης θα συνεχίζουν τη δική τους ζωή σε ένα "παράλληλο" κράτος...

  • αντιρεαλιστής avatar
   αντιρεαλιστής @ Uncle Stgm 26/09/2013 13:31:46

   Πιστεύω πως ένα από τα αίτια έλλειψης καταναλωτικής συνείδησης είναι αυτό που λέω "σύνδρομο του μπακάλη" δηλαδή παλιότερα που ο κόσμος δεν είχε λεφτά και τους τα έγραφε ο μπακάλης του τα έδινε και όσο ήθελε και δεν τολμούσαν να μιλήσουν από υποχρέωση και ντροπή,αυτό έμεινε και έτσι θεωρείται "ντροπή" να πεις κάτι για την τιμή στον καταστηματάρχη.

 28. korfiatis avatar
  korfiatis 25/09/2013 02:54:53

  Μενω Γερμανια πριν περιπου 1-2 μηνες στο πρωτο δημοσιο καναλι ARD στην εκμπομπη hart ader fair(σκληρα αλλα δικαια) με θεμα τα discaund market και συγκεκριμμενα για τα aldi και τις τιμες ακουστηκαν:

  Οι περισσοτεροι εργαζομενοι ειναι υποαπασχολουμενοι και μαθητευομενοι.
  90% των Γερμανων αγοραζουν απο Discaund Market.
  Το χαμηλο εργατικο κοστος δηλ.οι εργαζομενοι κρατουν τις τιμες χαμηλες.

  Ισως να διαβασετε τα καψονια σε μαθητευομενους σε ενα ALDI σε περιοχη κοντα στην Στουτγκαρδη(δεσιμο σε κολονες με ταινιες δεσιματος δεματων )

  Mενω σχεδον 22 χρονια εδω.θα μπορουσα να γραφω πολλα για την σημερινη Γερμανια απο την Περιοδο της Αgenta 2010 απο SPD του Schröder για τα νοσ/μεια τα σχολεια(Η γυναικα μου ειναι δασκαλα) τις κοινωνικες περικοπες κλπ.Φυσικα δεν εχει σχεση με αυτο που συμβαινει στην χωρα μας αλλα μην νομιζετε οτι οι Γερμανοι δεν εχουν προβληματα.
  Πραγματι ειναι πιο φτηνα πολλα προιοντα αλλα τι ποιοτητα και ειδικα τα λαχανικα και τα κρεατα μονο αν εισαι τσιγκουνης σαν πολλους Γερμανους η ανεργος τα αγοραζεις.Το δε γαλα σαν νερο, μακρας διαρκειας 10-15 ημερων φρεσκο δεν υπαρχει.απο αγελαδες αγελαστες με 200 λιτρα την ημερα παραγωγη.
  αυτα τα προιοντα στην χωρα μας κοστιζουν οσο τα βιολογικα εδω.

  Ισως να θεωρησετε ακραια αυτα σας λεω μονο οταν προτοηλθα εδω στα lidl και ALDI εβλεπα μονο ξενους και φτωχους Γερμανους τωρα βλεπεις ΠΟΡΣΕ ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ και απο Ο θειος ΑLDI των μεταναστων εχει γινει και θειος των Γερμανων.
  Δουλευω και εγω και η κυρα μου(Γερμανιδα) δεν ειμαστε πλουσιοι αλλα στα παιδια μου 8 και 5 αγοραζω τροφιμα τα περισσοτερα βιολογικα. πιο λιγη ποσοτητα αλλα ποιοτικα και οσπρια απο ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΦΑΣΟΛΙΑ --ΓΙΓΑΝΤΕΣ-ΦΑΒΑ-ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΛΑΔΙ και τενεκε ΦΕΤΑ απο το χωριο.
  Αγαπω την Χωρα μου και δυστηχως αρκετοι πατριωτες μας εδω γελουν χαιρεκακκα μαζι με Γερμανους απο κομπλεξ κατωτεροτητας,δουλοπρεπεια και αμορφωσια για τα βασανα μας.
  ΟΤΙ ΑΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΑ ΚΡΑΤΑΩ ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΝΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΞΕΝΟ ΝΑ ΜΕ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΟΥΤΕ ΝΑ ΜΕ ΛΥΠΗΘΕΙ.ΔΕΝ ΑΦΗΝΩ ΠΕΤΡΑ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΚΑΤΩ.

  ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΑΠΛΩΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΩΣΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΥΘΥΝΗ.

  • yianna avatar
   yianna @ korfiatis 25/09/2013 08:35:41

   Σας εύχομαι να κρατάτε την Πατρίδα πάντα στην καρδιά σας. Η Ελλάδα χρειάζεται πατριώτες σαν εσάς για να ανορθωθεί. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ korfiatis 25/09/2013 08:59:43

   Νά εἶστε καλά κ.Κορφιάτη ἐκεῖ πού βρίσκεστε,σᾶς εὐχαριστοῦμε γιά τήν παρρησία σας. Τέτοιους ΕΛΛΗΝΕΣ,σάν κι ἐσᾶς ἔχει ἀνάγκη ἡ Πατρίδα μας!

  • Δημητρης avatar
   Δημητρης @ korfiatis 25/09/2013 09:07:24

   Φιλε μου πρεπει να πεις οτι και εδω το ευρω μειωσε κατα πολυ την αγοραστικη δυναμη....οταν επαιρνες 4000 μαρκα και ενα προιον ειχε 1 μαρκο τωρα παιρνεις 2000 ευρω και το προιον εχει 1 ευρω....επι μαρκου ελαχιστοι γερμανοι ψωνιζαν στα φθηνα μαρκετ τουλαχιστον εδω στο μοναχο....τωρα οπως τα λες βλεπεις παρκαρισμενα απεξω πολυτελη αυτοκινητα....οσο για το οτι χαιρονται πολλοι για την κατασταση στην ελλαδα δεν νομιζω....ολοι εχουμε οικογενειες πισω...δεν μπορει να χαιρομαι για την κορη μου την μανα μου την αδελφη μου που εχω πισω....ελαχιστοι ειναι αυτοι....αλλα μας κοβουν το ονειρο της επιστροφης με ολα αυτα που γινονται γιατι μεχρι το 2009 σχεδιαζα την επιστροφη.....τωρα ποιος παιρνει αυτο το ρισκο βλεποντας ανθρωπους που δουλευαν 20/30 χρονια στην γερμανια να εχουν γυρισει ελλαδα και μετα απο 4/5 χρονια να επιστρεφουν εχοντας χασει οτι μαζευαν ολα τα χρονια ? αυτο ειναι το δραμα μας

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ korfiatis 25/09/2013 09:27:40

   korfiatis@ Σωστοτατος!!
   Να προσθεσω για τα ενοικιαζομενα σπιτια στη Γερμανια, κυριως λιγων τετραγωνικων: παλαιοτατα σπιτια και χιλιοβρωμικα, με ξεχαρβαλωμενα επιπλα και οικοσυσκευη που οι Ελληνες ουτε θα ζουσαν εκει και εδω στην Ελλαδα συνηθως τετοια τα κατοικουν λαθρομεταναστες. Οσο για τη τσιγκουνια των Γερμανων ειναι παροιμιωδης. Οι ιδιοι βεβαια το θεωρουν ορθολογισμο αλλα φθανει στα ορια της αναξιοπρεπειας.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ korfiatis 25/09/2013 13:10:12

   Πάντως στο Rewe, οι τιμες του οποίου αναφέρονται στο άρθρο και όχι του Αλντι ή του Λιντλ, ουτε χαλασμένα κρέατα έχει ουτε γάλατα σα νερο. Να συγκρινουμε τα ελληνικα σουπερ μαρκετ με τα ανιστοιχα τους, Ρεβε και Καηζερς, και όχι με τις μπακατελες.

  • αντιρεαλιστής avatar
   αντιρεαλιστής @ korfiatis 26/09/2013 13:34:32

   Συγχαρητήρια!είστε παράδειγμα!

