#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/08/2010 19:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τελικά όλα έχουν ξαναγίνει σε αυτή τη χώρα...Η πρώτη καταγεγραμμένη στην Ιστορία Στάση Πληρωμών έγινε (που άλλού;) στην αρχαία Ελλάδα στα τέλη του 4ου π.Χ αιώνα. Τη περίοδο εκείνη στη περίφημη Αθηναική συμμαχία, η οποία στηρίζονταν οικονομικά από το Ναό της Δήλου (κάτι σαν Κεντρική Τράπεζα), 8 μέλη ζήτησαν αναδιαπραγμάτευση του χρέους και δύο αρνήθηκαν καν να πληρώσουν τα χρέη τους. Δηλαδή δέκα μέλη από τα συνολικά δεκατρία που είχε η Αθηναϊκή συμμαχία, είπαν "Δε πληρώνω"...

Στην αρχαία Ελλάδα, η στάση πληρωμών αποτελούσε μια συνήθη τακτική, ένα συχνό φαινόμενο, για μια ευρύτερη περιοχή που ζούσε από τις εμπορικές συναλλαγές..

Με λίγα λόγια κυριαρχούσε στις σχέσεις των εμπόρων αυτό που λέγεται Συνυπευθυνότητα του Χρέους .

Ο δανειστής λάμβανε μερίδιο ρίσκου εάν χάσει μέρος ή το σύνολο των χρημάτων που έχει δανείσει..και ο δανειζόμενος είχε τη δυνατότητα να (επανα) διαπραγματευτεί..το χρέος του..

Όλα αυτά για όσους "δαιμονοποιούν" τη Στάση (Παύση) Πληρωμών Εξυπηρέτησης του Χρέους και φυσικά (και εδώ βρίσκεται το μυστικό) τη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του...

Θ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. donaE avatar
  donaE 16/08/2010 19:55:00

  ανυπαρξια ετεροβαρους ρισκου,που την μετατρέπουν εντεχνως σε ηθικο θεμα...

 2. The Saint avatar
  The Saint 16/08/2010 21:55:17

  @donaE
  Μόνο που τώρα βρίσκουν και τους ανθέλληνες-ανδρείκελα, που δρούν γιά λογαριασμό τους.
  Kαι εφαρμοζουν -τα ανδρείκελα- σύγχρονες ψυχοδραστικές μεθόδους, γιά να μην αντιδρά κανείς εναντίον τους...

 3. NIKOS X. avatar
  NIKOS X. 17/08/2010 07:53:25

  ΑΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...
  ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΡΙΨΑΣΠΙΔΕΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ, ΚΑΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΙΩΧΘΕΙ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ ΜΕ ΦΥΛΑΚΑ ΤΟ ΠΟΛΥΚΕΦΑΛΟ ΔΝΤ!

 4. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 17/08/2010 11:02:41

  Μερικά σημαντικά σχετικά με το χρέος.

  Διαβάζω πως ο διεθνής οικονομικός τύπος, ακόμη και στελέχη του ΔΝΤ, υποστηρίζουν πως η χώρα μας ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να αποπληρώσει το χρέος των 300 + 110 δις. Και ότι αναγκαστικά, ανεξάρτητα αν το θέλω εγώ ή όχι ή όποιος άλλος, θα πάει σε ΠΑΥΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ. Μόνοι τους το λένε δηλαδή.

  Και ακόμη αυτοί οι ίδιοι λένε ότι μία αναδιαπραγμάτευση του χρέους μπορεί να το μειώσει έως και 70%. Και εδώ είναι το μυστικό. Γιατί μπορεί να το μειώσει; Διαβάστε εν περιλήψει παρακάτω. Ομως...

  ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ, ως έχει. Με τίποτε.

  Μία στις τρεις δανειακές συμβάσεις του ελληνικού δημοσίου αφορά σε δάνειο ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΟ, ή έγινε για να πληρωθεί ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΟ δάνειο. Το ένα τρίτο δηλαδή.

  Και το ομόλογο της 19ης Μαίου 2010, αυτό που μας “έβαλε” στο ΔΝΤ για να το πληρώσουμε, ήταν 30-τές ομόλογο, με 17% (μάλιστα) επιτόκιο, για να πληρωθεί, ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΤΟ ΠΗΡΑΜΕ, πριν 30 χρόνια, δάνειο που είχαμε πάρει το 1889.

  ΤΟ ΧΙΛΙΑ ΟΧΤΑΚΟΣΙΑ ΟΓΔΟΝΤΑ ΕΝΝΙΑ.

  Τους έχουμε πληρώσει από τότε, τόκους επί τόκων και χρεωλύσια (το κεφάλαιο δηλαδή). Εν ολίγοις το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους το έχουμε πληρώσει.

  ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ ΠΛΗΡΩΣΕΙ, πατριώτες.

