#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/11/2011 09:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα PIIGS να διαπραγματευτούν σαν ομάδα !!!

Οι χώρες PIIGS πρέπει να οργανωθούν(Ανανεωμένο) Το τελευταίο διάστημα, η οικονομική κρίση της ΕΕ έχει συνοδευτεί και από μια κρίση πολιτικής. Η απουσία οράματος και ικανότητας των Ευρωπαίων ηγετών, τους έχει οδηγήσει στο να σύρονται πίσω από τις αγορές. Ο χρόνος τους όμως τελειώνει.

Το χάος που προκλήθηκε έχει στοιχίσει ήδη δυο θέσεις πρωθυπουργών, και παράλληλα ξεκίνησε μια σειρά συνομιλιών για το ενδεχόμενη της αποπομπής κράτους ή και κρατών από την ευρωζώνη. Η Ιταλία απειλεί να μετατραπεί στο μεγαλύτερο πρόβλημα, αλλά η επίλυση του προβλήματος της θα πρέπει  να γίνει μετά από τις εκλογές και την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει. Υπάρχει όμως ένα κλισέ που αποτελεί αλήθεια: Σε κάθε κρίση, κρύβεται και μια ευκαιρία. Έτσι, αν η Ευρώπη αντέξει μερικές ακόμη εβδομάδες χάους, θα έχει την ευκαιρία να αντιμετωπίσει οριστικά τα προβλήματά της.

Αποτελεί πλέον συνήθεια να κατηγορούνται η Γαλλία και η Γερμανία για τις πολιτικές αποτυχίες της ΕΕ. Σίγουρα, οι Sarkozy και Merkel έχουν μπλοκάρει κάποια σημαντικά μέτρα που θα μπορούσαν να παρθούν, για λόγους εσωτερικού πολιτικού κόστους.

Οι διαπραγματευτικές τακτικές όμως των λεγόμενων χωρών PIIGS (Portugal, Ireland, Italy, Greece & Spain)  δίνουν στο Παρίσι και στο Βερολίνο την ευκαιρία να κάνουν αυτά που κάνουν.

Οι PIIGS έχουν κοινά συμφέροντα, και σίγουρα θέλουν την επίλυση της κρίσης. Αντί όμως να συνεργαστούν και να αρχίσουν να διαπραγματεύονται από κοινού, αυξάνοντας την διαπραγματευτική τους ισχύ, αφέθηκαν να απομονωθούν και να εξουδετερωθούν, και τέλος να υποστούν μια αυστηρή επιβεβλημένη  εκ των άνωθεν λιτότητα που είναι καταστροφική για τους πολίτες τους. Εν ολίγοις, είτε λόγω αδυναμίας αποφυγής του σκληρού κύκλου της διαχείρισης εσωτερικής κρίσης, είτε λόγω διπλωματικής ανικανότητας, οι PIIGS άθελά τους συνεισφέρουν στην διαιώνιση της ευρωπαϊκής μιζέριας.

Πως θα μπορούσαν όμως οι χώρες αυτές  να επηρεάσουν τα γεγονότα, όντας καταχρεωμένες και οικονομικά ασθενείς; Στις αδυναμίες μας κρύβονται και οι δυνάμεις μας. Μια μονομερής χρεοκοπία κράτους είναι η «πυρηνική εκδοχή»! Μια χρεοκοπία της Ελλάδας ή της Ιρλανδίας θα έδινε ένα ισχυρό  χτύπημα στην ευρωζώνη, το οποίο όμως στο τέλος μπορεί να  ήταν και βιώσιμο.

Από την άλλη, μια συντονισμένη πολυμερής χρεοκοπία όλων των PIIGS, θα συντελούσε στην άμεση κατάρρευση της νομισματικής ζώνης. Θα ήταν ένα «πυρηνικό χτύπημα». Και  αν το βλέπαμε  με πυρηνικούς όρους, από Β. Κορέα θα γινόμασταν  αμέσως … υπερδύναμη!

Μόνο με κάτι τέτοιο θα μπορούσαν οι PIIGS να κερδίσουν κάτι μέσα από διαπραγματεύσεις. Το κάθε κράτος από μόνο του δεν έχει την δυνατότητα όχι να παζαρέψει, αλλά ούτε καν να ζητιανέψει.