 29. yianna avatar
  yianna 25/09/2013 07:58:43

  Ταξίδεψα Γερμανία και Γαλλία πρόσφατα, μου έκανε εντύπωση η διαφορά των τιμών στις δύο χώρες. Μάλιστα πληροφορήθηκα ότι οι κάτοικοι του Στρασβούργου ψωνίζουν από τα super markets μόλις περάσουν το Ρήνο. Οι τιμές? σχεδόν στα 2/3. Πράγματι οι Γερμανοί πέραν της νοοτροπίας τους, έχουν καταφέρει στα είδη πρώτης ανάγκης να κρατήσουν τις τιμές, πάντα σε σχέση με αυτά που ισχύουν εδώ.
  Όμως η ποιότητα των περισσοτέρων ειδών απέχει κατά πολύ από τη δική μας. Στα είδη ένδυσης υπάρχουν τιμές για όλα τα βαλάντια, όμως αυτό που βρίσκεις εδώ στις λαϊκές και τους Κινέζους με 2 και 3 ευρώ εκεί έχει 10 ευρώ. Τα καλά ποιοτικά ρούχα, όχι των designers, κοστίζουν εξαπλάσιες τιμές από εδώ.
  Επειδή επισκέφθηκα αρκετές πόλεις είδα διαφοροποιήσεις, πράγματι το Βερολίνο είναι φθηνό, δεν θα μπορούσα να πω το ίδιο όμως και για το Μόναχο,
  επομένως μη γενικεύουμε.
  Είχα 20 χρόνια να επισκεφθώ τη Γερμανία, ένα μου έκανε εντύπωση ότι δεν έχει αλλάξει καθόλου η νοοτροπία του καταναλωτή. Είδα να κυκλοφορούν λιγότερες BMW,AUDI, Porsche κλπ. από ότι εδώ.
  Ο Γερμανός σέβεται το ευρώ που κερδίζει, άλλωστε έχοντας πλήρη φοροδοτική συνείδηση ξέρει ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο επίπεδο του καταναλωτισμού του θα επηρεάσει άμεσα αρνητικά τα εισοδήματα του και τον τρόπο ζωής του.
  Η Ελλάδα εάν είχε οργανωμένο κράτος, αξιοκρατία και της έλειπαν η κομματοκρατία και η λαμογιά θα ήταν ο παράδεισος για να ζει κανείς.

