#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/12/2013 08:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα 4 ανοιχτά μέτωπα του 2014Ανανεωμένοι μετά το… χειμερινό σκι (για να θυμηθούμε την πολυσυζητημένη δήλωση αξιωματούχου της ευρωζώνης σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-τρόικας), αλλά διόλου διαλλακτικοί, αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών μας στις αρχές του 2014.

Οι Πόουλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ έχει προγραμματιστεί να προσγειωθούν ξανά επί ελληνικού εδάφους μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, υπό την προϋπόθεση ότι η μέχρι τότε εξ αποστάσεως επικοινωνία με την κυβέρνηση θα έχει δείξει πως «η Ελλάδα έχει κάνει τα μαθήματά της», κατά την προσφιλή έκφραση στελεχών της τρόικας. Τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά και οι τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), τους πλειστηριασμούς και τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση έγιναν μεν «με την ανοχή της τριμερούς», όμως άμβλυναν τις διαφορές ανάμεσα στην Αθήνα και τον άξονα Βερολίνου-Βρυξελλών-Φρανκφούρτης-Ουάσιγκτον.

Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί υπό την πίεση που δημιουργούν δύο παράμετροι:

α) Η Ελλάδα θα κατέχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τη μία, τόσο η χώρα μας όσο και οι εταίροι της δεν θέλουν να διαφανεί αγεφύρωτο χάσμα στις μεταξύ τους συνομιλίες. Από την άλλη, τα «αγκάθια» είναι ουκ ολίγα.

β) Ο επιδιωκόμενος χρόνος ολοκλήρωσης των συνομιλιών είναι περιορισμένος. Στόχος και των δύο πλευρών είναι να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, ώστε τότε να εγκριθεί η δόση των 4,9 δισ. ευρώ (η οποία κανονικά είχε προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο) και να αναζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης λύση στο καυτό ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού του 2014. Η εν λόγω «τρύπα» υπολογίζεται περί τα 13 δισ. ευρώ για τη διετία 2014-2015 (συνυπολογίζοντας τις απώλειες λόγω της υστέρησης στις αποκρατικοποιήσεις) και η κάλυψή της αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του δανειακού προγράμματος από το ΔΝΤ.

Η επίλυση του ζητήματος του χρηματοδοτικού κενού προϋποθέτει ότι κυβέρνηση και τρόικα θα έχουν κλείσει έως τα τέλη Ιανουαρίου τα ακόλουθα ανοιχτά μέτωπα:

1. Δημοσιονομικό κενό του 2014 Προτού αναχωρήσει από την Αθήνα, η τρόικα υπολόγιζε ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 200-300 εκατ. ευρώ οφείλονται στις αλλαγές που έγιναν στον ΕΝΦΙΑ σε σύγκριση με το προηγούμενο σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ). Μετά την αποχώρηση της τριμερούς, όμως, το δημοσιονομικό κενό μεγάλωσε, γιατί προστέθηκαν ορισμένες ελαφρύνσεις από τον ΕΝΦΙΑ για κατηγορίες πολιτών. Επιπλέον, οι δανειστές μας τάσσονταν κατά της διατήρησης του ΦΠΑ εστίασης στο 13%, υπολογίζοντας ετήσιες απώλειες έως 320 εκατ. ευρώ. Εφόσον το μέτρο διατηρείται σε ισχύ το νέο έτος, η τριμερής θα επιμείνει στην εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων. Η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να πείσει την τριμερή ότι οι εκτιμήσεις της είναι εξαιρετικά απαισιόδοξες.

 

2. Κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2014-2017 Προσχέδιο της ελληνικής πλευράς έχει αποσταλεί στην τρόικα, αλλά η σχετική διαπραγμάτευση δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

 

3. Ασφαλιστικό και εργασιακά Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% σε βάθος τριετίας και η κατάργηση πολλών φόρων και τελών υπέρ τρίτων ή η ενσωμάτωσή τους στον προϋπολογισμό συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Στο εργασιακό πεδίο το μεγαλύτερο «αγκάθι» δεν είναι άλλο από την αλλαγή του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων.

 

4. Συνέχιση της διαθεσιμότητας Η Ελλάδα πήρε παράταση ως τις αρχές του 2014 για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας και πρέπει να αποδείξει ότι ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.

 

Εφόσον η διαπραγμάτευση του Ιανουαρίου ολοκληρωθεί αισίως, η τρόικα αναμένεται να χαράξει ολιγόμηνο «σιωπητήριο» εν όψει των ευρωεκλογών και να επανέλθει στη χώρα μας τον Ιούνιο.

