#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/09/2012 16:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τεχνητή ρήξη με την Τρόικα για να περάσουν τα μέτρα(Ανανεωμένο) Διαψεύδει σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Στουρνάρας ότι έχει επέλθει οριστική ρήξη με την τρόικα, κάτι που διαφάνηκε από τις πρώτες δηλώσεις που έκανε έξω από το Μαξίμου ο Φ. Κουβέλης.

Πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών έκανε δηλώσεις μέσα στο υπουργείο απαντώντας σε ερωτήσεις που είχαν δημιουργηθεί αλλά και στον πανικό που προκάλεσε η δήλωση Κουβέλη ότι δεν πρέπει η τρόικα να επιτίθεται στην ελληνική κοινωνία. Επίσης, το γεγονός ότι μετά την τρίωρη σύσκεψη στο Μαξίμου όχι μόνο δεν έκλεισε καμιά συμφωνία αλλά και η επόμενη συνάντηση μετατέθηκε για την άλλη εβδομάδα, έδειχνε ότι η σύγκρουση με τους τροικανούς είναι αναπόφευκτη. Όχι ότι δεν υπάρχουν τεράστια προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν τις επόμενες ημέρες αλλά οριστική ρήξη που θα έθετε σε κίνδυνο τη δόση των 31,5 δισ, την ίδια την κυβέρνηση και φυσικά τη χώρα, δεν προκύπτει από πουθενά.

Σύμφωνα με τα όσα είπε πριν από λίγο ο Γ. Στουρνάρας:

Μέχρι στιγμής έχουν κλείσει περίπου 9,5 δισ. ευρώ μέτρα. Από αυτά περίπου 6,5 δισ. είναι από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, περίπου 1,1 δισ. από την αύξηση των ορίων ηλικίας  συνταξιοδότησης, δηλαδή σύνολο μέχρι στιγμής περίπου 7,6 δισ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα είναι μέτρα από τον εκσυγχρονισμό του κράτους που έχουν γίνει αποδεκτά. Αυτά που υπολείπονται για να κλείσει το πακέτο θα προέρχονται, επίσης, από μέτρα εκσυγχρονισμού του κράτους, όπου συμπεριλαμβάνονται ΟΤΑ, Υγεία, Άμυνα.
Τελειώσαμε από μισθούς και συντάξεις, δεν θα έχουμε άλλα. Αυτό είπε ο κ. Στουρνάρας και για να το λέει σημαίνει ότι μάλλον έχει κάνει πίσω η τρόικα. Είπε επίσης ότι η τρόικα δεν αποδέχεται μέτρα που δεν είναι άμεσης απόδοσης και δεν μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα. Κι εκεί είναι το μοναδικό πρόβλημα που υπάρχει.
Είπε επίσης ότι μέχρι την Κυριακή ευελπιστούν ότι θα έχει κλείσει το 95% του πακέτου. Το υπόλοιπο μπορεί να πάει για αργότερα, και σίγουρα πριν από τις 8 Οκτωβρίου. Να φύγει δηλαδή η τρόικα και να υπάρχει ένα κενό 5% στα μέτρα.«Οι επικεφαλής είχαν προγραμματίσει να φύγουν προς το τέλος της εβδομάδας και θα επιστρέφουν πριν από το Εurogroup, με την έκθεση υπό διαμόρφωση, ώστε να την συνδιαμορφώσουμε. Το τεχνικό κλιμάκιο θα παραμείνει εδώ», είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών.

Υπ' αυτό το πρίσμα των δηλώσεων φαίνεται να γίνεται μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι μετά τη διαμάχη Στουρνάρα – Τόμσεν. Ισως αυτή η τεχνητή ένταση και «ρήξη» με την τρόικα να είναι συμπεφωνημένη ώστε και τα μέτρα να περάσουν με ολίγη... αγωνία αλλά να υπάρξουν έστω κάποιες τελευταίες κόκκινες γραμμές. Είναι μια τακτική που η κυβέρνηση ακολουθεί έχοντας ως παράδειγμα κι άλλες τεχνητές εντάσεις του παρελθόντος, χωρίς πάντως, να σπάει το σκοινί, όπως είχε κάνει ο βενιζέλος και μετά παρακαλούσε την τρόικα.