 30. ορεσέιβιος avatar
  ορεσέιβιος 25/09/2013 09:23:27

  Πως το είχε γράψει αυτός ο αμερικανός το 1947?
  Την ελλάδα την κυβερνούν δέκα οικογένειες τραπεζιτών και δέκα μεγαλεμπόρων ,δεν υπάρχει κράτος , όλα είναι στημένα για να υπηρετούν τους κυβερνήτες αυτούς.
  Εχει κανείς την εντύπωση ότι άλλαξε κάτι απο τότε?
  Στην διαμόρφωση του ελλαδιστάν μας ενοοώ..Οι τραπεζίτες και έμποροι-μαυραγορίτες απλά έγιναν λίγο περισσότεροι και προσάρμοσαν ακόμη καλύτερα γιαυτούς την ασυδοσία και την πειρατεία που λειτουργούσε με την διατίμηση τιμών και στην "ελέυθερη" αγορά μας .
  Είμαστε έθνος κλεφτων και αρματολών.Κυριολεκτικά.
  Δεν αλλάξαμε καθόλου απο τότε.
  Μια φορά δοκίμασαν να πουλήσουν φτηνή πατάτα μερικοί και έπεσαν όλοι, δεξιοί και αριστεροί , να τους φάνε,και τα κατάφεραν.
  Είναι δυνατον να διαλυθεί ένα τέτοιο μαγαζί σαν το δικό μας?Με προσφορές σκόρδα αιγύπτου ένα ευρώ το κεφάλι το σκόρδο?
  Και εμείς να το αγοράζουμε?
  Και μας φταίνε οι γερμανοί?
  Ενα ευρώ για ένα σκόρδο,όταν με ένα ευρώ στην αίγυπτο αγοράζεις όλο το χωράφι?
  Και αντί να ξεφωνίζουμε τους μάγκες με τα σκόρδα, μας βάζουν οι ίδιοι να ξεφωνίζουμε τους κακούς γερμανούς που μας πίνουν το αίμα.
  Και στο πάγκο της λαικής να δοκιμάσεις, πάλι ένα ευρώ θα έχει το σκόρδο..η δικαιολογία? Μα είναι απο χωράφι υποστηρίζει με σθένος ο "παραγωγός" , λές και τα άλλα έρχονται απο τα εργαστήρια της Νάσα.
  Το ίδιο καράβι τα ξεφορτώνει όμως στον περαία,τα σκόρδα, απο την αίγυπτο.
  Και των σούπερ μάρκετ και της λαικής.
  Γιατί να παιδεύεται,και να ξοδεύεται ο αγρότης να φυτεύει σκόρδα, με κίνδυνο να χαθεί η χρονιά, όταν μπορεί να αγοράσει καραβιές τζάμπα,και να τα πουλά για δικά του σαν να ήταν ρολόγια?
  Ποιός ωφελείται?
  Μόνο ο εισαγωγέας,κάποιος απο αυτούς που μας κρατάνε εδώ και 50 χρόνια στο υπέροχο ελλαδιστάν μας.
  Ετσι διέλυσαν και δεν άφησαν ποτέ, ούτε και επί ανδρέα με την μάχη των τελλάρων, να υπάρξει υγιές κίνημα παραγωγών συναιτερισμών και αγορασςτών συναιτεριστών.
  Τους φτιάξαν όλους τάχα μου εμπόρους, διέλυσαν την δυνατότητα αυτόνομης παραγωγής και διάθεσης των δικών μας προιόντων κατα αρχάς στην εσωτερική αγορά,γλυκάθηκαν στο εύκολο χρήμα οι γραφειοκρατιες των συναιτερισμών ,και φτάσαμε να δανειζόμαστε καραβιές με ευρά για να αγοράζουμε καραβιές σκόρδων αιγύπτου και οι μάγκες να βγάζουν καραβιές με ευρά εξαποδώ.
  Και εμείς, οι τάχα μου πανέξυπνοι και μάγκες, βρίζουμε τους κακούς γερμανούς που κατορθώνουν το αυτονόητο στην δική τους χώρα και σταμάτησαν να στέλνουν τις καραβιές με τα ευρά στα δικά μας λαμόγια.

  Κυριε Μητραλέξη μου, όταν εμείς χτίζαμε παρθενώνες οι βόρειοι έτρωγαν βελανίδια έλεγε ένας κουμπάρος που βάφτιζε καλαμπόκια το πάλαι ποτέ.Σήμερα τρώγωμεν βελανίδια και δεν το έχουμε καταλάβει ακόμη.
  Οπου και αν πάω η Ελλάδα με πληγώνει έγραφε ,όχι τώρα με την κρίση, ένας έλληνας που έβλεπε απο νωρίς το χάλι μας.
  Αυτή είναι η ελλάδα που φτιάξαμε,καμαρώνουμε κιόλας για το χάλι μας.
  Δυστυχώς.

  Θείε, δεν φτάνει η φοροδιαφυγή για να δικαιολογήσει το κόστος ζωής στην ελλάδα.
  Μόνο η ένδυση-υπόδηση απο τον τομέα του εμπορίου έχει προσαρμοστεί ,επειδή δεν είναι άμεσο και αναγκαίο όπως η διατροφή φυσικά, στις νέες συνθήκες και βλέπεις επιτέλους τιμές λογικής ,ακόμη και πιό φτηνές απο το παζάρι. Στην Τσιμισκή υπάρχει μαζαγί με γυναικεία παπούτσια ,ρούχα κλπ που έχει τιμές χαμηλοτερες απο λαική γιαυτό και γίνεται λαικό προσκύνημα.Και δεν είναι θέμα ποιότητας κλπ, τα ίδια προιόντα θα ήταν πέντε φορές πάνω πριν 3-4 χρόνια.

