16/04/2010 12:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τελικά κοιτάμε τα spreads ή όχι;

Υπάρχει ένα θέμα με το timing της επιστολής του  κ. Παπακωνσταντίνου. Γιατί την  έστειλε, ενώ οι αγορές ήταν ανοιχτές, με αποτέλεσμα το ΧΑΑ εκεί που ήταν στο κόκκινο, να κλείσει τελικά στο +2;

Αυτές οι ανακοινώσεις, για να αποφευχθούν κερδοσκοπικές ενέργειες,  συνήθως  γίνονται όταν οι αγορές είναι κλειστές.

Μια απάντηση είναι επειδή τα spreads σκαρφάλωναν και πάλι πάνω από τις 400 μονάδες.

Μα, μόλις την περασμένη Δευτέρα από την Κύπρο, ο κ. Παπανδρέου δεν μας διαβεβαίωνε ότι δεν κάνουμε πολιτική  με τα μάτια στα spreads;

Τελικά τα κοιτάμε ή όχι, αυτά τα έρμα τα spreads και ποιος έχει δίκιο; Ο πρωθυπουργός ή ο υπουργός οικονομικών; Ας συνεννοηθούν επιτέλους.

Η περισσότερο  πειστική, κατά τη γνώμη μου απάντηση είναι  ότι επειδή η Κυβέρνηση στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις που κάνει για τον δανεισμό του Μαΐου,  είτε δε βρίσκει αγοραστές για τα ελληνικά ομόλογα, είτε αυτούς που βρίσκει, απαιτούν  δυσβάσταχτα επιτόκια. Οπότε η  προσφυγή στο μηχανισμό ήταν μονόδρομος με την προσδοκία να πέσουν τα επιτόκια κάτω από τις 300 μονάδες.

Μια άλλη εξήγηση είναι ότι η «ενεργοποίηση» ήταν  ούτως ή άλλως εξ υπ’ αρχής συμπεφωνημένη και απλώς χθες το πήραν απόφαση. Μια ψυχή που είναι να βγεί, είπαν, ας βγεί, να τελειώνουμε! Και το έκαναν με τις αγορές ανοιχτές!

Θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε κάποια μέρα, ποιοι πωλούσαν τις τελευταίες μέρες, και ποιοι αγόραζαν μετά την ανακοίνωση της επιστολής Παπακωνσταντίνου!

Κ.Ρ.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. archaeopteryx avatar
    archaeopteryx 16/04/2010 12:54:09

    αγαπητέ Κ.Ρ., προφανώς τα κοιτάμε, αλλά αν δεν έχουμε και τον όγκο των συναλλαγών δύσκολα να αποκρυπτογραφήσεις το ντεσού. Εγώ διαβάζω προσπάθεια εύθυθμου ξεφορτώματος πακέττων αλλά κάποιος κάνει ψιλοκατενάτσιο με τσιμπολογήματα για να διατηρήσει την "ευρυθμία". ΌΛο μαζί μου μοιάζει με διακρατικό insider trading (εεε... κι αν κανένας ιδιώτης βγάζει κάτι δεν χάλασε ο κόσμος...)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.