Το χρέος

Αν η πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup για τη νέα χρονιά αποδειχθεί… γούρικη για την Ελλάδα και κλείσει η εκκρεμότητα του χρηματοδοτικού κενού, τότε θα στρωθεί το χαλί για να διευθετηθεί και το έτερο μείζον θέμα: η διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους μας.

Επ’ αυτού, η αρχή θα γίνει με την επικύρωση του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat τον ερχόμενο Απρίλιο και θα ακολουθήσει -πιθανότατα μετά τις ευρωεκλογές- το σχετικό μπρα ντε φερ στο εσωτερικό της τρόικας, προκειμένου να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. Ως γνωστόν, το ΔΝΤ πιέζει προς την κατεύθυνση του «κουρέματος» του δανείου που χορήγησαν οι Ευρωπαίοι στο πλαίσιο του 1ου προγράμματος στήριξης, αλλά Ε.Ε. και ΕΚΤ δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αποδεχθούν κάτι τέτοιο.

Έτσι, το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι θα επιδιωχθεί η έμμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέσω της επιμήκυνσης λήξεων και της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων, σε συνδυασμό ίσως με ένα προσωρινό «μορατόριουμ» που θα προβλέπει να παγώσει η καταβολή τόκων για ένα περιορισμένο διάστημα (π.χ. δύο έτη). Παράλληλα, οι εταίροι μας στη «γηραιά ήπειρο» θα επιχειρήσουν να υποβαθμίσουν τη σημασία που έχει το ύψος του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να θεωρηθεί βιώσιμο για δύο βασικούς λόγους:

1. Ο επίσημος τομέας κατέχει τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού χρέους. Το 84% του χρέους οφείλεται σήμερα σε Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ (περί τα 270 δισ. ευρώ επί συνόλου 321 δισ. ευρώ).

2. Η μέση υπολειπόμενη φυσική διάρκεια του χρέους διαμορφώνεται ήδη σήμερα στα 16,17 έτη και θα βελτιωθεί περαιτέρω, την ώρα που στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης δεν ξεπερνά τα 7 χρόνια.


ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ-ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΟΥ 2014 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


10-20 Ιανουαρίου: Μέσα σε αυτό το δεκαήμερο αναμένεται να επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, με στόχο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση πριν από το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου.

11 Ιανουαρίου: Λήξη ομολόγων ύψους 1,85 δισ. ευρώ τα οποία κατέχει η ΕΚΤ.

27 Ιανουαρίου: Συνεδρίαση του Eurogroup, όπου αναμένεται να εξεταστούν το ελληνικό πρόγραμμα και το χρηματοδοτικό κενό του 2014.

30 Ιανουαρίου: Λήξη «ακούρευτων» ομολόγων ύψους 197 εκατ. ευρώ, τα οποία κατέχουν ιδιώτες.

Φεβρουάριος: Επόμενες σημαντικές λήξεις ελληνικών ομολόγων.

13 Φεβρουαρίου: Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

17 Φεβρουαρίου: Συνεδρίαση του Eurogroup.

10 Μαρτίου: Συνεδρίαση του Eurogroup.

20 Μαρτίου: Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

31 Μαρτίου: Μέχρι τότε η ΕΛ.ΣΤΑΤ. θα πρέπει να στείλει στη Eurostat τα στοιχεία για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας το 2013.

22 Απριλίου: Αναμένεται η επικύρωση των παραπάνω στοιχείων από τη Eurostat, οπότε και θα διαπιστωθεί το τελικό ύψος του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος.

Μάιος: Λήξεις ομολόγων ύψους 4,1 δισ. ευρώ τα οποία κατέχει η ΕΚΤ. Επίσης, πρέπει να καταβληθεί και η δόση ύψους 694 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ για τη σταδιακή αποπληρωμή του δανείου του προς την Ελλάδα.

5 Μαΐου: Συνεδρίαση του Eurogroup.

22-25 Μαΐου: Ευρωεκλογές.

Ιούνιος: Ολοκληρώνεται η προγραμματισμένη χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους εταίρους της στο πλαίσιο του 2ου Μνημονίου. Το ΔΝΤ προβλέπεται να συνεχίσει τη δανειοδότηση έως τις αρχές του 2016.

19 Ιουνίου: Συνεδρίαση του Eurogroup.

26 Ιουνίου: Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Αύγουστος: Λήξεις ομολόγων ύψους 3,9 δισ. ευρώ, λήξη «ακούρευτων» ομολόγων ύψους 160 εκατ. ευρώ τα οποία κατέχουν ιδιώτες και υποχρέωση καταβολής δόσης 694 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Μάριος Ροζάκος, στον "Τύπο της Κυριακής"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εμείς στο Νότο avatar
  Εμείς στο Νότο 29/12/2013 09:23:12

  Τα 2.000.000 ανοικτά μέτωπα του 2014 (που συνεχώς πολλαπλασιάζονται) :
  Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία,Ανεργία.......................................