 31. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 25/09/2013 09:45:36

  Κ. Μητραλέξη, οι Γερμανοί εφαρμόζουν συμπίεση μισθών, οι πραγματικοί μισθοί έπεσαν εν σχέσει με το 2004 (αν θυμάμαι). Έτσι συμπιέζουν την ζήτηση στην οποία οφείλεται κυρίως ο πληθωρισμός, και αυτό ισχύει και για την εταιρική ζήτηση. Και επειδή η οικονομία τους έιναι κυρίως εξαγωγική, δεν υφίστανται πληθωριστικές πιέσεις εξ' αιτίας αύξησης της ζήτησς από την ιδιωτική κατανάλωση.
  Τουνατίον, στην Ελλάδα είμαστε στον ατνίποδα. Η ενθάρρυνση (ιδιωτικής) της κατανάλωσης στην αέαναη αλλά μη συντηρούμενη ζήτηση με δάνεια ιδιωτικά και κρατικά και η νεθώρρυνση των εισγωγών εις βάρος της εγχώριας παραγωγής σε συνδιασμό με τον μπολσεβίκικο κρατικοδιαιτητισμό μας έφεραν, μαζί με την κλεπτοκρατία, στην χρεωκοπία.
  Και σε τιμές που δεν πέφτουν γιατί όλα σχεδόν εισάγονται. Και επειδή οι εισαγωγές προέρχονται από εταιρίες με πρόσβαση σε παγκοσμιοποιημένες αγορές, δεν επηρρεάζονται από την μικρή Ελλαδική. Αφού στέλνουν πχ την ...Δανέζικη φέτα στα 2,5/κιλό παντού, το αν την στείλουν στην Ελλάδα για 3,50/κιλό δεν θα τους επηρρεάσει. Υπ' αυτήν την έννοια η ενοποίηση με ταυτόχρονη αποβιομαχάνιση εδώ (θα) είναι καταστρεπτική. Δίχως απεξαρτηση από πολιτικές που ευνοούν τις εσαγωγές παγκοσμιοποιημένων προϊόντων με ταυτόχρονη καταστροφή της εγχώριας, μας οδηγεί σε εθνικό αφανισμό, όσο και αν "μετέχουμε" στο κλαμπ των ισχυρών όπως βαυκαλίζεται να διατυμπανίζει η εγ΄χωρια ξενόδουλη ελίτ...

 32. Hans avatar
  Hans 25/09/2013 10:44:46

  Αχ, πόσο γελάω όταν βλέπω άρθρα σαν αυτό...Οι τιμές αγαπητοί είναι φθηνότερες στη Γερμανία κυρίως γιατί έχουν να κάνουν με προϊόντα=χώρα και γραμμή παραγωγής. Φυσικά λειτουργει ο ανταγωνισμός και η καταναλωτική συνείδηση των Γερμανών, μαζί με τη, μέχρι αηδίας, συνήθειά τους να αποταμιεύουν, ωστόσο το σημαντικότερο είναι ότι το κόστος παραγωγής είναι εξαιρετικά χαμηλό λόγω χώρας παραγωγής, μισθών και βελτιστοποίησης της παραγωγής.

  Ωστόσο, άπειρα πράγματα είναι πανάκριβα εδώ στη Γερμανία. Πραγματικά πανάκριβα. Όλες οι υπηρεσίες (δικηγόροι, γιατροί, μεσίτες, υδραυλικοί)

  Ο κανόνας είναι: Παραγωγή (=προϊόν) φθηνή - Άνθρωπος (=υπηρεσίες) πανάκριβες.

  Τα υπόλοιπα είναι λαϊκισμοί.

  • ΩΡΙΩΝ1 avatar
   ΩΡΙΩΝ1 @ Hans 25/09/2013 13:17:07

   Ετσι καταλαβαίνεις κάπως γιατί έχουν "καλή φορολογική" συνείδηση οι ελευθεροεπαγγελματίες Γερμανοί και Βορειοευρωπαίοι γενικώτερα.
   "Όλες οι υπηρεσίες (δικηγόροι, γιατροί, μεσίτες, υδραυλικοί),
   Άνθρωπος (=υπηρεσίες) πανάκριβες."