  Ομως ο ελληνικός λαός πληρώνει τον λογαριασμό αυτόν για ΧΡΟΝΙΑ, χωρίς να ξέρει τι περιλαμβάνει ο λογαριασμός. Πράγμα που δεν γίνεται ΟΥΤΕ ΣΤΙΣ ΤΑΒΕΡΝΕΣ.

  Θα πρέπει μια υπεύθυνη κυβέρνηση πριν από οτιδήποτε άλλο, να δώσει στην δημοσιότητα μία λίστα του
  -Τι χρωστάμε;
  -Πότε πήραμε το κάθε δάνειο;
  -Ποια κυβέρνηση το πήρε;
  -Τι ύψος είχε;
  -Για ποιο λόγο το πήρε;
  -Από ποιον το πήραμε; (ΚΥΡΙΩΣ ΑΥΤΟ)
  ώστε και άλλοι οικονομολόγοι, ανεξάρτητοι, να την μελετήσουν και να μας πουν τα δικά τους.

  Διαφορετικά ΚΑΜΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ να μας χαρατσώνει με φόρους, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΑ, για να μαζεύει ΛΕΦΤΑ, που τα δίνει για πληρωμή ενός λογαριασμού, ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ ΠΟΤΕ. Πως δεν ντρέπονται να μας ζητάνε ΦΠΑ δεν καταλαβαίνω και φόρους.

  Εν ολίγοις

  1) Ενώ ΠΡΕΠΕΙ να πάμε σε στάση πληρωμών ΔΕΝ ΠΑΜΕ. Κι αυτό γίνεται για να προλάβουν οι τράπεζες που μας δάνεισαν στο παρελθόν, να περισώσουν ότι προλάβουν. Ξεφορτώνουν δηλαδή τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ και τις δόσεις τους τις τωρινές.
  2) Το χρέος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ 300 δις. Είναι πολύ πολύ λιγώτερο. ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΤΣΟΚΟΦΤΕΙ.
  3) Δεν πρέπει ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ να αναγνωρίσουμε ΝΟΜΙΚΑ το χρέος των 300 δις, ως έχει τώρα. ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ λέμε. Εχει ξαναγίνει δεκάδες φορές αυτή η μη-αναγνώριση χρέους στο πρόσφατο ιστορικό παρελθόν από άλλες χώρες.
  4) Πρέπει να δοθεί λεπτομερής λίστα ΟΛΩΝ των δανειακών συμβάσεων στην ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ. Να μάθουμε για ποιον λογαριασμό πληρώνουμε επιτέλους και ποιος και τι "παρήγγειλε".
  5) Δεν πρέπει να ψηφίσουμε ΚΑΜΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ που αναγνωρίζει το Μνημόνιο ως έχει (λυπάμαι ΝΔ-ίτες, αλλά...). Διότι το Μνημόνιο ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ δάνεια ομολόγων (χωρίς υποθήκη) σε δάνεια με υποθήκη. Θα μας κυνηγάνε για αιώνες, όπως κάνουν για άλλες χώρες, με διεθνείς αγωγές κατασχέσεων. Το Μνημόνιο ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ. Σαν να μην έγινε ΠΟΤΕ. Λήξις.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • CRAZY DOCTOR avatar
   CRAZY DOCTOR @ Θραξ Αναρμόδιος 17/08/2010 11:12:10

   φιλε κανεις δε διαφωνει μαζι σου....ελα ομως που θα πρεπει να ξαναδανειστουμε στο μελλον

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ CRAZY DOCTOR 17/08/2010 11:33:05

    @crazy doctor

    Και;
    Μόνο με ομόλογα δηλαδή μπορούμε να δανειστούμε;
    Δεν υπάρχουν δηλαδή τράπεζες και κοντσόρτια τραπεζών που δανείζουν χώρες;
    Και μάλιστα ΠΛΟΥΣΙΕΣ χώρες σαν την δική μας;
    Εχουν 4-άκις εκατομμύρια μαζεμένα και ΚΑΘΟΝΤΑΙ. Τι θα τα κάνουν;
    Θέλουν να μας δανείζουν με ομόλογα γιατί έτσι τους συμφέρει.
    Και εκτός από τις τράπεζες υπάρχουν και ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ για να δανειστεί ένα δημόσιο. Μαγαζί γωνία έχουμε. Νοτιο-ανατολικά της Μεσογείου.

    Και μήπως είδαμε αυτές τις χώρες που ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΚΑΝΕΙ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ, να μην τις δανείζει κανείς;
    Ναι;
    Ποιες;
    Και για πόσο;

    Ας μην τρομοκρατούμε τους έλληνες.
    Θα πονέσουμε που θα πονέσουμε.
    Ας πονέσουμε για το καλό μας.

    Θραξ Αναρμόδιος

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.