#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/12/2013 22:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Την Πέμπτη με την μορφή του κατεπείγοντος, η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούςΤην  Πέμπτη, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, πάει στη Βουλή νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς και το Σάββατο ψηφίζεται μονομερώς αφού η τρόικα δεν έχει συμφωνήσει πλήρως αλλά και με μια σιωπηρή αποδοχή. Άραγε δεν παραξενεύει το γεγονός ότι οι δανειστές δεν μας απειλούν ότι θα κόψουν τη χρηματοδότηση αν νομοθετήσουμε μονομερώς για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα;

Μην ξεχνάμε ότι η τρόικα είναι αυτή που ζητά επιτακτικά πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο θα γέμιζε τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών με χιλιάδες φθηνά ακίνητα και θα οδηγούσε σε κατάρρευση την κτηματαγορά. Επομένως, δεν το κάνει για το καλό των τραπεζών αλλά για το καλό των… καλών της πελατών, ήτοι μεγάλα αρπακτικά που θέλουν να αγοράσουν τα πάντα κοψοχρονιά.

Και στο κάτω – κάτω, πώς λύνεται το πρόβλημα των κόκκινων δανείων με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών; Θα φοβηθούν οι υπόλοιποι και θα πληρώνουν τις δόσεις; Άμα δεν έχει λεφτά, ότι και να σου κάνουν, δε γίνεται τίποτε. Άλλωστε, μόλις 15.000 εκτιμώνται οι επαγγελματίες κακοπληρωτές που ενώ έχουν εισόδημα δεν πληρώνουν τα δάνειά τους. Επομένως, γιατί η κυβέρνηση επιλέγει να πάει σε απελευθέρωση των πλειστηριασμών, έστω και με κάποια κριτήρια;

Οι πληροφορίες λένε ότι θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια 20-25 χιλιάδες ευρώ και δεν θα εκπλειστηριάζονται για ένα χρόνο οι κύριες κατοικίες μέχρι 180.000 ευρώ. Επίσης, θα διασφαλίζεται μια ελάχιστη δόση του δανείου. Αυτά για το 2014 διότι από το 2015 θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο θέμα των κόκκινων δανείων.

Όμως, για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αποφασίζει να φέρει στη Βουλή ένα τόσο κρίσιμο θέμα, την ύστατη ώρα. Ούτε που θα προλάβουν να το δουν οι βουλευτές και το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί. Μήνες τώρα το «κοσκίνιζαν» γιατί δε μπορούσαν να το φτιάξουν. Είναι τυχαίο ή είναι σκοπιμότητα.

Στην κυβέρνηση, ωστόσο, δεν έχουν καταλάβει πόση ζημιά έχουν υποστεί με το θέμα των πλειστηριασμών. Διότι δεν είναι μόνο πότε θα δούμε να πετά η τράπεζα κάποιον από το σπίτι του. Το πρόβλημα είναι ότι επικοινωνιακά η κυβέρνηση έχει πάθει μεγάλη ήττα. Όλος ο κόσμος τρέμει στην ιδέα της απελευθέρωσης και από μέσα του λέει:  «Η κυβέρνηση Σαμαρά θα μας πάρει τα σπίτια». Αυτό λέει αλλά που να καταλάβουν οι οσφυοκάμπτες που σκύβουν το κεφάλι από δουλικότητα και δε λένε την αλήθεια στον πρωθυπουργό.

Ας υποθέσουμε ότι εγώ αγόρασα ένα σπίτι στην καλή εποχή της αγοράς. Είχα εισόδημα 35.000 ευρώ, μπορούσα να πληρώνω 800 ευρώ δόση το μήνα, το σπίτι που πήρα είχε αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ διότι ήταν 120 τ.μ. σε μια καλή γειτονιά.

Λίγα χρόνια μετά, μου έκαναν περικοπή μισθού 40%, παίρνω δηλαδή λίγο πάνω από 20.000 ευρώ, αλλά η δόση παραμένει 800 ευρώ. Έχω όλη την καλή πρόθεση να πληρώσω αλλά που; Και είμαι και σε καλύτερη κατάσταση από κάποιον που είναι στο… ταμείο ανεργίας.

Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν χιλιάδες, και σίγουρα είναι πολύ περισσότερες από τους επαγγελματίες μπαταχτσήδες. Αν η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει ότι τους βάζει όλους αυτούς σε κρεματόριο, τότε πολύ σύντομα θα καταλάβει τι έχει χάσει. Ας αφήσει, λοιπόν, τα ημίμετρα, τις ρυθμίσεις που δήθεν προστατεύουν τους καλοπληρωτές και ξεσκεπάζουν τα λαμόγια. Ας αποφασίσει μονομερώς σε πάγωμα όλων των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για σπίτια αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ και κάτω μέχρι να περάσει η κρίση, μέχρι να έρθει η ανάπτυξη, να ανοίξουν οι δουλειές, να κυκλοφορήσει χρήμα. Κι ας μπουν πραγματικά εισοδηματικά κριτήρια, όχι 20.000 οικογενειακό εισόδημα, κάτι που σημαίνει ότι θα αποκλειστούν οι περισσότεροι. Τα 15.000 λαμόγια μπορεί να τα βρει εύκολα αν θέλει ο κ. Χατζηδάκης. Έτσι θα προστατέψει τους χιλιάδες ιδιοκτήτες που πράγματι τσακίστηκαν από την κρίση και δεν έχουν να πληρώσουν. Ας μην τρέμουν τώρα ότι θα μείνουν και από σπίτι.

Θέλουν άρση πλειστηριασμών; Ας το κάνουν για τα υπόλοιπα ακίνητα, όχι όμως για το κύριο σπίτι κανενός. Τελεία και παύλα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. AΠΟΛΛΩΝ avatar
  AΠΟΛΛΩΝ 17/12/2013 23:13:44

  Κατα τ άλλα ασυμφωνία χατζηδάκη τρόΐκας. Μπανάνες για ιθαγενεις.

 2. Ηλίας Πορφυρός avatar
  Ηλίας Πορφυρός 17/12/2013 23:44:03

  Για την συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών δεν έχουν αρθεί οι λόγοι για τους οποίους έως τώρα προστατευόταν από τον πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία τους.
  Δεν είναι μόνο τα στεγαστικά αλλά και οι υποθήκες πρώτης κατοικίες που μπήκαν τον καιρό όπου τα παγκόσμια, πανευρωπαϊκά και εγχώρια δεδομένα ήταν εντελώς διαφορετικά και την εποχή που υπεγράφησαν αυτά μπορούσαν άνετα να αποπληρωθούν κι έμεναν και ρέστα. Τίποτα δεν μπορούσε να προσιδιάσει για τέτοιο τσουνάμι μείωσης αποδοχών, κατάρρευσης κτηματαγοράς και σοκαριστικών φοροεπιδρομών.
  Αυτά τα σπίτια γιατί να χαθούν;
  Πρέπει να επανακαθοριστεί η δόση στο ύψος των χαμένων εισοδημάτων που προέκυψαν μετά το 2010. Κούρεμα της δόσης τόσο όσο και η μείωση του εισοδήματος. Με παράλληλο επαναπροσδιορισμό αντικειμενικών αξιών και επαναδιαπραγμάτευση του ποσού της δόσης με ρήτρα σταδιακής αύξησης εισοδημάτων. Και φυσικά ούτε κουβέντα για πλειστηριασμούς σε άνεργους.
  Όλα τα άλλα είναι βουτιά στον γκρεμό για όλους μας. Και πρόκειται για μια βαθύτατα ανήθικη εξέλιξη. Όσοι μπορούσαν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους πριν το 2010 τιμώντας την υπογραφή που έβαλαν και τώρα αδυνατούν λόγω μνημονίου, δεν είναι απατεώνες.

  • ΕΛΛΗΝ avatar
   ΕΛΛΗΝ @ Ηλίας Πορφυρός 18/12/2013 01:29:10

   ''...............Κούρεμα της δόσης τόσο όσο και η μείωση του εισοδήματος..........''

