#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/12/2012 15:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Την ποινική δίωξη του Γ. Παπακωνσταντίνου, προτείνουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡΤην άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος με ταυτόχρονη βλάβη σε βάρος του δημοσίου, ζητούν οι βουλευτές από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης που υπογράφουν την πρόταση για τη συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση της "λίστας Λαγκάρντ".

Παράλληλα, τα τρία κόμματα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθούν και άλλες, εκτός Βουλής, διαδικασίες προκειμένου ο κ. Παπακωνσταντίνου να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη με το κοινό ποινικό δίκαιο και όχι με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

«Στα καθήκοντα της Επιτροπής αυτής ανήκει η διευκρίνιση, μεταξύ άλλων και του θέματος της παρέλευσης ή μη της αποσβεστικής προθεσμίας του άρθρου 86 του Συντάγματος, όπως επίσης, σε αυτή την Επιτροπή ανήκει και η εκτίμηση αν η συγκεκριμένη πράξη της νόθευσης εγγράφου, που φέρεται να έχει τελέσει ο κ. Παπακωνσταντίνου εντάσσεται στον κύκλο των αρμοδιοτήτων του ή εκφεύγει αυτού», τονίζεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

Ως προς το περιεχόμενο της πρότασης οι βουλευτές αναφέρονται στο ιστορικό της υπόθεσης της "λίστας Λαγκάρντ" επισημαίνοντας ότι στα μέσα του 2010 το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών παρέδωσε ψηφιακό δίσκο cd στον οποίο περιέχονταν 2.062 ηλεκτρονικά αρχεία με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην HSBC.

«Το εν λόγω cd διαβιβάστηκε στον κ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος το αντέγραψε σε μορφή stick usb "για λόγους ασφαλείας" όπως ο ίδιος κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών, και παρέδωσε το cd στο γραφείο του για εμπιστευτική φύλαξη, από το χρονικό σημείο αυτό και μετά το πρωτότυπο και αυθεντικό cd χάθηκε και ουδείς γνωρίζει που βρίσκεται και αν έχει καταστραφεί», τονίζουν και προσθέτουν:

«Στα τέλη του 2010 αρχές του 2011, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέδωσε προσωπικά στον κ. Ιωννη Καπελέρη του ΣΔΟΕ άτυπα ένα απλό χαρτί στο οποίο ήταν γραμμένα 10-11 ονόματα που υποθετικά περιλαμβάνονταν στο ως άνω cd ώστε να διενεργηθεί φορολογική έρευνα. Τον Ιούνιο του 2011 ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέδωσε, πάλι άτυπα στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη usb που περιείχε- υποτίθεται- τα στοιχεία των Ελλήνων καταθετών στο υποκατάστημα της HSBC στη Γενεύη. Ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ ενημέρωσε τον Αύγουστο του 2011 τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο για την ύπαρξη του υλικού αυτού, τα συμπεράσματα της μελέτης του και την εκτίμηση για τη νομική φύση και το περιεχόμενό του. Άφησε δε στο γραφείο του κ. Βενιζέλου, ατύπως, usb με το υλικό αυτό. Όταν στις αρχές Οκτωβρίου 2012 κατέστη δημόσια γνωστό, μετά την αντικατάσταση του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, ότι στο ΣΔΟΕ δεν διατηρείται το υλικό αυτό, ο κ. Βενιζέλος απέστειλε στο γραφείο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το παραπάνω usb, το οποίο χωρίς να προβεί σε έλεγχο, άμεσα το διαβίβασε στο ΣΔΟΕ».

Όπως επισημαίνεται στην πρόταση, αφού παραδόθηκε από τις γαλλικές αρχές το νέο cd στην Ελλάδα, από την αντιπαραβολή των στοιχείων διαπιστώθηκαν τρία επιπλέον αρχεία σε σχέση με το παραδοθέν από τον κ. Παπακωνσταντίνου usb. Δηλαδή, είχε 2062 αρχεία και όχι 2059 αρχεία.

«Από την παράθεση των γεγονότων και την εξέταση του υλικού προκύπτουν ενδείξεις ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου τέλεσε τις αξιόποινες πράξεις της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος.