 2. T. S. avatar
  T. S. 29/12/2013 09:53:27

  Σεβαστό και κατανοητό το πρόγραμμα του 2014 αλλά το πόπολο έχει *εξαντληθεί*. Δεν έχω τη συγγραφική δεινοτητα να το υπογραμμίσω καλύτερα.

  • Όλα Πάνε Δεξιά avatar
   Όλα Πάνε Δεξιά @ T. S. 29/12/2013 12:12:14

   Γνωρίζεις κανέναν τρόπο να βρέξει λεφτά..;

  • Εμείς στο Νότο avatar
   Εμείς στο Νότο @ T. S. 29/12/2013 12:57:17

   ''το πόπολο έχει ''εξαντληθεί''. Και ποιός νοιάζεται; Σημασία έχει να κοιτάζεις ....μακριά! Μην είμαστε λαϊκιστές.

 3. guest avatar
  guest 29/12/2013 11:40:22

  Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ένα λογιστικό τρυκ με το οποίο οι γερμανοί θέλουν να εμφανίσουν οτι το πρόγραμμα για την Ελλάδα αποδίδει. Έχουν προηγηθεί από το ΔΝΤ εκθέσεις και δηλώσεις για σοβαρά σχεδιαστικά λάθη και αναποτελεσματικότητα ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους. Ωστόσο δε γίνεται καμία νύξη για διόρθωση και αλλαγές ούτε από τους τροικανους ούτε από τον Σαμαρά που έτσι και αλλιώς δεν πίστευε στο πρόγραμμα αυτό . Ποιος είναι ο λόγος λοιπόν να συνεχίζουμε στην ίδια ακριβώς πορεία?

 4. Αris avatar
  Αris 29/12/2013 12:33:53

  Αυτό είναι το πρόγραμμα "εκτελέσεων" που μας έχουν ετοιμάσει οι επικυρίαρχοι Γερμανοί. Βασική προυπόθεση για την ομαλή εφαρμογή του είναι η κυβέρνηση των συνεργατών τους στην Ελλάδα θα παραμείνει στη θέση της και μετά τις Ευρωεκλογές .
  Oπως όμως γίνεται φανερό απο τις προηγούμενες αναρτήσεις του Antinews, και απο τις πρόσφατες σφυγμομετρήσεις,αυτό τώρα πλέον καθίσταται αδύνατον.
  Το μέτωπο για τον Σαμαρά μπαίνοντας στο 2014 είναι ενα: Θα φύγει μόνος του διακριτικά περισώζοντας όποια αξιοπρέπεια του έχει απομείνει, ή θα περιμένει γαντζωμένος στην καρέκλα του να τον "φάνε" τα λαμόγια τα οποία κάλυψε και εξυπηρέτησε μέχρι τώρα, βάζοντας ακόμα και ενδιάμεσο Πρωθυπουργό τύπου Παπαδήμου χρησιμοποιώντας και το κλάμπ των 58 προς επίτευξη του σκοπού τους? Διότι "Υπέρβαση" πλέον απο τον Σαμαρά σχεδόν κανείς δεν περιμένει.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Αris 29/12/2013 18:16:07

   Θα μεινει μεχρι το 2015 οποτε εάν δεν εκλεγει προεδρος δημοκρατιας θα παει σε εκλογες και εάν ο λαος θελει να ψηφισει ΣΥΡΙΖΑ για να παρει αυτό που του αξιζει.

 5. Aris avatar
  Aris 29/12/2013 19:51:17

  Aπαισιόδοξο σε βλέπω. Αφού δήλωσε οτι θα μείνει ως το τέλος του 2016 γιατί εσύ του κόβεις 1 χρόνο "ευδόκιμης" πρωθυπουργίας? Τι σημασία θα έχει αν πάρει ακόμα και λιγώτερο απο 15% στις Ευρωεκλογές? Θα μπορούσε κάλλιστα να συστήσει στους Νεοδημοκράτες αποχή απ' αυτές λόγω της κρίσης και να ψηφίσει πρόεδρο Δημοκρατίας τον υποψήφιο του Συριζα. Που είναι το πρόβλημα? Θα κατηγορηθεί μήπως για παλαιοκομματικές μεθόδους? Σκασίλα του...Κι ο Αντρέας τάκανε αυτά και όλοι "Μεγάλο" τον αποκαλούν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.