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Hans 25/09/2013 14:44:08

   Χα χα, πάμφθηνοι οι γιατροί, δικηγόροι και γκαραζιέρηδες στην Ελλάδα !
   Γι αυτό και οι παρασυνόριοι έχουν τρελάνει στις επισκέψεις τους οδοντιάτρους στο Μοναστήρι (κοινώς Μπίτολα), τους καρδιολόγους στο Τίτο Βέλες και τους γαστρεντερολόγους στο Μπλαγκόεβγκραντ (κοινώς Άνω Τζουμαγιά).
   Μόνον η Κορυτσά έχει γλυτώσει, λόγω κακού οδικού δικτύου. Τα βουναλάκια στην άσφαλτο καταστρέφουν τις αναρτήσεις.

   • ΩΡΙΩΝ1 avatar
    ΩΡΙΩΝ1 @ Uncle Stgm 25/09/2013 19:13:41

    Θείε αποστόμωσες τον Hans που συγκρίνοντας Ελληνες με Γερμανούς ελευθεροεπαγγελματίες βρίσκει τους Γερμανούς πολύ ακριβώτερους. Πανάκριβους σε σχέση με τους Ελληνες.
    Εντάξει, όλα είναι σχετικά και οι Ελληνες είναι πανάκριβοι όπως λές σε σχέση με τους Σκοπιανούς, κι ακόμα πιό πανάκριβοι απο εκείνους του Νίγηρα όπως λέει και η Λαγκάρντ. Αλλα με το "όλα είναι σχετικά" δεν νομίζω οτι διαψεύδεται ο φίλος Hans που πιστεύω οτι πράγματι ζεί στη Γερμανία και έχει ζήσει και στην Ελλάδα όπως φαίνεται.

    • Hans avatar
     Hans @ ΩΡΙΩΝ1 25/09/2013 23:50:08

     Όπως είπα, ο κανονας είναι ότι όπου υπεισέρχεται ο παράγοντας άνθρωπος (και ακόμη ειδικότερα, ο Γερμανός πολίτης στη διαδικασία παραγωγής), τότε οι τιμές αγριεύουν και για τους Γερμανούς τους ίδιους. Χτυπάς δηλ. κανένα 200αρι για ένα απλό σφράγισμα, ένα ενοίκιο αμοιβή για τον μεσίτη, κανένα 15άρι-20άρι για μία μέση διαδρομή ταξί κλπ κλπ...

 33. akenaton avatar
  akenaton 25/09/2013 12:10:19

  Όσο επιμένουμε στο κρατικοδίαιτο πελατειακό μοντέλο οικονομίας αγαπητέ, και μάλιστα χωρίς κεντρικό σχεδιασμό, δηλαδή όποιος έχει τον πιο μακρύ ..... θείο στην Κορώνη είναι καβάλα στους άλλους, δυστυχώς υγιή επιχειρηματικότητα δεν θα δούμε. Ούτε και ανάπτυξη φυσικά. Όλα τα άλλα είναι παραμύθια για μικρά παιδάκια - πελατάκια που χτυπάνε παλαμάκια και κουνάνε σημαιούλες των ελληνικών κομμάτων εντός ή εκτός του "συνταγματικού τόξου".

  • ΩΡΙΩΝ1 avatar
   ΩΡΙΩΝ1 @ akenaton 25/09/2013 13:11:24

   To θέμα είναι οτι δεν επιμένουμε εμείς στο κρατικοδίαιτο πελατειακό μοντέλο οικονομίας αγαπητέ Ακενατών. Οι συν-κυβερνώντες μας επιμένουν και ο θάνατός μας είναι η (καλή) ζωή τους...

