#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/06/2013 18:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς αναζητά ο κ.ΚουβέληςΑπό την αρχή της κυβερνητικής κρίσης είχαμε πει ότι ο Φ. Κουβέλης κάνει τραγικό λάθος, αλλά εν πάση περιπτώσει πρόβλημά του είναι να επιλέξει πώς θα αυτοκτονήσει πολιτικά. Μάλιστα, είχαμε γράψει ότι προσέφερε επί ένα χρόνο με το να κάνει την υπέρβαση και να στηρίξει την κυβέρνηση. Με τα ανταλλάγματά της φυσικά η στήριξη.

Κάποιοι είπαν μόλις έφυγε από την κυβέρνηση ότι ο κ. Κουβέλης θα στηρίζει διακριτικά στη Βουλή, επομένως, δε θα υπάρχει πρόβλημα κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Να όμως που με την πρώτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ ο κ. Κουβέλης έδειξε ξεκάθαρα τις προθέσεις του. Ποιες είναι αυτές; "Πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς" τις οποίες τις οποίες όπως είπε ο κ. Κουβέλης θα αναλάβει  η Δημοκρατική Αριστερά με στόχο " την ανασυγκρότηση του ευρύτερου δημοκρατικού, μεταρρυθμιστικού και σοσιαλιστικού χώρου". Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη «η έκφραση αυτού του χώρου καθίσταται τώρα  περισσότερο από κάθε φορά αναγκαία  για την κοινωνική και  τη δημοκρατική  λειτουργία του πολιτικού συστήματος της χώρας».
Από τις πρώτες του τοποθετήσεις ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έδειξε ότι «ασφυκτιούσε» στο κυβερνητικό κοστούμι και ήθελε να πάρει λίγο αέρα. Ξαναθυμήθηκε τα παλιά τσιτάτα της αριστεράς λέγοντας: «Τον δικομματισμό και τον διπολισμό τον πληρώσαμε ακριβά. Μόνο ως καρικατούρα μπορεί να υπάρξει πάλι. Και αυτό πρέπει να αποκρουσθεί».

Μα κύριε Φώτη, γιατί δε μένατε στην κυβέρνηση ώστε να είναι τρικομματική; Με τις επιλογές της η ΔΗΜΑΡ δεν έκανε τα τρία... κόμματα δύο; Θα βγει και από πάνω που συνέβαλε τα μέγιστα για να επιστρέψουμε στο δικομματισμό;

Όπως τόνισε για άλλη μια φορά, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήταν επί της ουσίας τρικομματική, ενώ υπαινίχθηκε ότι «υπήρξαν χειρισμοί και ενέργειες που περιόρισαν την δυνατότητα να αξιοποιείται και να γίνεται σεβαστή η συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς» και πρόσθεσαν ότι «δημόσιες υποθέσεις αντιμετωπίσθηκαν  με στενή κομματική και αντιδημοκρατική αντίληψη».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ διευκρίνισε ότι το κόμμα του παραμένει δεμένο στις αρχές της ευρωπαϊκής προοπτικής όμως όπως λέει θα είναι αντίθετος «σε αυθαιρεσίες, αυταρχισμούς, αντιδημοκρατικές ενέργειες, αλλά και λαϊκιστικές αντιλήψεις». Είπε συγκεκριμένα: Η χώρα πρέπει να δώσει τη μάχη για την παραμονή της στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα σε αυτή τη μάχη με το δικό της διακριτό στίγμα. Δεν απομακρύνεται κατ' ελάχιστον από την πολιτική των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό πρόσημο και περιεχόμενο. Δεν απομακρύνεται από την πολιτική αναζήτηση των λύσεων μέσα στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Η παρουσία μας σε αυτήν την προσπάθεια θα είναι ενεργή, θα είναι και αντίθετη σε αυθαιρεσίες, αυταρχισμούς, αντιδημοκρατικές ενέργειες, αλλά και λαϊκιστικές αντιλήψεις. Η πολιτική μας θα υπηρετεί την ανόρθωση της χώρας, της κοινωνίας και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Η πλάκα είναι ότι εκτός κάμερας ο κ. Κουβέλης μίλησε και για μεγάλα συμφέροντα που τον πολέμησαν. «Η επιλογή που κάναμε μας έφερε σε σύγκρουση με συμφέροντα» είπε ο κ. Κουβέλης και ζήτησε από τα στελέχη του να αποφύγουν τον οξύ και επιθετικό πολιτικό λόγο και να περιφρουρήσουν τη συνοχή του χώρου δημιουργώντας τις συνθήκες για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Στην ίδια συνεδρίαση η βουλευτής Ασημίνα Ξηροτύρη είπε απερίφραστα ότι «η ΔΗΜΑΡ εξεδιώχθη από την κυβέρνηση» και κάλεσε τους διαφωνούντες σε αυτοσυγκράτηση αφού, όπως είπε, η απόφαση της αποχώρησης του κόμματος από την κυβέρνηση ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία.