Αυτός είναι και ο λόγος που τα διάφορα πακέτα βοήθειας είναι τόσο σκληρά, και μάλιστα συνοδεύονται από εχθρότητα απέναντι στις κυβερνήσεις, στα πολιτικά συστήματα, και από ταραχές στους δρόμους.

Εναλλακτικά, μια συλλογική συνεργασία στις διαπραγματεύσεις θα επέτρεπε στις χώρες PIIGS να αναλάβουν, ή να φανεί πως αναλαμβάνουν έναν ενεργό και θετικό ρόλο στη διακυβέρνηση της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως χρειάζονται σκληρά μέτρα. Αν όμως οι πολίτες των χωρών PIIGS αντιληφθούν πως τα μέτρα αυτά λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις τους με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα, μπορεί και να τα αποδέχονταν πιο εύκολα. Έτσι, υπ αυτό το πρίσμα, οι πρόωρες εκλογές στην Ιταλία και στην Ελλάδα μπορεί να είναι κάτι καλό, αφού θα δώσουν στους λαούς το δικαίωμα να διαμορφώσουν την μοίρα τους και να εκτονώσουν την αγανάκτησή τους.

Υπάρχει επίσης ένα ακόμη ζήτημα που έχει να κάνει με την επαναφορά της εμπιστοσύνης του απλού πολίτη όσον αφορά στις  επιμέρους διεργασίες του ευρωπαϊκού οράματος. Και αυτό δεν είναι κάτι το αφηρημένο, αφού στο εγγύς μέλλον, η ΕΕ θα χρειαστεί μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Η ίδια η Angela Merkel θέλει αλλαγές στη συνθήκη της ΕΕ. Κάτι τέτοιο απαιτεί δημοψηφίσματα, σε μια εποχή όμως που δύσκολα θα περάσουν. Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Ipsos-MRBI για την Ιρλανδία, το 47% θα ήταν με το ΟΧΙ (σε σχέση με την ΕΕ), και ένα 25% με το ΝΑΙ.

Η συλλογική συνεργασία θα είναι μια ωφέλιμη στρατηγική για την διαπραγμάτευση με την Ευρώπη. Δεν θα είναι κάτι το  εύκολο. Ο ευρωπαϊκός πυρήνας δεν θα προχωρήσει σε θυσίες, αν αυτό δεν είναι απόλυτα απαραίτητο. Προς το παρόν όμως, η κρίση πλήττει την περιφέρεια πολύ περισσότερο από το κέντρο.

Η εναλλακτική λύση θα ήταν η συνεχιζόμενη κωλυσιεργία, και η αποδοχή αναπόφευκτων αποτελεσμάτων, χωρίς φαντασία και χωρίς τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, κάτι που βλέπουμε να συμβαίνει εδώ και καιρό, με αποτέλεσμα η ΕΕ να ακολουθεί από πίσω τις αγορές. Τα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος έχουν αποδείξει πως αυτού του είδους η στάση δεν μπορεί να διατηρηθεί άλλο. Χρειάζονται δραστικές πρωτοβουλίες.

 

The Irish Times

http://www.irishtimes.com/newspaper/opinion/2011/1114/1224307524795.html

Απόδοση:S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χαλκιδέος avatar
  Χαλκιδέος 15/11/2011 09:15:48

  Πολύ σωστά! Πώς δεν το είχε σκεφτεί κανείς πρωτύτερα αυτό; Αλλά θα μου πείτε, τους αφήνουν τα συμφέροντα;

  • Μ.Γ avatar
   Μ.Γ @ Χαλκιδέος 15/11/2011 10:14:00

   Το εχει πει εκατο φορες και το ξαναλεει με καθε ευκαιρια ο Τσιπρας. Δεν αποτελει λοιπον καμμια πρωτοτυπια. Το προβλημα ειναι οτι, οπως συμβαινει και με την Ελλαδα, ετσι και στις υπολοιπες χωρες του Νοτου, αυτοι που κρατανε τα σκοινακια της διαπλοκης και τα ποστα της εξουσιας ειναι ξεπουλημενοι στο τραπεζιτικο λομπυ και δεν εχουν καμμια διαθεση να δημιουργησουν κοινο μετωπο εναντια στα αφεντικα που τους εχουν διορισει ως "ηγετες", με την βοηθεια των κατευθυνομενων ΜΜΕ.

