#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/12/2011 13:22
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τελικά ποιός και γιατί είχε την ιδέα να πάμε στο ΔΝΤ;Όπως και οι περισσότεροι Έλληνες, υποθέτω, εδώ και δυο χρόνια προσπαθώ να καταλάβω πώς και γιατί υποταχθήκαμε στο ΔΝΤ.  Ποιοί εισηγήθηκαν την ιδέα στον κ. Παπανδρέου και πως την αιτιολόγησαν. Γιατί, για ένα πράγμα είμαι σχεδόν βέβαιος: δεν το σκέφθηκε μόνος του ο κ. Παπανδρέου. Δεν γνώριζε άλλωστε και οικονομικά...

Μου προκαλούσαν, επίσης, απορίες εκείνα τα ραντεβού του τέως πρωθυπουργού  με τον Στιγκλιτς, τον Ρουμπινί, τον Σόρος, τον Πόλσον. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά κυρίως γιατί οι άνθρωποι αυτοί, είτε έχουν δικές τους εταιρείες και κερδοσκοπούν (τη δουλειά τους κάνουν δηλαδή), είτε παρέχουν συμβουλές σε  άλλες εταιρείες. Θέλω να πώ ότι  οι συμβουλές τους δεν μπορεί να έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα τους.  Θεωρούσα ότι δεν συνάδει με το αξίωμα ενός πρωθυπουργού να συναντάται,  και μάλιστα στο Γραφείο του, με τέτοιους ιδιώτες.

Τις απορίες μου τις ενίσχυσαν τα όσα είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης στον Αλέξη Παπαχελά, όπου λίγο πολύ παραδέχθηκε ότι μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει το μνημόνιο. Και δεν είναι μόνον ο κ. Χρυσοχοϊδης. Ένας ένας και οι υπόλοιποι διεκδικητές της καρέκλας του κ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ  σπεύδουν τώρα εκ των υστέρων και αφού έχει συντελεσθεί η καταστροφή της χώρας να διαχωρίσουν τη θέση τους από τις τραγικές επιλογές του αρχηγού τους.

Χθές διάβασα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ένα, άκρως ενδιαφέρον,  άρθρο της κ. Ζέζας Ζήκου. Το παραθέτω αυτούσιο, γιατί εξηγεί πολλά πράγματα.

 Κώστας Ροδινός

Το ταγκό... της Ελλάδας με την Αργεντινή

Της Ζέζας Ζήκου

Το «σενάριο Αργεντινής» ήταν πάντα προσφιλές στον Τζόζεφ Στίγκλιτς. Ηδη από το 2010 ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος έλεγε τα εξής «σπουδαία»: «Η Αργεντινή αποτελεί ένα καλό παράδειγμα. Αφού υποτίμησε το νόμισμά της και αναδιάρθρωσε το χρέος της, πλήρωσε ένα υψηλό τίμημα. Γνώρισε όμως στη συνέχεια έξι χρόνια ανάπτυξης, που της επέτρεψαν να μειώσει το ποσοστό της φτώχειας από 40% σε 13%. Η ανεργία της είναι σήμερα μικρότερη από εκείνη που γνωρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μπορεί να μη λύθηκαν όλα τα προβλήματά της, αλλά η κατάσταση είναι σήμερα αντικειμενικά καλύτερη από ό, τι πριν. Βγαίνοντας από το ευρώ και αναδιαρθρώνοντας το χρέος τους, η Ελλάδα και η Ισπανία θα ανακτούσαν την ανταγωνιστικότητά τους. Δεν θα είχαν βέβαια πλέον πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, αλλά αυτό συμβαίνει ήδη με την Ελλάδα. Αυτό που τους συμβαίνει σήμερα είναι η χειρότερη δυνατή τιμωρία…».