«Οι επιθέσεις που δεχόμαστε είναι στρατηγικής σημασίας, επιχειρείται ένας νέος διπολισμός» είπε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Σάκης Παπαθανασίου και έκανε λόγο για «συμφέροντα που μας χτυπάνε».

Αν καταλάβαμε καλά, δεν έφυγαν μόνοι τους, κάποιοι τους ... εκδίωξαν. Τρελά πράγματα διότι υπάρχει και η άποψη που λέει ότι πράγματι δεν έφυγαν μόνοι τους, αλλά τους είπαν άλλοι να φύγουν.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 25/06/2013 19:38:21

  Τώρα θυμήθηκες την Κεντροαριστερά κ. Κουβέλη; Με δική σου εντολή δεν αποσύρθηκε ο εκπρόσωπος της ΔημΑρ από το φόρουμ διαλόγου για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς;

 2. kotstak avatar
  kotstak 25/06/2013 19:44:52

  Ο Κουβέλης σε λίγο θα μείνει μόνος του. Θα φύγουν όλοι από τη ΔΗΜΑΡ.
  Αυτοί που ήσαν στην πολιτική άνευ λόγου και αιτίας, απλά για τον καλό και εύκολο μισθό, θα πάνε μόνοι τους στο ΣΥΡΙΖΑ.
  Οι σοβαροί πολιτικοί της ΔΗΜΑΡ θα δημιουργήσουν έναν αριστερό πόλο, που στα δύσκολα θα στηρίζει την κυβέρνηση.

 3. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 25/06/2013 20:15:46

  Γράφω ακόμη ένα σχόλιο γιατί ξέχασα να το γράψω στο προηγούμενο σχόλιό μου. Ευτυχώς που δεν είναι πια μαζί μας ο Λ. Κύρκος και ο σπουδαιότερος εκπρόσωπος της Ανανεωτικής Αριστεράς, ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, για να δουν την κατάντια αυτού του χώρου. Για όλους όσοι κινούμαστε στο χώρο μεταξύ Σοσιαλδημοκρατίας και Ανανεωτικής Αριστεράς είναι ντροπή να βλέπουμε ένα κόμμα που εκλέχθηκαν με τη σημαία τους ο Βουδούρης κι ο γραφικός Μιχελογιαννάκης (βαδίζει προς ΣυΡιζΑ, 100% αναμενόμενο) και ανέδειξε ως υπουργό τον προστάτη της συντεχνίας του, Ρουπακιώτη, να θεωρείται φορέας εκπροσώπησης των ιδανικών της Ανανεωτικής Αριστεράς και των μεταρρυθμίσεων. Είναι πραγματικά ντροπή!

  • lord of the last days avatar
   lord of the last days @ μεταρρυθμιστής 26/06/2013 10:51:34

   Ξέχασες και τον Αντρέα Λεντάκη.

