Τζιτζικώστας: Τολμάμε με κοινωνικό φιλελευθερισμό και σύγχρονο πατριωτισμό
04/10/2015 20:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τζιτζικώστας: Τολμάμε με κοινωνικό φιλελευθερισμό και σύγχρονο πατριωτισμό

"Η παράταξη δεν πρέπει να μείνει στον πάγο μέχρι νεωτέρας για τέσσερα χρόνια"

Με το ιδεολογικό πρόσημο του κοινωνικού φιλελευθερισμού και του σύγχρονου πατριωτισμού βγαίνει μπροστά ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, όπως δηλώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κυριακάτικη Καθημερινή».

«Η ΝΔ είναι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη της χώρας και αυτό που σχεδιάζω είναι να γίνει σύγχρονη, αναπτύσσοντας πολιτικές στην λογική του κοινωνικού φιλελευθερισμού ώστε να έχουν πραγματικά όλοι την ευκαιρία τους να πάρουν τα εφόδια για να βρουν τη θέση τους σε μια οικονομία που παράγει πλούτο, προκειμένου με τη σειρά της να υποστηρίζει τα δικαιώματα όλων», λέει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει πως «αυτή η κοινωνία έχει λόγους να τροφοδοτεί τη συνοχή της, να είναι περήφανη για τον εαυτό της και να υποστηρίζει την εθνική της οντότητα με έναν σύγχρονο πατριωτισμό, που δεν έχει μόνο αναμνήσεις, αλλά ζωή και σχέδια για το μέλλον».

Στο ίδιο πλαίσιο τονίζει πως «αυτό σήμερα δεν υπάρχει, καθώς πέρα από την κρίση, βιώνουμε μια παρακμή από τις χρόνιες βλάβες που προκάλεσαν η αναξιοκρατία, οι πελατειακές σχέσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η διαφθορά, η δαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας», ενώ υπογραμμίζει με έμφαση ότι «αν η Νέα Δημοκρατία καταφέρει να σταθεί απέναντι σε όλα αυτά όπως αναλογεί στη σύγχρονη Κεντροδεξιά, οι πολίτες θα της δώσουν και την εντολή να τα κάνει πράξη».

Ο νεότερος υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ, εντοπίζει εύστοχα την απώλεια της επιρροής της ΝΔ στην κοινωνία, εκεί δηλαδή που διεξάγεται η μάχη των ιδεών και επισημαίνει πως « πολιτική προτεραιότητα του νέου προέδρου του κόμματος είναι να μπορεί να δίνει τις μάχες στην κοινωνία, εκεί ακριβώς που ηττηθήκαμε», απαντώντας με αυτόν τον τρόπο σε όποιον θέτει ψευδεπίγραφα διλήμματα περί προβλήματος που θα προκύψει από το γεγονός πως δε θα είναι στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Μια μικρή ιστορική ανασκόπηση είναι αρκετή για να καταδείξει πως όταν η Νέα Δημοκρατία έχανε την δυναμική της παρέμβαση στην κοινωνία, στους χώρους δουλειάς και στα καφενεία, τότε «περιχαρακωνόταν» στα περιορισμένα στεγανά μιας μικρής παράταξης. Ακριβώς γιατί ποτέ δεν είχε ιδιαίτερη σημασία η κοινοβουλευτική δύναμη αλλά πολύ περισσότερο η κοινωνική δυναμική. Κάτι που έχτισε με μεθοδικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, σημειώνει πως «έχει περάσει η εποχή των ηγετών όπως τους ξέραμε στο παρελθόν και όπως προσπαθούν κάποιοι να μιμηθούν σήμερα με αποτελέσματα ανάλογα κάθε κακής απομίμησης», υπογραμμίζοντας ότι «κριτήριο για την προεδρία της ΝΔ είναι να μην την αντιλαμβανόμαστε ως ένα παλιό κόμμα εξουσίας, αλλά ως τον πυρήνα αλλαγής που απαιτεί η κοινωνία».