Πάντως, μετά τη σύσκεψη, ο κ. Βενιζέλος σε άλλο μήκος κύματος από το δραματικό τόνο που έδωσε ο κ. Κουβέλης, έβγαλε το γνωστό λογύδριό του. Αφού επέμεινε για μια ακόμη φορά στην κουραστική διατύπωση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης είπε ότι υπάρχει συμφωνία για μέτρα 8,5 δισ, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τον Στουρνάρα που μίλησε για 9,5 δισ. Αφησε και πάλι αιχμές βέβαια κατά του υπουργού που με διαρροές είχε τονίσει ότι ζητά από τους πολιτικούς αρχηγούς να πάνε κι αυτοί σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα. «Δε μπορούν να μας ζητούν την τελευταία στιγμή κάτι τέτοιο» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Επίσης τόνισε ότι η πρώτη δέσμευση ήταν για μέτρα 6,5 δισ από περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και 5 δισ. από λειτουργικές δαπάνες του κράτους, τώρα πλέον αυτή η ισορροπία έχει διαταραχθεί.

Σημείωσε πως πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία, λέγοντας συγκεκριμένα πως "έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να ζητάω να κινηθούμε γρήγορα", καθώς όπως τόνισε το πρόγραμμα είναι ήδη μία εβδομάδα πίσω και αυτό βλάπτει την οικονομία και εκθέτει σε κινδύνους, αλλά όπως πρόσθεσε η διαπραγμάτευση δεν πρέπει να γίνει όσο όσο και όπως όπως.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε τα εξής:

Δεν υπάρχει οριστική ρήξη, δεν έσπασε κανένα σκοινί, δεν κινδυνεύει η δόση, αλλά το πρόγραμμα είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να πάει η δόση για το Νοέμβριο, δηλαδή μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, κάτι που θα είναι δυσάρεστη εξέλιξη για την Ελλάδα. Κι αυτό διότι θα αρχίσουν ξανά οι πιέσεις και οι εκβιασμοί αφού δε θα υπάρχει η εντολή Ομπάμα για ηρεμία στις αγορές μέχρι να εκλεγεί.
Ο Φ. Κουβέλης πιέζεται αφόρητα από την Κ.Ο. του ομάδα γι' αυτό έκανε και τις πιο δραματικές δηλώσεις μετά τη σύσκεψη.
Ο Ευ. Βενιζέλος συνεχίζει στο γνωστό στυλ της αυτοπροβολής και της προσπάθειας να καλύψει τα κενά του κόμματός του με παρασκήνιο, αιχμές και χτυπήματα κάτω από το τραπέζι.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει με την αγωνία του κόσμου, όχι για το πότε θα κλείσει το πακέτο. Αλλά με το πότε θα ξεκινήσει το... μνημόσυνο. Διότι αν έχει κλείσει το 95% με αυτά τα σκληρά μέτρα που έχουν ήδη διαρρεύσει, τότε πολύ φοβόμαστε ότι πάμε σε ρήξη με την κοινωνία.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. GLAD avatar
  GLAD 20/09/2012 16:22:20

  Δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση ο Σαμαράς να διαχωρίσει την θέση του από τους άλλους . Ακόμη και αν δυστυχώς το πιστεύει ή δεν το πιστεύει - είτε είναι ή δεν είναι σωστό.
  Θα πρέπει να υπάρχει συλλογική ευθύνη ακόμη και αν υπάρχει διαφοροποίηση απόψεων.
  Αν δυστυχώς διαφοροποιηθεί , το αποτέλεσμα θα είναι και να μη έχει πετύχει τίποτα (αφού τυπικά δεν μπορεί μόνος του) και να έχει στοχοποιηθεί αυτός και η Ν.Δ.

 2. DI.KO avatar
  DI.KO 20/09/2012 16:44:04

  Σωστότατο σχόλιο!

 3. Λάζαρος avatar
  Λάζαρος 20/09/2012 16:47:28

  και η κυβέρνηση να έχει υπόψιν της πως το κλίμα δεν αλλάζει σε ένα μήνα αν δεν πάρει διαρθρωτικά μέτρα μέχρι τις αμερικανικές εκλογές αμέσως μετά οι φωνές θα επανέλθουν,θα γίνουν κραυγές και η χώρα θα οδεύει προς έξοδο υπό την πίεση της δύσης...θα μας διώξουν και μετα θα σώσουν ισπανια,ιταλια με αυστηρούς όρους,που αν δεν τους τηρήσουν θα έχουν το παράδειγμα μπροστά τους

 4. Stathis avatar
  Stathis 20/09/2012 17:00:19

  Έτσι θα φανούν σωτήρες....μας δουλεύουν

 5. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 20/09/2012 17:06:11

  Καταμπερδεύτηκα
  Το ΔΝΤ (δια της προέδρου του) τα βάζει με την Ε.Ε. για τα οριζόντια σκληρά μέτρα εναντίον της Ελλάδος αλλά ο Τόμσεν που ζητάει τα νέα σκληρά οριζόντια μέτρα είναι ο εκπροσώπος του Δ.Ν.Τ. και όχι της Ε.Ε.
  Από την άλλη η Μέρκελ κλαίει για μας.
  Και στο τέλος κλαίμε όλοι εμείς για το χάλι μας.

