#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/01/2013 09:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Την πολιτική επιστράτευση επισείει η κυβέρνηση στους απεργούς των αστικών συγκοινωνιώνΜε το «όπλο» της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών στις αστικές συγκοινωνίες απειλεί η κυβέρνηση, σε μια περίοδο που αρχίζει να φαίνεται ότι υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός από την αξιωματική αντιπολίτευση για να υπάρξει ένας απεργιακός κλοιός και να διογκωθεί το μέτωπο των εργαζομένων που διαφωνούν με τη μνημονιακή πολιτική.

Η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό, και δεν θα αργήσει ενδεχομένως να φανεί, το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει το όπλο της επίταξης των εργαζομένων. Ουσιαστικά με έμμεσο τρόπο και με το επιχείρημα της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος ήδη υποδεικνύουν την επίταξη, η οποία όμως είναι εξαιρετικά δύσκολη απόφαση.

Σε μια χρονική στιγμή που η κυβέρνηση σε θεωρητικό- ή φραστικό - επίπεδο επιζητεί την κοινωνική συναίνεση, επενδύει πολιτικά στη γνωστή θεωρία του κοινωνικού αυτοματισμού, επιδιώκοντας να στραφεί η μία κοινωνική ομάδα κατά της άλλης, με αφορμή τις διακοπές ρεύματος.

Η αναφορά του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη ουσιαστικά για συντεχνιακές διεκδικήσεις των απεργών και οι έμμεσες επισημάνσεις περί «ρετιρέ» προδιαγράφουν τις μελλοντικές κινήσεις, στη γραμμή βεβαίως που χάραξε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με τις αυστηρές οδηγίες που έχει δώσει.

Παρά την αυστηρή κριτική και την επίθεση που εξαπολύουν στους συνδικαλιστές, μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για την επίταξη και στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν να δουν πώς θα εξελιχθούν οι κινητοποιήσεις.

Τις επόμενες ημέρες και αν η κατάσταση φθάσει στο απροχώρητο, θα χρησιμοποιήσει το «όπλο» της επιστράτευσης, για το οποίο όμως υπάρχουν ενστάσεις στο εσωτερικό του Υπουργικού Συμβουλίου. Παράλληλα επιστρατεύονται υπουργοί και βουλευτές σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί η άμυνα της κυβέρνησης έναντι της κριτικής των απεργών, ενώ ανεβαίνουν σιγά σιγά οι τόνοι και στέλνονται non papers.

Κομματική πειθαρχία έχει τεθεί και για τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και γίνεται προσπάθεια να ευθυγραμμιστούν πλήρως με τις κυβερνητικές προτάσεις, αν και ο διαγραμμένος πρόεδρός της, Κιουτσούκης είναι στα κάγκελα.

Η κυβέρνηση διαμορφώνει τις συνθήκες για να κερδίσει πολιτικά οφέλη από τη θεωρία περί κοινωνικού αυτοματισμού. Έτσι χτίζει σιγά-σιγά το επιχείρημα της επιστράτευσης προτάσσοντας το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να υπολογίζει πάντοτε όλες τις παραμέτρους που θωρακίζουν το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα των πολιτών.Αν και δεν επικρίνουν το δικαίωμα στην απεργία, διευκρινίζουν ότι δεν πρέπει να προκαλούνται προβλήματα στο κοινωνικό σύνολο και στο δημόσιο συμφέρον από συντεχνιακές αντιλήψεις.

«Γι΄ αυτόν τον λόγο η μεν κυβέρνηση κάνει αυτό που οφείλει να κάνει και καθένας από όλους εκείνους οι οποίοι ασκούν τα δικαιώματά τους αναλαμβάνει τις ευθύνες του» διαμηνύουν από το Μαξίμου.

Υπάρχουν όμως και υπουργοί που διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο και σε προφανή αμηχανία, παρακολουθώντας με αγωνία και έκδηλο φόβο για το πολιτικό κόστος το απεργιακό μέτωπο.