Ανάλογες απόψεις έχει διατυπώσει και ο άλλος Αμερικανός νομπελίστας, ο Πολ Κρούγκμαν. Οι δύο οικονομολόγοι δεν μπορεί ασφαλώς να κατηγορηθούν για άγνοια. Ούτε για δόλο, ότι θα ήθελαν ας πούμε την κατάρρευση του ευρώ γιατί το είδαν από την αρχή με κακό μάτι.

Το πιο σουρεαλιστικό από όλα είναι ότι τους διαψεύδει ο «μοιραίος» υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Ντομίνγκο Καβάγιο, που τη δεκαετία του ’90 επεξεργάστηκε και εφήρμοσε τη λεγόμενη «στρατηγική της Αργεντινής» κατ’ απαίτησιν του ΔΝΤ. Και μας προειδοποιεί ότι μια τέτοια στρατηγική θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία!

Οι Αμερικανοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η εμπειρία από τις χώρες που ακολούθησαν τον δρόμο της Αργεντινής έδειξε πως η διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του χρέους μιας χώρας δεν κάνει την οικονομία της λιγότερο αλλά περισσότερο αξιόπιστη! Οσο για τον δικαστικό δρόμο που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι δανειστές, υπάρχει μια βασική παραδοχή του διεθνούς δικαίου πως καμία κυρίαρχη χώρα δεν μπορεί να υποχρεωθεί να συνομολογήσει την οικονομική αυτοκτονία της, εξαναγκαζόμενη σε μέτρα λιτότητας που θα εξανδραποδίσουν τον λαό της. Τα κράτη είναι κυρίαρχα. Και όταν δεν το αντιλαμβάνονται αυτό οι κυβερνήσεις τους, το αντιλαμβάνονται οι λαοί τους.

Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς είναι ένας από τους πλέον διάσημους, αλλά κυρίως από τους πλέον αμφιλεγόμενους Αμερικανούς οικονομολόγους. Λοιπόν, αυτός ο νομπελίστας (!) έπεισε τον Παπανδρέου να σύρει τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με το επιχείρημα πως «θα μπορούσε το Ταμείο να μας παράσχει προστασία έναντι των κερδοσκοπικών πιέσεων στα ελληνικά ομόλογα».

Αντίθετα, όμως, τα ελληνικά ομόλογα μπήκαν στο στόμα του διαβόλου... ανοίγοντας την όρεξη για βίαιες επιθέσεις κατά των ομολόγων και των λοιπών ευάλωτων οικονομιών της Ευρωζώνης.

Ο Στίγκλιτς έχει υπηρετήσει τους σύγχρονους δεσμοφύλακες του χρέους, την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οταν έλαβε το βραβείο Νομπέλ για την Οικονομία, πριν από δέκα χρόνια, είχε αποκαλύψει στον δημοσιογράφο Γκρεγκ Πάλαστ της βρετανικής εφημερίδας Observer το πώς γεμίζουν σήμερα οι σύγχρονες φυλακές του χρέους με ολόκληρους λαούς. «Αναλύουμε ξεχωριστά την οικονομία κάθε χρεωμένης χώρας», έλεγε τότε ο Στίγκλιτς. «Και παραδίδουμε σε κάθε υπουργό ένα πανομοιότυπο πρόγραμμα που αποτελείται από τέσσερα στάδια».

Πρώτο στάδιο: οι ιδιωτικοποιήσεις. Ή, ακριβέστερα, το «λάδωμα». Γιατί οι ηγέτες αυτών των χωρών ξεπουλούσαν πρόθυμα τις δημόσιες υπηρεσίες των χωρών τους!

Δεύτερο στάδιο: Η απελευθέρωση στην κυκλοφορία του κεφαλαίου. Θεωρητικά, η απελευθέρωση επιτρέπει την εισροή και την εκροή κεφαλαίων. Στην πράξη, όμως, τα κεφάλαια έφευγαν μόνο έξω. Εμπαιναν για κερδοσκοπία στην αγορά ακινήτων και έφευγαν στον πρώτο κίνδυνο. Υστερα οι χώρες τα «καλόπιαναν» για να επιστρέψουν με αστρονομικά επιτόκια, που συνέτριβαν τις οικονομίες τους και τα δημόσια ταμεία τους.