«Αυτό που πιστεύω είναι ότι η κοινωνία, τώρα με την αποχή, αύριο με τη δυναμική της έκφραση, θα διεκδικήσει νέο τρόπο λήψης αποφάσεων», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Α. Τζιτζικώστας και συμπληρώνει πως κάτι τέτοιο «δεν αφορά μόνο την οργάνωση των θεσμών αλλά και την ποιότητα και την επάρκεια των ιδεών που εκφράζονται, των λύσεων που παρουσιάζονται για κάθε πρόβλημα».

Τέλος, ο 37χρονος πολιτικός, αναφέρει πως «η παράταξη δεν πρέπει να μείνει στον πάγο μέχρι νεωτέρας για τέσσερα χρόνια”, καταλήγοντας συμπερασματικά πως με την υποψηφιότητά του προτάσσει την ανάγκη «να αλλάξουμε γενιά στη Νέα Δημοκρατία» και να μην συντηρείται η επετηρίδα.

Είναι αλήθεια, θα τονίσουμε εμείς, πως η ανακύκλωση ενός χρησιμοποιημένου υλικού, θα επιτείνει τη στασιμότητα και την παραμονή της παράταξης στα νερά ενός συναινετικού βάλτου.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Φιλελεύθερος avatar
  Φιλελεύθερος04/10/2015 18:52:59

  Η Ν.Δ. για....γίνει σύγχρονο Ευρωπαικό κόμμα πρέπει να πείσει τον απλό πολίτη με θέσεις και απόψεις για το σήμερα, και όχι να καταντήσει κόμμα διαμαρτυρίας όπως τείνει να γίνεται για κάποιους που δεν...γουστάρουν την αριστερά με τα παρελκόμενα της. Και το βασικότερο να σταματήσουν επιτέλους οι μανούβρες κεντροδεξιά- κέντρο- δεξιά- πατριωτική δεξιά γιατί είναι...πράγματα που δεν αφορούν τον πολίτη, αλλά πολιτικές και καθαρές θέσεις απέναντι στα προβλήματα της κοινωνίας. Αν δεν γίνουν αυτά προβλέπονται δυσάρεστες εξελίξεις με πιθανό το φόβο ενός γύψου στον ορίζοντα.....

  • Fotini avatar
   Fotini@ Φιλελεύθερος04/10/2015 20:16:59

   ῾Υποθέτω λοιπόν ὅτι τά ΕΘΝΙΚΑ μας προβλήματα δέν ἀφοροῦν τήν κοινωνία. Κάτι τέτοιο δέν ἐννοεῖς;

 2. Naruto avatar
  Naruto04/10/2015 20:04:54

  Η Ν.Δ να γίνει φιλελεύθερο πατριωτικό κόμμα και να σταματήσει το ξεπούλημα της Ελλάδας και των Ελλήνων . Να προστατέψει τον τρόπο ζωής και τις ιδιαιτερότητες που μας κάνουν να διαφέρουμε απο άλλους λαούς . Δεν είναι απαραίτητο να γίνουμε σούπα με ξένους λαούς , θρησκείες , και νοοτροπίες . Οι επενδύσεις σε αποκρατικοποιήσεις να πηγαίνουν σε Έλληνες και οχι σε αρπακτικά funds . Ο λαός θέλει όραμα για να πιστέψει και οχι βαρειά ονόματα .

  • Νίκος Πετρόπουλος avatar
   Νίκος Πετρόπουλος@ Naruto04/10/2015 21:06:51

   Ποιές είναι οι ιδιαιτερότητες, που μας ξεχωρίζουν από άλλους λαούς;;

   • Naruto avatar
    Naruto@ Νίκος Πετρόπουλος04/10/2015 23:20:39

    Το ελληνικό ταπεραμέντο απο την καλή του πλευρά , εξωστρέφεια , η αγάπη για την οικογένεια , την πατρίδα , τα γλέντια και ολα αυτα που φωνάζουν Ελλάδα .

