#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/08/2013 02:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τελική λύση για το ελληνικό πρόβλημα από το 2014 και μετά(Ανανεωμένο) - Τελική λύση για το ελληνικό πρόβλημα, αλλά από το 2014 και μετά, φαίνεται να προωθείται στην Ευρώπη η οποία κινητοποιείται προς αυτή την κατεύθυνση, αν και η προεκλογική περίοδος στη Γερμανία δεν ευνοεί τέτοιες καταστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Βερολίνο προσπάθησε να υποβαθμίσει τις δηλώσεις Σόιμπλε καθώς η γερμανική αντιπολίτευση επιτέθηκε στην Α. Μέρκλε λέγοντάς ότι έλεγε ψέματα για την Ελλάδα.

Το νέο πακέτο βοήθειας, με όποια μορφή κι αν έχει αυτό ήταν το βασικό αντικείμενο των συναντήσεων του Γ. Άσμουσεν στην Αθήνα.

Ο Άσμουσεν είπε ότι δε συζήτησε με τον Στουρνάρα για ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης αλλά ότι ήρθε στην Αθήνα, για να εξετάσει το υπάρχον ελληνικό πρόγραμμα, ενώ σημείωσε ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο πώς αυτό θα στεφθεί με επιτυχία.

Αναφορικά με τις συζητήσεις περί νέου πακέτου, σημείωσε ότι δεν έχει κάτι να προσθέσει στις αποφάσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου, που είχε δεσμευτεί να στηρίζει την Ελλάδα, έως ότου η χώρα μας ανακτήσει τη δυνατότητα να επιστρέψει στις αγορές.

«Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα, αλλά όχι πριν την άνοιξη του 2014» υπογράμμισε το στέλεχος της ΕΚΤ, ευθυγραμμιζόμενος, στο σημείο αυτό, με τη θέση που εξέφρασε σήμερα και το Βερολίνο, κάνοντας λόγο για επανεξέταση του ελληνικού προγράμματος στα μισά του 2014.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της κάλυψης της Ελλάδας σε περίπτωση που χρειαστεί νέο πακέτο, συζητήθηκε και με τον κ. Στουρνάρα και με τον πρωθυπουργό. Άλλωστε, είναι ένα θέμα που θα πρέπει να κλείσει σύντομα, έστω κι αν επισήμως παραπέμπουν όλοι στην άνοιξη του 2014. Κι αυτό γιατί πρέπει να διαβεβαιώσουν το ΔΝΤ ότι μπορεί η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ήδη σχέδιο σε περίπτωση που χρειαστεί χρηματοδότηση η Ελλάδα. Το αποκάλυψε χθες η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, η οποία υποστηρίζει ότι το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, δεν τίθεται θέμα νέων δανείων προς την Ελλάδα, αλλά συζητείται να διατεθούν στην Ελλάδα πρόσθετοι πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε.. Με τα χρήματα αυτά η Ελλάδα να τονώσει την οικονομία της και ταυτόχρονα θα απελευθερώνονταν πόροι από τον προϋπολογισμό για την εξυπηρέτηση του χρέους της.

Πηγές που μετέχουν σε διαπραγματεύσεις, προσθέτει το δημοσίευμα, δήλωναν ότι στην περίπτωση ενός τρίτου πακέτου βοήθειας η μόνη εναλλακτική λύση που απομένει είναι «πραγματικές μεταβιβάσεις από τον προϋπολογισμό της ΕΕ ή τον προϋπολογισμό των εταίρων».

Όπως ανέφεραν οι  ίδιες πηγές, δεν τίθεται στην πραγματικότητα θέμα νέων δανείων προς την Ελλάδα, καθώς  θα αυξανόταν περαιτέρω το ήδη υψηλό χρέος της.

Κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο, γράφει η Sueddeutsche Zeitung, αναφέρουν ότι το τρίτο πακέτο θα είναι σε μέγεθος πολύ χαμηλότερο σε σχέση τα δύο πρώτα. «Επίσης, οι όροι για τις μεταρρυθμίσεις θα είναι λιγότερο αυστηροί, επειδή η Ελλάδα έχει ήδη εισαγάγει ένα σημαντικό μέρος των αναγκαίων αλλαγών», διευκρίνιζαν οι ίδιοι κύκλοι. Στόχος, είναι να διευκολυνθεί όσο είναι δυνατόν περισσότερο η επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές.