 4. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 25/06/2013 21:09:10

  Γιάννης Ρίτσος -Απόσπασμα Ποιητική Συλλογή Καπνισμένο Τσουκάλι
  Καὶ νὰ ἀδελφέ μου ποὺ μάθαμε νὰ κουβεντιάζουμε ἥσυχα κι ἁπλά.
  Καταλαβαινόμαστε τώρα, δὲν χρειάζονται περισσότερα.
  Κι αὔριο λέω θὰ γίνουμε ἀκόμα πιὸ ἁπλοί.
  Θὰ βροῦμε αὐτὰ τὰ λόγια ποὺ παίρνουνε τὸ ἴδιο βάρος
  σ' ὅλες τὶς καρδιές, σ' ὅλα τὰ χείλη.
  Ἔτσι νὰ λέμε πιὰ τὰ σύκα-σύκα καὶ τὴ σκάφη-σκάφη.
  Κι ἔτσι ποὺ νὰ χαμογελᾶνε οἱ ἄλλοι καὶ νὰ λένε,
  «Τέτοια ποιήματα, σοῦ φτιάχνουμε ἑκατὸ τὴν ὥρα.»
  Αὐτὸ θέλουμε κι ἐμεῖς.
  Γιατὶ ἐμεῖς δὲν τραγουδᾶμε γιὰ νὰ ξεχωρίσουμε ἀδελφέ μου ἀπ' τὸν κόσμο.
  Ἐμεῖς τραγουδᾶμε γιὰ νὰ σμίξουμε τὸν κόσμο.

  Η Προσπάθεια προσέγγισης της αριστερής λογικής μέσα απο την απομόνωση φράσεων κατά το δοκούν παράγει πλάνη.Ας προσπαθήσουμε να δούμε πίσω και πέρα απο τις λέξεις ποιά τα πολιτικά νοήματα που κρύβονται.Ουδείς πίστευε και περίμενε απο την ΔΗΜΑΡ -δη με τα στελέχη που χρησιμοποιήσει σε κυβερνηντικές θέσεις ότι θα παρήγαγε κυβερνητικό έργο.Η εν γένει παρουσία της κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί ως συμπολιτευόμενη-αντιπολιτευόμενη.Παρόλα αυτά παρήγαγε πολιτική και τα όποια συμπεράσματα απο την παρουσία της θα μας είναι πολύτιμα αύριο γιατί πάντα πίστευα πως στην ζωή οι δρόμοι συναντώνται πολλές φορές στο διάβα του χρόνου.

  Η Νομιμοποίηση κοινωνική και πολιτική της Κυβέρνησης με την παρουσία της ΔΗΜΑΡ γινόταν μεγαλύτερη απο αυτή της κοινοβουλευτικής δύναμης της. Η Διεισδυτική ικανότητα της τρικομματικής κυβέρνησης και η διεθνής απήχηση της ήταν ακόμα μεγαλύτερη θα συμπλήρωνα στην Θέση αυτή του Κου Παναγιώτου Αυτό όμως δεν σημαίνει πως με την απομάκρυνση της παύουν να ισχύουν και τα δύο ανωτέρω απλά δεν θά έχουν την ίδια δυναμική.

  Η Κυβέρνηση κα ιη Ν.Δ. στην προσπάθεια πραγμάτωσης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων για τον υπερκερασμό της κρίσης χρειάζεται
  - την παρουσία αριστερών αντανακλαστικών κάτι που θα λειτουργήσει ενισχυτικά στην όποια προσέγγιση της με την Κοινωνία και τους εκπροσώπους της
  -την κριτική εξ αριστερών -γόνιμη και δημιουργική- για τυχόν λάθη, παραλείψεις ή ανεπάρκειες
  -την μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση και συνοχή για την προώθηση αλλαγών στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής
  - μια πιο ευρεία αντίληψη των όρων διαμόρφωσης εθνικού σχεδίου για την παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότησή της της Ελληνικής κοινωνίας .
  - την πολιτική των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό πρόσημο και περιεχόμενο.