  • ΜΠ avatar
   ΜΠ @ Χαλκιδέος 16/11/2011 19:47:29

   Στις 09/11/2011 στις 10.09 a.m είχα γράψει: ".....Η επόμενη κίνηση για εμάς ως Ελλάδα είναι να αναλάβουμε την πρωτοβουλία να συσκεφτούν οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας, της Ιταλίας, της
   Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ιρλανδίας. Να στήσουμε κοινό μέτωπο, και να απαιτήσουμε συλλογική Αναδιάρθρωση ! Και πολύ το
   αργήσαμε!!!!!!!!"
   Ένα κοινό μέτωπο θα άλλαζε τις ισορροπίες και θα προκαλούσε το λιγότερο τρόμο, για τις όποιες συνέπειες θα είχε μία συλλογική στάση πληρωμών με μοναδικό σκοπό να καθίσουν όλοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να κόψουν τις μαγκιές και τις απειλές η Μέρκελ και το τσιράκι της ο Σαρκοζί. Η διαπραγματευτική δύναμη όλων μαζί θα δυσκολέψει πάρα πολύ την κατάσταση στην ευρωζώνη και θα αλλάξει όλο το σκηνικό, με αποτέλεσμα ο δυνατός βορράς να δεχτεί ηχηρό ράπισμα και να αναγκαστεί να βάλει νερό στο κρασί του αν δεν θέλει να διαλυθεί η Ε.Ε και το Ευρώ.

 2. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 15/11/2011 09:32:49

  Αυτό που λέει ο αρχαιοπτέρυξ το έχει υπονοήσει ο Σαμαράς. Πρέπει να επιδιώξει να το κάνει αμέσως μόλις γίνει πρωθυπουργός με αυτοδυναμία. Γιατί τέτοιες κινήσεις γίνονται μόνο από κυβερνήσεις με πολιτική νομιμοποίηση ισχυρή ώστε να έχουν διαπραγματευτική δυνατότητα. Η μεταβατική δεν την έχει. Αν δεν έχει αυτοδυναμία να πάει σε δεύτερες εκλογές μέχρι να την αποκτήσει.

  • Στεργιος avatar
   Στεργιος @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 15/11/2011 11:19:53

   βγαλε τα κομματικα γυαλια.

   και στο κατω κατω αν καταλαβες καλα εδω στο σαιτ το προβλημα μας δεν ειναι ο Σαμαρας αλλα η Ελλαδα!!!

 3. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 15/11/2011 09:34:26

  Δεν υπάρχει πια το PIIGS ως σχήμα.
  Αφαιρέστε το G και το Ι (Greece, Italy).
  Αυτές τις διαχειρίζεται τραπεζίτης.
  Είναι τελειωμένες προς το παρόν.

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ αλλενάκι 15/11/2011 10:12:50

   Επόμενη στάση Μαδρίτη για να φύγει και το S.

 4. A.M. avatar
  A.M. 15/11/2011 09:37:37

  Οι Ιρλανδοί έχουν νιονιό.
  Εμείς;
  Εμείς μάλλον δεν το χρειαζόμαστε.
  Σκέφτεται για μας ο Papadimas.

 5. Y. avatar
  Y. 15/11/2011 09:59:40

  Βάλε να συννενοηθούν την Ισπανία που πάει σε εκλογές, την άτολμη Πορτογαλία, την Ιταλία που το παίζει υπεράνω, την Ιρλανδία που θέλει να λύσει το πρόβλημά της με δουλειά, και....εμείς φυσικά που είχαμε ένα ΓΑΠ, να είναι αυτός που άναψε το φυτίλι του άναρχης οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη
  Μέρκελ και Σαρκοζής, τα βρήκαν σε δυό μέρες!

 6. δημητρης avatar
  δημητρης 15/11/2011 10:03:19

  @
  Τον Ιταλο δηλ. τον Μonti.

 7. Theoprovlitos avatar
  Theoprovlitos 15/11/2011 10:05:34

  PIIGS.
  Το λογοπαιγνιο ειναι προφανες. Αλφαβητικα θα επρεπε να λεγεται GIIPS.
  Ως γνωστον τα γουρουνια θεωρουνται ακαθαρτα ζωα για μερικες θρησκειες που ελεγχουν και το τραπεζικο συστημα...