   Υπόθεση. Κάποιος έπαιρνε προ κρίσης 2500 και πλήρωνε 900 και ζούσε οριακά με 1600 ( με φροντιστήρια και σπουδές παιδιών).
   Τώρα μετά απο μείωση 40% παίρνει 1500 και λές οτι πρέπει να πληρώνει 540 δηλ. να ζεί με 960 ( με φροντιστήρια και σπουδές παιδιών).

   Όπως βλέπεις τα πράγματα δεν είναι ευθέως ανάλογα.

   Αυτόματα κάποιος θα πει τι να πουν και οι άνεργοι και θα έχει απόλυτο δίκαιο αλλά με αυτόν τον τρόπο γίνονται όλοι κάτι σαν .......... εργαζόμενοι .......... άνεργοι.
   Ή και αυτοί που πληρώσανε και πληρώνουν κανονικά είναι κορόιδα ?????

   Γι αυτό πιστεύω οτι πρέπει να πληρώσει ο κάθε ένας ΟΤΙ μπορεί με ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ προσδιορισμό ....... και όχι Χατζηδάκειο

 3. kotstak avatar
  kotstak 18/12/2013 01:10:10

  Είναι αδιανόητο ο ιδιοκτήτης ακινήτου, να δαπανά μηνιαίως για δόση στεγαστικού λιγότερα χρήματα από τον γείτονά του, που μένει σε παρόμοιο σπίτι και πληρώνει ενοίκιο.
  ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ.
  Οι εναλλακτικές είναι πολλές.

  Πρέπει να πληρώνουν όλοι, έστω λίγα.
  Πρέπει να πέσουν οι τιμές των ενοικίων.

 4. blue nile avatar
  blue nile 18/12/2013 04:58:03

  Δηλαδή οι τράπεζες παίρνουν με την ανακεφαλαιοποίηση κοντά στα 50 δις που τελικά φορτώνονται στις πλάτες όλων των Ελλήνων φορολογούμενων και θα πλειστηριάζουν τα σπίτια αυτών των ίδιων φορολογούμενων !
  Κάποιοι στη ΝΔ δεν αντέχουν στην ιδέα ότι το ΠΑΣΟΚ θα εξαφανιστεί στις επόμενες εκλογές ενώ η ΝΔ θα μπορούσε να έχει ένα ικανοποιητικό ποσοστό.
  Θέλουν να ακολουθήσουν το ΠΑΣΟΚ στη πτώση...

 5. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 18/12/2013 06:28:01

  Καλά οι πλειστηριασμοί, ποιός θα τα αγοράζει; με τι φράγκα;
  Υπάρχει λόγος κάποιος να έχει ακίνητα για περιουσία;

 6. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 18/12/2013 07:32:18

  "Ας υποθέσουμε ότι εγώ αγόρασα ένα σπίτι στην καλή εποχή της αγοράς. Είχα εισόδημα 35.000 ευρώ, μπορούσα να πληρώνω 800 ευρώ δόση το μήνα, το σπίτι που πήρα είχε αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ διότι ήταν 120 τ.μ. σε μια καλή γειτονιά.

  Λίγα χρόνια μετά, μου έκαναν περικοπή μισθού 40%, παίρνω δηλαδή λίγο πάνω από 20.000 ευρώ, αλλά η δόση παραμένει 800 ευρώ. Έχω όλη την καλή πρόθεση να πληρώσω αλλά που; Και είμαι και σε καλύτερη κατάσταση από κάποιον που είναι στο… ταμείο ανεργίας."

  Γιατί γράφετε ότι θέλετε; Για να το παίξετε δίκαιοι και με το λαό; Αφού υπάρχει καιρό τώρα ρύθμιση για να πέσει η δόση πολύ κάτω από όσο ήταν. Στο 30% του μισθού. Που είναι το θέμα που δημιουργεί η μη προστασία για αυτούς που δεν πήγαν καν να κάνουν ρύθμιση ενώ μπορούν να πληρώνουν έστω ένα ελάχιστο και κρύβονται πίσω από τους άνεργους;

 7. giorgos avatar
  giorgos 18/12/2013 07:50:42

  Ηρθε λοιπον η ωρα.Αυτη που ολοι περιμεναμε την πεμπτη θα δουμε τι διαταγες ηρθαν για τους πλειστηριασμους και με την προσφιλη του διαδικασια το περνανε με μορφη κατεπειγοντος.λοιπον Αντωνη δεν γινεται ο Βενιζελος εξω και εμεις να χασουμε τα σπιτια μας.την πεμπτη παιζεις το πολιτικο σου μελλον και το μελλον της παραταξις.η θα βγεις αλλωβητος η θα την κανεις ΠΑΣΟΚ.