 34. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 25/09/2013 13:22:03

  Δεν είμαστε βλάκες σαν τους Βερολινέζους κύριε Μητραλέξη !
  Άν δεν φουσκώναμε τις τιμές με "αέρα" κεντρικής λεωφόρου για την οδό Καπνικαρέας, πώς θα είχαμε πάρει το Καγιέν ή την Άουντι "νεκροφόρα";
  Είδατε τι πάθανε με τα φθηνά ακίνητα οι Βερολονέζοι: Τους βρήκανε φτηνιάρηδες και πλάκωσαν οι "βλάχοι" (συγγνώμη οι Σβάμποι, οι πράσινοι τσιγκούνηδες νάνοι απο τον ωραία Στουτγάρδη).
  Δεν πα να φωνάζουν "Schwaben raus" οι πρωτευουσιάνοι! Οι "βλάχοι" θα φύγουν απο το Βερολίνο, όταν ο Spree παρατήσει τον Havel ή εκείνος τον Έλβα, και στείλουν τα νερά τους στον Δούναβη η στον Νέκαρ. Μόνον με πιρόγες θα επιστρέψουν στο νότο.

 35. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 25/09/2013 16:27:31

  Δείτε στον σημερινό "Ελεύθερο Τύπο":
  Το δυάρι στο Βερολίνο όπου διέμενε κάποτε η φοιτήτρια Άνγκελα Μέρκελ, νοικιάζεται σήμερα (εξαιρετικά ανακαινισμένο, βλ. φωτό) για 55 ευρώ το μήνα.
  Ακούτε Αθηναίοι και λοιποί Έλληνες τρομπαδόροι των ακινήτων;
  Ακούτε καρεκλοκένταυροι του φορολογικού μας μηχανισμού;
  Ελλάδα, η χώρα της απόλυτης αλλά συγκαλυμμένης φούσκας ακινήτων.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Uncle Stgm 25/09/2013 23:01:44

   Πῆγα καὶ τὸ εἶδα ἀπὸ κοντά (εἶναι καὶ δίπλα), ἔτσι γιὰ... προσκύνημα! (Θοῦ Κύριε...)

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Uncle Stgm 25/09/2013 23:02:28

   Νοικιάζεται μὲ τὴ μέρα σὲ τοὐρίστες γιὰ 55 Εὐρώ, μὲ τὴ μέρα, ἀντὶ ξενοδοχείου, γιὰ νὰ εἴμαστε καὶ δίκαιοι.

 36. ΩΡΙΩΝ1 avatar
  ΩΡΙΩΝ1 25/09/2013 20:17:31

  Θείε ό,τι και να κάνουμε οι ταλαίπωροι Αθηναίοι και λοιποί Έλληνες τρομπαδόροι των ακινήτων, δεν θα φτάσουμε ποτέ τους τίγρεις του Βορρά τρομπαδόρους ακινήτων της Ιρλανδίας, ούτε τους Σούπερ τρομπαδόρους της Ισπανίας που έδιναν δάνεια διάρκειας 70 ετών σε εβδομηντάρηδες στην πενταπλάσια απο την πραγματική αξία του ακινήτου...Δεν γκρεμίσαμε εμείς τη Leehman Brothers ούτε φέραμε εμείς την κρίση στην Ευρωζώνη.
  Ούτε αν εξαφανιστούμε τελείως εμείς θα μικρύνει πάνω απο 0,5% αυτή η κρίση, όπως πολύ καλά γνωρίζεις...

 37. Georgios avatar
  Georgios 25/09/2013 23:16:52

  To άρθρο αντανακλά ξεκάθαρα ένα από τα μειονεκτήματα μας σαν λαό. Την υπερβολή...Ζω και εργάζομαι Γερμανία και γνωρίζω ακριβώς τα προιόντα στα οποία αναφέρεται το άρθρο. Συμφωνώ απολύτως ότι μπορείς να βρείς προιόντα σε τέτοιες τιμές με μιά διαφορά, την κάκιστη ποιότητα. Τέτοια κατηγορίας προιόντα είναι λίγο καλύτερα από σκουπίδια για να μιλήσω και εγώ με την γνωστή μας υπερβολή :) Αν θέλεις πραγματικά ποιοτικά προιόντα πρέπει να πληρώσεις τα πάντα πολύ πιο ακριβά, ακόμα και το κρέας που σε γενικές γραμμές είναι πολύ πιο φθηνό εδώ. Αυτό φυσικά δεν ανερεί το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η χώρα του καρτέλ κλπ.

