#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/01/2012 19:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα hedge funds δεν μπορούν να κάνουν τίποτα στην Ελλάδα με το ελληνικό δίκαιοΕις απάντηση του προβληματισμού όλων μας περί αγγλικού δικαίου, το άρθρο των Financial Times που αναδημοσιεύουμε στη συνέχει επισημαίνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι με το σημερινό νομικό καθεστώς οι ιδιώτες ομολογιούχοι δεν έχουν κανέναν απολύτως τρόπο να πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Μπορούμε δηλαδή να κάνουμε ό, τι θέλουμε και να τα κουρέψουμε όσο θέλουμε. Σήμερα όμως. Αύριο με το αγγλικό δίκαιο ... πάπαλα!

Hedge funds give Greek bonds wide berth

Για τα hedge funds που περιτριγυρίζουν την Ελλάδα, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Ότι προς το παρόν, ο νόμος δεν είναι με το μέρος τους.

Εδώ και μερικές εβδομάδες, δικηγόροι και χρηματιστές των κορυφαίων εταιριών hedge funds μελετάνε μετά μανίας την ελληνική νομοθεσία, και το ελληνικό Σύνταγμα, ψάχνοντας ακόμη και διόδους προσφυγής στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με απώτερο σκοπό να αποκτήσουν περισσότερα πλεονεκτήματα στις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις σχετικά με το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Ελάχιστες όμως είναι οι μέθοδοι με τις οποίες θα μπορούσαν να αναγκάσουν την ελληνική κυβέρνηση να τους πληρώσει περισσότερα από αυτά που τους προσφέρει. Το πρόβλημα είναι ότι τα 9/10 των ελληνικών ομολόγων υπάγονται στην αρμοδιότητα του ελληνικού, και όχι του διεθνούς δικαίου.

Πρόκειται για ένα συμπέρασμα, το οποίο αντανακλάται από την ηχηρή απουσία της ομάδας εκείνης των hedge funds, που ειδικεύονται σε «απεγνωσμένα χρέη», και είναι γνωστοί ως τα όρνεα των hedge funds. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα είχαν ορμήσει στα ελληνικά ομόλογα, που πωλούνται σε κλάσμα της ονομαστικής τους αξίας.

Έτσι, κάποιες εταιρίες όπως οι Elliott Associates, FirTree, και  Gramercy, με πλούσιο παρελθόν σε μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες με κυβερνήσεις, στην ελληνική περίπτωση απουσιάζουν.

Άλλες παρόμοιες εταιρίες, όπως οι Och-Ziff, και York Capital, αναγκάστηκαν να εκδώσουν δελτία τύπου, αρνούμενες την εμπλοκή τους.

Όπως λέει ο Rob Rauch, της  Gramercy, μιας αμερικανικής εταιρίας hedge funds, που ηγήθηκε της ομάδας πιστωτών που διαπραγματεύτηκαν το χρέος της Αργεντινής το 2007, «όσοι επενδυτές αγόρασαν μέχρι τώρα, έκαναν λάθος… οι όροι του ελληνικού δικαίου που αφορούν στο χρέος που υπάγεται σ αυτό, μπορούν να αλλάξουν μόνο με κυβερνητική απόφαση, και άρα οι ομολογιούχοι δεν έχουν τρόπο προσφυγής».

Ο δικηγόρος Whitney Debevoise, της αμερικανικής δικηγορικής εταιρίας Arnold & Porter, πρώην ανώτατο στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, λέει: «Η πιο συνηθισμένη έκβαση μιας δικαστικής προσφυγής είναι μια μακροχρόνια και πανάκριβη διαδικασία, με τελικό στόχο να πετύχεις την αναδιάρθρωση του εργαλείου που ήδη κατέχεις».

Μόλις δυο hedge funds έχουν εμπλακεί στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις PSI μεταξύ του ελληνικού κράτους και των πιστωτών: Η Marathon, και η  Greylock Capital, που και οι δυο θέλουν εθελοντικό κούρεμα και όχι δικαστικές διαμάχες. Κάποια άλλα hedge funds πήραν θέσεις που έχουν να κάνουν με τακτικές, βραχυπρόθεσμες συναλλαγές, με ελάχιστο ενδιαφέρον για τις διαπραγματεύσεις.

Κάποιες τακτικές του παρελθόντος, όπου διάφορα hedge funds μήνυσαν κράτη, δεν φαίνεται να είναι βιώσιμες στην ελληνική περίπτωση. Μερικά ομόλογα της Αργεντινής, εμπεριείχαν ρήτρες στην δικαιοδοσία των δικαστηρίων της Νέας Υόρκης, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει στα ελληνικά ομόλογα.

Όπως αναφέρει ο Debevoise, «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κερδίσεις κάτι από την Ελλάδα, σε αμερικανικό δικαστήριο… πολλοί το συζητάνε, αλλά δεν έχουν υπόψη τους για τι είδους περιουσιακά στοιχεία μιλάμε. Πρόκειται απλά για κομπορρημοσύνες. Αν η εθνική τράπεζα της Ελλάδας είχε περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ, αυτά θα ήταν προστατευμένα».