 8. Βούλα Ελευθεριάδου avatar
  Βούλα Ελευθεριάδου 18/12/2013 08:26:43

  θέλει η ΝΔ να κυβερνήσει για 100 χρόνια;
  ρυθμίζει ΙΚΑ ΤΕΒΕ τράπεζες με βάση τα σημερινά δεδομένα
  προτάσεις έχουν γίνει από τους αρμόδιους φορείς
  καλύτερα λίγα από τους πολλούς, οι οποίοι θα είναι και ρυθμισμένοι και με το κεφάλι ψηλά και πιθανών να μπορούν να κινηθούν και λίγο
  η ανάπτυξη δε θα έρθει από τους κολοσσούς μόνο, θα έρθει κυρίως από την μικρή επιχείρηση, αυτή πρέπει να προστατευτεί, χώρια τα τεράστια κοινωνικά οφέλη, όλα τ άλλα εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς

 9. Avariel avatar
  Avariel 18/12/2013 12:00:12

  Σωστά τα όσα λέτε, δυο παρατηρήσεις μόνο. Το ότι η κυβέρνηση παίρνει μία απόφαση επιτέλους χωρίς να ζητήσει την άδεια της τρόικας δεν σας λέει κάτι; Επίσης, λαϊκίζεται πιστεύω όταν δεν αντιλαμβάνεστε η δεν θέλετε να αντιληφθείτε ότι η κύρια κατοικία θα προστατευτεί σε κάθε περίπτωση. Μειώνεται προφανώς τον πρωθυπουργό με τα όσα λέτε, διότι τον θεωρείται ανόητο κι ότι υπογράφει ότι του δίνει ο Χατζηδάκης....

 10. Aris avatar
  Aris 18/12/2013 14:13:46

  "Την Πέμπτη με την μορφή του κατεπείγοντος, η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς."
  Σαν τους κλεφτοκοτάδες τύπου Λιάπη, να μας αρπάξουν τα σπίτια γρήγορα-γρήγορα μην τους πιάσουμε με τις κοτες στο χέρι, για χάρη των αφεντάδων τους προκειμένου να μη χάσουν αυτοί τη μίζα τους.
  Η πλάκα είναι οτι ο αρθρογράφος τους πιστεύει ακόμα, και τους συμβουλεύει καλοπροαίρετα να μην το κάνουν, γιατί τι θα κάνουν το 2014 και το 2015 , λες και θα είναι ακόμα κυβέρνηση...

 11. Aris avatar
  Aris 18/12/2013 14:25:12

  Δηλαδή εμένα που η αντικαιμενική αξία του μοναδικού μου σπιτιού είναι 181.000 θα το εκπλειστηριάσουν και του γείτονα που η αντικειμενική του το βγάζει 180.000 όχι? Αν δηλαδή βγάλω ενα παράθυρο αξίας 1000 ευρώ τη γλιτώνω?
  Αυτά τα όρια είναι εντελώς γελοία και ανήθικα. Θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν μόνο αν η τράπεζα σου δίνει δωρεάν μέχρι να αποκτήσεις εισόδημα και να εξοφλήσεις το δάνειό σου άλλο σπίτι αξίας 180.000 ευρώ, αν πιστεύει οτι εκπλειστηριάζοντας το δικό σου θα βγάλει περισσότερα.
  Οσο γι αυτούς που διαμαρτύρονται τάχα μου γιατί αυτοί πληρώνουν το δάνειό τους, είναι μεγάλοι υποκριτές διότι αν αλήθεια πιστεύουν αυτό που λένε, γιατί δεν σταματάνε κι αυτοί να το πληρώνουν, μπαίνοντας στη θέση μου και δίνοντάς μου τη δική τους?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.