    • Νίκος Πετρόπουλος avatar
     Νίκος Πετρόπουλος@ Naruto05/10/2015 10:55:43

     Μάλλον μπερδεύεστε.. Ο Έλληνας είναι εσωστρεφής. Φαίνεται από την εκπαίδευση, από το επιχειρείν του, από το ότι είναι τουρίστας και όχι ταξιδιώτης. Αγάπη για την πατρίδα; ΟΚ, αν αυτή μας εξυπηρετεί. Βρείτε ένα σπίτι χωρίς σημαία στις ΗΠΑ και τα ξαναλέμε..

    • George N avatar
     George N@ Naruto05/10/2015 15:31:26

     "Αγάπη για την οικογένεια" ? Σαρκαστικό φαντάζομαι. Η μεταφορά πόρων από την επόμενη και μεθεπόμενη γενιά στις τωρινές μέσω του υπερδανεισμού δείχνει το αντίθετο. Σωστό τα "γλέντια" αρκεί τον λογαριασμό να τον πληρώσουν τα παιδιά και τα εγγόνια.

 3. Vanzetti avatar
  Vanzetti04/10/2015 20:11:41

  Με δεδομένο πως η ΝΔ έχει ψηφίσει ΟΛΑ τα προαπαιτούμενα μέτρα-επιλογή Μεϊμαράκη, η διαμάχη για την επικράτηση των ιδεών γίνεται μόνο μέσα στο χώρο της κοινωνίας. Και προφανώς αυτή δε μπορεί να λάβει χώρα από γραφικές περσόνες που αποτελούν τα ...ορφανά του Καρατζαφέρη

 4. George N avatar
  George N04/10/2015 20:20:29

  Στα οικονομικά θα είναι τολμηρός ο κοινωνικός φιλελευθερισμός αν σημαίνει την εγκατάλειψη ή τον περιορισμό του δημοσίων επιχειρήσεων στην οικονομία και την ενασχόληση του κράτους όχι με την παραγωγή αλλά την παιδεία, πρόνοια, υγεία κτλ. Ο όρος πάντως μπορεί να σημαίνει και τα δύο. Δηλαδή και την τωρινή κατάσταση και επομένως και την μέχρι τώρα πολιτική της ΝΔ, οπότε τότε τολμηρή δεν την λες. Στα κοινωνικά όμως σημαίνει αρκετά πράγματα που ίσως ,αν υπονοούνται, να είναι πραγματικά τολμηρός (μάλλον περισσότερο κι από όσο πρέπει) για ένα κόμμα όπως η ΝΔ και κυρίως για ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων της.

 5. Δρόμος avatar
  Δρόμος04/10/2015 20:43:00

  Τώρα μας δίνεται η μεγάλη ευκαιρία. Άς μην πάει χαμένη. Ο Τζιτζικώστας έχει ένα μεγάλο προσόν εκτός των άλλων των τυπικών. Διαθέτει τσαγανό. Ξέρει τί θέλει και από ότι φαίνεται ξέρει και πως να το αποκτήσει. Δεν περιμένει "ευλογίες" από κανέναν πατριάρχη..., ούτε συμβουλές και συστάσεις από κηδεμόνες... για το τί θα κάνει. Χαράσει μόνος του δρόμους. Δεν περιμένει να τους χαράξουν άλλοι για αυτόν. Αυτό από μόνο του είναι ένα ισχυρό ηγετικό στοιχείο.

 6. mayros avatar
  mayros04/10/2015 23:50:18

  Επί της ουσίας δεν λέει πάντως κανείς τίποτα, από θεωρίες να φάνε κι οι κότες να σκάσουν κιόλας. Έργα κύριοι, τα λόγια δεν λειτουργούν πλέον, έργα!

 7. Got avatar
  Got05/10/2015 06:58:50

  Η ηλεκτρονική ψηφοφορία για ανάδειξη νέου αρχηγού στη ΝΔ, θα βάλει δυναμικά στο "παιχνίδι" τους νέους! Τα όποια τεχνικά προβλήματα, ξεπερνιούνται πολυ εύκολα! Ποιοι δεν τους θέλουν; Ετσι θα προκαλέσουν κοσμογονία στο κομμα, χωρίς τους νέους; Να μην συνεχίσουμε να χάνουμε ευκαιρίες, γιατι δεν έμειναν και πολλες πια!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή!H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.