#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/12/2012 08:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τη Δευτέρα τα 34,4 δισ - Σενάριο για νέα επαναγορά ομολόγωνΣυνολικά 52 δις ευρώ θα είναι τα χρήματα που θα πάρει η Ελλάδα τους επόμενους μήνες καθώς στα συμφωνηθέντα 44 δις ευρώ θα προστεθούν και άλλα 8 δις ευρώ για την επαναγορά. Πρόκειται για το επιπλέον δάνειο που θα δώσει ο EFSF στην Ελλάδα ώστε να αγοράσει το χρέος της και να το μειώσει κατά 20 δις ευρώ.

Εκτός σοβαρού απροόπτου, η δόση των 34,4 δις ευρώ θα έρθει στην Ελλάδα ακόμη και την επόμενη Δευτέρα αφού σήμερα το Eurogroup αποφασίζει για την εκταμίευσή της χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Το προανήγγειλαν αξιωματούχοι από Γαλλία και Φινλανδία αλλά και από το Βερολίνο. Μοσκοβισί και Ουρπιλάινεν μίλησαν με καλά λόγια για την επαναγορά εκτιμώντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα δώσουν το πράσινο φως για τη δόση.

Την ίδια στιγμή, ένα νέο σενάριο για μελλοντική επαναγορά των ομολόγων που έχουν ιδιώτες που δεν συμμετείχαν στο πρώτο PSI φέρνουν στο φως εμπιστευτικά έγγραφα του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας. Ήδη, οι κουβέντες για νέο κούρεμα έχουν αρχίσει να ακούγονται καθώς το χρέος της Ελλάδας το 2020 θα είναι 128% του ΑΕΠ αντί 124% του στόχου καθώς η επαναγορά μειώνει το χρέος κατά 9,5 μονάδες αντί για περίπου 11% που υπολογιζόταν στην αρχή.

Για να καλυφθεί το κενό αυτό θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα που δεν είναι άλλα από τη νέα επαναγορά ομολόγων που δε μπήκαν το Μάρτιο στο κούρεμα.

Βεβαίως δε θα αποκλείονταν μέτρα όπως επιπλέον μείωση των επιτοκίων για τα διμερή δάνεια ή μείωσης της εθνικής συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Η περίπτωση της νέας επαναγοράς συζητείται εφόσον η Ελλάδα πετύχει πλεόνασμα το 2013. Υπολογίζεται ότι οι συνολικές πληρωμές τα επόμενα χρόνια για τα ομόλογα που δεν εντάχθηκαν στο PSI είναι περί τα 5,5 δις ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βασίλης avatar
  Βασίλης 13/12/2012 09:02:14

  Τελικά για να καταλάβουμε εμείς οι αδαείς περί τα οικονομικά:
  Η επαναγορά λένε οι κυβερνητικοί ΠΕΤΥΧΕ.
  Η επαναγορά λένε οι αντιπολιτευόμενοι ΑΠΕΤΥΧΕ.
  Α. Ο στόχος ήταν να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας κατά 20 δις. Μειώθηκε; ΝΑΙ.
  Β. Ο στόχος ήταν μετά από αυτή τη μείωση το χρέος να ήταν στα λογιστικά κιτάπια των μεγάλων της τρόικα στο 124 ή στο 126,6% το έτος 2020. Θα είναι; ΟΧΙ.
  Γ. Θα πετύχαινε το πρόγραμμα αν οι τιμές των ομολόγων αγοράζονταν στα 28 - 30 σέντς αλλά τελικά επειδή κανένα fund του εξωτερικού δεν θα συμμετείχε (!) αποφασίστηκε να τους δώσουμε τιμή 33,8 σεντς. Άρα το πρόγραμμα απέτυχε γιατί αγοράσαμε ακριβότερα.
  Δ. Θα λάβουμε νέο δάνειο 8 δις από το EFSF, για να πληρώσουμε τα ομόλογα που μόλις αγοράσαμε. Ναι αλλά χρειαζόμαστε ακόμη 3,9 δις γιατί το κόστος της επαναγοράς ανήλθε σε 11,9 δις. Αυτά από που θα βρεθούν; Μήπως από τα νέα μέτρα που ήδη από σήμερα συζητούνται στην Ευρώπη και το ΔΝΤ;
  Ε. Οι ελληνικές τράπεζας συμμετείχαν στην επαναγορά με το 100% των χαρτοφυλακίων τους. Δηλαδή σήμερα και επίσημα όλες οι ελληνικές τράπεζες (αν δεν στηριχθούν στο 100% από την ΕΚΤ) είναι ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΕΣ. Γι αυτό πρέπει να λάβουν τα 27 δις που απαιτούνται για την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Ναι αλλά με τη δόση των 44 δις προβλέπονταν ότι στις τράπεζες θα κατέληγαν τα 23,8δις. Τα υπόλοιπα 3,2δις από που θα τα εισπράξουν;
  ΣΤ. Εμείς τη δόση να πάρουμε και για όλα τα άλλα ποιος νοιάζεται; Έτσι δεν λέμε σ' αυτή τη χώρα, που επίσημα κυβερνάται πλέον από το eurogroup και το ΔΝΤ; Για του λόγου του αληθές το φορολογικό νομοσχέδιο πρώτα κατατίθεται σήμερα στο eurogroup για έγκριση και μετά στην ελληνική Βουλή (εδώ γελάνε) για ΨΗΦΙΣΗ και όχι για συζήτηση φυσικά.
  Συγγνώμη για το μακροσκελές. Ελπίζω να δημοσιευθεί και να μην κουράστηκα άδικα να γράφω. Ευχαριστώ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.