Τρίτο στάδιο: Η προσαρμογή στις αγοραίες τιμές. Ενας ευφημισμός για αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, του νερού και του φυσικού αερίου. «Οι ταραχές που ακολουθούσαν ήταν μια επώδυνη φυσική συνέπεια», συνεχίζει ο Στίγκλιτς.

Τέταρτο στάδιο: Το «άνοιγμα» της οικονομίας. Ο Στίγκλιτς το παραλληλίζει με τους πολέμους του οπίου. Οι ισχυρές χώρες υποχρέωναν τις ασθενέστερες να ανοίξουν τα σύνορά τους στα προϊόντα τους, ενώ ταυτόχρονα προστάτευαν τις δικές τους αγορές από τα δικά τους.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Απορία avatar
  Απορία 21/12/2011 13:40:50

  Σωπάτε ρε.
  Τώρα το "καταλάβατε" ρε δημοσιογραφίσκουλοι ότι η χώρα πουλήθηκε για ...ουτάνα στα διεθνή οικονομικά μπορδέλλα για είκοσι αργύρια;
  Συγχαρητήρια, κερδίσατε μια μονοπύθμενη σκάφη πλυσίματος.

 2. Γιαννης 3 avatar
  Γιαννης 3 21/12/2011 13:42:56

  Το περιγραφει πολυ παραστατικα στο 'Δογμα του Σοκ' ή Ναομι Κλαιν απο το 55 μεχρι και τις μερες μας,τελικα φαινεται οτι δεν τον παρεσειραν τον Παπανδρεου ηταν καθωρισμενα 6 μηνες πριν απο τις εκλογες του Οκτωβριου 09.

 3. aron avatar
  aron 21/12/2011 13:46:27

  Δεν καταλαβα απο που προκυπτει οτι ο Στιγκλιτς επεισε τον παπανδρεουνα παει στο ΔΝΤ.Το αντιθετο λεει αφου εξηγει ο στιγκλιτζ ποσο κακη ιδεα ειναι το ΔΝΤ..

 4. ΜΠ avatar
  ΜΠ 21/12/2011 14:16:11

  Ανακυκλώνουμε τα ίδια και τα ίδια. Το λέμε μήνες για τα περί διατεταγμένης υπηρεσίας. Αρχίστε να μαζεύετε αποδείξεις για την εξεταστική. Τίποτα άλλο. Α! Και μην το ξεχνάμε: ΕΚΛΟΓΈΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΏΡΑ !!!!

 5. fantomas avatar
  fantomas 21/12/2011 14:45:16

  Πραγματικα αδιαφορω για τις πραξεις του ΠΡΟΔΟΤΗ GAP.
  Για αυτο υπαρχει το Γουδι (κυριολεκτικα ή μεταφορικα).
  Αυτο που φοβαμαι ειναι τι ετοιμαζουν ΄΄ οι νομπελιστες΄΄ οικονομολογοι για 6 μηνες μετα !

 6. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 21/12/2011 14:50:08

  Εξοδος απ'το Ευρώ και κοπή χρήματος, λοιπόν. Άντε να δούμε ποιός θα τολμήσει να πάρει την ευθύνη ! Όχι στα λόγια, στην πράξη.