  Πάω δε στοίχημα οτι υπάρχουν και κάποιοι που κλαίνε απο χαρά.
  Τα email τους έπιασαν τόπο. Ποίος είπε οτι οι τροικανοί δεν είναι συνεργάσιμοι;

 6. alexie avatar
  alexie 20/09/2012 17:21:54

  νομιζω οτι ο τιτλος του αρθρου μιλαει για "εικονα" οχι για πραγματικη κατασταση..

 7. ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ avatar
  ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 20/09/2012 17:27:05

  Εμενα παντως οι δηλωσεις Κουβελη μου θυμιζουν αυτο : http://www.youtube.com/watch?v=JwEdr5KgCzk

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 20/09/2012 17:38:51

  Του καραμπελ(ι)α η "ρήξη"...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 20/09/2012 17:41:01

   Σοβαρά, πιστεύει κανείς ότι αποφασίζουν για οποιοδήποτε θέμα ουσίας οι υπάλληλοι της "τρόικας";

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Ο Θείος 20/09/2012 17:45:30

    Πολλοί, απ'ότι φαίνεται!..

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Γιάννης Φαίλτωρ 20/09/2012 18:06:26

     Μπορούν να τρενάρουν όσο θέλουν τη διαπραγμάτευση και την απελευθέρωση της δόσης. Δεν υπάρχει ληξιπρόθεσμο ομόλογο στο άμεσο μέλλον, ούτε επείγον ταμειακό πρόβλημα μισθών - συντάξεων. Η δόση κατά τα 4/5 θα πάει στις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών.
     Αυτοί που αποφασίζουν (στο τρίγωνο Βρυξέλλες - Φραγκφούρτη - Παρίσι), μόλις μπήκαν στα βαθειά νερά αποφάσεων περί "τραπεζικής ένωσης" (ο χθεσινός Μύνχάου στον Spiegel λέει ότι άν θέλουν να μη συμβεί "ατύχημα" επείγει). Κατά τα άλλα, το στρατηγικό δίλημμα της Μέρκελ το αναλύει άριστα ο Timothy Garton Ash (The New York Times) που ανέβασες στο blog.
     Εδώ θα δούμε αρκετές θεατρικές σκηνές μέχρι μέσα Οκτωβρίου - θα έχει σασπένς, αλλά μου φαίνεται ότι η τελευταία πράξη θα μας αποζημιώσει για τις ¨αγωνίες".

     • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
      Γιάννης Φαίλτωρ @ Ο Θείος 20/09/2012 18:34:38

      Θείε κατά βάση συμφωνούμε.

 9. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 20/09/2012 17:39:22

  Αμήν και πότε. Το ταχύτερο που θα τα σπάσουμε με τους ευρωναζί -γιατί, αργά ή γρήγορα, θα γίνει-, το καλύτερο για τον τόπο και την κοινωνία.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Αυριανιστής 20/09/2012 17:48:17

   Βλέπω αγαπητέ, τους εκτιμάς δεόντως τους ελιγμούς του κυρ-Φώτη !!!
   Υποθέτω αρχίζουμε να εμπιστευόμαστε και τον Γιάννη Στουρνάρα.
   Κάνουν συλλογική επικοινωνιακή διαχείριση - καλό για αρχή, αλλά...
   Πάνε οι εποχές που αποφάσιζε ο Ρέππας, η Lucky Λούκα και παλιότερα ο Παπαθανασίου (με το ..τριετές ομόλογο jumbo)...

 10. ΑΝΤΙ ΓΡΑΙΚΟΣ avatar
  ΑΝΤΙ ΓΡΑΙΚΟΣ 20/09/2012 17:52:26

  Τέτοια ξεφτίλα και τέτοιο θέατρο και εμείς καθόμαστε ακόμα και τους κοιτάμε.....