Συγκεκριμένα. ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να αλλοίωσε το περιεχόμενο του ψηφιακού δίσκου της λεγόμενης "λίστας Λάγκαρντ", κατά παράβαση των καθηκόντων του ως υπουργός Οικονομικών, η δε αλλοίωση αυτή συνίσταται στο γεγονός ότι δεν παρέδωσε αυτούσια την αρχική λίστα μέσω cd στις αρμόδιες αρχές για φορολογικό έλεγχο αλλά σύμφωνα με τις ενδείξεις επεξεργάστηκε την εν λόγω λίστα παρεμβαίνοντας ουσιωδώς σ αυτή και παραδίδοντας την υπό μορφή usb από την οποία προέκυψε ότι είχαν διαγραφεί τρία ονόματα τα οποία ανήκουν σε συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου», τονίζεται μεταξύ άλλων.

Οι βουλευτές προτείνουν την άσκηση ποινικής δίωξης για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος σημειώνοντας μάλιστα ότι προκάλεσε βλάβη στα συμφέροντα του δημοσίου επειδή πιθανώς προσπόρισε οικονομικό όφελος στους διαγραφέντες από τη λίστα συγγενείς του που απέφυγαν τον φορολογικό έλεγχο.

«Οι ενδείξεις ενοχής του στηρίζονται στο αναμφισβήτητο γεγονός ότι είχε τόσο τη δυνατότητα όσο και το κίνητρο να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, καθιστώντας τη συγκεκριμένη συμπεριφορά του ερευνητέα κατά το νόμο», υπογραμμίζουν.

Διαβάστε εδώ την πρόταση σύστασης επιτροπής για την διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου, που υπογράφουν οι 70 βουλευτές των τριών κομμάτων της συμπολίτευσης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Playstasion avatar
  Playstasion 31/12/2012 16:16:02

  Παπανδρεου , Παπακωνσταντινου και Βενιζελος , εχουν τις ιδιες ευθυνες και πρεπει να πανε μεσα
  Οι αρχαιοι ελεγαν , ο ΣΙΩΠΩΝ ΔΟΚΕΙ ΣΥΝΑΙΝΕΙΝ
  Ευθυνες υπαρχουν και για αυτους που προσπαθησαν να συγκαληψουν την λιστα και καλυψαν τους ανωθεν
  Σε εκρεμοτητα και η εξεταστικη για το μνημονιο , την αλλοιωση των στατιστικων στοιχειων και απο κει εχουν να προκυψουν λαβρακια

  Οπως και να εχει , αυτο το σαπιο πολιτικο συστημα , πρεπει να φυγει οσο το δυνατον γρηγοροτερα για να επελθει καθαρση , ειδαλλως η χωρα θα κυλαει βαθυτερα στο βουρκο και η κατασταση στο τελος θα γινει , μη ανεστρεψιμη για ολους μας

 2. Αγροφύλακας avatar
  Αγροφύλακας 31/12/2012 16:49:00

  "......ο κ. Βενιζέλος απέστειλε στο γραφείο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το παραπάνω usb, το οποίο χωρίς να προβεί σε έλεγχο, άμεσα το διαβίβασε στο ΣΔΟΕ».

  Γιατί το γραφείο του κ. Σαμαρά δεν προέβει σε κανένα έλεγχο? γιατί δεν κράτησε αντίγραφο (μήπως ξαναχαθεί η αλλοιωθεί το περιεχόμενο) , δεν είναι λογικό τώρα ότι να κατηγορηθεί ότι ενήργησε σαν Πόντιος Πιλάτος . Καλά έκανε και το διαβίβασε αυθημερόν στο ΣΔΟΕ, δεν είχε όμως την ανθρώπινη περιέργεια να δει τι είχε μέσα ο δίσκος. Δεν είχε ακόμη και την πολιτική οξυδέρκεια να δει αν ο δίσκος είχε επιβαρυντικά στοιχεία για τους πολιτικούς του αντιπάλους? Και δεν λεμέ βέβαια ότι θα ασχολείτο ο ίδιος ο Σαμαράς με το θέμα την στιγμή που έτρεχε και δεν έφτανε να γλυτώσει την χώρα από την χρεοκοπία. Δεν υπάρχει στο Μέγαρο Μάξιμου κανένας άλλος από τον Σαμαρά, νομικοί, πολιτικοί, επικοινωνιακοί σύμβουλοι? Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, αν δεν θέλουμε να εδραιώνετε η κοινή αντίληψη ότι όλοι οι πολιτικοί ίδιοι είναι..