  Ο Αντώνης πάντως, όχι ! Και απο κεί και πέρα, αφήνοντας στην άκρη τους βερμπαλισμούς και τα "πατριωτικά", η λιτότητα και το σαρωτικό συμμάζεμα είναι μονόδρομος. Το χρήμα απ'έξω τέλειωσε σύντροφοι, τα παλιοομόλογα που θα κόψει το άχρηστο αυτό κράτος, μόνο στους ραγιάδες του θα μπορεί να τα "σπρώξει" - κι αυτό με το ζόρι, όπως στη Ρουμανία επι Τσαουσέσκου ! Δείτε τί παθαίνει η Ελευθεροτυπία, που δέν της δανείζει πιά κανένας άν δέν παρουσιάσει αξιόπιστο πρόγραμμα εξυγείανσης (απολύσεις 35 %) και πάρτε μιά γεύση για το πώς μιλάνε οι αγορές στον Παπαδήμο κι αύριο στον Αντώνη.

 7. Χαχλας avatar
  Χαχλας 21/12/2011 15:10:39

  Τελικά ποιός και γιατί είχε την ιδέα να πάμε στο ΔΝΤ;
  H ΕΕ με 7% συμετοχή του ΔΝΤ

 8. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 21/12/2011 15:46:57

  Γιατί δεν εξετάζουμε το σενάριο την ιδέα εισόδου της Ελλάδας στο δ.ν.τ. να την είχε ο Αντρίκος Παπανδρέου για να βοηθήσει την κερδοσκοπία ορισμένων funds με τα οποία έχει δημιουργήσει σχέση ο οργανισμός στον οποίο συμμετέχει και ο οποίος παίζει και στα CDS;

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 21/12/2011 15:52:54

   Συμπληρωματικά, γιατί να μην θεωρήσουμε ότι ο πορνοΠρόεδρος του δ.ν.τ. Στρός Καν δούλεψε το ψηλό παιδί από τη Μινεσότα ψήνοντάς τον ότι θα ευχαριστήσει σφόδρα τους αμερικάνους που επιθυμούν να πατήσουν πόδι στην Ε.Ε. μέσω ΔΝΤ; Ο ανόητος ή μη (δεν έχει σημασία) πολιτικός κατηγορούμενος Γιώργος Παπανδρέου πίστεψε ότι έτσι θα εξασφαλίσει την εσαεί μόνιμη στήριξη των αμερικάνων. Είχε βλέπεις την πεποίθηση ότι θα βρίσκεται στη θεσούλα του πρωθυπουργεύοντος για δυο και τρεις τετραετίες για να αλλάξει (τα φώτα) της χώρας και να την κάνει μονδέρνα. Α, ρε Παπανδρέου, φιού σου!

 9. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 21/12/2011 16:41:09

  Κερδίζεται μια τσίχλα μεταχειρισμένη δημοσιογραφάκια του κώλου. Τι αναρωτιέστε δεν βλέπατε ότι από την αρχή οτι ο ΓΑΠ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσια και τα βουλευτάκια τον χειροκροτούσαν τον προδότη μήπως χάσουν τον παχυλό μισθό τους. Δικαστήριο για εσχάτη προδοσία. Το παιχνίδι ήταν από πολύ νωρίς στημένο από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν οι ποιό κατάλληλοι επειδή ήταν λαοπλάνοι και δημαγωγοί.

 10. Arca Don avatar
  Arca Don 21/12/2011 18:02:34

  Ολα καλα, ολοι τα ξερουμε και τα καταλαβαινουμε, αλλα θα βρεθει κανενας με κοκοβια για να στειλει αυτους του ...δες στη ....καρεκλα??

 11. HeadWaiter avatar
  HeadWaiter 21/12/2011 18:47:07

  Γιατί ψάχνουμε ονόματα;
  Ότι δεν μπορεί να κάνει ό ένας το κάνει ο άλλος.
  Πέρασε ότι ήταν να περάσει Γιώργος και τώρα όλοι μαζί συνεχίζουν.
  Άλλωστε για να είναι ΚΑΙ συνταγματικό το μνημόνιο πρέπει να ψηφιστεί από 180 βουλευτές.

  Και αύριο θα μας πουν, όπως γίνεται τώρα με το ΠαΣόΚ:
  "Με παρέσυραν, δεν φταίω, εγώ διαφωνούσα"

 12. Κ.Σ.Μαυρόπουλος avatar
  Κ.Σ.Μαυρόπουλος 21/12/2011 19:51:47

  Οι εξετατικές δεν οδηγούν πουθενά.