«Το κόστος θα είναι μεγάλο και θα φανεί σε βάθος χρόνου» παραδέχονται υπουργοί που δεν συμφωνούν με τη θεωρία του κοινωνικού αυτοματισμού, δηλαδή στην αντιπαράθεση μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, στην οποία επενδύει η κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά που ακούγεται και θυμίζει τη φράση του Λένιν που παρομοίαζε τις απεργίες- ακόμη και την πιο μικρή και ασήμαντη- με τα «κεφάλια της Λερναίας Υδρας της επανάστασης» . 

Η κυβέρνηση σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σταματήσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις επιλέγει τη μετωπική σύγκρουση με τους απεργούς και δεν θα αργήσει να προτάξει και το επιχείρημα ότι η απεργία έχει πολιτικά κίνητρα και είναι καθοδηγούμενη.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η πολιτικοποίηση της υπόθεσης θα τους βοηθήσει να ξεφύγουν από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται λόγω των λανθασμένων χειρισμών που έχουν γίνει.

Σε όσους υποστηρίζουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί να αποφύγει το πολιτικό κόστος, απαντούν ότι ο Πρωθυπουργός έχει πλήρη και απόλυτη επίγνωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και κρατάει στα χέρια του το «όπλο» της πολιτικής επιστράτευσης, αν η κατάσταση φθάσει στο απροχώρητο. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι «το μπαλάκι» βρίσκεται πλέον στο πρωθυπουργικό γραφείο. Η αλαζονεία όμως που επιδεικνύουν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη είναι πρωτοφανής. Υπάρχουν ευθύνες γι΄ αυτή την εξέλιξη; «Όλοι έχουν ευθύνες ανάλογα με τον ρόλο τους» επισημαίνουν ορισμένοι υπουργοί, αλλά καθιστούν σαφές ότι δεν είναι η ώρα να αναζητηθούν, να καταλογιστούν και να επιμεριστούν.

Μ.Α.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 23/01/2013 10:44:32

  Οι απεργιακές κινητοποιήσεις του μετρό έχουν αφαιμάξει το οικογενειακό μας εισόδημα, ειδικά για όσους διανύουμε μεγάλες αποστάσεις καθημερινά για να πάμε στη δουλειά μας ή πρέπει να εξυπηρετούμε και μέλη των οικογενειών μας (όπως εγώ). Μου έχουν στοιχήσει δεκάδες χαμένες εργατοώρες, ταλαιπωρία και τουλάχιστον 350 ευρώ από τον περασμένο Νοέμβριο, ίσως και 400. Τη στιγμή που δεν έχω ακόμα ξεχρεώσει την εφορία!
  Κανείς από το επιβατικό κοινό δεν είναι αλληλέγγυος με ανθρωπους όπως ο πασόκος και νυν Ανταρσύας Σταματόπουλος, που προσλήφθηκαν με μέσον, λαμβάνουν τεράστιους μισθούς και βγάζουν τη γλώσσα σε εκατομμύρια ανέργους και μετακινούμενους με το μετρό. Επιπλέον, καταφέρνουν με διάφορα κόλπα να μην περικόπτεται τίποτα από το παχύ τους εισόδημα. Και θέλουν να μπουν σε ειδικό μισθολόγιο! Το ποτήρι με τους κηφήνες αυτούς ξεχείλισε....
  Οχι επιστράτευση κύριοι, εφ' όσον η απεργία έχει κριθεί παράνομη. ΑΠΟΛΥΣΗ! Ο,τι προβλέπει ο νόμος. Υπάρουν χιλιάδες νέοι άνεργοι και με προσόντα που θα ήθελαν να εργαστούν στο μετρό.
  Ελπίζω να δημοσιευτεί το σχόλιό μου...