Επίσης, πιθανότατα αυτό να κόμισε στην Αθήνα και ο Ασμουσεν και γι' αυτό να αναφέρθηκε στα θέματα της ανεργίας και της ανάπτυξης.

Ο Γερμανός αγγελιαφόρος επανέλαβε με νόημα ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει δέσμευση για περαιτέρω βοήθεια από τους εταίρους της με τις προϋποθέσεις της επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος και της πλήρους εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Ο Γερμανός οικονομολόγος τόνισε ακόμα ότι πολλά έχουν επιτευχθεί στο δημοσιονομικό μέτωπο στην Ελλάδα και έχει γίνει σημαντική πρόοδος τους τελευταίους 18 μήνες. Όπως είπε ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και υπάρχουν και τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης στην οικονομία με βάση τα στοιχεία του ΑΕΠ. Παραδέχτηκε ακόμα ότι είναι μια επίπονη διαδικασία και πλέον ζητούμενο είναι η δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας κυρίως σε νέους ανθρώπους καθώς η ανεργία βρίσκεται σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα.

Επισήμανε ότι τρέφει σεβασμό σε ό,τι έχει ήδη καταφέρει η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Αισιόδοξα ήταν τα νέα και από την συνάντηση του κ. Ασμουσεν με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλο. Όπως τονίζεται ο αξιωματούχος της ΕΚΤ εξέφρασε την  ικανοποίησή του για τον τρόπο ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης και τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» που έχουν δημιουργηθεί στους νέους Ομίλους που έχουν προκύψει από τις συγχωνεύσεις.

Με αυτά, όπως παρατηρήθηκε αρμοδίως, μπορούν να καλυφθούν οι όποιες επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες δημιουργηθούν από τα νέα stress test. Γεγονός που θα επιτρέψει στην συνέχεια την χρησιμοποίηση μέρους των κεφαλαίων του ΤΧΣ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού εάν και εφόσον παρουσιασθεί.

 

Ανεργία

 

Έχουν πάντως, πολύ πλάκα αυτοί οι μεγαλόσχημοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που είτε από τα ακριβοπληρωμένα γραφεία του είτε όταν έρχονται στην Ελλάδα, κάνουν διαπιστώσεις που μας αφήνουν άφωνους.

Μετά τον Σόιμπλε, τον Ρεν, τον Μπαρόζο αλλά και τον... Ομπάμα που είδαν τα στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα και τρόμαξαν, σειρά πήρε και ο Ασμουσεν ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Στουρνάρα είπε: « Η ανεργία στη χώρα σας είναι σε μη ανεκτά επίπεδα». Κλειδί πλέον για την Αθήνα είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης και θέσεων εργασίας».

Εντυπωσιακό: Αυτοί που επέβαλαν το αποτυχημένο πρόγραμμα στην Ελλάδα, το οποίο δημιούργησε στρατιές ανέργων, τώρα κλαίνε πάνω από την καμένη γη. Αλλά αντί να κάνουν κινήσεις ενίσχυσης της ανάπτυξης, αντί να σχεδιάζουν π.χ. ομόλογα ανάπτυξης, να βοηθούν στην επανεκκίνηση των έργων, να φέρνουν επενδυτές στην Ελλάδα, ετοιμάζονται να μας... ξαναδανείσουν, ποιος ξέρει με ποιους όρους.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. QQ avatar
  QQ 22/08/2013 03:01:01

  Τελική λύση = bail in
  Για την ανεργία απλά δεν υπάρχει λύση.
  Οι άνεργοι έχουν καταδικαστεί σε αργό θάνατο.

 2. georgek avatar
  georgek 22/08/2013 08:21:31

  Ξέρουν από ''τελικές λύσεις'' οι Γερμανοί...