Συνεπώς, η προοπτική δικαστικών προσφυγών έχει να κάνει με το αν η ελληνική κυβέρνηση περάσει νομοθεσία με αναδρομική ισχύ, ώστε να εφαρμοστεί η περιβόητη ρήτρα «ομαδικής προσφυγής» στο χρέος της, σύμφωνα με την οποία οι δύστροποι ομολογιούχοι θα αναγκάζονταν να αποδεχτούν την αναδιάρθρωση, χάρη σε μια πλειοψηφική απόφαση.

Στην αρχή, οι πιστωτές θα προσέφευγαν στα ελληνικά δικαστήρια, με βάση την «αντισυνταγματικότητα» μιας τέτοιας νομοθεσίας, αλλά η όλη διαδικασία θα κρατούσε πολύ, και θα κόστιζε πανάκριβα, ενώ στο τέλος δεν θα είχε και καμιά επιτυχία.

Από την άλλη, ακόμη και η προσφυγή σε αμερικανικά ή βρετανικά δικαστήρια θα ήταν επίφοβη, αφού ο ενάγων θα έπρεπε να ισχυριστεί ότι οι πράξεις της Ελλάδας συνιστούν κατάσχεση, και είναι παράλογες.

Μια τελευταία επιλογή, η προσφυγή στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που προστατεύει την περιουσία από παράνομες πράξεις κατάσχεσης ή και χωρίς αποζημίωση, θα σήμαινε χρόνια δικαστικών αντεγκλήσεων, που σύμφωνα με μια δικηγορική εταιρία του Λονδίνου, η επιτυχία της προσφυγής  ανήκει στη  «σφαίρα της φαντασίας».

Ο μόνος παράγοντας που δίνει μια κάποια ελπίδα στα hedge funds, ή που θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο της απειλής, είναι η θέση της ΕΚΤ.

Η επιμονή της ΕΚΤ, και άλλων κεντρικών τραπεζών, στο να εξαιρεθούν από το εθελοντικό κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν, μπορεί να απειλήσει την Ελλάδα, αν όχι νομικά, τουλάχιστον ως προηγούμενο, που θα τρόμαζε τους ομολογιούχους στις υπόλοιπες ταλαιπωρημένες χώρες της ευρωζώνης.

 

Financial Times

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/6914573a-45cd-11e1-acc9-00144feabdc0.html#axzz1kSYvEFqZ

Απόδοση: S.A.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. franc avatar
  franc 25/01/2012 19:30:27

  Αρα τελικά η ΕΚΤ αφού η "καθυστέρηση" φτάσει στο όριο θα δεχτεί το "κούρεμα" των ελληνικώ ομοόγων που κατέχει χωρις να χάσει και τίποτε εδώ που τα λέμε αφου στο 35-40% τα αγόρασε.

 2. Σ.Ε avatar
  Σ.Ε 25/01/2012 19:31:56

  Μήπως αυτή η απουσία των hedge funds που ειδικεύονται σε «απεγνωσμένα χρέη»,αποδεικνύει το πόσο εγκληματικό θα είναι η υπαγωγή της νέας δανειακής σύμβασης στο αγγλικό δίκαιο;

 3. Wraia ta leme avatar
  Wraia ta leme 25/01/2012 19:51:46

  Iδιαιτέρως εύστοχη η ανάρτηση Φάκτορα, μιλάει από μόνη της. Υπαγωγή των νέων ομολόγων(εν προκειμένω και της νέας δανειακής σύμβασης)στο βρεταννικό δίκαιο, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί ρητά η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, ισοδυναμεί με πολιτικό έγκλημα. Και κάτι άλλο: Οπως προκύπτει τώρα έχουμε την τελευταία ευκαιρία να απειλήσουμε με αθέτηση πληρωμών και μονομερή διαγραφή χρέους. Γιατί εμείς θα ματώσουμε, αλλά αυτοί θα χάσουν κάθε ελπίδα να πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Χωρίς σοβαρές νομικές συνέπειες για την χώρα μας όπως επισημαίνει και το άρθρο. Για να το λένε οι Φαινάνσιαλ Ταιμς, κάτι θα ξέρουν...

 4. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 25/01/2012 21:55:37

  Ευχαριστώ για την ανάρτηση του παραπάνω άρθρου.
  Αν αυτά που περιγράφει το άρθρο ισχύουν, τότε η παράδοση του ισχύοντος Ελληνικού δικαίου των ομολόγων και η αποδοχή του Βρετανικού, συνιστά πράξη προδοσίας των συμφερόντων του κράτους. Έτσι για να εξηγούμεθα.

  Υπόψη ότι είναι περισσότεροι οι ξένοι από τους "ντόπιους ειδικούς", που υποστηρίζουν ότι το Ελληνικό δίκαιο των ομολόγων προστατεύει τα συμφέροντα της Ελλάδας.
  Οι "ντόπιοι" ειδικοί, ειδικά το οικονομικό καθηγητικό κατεστημένο, τείνει στην υποβάθμιση του ζητήματος του δικαίου των ομολόγων.