 2. parsifal avatar
  parsifal 23/01/2013 11:25:53

  Η πολιτική επιστράτευση επρεπε να εχει γίνει χθές... Εν καιρώ βιαίας πτωχεύσεως των πολλών, εν καιρώ ανεργίας ανω του 10 %, απλήρωτης η αποσπασματικώς πληρωμένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, οι κύριοι αυτοί απολαμβάνουν εργασιακής ασφάλειας και τα χρήματα είναι στην τράπεζα κάθε μήνα. Οταν καταρρέει το σύμπαν για την πλειονότητα των πολιτών, δεν είναι αποδεκτό οι ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ της παρούσης συγκυρίας δημόσιοι υπάλληλοι με "ευρωπαικές" συθήκες εργασίας και απολαβών να εκβιάζουν για παραπάνω επιδαψιλεύσεις κρατικής στοργής.
  Επιστράτευση τώρα και οχι ως συνήθως με ανεκτέλεστα ΦΑΠ χωρίς συνέπειες.
  Αλλιώς θα ακολουθήσουν αλλα κηφηναριά προνομιούχων συμμοριτών σε μια ανεξέλεγκτη χιονοστοιβάδα κοινωνικής διαλύσεως που μοιραία θα επιφέρει βία και καταστολή, ού μήν και αλλου είδους και εντάσεως σύρραξη.

 3. panos avatar
  panos 23/01/2013 11:44:16

  Η πολιτικη επιστρατευση συμφερει και τα δυο μερη και μαλλον εκει θα παει. Βεβαια η απολυτη ΞΕΦΤΙΛΑ του πολιτικου συστηματος ειναι οτι τοσα χρονια διοριζε χωρις ΑΣΕΠ τα πελατακια τους και φτασαμε στο σημειο ο καθε εργαζομενος στα ΜΜΜ να αμειβεται περισσοτερο απο τους πιλοτους-γιατρους του ΕΣΥ-στρατιωτικους- δικαστικους κ.λ.π. Αυτη ειναι η Ελλαδα του 2013 και οφειλετε στους πολιτικους μας που διοριζαν συνεχεια με δανεικα και ανεξελεγκτα χωρις να υπολογιζουν τις συνεπειες. Α. ΣΑΜΑΡΑ πρεπει αμμεσα να το δεις το θεμα γιατι οι εποχες των φαυλων ΣΟΣΙΑ....ΛΗΣΤΩΝ εχουν περασει στο παρελθον. και πρεπει να δουμε τι κανουμε απο δω και περα.

 4. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 23/01/2013 11:50:14

  Δεν κατάλαβα,πού εχει ευθύνες η Κυβέρνηση;Θα έχει ευθύνη μόνο αν κάνει πίσω και αρχίσει τις εξαιρέσεις στο ενιαίο μισθολόγιο.
  Οποιος θέλει να απεργήσει ας το κάνει,είναι συνταγματικό δικαίωμα αλλά όχι και να πληρώνεται γι'αυτό.Είναι κοροϊδία..