 3. bQ avatar
  bQ 22/08/2013 08:55:00

  Πρέσβεις απ’ την Aλεξάνδρεια -Κ.Π.Καβάφης
  Δεν είδαν, επί αιώνας, τέτοια ωραία δώρα στους Δελφούς
  σαν τούτα που εστάλθηκαν από τους δυο τους αδελφούς,
  τους αντιζήλους Πτολεμαίους βασιλείς. Aφού τα πήραν
  όμως, ανησυχήσαν οι ιερείς για τον χρησμό. Την πείραν
  όλην των θα χρειασθούν το πώς με οξύνοιαν να συνταχθεί,
  ποιος απ’ τους δυό, ποιος από τέτοιους δυο να δυσαρεστηθεί.
  Και συνεδριάζουνε την νύχτα μυστικά
  και συζητούν των Λαγιδών τα οικογενειακά.
  Aλλά ιδού οι πρέσβεις επανήλθαν. Χαιρετούν.
  Στην Aλεξάνδρεια επιστρέφουν, λεν. Και δεν ζητούν
  χρησμό κανένα. Κ’ οι ιερείς τ’ ακούνε με χαρά
  (εννοείται, που κρατούν τα δώρα τα λαμπρά),
  αλλ’ είναι και στο έπακρον απορημένοι,
  μη νοιώθοντας τι η εξαφνική αδιαφορία αυτή σημαίνει.
  Γιατί αγνοούν που χθες στους πρέσβεις ήλθαν νέα βαριά.
  Στην Pώμη δόθηκε ο χρησμός· έγιν’ εκεί η μοιρασιά.

 4. Νεστωρίδης avatar
  Νεστωρίδης 22/08/2013 09:37:01

  Ας γίνει γρήγορα η εκμετάλλευση των ορυκτών μας, ΔΕΝ βλέπω άλλη λύση μακροπρόθεσμα. Η καλύτερη οργάνωση του Δημοσίου είναι ζητούμε που ΔΕΝ μπορεί να γίνει με εκβιαστικούς όρους και χωρίς προσλήψεις, απολύσεις και επιβολή της κατάργησης της διακίνησης χάρτινων εγγράφων (να αντικατασταθούν όλα απο την ηλεκτρονική διακίνηση της πληροφορίας), ας είμαστε σοβαροί. Η μείωση του αριθμού των υπουργείων, οι υπηρεσιακοί γενικοί διευθυντές και υφυπουργοί σε συνδυασμό με τα αυξημένα προσόντα τους θα βοηθήσουν στην επιβολή νέων στρατηγικών απο την κορυφή προς τα κάτω (με στοχοθεσία, μετρήσεις παραγωγικότητος, αυτόματους μηχανισμούς καταργήσεως θέσεων και οργανισμών που ΔΕΝ παράγουν έργο, βελτίωση και αυτοματοποίηση του φορολογικού μηχανισμού). Αυτά σε συνδυασμό με την μείωση των φόρων (ενιαίος φόρος 15% για όλους) και ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής συνταγματικά κατοχυρωμένα, περιορισμό των κρατικών συνδικαλιστών με τις απεργίες τους, κατάργηση γραφειοκρατίας που εμποδίζει την επιχειρηματικότητα και σκληρή δουλειά απο όλους μας θα μας βοηθήσει να βγούμε απο την κρίση (και θα δούμε την ΕΕ σαν ευκαιρία για εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών)

  • el eternauta avatar
   el eternauta @ Νεστωρίδης 22/08/2013 20:41:46

   περιμενω 4 χρονια να παρω κτηματολογικο φυλλο απο το κτηματολογιο για να πουλησω ενα οικοπεδο που εχω για να πληρωσω τις υποχρεωσεις μου και να μου μεινουν και ρεστα σε ετοιμο πελατη, υποψην εχω ολα τα χαρτια και δικαστικη τελεσιδικη αποφαση που το αναγνωριζει και διαταζει το κτηματολογιο οπως προχωρησει στην εφαρμογη.
   δεν εχετε καταλαβει ακομα οτι ειμαστε failed state και οτι δεν λειτουργει τιποτα πλεον στην χωρα?