  Παράλληλα πολύ ορθά αναφέρει ότι η αφομοίωση του ΠΑΣΟΚ απο την Ν.Δ. θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Το «αποτέλεσμα» θα κρίνει και τον «νέο πολιτικό χάρτη», που εξ αντικειμένου θα διαμορφώσει η νέα κυβερνητική συνεργασία στον Ελλαδικό χώρο.Η Συγκρότηση της Κεντροαριστεράς χωρίς το ΠΑΣΟΚ γίνεται ακόμα πιο ευκολότερη ειδικά αν επικρατήσει κλίμα γόνιμης αντιπαράθεσης αποφευχθούν οι οξύτητες και περιφρουρηθεί η συνοχή της ΔΗΜΑΡ με κάθε τρόπο.Σε αυτό θα συμβάλλουν και παράγοντες του πολιτικού συστήματός εκτός ΔΗΜΑΡ με την εν γένει στάση και συμπεριφορά τους και φυσικά δεν αναφέρομαι στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος και έχει αναπτύξει μια βουλιμική επιθυμία επέκτασης λόγω των παπανδρεικών χαρακτηριστικών που κουβαλά στην πολιτική του σκέψη και δράση.

  Η χώρα έδωσε την μάχη για ν παραμονή της στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, έδωσε την μάχη για την πολιτική της σταθεροποίηση για την επανάκτηση της φερεγγυότητας της σε Ευρωπαϊκό και Διεθνή χώρο. Η ΔΗΜΑΡ και παρούσα ήταν και συμμετείχε σοβαρά και ενεργά. Η Χώρα δίνει την μάχη του εκσυγχρονισμού της.Οι Προκαταλήψεις και οι ιδεασμοί της ΔΗΜΑΡ σε συνδυασμό με την χρονική συγκυρία δεν της επιτρέπουν να είναι παρών σε κυβερνητικό επίπεδο. Ομως η εμμονική πίστη στην συνταγματική νομιμότητα , ο δημοκρατικός πατριωτισμός και ο ευρωπαικός προσανατολισμός της μπορούν να σνεισφέρουν τα μέγιστα στην Εθνική αυτή προσπάθεια Το διαζύγιο σε επίπεδο Κορυφής ήταν βελούδινο και τιμά τους πάντες.Σε επίπεδο κοινωνίας η όποια ρήξη κορυφής δεν πρέπει και δεν μπορεί να φτάσει ποτέ.

  Είναι ευθύνη Δημοκρατική της ΔΗΜΑΡ μέσα απο σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες αλλά και σεβασμό στις βασικές αρχές της Δημοκρατίας να αποκτήσει πολιτική έκφραση και πολιτικό λόγο αντάξιο των σημερινών προκλήσεων.Οι όποιοι λαϊκισμοί, οι όποιες στενές, κοντόθωρες, μυωπικές πολιτικές προσεγγίσεις, δεν έχουν θέση.Οι προσωπικές στρατηγικές αδιάφορες.
  Αν μπορούσε να ακουστεί η φωνή μου θα έλεγα στους συντρόφους της ΔΗΜΑΡ τα λόγια που καπετάν Ανυπόμονου κατά κόσμον Γερμανού Δημάκη Ηγούμενο της Μονής Αγάθωνος στην Υπάτη μιας εμβληματικής προσωπικότητας η οποία πραγματικά αποτέλεσε κόσμημα για την Ελληνική Κοινωνία και την ορθοδοξία. " Μιά Ελληνική σημαία, με τον σταυρό κεντημένο πάνω της, αυτό ήταν το λάβαρο μας. Να μην σβήσουμε και να μην φθίνουμε στην ψυχή του λαού μας γιατί εκεί μετριούνται όλα ".Καταλαβαίνω την αναγκαιότητα περιγραφής γεγονότων, τις προεκτάσεις του, τον ρόλο των προσώπων στην πλοκή της Ιστορίας μα η κοινωνική εξέλιξη αποτελούσε πάντα παράγωγο κοινωνικών διεργασιών.Ας ενσκύψουμε άπαντες σε αυτές γιατί πρέπει να σμίξουμε τον λαό μας.

 5. Μ.Β avatar
  Μ.Β 26/06/2013 12:37:03

  Άρχισε τη λεκτική ....απολύμανση ο Θείος Φώτης. Καλάααααα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.