 5. thanos avatar
  thanos 25/01/2012 22:01:22

  Συγχαίρω το Antinews για την εξονυχιστική ενημέρωση γύρω από το Δίκαιο που θα διέπει τη νέα δανειακή σύμβαση.
  Δυστυχώς, με τους πολιτικούς που έχουμε αυτό θα είναι το Αγγλικό Δίκαιο.

 6. sam530 avatar
  sam530 25/01/2012 22:19:01

  αγαπητό antinews αν όντως είναι έτσι τα πράγματα, ακόμη και η σκέψη για υπαγωγή στο αγγλικό δίκαιο συνιστά εσχάτη προδοσία, και αυτοί που πιθανόν
  υλοποιήσουν αυτή την υπαγωγή πρέπει να στηθούν στο γουδί ακόμη και με συνοπτικές διαδικασίες.

 7. Δήμος avatar
  Δήμος 25/01/2012 22:31:50

  Να θυμίσω σε όλους πως όσο καιρό είμαστε στην ΕΕ, το ελληνικό δίκαιο οφείλει να συμμορφώνεται με αυτό της ΕΕ. Αυτό σημαίνει πως ό,τι έχει γαλανόλευκη επάνω, δεν έχει αυτομάτως ασυλία.

 8. anideos avatar
  anideos 26/01/2012 05:05:48

  H δικια μου αποψη ειναι πως η μονη δυσκολια στο κουρεμα των ομολογων, με τα λιγα που μπορω να καταλαβω απο οικονομικα, ειναι τα ομολογα που εχει η ΕΚΤ.
  Οι διασημοι οικοι αξιολογησης βιαστηκαν να ανακηνωσουν πως το privat sector involving θα αποτελεσει για αυτους πιστοτικο γεγονος ακομα κι αν αυτο ειναι οικιοθελες.
  Κατα τον συνηθη τροπο τους θα αρχιζαν να κατεβαζουν τις πιστολυπτικες ικανοτητες των χωρων μελων των οποιων οι τραπεζες και αλλοι επενδητες θα δεχοταν το κουρεμα στα ελληνικα ομολγα, αλλα και το ρειτινγκ στις ιδιες τις τραπεζες.
  Ισως πισω απο αυτο να κρυβονται καποιοι πελατες τους που κατεχουν Cds και βλεπουν πια ξεκαθαρα πως δεν θα πανε ταμειο, αν με ενα καλο κουρεμα με ευνοικους για την χωρα ορους ενα χαμηλο επιτοκιο και μεγαλο χρονο απολπληρωμης στα καινουρια ομολογα θα γινοταν πραγματι το ελληνικο δημοσιο χρεος βιωσιμο.
  Το παραδοξο της υποθεσης βεβαια ειναι, πως γινεται να υποβαθμησεις καποιον δανηστη που ο ιδιος επιθημει το κουρεμα;
  Εκει που τελειωνει η λογηκη αρχιζουν οι οικοι αξιολογησης. ΑΑΑ δεν ειχε η Λεμαν μπραδερς πριν βαρεσει κανονι;
  Τα hedge Funds δεν μπορουν να κανουν τιποτε στην Ελλαδα οχι μονο λογο του ελληνικου δικαιου και των αυστηρων κανονων του Ευρωπαικου, αλλα κυριως λογο του οτι τα περισοτερα ομολογα βρησκονται σε ευρωπαικα χερια και οχι σε hedge funds.
  Το μυστικο ισως να βρησκεται στο CAC (Collective action clause, a clause that allows a supermajority of bondholders to agree a debt restructuring that is legally binding on all holders of the bond).
  Αν τα ελληνικα ομολογα δεν εχουν καποια ρητρα που να επιβαλει μεγαλη πλειοψηφια Bondholders για μια αναδιαρθρωση τοτε αυτα τα σπεκουλαδορικα φοντς (πχ. Σορος) δεν μπορουν παρα να αποδεχτουν το κουρεμα και μαλιστα στους ορους που το οριζει οι πληοψηφια των καλοπιστων δανηστων.

 9. astrokritis avatar
  astrokritis 26/01/2012 11:52:57

  ... και κάτι που νομίζω πως έχει διαφύγει της προσοχής , όλων μας ... Τα νέα ομόλογα , που θα ανταλλάξουμε , ποιός ακριβώς θα τα εκδόσει ? ... Η Ελλάδα ? .. Πως ? Με τα 3C που την έχουν βαθμολογήσει όλοι οι οίκοι αξιολόγησης ? .... Μα , η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου προέβλεπε ομόλογα 3Α ! ... Άρα ? .. Μήπως το EFSN , τότε ? ... Μα , κι αυτό έχασε τα 3Α , πρόσφατα ... Μήπως αυτό εννοούσε ο Νταλάρα , όταν δήλωνε πως υπάρχει νομικό πρόβλημα ? .... Για σκεφτήτε το .........

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.