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 31/12/2012 17:12:12

  Σήμερα ο κ. Διώτης καρφώνει τον κ. Βενιζέλο;

 4. foofootos avatar
  foofootos 31/12/2012 17:15:14

  Ο Βενιζέλος και ο ΓΑΠ είναι χωμένοι στα σ… πολύ πιο πολύ από τον Παπακωνσταντίνου! Απλά, ο Σαμαράς δεν μπορεί να τους κυνηγήσει, και ειδικά τον Βενιζέλο μια και αυτό σημαίνει πτώση της κυβέρνησης και άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία => ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ! Έτσι λοιπόν ο Σαμαράς αναγκάζεται να θυσιάσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα για να σώσει την πατρίδα! Το θέμα είναι ότι στο μπάχαλο που γίνεται στην χώρα κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα γίνει καμία στραβή και θα χαλάσει η συμφωνία Παπακωνσταντίνου και «παρακράτους» (π.χ. να «προλάβει» να φύγει εξωτερικό ή να γίνει παραγραφή), οπότε να μπει φυλακή, και κει να τα ξεράσει όλα παίρνοντας τους όλους στον λαιμό του!

 5. panos2 avatar
  panos2 31/12/2012 18:27:39

  πιασανε τον "βλακα" οπως με τον Ακη
  ο Βενιζελος ομως που ειναι ακομα χειροτερος ειναι στην κυβερνηση!

  με κυβερνηση που οι μισοι ειναι υπευθυνοι δεν παμε πουθενα

 6. o Βόγλης ο Κηφισεύς avatar
  o Βόγλης ο Κηφισεύς 31/12/2012 19:21:01

  Οταν ειχε καταστρωθει το σχεδιο, ο Παπακωνσταντίνου οχι μονο γνωριζε πως ηταν πιθανο να βρεθει σ' αυτη τη θεση αλλα και τι να ισχυριστει.

 7. Μ.Γ avatar
  Μ.Γ 31/12/2012 19:29:02

  "Καθαρση" και πολιτικες σκοπιμοτητες που αφηνουν ενοχους στο απροβλητο δεν πανε παρεα. Οι νομοι και το συνταγμα πρεπει να ισχυουν για ολους, διαφορετικα δεν μπορουμε να μιλαμε για δημοκρατια και για ισονομια. Απλα πραγματα.

 8. Γιώργος avatar
  Γιώργος 31/12/2012 20:04:40

  Ας μας πει κάποιος, γιατί όλοι αυτοί κάνουν ...γαργάρα την μήνυση της κ. Κρητικοπούλου που έχει διαβιβαστεί από τις 10 Οκτωβρίου (!!!). Εάν δεν ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία, μετά περάλευση 3μήνου από την διαβίβασή της στην Βουλή (δηλ. σε 10 μέρες) θεωρείται ότι η Βουλή αρνείται να άρει την ασυλία του ΓΑΠ!!!
  Εδώ πρόκειται για κατάχρηση εξουσίας = κακούργημα!!!
  Περισσότερα εδώ: h**p://letmefree.gr/?p=723

 9. DebbyTant avatar
  DebbyTant 01/01/2013 06:06:08

  Και δεν πρεπει να ειναι ο μονος που ξερει τι θα πει. Ολοι ξερουν τι θα πουν για καθε εκδοχη. Τι να κανουν δεν ξερουν

 10. DebbyTant avatar
  DebbyTant 01/01/2013 06:15:39

  Και τι περιμενετε και δεν κανετε την καθαρση?

 11. DebbyTant avatar
  DebbyTant 01/01/2013 06:18:21

  Ελατε ρε αδερφια
  σπρωχτειτε λιγακι να κανετε την καθαρση
  αφου κ η μαμα αμερικη τη θελει
  τι σας εμποδιζει?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.