  • Sackis avatar
   Sackis @ Theoprovlitos 15/11/2011 11:08:24

   Καταλαβαινουμε το υπονοουμενο και συνυπογραφουμε :))

   • Heaven avatar
    Heaven @ Sackis 15/11/2011 12:10:27

    καλα εσας σας πυροβόλησαν νωρις!
    στο κεφαλι εννοω!!

 8. Ίωνας avatar
  Ίωνας 15/11/2011 10:11:06

  Με συντονισμό ενεργειών, εύκολα τα PIIGS μπορούν να μεταβληθούν σε ... SHARKS!

 9. ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ avatar
  ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ 15/11/2011 10:17:43

  Πρίν απο πολύ καιρό είχα απευθύνει επιστολή στο Νέο ΕΑΜ* προτείνοντας:

  1. Απ΄ευθείας συνενόηση με τον ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ για να διαπιστωθεί η διάθεσή του για συμμετοχή στο ΝΕΟ ΕΑΜ.
  2. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ "ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ " ΟΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΙΑ,ΙΣΠΑΝΙΑ,ΙΤΑΛΙΑ,ΕΛΛΑΔΑ,ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ, ΤΕΩΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ.
  3. Χρησιμοποίηση του κειμένου της ΚΟΙΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ με τις κατάλληλες προσαρμογές, ως καταστατικού χάρτη για την δημιουργία της "ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ " με ταυτόχρονο άνογμα του κειμένου αυτού μέσω ιντερνετ πρός υπογραφή απο κάθε ενδιαφερόμενο παγκοσμίως.
  4. Προώθηση της οργάνωσης της "ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ " με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς , με δημιουργία ΠΥΡΗΝΩΝ ΔΡΑΣΗΣ σε κάθε κράτος-μέλος.
  5. ΄Αμεση και συγχρονισμένη ανάληψη δράσης από τους παραπάνω πυρήνες με στόχο την πραγματοποίηση της "ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ " ως μοναδικου τρόπου άμυνας και σωτηρίας απο την επίθεση που δεχόμαστε απο την "ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ" και δημιουργίας μιας νέας Ευρώπης που θα είναι αυτάρκης βασισμένη σε μια νέα φιλοσοφία ζωής που θα βασίζεται στην αειφόρο ανάπτυξη και όχι στην λυσαλέα επιδίωξη του χρηματικού κέρδους πάση θυσία.
  6. Ξεκαθάρισμα προς κάθε κατεύθυνση οτι αυτή θα είναι η πραγματική Ευρωπαική Ενωση σε ενα ΕΝΙΑΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ . Σ' αυτη την Ενωση έχουν πραγματικά θέση 'ολα τα Ευρωπαικά κράτη απο τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια . Ακόμη και η Γερμανία με τους δορυφόρους της αν κατανοήσει οτι μόνη της δεν μπορεί...
  * Βλ. http://kospappas.blogspot.com/2011/10/syngr.html

 10. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 15/11/2011 10:23:19

  Καλημέρα Γιάννη.
  Toν τραπεζίτη ή το μεγαλοστέλεχος των 7 Τραπεζών που θα αναλάβει τον ξέρουμε;

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ αλλενάκι 15/11/2011 11:53:15

   Καλημέρα αλλενάκι.
   Κάποιον θα έχουν ήδη έτοιμο.

 11. Sackis avatar
  Sackis 15/11/2011 11:05:37

  Σωστος !!

 12. ktisias avatar
  ktisias 15/11/2011 11:08:32

  Μάριο Ντράγκι, Λουκάς Παπαδήμος , Μάριο Μόντι Ανήκαν στο διευθυντήριο της Goldman Sachs σύμφωνα με την Μοντ, άρα εμμέσως έχει επιτευχτεί κοινό μέτωπο των πτωχυμένων του ευρωπαϊκού Νότου!