 5. Ανεργος avatar
  Ανεργος 22/08/2013 13:27:34

  Απο το 2014 και μετα τα ξαναλεμε

 6. Hawk avatar
  Hawk 22/08/2013 13:44:49

  Ξαφνικά τους έπιασε μεγάλη πρεμούρα εκεί στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες και συζητάνε για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας από τα μέσα του 2014!!! Μιλάμε για μεγάλο προγραμματισμό οι άνθρωποι, αυτοί που μέχρι στο παραπέντε δεν μπορούν να πάρουν μιά απόφαση. Τυχαίο, δεν νομίζω, τους καίει και τους ζεματάει η επίσκεψη του Σαμαρά στις ΗΠΑ και η γνωστή θέση τους αλλά και η θέση του ΔΝΤ για μείωση του χρέους χώρας.

 7. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 22/08/2013 21:26:42

  Περί αποτυχημένου κράτους ο λόγος, σας μεταφέρω λοιπόν ιστορία που μου ανέφεραν:

  Ο Ε.Ο.Π.Π.Υ. δεν ήξερε ακριβώς τι χρωστούσαν επί σειρά ετών τα ταμεία τα οποία διαδέχθηκε σε γιατρούς, κλινικές και προμηθευτές (αφού όλα τα σχετικά στοιχεία εφυλάσσοντο με θρησκευτική ευλάβεια σε σκονισμένους χαρτονένιους φακέλους, που δεν άνοιγε σχεδόν ποτέ κανείς υπάλληλος των ταμείων) και τους ζήτησε να δηλώσουν μέσω ηλεκτρονικής φόρμας τις απαιτήσεις των ανά ταμείο (ζωντανό ή τεθνεόν) και έτος.

  Μόλις συνέλεξε τα στοιχεία, τους ζήτησε, αν επιθυμούν να πληρωθούν, να προσκομίσουν σειρά πιστωτικών τιμολόγιων (ένα ανά έτος οφειλών μάλλον) για μια έκπτωση, το ύψος της οποίας ο ίδιος αυθαίρετα απεφάσισε. Το κάθε πιστωτικό τιμολόγιο έπρεπε δε να συνοδεύεται από ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα του πιστώνοντος (δηλαδή ο μπαταχτσής θέλει οι άλλοι να τον έχουν εξοφλήσει πλήρως και στην ώρα των, ακόμα και όταν του χαρίζουν χρήματα, δηλαδή εκδίδουν πιστωτικό τιμολόγιο). Επίσης αν είχε να εισπράξει κάποιος οφειλές 2-3 ετών έπρεπε να προσκομίσει αντίστοιχα 2-3 πιστωτικά τιμολόγια και ομοίως τις βεβαιώσεις ενημερότητας εις διπλούν ή τριπλούν. (Αν την ημέρα που θα εκταμιευθούν τα χρήματα είναι ενήμερος ή αν την ημέρα που εγεννήθησαν οι οφειλές ήταν ενήμερος, ενώ σήμερα κοντεύει να πτωχεύσει δεν φαίνεται να τους απασχολεί).

  Το αστειότερο της διαδικασίας: οι εκδίδοντες πιστωτικά τιμολόγια ώφειλαν να προσκομίσουν εκτύπωση της ιστοσελίδας τού Ε.Ο.Π.Π.Υ. από τον προσωπικό υπολογιστή των, όπου ανεγράφοντο οι απαιτήσεις των και η υπολογισθείσα έκπτωση, επειδή οι παραλαμβάνοντες υπάλληλοι ή οι ελεγκτές δεν ήξεραν / δεν ήθελαν / δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον υπολογιστή που είχαν επάνω στο γραφείο των για να δουν την συγκεκριμένη πληροφορία. Το ότι κάποιος μπορούσε να αλλάξει τα νούμερα της ιστοσελίδας πριν την εκτυπώσει δεν πέρασε ποτέ από το πτωχό μυαλό των.

  Με τέτοιο επίπεδο ανθρωπίνου δυναμικού στη διοίκηση (κάτω του μετρίου) και απηρχαιωμένες (χειρωνακτικές εννοείται) διαδικασίες δεν μπορείς να πας μακριά.

  ΥΓ. Έτυχε να μου δείξουν επίσημες ανακοινώσεις τύπου των Ε.Ο.Π.Π.Υ. και Η.ΔΙ.Κ.Α., υπογεγραμμένες από τους προέδρους των, με ορογραφικά λάθη: αυτό ίσως δείχνει ότι το πρόβλημα διοίκησης δεν εντοπίζεται μόνο στη βάση και στα χαμηλά στελέχη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.