Της συνιστώσας το κάγκελο
09/09/2015 20:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Της συνιστώσας το κάγκελο

Έγινε για ακόμα μια φορά στον ΣΥΡΙΖΑ με τα ψηφοδέλτια

Της συνιστώσας το κάγκελο έγινε για ακόμα μια φορά στον ΣΥΡΙΖΑ με τα ψηφοδέλτια. Τι και αν δεν υπάρχει αριστερή πλατφόρμα, τώρα υπάρχει «53+» που αντιπολιτεύεται τον Τσίπρα. Παρότι είχε σχεδόν 40 θέσεις κενές στα ψηφοδέλτια μετά τη διάσπασή του, στον ΣΥΡΙΖΑ κατάφεραν να το κάνουν θρίλερ μόνο και μόνο γιατί έχουν μάθει να ηγούνται συνιστωσών και όχι σοβαρού και υπεύθυνου κόμματος.

Η διαπραγμάτευση που γινόταν στις προηγούμενες εκλογές μεταξύ Τσίπρα και Λαφαζάνη για το αν θα μπει ο Βαρουφάκης και ο Λαπαβίτσας στα ψηφοδέλτια τώρα εξελίχθηκε σε διαπραγμάτευση με πολλά μαχαιρώματα για το αν θα έχει τον πρώτο λόγο μέσα στο κόμμα η ομάδα του πρώην Μαξίμου (Παππάς, Δραγασάκης, Φλαμπουράρης κλπ) ή αν θα έχει τον πρώτο λόγο η ομάδα που συσπειρώνεται γύρω από τον Τσακαλώτο και τους «53+».

Και τελικά μοίρασαν τα καπετανάτα τους ως εξής: Πήρε η ομάδα του πρώην Μαξίμου την Α’ Αθήνας όπου τέθηκε επικεφαλής ο Φλαμπουράρης και τη Β’ Αθήνας η νέα εσωκομματική αντιπολίτευση όπου τέθηκε επικεφαλής ο Τσακαλώτος. Ο καβγάς γινόταν για το αν θα είναι στην Α’ Αθήνας ο Σακελλαρίδης (53+) και στη Β’ ο Σκουρλέτης ή ο Παππάς (πρώην Μαξίμου).

Τελικά στη Β’ Αθήνας η νέα εσωκομματική αντιπολίτευση πέρασε σε εκλόγιμες θέσεις και ορισμένους που είχαν ψηφίσει παρών όπως η Καββαδία και η Κατριβάνου και πάει λέγοντας.

Ουσιαστικά εξ’ αιτίας της ομάδας που κινείται γύρω από τον Τσακαλώτο (αν και δεν είναι απολύτως ενιαία) δεν έγινε καν σοβαρή συζήτηση για να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια ο Γιάννης Πανούσης. Τελικά ο Τσίπρας κατάφερε να περάσει μόνο τον Κοτζιά στο ψηφοδέλτιο επικρατείας στην τρίτη θέση που είναι και εκλόγιμη.

Το πιο σοβαρό όμως πέρα από τη σύνθεση των ψηφοδελτίων είναι ότι αυτή η διαμάχη των εσωκομματικών ισορροπιών στην Κουμουνδούρου υποκρύπτει και σοβαρότερες πολιτικές διαφωνίες για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα μετά τη μεταπήδησή του στο μνημονιακό στρατόπεδο.

Ήδη η ομάδα των «53+» ειδικότερα τα στελέχη που έχουν πιο στενή σχέση με το κόμμα και λιγότερο με τις κυβερνητικές θέσεις του προηγούμενου υπουργικού σχήματος του Τσίπρα έχουν θέσει βέτο για κυβερνητική συνεργασία με ΝΔ, πρωτίστως αλλά και με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δευτερευόντως. Από εκεί προκύπτουν και οι παλινωδίες και η αποφυγή οποιασδήποτε ουσιαστικής και πειστικής δέσμευσης του Τσίπρα για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικές συνεργασίες.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα διαφορετικά έστω και σε επίπεδο αποχρώσεων είπαν οι Τσακαλώτος και Δραγασάκης στο θέμα τυχόν κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ την Τρίτη όταν ανέκυψε θέμα ύστερα από το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ που επικαλείται πηγές των Βρυξελλών σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού». Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι και ο Πανούσης που κόπηκε πριν καν τεθεί ζήτημα έχει ταχθεί υπέρ ευρύτερων πολιτικών κυβερνητικών συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν πραγματικά εννοεί αυτά που λέει η νέα εσωκομματική αντιπολίτευση όπως τα διατύπωσε στην πανελλαδική συνδιάσκεψη πριν από καμιά δεκαριά μέρες τότε θα μείνουν στο ΣΥΡΙΖΑ αν ξαναείναι κυβερνητικό κόμμα μόνο σε περίπτωση συνεργασίας με Καμμένο (αν μπει στη βουλή). Αλλιώς διαμηνύουν ότι θα πάρουν το καπελάκι τους (κάποιοι απ’ αυτούς) ή το κουβαδάκι τους και θα πάνε σ’ άλλη παραλία. Οπότε σε περίπτωση πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ με τα χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνει το νέο θρίλερ θα είναι ο σχηματισμός (αν και όποτε) της νέας κυβέρνησης.

Με δυο λόγια η ακυβερνησία είναι προ των πυλών. Από την άλλη μεριά όμως ποιος μπορεί να τους πιστέψει ότι εννοούν αυτά που λένε και πως δεν είναι απλά ένα προεκλογικό τρυκ για να κοροϊδέψουν τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και να τους υφαρπάξουν την ψήφο; Δηλαδή να κάνουν ότι έκανε και ο Λαφαζάνης που μάζευε τις ψήφους δραχμή τη δραχμή για να τις δώσει πεσκέσι στον Τσίπρα να υπογράψει τρίτο μνημόνιο για να μείνουμε στο ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση όμως το συμπέρασμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πείσει για αυτά που έχει υπογράψει και που θα πρέπει να εφαρμοστούν με βάση το τρίτο μνημόνιο, οπότε ακόμα και αν εξαιτίας της στάσης της ομάδας των «53+» υφαρπάξει την ψήφο ορισμένων απογοητευμένων ψηφοφόρων του που σκέφτονται αυτή τη στιγμή κυρίως την αποχή, δεν μπορεί να εγγυηθεί την κυβερνητική σταθερότητα γιατί δεν μπορεί να εξασφαλίσει την κοινωνική συναίνεση και την κοινωνική ειρήνη μέσα στην κοινωνία, δεν μπορεί να πείσει τους ψηφοφόρους του για την πολιτική που έχει δεσμευτεί ότι θα ακολουθήσει.

Όπως και να έχει το πράγμα ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει και τώρα παράγοντας πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.