 13. ΚΩΣΤΑς Β avatar
  ΚΩΣΤΑς Β 15/11/2011 14:10:38

  Συστημική λύση πλέον δεν υπάρχει.Άμεσος συνασπισμός των φτωχών κρατών κατά των δανειστών ανθρωπωφάγων τζογαδόρων του Βορρά.Επειδή όμως στην άνευρη κοινωνικά νότια ευρώπη όπου οι φτωχές μάζες θα αυξάνονται ,και με δυσκολία θα μαζικοποιούνται λόγω του κοινωνικού ευρωπαικού αυτοματισμού,τον ρόλο θα πρέπει να τον αναλάβει κάποιος ηγέτης.Υπάρχει;;;

 14. ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ avatar
  ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ 15/11/2011 19:30:11

  Bέβαια η εξέλιξη μπορεί να αργεί αλλά τελικά είναι αναπόφευκτη.
  Οταν οι Γερμανοί "καταφέρουν" να φτιάξουν το Ευρώ των δύο ταχυτήτων μετά την υποβάθμιση της Γαλλίας που ετοιμάζει (όπως δήθεν " διέρρευσε" στον τύπο) η κανονιοφόρος των υπερ-τραπεζών, οι "οίκοι αξιολόγησης" , η συμμαχία του Νότου θα πραγματοποιηθεί de facto. Στο δήθεν " ισχυρό ευρώ" θα μείνουν 3-4 χώρες οι εξής μία: Γεραμανία και δορυφόροι (Αυστρία,Ολλανδία, φινλανδία). Το ευρώ αυτό, σύντομα θα καταρρεύσει γιατί δεν θα διαθέτει άφθονα δανειοδοτούμενους πλουσίους πελάτες...Eπομένως ας μην απογοητευόμαστε, άλλωστε τα γεγονότα τρέχουν πολύ γρήγορα τώρα.

 15. ektoras avatar
  ektoras 16/11/2011 01:39:01

  Η Μερκελ έχει υιοθετήσει την τακτική του διέρρεε και βασίλευε. Οι Γερμανοί και οι δυνάμεις του...νέου άξονα βάζουν στην γωνία, κάθε φορά μια χωρά και την "βαρανε". Αυτό που έρχεται να πει το Ιρλανδικό άρθρο είναι η μονή λύση για να απαιτήσουμε επιτέλους ευρωπαϊκές λύσεις και όχι Ναζιστικές (και το αναφέρω τον όρο μετά λόγου γνώσης). Λύσεις στις οποίες μια ομοσπονδιακή οικονομία θα είχε προσφύγει από καιρό όπως
  η κοπή χρήματος!
  Αύξηση των δασμών στα εισαγόμενα στην Ευρώπη προϊόντα ώστε να τονωθεί η εσωτερική αγορά!
  η μεταφορά πόρων και όχι το μπλοκάρισμα από τον κάθε Ναζί ανθύπατο !
  Λύσεις που υπάρχουν στο παλιό βιβλίο πολίτικης οικονομίας της 3 Λυκείου! (Η στο CD του υποχρεωτικού ψηφιακού σχολειού..)
  Επίσης άλλη μια παράμετρος που βάζει το άρθρο είναι πως αποτελεί απόδειξη ότι οι Ιρλανδοί, όπως μάλλον και οι Πορτογάλοι δεν περνάν , τελικά, τόσο καλά με τα εφαρμοζόμενα μνημονιακά μέτρα της συναινετικής διακυβέρνησης των κρατών τους και δεν βιώνουν την οικονομική ανάκαμψη μέσα από την εφαρμοζόμενη πολιτική... Ακούει κανείς στην Συγγρού???????

 16. Πτερέλαος avatar
  Πτερέλαος 17/11/2011 12:00:00

  Μια τέτοια πρόταση έχω στείλει ως σχόλιο στο antinews εδώ και πολύ καιρό. Δε θυμάμαι αν δημοσιεύθηκε καν! Και, μάλιστα, προχωρούσα παραπέρα: Οι PIIGS να δημιουργήσουν μια νέα Νομισματική ένωση. Και να μποϋκοτάρουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες από τις χώρες που και καλά δεν έχουν δημοσιονομικό πρόβλημα! Και να πάψουν το αλισβερίσι με τους Χρηματοπιστωτικούς οίκους! Και να μην αναγνωρίσουν χρέος μεγαλύτερο από το ΑΕΠ τους! Και... Και...
  Αλλά! Αυτό θέλει Ηγέτες με "κότσια"! Κι όχι "κότσια" ηγέτες, όπως οι σημερινοί Συμπολιτευόμενοι και "Αντιπολιτευόμενοι".
  Με άλλα λόγια, καιρός να εκτελεστεί το σύστημα πάνω στον επιθανάτιο ρόγχο του. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να μειωθεί η οδύνη και να ξημερώσει άμεσα μια καλύτερη μέρα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.