 5. BLACKQUEEN avatar
  BLACKQUEEN 23/01/2013 12:06:18

  Ο εργαζόμενος στο Μετρό λοιπόν (και όχι μόνο), έχει δικαίωμα να απεργήσει με ....εύλογο (;;;;) αίτημα την εξαίρεσή του (!!!!!) από το ενιαίο μισθολόγιο. Στο όνομα αυτής της ανεκδιήγητης απαίτησης, εκβιάζει νεκρώνοντας ένα δημόσιο μεταφορικό μέσο, δημιουργεί εφιαλτικό σκηνικό στην πόλη και υποχρεώνει σε φυσική και οικονομική ταλαιπωρία όλους τους υπόλοιπους δυστυχείς εργαζόμενους του λεκανοπεδίου!!!! Αυτή η μέθοδος ''διεκδίκησης'' όμως, θα ήταν δίκαιο να επιτρέπεται να επιλέγεται επί μακρόν, τότε μόνον, όταν όλοι οι πολίτες ο καθένας από την εργασιακή του θέση, θα μπορούσαμε κατά περίπτωση και κατά περίσταση, να εκβιάσουμε, πιέσουμε, απαιτήσουμε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις τα ''δικαιώματά μας'', με τον ίδιο ....αποτελεσματικότατο τρόπο που έχουν στη διάθεσή τους οι βολεμένοι στα ''καίρια πόστα'', υποκριτές, κομματοσάλιαγκες.
  Όμως οι Ιδ.υπάλληλοι και οι Ελ.επαγγελματίες, όλοι όσοι δεν διαθέτουμε τον θαυματουργό ομφάλιο λώρο με τους εκάστοτε κυβερνητικούς κατσαπλιάδες, βρισκόμαστε πάντοτε όμηροι, αδύναμοι, έρμαιοι, των μεταξύ τους εκβιαστικών παιγνίων. Αναρωτιέμαι κατά πόσο αυτό είναι δίκαιο κι αν ήρθε επί τέλους η ώρα να επιβληθεί το αυτονόητο. Δεν πρόκειται περί .....κοινωνικού αυτοματισμού, απλή λογική είναι. Όταν η πλειοψηφία των εργαζομένων χωρίς καν ζώνη ασφαλείας , εξαναγκάζεται σε καθημερινές μετωπικές συγκρούσεις με τη σκληρή πραγματικότητα των μνημονιακών επιλογών (1.500.000 ΑΝΕΡΓΟΙ), πόσο είναι δίκαιο και Συνταγματικά επιτρεπτό, κάποιοι ''επίλεκτοι'' - εγωϊστές - κομματικοί σημαιοφόροι, να διεκδικούν ακόμα και σήμερα εξαίρεση και να ''αγωνίζονται'' για την παραμονή τους στην εύφορη, απάνεμη κοιλάδα της συνδιαλλαγής με την εξουσία;;;
  ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ΙΣΟΝΟΜΙΑ-ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ.
  ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΑΛΙΣΒΕΡΙΣΙ.

 6. fitsoulas avatar
  fitsoulas 23/01/2013 12:21:49

  Τι έγινε ρε παιδιά, είναι ο Λένιν υποχρεωτικό ανάγνωσμα στη Συγγρού πλέον;

 7. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 23/01/2013 12:48:35

  Και την πολιτική επιστράτευση θα τη γράψουν εκεί που δεν πιάνει μελάνι...

  Και εγώ είχα την ελπίδα πως θα βλέπαμε τον Α.Σ να έχει την πυγμή του Ρήγκαν (FAA 1981) στο θέμα των υπαλλήλων της Βουλής! Αντί γι'αυτό βλέπουμε ακόμα και τον απίθανο Σταματόπουλο να τινάζει στον αέρα την Αθήνα σε ρόλο ΣταμουλοΚολλά...

  Περίμενα μια κυβέρνηση που θα αντιδρά με αποφασιστικότητα , όχι πάλι με σκυλοκαυγάδες στα παράθυρα των καναλιών και...εκλήσεις!

  Εδώ χρειάζεται μιά δρακόντια νομοθεσία που να περιορίζει τα δικαιώματα εργαζομένων & συνδικαλιστών σε περιπτώσεις που οι κινητοποιήσεις τους είναι σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

  Και μετά γύρισα απο το άλλο μου πλευρό και είδα άλλο όνειρο (τον Μιχαλολιάκο να τρίβει τα χέρια του!)

  • Chris avatar
   Chris @ ΣΤΕΛΙΟΣ 23/01/2013 23:07:28

   Like για τον Ρήγκαν!