  • ΩΡΙΩΝ1 avatar
   ΩΡΙΩΝ1 @ Georgios 26/09/2013 15:14:04

   Δηλαδή τα αντίστοιχα ή και τα ίδια προιόντα στην Ελλάδα έχουν εξαιρετική ποιότητα ,εξ ου και διπλάσια τιμή, επειδή εδώ οι καρτελάδες φοβούνται τον κρατικό έλεγχο περισσότερο απ' τους Γερμανούς?

 38. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 26/09/2013 03:04:49

  Προ ετών ο τότε υπουργός (υπ)Αναπτύξεως κος Παπαθανασίου επισκέφτηκε το ΕΒΕ της πόλεώς μας. Ο τότε Πρόεδρος του ΕΒΕ στην προσφώνησή του είπε: "... και κάτι πρέπει να γίνει κε Υπουργέ με τις Αλυσίδες Διανομής, Δεν μπορεί το ΔΙΚΟ ΜΟΥ ρύζι να πουλιέται στην Ιταλία πολύ φτηνότερα από ότι στην ΔΙΚΗ ΜΟΥ πόλη!"
  Όπως σωστά είπατε, υπάρχει καρτέλ, επειδή η αγορά μας είναι ρηχή. Και είναι ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ η αναχαίτισή του. Θυμάμαι ο Κώστας Καραμανλής, σε μια από τις ελάχιστες ζωηρές του κινήσεις, έβαλε πρόστιμο για "εναρμονισμένες πρακτικές" στις 5 κυριότερες αλυσίδες. Την άλλη μέρα, ο Πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ, νομίζω ο Βερόπουλος είπε το εξής ανατριχιαστικό: " Κακώς μπήκε το πρόστιμο. Γιατί το πρόστιμο είναι στοιχείο κοστολογίου και θα αυξήσει τις τιμές Λιανικής"! Δηλαδή, άθελά του μάλλον, παραδεχόταν δημοσίως την ύπαρξη ολιγοπωλιακής καταστάσεως! Και πως να μην είναι έτσι αφού οι πέντε έχουν 82% του ολικού τζίρου;
  Αντίθετα, στις ηλεκτρικές συσκευές, είμαστε από τις φτηνότερες αγορές στην Ευρώπη (και από την Γερμανία, κατά κανόνα), επειδή υπάρχουν οι συνεταιρισμένοι μικροί, όπου δεν χωρεί καρτέλ λόγω αριθμού, που συγκρατούν και τις αλυσίδες.
  Λύσεις υπάρχουν, αλλά όχι χωρίς πραγματική πολιτική βούληση και δύναμη. Ο.ε.δ. για την αβελτηρία μας.

 39. Georges avatar
  Georges 27/09/2013 15:15:15

  Κύριε Μητραλέξη, περίμενα να έχετε συμπεριλάβει στον προβληματισμό σας μια σειρά παραμέτρων, όπως είναι το κόστος παραγωγού, το κόστος μεταφοράς, το κόστος ενέργειας γενικότερα, αλλά και άλλους όπως η φορολογία και το κόστος χρηματοδότησης. Το ίδιο είναι η Γερμανία, όπου οι αγελάδες (για να πάω στο γάλα, που φέρνετε ως παράδειγμα) έχουν απέραντες εκτάσεις να βοσκήσουν δωρεάν, με την Ελλάδα που υποχρεωτικά έχουμε σταβλισμένη κτηνοτροφία; Το ίδιο είναι η Γερμανία, όπου τα προϊόντα μπαίνουν στο τρένο και μοιράζονται σε πόλεις και χωριά, με την Ελλάδα που το γάλα πρέπει να φτάσει εγκαίρως με πλοίο στους Παξούς, την Τήλο ή την Αντίπαρο με λιγότερα από δέκα σημεία διάθεσης (πλην καλοκαιριού); Πολιτικό είναι το θέμα; Δεν νομίζω...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.