 11. Ελλάς το κάτεργο (ex avanti) avatar
  Ελλάς το κάτεργο (ex avanti) 20/09/2012 18:13:54

  Περιμένουν οι τραπεζίτες τα 28 δισεκατομμυριάκια με κομμένη την ανάσα, δεν κάνει να τους κρατάτε άλλο σε αγωνία, γρήγορα να κλείσει η συμφωνία με την τρόϊκα.
  Κατάντια, ακόμη και οι σκλάβοι την εποχή της δουλείας είχαν περισσότερα δικαιώματα, αντιδρούσαν περισσότερο στον αφέντη, τώρα σιωπή, η σιωπή των αμνών.

 12. ΔΡΟΜΟ Η ΔΗΜΑΡ avatar
  ΔΡΟΜΟ Η ΔΗΜΑΡ 20/09/2012 18:26:38

  Μόλις τελειώσουν με το καλό, και πάρουμε την δόση η πρώτη κίνηση του σαμαρά είναι να πετάξει έξω την δημαρ, μια απο τις πάμπολλες συνιστώσες του μπαχαλοτσύριζα. Με αυτούς τους κρατικιστές και αναχρονιστές δεν μπορεί, να κάνει κανείς σοβαρός κομματικός σχηματισμός χωριό!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ΔΡΟΜΟ Η ΔΗΜΑΡ 20/09/2012 18:41:56

   Κρίμα που δεν έβγαλε έδρες ο Τζήμερος - άν έβγαζε θα υπήρχε και ο κατάλληλος αντικαταστάτης...

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 20/09/2012 18:43:59

    ...γιατί η κυβέρνηση αυτή χρειάζεται οπωσδήποτε 3. Και όχι 2! Προς Θεού όχι !!!
    Ο χορός αυτός δεν είναι τάνγκο αργεντίνο, μακριά από τέτοια και χτύπα ξύλο ...

 13. ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ avatar
  ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ 20/09/2012 19:39:46

  Το ταπεινό 4,5% το παλεύει όσο μπορεί. Παράδειγμα:
  Πικετοφορίες Λαικών επιτροπών, σωματείων,συλλόγων

  Σε πικετοφορία ενάντια στα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης, της ΕΕ, της Τρόικας και του κεφαλαίου και στα πλαίσια της δράσης για την επιτυχία της Πανελλαδικής-Πανεργατικής απεργίας στις 26 Σεπτέμβρη, καλούν το Σάββατο 22/9 στις 10.30πμ το Συνδικάτο Οικοδόμων (παράρτημα κέντρου), ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, το σωματείο αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων στο Δήμο Αθήνας.


  Αντίστοιχα Λαϊκές επιτροπές, σωματεία και φορείς διοργανώνουν το Σάββατο πικετοφορίες σε διάφορες γειτονιές με σημεία έναρξης τα εξής:

  Πλατεία Κυψέλης στις 11.00πμ
  Μετρό Σεπολίων στις 11.00πμ
  ΗΣΑΠ Πετραλώνων στις 10.30πμ
  Αλεξάνδρας και Γκύζη στις 11.00πμ
  Πλατεία Πλυτά στη Γούβα στις 11.00πμ
  Βεϊκου και Κολιάτσου στο Γαλάτσι στις 11.00πμ
  Πλατεία Ηρώων στην Ηλιούπολη στις 11.00πμ
  Παλαιό Τέρμα στην Καισαριανή στις 10.30πμ
  Πλατεία Τερζάκη στο Ζωγράφου στις 11.00πμ
  Πλατεία Καλογήρων (Μετρό Δάφνης) στις 11.00πμ
  Διασταύρωση Κύπρου και Ιθώμης (αγορά Βύρωνα) στις 11.00πμ

  Το φοβερό 27% του Τσίπρα που θα ακύρωνε τα μνημόνια που είναι; Κανονικά έπρεπε να γίνεται σεισμός...

 14. elli avatar
  elli 20/09/2012 19:40:24

  Θεατράκι για μικρά παιδιά, τα μέτρα σίγουρα έχουν προαποφασιστεί και υπογραφεί κιόλας, όλα τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση.

 15. θησεας avatar
  θησεας 20/09/2012 19:45:27

  μηπως ξερετε τι εγινε στην Ισλανδια ? μηπως επρεπε να βαδισουμε στα χναρια τους ?

 16. ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ avatar
  ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 20/09/2012 20:17:41

  Παμε καλα !! Τους εχουμε κλεισει στα καρε μας !

  • kitsos avatar
   kitsos @ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 20/09/2012 21:53:24

   Τους "τσουκλωσαμε" λενε στο χωριο μου :P :P

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.