  Δικαστήρια με έκτεκτες αρμοδιότητες.

 13. Ερρίκος avatar
  Ερρίκος 21/12/2011 20:47:22

  Κάποιοι κάποτε σε αυτή τη χώρα πρέπει να λογοδοτήσουνε. Εάν δεν πάει κάποιος φυλακή όλα αυτά που γίνονται σήμερα θα επαναληφθούνε στο άμεσο μέλλον. Δυστυχώς τους πολιτικούς μπορούνε να τους σύρουνε στις φυλακές μόνο πολιτικοί!

 14. Βατάτζης avatar
  Βατάτζης 21/12/2011 21:58:28

  ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΗΤΑΝ Η ΙΔΕΑ. ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.

 15. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 22/12/2011 01:45:34

  Όπως ο Aron, έτσι κι εγώ, δεν καταλαβαίνω πως Στίγκλιτς και Ρουμπινί, που έχουν ταχθεί σαφώς υπέρ της δραχμής για το πρόβλημά μας (και το παρατιθέμενο εδώ τμήμα άρθρου της Ζήκου το επιβεβαιώνει), κατηγορούνται εδώ ότι μας έσυραν στο ΔΝΤ. Μπα, η ευθύνη είναι, αποκλειστικά, του ΓΑΠ.

 16. StarPowerNone avatar
  StarPowerNone 22/12/2011 06:58:39

  Κύριε Ροδινέ,
  Σας θυμίζω μια παλαιότερη αναφορά μου στο βιβλίο της Janine Wedel:

  «Shadow Elite» http://janinewedel.info/shadowelite.html

  Χρησιμοποιώντας τους όρους flexian και flex-net, η Wedel χαρακτηρίζει όλους αυτούς τους τύπους στους οποίους αναφέρεστε: τον Στιγκλιτς, τον Ρουμπινί, τον Σόρος, τον Πόλσον. Στην Ελλάδα παραδείγματα τέτοιων ‘εύκαμπτων’ (flexians), θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ο Παπαδήμος, ο Παπαχελάς, κλπ. και των αντίστοιχων δικτύων (flex-nets), π.χ., το ΕΛΙΑΜΕΠ.

  Συγκεκριμένα το βιβλίο αναφέρει:
  «Governments and administrations come and go, but not so a new breed of power brokers, who always seem to pop up just where the action is. Wearing different hats, they press their agendas in venue after venue. According to award-winning public policy scholar and anthropologist Janine Wedel, these are the "shadow elite," the prime movers in a vexing new system of power and influence»

  Αν δείτε και τα διαγράμματα στην διεύθυνση που αναφέρω πιο πάνω, θα μπορούσατε να τα παραλληλίσετε στην Ελλάδα με την σχέση του ΕΛΙΑΜΕΠ με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

  Για περισσότερα πάρτε το email μου.

 17. βαγγελης θεοδωρουλακης avatar
  βαγγελης θεοδωρουλακης 22/12/2011 10:57:24

  Ο ΓΑΠ δεν ειναι κανα παιδακι να τον παρασυρουν, καποιοι κερδισαν απο αυτη την επιλογη της χωρας. Ας ακολουθησουμε την διαδρομη του χρηματος για να δουμε ποιος κερδισε και ποιος κερδιζει απο αυτη την επιλογη. Σιγουρα παντως ολοι αυτοι που σιγονταρουν το ΠΑΣΟΚ σ'αυτη την καταστροφικη και εθελοδουλη ιστορια ειναι εξισου ενοχοι για εσχατη προδοσια! Μεχρι και ο Μεταξας επραξε διαφορετικα. Ημαρτον πια με τους μονοδρομους του Φριντμαν και του νεοφιλελευθερισμου του...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.