 8. BLACKQUEEN avatar
  BLACKQUEEN 23/01/2013 13:20:45

  Ο εργαζόμενος στο Μετρό λοιπόν (και όχι μόνο), έχει δικαίωμα να απεργήσει με ...εύλογο (;;;;) αίτημα την εξαίρεσή του (!!!!!) από το ενιαίο μισθολόγιο. Στο όνομα αυτής της ανεκδιήγητης απαίτησης, εκβιάζει νεκρώνοντας ένα δημόσιο μεταφορικό μέσο, δημιουργεί εφιαλτικό σκηνικό στην πόλη και υποχρεώνει σε φυσική και οικονομική ταλαιπωρία όλους τους υπόλοιπους δυστυχείς εργαζόμενους του λεκανοπεδίου!!!! Αυτή η μέθοδος ''διεκδίκησης'' όμως, θα ήταν δίκαιο να επιτρέπεται να επιλέγεται επί μακρόν, τότε μόνον, όταν όλοι οι πολίτες ο καθένας από την εργασιακή του θέση, θα μπορούσαμε κατά περίπτωση και κατά περίσταση, να εκβιάσουμε, πιέσουμε, απαιτήσουμε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις τα ''δικαιώματά μας'', με τον ίδιο ....αποτελεσματικότατο τρόπο που έχουν στη διάθεσή τους οι βολεμένοι στα ''καίρια πόστα'', υποκριτές, κομματοσάλιαγκες.
  Όμως οι Ιδ.υπάλληλοι και οι Ελ.επαγγελματίες, όλοι όσοι δεν διαθέτουμε τον θαυματουργό ομφάλιο λώρο με τους εκάστοτε κυβερνητικούς κατσαπλιάδες, βρισκόμαστε πάντοτε όμηροι, αδύναμοι, έρμαιοι, των μεταξύ τους εκβιαστικών παιγνίων. Αναρωτιέμαι κατά πόσο αυτό είναι δίκαιο κι αν ήρθε επί τέλους η ώρα να επιβληθεί το αυτονόητο. Δεν πρόκειται περί .....κοινωνικού αυτοματισμού, απλή λογική είναι. Όταν η πλειοψηφία των εργαζομένων χωρίς καν ζώνη ασφαλείας , εξαναγκάζεται σε καθημερινές μετωπικές συγκρούσεις με τη σκληρή πραγματικότητα των μνημονιακών επιλογών (1.500.000 ΑΝΕΡΓΟΙ), πόσο είναι δίκαιο και Συνταγματικά επιτρεπτό, κάποιοι ''επίλεκτοι'' - εγωϊστές - κομματικοί σημαιοφόροι, να διεκδικούν ακόμα και σήμερα εξαίρεση και να ''αγωνίζονται'' για την παραμονή τους στην εύφορη, απάνεμη κοιλάδα της συνδιαλλαγής με την εξουσία;;;
  ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ΙΣΟΝΟΜΙΑ-ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ.
  ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΑΛΙΣΒΕΡΙΣΙ.

 9. Αεροπόρος avatar
  Αεροπόρος 23/01/2013 22:59:46

  Αθλιότητα ...μόνον αθλιότητα μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει κάποιος τις ενέργειες και τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο μετρό .................
  Και δεν καταλαβαίνω γιατί ο υπουργός έχει καθυστερήσει 10 ημέρες τώρα να εφαρμόσει αυτά που προβλέπονται.

 10. Κωστας avatar
  Κωστας 23/01/2013 23:04:34

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=V7wjjiU3y1w#t=89s

 11. Κωστας avatar
  Κωστας 23/01/2013 23:06:06

  ΔΙΑΛΕΞΑΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
  Βίντεο: Ποιος του προσλαμβάνει, για να γ@μάνε τη χώρα, κάτι τέτοιους τύπους ρε πο@στη μου!!!

  Δείτε το βίντεο να φρικάρετε με τον Πρόεδρο των Εργαζομένων του Μετρό ο οποίος δηλώνει ότι δεν θα σταματήσουν την απεργία αν δεν πέσει η Κυβέρνηση... και εννοείται ότι έχουν τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ...:

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.